12.10.2021

Ambasadoarea ZAHAROVA : ”Sperăm că autoritățile moldovenești vor continua să garanteze libertatea presei”

 


Reprezentant oficial al Ministerului de Externe al Federației Ruse a comentat raportul Centrului pentru Jurnalism Independent despre mass-media rusă din Moldova.

Rusia contează pe faptul că autoritățile moldovenești nu se vor lăsa înșelate de rapoarte provocatoare și nu vor lua măsuri care afectează pluralismul de opinii și libertatea presei, precum și interesele propriilor cetățeni de limba rusă.

Declarația a fost făcută joi de reprezentantul oficial al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, Maria Zaharova, într-un briefing de presă.

În felul acesta ea a comentat raportul Centrului pentru Jurnalism Independent din Moldova, care timp de 10 zile a monitorizat mai multe posturi TV rusești și a ajuns la concluzia că conținutul acestora „nu contribuie la formarea unor opinii corecte”.

"Urmărim cu atenție situația cu mass-media rusești în general în întreaga lume și, în special, în Republica Moldova. Nici raportul menționat nu a trecut neobservat de noi", a spus Zaharova.

Ea a atras atenția asupra faptului că acest raport a apărut la exact un an după ce parlamentul Republicii Moldova a modificat Codul Audiovizualului și a restabilit dreptul de retransmitere programelor informative și analitice din Rusia.

„Atunci noi am salutat, după cum vă amintiți, această decizie. Ea răspunde intereselor cetățenilor vorbitori de limbă rusă. Permiteți-mi să vă reamintesc că limba rusă în Moldova este folosită mai mult sau mai puțin de 80% din populație. Din păcate, reluarea difuzării acestor programe nu a fost, se pare, pe placul tuturor. Probabil din această cauză a apărut studiul respectiv", a spus reprezentantul Ministerului de Externe al Rusiei.

Potrivit acesteia, Centrul pentru Jurnalism Independent, care l-a elaborat, se poziționează ca un ONG apolitic, dar, în același timp, nu își ascunde legăturile directe cu Statele Unite, Marea Britanie și Suedia.

Autorii raportului, după cum afirmă Zaharova, au monitorizat trei posturi rusești: „Primul în Moldova”, „NTV Moldova” și „RTR Moldova” și au concluzionat că conținutul acestora „nu contribuie la formarea unor opinii corecte”.

"Este fantastic. Aflăm că există opinii corecte și greșite. Și mass-media ar trebui să difuzeze opiniile corecte. Nu faptele corecte, ci opinii. Care opinii sunt corecte, pentru cine și de ce, raportul nu precizează, dar însăși formularea întrebării, desigur, este ieșită din comun. În schimb ei scriu despre „elementele de propagandă” în programele rusești, care ar amenința securitatea informațională a țării”, a adăugat reprezentantul Ministerului rus de Externe.

Ea a atras atenția că orice locuitor al Moldovei care a urmărit cel puțin o dată posturile rusești poate înțelege că concluziile făcute în raport nu au nicio legătură cu realitatea.

Potrivit lui Zaharova, „puteți să nu fiți de acord cu opiniile exprimate, le puteți nega sau puteți fi de acord, sau vă puteți forma opinia pe baza a ceea ce ați auzit, puteți pune la îndoială opinia oponenților pe baza bazate pe aceste puncte de vedere, care sunt reprezentate de posturile de televiziune rusești”.

„Așa-numitul Centru pentru Jurnalism Independent din Moldova a realizat un raport cu adevărat politizat. Eu cred că Centrul a încercat, cred eu, aceasta a fost sarcina - să discrediteze posturile rusești, să pună eticheta “propagandă” pe opiniile care sunt exprimate, opinii pe care acest centru le consideră corecte sau greșite. Cred că nu putem exclude faptul că în acest fel se pregătește terenul pentru restabilirea interdicției pentru programele rusești, care a existat din februarie 2018 până în decembrie 2020”, a adăugat Zaharova.

Totodată, ea a menționat că partea rusă se așteaptă ca „autoritățile Republicii Moldova să aibă suficient atașament la angajamentele, inclusiv la cele asumate în calitate de membru al OSCE, și la alte acte care garantează libertatea de exprimare, libertatea de difuzare a opiniilor, libertatea de difuzare a informațiilor și nu se vor lăsa înșelate de astfel de rapoarte provocatoare, nu vor lua măsuri care afectează pluralismul de opinii și libertatea presei, interesele propriilor cetățeni vorbitori de limbă rusă”.

„Suntem, de asemenea, încrezători că o astfel de abordare este pe deplin în concordanță cu natura constructivă, pragmatică a relațiilor bilaterale, care s-au construit recent între țările noastre în diverse domenii”, a conchis Zaharova.

https://ro.sputnik.md/20211210/zaharova-speram-ca-autoritatile-moldovenesti-vor-continua-sa-garanteze-libertatea-presei-47106613.html

”NATOISMUL”- o nouă religie politică

 


Complexul provincial al elitei politice românești, prezent și în discursul mediatic din România, dublat de ceea ce Ion Cristoiu numește ”natoism”- o veritabilă religie pro-americană, sunt probleme interne care împiedică evoluția demnă a țării noastre.

În intervenția sa zilnică pe blogul său, cunoscutul jurnalist Ion Cristoiu ironizează religia ”natoistă” a multor jurnaliști români, dar și complexul provincial manifestat în mass-media românească.

Ion Cristoiu remarcă bucuria ”prostească” a jurnaliștilor ”natoiști” la fiecare știre despre agravarea tensiunilor din Ucraina. De asemenea, remarcă complexul provincial al jurnaliștilor și comentatorilor români care sunt în extaz de fiecare data când președintele SUA sau vreo altă înaltă personalitate a lumii occidentale ”bagă în seamă” pe oficialii români.

Potrivit lui Cristoiu, o să ajungem să facem știre și dacă avionul președintelui SUA va tranzita spațiul aerian românesc.

Din păcate, această mentalitate nu este doar a politicienilor. Transformarea în eveniment de importanță națională a faptului că președintele României și prima doamnă au făcut o fotografie alături de președintele SUA la o recepție, emoția mimată sau (ceea ce ar putea fi mai dramatic) sinceră a politicienilor români de prim rang invitați la recepțiile unor ambasade, denotă, nu doar provincialismul cras al autorităților românești, dar și lipsa de anvergură a politicii externe românești.

E dramatic, privit din perspectivă istorică, că dacă acum nici 40 de ani, un adversar al capitalismului era primit cu toate onorurile la Casa Albă, era plimbat cu caleașca regală la Londra și făcea prima pagină a presei occidentale, acum, când România este condusă de ”parteneri strategici” ai SUA, marile reușite de imagine ale politicii externe românești sunt o fotografie plină de vibrantă emoție la întâlnirea cu un funcționar de la Departamentul de Stat sau o poză standard, de protocol, de la recepția cu președintele SUA.

https://ro.sputnik.md/20211210/natoismul--o-noua-religie-politica-47114105.html