2.11.2020

Ginkgo Biloba - Arborele vieții




Originar din China , Ginkgo biloba, cunoscut și sub denumirea de Maiden's Tree, este singurul copac viu din grupul Ginkgophyta și apare în fosile care datează de acum 270 de milioane de ani. 

Copacul a fost cultivat pe scară largă în istoria umană timpurie și are mai multe aplicații în medicina tradițională și ca sursă de hrană.



Biologul plantelor, Jinxing Lin, de la Universitatea Forestieră din Beijing spune că arborele de ginkgo poate trăi mai mult de 3000 de ani și în prezent „mecanismele moleculare” care permit acest lucru au fost descoperite.

Noua cercetare publicată în Proceedings of the National Academy of Sciences oferă primele dovezi genetice care arată că pe măsură ce arborele de ginkgo îmbătrânește, câștigă forță. 

Deși inelele anuale de ginkgo vechi de 600 de ani devin mai subțiri, ele emit la fel de multe substanțe chimice de apărare și suport imunitar ca și rudele lor tinere. Această ultimă observație confirmă o lungă suspiciune, în comunitatea botanică, că o condiție implicită la plante „este nemurirea”, a spus dr. Howard Thomas, biolog de plante de la Universitatea din Aberystwyth, a informat Science Mag.




Proiectul de examinare a inelelor de creștere a fost condus de Li Wang, biolog plante vegetale la Universitatea Yangzhou, și colegii săi. 

Cercetătorii au început să strângă miezuri subțiri de la 34 de copaci sănătoși de ginkgo în Anlu, în provincia chineză Hubei, și Pizhou, în provincia Jiangsu. Una dintre primele observații făcute a fost aceea că, după sute de ani, „creșterea” ginkgo-ului în anumite zone nu a încetinit și chiar a accelerat în unele cazuri.

Capacitatea
 fotosintetică a unei plante este legată de utilizarea luminii soarelui pentru a sintetiza nutrienții din dioxid de carbon și apă. Noul studiu a arătat că indicatorii cheie ai sănătății copacilor, inclusiv capacitatea fotosintetică a frunzelor și calitatea semințelor, „nu diferă cu vârsta”. 


Biologul plantelor, Jinxing Lin, de la Universitatea Forestieră din Beijing, a fost co-autor al studiului și a scris că s-au descoperit dovezi care au arătat că, în timp ce copacii mai în vârstă aveau niveluri mai mici de un hormon de creștere numit indol-3-acid acetic, au avut niveluri mai mari de acid abscisic, un hormon inhibitor de creștere. Conform studiului, copacii cu vârsta de peste 200 de ani au înregistrat scăderi ale expresiei genice asociate cu diviziunea celulară, diferențierea și expansiunea.

Ceea ce înseamnă acest lucru este că celulele stem schimbătoare măsurate la copacii mai în vârstă nu sunt împărțite în lemn și scoarță la fel de ușor ca în copaci mai tineri. Apoi, după mii de ani, desigur, copacii de ginkgo ar muri în cele din urmă la bătrânețe. Deși majoritatea vor muri din cauza stresurilor, cum ar fi secetele prelungite sau infestările dăunătorilor.

În general, în viața sălbatică și în natură, când animalele și plantele îmbătrânesc, acestea devin din ce în ce mai vulnerabile la secetă, dăunători și mulți alți stresori de mediu. 
Însă cercetările prezentate au descoperit că genele de rezistență patogenă ale acestui copac și producția de flavonoizi (compuși antimicrobieni de protecție) erau aceleași în „toate grupele de vârstă”. Acest lucru sugerează că acești copaci nu își pierd niciodată apărarea genetică pentru a lupta împotriva stresorilor din mediu, iar aceste funcții expiră numai atunci când mor, în loc să provoace sau să provoace moartea.

Autorul și biologul molecular Richard Dixon de la Universitatea din Texas, Denton, a rezumat capacitatea arborelui ginkgo de a combate stresorii și de a continua să crească sănătos timp de mii de ani, într-un singur cuvânt: „surprinzător”.




Ginkgo biloba este întrebuințat în menținerea sănătății umane.