8.15.2020

Ocâr-Muirea

 

Sub înțeleapta ocârmuire a trio-ului atomic Câțu-Orban-Johannis, populația, IMM-urile și agenții economici sau profesioniștii independenți vor intra în faliment.
În faliment scapă cine poate.
De regulă, acești “cine poate” sunt creditorii financiari.
Din faliment pierde toată lumea, exceptându-i pe consultanți, avocați specializați și practicieni în insolvență.
Pentru că nu există câștigători, ci doar perdanți, va fi un sport național al încercărilor de evitare a pierderilor. E un sport care utilizeaza anabolizante, în care se fură startul, în care se cumpără arbitri. E un sport fraudulos și chiar sângeros.

Nu vă spun să vă faceți provizii de popcorn în așteptarea spectacolului, că nu o să aveți cu ce să le plătiți.
Acesta este capitalismul neo-liberal: brutal, nemilos, cinic.
Pentru asta ați tot votat în ultimii 24 de ani, crezând că privatizarea și “lupta” anti-corupție sunt unicele direcții de acțiune ale statului “dă drepți”, fără să vă deranjeze că economia se concentrează în ogrăzile unui număr de 20-30 de concerne economico-geo-politice, iar acestora nu li se aplică regulile pentru muritorii de rând. Hoția, corupția, evaziunea fiscală, spălarea de bani, otrăvirea mediului, decimarea pădurilor și chiar omuciderea prin epuizarea fizică și mentală la locul de muncă le-au fost permise acestor neo-feudali pentru că “it’s nothing personal, it’s just business”. Pierderile și răspunderea au fost întotdeauna socializate, iar profitul a fost privatizat. Inegalitatea economică acută de dinainte de pandemie se va acutiza și mai mult.
Vă preocupă panaramele de interlopi de la tv?
Ați face bine să vă concentrați atenția pe cei care fac bani din abuz de putere economică, corupție intituționalizată, exploatarea nenorocirii și sărăciei voastre, ajutoare de stat și subvenții, împrăștierea pierderilor la clienți, deponenți și contribuabili și apoi îi exportă cu zecile de miliarde în țara-mamă sau în insule – paradis fiscal. Altfel, vom fi sortiți pierii ca nație.

Procedurile de redresare și de prevenție a falimentului ar fi putut fi soluții pentru evitarea falimentului generalizat.
Am militat pentru asta acum 4 luni, în plină stare de urgență. Ar fi trebuit ca astăzi să avem ordonanțe de urgență care să permită sutelor de mii de IMM-uri să facă acorduri de supraviețuire cu băncile și cu fiscul, iar milioanelor de șomeri o restructurare financiară și o descărcare de datorii care să îi ajute să rămână contribuabili, clienți, consumatori și cetățeni cu drepturi.
Avem, în schimb, ordonanțe de urgență pentru reducerea sau neutralizarea drepturilor la alocații pentru copii, pensii și salarii majorate ale cadrelor didactice. Avem ordonanțe de urgență care toarnă fluvii de bani în aceeași neo-feudali ai economiei care concentrau, oricum, toată bogăția acestei nații, punând populația de săraci și de sărăciți să le suporte și pierderile. Și avem datorie publică mai mare cu 10% din PIB, pentru că imbecilul de Câțu a făcut ce face orice bou când stă cu fundul pe avuția publică și nu știe cum să acopere lipsa temporară de lichidități: s-a împrumutat cu aproape 100 de miliarde de lei, la dobânzi astronomice, umplând de bani băncile care, astfel, și-au abandonat orice efort de a susține economia cu credite.
Default-ul suveran al României este aproape. Nu mai poate fi evitat devât cu un alt împrumut de la FMI. Cu nenorocirile aferente, pe care deja le știm din epoca lui Petrov (aka Băsescu T.).

