3.28.2021

Astăzi, sute de oameni din Constanţa, protest împotriva noilor restricţii impuse de Guvern

 


Sute de oameni au participat, la un protest uriaş în faţa Prefecturii Constanţa împotriva noilor restricţii impuse de Guvern.

Potrivit datelor oficiale, aproximativ 400 de oameni au ieşit în faţa Prefecturii Constanţa pentru a protesta împotriva noilor măsuri luate de Guvern.

Oamenii au scandat: "Libertate, libertate !" şi au purtat măşti de protecţie, astfel că au evitat să fie amendaţi de jandarmi sau poliţişti.

Protestul de la Constanţa vine în contextul altor proteste similare organizate şi desfăşurate, ieri, în Timişoara şi Brăila, acolo unde oamenii nemulţumiţi de noile restricţii au mărşăluit pe străzi şi au scandat împotriva măştii de protecţie şi a noilor restricţii care au intrat în vigoare astăzi.

Noi restricţii impuse de Guvern în contextul pandemiei de coronavirus

Începând de duminică, 28 martie 2021, noile restricţii anunţate de Guvern au intrat în vigoare, acestea urmând a fi aplicate în fiecare oraş sau localitate în funcţie de incidenţa cazurilor de infectare din ultimele 14 zile.

În localitățile în care rata de infectare depășește 4 la mia de locuitori:

Carantina de noapte începe de la 20.00 și ține până la ora 05.00, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică.

Magazinele se închid la ora 18.00 în zilele de vineri, sâmbătă și duminică.

Sălile de fitness își suspendă activitatea.

În momentul în care rata de infectare din localitate va coborî sub 3.5 la mia de locuitori, aceste măsuri nu se vor mai aplica.

În localitățile în care rata de infectare depășește 7.5 la mia de locuitori:

Carantina de noapte începe de la ora 20.00 și ține până la ora 05.00 pe tot parcursul săptămânii.

Magazinele de tip supermarket se închid de la ora 18.00 în fiecare zi.

Sălile de fitness își suspendă activitatea.

În momentul în care rata de infectare din localitate scade sub 7, măsurile nu se vor mai aplica.

sursa:https://www.antena3.ro/actualitate/protest-constanta-restrictii-guvern-597179.html

Babesioza, boala provocată de căpuşă. Foarte mulți oameni se îmbolnăvesc fiind mușcați de o căpușă.Tratament, simptome şi măsuri de prevenire

 


Zilele frumoase de primăvară aduc pentru iubitorii de animale o grijă în plus. Muşcătura de căpuşă poate provoca o boală complicată câinilor - babesioza. Este o afecţiune des întâlnită, iar fără tratament, animalul poate muri.

Medicul veterinar, Ionel Ciobotaru, ne explică imediat toate implicaţiile acestei patologii, dar şi ce soluţii sunt pentru prevenţia şi tratarea bolilor date de muşcăturile de insecte.

"Odată cu venirea primăverii din nefericire apar foarte mulți vectori, respectiv insecte, căpușe, purici care pot transmite foarte multe boli cu un adevărat pericol pentru animalele de companie", a declarat medicul Ciobotaru.

Câinii și pisicile pot lua paraziții din păduri sau din spațiile verzi din afara oraşelor. Dar, din păcate, s-a constatat o creștere a acestui risc și pentru animalele plimbate în parcurile din zonele urbane.

"Este foarte important odată cu primăvara, știind că există acest potențial major, prevenția, respectiv profilaxia trebuie să stea la baza fundamentului sănătății unui animal. Prevenția ar trebui să fie corobarată direct cu specia, câine sau pisică, cu habitatul, respectiv cu locul în care animalul trăiește, respectiv oraș, în casă, în curte", spune medicul veterinar.

Medicii veterinari pun accentul pe deparazitarea internă și externă.

"Deparazitările interne și externe noi recomandăm în special în sezonul cald să aibă o frecvență mai mare. Deparazitarea internă face referire în special la prevenția aparițiilor viermilor intestinali de care trebuie ținut cont și avut mare grijă că ei se pot transmite la om. Iar deparazitarea externă face referirea la prevenția paraziților externi: purici, căpușe, țânțari și așa mai departe", a mai explicat medicul Ionel Ciobotaru.

