5.21.2021

Rusia atenționează SUA și UE să nu se amestece în treburile interne ale Republicii Moldova

 


Departamentul de Externe al Rusiei constată că în ajunul alegerilor parlamentare din Moldova retorica agresivă a Occidentului a început să ia turații.

Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană întreprind încercări de amestec  în apropiatele alegeri parlamentare anticipate din Moldova, a declarat vineri reprezentantul oficial al Ministerului rus  de Externe Maria Zaharova, în cadrul unui briefing de presă, informează RIA Novosti.

"Ministerul rus de Externe a atras în mod repetat atenția asupra încercărilor SUA și statelor membre ale UE de a interveni în procesele politice interne din Republica Moldova. Suntem nevoiți să constatăm din nou că, pe măsura apropierii datei alegerilor parlamentare anticipate în țară, care urmează să aibă loc pe 11 iulie curent, retorica agresivă a reprezentanților occidentali doar prinde turații ",  a declarat reprezentantul oficial al MAE rus.

Maria Zaharova a atras atenția asupra declarației șefului delegației UE în Republica Moldova, Peter Mikhalko, făcută în cadrul emisiunii „Ora expertizei”.

„Peter Mikhalko a admis iarăși o critică nepermisă pentru un diplomat  la adresa organelor puterii de stat ale Moldovei, subliniind imperfecțiunea sistemului de justiție al țării și afirmând în mod deschis că ”noul Parlament moldovenesc trebuie să fie unul demn de încredere”. O astfel de manifestare a lipsei de respect față de principalele institute politice ale Moldovei și a determinării selective a obiectelor supuse criticilor, care sunt întotdeauna forțele politice ale țării ce se pronunță pentru dezvoltarea dialogului cu Federația Rusă, a devenit din păcate o practică obișnuită pentru țările occidentale ", a spus Zaharova.

În opinia ei, Rusia se pronunță pentru dezvoltarea  „unor relații de prietenie cu Republica Moldova pe principii cu adevărat de egalitate, care să se bazeze pe respectarea principiului neamestecului în afacerile interne, respectarea poporului moldovenesc și disponibilitatea pentru dialog cu instituțiile puterii formate drept urmare a voinței acestuia".

Zaharova a îndemnat țările UE și SUA să nu se amestece  în procesele interne ale statelor suverane. "Îndemnăm încă o dată SUA și UE să renunțe la politica de amestec  în afacerile interne ale statelor suverane și influențarea proceselor politice care au loc în ele", a declarat reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe.

SUB MASCA ”PNRR”, VESTE REA PENTRU PENSIONARI

 


Liderul PSD îl acuză pe premierul Florin Cîțu că, fără să-i ceară nimeni, a transmis la Bruxelles că intenționează să nu mai aplice legea care prevede mărirea pensiilor, că va desființa pensia anticipată, că va mări vârsta de pensionare, dar și vechimea în muncă necesară pensionării.

„Deși nimeni nu le-a cerut-o, Guvernul Cîțu a transmis la Bruxelles că intenționează să nu mai aplice legea care prevede mărirea pensiilor, că va desființa pensia anticipată, că va mări vârsta de pensionare, dar și vechimea în muncă necesară pensionării !

Acum înțelege toată lumea de ce insistăm să vină în Parlament să își asume clar în fața românilor ce nenorociri au de gând să facă cu adevărat sub masca PNRR ?!

PSD se opune categoric acestor intenții ! Și vom folosi toate mijloacele legale pentru a stopa ”reformele” criminale împotriva românilor !”, a scris pe Facebook Marcel Ciolacu, atașând și un document.



”Dosarul acesta, vis-a-vis de Liviu Dragnea, pentru România și nu numai, e un dosar aberant”

 


În cadrul emisiunii ”Deferiți mass-media” de la DC News, analistul Bogdan Chirieac a comentat cu Cozmin Gușă mizele dosarului în care Liviu Dragnea este anchetat cu privire participarea la inaugurarea președintelui Donald Trump.

Bogdan Chirieac și Cozmin Gușă au vorbit, în emisiunea ”Deferiți mass-media” de la DC News, despre dosarul vizitei lui Liviu Dragnea în SUA, la inaugurarea lui Donald Trump în funcția de președinte al SUA, în 2017.