Restructurarea și descărcarea de datorii sunt deja idei ale trecutului.
În septembrie expiră moratoriul executărilor silite fiscale. Conturile bancare vor fi blocate în decurs de zile. Nu săptămâni, nu luni – zile. Băncile (care, oricum, blochează conturi pentru orice virgulă pe declarația de actualizare a datelor cu caracter personal sau pentru orice omisiune de a explica de-a fir a păr destinația banilor pe care îi muți din conturi sau îi retragi) vor îngheța orice lichidități sau economii pe care credeți că încă le aveți în conturi, iar angajatorul o să vă poprească jumătate din salariu.
Iar asta nu e nimic față de potopul din noiembrie-decembrie, când expiră perioada de înghețare a efectelor creditelor acordate de bănci unora dintre IMM-uri sau consumatorilor – pe lângă popriri, se va declanșa iadul evacuărilor din case. Plus vânzarea datoriilor voastre remanente către colectirii de creanțe, care vă vor urmări pănă dincolo de mormânt.

Era o dată un curcan fericit care se plimba în siguranță prin ogradă, purtând ostentativ, heroic-style, o mască în jurul clonțului. Dădea bine la curci și era un favorit al stăpânului. Era un fel de vice-rege al ogrăzii care impunea respect și trezea admirația chiar și în rândurile găinilor. Pănă când a venit Thanksgiving-ul. În noaptea aia s-a culcat sănătos, dar s-a “trezit” oarecum decedat, pe masa îmbelșugată a stăpânului, sub privirile fericite ale comesenilor.

sursa:https://www.cotidianul.ro/ocar-muirea/

Avem semifinală românească la Praga

 

Duel Irina Begu – Simona Halep sâmbătă în semifinalele turneului WTA de la Praga, dotat cu premii totale de 202.250 dolari.

Begu s-a calificat sâmbătă în semifinale după ce a învins-o pe spaniola Sara Sorribes Tormo, 84 WTA, cu 6-2, 4-6, 6-2, într-un meci început vineri, întrerupt de ploaie, care a continuat sâmbătă.

Irina a dispus de iberică după două ore şi 40 de minute, iar astfel România va avea sigur cu o reprezentantă în finală.

Begu şi-a asigurat un cec de 8.035 dolari şi 110 puncte WTA.

Irina se calificase în sferturi după 6-7 (3), 7-5, 7-6 (7) cu elveţianca Leonie Kung, meci început joi seara şi încheiat vineri.

Simona Halep, principala favorită a turneului, a acces în semifinale după ce a învins-o vineri pe poloneza Magdalena Frech, cu 6-2, 6-0.

Prima finalistă a turneului de la Praga este belgianca Elise Mertens, a treia favorită, care a învins-o în semifinală pe cehoaica Kristyna Pliskova , scor 7-5, 7-6.

sursa:https://www.cotidianul.ro/semifinala-romaneasca-la-praga/

Abandonăm limba latină – ștergem istoria națională

 

O răscruce în prostirea noastră programatică a apărut în 2016, cînd un personaj mai puțin cunoscut în politica românească și în educația națională a rămas nepăsător la un memoriu semnat de sute de intelectuali de prestigiu, între care și conducătorii Academiei Române. Nu știu ce hram a purtat un inginer electronist ajuns ministrul Educației. Mă refer la legăturile sale cu istoria și literele, cu științele umaniste și cu sentimentul de patriotism. Legăturile inginerului electronist cu istoria Românei și cu educația îmi scapă. Poate că a fost în situația similară unui programator pus să asiste la o naștere de tripleți. Probabil că Adrian Curaj a socotit limba latină un fel de buton sau un circuit care poate fi evitat sau la care se poate renunța. Vom vedea ce se va alege de Adrian Curaj și dacă va avea un loc în istorie. Sigur va fi ministrul care, după ce valurile acestea tulburi se vor liniști, va fi trecut responsabil de scoaterea limbii latine din programa școlară. Sigur, Adrian Curaj nu s-a trezit noaptea și a scris pe o hîrtie visul cu scoaterea limbii latine. Un colectiv de cercetători și români făcuți parcă din programele de calculator, a meditat, a cumpănit și a formulat propunerea cu renunțarea la limba latină. Nu vreau să le dau numele. Dacă aș face-o, i-aș expune oprobiului public. S-ar putea trezi înjurați sau fluierați sau tratați cine știe cum. Compatrioții noștri sunt imprevizibili. Cînd te aștepți să se ridice, se lasă copleșiți de lene și nepăsare, iar cînd ar trebui să cadă pe gînduri sau să viseze ei, pun mîna pe par. Pe numele ministrului din fantomaticul guvern Cioloș în 2016 apasă, însă, refuzul de a răspunde intelectualilor români și unei mișcări importante declanșate pentru menținerea limbii latine în programa școlară.

