6.25.2021

Macron : Rusia este un vecin important

 


Rusia este un vecin important cu care este necesar să se desfășoare un dialog strategic, a declarat președintele francez Emmanuel Macron, menționând că nu are nevoie de un summit UE pentru a se întâlni cu omologul său rus Vladimir Putin.

"Astăzi, construim în sfârșit începutul unei strategii față de Rusia ... Acesta este un vecin important cu care trebuie să purtăm un dialog strategic", a spus Macron într-o conferință de presă după summit-ul UE de la Bruxelles. Potrivit acestuia, în ultimii doi ani s-au înregistrat progrese în acest sens.

"Nu sunt deloc obsedat de summit-ul UE 27 (cu Rusia), deoarece trebuie să fie absolut echilibrat și unit. Vă spun sincer, nu am nevoie de un summit UE pentru a mă întâlni cu Vladimir Putin. L-am întâlnit de mai multe ori și îl voi vedea în continuare ", a subliniat președintele republicii.

Mai devreme, ziarul Financial Times, cu trimitere la surse diplomatice, a anunțat că Angela Merkel și Emmanuel Macron vor ca Uniunea Europeană să examineze chestiunea invitării președintelui Rusiei, Vladimir Putin la summit-ul UE.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat că inițiativa desfășurării summit-ului Rusia și UE aparține cancelarului Germaniei, Angela Merkel, fiind susținută de liderul francez, Emmanuel Macron, și urmează să fie pusă în discuție de Uniunea Europeană, fiind necesar să se clarifice dacă toți membrii UE sunt de acord cu întrevederea Rusia și UE.

Alo, Balamucul ! - PROIECT care promovează ideea că femeia nu trebuie să fie mamă. Noua generație trebuie îndoctrinată de mică cu ideea că femeia nu are această vocație

 


Gigel Ştirbu, vicepreşedinte PNL, a criticat dur adoptarea raportului Matic de către Parlamentul European, care prevede garantarea accesului femeilor la avort de către toate statele membre. Ştirbu a lansat un atac fără precedent la adresa lui Dacian Cioloş, care a votat acest raport.

Raportul face referire, totodată, şi la dreptul bărbaţilor transsexuali şi a persoanelor non-binare de a rămâne însărcinate şi de a naşte. Parlamentul European a adoptat joi Raportul Matic prin care le cere celor 27 de state membre UE să garanteze accesul femeilor la avort, supus unor legi extrem de restrictive în unele state membre, şi să asigure accesul la „o contracepţie de calitate şi la preţuri accesibile„, informează AFP.

Deputatul PNL îl critică dur pe Dacian Cioloș, liderul grupului Renew Europe, care a votat raportul, precizând că acest tip de documente sunt ”toxice” și afectează drepturile europenilor.

”Am aflat din mass-media că aseară a fost votat în Parlamentul European Raportul Matić” – proiect care promovează ideea că femeia nu trebuie să fie mamă, că noua generație trebuie îndoctrinată de mică cu ideea că femeia nu are această vocație, iar toți cei care se opun acestei viziuni trebuie combătuți și condamnați cu orice preț. Pe lângă multe alte absurdități pe care acest raport le contine, documentul sustine că și bărbații pot să nască copii, și faptul că educația sexuală pro LGBT va fi obligatorie în școli!?!

Ceea ce mi s-a părut într-adevăr șocant și inamisibil este faptul că europarlamentarii USR-PLUS, membrii ai Grupului “Renew”, în frunte cu Dacian Cioloș au încredințat 7 voturi acestui raport toxic.

Schimbarea totală de paradigmă în privința drepturilor omului în UE votată ieri este periculoasă și nesănătoasă, si-l întreb pe dl Cioloș, care este de acord ca bărbații să nască, care sunt motivele reale pentru care a votat această inepție? Care sunt motivele ascunse ale domnului președinte Cioloș al Renew Europe, în care au fost grupați verzii și stânga europeană din Parlamentul European, să susțină un document în care libertatea religioasă nu ar mai trebui să existe? Cam care ar fi următoarea inițiativă propusă de Dacian Cioloș: obligativitatea scoaterii icoanelor din casele românilor, așa cum au impus comuniștii în anul 1948 în RPR?

Fac apel la Dacian Cioloș să se trezească și să nu mai voteze documente toxice pentru interese ascunse!

Raportul Matic se poziţionează clar în favoarea promovării unei agende ideologice îndreptate împotriva dreptului la viaţă şi a dreptului părinţilor de a se pronunţa asupra educaţiei pe care o primesc copiii lor. Eu voi susține întotdeauna o societate construită pe valori și principii sănătoase, care să sprijine familia și să respecte viața!”, scrie Gigel Știrbu.