”Dosarul acesta, așa cum e început vis-a-vis de Liviu Dragnea, totuși, pentru România și nu numai, e un dosar aberant, mai aberant chiar decât dosarul pentru care este condamnat, cu cele două femei care lucrau la Prefectură și erau plătite de manutanță“, a precizat Bogdan Chirieac.

Cozmin Gușă: ”Ei nu vizează asta, în rechizitoriu ei vizează contractele cu Ministerul Apărării pe care Dragnea i le-a promis lui Elliott Broidy. S-a întâmplat unul la Ministerul Economiei, ăla cu Circinus, acolo e băgat Klemm. Ambasadorul s-a dus personal...”

Bogdan Chirieac: ”Asta vreau să spun. Acest dosar nu s-ar fi întâmplat niciodată dacă nu ar fi primit verde și de la partenerul strategic. Nu cred că vreodată autoritățile din România ar fi anchetate în dosar penal posibile afaceri ale unei firme americane în România, pentru că Broidy venise cu o firmă americană distinsă. Circinus nu era o firmă fără o reputație bună. Îmi imaginez că, fiind firmă americană, nici nu există firme fără reputație bună acolo. Liviu Dragnea a făcut ceea ce face orice lider care nu se află în centrul lumii, adică nu ești lider într-o țară precum Germania, Franța, Spania, Marea Britanie, Olanda, Suedia, Nrvegia, ci ești de undeva din Europa de Est, din Asia de Sud-Est, a participat la inaugurarea președintelui american, iar partidul său, PSD a achitat biletele pentru el și primul ministru în funcție în România, 250.000 de dolari plătiți de Partidul Social Democrat, deschis, cinstit, fără alte probleme, partidul avea dreptul să facă această plată...”, a precizat analistul Bogdan Chirieac.

Pe 17 mai 2021, DNA a anunțat trimiterea în judecată a lui Liviu Dragnea pentru trafic de influenţă.

În perioada ianuarie 2017 - mai 2017, inculpatul Dragnea Nicolae-Liviu ar fi primit de la unul dintre oamenii de afaceri, foloase necuvenite pentru sine și pentru partid, constând în:

- asigurarea accesului la evenimentele din cadrul Ceremoniei de învestire a președintelui SUA, din perioada 17 - 21 ianuarie 2017, desfășurate la Washington D.C (S.U.A), în baza unui pachet de beneficii în valoare de 250.000 dolari, acces obținut prin intermediul unui om politic și de afaceri american, vicepreședinte al Comitetului Prezidențial de Inaugurare,

- asigurarea, cu ajutorul celorlalți doi oameni de afaceri, a unor servicii de lobby și consultanță politică în valoare de 30.000 USD, în favoarea partidului din care făcea parte. Banii respectivi ar fi fost plătiți, în luna mai 2017, de o societate offshore cu sediul în insulele Virgine Britanice și conturi bancare în Cipru, (controlată de omul de afaceri român cu ajutorul celorlalți doi oameni de afaceri).

Litoralul românesc pentru toţi începe de astăzi

 


Românii pot merge la mare, începând de astăzi, cu preţuri de la 40 lei/noapte în cadrul programului "Litoralul pentru Toţi", care se desfășoară în perioada 21 mai – 20 iunie 2021, derulat de Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

Până în prezent, un număr de 54 de hoteluri din toate stațiunile de pe litoralul românesc al Mării Negre vor participa la acest program, punând la dispoziția turiștilor aproximativ 4.000 de locuri de cazare pe noapte.

Românii care merg în stațiunile romanești de la Marea Neagră până pe 20 iunie se pot caza cu tarife reduse, plătind de la 40 de lei de noapte prin programul „Litoralul pentru toți.

“În ciuda dificultăților pe care le întâmpină sectorul turistic, puternic afectat de efectele economice provocate de apariția virusului Sars-Cov-2, continuăm tradiția instituită în urmă cu 19 ani de a oferi tuturor românilor posibilitatea de a petrece o vacanță la malul mării la tarife mult reduse. În ultimii nouă ani am făcut tot posibilul să menținem aceleași tarife la pachetele turistice oferite, ceea ce reprezintă un efort suplimentar din partea tuturor unităților de cazare participante”, a declarat Dragoș Răducan, Prim-Vicepreședintele Executiv FPTR, citat într-un comunicat de presă al FPTR.