Ce fel de absolvenți de liceu vom avea? Unii care cred că trebui să dăm jos statuile lui Decebal și Mihai Viteazul, ale lui Ștefan cel Mare și Avram Iancu și să începem ziua națională îngenunchind cu pumnul ridicat în apărarea demnității romilor rămași analfabeți? Care va fi nivelul cultural și intelectual al celor tineri? Să știe Call of duty și alte zece jocuri pe calculator, douăzeci de melodii hip-hop sau mixaje de muzică electronică, iar educația lor estetică să se reducă la o pereche de  jeanși rupți în cur și la genunchi și la trei tatuaje vulgare pe umeri, pe brațe și pe coapse! Iar elitele românești să susțină numai originile noastre neanderthaliene. Iar profesorii să scrie „miau“ ca pisica și să vorbească numai ca Vela și ca Ion Ștefan-Grindă sau ca Mitică Dragomir.

Oameni buni! Renunțarea la limba latină este ca o ignorare a unei părți din biografia fiecăruia, ca o ștergere a copilăriei, ca un salt direct în primitivismul lumii moderne. Părăsim și fondul principal de cuvinte al părinților și strămoșilor noștri, și gramatica, ne considerăm moderni cu prescurtările și behăiturile electronice, și cu renunțarea conștientă și programatică la identitate, la disciplina în gîndire, la apartenența romanică. Fără o întîlnire cu limba latină, ne plasăm în lumea tractoriștilor europeni, a șoferilor americani și a vînătorilor africani și suntem gata să schimbăm locul, continentul și profesiile după cum schimbă oile strunga și măgarii turma. Adică, să ne integrăm unui modernism cretin, renunțînd la istorie, la cultura care se reazemă pe limba română, renunțînd la farmecul diacriticelor și la poezia etnografică a ținuturilor românești.

Tristă și îngustă politică educațională! Parcă ar urmări deznaționalizarea tinerei generații, parcă am fi doar niște caricaturi ale urmașilor Romei, nu niște europeni capabili să apere, prin limba romană, identitatea bătrînului continent.
Dacă un dobitoc fanatic, vorbitor de limbi neaglutinate, ar fi pus la cale o asemenea dezmoștenire intelectuală a tinerilor români, ne-am fi revoltat și am fi socotit asta un atac la adresa ființei românești. Așa, niște prețioși de-ai noștri, sfertodocți cu diplome sonore, au pus la cale tot ce urmăresc și dușmanii României. Adică ștergerea latinității noastre din mințile celor care locuiesc aceste pămînturi!
„Cetățean român de mai mare rușinea” ar putea fi doar o sintagmă de trecut în dreptul numelui celor care au decis această măsură anti-românească!

În 1534, Tranquillo Andronico notează că „Valachi nunc se Romanos vocant” („Valahi acuma se numesc români”). Noi ne-am dat dracului ! Ni se pare că este suficient dacă putem bombăni „We are romanians!“ Suntem culți și la gară, și pe stradă și la bibliotecă ne este suficient să ne tragem de curea cu oricine.

Post scriptum: Cine este Adrian Curaj?