Praf saharian peste România. De astăzi îşi face prezenţa în aproape toată ţara

 


Un val de aer saharian a pus stâpânire pe România de câteva zile, astfel că după zilele ploiase şi răcoroase, vremea a devenit brus caniculară. Doar că valul de aer cald a adus în țara noastră din nordul Africii și praf saharian.

Praful saharian adus din Africa de curenții de aer din atmosferă a intrat pe teritoriul României încă de joi şi se va face simțit mai ales vineri, 25 iunie și sâmbătă, 26 iunie. Joi, vestul ţării s-a confruntat cu temperaturi de până la 41 de grade la umbră. Canicula va fi resimțită şi astăzi.

Vineri, 25 iunie, praful saharian se va extinde în restul țării, mai ales în jumătatea de vest a țării și va fi deosebit de mult cantitativ în sud-vest.

Sâmbătă, 26 iunie, întreaga țară va fi acoperită de praf saharian, îndeosebi sudul țării, urmând ca duminică să iasă de pe teritoriul României.

Profesorul de fizică Silviu Gurlui a explicat că acest fenomen influențează, printre altele, vremea, făcând-o “mai blândă” și este un bun fertilizant. Praful fertilizează solul și oceanele cu fier și diverse minerale de care plantele și fitoplanctonul au nevoie pentru a crește.

Totodată, are și efecte negative, precum perturbarea transportului aerian.

„Pina maine dupa amiaza avem praf saharian. Valul a intrat de astazi prin vestul tarii. Timisoara pare cea mai acoperita. Moldova si Dobrogea, de aceasta data, sunt mai putin maturate de val. Praful saharian are parti bune dar mai ales parti neplacute.

Praful ridicat in aer perturba dinamica norilor si a precipitatiilor. Uneori, in conditii date, tempereaza fenomenele meteo, adica devin mai blinde. Exemplul tipic este al uraganelor din nordul Oceanului Atlantic, reduse sau inhibate atunci cind acolo ajung asemenea nori de praf.

Praful contine particule micrometrice. In aer pot perturba transportul aerian. Redepuse la sol, pot perturba serios eficienta energetica a panourilor solare. Stratul opac va diminua intensitatea radiatiei ce ajunge pe panouri.

Praful are si un efect vital pentru viata plantelor din sol, din mari si oceane. Continutul mare de fier si fosfor asigura hrana acestor plante. Cele din apa, fitoplanctonul, reprezinta rezervorul principal de oxigen pentru noi toti, pentru toate vietuitoarele.

Este asadar un bun fertilizant al solului si util/hrana pentru fauna acvatica dar contribuie in aer la poluare, produce o reducere a radiatiei solare care ajunge la sol, modifica caracteristicile aerosolilor (modificari fizico-chimice, adica pot induce modificari in varii procese meteorologice), incalzeste gheata (topindu-se mai repede sub radiatia solara) si, mai important, in drumul lor lung prin aer, poate culege agenti patogeni (ciuperci, bacterii, etc- provenite de la resturi de animale, vegetatie, etc ) sau particule nocive ce sint culese din zonele din Sahara unde cu ani in urma au fost facute teste complexe”, a explicat conf. univ. dr. Silviu Gurlui într-o postare pe Facebook.

Avioane de luptă rusești, interceptate la intrarea în spațiul aerian al României

 


Mai multe avioane rusești care se apropiau de Zona de Identificare Aeriană a României au fost interceptate de avioanele britanice Eurofighter Typhoon, care execută misiunea de poliție aeriană de la Baza Mihail Kogălniceanu.

Avioane de luptă rusești, interceptate la intrarea în spațiul aerian al României. Potrivit unui comunicat al NATO, mai multe avioane de lupta rusești Su-24 Fencer și Su-30 Flanker au fost identificate pe 22 iunie intrând în Zona de Identificare a Zborului, care este zona spațiului aerian internațional controlat de România. Aeronavele rusești nu au informat despre planurile de zbor și nici nu au contactat controlorii de trafic aerian.

„Interceptarea demonstrează că suntem integrați complet în sistemul NATO de poliție aeriană de la baza noastră de operare de aici, din România”, a declarat Stephen Lamping comandantul detașamentului RAF Typhoon din România. „Această a fost o operațiune de rutină pentru RAF care are o mare experiență. Misiunea nu a fost diferită de ceea ce fac alte aeronave NATO în alte zone în mod regulat”, a mai adăugat oficialul militar, citat de EVZ.

