8.18.2020

Acord Israel-Emirate: ”mare pas înainte” sau ”trădare” ?

 


”Acord istoric”, ”pas uriaș înainte”, ”trădare” – așa descrie presa internațională acordul de normalizare a relațiilor la care au ajuns Israelul si Emiratele Arabe Unite, cu medierea Statelor Unite. Acordul a fost semnat pe 13 august. Este al treilea asemenea acord între o țară araba și Israel și priumul cu o monarhie arabă din Golf. În 1979, Israelul semna un tratat de pace cu Egiptul, iar în 1994 cu Iordania. Potrivit BBC, este foarte posibil să urmeze acorduri similare între Israel și Maroc (care are interese mari să obțină sprijin vestic în disputa de decenii cu Frontul Polisario în Sahara Occidentală) și cu Bahrain.

”Toată lumea a spus că ar fi imposibil”, a spus președintele Donald Trump despre acest acord, anunțat într-un moment care să-i mai aducă câteva procente în sondaje, pentru a-l prinde din urmă pe contracandidatuul Joe Biden. Însă acordul de normalizare a relațiilor ditre Israel și Emiratele Arabe Unite și-a arătat carențele din primul moment, pentru că premierul Benjamin Netanyahu a declarat că asta nu va schimba planurile Israelului de a anexa o porțiune din Cisiordania, Valea Iordanului, pe când EAU au insistat că acordul ”oprește de urgență anexarea”.

Ce înseasmnă acest acord? În primul rând, înseamnă că monarhiile salafiste din Golf s-au săturat de susținerea cauzei palestiniene și de amenințarea iraniană. În urmă cu un an, la prima prezentare a așa-zisului ”acord al secolului” pentru Orientul Mijlociu conceput de Jared Kushner, ginerele președintelui Trump, publicația israeliană Haaretz a anticipat: ”Nu este nicio îndoială că, din perspectiva țărilor arabe, o alianță de securitate cu Israelul și împotriva Iranului – de preferință cu susținerea SUA – dublată de contracte tehnologice și comerciale, este mai importantă decât ideea solidarității cu palestinienii”.

Pentru partea palestiniană, acordul cu Israel-EAU înseamnă un pas mare către închiderea chestiunii palestiniene. La nivelul conucerii Autorității Palestiniene va fi un cutremur, câtă vreme marile acorduri cu Israelul (stoparea anexarii Văii Iordanului, spre exemplu) nu vor mai trece pe la Ramallah și pe la președintele Mahmoud Abbas, ci vor trece pe la Abu Dhabi și mai cu seama prin capitala saudită, pentru că Arabia Saudită este liderul de necontestat al Consiluului de Cooperare al Golfului (alături de EAU, Bahrain, Oman, Kuweit și Qatar) și acest acord nu ar fi fost semnat fără acceptul Riyadhului. Până la urma, liderul de facto al regatului saudit, Mohammed bin Salman, a fost susținătorul unei alianțe între statele sunnite din regiune și Israel, pentru a contra Iranul.

Cu cinism și cruzime, bin Salman își elimină nu doar criticii (jurnalistul saudito-american Jamal Khashoggi, ucis în consulatul saudit din Istanbul), ci și posibilii pretendenți la coroană, totul sub acoperirea unui așa-zis război cu corupția din regat. Însă, câtă vreme strategia sa este îndreptată și împotriva Iranului, acțiunile cinice sunt trecute cu vederea, iar presa vestică laudă dorința lui bin Salman de a moderniza regatul (programul ”Viziunea 2030”), de a diversifica industria și de a se apropia de Israel.

În schimbul acestei alianțe și a susținerii militare americane, monarhiile din Golf i-au făcut o concesie lui Netanyahu: acceptarea pe termen nelimitat a ocupației israeliene în Cisiordania și a blocadei Fâșiei Gaza. Or, asta înseamnă, chiar dacă nu formal, finalul proiectului unui stat palestinian.

Acordul Israel-Emiratele Arabe Unite are o greutate militară însemnată, mai cu seamă dacă ținem cont că acest acord a fost incheiat cu acceptul și susținerea Arabiei Saudite. Apoi, Emiratele Arabe Unite sunt considerate un soi de ”Sparta arabă”, cu o armată extrem de bine dotată, o aviație puternică. Din acest punct de vedere, Iranul nu poate decât să se teamă de un viiror conflict, în care ar fi amenințat din mai multe direcții.

Apoi există și o greutate religioasă a acordului, căci el este și o recunoastere de către monarhiile sunnite din Golf a dreptului evreilor de a avea propriul lor stat. Asta va fi o lovitură pentru conducerea palestiniană, pentru Organizația Hamas, dar și pentru palestinienii mai moderați din cadrul Fatah. A fost numit ”Acordul Abrahamic”, o referire la originile comune ale iudaismului, islamului și creștinismului.