„Adrian Curaj (n. 14 octombrie 1958, București, România) este un inginer electronist, care a îndeplinit funcția de ministru al educației în guvernul Cioloș (17 noiembrie 2015 – 5 iulie 2016).[1] A absolvit Facultatea de Electronică și Telecomunicații a Universității Politehnica din București (1983) și deține un doctorat în Sisteme Automate, la aceeași universitate (1998).
A absolvit un Master în Administrarea Afacerilor, la Institutul de Administrare a Afacerilor din București (ASEBUSS), în parteneriat cu Universitatea Washington din Seattle (2003). De asemenea, a obținut un certificat în Administrarea Afacerilor – Global Management Program, la Institutul de Administrare a Afacerilor din București, în parteneriat cu Kennesaw State University (2003).[2] Este profesor la Facultatea de Automatică și Calculatoare, Universitatea Politehnica din București (din 1998), precum și Șeful Catedrei UNESCO pentru Politici în Știință și Inovare la Școala Națională de Studii Politice și Administrație Publică (SNSPA).[3] Adrian Curaj este, din 2010, directorul Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI).[4] Este coordonator sau expert/ consultant în proiecte de cercetare/dezvoltare, finanțate de Banca Mondială, UNESCO, UNIDO, ETF (European Training Foundation) și Comisia Europeană. De asemenea, este membru al unor asociații/ fundații/ structuri profesionale precum: Comitetul de Conducere al Comisiei Fulbright, Comisia Națională a României pentru UNESCO, Asociația Română pentru Clubul de la Roma (ARCoR)[5], Fundația Principesa Margareta a României (membru al Consiliului Director)[6], Asociația Română a Managerilor și Administratorilor de Cercetare, EUROSCIENCE – European Association of Researchers.[7] Pentru rezultatele de excepție obținute în domeniul cercetării, pentru creșterea rolului și importanței cercetării românești pe plan internațional, în anul 2000, Adrian Curaj a fost decorat de către Președintele României cu Ordinul național Pentru Merit în grad de Ofițer.[8] De asemenea, în 2009 și 2013, acesta a câștigat medalii de aur la Expoziția Internațională de Invenții de la Geneva, iar în 2014 a fost inclus de revista Foreign Policy Romania în Top 100 oameni care mișcă țara în direcții bune – pentru secțiunea „Inovare”.[9] Adrian Curaj este unul dintre inițiatorii și susținătorii proiectului ELI-NP (Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics) de la Măgurele, cel mai mare laser din lume[10], cu un impact major asupra domeniului CDI din România și Europa, asupra sistemului de educație, dar și a mediului economic și social din zona de sud a Bucureștiului.[11]

În anul 2016, Adrian Curaj a fost numit Înalt Reprezentant al Primului Ministru pentru dezvoltarea ecosistemului bazat pe știință, inovare și antreprenoriat asociat infrastructurii paneuropene ELI-NP.[12] (preluare Wikipedia, nu din Enciclopedia Britanica unde nu figurează)

Editorial de CORNEL NISTORESCU

sursa:https://www.cotidianul.ro/abandonam-limba-latina-stergem-istoria-nationala/

Hominidul CTP – „idiot”, „măgar”, „grotesc”, „nesimțit”, „cretin”, „ticălos”

 

Toate aceste etichetări, pe care mi-ar fi jenă să le îndrept către orice om de pe planetă, au fost aruncate – toate odată – spre regizorul Cristi Puiu și publicul de la TIFF de către Cristian Tudor Popescu. Greu, foarte greu de înțeles în termeni normali această reacție a unui jurnalist, cu condiția ca un examen medico-legal să ne dovedească grave tulburări. Numai în această din urmă situație, reacția lui CTP poate fi trecută cu vederea și încadrată în ceea ce definesc cunoscutele expresii: „nu știe omul ce vorbește” sau „vorbește gura fără el”.