Avioanele Eurofighter Typhoon au fost alarmate pentru interceptare și au fost coordonate de controlorii de lupta aeriană români care operează de la Centrul de raportare a controlului din România. Avioanele rusești au părăsit FIR (Flight Information Region) România înainte să între în rază vizuală a avioanelor britanice. Incidentul a avut loc pe data de 22 iunie, cu exact o zi înainte ca Federația Rusă să susțină că a deschis foc de avertisment împotriva distrugatorului britanic HMS Defender care ar fi intrat în apele teritoriale ale Crimeei.

La finalul lunii martie avioanele Typhoon ale NATO au interceptat mai multe bombardiere ale Rusiei.

Valul de căldură persistă, dar în weekend vremea devine instabilă

 


Temperaturile vor urca până la 39 de grade Celsius vineri, în Oltenia şi Banat, după care vom avea parte de valori ceva mai scăzute, însă disconfortul termic va rămâne ridicat în majoritatea regiunilor.

PROGNOZA METEO 25 iunie. Vineri, valul de cãldurã va persista, disconfortul termic va fi deosebit de accentuat (ITU peste 80 de unitãţi) şi va fi caniculã în cea mai mare parte a ţãrii. Temperaturile maxime, cu cele mai ridicate valori în Oltenia şi Banat, vor fi cuprinse la scara întregii ţãri între 32 şi 39 de grade, mai scãzute pe litoral, spre 27…28 de grade. Cerul va fi variabil dimineaţa, dar treptat instabilitatea atmosfericã se va accentua şi vor fi înnorãri, frecvente descãrcãri electrice, averse torenţiale, grindinã şi vijelii, îndeosebi dupã-amiaza la munte şi pe arii mai restrânse în rest, iar noaptea în vestul, nordul şi centrul ţãrii. Temperaturile minime se vor situa între 15 şi 24 de grade, mai scãzute în estul Transilvaniei, spre 12…13 grade.

Şi la Bucureşti, vineri, vremea va fi canicularã, temperatura maximã se va situa în jurul valorii de 35 de grade şi disconfortul termic va fi accentuat (indicele temperaturã-umezealã -ITU- va depãşi pragul critic de 80 de unitãţi). Cerul va fi variabil, iar dupã-amiaza şi seara, vor fi posibile fenomene asociate instabilitãţii atmosferice. Temperatura minimã va fi de 20…22 de grade.

Sâmbătă, în vestul, centrul şi nordul ţãrii, vremea va fi în general instabilã, vor fi înnorãri, averse, descãrcãri electrice şi cantitãţi de apã ce vor depãşi 15…35 l/mp, iar valorile termice vor scãdea apreciabil faţã de zilele precedente, astfel încât temperaturile maxime se vor încadra între 24 şi 32 de grade. În sud-vest, deşi temperaturile se vor mai pondera, vremea va fi cãlduroasã şi disconfortul termic ridicat, astfel încât maximele termice se vor situa în general între 29 şi 34 de grade, iar indicele temperaturã-umezealã (ITU) va atinge şi va depãşi uşor pragul critic de 80 de unitãţi, iar în sud-est temperaturile diurne vor deveni apropiate de normele perioadei şi se vor situa între 26 şi 31 de grade; cerul va avea înnorãri temporar accentuate şi, mai ales în sud-est, vor fi frecvente descãrcãri electrice, vijelii şi averse torenţiale. Izolat, în majoritatea regiunilor, vor fi condiţii de grindinã. Vântul va avea intensificãri la munte, iar local şi temporar şi în celelalte regiuni, în special asociat ploilor. Temperaturile minime vor fi cuprinse între 12…13 grade în depresiunile intramontane şi 21…22 de grade pe litoral.

La Bucureşti, sâmbătă, vremea se va rãcori, astfel încât temperatura maxima va fi de 28…29 de grade, iar cea minimã de 17…19 grade. Cerul va avea înnorãri temporar accentuate şi, mai ales ziua, vor fi averse, posibil torenţiale, descãrcãri electrice şi intensificãri de scurtã duratã ale vântului. Vor fi condiţii de grindinã.