Tarifele prin programul Litoralul pentru Toți sunt cu până la 65% mai mici față de cele din vârf de sezon. Tariful pentru o noapte de cazare începe de la 40 de lei, cel mai ieftin pachet fără mic dejun poate fi achiziționat la un hotel de 3 stele din stațiunea Neptun si costă 80 lei/noapte.pentru 2 persoane.

La polul opus, se află stațiunea Mamaia, unde la un hotel de 4 stele 2 persoane vor plati pentru un sejur de minim 5 nopți, care include cazare cu servicii de masa ultra all-inclusive, 520 lei/ noapte .

Turiștii care vor să se cazeze în stațiunea Eforie Nord beneficiază de tarife pornind de la 85 lei/noapte pentru 2 persoane, pachete de minim 4 nopți.

Programul Litoralul pentru Toți se află la ediția cu numărul 38 și este singurul program social din România susținut integral de mediul de afaceri, respectiv de patronatele hoteliere autohtone.

La fel ca în anii trecuți, sejururile pot fi achitate și cu vouchere de vacanță de către cei care nu le-au consumat încă. Detaliile privind hotelurile incluse în programul Litoralul pentru Toți se găsesc pe site-ul www.fptr.ro. Rezervările se pot face atât direct, la hotel, cât și prin intermediul agențiilor de turism.

Staţiunile Mamaia, Eforie Nord şi Costineşti se află în topul destinaţiilor căutate de români pentru concediul din această vară, potrivit unui raport Travelminit.ro, citat de Agerpres. De asemenea, şi staţiunile balneare Sovata, Băile Felix şi Băile Herculane sunt la mare căutare.

Preţul mediu pentru 5 nopţi de cazare pentru 2 adulţi şi 2 copii este de aproximativ 1.850 de lei.

„Oraşele mari, cum ar fi Braşovul, Cluj-Napoca, Sibiul şi Bucureştiul, sunt şi anul acesta în topul locurilor căutate de turişti pentru vară, fiind destinaţii întotdeauna de actualitate”, se arată într-un comunicat de presă.

Preţul pentru un sejur care include 2 nopţi pentru 2 adulţi începe de la 490 de lei. Pentru 3 adulţi, preţul mediu pentru 4 nopţi de cazare la un hotel este de aproximativ 1700 de lei, în timp ce tariful pentru acelaşi pachet la o pensiune este mai mic şi începe de la 1200 de lei.

În atenția ”guwerneluluimeufantomă” și a tuturor bufinițelor din politica românească

 


Se pare că unii din politica ”dedoibani” românească se fac că nu știu care este adevărul și încearcă să prostească cât mai mulți ”botoși” simpatizanți. Drept pentru care am hotărât să public, din nou, DIPLOMA de ABSOLVIRE a Facultății ”Forajul Sondelor și Exploatarea Zăcămintelor de Petrol și Gaze” din Ploiești, a  Vioricăi Dăncilă. 

STIRIPESURSE.RO a reușit să obțină o copie a diplomei de inginer a Vioricăi Dăncilă, de la absolvirea Facultății Forajul Sondelor și Exploatarea Zăcămintelor de Petrol și Gaze din Ploiești.

Viorica Dăncilă a absolvit în anul 1988 cu nota 9 la examenul de licență. Pe atunci, la Universitatea de Petrol și Gaze, în anii 80, absolveau doar 200 de studenți din cei 500 care luau examenul de admitere.

Viorica Dăncilă are și o diplomă de master ”Spațiul Public European”, în cadrul SNSPA București.

ALO ! GUWERNELUL cu DIPLOME FALSE, ÎNAINTE DE A ACAPARA VOI PUTEREA,  ÎN ROMÂNIA SE ÎNVĂȚA CARTE  CU ADEVĂRAT !

Acord provizoriu la nivelul UE privind Certificatul digital COVID-19

 


Reprezentanţii Parlamentului European şi cei ai Consiliului Uniunii Europene au ajuns, joi, la un acord provizoriu asupra unui certificat digital UE privind COVID-19 pentru a facilita libera circulație în Europa în timpul pandemiei.

Potrivit acordului, certificatul va fi disponibil fie în format digital, fie pe suport de hârtie şi va facilita libera circulație în Europa în timpul pandemiei.