Să revedem contextul în care au fost folosite aceste cuvinte dure adresate de CTP regizorului Cristi Puiu și chiar spectatorilor de la Cluj:

– „dînsul a făcut o măgărie agitatorică menită să-i promoveze filmul

– „ar trebui să îl consider pe dl. Puiu, pe distinsul regizor Cristi Puiu, de-a dreptul idiot

– „ar trebui să alătur și calificativul „nesimțit” la ceea ce a făcut dl. Puiu

– „e vorba de cretini și de ticăloși! Ca să aplauzi așa ceva, trebuie să fii cretinticălos sau și una, și alta

– „dar de ce nu respectă regulile? De ce vine cu zicerea asta și grotescă, ca să mai adaug un calificativ”

– „Cine sunt cei care au aplaudat? Hominizii, cei care se înghesuie acum pe litoral bot în bot, fund în fund, fără să țină seama de niciun fel de regulă, ăia de se tratează acum cu bere și cu grătar… Într-un cuvînt, e vorba de cretini și de ticăloși! Ca să aplauzi așa ceva, trebuie să fii cretinticălos sau și una, și alta”.

Toate aceste cuvinte dure n-au fost postate pe Facebook, acolo unde limbajul de acest tip nu mai surprinde pe nimeni, ci la televizor, pe Digi24, acolo unde, de ani de zile, CTP își varsă otrava pe care i-au înmînat-o anumite structuri, indicîndu-i-se de fiecare dată și ținta. CTP pare în fața unora că ar avea și libertatea de expresie, numai că, pentru cei care au memorie, libertatea lui este una dirijată, căci vorbe de acest fel nu sînt adresate oricui, ci doar unora, aleși pe sprînceană de altcineva!

Dar, pentru cei care-l cunosc, ăsta a fost CTP dintotdeauna. Și atunci cînd tuna și fulgera împotriva studenților din Piața Universității, în timp ce lăuda acțiunea minerilor din iunie 1990, și atunci cînd mînca din mîna lui Dan Voiculescu la Antena 1, și atunci cînd ciugulea din mîna lui Sorin Ovidiu Vântu la Realitatea TV sau cînd îl pupa vîrtos în fund pe Traian Băsescu în timp ce acesta era la Putere, dar se văzuse suspendat.

Acum, cu atacul dur și total nejustificat la adresa lui Cristi Puiu, CTP n-a făcut altceva decît să arunce cu rahat (sic!) în ventilator, simțindu-se, probabil, bine sub dușul care a urmat. Lui CTP nu-i pasă de reacțiile pe care le-a generat pentru că are o lungă experiență ca „eat shit”, cum spun englezii.

Oricum ai da-o, oricum ai întoarce-o, reacția lui CTP depășește cu mult nivelul unei simple opinii. Era treaba lui Popescu că regizorul Cristi Puiu crede că masca purtată la cinematograf este o măsură excesivă și chiar periculoasă? Evident, nu. Astfel de opinii sînt exprimate de mulți alții, nu numai în România, și nimeni nu sare de fund în sus, ci, eventual, își spun propria părere că masca este o protecție eficientă împotriva Coronavirusului. Dar, să-i faci idioți sau cretini pe cei care cred altfel trezește suspiciuni.

Și, într-adevăr, reacția lui CTP împotriva lui Cristi Puiu nu este deloc întîmplătoare. Cristi Puiu nu este medic, ca Astărăstoaie sau Monica Pop, de pildă, care cred și ei că măsurile decise de autorități sînt excesive. Cu ei nu se pune CTP. Dar Cristi Puiu este regizor, deci unul dintre cetățenii care nu vorbesc profesional despre Covid și măști, ci, la fel ca actrița Carmen Tănase sau jurnalistul Ion Cristoiu, vorbesc despre ceea ce cred ei, în forul lor interior, analizînd diverse teorii vehiculate în spațiul public.

Cristi Puiu, în intervenția sa de la TIFF, venea însă să amplifice ideea eșecului autorităților în combaterea Coronavirusului din perspectiva nespecialistului în virusologie, adică din punctul de vedere al omului simplu! Numai că, spre deosebire de controversele dintre specialiști, aceste persoane cu notorietate se alătură opiniei publice care nu mai are încredere în deciziile autorităților. Aici este buba care-l doare pe CTP!