Căpușele, de exemplu, pot afecta grav şi sănătatea stăpânului.

"Foarte mulți oameni se îmbolnăvesc fiind mușcați de o căpușă luată chiar de la animalul lor de companie. Acesta este un motiv în plus pentru care profilaxia ar trebui să fie ținută riguros", spune medicul.

Căpuşa poate transmite o multitudine de boli animalelor de companie. Cea mai cunoscută este babesioza, care dacă nu este diagnosticată în timp util poate provoca moartea. Însă, și restul vectorilor prezintă riscuri la fel de grave.

"Pot apărea boli care afectează cordul și pulmonii, și aici fac referire în speță în zonele preorășenești. Cel mai frecvent avem această problemă, este o boală care se transmite prin țânțar și care afectează orice categorie de vârstă, mai ales câinii, foarte rar la pisică", spune medicul Ionel Ciobotariu.

Deseori, bolile pot evolua tăcut, iar până la un simptom evident pot trece luni sau ani.

"Poți vedea în cazurile cele mai fericite că animalul are purici, poți vedea o căpușă pe animal, dar în foarte multe dintre situații nu vezi decât că animalul este bolnav sau că animalul nu are nimic și vezi mai târziu apariția acestor semne de boală. Nu toate bolile au un corespondent clinic, animalul poate părea sănătos și de fapt să fie bolnav. Dacă vorbim de babesioză, de bolile care se transmit prin căpușe, cel mai frecvent animalul este letargic, nu mănâncă, poate vomita, refuză să meargă, urina poate fi modificată la culoare în aspectul coniacului", a mai precizat medicul veterinar.

Orice schimbare sesizată la animalul tău de companie ar fi bine să reprezinte un motiv puternic pentru o vizită la medicul veterinar. De asemenea, este important de reținut că orice vacanță programată trebuie să fie precedată de un consult efectuat de către specialist.

"Ar fi bine ca întotdeauna când ai planificată o plecare într-un spațiu verde, cu cel puțin o săptămână înainte, animalul tău să fie prezentat la un medic veterinar și să îi explici unde vrei să îți petreci vacanța, să faci o deparazitare corectă externă și internă, pentru că medicul veterinar știe care este cea mai bună soluție în acest sens", spune Ionel Ciobotariu.

Prevenția este mult mai ieftină decât tratamentul bolilor provocate de insecte, care în funcție de stadiul depistării lor, pot fi și mortale.

sursa:https://www.antena3.ro/life/numai-de-bine/babesioza-boala-capusa-tratament-simptome-masuri-prevenire-597166.html

Workation, noul stil de viaţă pentru cei care lucrează şi călătoresc în acelaşi timp

 


Mulți dintre români încă lucrează de acasă și spun că pentru ei călătoriile sunt mai mult o amintire decât o realitate. Închiși între patru pereți, aceștia caută soluții. Iar pentru cei care nu le-au găsit încă, avem noi una - workation.

Pe scurt, noul concept presupune lucru la distanță, dar nu de acasă, ci dintr-o destinație de vacanță: fie de pe o plajă, fie de la munte sau de oriunde vrei tu. Cât despre bani, sunt mai multe variante - pe cheltuiala angajatorului, din banii de salariu, sunt soluţii economice, dar şi unele costisitoare.

Exerciţiu de imaginaţie. Stai pe un șezlong, la mare, cu un cocktail în mână, sau la munte, cu o ceașcă fierbinte de ceai, îți scoți laptopul și lucrezi liniștit.

Practic, e o vacanță de lucru, firma plătește ca tu să te bucuri de un loc nou și să lucrezi câteva ore pe zi. Pare imposibil, nu-i așa?

Ei bine, țări, precum Japonia și India, au implementat deja acest concept. De exemplu, un asistent manager japonez, a profitat deja de acest stil de lucru, practicând astfel de călătorii încă de dinainte de pandemie.

"Când călătoresc, îmi place să stau o săptămână întreagă, dar este dificil să-mi iau atât de mult timp liber din cauza muncii, așa că folosesc zilele de workation pentru a putea sta mai mult", a declarat acesta, potrivit scmp.com.