Certificatul digital UE privind COVID-19 va atesta că o persoană a fost vaccinată împotriva coronavirusului, că a avut recent un rezultat negativ la testul de depistare a infecției sau că s-a vindecat în urma infecției.

Regulamentul referitor la Certificatul digital UE privind COVID-19 va fi în vigoare timp de 12 luni. Certificatul nu va fi o condiție prealabilă pentru exercitarea dreptului la liberă circulație și nu va fi considerat document de călătorie.

„Deși acordul la care s-a ajuns astăzi nu răspunde pe deplin cerințelor PE, acesta reprezintă cu siguranță o îmbunătățire majoră a statu-quo-ului actual pentru milioane de cetățeni ai UE. Certificatul digital UE privind COVID-19 va restabili libera circulație în interiorul UE, pe măsură ce statele membre încep să elimine restricțiile privind libera circulație în întreaga Europă. Acest acord este primul pas către readucerea spațiului Schengen pe drumul cel bun”, a spus Președintele Comisiei pentru libertăți civile și raportor, Juan Fernando López Aguilar (S&D, Spania).

Mai mult, Comisia Europeană s-a angajat să mobilizeze „cel puțin 100 de milioane de euro”, pentru a sprijini la o scară cât mai largă „disponibilitatea unor teste la prețuri accesibile”, în cadrul Instrumentului pentru sprijin de urgență pentru achiziționarea de teste pentru depistarea infecției cu SARS-CoV-2 în scopul emiterii de certificate digitale UE privind COVID-19.

De acest lucru ar trebui să beneficieze în special persoanele care traversează zilnic sau frecvent frontierele pentru a merge la locul de muncă sau la școală, pentru a vizita rude apropiate, pentru a solicita asistență medicală sau pentru a avea grijă de cei dragi.

Negociatorii au convenit că, dacă este necesar, ar trebui mobilizată o finanțare suplimentară peste suma de 100 de milioane de euro, sub rezerva aprobării de către autoritățile bugetare, se mai arată în comunicat, potrivit europarl.europa.eu.

Referitor la vaccinuri, statele membre trebuie să accepte certificatele de vaccinare eliberate în alte state membre pentru persoanele inoculate cu un vaccin autorizat pentru utilizare în UE de către Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) (în prezent Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca și Janssen).

În acest context, va fi la latitudinea statelor membre să decidă dacă acceptă, de asemenea, certificate de vaccinare emise de alte state membre în conformitate cu procedurile naționale de autorizare de urgență sau cele pentru vaccinurile enumerate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pentru utilizare de urgență.

Referitor la protecţia datelor, certificatele vor fi verificate pentru a preveni frauda și falsificarea, așa cum va fi verificată și autenticitatea sigiliilor electronice incluse în document. Datele cu caracter personal obținute din certificate nu pot fi stocate în statele membre de destinație și nu va exista o bază de date centrală la nivelul UE.

Textul convenit va fi acum supus spre aprobare Comisiei pentru libertăți civile pe 26 mai 2021, apoi va fi supus spre aprobarea plenului Parlamentului European și a Consiliului. Dacă va fi confirmat de comisie, textul va fi prezentat spre adoptare în sesiunea plenară din 7-10 iunie 2021, se mai arată în comunicat.

Avertismentul lui Vladimir Putin

 


Președintele rus, Vladimir Putin a făcut o declarație în cadrul unei şedinţe a comitetului organizatoric rus "Pobeda", avertizând că Rusia va „sparge dinții” celor care vor încerca să muște din ceea ce are țara. 

Rusia se confruntă periodic cu tentative ale unora de "a înhăţa" ceva de la ea, însă ea "le va sparge dinţii" tuturor celor care intenţionează să facă aceasta, a declarat joi preşedintele rus Vladimir Putin, în cadrul unei şedinţe a comitetului organizatoric rus "Pobeda", informează TASS.

Potrivit lui Putin, unii "se încumetă să afirme public că bogăţiile siberiene aparţin în mod injust unei singure ţări". "Este ciudat să auzi asemenea lucruri, însă ele se fac uneori auzite", a spus el.

"Toţi vor să ne muşte de ceva şi să înhaţe ceva de la noi. Însă, ei trebuie să ştie, cei care intenţionează să facă asta, că noi le vom sparge dinţii tuturor, astfel ca ei să nu mai poată muşca", a subliniat preşedintele Rusiei.