 Mai rămâne însă o problema nerezolvată, ba chiar amplificată de acordul dintre Israel și EAU (ce va fi urmat cu siguranță de acorduri cu celelalte monarhii salafiste din Golf): islamul politic și Frații Musulmani, organizație susținută de Turcia și Qatar (micul emirat ”rebel” din cadrul Consiliului de Cooperare al Golfului), state care cultivă o relație apropiata cu Iranul. Turcia se confruntă deja cu Emiratele Arabe Unite în Libia, acolo unde Ankara susține un guvern recunoscut internațional, dominat de Frații Musulmani. Confruntare a existat și în Egipt, până la eliminarea primului președinte ales democratic al țării, Mohamed Morsi, și el un membru al Fraților Musulmani. De ani de zile Qatarul este supus unor sancțiuni de către Arabia Saudită și aliați, pentru că oferă refugiu Fraților Musulmani. Acordul Israel-EAU nu face decât să întărească frontul impotriva Fraților Musulmani, împotriva Autorității Plestiniene, împotriva grupărilor Hamas și Fatah și a islamului politic în general, văzut ca un periol pentru dinastiile osificate din Golf. Aceasta dispută a islamului politic împarte în doua lumea musulmană sunnită, polarizată între Ankara și Riyadh, iar undele ei de șoc se resimt atât în Asia (Liban, Pakistan, Bangladesh, Indonezia, Malaezia), cât și in Africa (Egipt, Libia, Sudan, Nigeria, Algeria, Maroc, Tunisia).

Sunt analiști care aseamănă acordul Israel-EAU cu cel semnat in 1919 de catre emirul Feisal, viitor rege al Irakului, cu liderul sionist Chaim Weizman, un acord pentru recunoașterea drepturilor arabilor și evreilor de a avea propriul stat în Palestina. Acordul de atunci a fost mediat de Marea Britanie și Franța, cărora SUA încă le lăsau prim-planul în relațiile internaționale, chiar și dupa ce puseseră umărul la victoria lor în Primul Război Mondial. A existat atunci și o implicare americană, extrem de interesantă prin profunzimea cercetărilor și discuțiilor cu liderii arabi din regiune. Concluzia comisiei americane King-Crane transmisă președintelui Woodrow Wilson era: ”Nu numai dumneavoastră ca președinte, ci și poporul american ar trebui să știe că, dacă SUA decid să sprijine stabilirea evreilor în Palestina, atunci guvernul va obliga poporul american să folosească forța în acea regiune, pentru că un stat evreu poate fi creat și menținut doar cu forța în Palestina”.

Acordul dintre Israel și EAU de după o suta de ani a fost mediat de Statele Unite, însă nu cu atenția îndreptată spre melanjul religios și etnic din regiune, ci cu realismul și mercantilismul dovedit în urmă cu un secol de Marea Britanie și Franța. Acordul dintre Faisal și Weizman a durat  un an – a încetat odată cu obținerea de către Franța a mandatului asupra Siriei, de unde Faisal a fost expulzat, pentru a primi apoi drept consolare de la britanici regatul Irakului. Rămâne de văzut care va fi soarta acordului ”istoric” sau a acordului „trădării” dintre Zayed bin Sultan al Nahyan și Benjamin Netanyahu.

sursa:https://www.cotidianul.ro/acord-israel-emirate-mare-pas-inainte-sau-tradare/

„Au scăpat total de sub control pandemia ! Au făcut chermeze în sediul Guvernulu i! Și-au pus toate neamurile în funcții publice ! ...”

 

Social-democrații îi transmit un mesaj premierului Ludovic Orban, înaintea votării moțiunii.

„Guvernul PNL ar face orice pentru a rămâne la Palatul Victoria. Singurul conflict constituțional, domnule Orban, este ca un premier care a patronat furtul din bani publici folosindu-se de pandemie și care a sabotat cu bună-știință sănătatea românilor și nivelul lor de trai, să mai rămână în fruntea guvernului! De ce le e frică nu vor scăpa! Vor răspunde pentru tot ce au făcut! Mai întâi politic, prin moțiune, iar apoi penal, după fapta fiecăruia! P.S. Ludovic, să nu uiți să îți completezi CV-ul”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a PSD.

Social-democrații au reluat o serie de critici la adresa Executivului.

„Au scăpat total de sub control pandemia! Au făcut chermeze în sediul Guvernului! Și-au pus toate neamurile în funcții publice! Au devalizat bugetul României, au dat tun după tun în vreme ce îi țineau pe români închiși în case! Au fraternizat cu interlopii și au devenit apărătorii proxeneților! Au distrus mediul de afaceri autohton! Au prăbușit nivelul de trai al populației și nu au respectat niciuna dintre legile în vigoare”, se mai menționează în postarea PSD.