El lucrează între două și patru ore în fiecare zi, iar restul zilei își ia liber pentru a cunoaște noi culturi și oameni interesanți. 

"Chiar dacă în România nu multă lume știe ce este un workation și la ce ajută el, cred că tot mai mulți angajați se vor uita la opțiunea asta, pentru că îți oferă foarte multă libertate, poți să călătorești în jurul lumii și să lucrezi de la distanță în ritmul tău. Practic ai nevoie doar de conexiune de internet", a explicat Anca Șerban, blogger de călătorii.

Ea este Anca Șerban, o angajată la noi în ţară. Nu a beneficiat de o vacanță plătită de angajator, însă, a primit din partea lui permisiunea de a fi permanent plecată. Astfel, de mai bine de opt luni lucrează de unde vrea ea. 

"Am plecat în workation singură, călătoresc singură pe mai multe continente, nu este prima dată când fac asta, dar este prima dată când călătoresc și lucrez în același timp. Ce îmi place cel mai mult este libertatea de a călători, pot să merg cam oriunde îmi doresc în lumea asta și mi se pare extraordinar. Am văzut locuri pe care probabil le-aș fi văzut în câțiva ani dacă era să îmi iau concediu pentru câteva săptămâni", povesteşte Anca.

Paradoxal, pandemia care a închis granițele, i-a adus Ancăi libertatea de a explora lumea pe termen lung. E un mod de a trăi și a călători care presupune și riscuri și care îți cere multă flexibilitate și unele renunțări, spune ea. 

"Sunt foarte multe restricții de călătorie în perioada asta, trebuie să te documentezi foarte mult, sunt foarte multe teste covid pe care trebuie să le faci. În cazul meu, cam cel puțin o dată pe lună. Foarte multe formulare de completat, este foarte multă birocrație. Dar dacă tragi linie la final, eu zic că merită", spune Anca Şerban.

E adevărat, workation nu este un concept pentru toată lumea. 

"Recomandarea mea este să o ia treptat, să înceapă cu două - trei săptămâni, poate undeva în țară, într-o zonă frumoasă, să lucreze de acolo și să vadă cum e. Apoi, poate să plece mai departe într-o altă țară, unde se simte bine. Nici eu nu am plecat direct în America Latină", mai spune ea.

Dacă te gândești la bani, află că Anca se descurcă doar cu salariul pe care îl primește lunar. Însă, nu stă cazată în cele mai de lux hoteluri, nu zboară cu cele mai scumpe companii și nici nu cheltuie atunci când nu este nevoie. Însă, de curând, au apărut oferte și pentru persoanele care au un buget mai mare. 

"Sunt programe destul de scumpe, pentru care trebuie să ai un venit anual destul de mare. Avantajul este că obții o rezidență pentru o perioadă mai lungă de timp și poți să deschizi un cont la bancă, să îți dai copiii la școală, să mergi la medic", a precizat Anca Şerban.

Un hotel din Bangkok a lansat o ofertă pentru un an de zile. O familie formată din doi adulți și doi copii ar trebui să plătească aproximativ 33 de mii de dolari pentru 365 de nopți consecutive. Din această sumă, aproape 7.000 de dolari pot fi folosiți pentru mâncare și băuturi.

În Miami, prețutrile sunt și mai mari, pentru 30 de zile de cazare, tarifele încep de la 26.000 de dolari. Pachetul include spațiu special pentru muncă și învățare, livrare de produse alimentare, călătorii cu avioane private și yachturi cu reducere substanțială, dar şi plimbări zilnice ale animalelor de companie.

sursa:https://www.antena3.ro/life/numai-de-bine/workation-nou-stil-de-viata-lucreaza-calatoresc-597170.html

O nouă premieră la Cluj: autobuze fără şofer

 


Autobuze autonome, fără şofer, vor ajunge în acest an, în premieră naţională, pe străzile din Cluj-Napoca.

Din această primăvară, autobuzele fără şofer vor circula numai în centrul Clujului, pe distanţe scurte şi vor transporta 10-12 călători. 

"Pentru partea că licitația pentru cumpărarea unor autobuze electrice autonome este gata de lansare, avem lansată licitaţia gata de lansare şi vom cumpăra câteva. 