Vladimir Putin este convins că mulţi continuă să pună piedici Federaţiei Ruse, pentru că mulţi oponenţi pur şi simplu nu au nevoie şi se tem de o astfel de ţară. "Indiferent ce am face noi, indiferent cât de tare am dori să le satisfacem poftele celor care încearcă să ne pună piedici, oricum ei vor continua să facă aceasta, pentru că mulţi dintre oponenţii noştri nu au nevoie de o astfel de ţară precum Rusia", a declarat el.

Potrivit lui Putin, unii consideră Rusia prea mare chiar şi după ce ea şi-a pierdut "o bună parte din teritoriile istorice după destrămarea Uniunii Sovietice".

"Uniunea Sovietică nu este nimic altceva decât Rusia istorică, doar că ea se numea altfel şi conţinutul ideologic era, desigur, altul, însă din punct de vedere geopolitic aceasta este Rusia istorică", a afirmat preşedintele rus. "Chiar şi după ce o treime din potenţial a fost pierdut, oricum pentru unii Rusia este prea mare", a constatat Putin, dând în acest context un citat din ţarul Alexandru al III-lea al Rusiei: "De imensitatea noastră se tem toţi".

Rusia, arsenal nuclear

Vladimir Putin a subliniat că Rusia are "cele mai moderne forţe nucleare de descurajare din lume" şi a amintit că Federaţia Rusă s-a dotat cu un nou tip de armă strategică: sistemul de rachete "Avangard" cu rază de acţiune intercontinentală şi care poate dezvolta o viteză hipersonică. El a mai menţionat "noile complexuri aviatice", "navele şi submarinele, cele mai moderne aparate fără pilot".

Cu toate acestea, Vladimir Putin a susţinut că Rusia nu îşi militarizează economia şi că procentul din PIB alocat pentru apărare se reduce în fiecare an.

20 Mai - Ziua internațională a albinelor

 


Ziua de 20 mai a fost decretată de ONU Ziua internațională a albinelor, o specie de insecte polenizatoare cu un risc crescut de dispariție.

Albinele, la fel ca și alte animale și insecte polinatoare, precum fluturii, păsările colibri și liliecii, sunt în pericol de a deveni animale cu risc crescut de dispariție, din cauza activităților antropologice. Polenizarea este o activitate esențială pentru menținerea ecosistemului nostru. Aproximativ 90% dintre plantele cu flori din lume depind aproape complet de polenizarea realizată de albine și celelalte insecte și animale, la un loc cu 75% dintre recoltele destinate alimentației și 35% din pământul cultivat din întreaga lume. Polinatoarele contribuie la siguranța lanțului alimentar și sunt un factor cheie în conservarea biodiversității. 

Pentru a atrage atenția asupra importanței polinatoarelor și a pericolelor pe care acestea le înfruntă în contribuția lor la sustenabilitatea mediului pe care îl știm, Organizația Națiunilor Unite (ONU) a decretat ziua de 20 mai Sărbătoarea internațională a albinelor. Scopul principal este acela de a atrage atenția asupra măsurilor necesare pentru a proteja insectele și animalele polinatoare, esențiale în rezolvarea unor probleme în domeniul global al producției de alimente și în eliminarea foametei în țările în curs de dezvoltare. 

În 2021 este sărbătorită a patra zi a albinelor, chiar și în mijlocul unei pandemii. Din cauza impactului antropologic, rata de dispariție a speciilor actuale de albine este cu 100 și chiar 1.000 mai mare față de cum ar fi fost normal. Aproximativ 35% dintre poliantoarele nevertebrate, asemenea albinelor și fluturilor și 17% dintre polinatoarele vertebrate riscă să dispară la nivel global. Dacă acest trend se va menține, recoltele bogate în nutrienți, asemenea fructelor, nucilor și legumelor vor fi înlocuite de culturile discontinue precum orezul, porumbul și cartofii, rezultând într-o dieta dezechilibrată la nivel global. 

Albinele pot detecta COVID-19

Cercetătorii olandezi au instruit albine, care au un simţ al mirosului neobişnuit de ascuţit, să identifice probe infectate cu COVID-19, o descoperire despre care ei afirmă că ar putea reduce timpii de aşteptare pentru rezultatele testelor la doar câteva secunde, relatează Reuters.