PROGNOZA METEO 25 iunie. Duminică, vremea va fi cãlduroasã în vestul şi în sudul ţãrii, unde local dupã-amiaza se va resimţi un disconfort termic moderat, cu precãdere în Oltenia, unde izolat va fi caniculã. Cerul va fi variabil, cu înnorãri temporar accentuate în a doua parte a zilei şi seara când în zonele montane şi submontane, local în centru şi nord-est şi pe arii mai restrânse în celelalte regiuni vor fi averse, descãrcãri electrice şi condiţii de grindinã. Pe spaţii mici, se vor înregistra cantitãţi de apã de peste 15…25 l/mp. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificãri la munte şi în sud-vestul teritoriului şi local în regiunile estice, iar pentru timp scurt şi în celelalte zone, asociat averselor. Temperaturile maxime se vor încadra între 24 de grade în estul Transilvaniei şi nordul Moldovei şi 34…35 de grade în sud-vestul Olteniei; minimele termice vor fi cuprinse între 10 grade în depresiuni (unde spre dimineaţã izolat se va forma ceaţã) şi 20 de grade pe litoral.

Şi în Bucureşti, duminică, vremea va fi cãlduroasã. Cerul va fi variabil, cu înnorãri temporare în orele serii, când vor fi posibile ploi de scurtã duratã şi descãrcãri electrice. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximã se va situa în jurul a 31 de grade, iar cea minimã va fi de 16…18 grade.

Luni, vremea va fi în general frumoasã, dar cãlduroasã în jumãtatea de sud-vest a ţãrii, unde disconfortul termic va fi în accentuare. Cerul va fi variabil, cu înnorãri temporare dupã-amiaza şi seara când pe alocuri în zonele montane şi în dealurile sudice şi izolat în restul teritoriului vor fi averse în general slabe, însoţite şi de descãrcãri electrice. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificãri la munte şi în nord-est. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 27 şi 34 de grade, iar cele minime vor fi cuprinse între 8…10 grade în depresiuni şi 20…21 de grade pe litoral şi în Dealurile de Vest.

La Bucureşti, luni, vremea va fi predominant frumoasã, dar se va menţine cãlduroasã. Cerul va fi variabil, cu înnorãri temporare dupã-amiaza, dar probabilitatea de ploaie va fi redusã. Vântul va sufla slab pânã la moderat. Temperatura maximã se va situa în jurul valorii de 31 de grade, iar cea minimã va fi de 16…18 grade, anunţă ANM.

Comisia Europeană face presiuni - „Trebuie să accelerăm în continuare vaccinarea”

 


Comisia Europeană a cerut joi, prin intermediul Ursulei von der Leyen, accelerarea campaniei de vaccinare în Uniunea Europeană, în contextul în care tulpina Delta de Sars-Cov-2 a fost depistată în mai multe țări membre.

„Le-am prezentat liderilor politici situaţia furnizării vaccinurilor şi a vaccinării, precum şi estimările până la sfârşitul acestui an. Am înregistrat progrese constante. Am depăşit ţintele de furnizare a dozelor în al doilea trimestru. Dar trebuie să accelerăm în continuare vaccinarea”, a scris Ursula von der Leyen pe Twitter.

Von der Leyen a prezentat informații conform cărora până pe data de 27 iunie, în statele Uniunii Europene vor fi furnizate în total 424 de milioane de doze de vaccinuri împotriva Covid-19 şi vor fi administrate 346 de milioane de doze.

Până la sfârșitul acestei săptămâni, 220 de milioane de persoane, adică 60% din populaţia adultă a Uniunii Europene, vor avea făcută cel puțin o doză de vaccin.

Potrivit ultimelor estimări, Uniunea Europeană ar urma să mai primească 497 de milioane de doze de vaccin în trimestrul al treilea şi 399 de milioane de doze în ultimul trimestru al anului.

Gestionarea pandemiei de sars-Cov-2 reprezintă una dintre preocupările principale ale reuniunii Consiliului European aflată în curs la Bruxelles, notează Digi 24. 

Anthony Fauci a subliniat că, totuşi, copiii nu sunt neapărat mai sensibili la tulpina Delta. Cu toate acestea, îngrijorarea este că oricine nu este vaccinat, inclusiv copiii, este mai predispus să se infecteze cu noua tulpină, deoarece este mult mai contagioasă. Oficialii din domeniul sănătății din SUA au anunțat marți că unul din cinci cazuri de COVID-19 din țară reprezintă infectări cu varianta Delta. De altfel, în ultimele două săptămâni tulpina Delta și-a dublat prezența în SUA, iar în prezent reprezintă 20% din cazurile totale de infectare cu coronavirus.

„Acest virus este mult mai transmisibil, prin urmare, sunt mai multe șanse ca cei mici să se infecteze cu această tulpină decât ar fi în cazul variantei Alfa”, a spus Fauci, citat de ABC.