Ne rezervăm dreptul de a cumpăra mai multe, dar ideea e de a achiziționa două, ca să vedem cum se vor integra în ecosistemul clujean", a spus primarul Emil Boc, potrivit zcj.ro.

La începutul anului trecut, Primăria a semnat un contract cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) pentru servicii de consultanță, valoarea contractului fiind de 135.000 de lei.

Este vorba despre autobuze de capacitate mică (10-12 locuri), vehicule care vor fi folosite pentru zona centrală unde nu ajung alte mijloace de transport.

Un vehicul autonom de genul acesta costă între 250.000 şi 350.000 de euro, iar astfel de modele există deja la Paris, Lyon sau Viena.


sursa:https://www.antena3.ro/actualitate/autobuze-autonome-fara-sofer-cluj-597171.html

Se schimbă regulile la înmormântare, în cazul morţilor de COVID

 


Regulile la înmormântare în cazul bolnavilor COVID-19 se vor schimba în perioada următoare, înainte de Paşte, a anunţat șeful Secretariatului de stat pentru culte, duminică, la Antena 3.

Mai exact, pacientul COVID va avea dreptul să cheme preotul la spital, decedatul va putea fi îmbrăcat înainte de înmormântare, şi nu pus în saci de plastic, sicriul va sta în capelă, iar înmormântarea se va putea face respectând tradiţia şi cultul religios, potrivit modificărilor precizate de Victor Opaschi, șeful Secretariatul de stat pentru culte.

Astfel, am găsit soluții optime și de completare a anexei ordinului Ministrului Sănătății. 

Aşadar, în perioada internării în spital, pacientul cu coronavirus poate beneficia la cerere de asistenţă religioasă, adică poate veni preotul la spital.

Decedatul va putea fi îmbrăcat, nu ca acum pus în saci de plastic, iar sicriul se va putea depune în capelă.

Așadar, se va putea face slujba de înmormântare în biserică, se va respecta tradiţia şi ritualul fiecărui cult religios, iar incinerarea sau înmormântarea se va face cu sicriul sigilat", a precizat Victor Opaschi, șef Secretariatul de stat pentru culte, duminică, la Antena 3.

sursa:https://www.antena3.ro/actualitate/schimbare-reguli-inmormantare-covid-victor-opaschi-597160.html

Marcel Ciolacu : "Parlamentul nu mai reprezintă voinţa poporului

 


SUNTEȚI JALNIC dl. CIOLACU ! DE-ABIA ACUM AȚI AFLAT CĂ PARLAMENTUL NU MAI REPREZINTĂ VOINȚA POPORULUI ?

Dl. Ciolacu a deschis gura, probabil ca să mai ia puțin aer. Ceea ce ne spune dânsul NOI ȘTIM de vreo 25-30 de ani. Eu unul nu mai suport ”promisiunile” dl. Ciolacu. Aș fi vrut să deschidă gura și să NE SPUNĂ CĂ A LUAT DEJA CÂTEVA MĂSURI PENTRU A ÎMBUNĂTĂȚI SITUAȚIA  ÎN CARE SE AFLĂ ROMÂNIA LA ORA ACTUALĂ, SITUAȚIE CARE SE DATOREAZĂ TUTUROR PARTIDELOR POLITICE CARE au venit la conducerea României cu BUZUNARELE GOALE și AU PLECAT cu TRAISTA PLINĂ, populației oferindu-i DOAR PROMISIUNI, MINCIUNI și RESTRICȚII. NU VĂ MAI LĂUDAȚI cu SONDAJUL pentru că NU REPREZINTĂ ADEVĂRUL.. ADEVĂRATUL P.S.D. NU MAI EXISTĂ ! PARTIDULUI  DVS. i se potrivește foarte bine denumirea de ”AR FI” sau ”AR PUTEA” (n.m.)

Președintele PSD Marcel Ciolacu susține că Parlamentul actual nu mai reprezintă voința poporului. Liderul social democrat spune că analiza sa se bazează pe sondaje de opinie și pe discuțiile cu cetățenii.

Marcel Ciolacu a vorbit duminică, în cadrul unei emisiuni la Prima TV, despre posibilitatea depunerii unei moțiuni de cenzură și despre alegerile anticipate.