Pentru a instrui albinele, oamenii de ştiinţă de la laboratorul de cercetare bio-veterinară al Universităţii Wageningen le-a oferit apă îndulcită drept recompensă după ce le-a expus la probe infectate cu COVID-19. Ele nu au primit nici o recompensă după ce au fost expuse la probe neinfectate.

Parlamentul European blochează ratificarea Acordului de investiţii UE-China, din cauza sancţiunilor

 


Parlamentul European a blocat, joi după-amiază, printr-o rezoluţie, procedurile de ratificare a Acordului de investiţii dintre Uniunea Europeană şi China, cerând anularea sancţiunilor impuse de Beijing împotriva unor oficiali şi entităţi din spaţiul UE, scrie Mediafax. 

Rezoluție aprobată cu 599 de voturi

Într-o rezoluţie aprobată cu 599 de voturi pentru, 30 împotrivă şi 58 de abţineri, Parlamentul European "condamnă în cei mai duri termeni posibili sancţiunile lipsite de fundament şi arbitrare impuse recent de autorităţile chineze asupra unor persoane şi entităţi din Europa, inclusiv asupra a cinci membri ai Parlamentului European".

"Este vorba despre un atac asupra libertăţilor fundamentale", precizează Parlamentul UE, care îndeamnă China să anuleze aceste "măsuri restrictive total nejustificate".

"Rezoluţia subliniază că orice examinare de către Parlamentul European a Acordului Complet de Investiţii UE-China (CAI), agreat în principiu de UE şi China în decembrie 2020, precum şi orice discuţie asupra ratificării obligatorii de către eurodeputaţi au fost blocate în mod justificabil din cauza sancţiunilor chineze", subliniază Parlamentul UE, conform unui comunicat postat pe site-ul propriu, vizualizat de Mediafax.

Se cere Chinei să anuleze toate sancțiunile

Eurodeputaţii cer Chinei să anuleze toate sancţiunile, pentru a permite continuarea procedurilor de ratificare a tratatului. De asemenea, eurodeputaţii cer o "reechilibrare" a relaţiilor UE-China, prin măsuri legislative de contracarare a efectelor subvenţiilor străine, prin interzicerea importurilor de produse fabricate prin muncă forţată şi prin respingerea ameninţărilor cibernetice şi atacurilor hibride atribuite Chinei.

Administraţia de la Beijing a anunţat, în martie, sancţiuni împotriva unor oficiali şi entităţi din Uniunea Europeană ca reacţie la măsuri adoptate de Consiliul UE din cauza abuzurilor comise în regiunea chineză Xinjiang. Administraţia Chinei a decis sancţionarea a zece oficiali şi a patru entităţi din Uniunea Europeană, conform Ministerului de Externe de la Beijing.

Uniunea Europeană şi China au ajuns, pe 30 decembrie 2020, la un acord de principiu pentru semnarea unui Tratat bilateral în domeniul investiţiilor.

Cabinetul de securitate israelian a aprobat încetarea focului cu Hamas în Gaza

 


Cabinetul de securitate israelian a aprobat încetarea focului cu Hamas în Gaza, relatează AFP, citat de Agerpres. Mişcările islamiste palestiniene Hamas şi Jihadul islamic confirmă acordul de încetare a focului în Gaza, relatează joi AFP.

Tensiunile dintre gruparea islamistă și statul Israel au început după ce mai multe familii palestiniene urmau să fie mutate din locuințele lor, dar și după ciocnirile dintre palestinieni și poliția israeliană, de la moscheea Al-Aqsa. Conflictul armat a izbucnit pe 10 mai. 

Hamas şi armata israeliană erau angajate de luni în tiruri cu rachete dinspre şi către enclava palestiniană. Armata israeliană a lovit circa 150 de ţinte în cursul nopţii de 15 spre 16 mai, potrivit informaţiilor publicate duminică de Jerusalem Post, relatează dpa.

Israelul şi Hamas, mişcarea islamistă la putere în Fâşia Gaza, au anunţat joi seară că au aprobat un acord de încetare a focului care vizează încetarea a peste zece zile de confruntări violente israeliano-palestiniene, relatează AFP.