„Actualul ministru al Justiţiei practic nu-i ministru al Justiţiei”

 


Tudorel Toader a lansat un atac virulent la adresa lui Stelian Ion (USRPLUS), despre care susţine că "practic nu-i ministru al Justiţiei" pe motiv că şi-a delegat atribuţiile către secretarii de stat. În direct la România TV, fostul ministru al Justiţiei a criticat proiectul ce vizează desfiinţarea Secţiei Speciale (SIIJ), precum şi revocarea lui Renate Weber din postul de Avocat al Poporului.

„Am înţeles, în limita informaţiilor mele, că actualul ministru al Justiţiei practic nu-i ministru al Justiţiei. El nu exercită prerogativele de ministru în condiţiile în care a delegat competenţele către secretarii de stat”, a declarat Tudorel Toader, în direct la România TV.

Toader, care este în prezent rector al Universității din Iași, a explicat care este, din punctul său de vedere, motivul pentru care Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ) nu ar trebui desfiinţată, aşa cum prevede proiectul actualei coaliţii de guvernare.

„SIIJ a trecut prin controlul de constituţionalitate. CCR a zis că e o garanţie de respectare a drepturilor şi a libertăţilor cetăţenilor. Noi toţi ştim că într-un stat de drept, cum pretindem că suntem noi astăzi, un standard de protecţie al drepturilor, libertăţilor fundamentale odată atins, nu poate fi coborât.

SIIJ are un rol preventiv, pe de o parte. Are rolul de a ancheta eventualele infracţiuni care ar putea fi săvârşite de magistraţi, dar ea e normal să funcţioneze în afara corpului magistraţilor, să nu ne anchetăm noi pe noi, să nu facă faţă din structura Parchetului, a Ministerului Public.

Sunt atâtea erori judiciare, că sunt atâţia oameni nevinovaţi care au stat prin puşcării ani de zile. În momentul în care eu, ca ministru al Justiţiei, am iniţiat modificările legilor justiţiei şi când am propus să se introducă răspunderea magistraţilor, toată lumea a sărit nemulţumită de o astfel de perspectivă.

Ai, pe de o parte, erori evidente. Ai încălcări ale drepturilor şi libertăţilor, dar nu vrei să antrenezi şi răspunderea celor care comit astfel de abuzuri, răspundere care ar fi de natură să prevină săvârşirea unor astfel de fapte”, a mai spus Tudorel Toader, făcând referire la proiectul de desfiinţare a SIIJ, promovat de Stelian Ion şi politicienii promovaţi de USRPLUS.

Tudorel Toader contestă revocarea lui Renate Weber din postul de Avocat al Poporului

Fostul ministru al Justiţiei a constatat şi modul în care coaliţia de guvernare se foloseşte de recomandările Comisiei de la Veneţia în mod „politicianist”.

„Comisia de la Veneţia, când nu a convenit, spunea că rezoluţiile şi recomandările sunt orânduitorii, de recomandare. Când le conveneau, erau absolut obligatorii şi critica guvernarea anterioară. Mai mult, recomandările Comisiei de la Veneţia erau plasate undeva deasupra legii naţionale, chiar şi deasupra Constituţiei, ceea ce categoric este de neacceptat şi nu este corect.

Avocatul Poporului a fost revocat. Legea specială 35/1997 prevede posibilitatea revocării Avocatului Poporului, dar spune acolo că Parlamentul, pe baza unei evaluări obiective şi în cadrul unor proceduri parlamentare, dacă se constată încălcarea Constituţiei şi a legilor. Ori asta cere Comisia de la Veneţia guvernanţilor de astăzi şi majorităţii parlamentare. Să arate acea evaluare obiectivă a activităţii Avocatului Poporului, să arate care au fost încălcările de Constituţie şi de lege care au justificat revocarea acestuia.

Ludovic Orban zice că scrisoarea Comisiei de la Veneţia a ajuns în presă, citez aproximativ, pe filiera Toader. Preşedintele Senatului spunea că a primit respectiva scrisoare.

Premierul ar trebui să fie preocupat de existenţa scrisorii, de existenţa întrebării şi a demersului Comisiei de la Veneţia. El, într-o manieră evident politicianistă, încearcă să distragă atenţia de la fondul problemei, la modul în care a ajuns în presă.

Sunt două decizii ale CCR relevante cu privire la revocarea Avocatului Poporului. La una dintre ele am participat, eram judecător. În amândouă, una din 2012, alta din 2020, se face referire la raportul de evaluare obiectivă a activităţii Avocatului Poporului care să arate încălcările de Constituţie ce justifică revocarea.

Nu cred că existau temeiuri de revocare a Avocatului Poporului. Chiar în şedinţa de plen i-au spus: chiar nu avem nimic cu dumnevoastră, sunteţi om capabil, dar vă revocăm”, a conchis Tudorel Toader, la România TV.