"Nu excludem și alegerile anticipate, Parlamentul nu mai reprezintă voința poporului, mă bazez pe sondajele de opinie și pe discuțiile cu oamenii.

Dacă astăzi ar fi alegerile, alta ar fi structura Parlamentului. Românii văd că lucrurile nu funcționează, noi am crescut în ultimele 90 de zile, avem un vot direct de 35%", a spus Ciolacu.

Președintele PSD susține că în curând ar putea avea numărul necesar de voturi pentru trecerea unei moțiuni de cenzură.

"Începe să se formeze o masă critică, la fiecare moțiune simplă se strâng mai multe voturi. PSD are cel mai mare grup, noi putem negocia doar textul moțiunii cu alte partide. Încă nu avem textul moțiunii", a precizat Marcel Ciolacu.

Președintele PSD a refuzat să spună cu ce partide ar putea forma o coaliție de guvernare, notează Mediafax.


sursa:https://www.antena3.ro/politica/marcel-ciolacu-parlament-vointa-poporului-597155.html

„Vă rog duceţi-vă la Cimitirul Ghencea, aprindeţi o lumânare şi puneţi un buchet de flori celei care a fost una dintre cele mai iubite şi mai de seamă cântăreţe de muzică lăutărească Cornelia Catanga

 


ARTIȘTII ADEVĂRAȚI NU TREBUIE UITAȚI !

„Ieşiţi o dată în stradă şi vă rog duceţi-vă la Cimitirul Ghencea, aprindeţi o lumânare şi puneţi un buchet de flori celei care a fost una dintre cele mai iubite şi mai de seamă cântăreţe de muzică lăutărească Cornelia Catanga.

Mă întreb unde sunt colegii ei artişti ? Unde sunteţi, că vă înfingeaţi toţi, să fiţi pe lângă ea. M-am săturat de telefoanele voastre când vă lamentaţi, în timp ce morţii voştri nu mai au parte de o înmormântare creştinească”, spune Diana Şoşoacă într-un video difuzat de Antena 3.

Şoşoacă a anunțat anterior un nou protest pentru sâmbătă.

„Ăştia credeau că o să tac. Nici moartă nu tac. În acest moment sunt blocată pe toate conturile, inclusiv pe al soţului meu, Silvestru Şoşoacă. Evident că am găsit o soluţie să fac un live de pe această pagină…

Pentru că mâine se va desfăşura un eveniment la nivelul întregii ţări, deşi se menţionează că numai în Bucureşti. Nu! Sunt oameni care nu pot ajunge în Bucureşti şi atunci este normal să poată ieşi în stradă la ei în localitate.

Evident că ar fi bine să vină în faţa Parlamentului 18 milioane de români dar ştim că este practic imposibil. Cei care nu puteţi veni la Bucureşti, ieşiţi în faţa Primăriilor şi Consiliilor Judeţene în toată ţara.

Conform Legii adunărilor publice, nu aveţi nevoie de autorizare dacă ieşiţi în faţa acestor instituţii, mai ales că va fi un miting ad-hoc”, a spus Şoşoacă într-un material video pe Facebook.

Materialul video se întrerupe brusc, în timp ce Şoşoacă se apucă să enumere conturile pe care i le-a blocat Facebook.

Motivul protestului nu era precizat, însă precedentul protest la care senatoarea a participat şi la care a fost amendată era față de restricţiile vizând pandemia.

Protest la Timișoara

În schimb, zeci de timișoreni protestează sâmbătă la adresa restricțiilor impuse de Guvern. Protestul se numește „Timișoara fără mască” și se desfășoară într-o piață din oraș.

Participanții la protestul „Timișoara fără mască” au steaguri și pancarte cu mesaje împotriva autorităților și a restricțiilor luate în timpul pandemiei. Ei solicită anularea restricțiilor, fiind vizate regulile privitoare la măștile de protecție și la circulația în spațiile publice.

Oamenii susțin că guvernanții se joacă în permanență cu drepturile cetățenilor și scandează mesajele „Libertate” și „Nu vă fie frică pandemia pică”. Pe pancarte sunt alte mesaje precum „Fără frică de Covid căci iubirea este un zid”, „Semnăm memorii, cerem renunțarea obligativității măștilor de protecție”, „Aerul curat vindecă, masca îmbolnăvește” și „Primăvara cea mai frumoasă este fără mască”.