Cabinetul (de securitate) a acceptat în unanimitate recomandarea tuturor responsabililor din domeniul securităţii (...) de a aproba iniţiativa egipteană de încetare a focului bilateral şi fără condiţii, se arată într-un comunicat al autorităţilor israeliene. În Fâşia Gaza, Hamas a confirmat intrarea în vigoare a acestui acord de încetare a focului vineri, la ora locală 02.00 (joi, 23:00 GMT).

Încetarea focului are la bază o propunere a Egiptului, care a promis că militanţii din Fâşia Gaza vor înceta să mai lanseze rachete dacă Israelul ar recurge la o încetarea focului.

Acordul de încetare a focului va intra în vigoare vineri la 02.00 (23.00 GMT joi). Mişcările islamiste palestiniene Hamas şi Jihadul islamic au confirmat acordul.

Forţele israeliene şi militanţii din Fâşia Gaza au început să lanseze rachete, după zile de tensiuni cu privire la restricţiile din Ierusalim, accesul la locurile sfinte şi evacuarea familiilor palestiniene din casele din oraş.

Liderii Hamas au fost decimați

Armata "a atacat domiciliul lui Yahya Sinwar şi al fratelui său, un militant terorist", a postat armata pe Twitter, unde a publicat şi o înregistrare cu o casă pulverizată într-un nor de praf. Martori din apropiere au confirmat pentru AFP că domiciliul lui Sinouar din Khan Younis, în sudul Fâşiei Gaza, a fost vizat de un tir aerian. În martie, el a fost reales în fruntea biroului politic al Hamas în Fâşia Gaza.

Încarcerat timp de peste 20 de ani de Israel şi eliberat în urma unui schimb de prizonieri, Yahya Sinwar a fost ales în această funcţie în februarie 2017.

Bilanț negru

Un număr de 232 de palestinieni, printre care combatanţi Hamas, şi 12 israelieni şi-au pierdut viaţa de la începutul actualului conflict din Fâşia Gaza şi sudul Israelului, pe 10 mai, perioadă în care mişcările palestiniene Hamas şi Jihadul Islamic au lansat peste 4.000 de rachete către teritoriul israelian, relatează Agerpres, citând AFP. Cinci palestinieni au decedat joi din cauza loviturilor aeriene israeliene în Fâşia Gaza, a anunţat Ministerul Sănătăţii din această enclavă aflată sub controlul Hamas.

Conform The Guardian, totul a început pe 10 mai, după ce conflictele dintre polițiști și palestinienii de la moscheea Al-Aqsa din Ierusalim au rezultat în sute de răniți. Palestinienii s-au confruntat cu poliția israeliană pentru a treia noapte la rând. Atacurile cu rachetă au fost lansate la doar câteva minute după ce Hamas a lansat un ultimatum pentru Israel să-și retragă forțele de securitate din cartierele Sheikh Jarrah și din zona moscheii. Existau temeri că ar putea exista violențe mai mari în contextul unui marș naționalist evreu ce era planificat în oraș. 

Marșul anual al Steagului Zilei Ierusalimului înseamnă, de obicei, tineri sioniști plimbându-se prin zonele musulmane. Evenimentul marchează capturarea de către Israel a Ierusalimului de Est, găzduirea Orașului Vechi și a locurilor sale sfinte, în 1967.

Locuitorii Ierusalimului au raportat sirenele de alarmă pentru raidurile aeriene la scurt timp după ora locală 18, urmate de sunetul exploziilor. Situația a fost oglindită în orașul Așkelon. Ministerul Sănătății din Gaza a transmis că 20 de palestinieni, printre care și nouă copii, au murit în atacurile israeliene.

ION DICHISEANU și SARA MONTIEL sunt, din nou, ÎMPREUNĂ !

 


ION DICHISEANU și SARA MONTIEL sunt, din nou, ÎMPREUNĂ !

DOI ACTORI CARE NE-AU CUCERIT CU TALENTUL și cu FRUMUSEȚEA LOR nu numai FIZICĂ dar și SUFLETEASCĂ ...

Dumnezeu să-i odihnească în pace pe amândoi !

BUNĂ DIMINEAȚA !

 


O ZI BUNĂ, ÎNCEPE ÎNTOTDEAUNA 

CU O GUSTARE BUNĂ !