De fapt, nu pe el îl doare, ci el doar se văicărește în numele autorităților. Așa cum a făcut și cu Laura Codruța Kovesi, în acel celebru interviu, cînd, la final, o întreba: „V-ați gîndit vreun moment la posibilitatea suprimării dvs. fizice?” Surprinsă de întrebarea prostească a lui CTP, Kovesi a spus: „Nu m-am gîndit!”, dar CTP, ca un valet credincios, a sărit ca ars: „Eu, da!” Exact așa a reacționat acum, punîndu-se în pielea lui Orban, Iohannis, Arafat sau Tătaru.

De zeci de ani este cunoscută expresia „idiot util”, folosită pentru cozile de topor ale Sistemului, expresie intrată în ultima vreme în limbajul serviciilor secrete, definindu-i pe cei care fac jocul serviciilor fără a fi în structura acestora. Sînt proștii aceia care cad în plasa serviciilor prin propriile greșeli, de care profită specialiștii în racolare.

Odată cu CTP, se naște o nouă categorie, aceea de „IDIOT INUTIL”! Este cel care se bagă singur în seamă, cel care suferă în numele altora, sperînd ca el să se vindece în timp ce altcineva ia tratamentul! Este cel care, întîlnindu-se cu cineva, se repede să-i spună „vai, ce cravată frumoasă aveți!”, deși acela știe bine că are o cravată oribilă. Este cel care se teme că Laura Codruța Kovesi va fi suprimată fizic, deși femeia spune clar că nici nu s-a gîndit la așa ceva.

Idiotul acesta inutil este Cristian Tudor Popescu

sursa:https://www.cotidianul.ro/hominidul-ctp-idiot-maga

UN SENATOR A RĂBUFNIT: ”GUVERN DE VÂNZĂTORI. VA VENI ZIUA JUDECĂŢII!”

 

”Ai pus deoparte 500 milioane pentru companiile multinaționale de asigurări ? Bineînțeles! Dai 4 miliarde ajutor de stat companiilor mari care cară profitul din țară cu îngăduința ta, în timp ce ai îngropat zeci de mii de IMM-uri? Exact așa ai făcut, Ludovice!”, a scris senatorul Daniel Zamfir pe pagina de socializare Ca mulți alți români, acesta este revoltat de bătaia de joc a Guvernului Orban la adresa populației.

„GUVERN DE VÂNZĂTORI. Lucovid Orban cere părinților și bunicilor noștri să înțeleagă că a făcut maxim ce se putea face în legătură cu creșterea pensiilor și salariilor. Cât tupeu și mai ales, cât cinism! Tocmai ne-a spus Curtea de Conturi că ați produs un prejudiciu de 700 milioane lei! Ai făcut tot ce ai putut, Ludovice?

Lui Nicula ai avut 90 milioane să-i plătești ÎN AVANS, și asta pentru că e sponsorul vostru? Ai avut bani să dai în avans 400 milioane restituiri la ANRP? Ai avut! Ai pus deoparte două miliarde de lei în Fondul de rezervă să cumperi primari de la „ciumă roșie”? Ai pus! Plătești 1,7 miliarde(!!!) dobânzi pentru împrumuturile nebunești ale lui Cîţu? Plătești! Ai pus deoparte 500 milioane pentru companiile multinaționale de asigurări? Bineînțeles! Dai 4 miliarde ajutor de stat companiilor mari care cară profitul din țară cu îngăduința ta, în timp ce ai îngropat zeci de mii de IMM-uri? Exact așa ai făcut, Ludovice!

Nu aveți bani pentru copii, pentru părinții lor, pentru bunicii lor, în schimb aveți bani să îndestulaţi băncile străine, multinaționalele și firmele prietene! Asta în timp ce avem scădere economică de 12,5%! Ați preluat țara din „dezastrul” de plus 5 și ați dus-o la minus 12,5. Va veni ea ziua judecății, vânzătorilor!”, a scris Daniel Zamfir pe Facebook.

sursa:http://sintezazilei.com/un-senator-a-rabufnit-guvern-de-vanzatori-va-veni-ziua-judecatii/