Participanții nu poartă măști de protecție și nu respectă regulile privind distanțarea.

sursa:https://www.cotidianul.ro/sosoaca-singura-la-protestul-ei/

China contra Vestului

 


Acțiunile marilor companii occidentale de produse sportive și vestimentare au căzut la finalul acestei săptămâni. 

Au fost afectate compania americană Nike, germanii de la Adidas și Puma, suedezii de la H&M și mulți alții. 

Motivul: aceste companii s-au declarat îngrijorate de rapoartele internaționale privind supunerea la muncă forțată a uigurilor musulmani din provincia chineza Xinjiang și prin urmare, nu vor mai cumpăra bumbac de aici. 

Reacția Chinei a fost furioasă, oficialii au declarat că recoltarea bumbacului este în bună măsură mecanizată, iar apoi Beijingul a recurs la o campanie social media pentru boicotarea produselor acestor companii occidentale. Chinezii au fost receptivi, iar magazinele acestor firme au rămas fără clienți și o mulțime de celebrități au renunțat la contractele cu aceste companii vestice. În plus, locațiile magazinelor H&M din China au dispărut de pe motoarele de căutare pe internet chineze.

Este un război comercial deghizat într-o luptă virtuoasă pentru drepturile omului. Este un război care afectează mult și România. Dacă în primele luni ale anului producția Dacia s-a oprit trei zile în fiecare luna la Pitești, în aprilie va fi oprită șapte zile. Motivul: lipsa chipurilor, o penurie care a făcut ca toate companiile auto să-și reducă producția. Această problemă pe lanțul de aprovizionare este pusă de unii pe seama pandemiei și a reducerii activității fabricilor chineze, în timp ce stocurile mai mici de chipuri s-au dus către industrii cu o valoare adăugată mai mare. Însă cel puțin la fel de importantă este politica SUA de a reduce la maximum exportul de semiconductori în China (China avea importuri de 300 de miliarde de dolari anual) esențiali la fabricarea acestor circuite integrate. Președintele Joe Biden a și declarat că va continua politica SUA de a ține producția de chipuri din SUA cu cel puțin doua generații în urma celor din SUA. Problema este însă că, cel puțin pe termen scurt, producătorii din SUA, Taiwan și Coreea de Sud nu pot ține pasul cu cererea mondială.

Nu este pentru prima dată când China boicotează produse occidentale. S-a întâmplat cu produsele australiene, cu filmele sud-coreene și cu produsele japoneze. Asta a fost însă în urmă cu circa zece ani, iar acum analiștii sunt de părere că avem de-a face cu o altă China. Boicotul actual ar putea fi asemănat cu o versiune non-violentă a Răscoalei boxerilor din China, la începutul secolului 20, o revoltă a naționaliștilor chinezi împotriva imperialismului vestic. Acum, eroii nu mai sunt practicanții de arte martiale (porecliți boxeri la 1900), ci chiloții boxer lycra produși de companiile vestice. Aceste companii au de ales: vor susține pe mai departe valorile occidentale și vor pierde piața chineză sau vor accepta poziția de forță Beijingului și vor continua să facă profit.

Președintele Statelor Unite cheamă la luptă. În prima sa conferință de presă, Joe Biden a spus că se așteaptă la o ”competiție extremă” cu China. Pentru companiile amintite mai sus, asta înseamnă că Washingtonul le transmite în mod voalat să accepte pierderile mari de pe piața chineză. Că e vorba de lycra sau de chipuri, de îmbrăcăminte sau automobile, pentru consumatorii și angajații din Vest, inclusiv pentru români și angajații de la Dacia și de la Ford, asta poate să însemne prețuri mai mari și locuri de muncă mai puține.

În urma cu 120 de ani, SUA, Marea Britanie, Franța, Japonia au înfrânt răscoala boxerilor din China. Astăzi, lucrurile nu par să indice o înfrângere a boicotului chinez, dacă liderii de la Beijing ar hotărî să meargă pe această cale. Vineri, 26 martie, Taiwanul a raportat cea mai mare incursiune a aviației militare chineze în spațiul de identificare taiwanez. Este și aceasta o modalitate prin care China avertizează că nu va tolera la nesfârșit amenințarea economică a Taiwanului (susținut militar de Statele Unite), care este un producător de semiconductori de care China depinde uriaș.

Așadar, cu sau fără echipamente Nike, Adidas sau Puma, meciul de box dintre Vest și China este în plină desfășurare. Pe lângă episodul incursiunii în spațiul taiwanez, mai amintim: primele sancțiuni UE împotriva Chinei începând din 1989, sancțiuni impuse de Beijing unor deputați UE și britanici, apropierea tot mai mare dintre China și Rusia, pașii tot mai concreți către un ”NATO Asiatic” format din SUA, India, Japonia, Australia (actualul Quad – Dialogul Cvadrilateral de Securitate).

Costurile vor fi suportate de noi toți, soldați în linia întâi a unui razboi nedeclarat, de la cumpărătorul de Nike, Ford, Dacia, până la angajații acestor companii.

sursa:https://www.cotidianul.ro/china-contra-vestului-de-la-rascoala-boxerilor-la-boicotul-adidasilor/

Un nou efect advers după vaccinul anti-COVID. Experţii au cerut un studiu "urgent"

 


Un nou efect advers al vaccinului anti-COVID a fost raportat de americani. Unii dintre cei imunizaţi spun că au rămas cu un gust metalic în gură, chiar și pentru câteva zile.

Dacă la unele persoane, acest gust metalic dispare după ce mănâncă sau beau ceva, la alții poate să persiste timp de câteva zile, potrivit Mirror. 

Spre exemplu, un american de 45 de ani a raportat că era "ca și cum ai avea nichel în gură". Efectul ar fi apărut la câteva minute după ce a primit o doză de vaccin Pfizer, iar senzația a rămas mai mult de 24 de ore.

Un alt american, în vârstă de 52 de ani, a descris și el această senzație, despre care spune că a dispărut după ce a luat masa. 

Specialiştii spun că se poate întâmpla să apară aceste efect advers. În plus, experții spun că oamenii au mai raport "gust metalic în gură" și la alte vaccinuri, din trecut, iar apariția efectelor adverse ar fi doar un semn că vaccinarea funcționează. 

În același timp, ei solicită acum un studiu "urgent" cu privire la acest aspect, mai ales că unii oameni au raportat chiar și probleme cu auzul.

sursa:https://www.antena3.ro/externe/efect-advers-vaccin-covid-gust-metalic-597141.html

Ora de vară 2021. Cum se schimbă ora la telefon pe 28 martie

 


România trece la ora de vară în noaptea de sâmbătă spre duminică. Astfel, în noaptea de 27 spre 28 martie, ceasul se dă înainte cu o oră şi ora 3:00 va deveni ora 4:00.

Cum se schimbă ora la telefon pe 28 martie 2021 ? Probabil că v-ați întrebat dacă duminică, când vă treziți, pe telefon va fi afișată ora de vară sau de iarnă după ce, pe 28 martie, am trecut la ora de vară. 

Vă întrebați dacă ceasul la telefon, pe 28 martie, se dă automat înainte cu o oră sau este nevoie să faceți dumneavoastră anumite modificări ? Aflați imediat răspunsul.

Mulți oameni se vor trezi derutați, fără a fi convinși dacă telefonul a trecut sau nu la ora de vară în mod automat. Smartphone-ul, cu sistem de operare iOS sau Android, își schimbă automat ora dacă în setări este bifată opțiunea care sincronizează ora cu cea a rețelei, după cum este bifat în imaginea de mai jos. Dacă nu este bifată opțiunea, trebuie să setați dumneavoastră ora. Cel mai bine este să verificați pentru a evita confuziile.

În România, ora de vară este corelată cu orarul de vară practicat în statele Uniunii Europene. Astfel, în ultima duminică a lunii martie, 29 martie, ora 03:00 devine ora 04:00. (ora oficială a României trece de la UTC+2 la UTC+3). Orarul de vară se aplică până în ultima duminică a lunii octombrie (25).

sursa:https://www.dcnews.ro/ora-de-vara-2021-cum-se-schimba-ora-la-telefon-pe-28-martie_810566.html