Guvernul analizează posibilitatea invocării unui conflict juridic de natură constituțională privitor la depunerea unei moțiuni de cenzură în vacanța parlamentară, anunță premierul Ludovic Orban, după ce PSD a depus în Parlament moțiunea „Guvernul PNL – De la Pandemie la pande-mită generalizată”.

sursa:https://www.cotidianul.ro/ludovic-sa-nu-uiti-sa-ti-completezi-cv-ul/

Marcel Vela, chemat la audieri

 

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a fost chemat la audieri în Comisia parlamentară de anchetă privind românii care au plecat la cules de sparanghel.

„Secretariatul comisiei a trimis azi domnului ministru de interne Ion-Marcel Vela invitația la audieri pentru marți, ora 13:00”, se arată într-o comunicare a comisiei.

Comisia de anchetă pentru „Operaţiunea Sparanghelul”, care investighează situaţia lucrătorilor sezonieri, a fost aprobată de Parlament la sfârșitul lunii iunie. Până în prezent au fost audiate mai multe persoane, printre care prefectul județului Cluj, Mircea Abrudean, precum și cel al judeţului Suceava, Alexandru Gheorghe Moldovan.

În luna aprilie, în stare de urgență, aproape 2.000 de persoane din judeţe din Transilvania şi Moldova au fost în parcarea din faţa Aeroportului Internaţional „Avram Iancu” Cluj pentru a pleca cu avioane charter spre Germania, la muncă în agricultură.

sursa:https://www.cotidianul.ro/marcel-vela-chemat-la-audieri/

CANDIDAT PNL: “ANALFABETISMUL SĂ NU PLECE NICIODATĂ DIN ORAȘUL NOSTRU”😜😜😜

 

Mihai Chirica a încercat să aibă un discurs convingător în faţa noilor colegi liberali, însă primarul a eşuat şi a gafat spunând printre altele, că își dorește ca analfabetismul să nu plece niciodată din oraș.

”Vom continua să aducem cât mai multe zâmbete pe fețele copiilor noștri, să le facem un sistem educativ de prim rang, iar analfabetismul să nu plece niciodată din oraşul nostru, ci dimpotrivă, să rămânem un exemplu pentru țară” a declarat Mihai Chirica.

Gafa nu a trecut însă neobservată şi a fost taxată de contracandidata sa din partea PSD, Camelia Gavrilă.

“Oricine poate greși în comunicarea orală, există emoții, fraze mai lungi, un acord gramatical se poate pierde prin distanța dintre cuvântul determinat și determinantul acestuia, dar nu putem accepta confuziile de termeni, mesajele absurde, lipsa de proprietate a termenilor, care denotă fracturi de logică și discurs clișeizat”, a scris Camelia Gavrilă pe contul său de Facebook.

sursa:http://sintezazilei.com/candidat-pnl-analfabetismul-sa-nu-plece-niciodata-din-orasul-nostru/

Semnal de alarmă ! Zeci de delfini din Marea Neagră, eşuaţi pe litoral în 2020

 

De la începutul lunii și până acum, au fost înregistrate 21 cazuri și 74 de la începutul acestui an. Anul trecut, în această perioadă, au fost raportate la numărul de urgență delfini doar 4 cazuri, au transmis aceştia pe site

”Ceea ce ne ajută foarte mult este implicarea locuitorilor din zona costieră și a turiștilor, care sună la numărul de urgență DELFINI- 0763255731, pentru a ne raporta toate aceste cazuri. Fără ajutorul și implicarea acestora, nu am fi putut fi atât de prompți și nu am fi putut contoriza eficient numărul de eșuări. Facem un apel, pe această cale, către toți constănțenii și turiștii, de a ne semnala în continuare atunci când văd delfini eșuați, pentru a ne ajuta atât pe noi, cât și delfinii și marsuinii din Marea Neagră. În această perioadă, lucrăm la stabilirea unui număr total al delfinilor din Marea Neagră, un proces laborios pe care sperăm să îl încheiem curând. Am coroborat datele înregistrate în cadrul monitorizărilor aeriene CENOBS, precum și cele deja existente, iar momentul în care vom avea cifrele va fi cu adevărat un moment istoric, pentru că niciodată, în istoria recentă, nu a mai fost derulată o astfel de campanie bazinală”, spune Marian Paiu, coordonator departament Conservarea Biodiversității .

sursa:https://www.dcnews.ro/zeci-de-delfini-din-marea-neagra-esuati-pe-litoral-in-2020-semnal-de-alarma-tras-de-ecologisti_765881.html

SE AȘEAZĂ PRAFUL PE SUFLETE, dacă NU RÂDEM PUȚIN !

 

„O șapcă primim și alta vorbim !” Cum alunecă România în războiul americano-chinez

 

Secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo, a chemat la constituirea unei coaliții internaționale pentru contracararea „amenințării” chineze. Răspunzând întrebării unui ziarist, referitoare la reacția României față de apelul american, președintele Iohannis a filosofat asupra „transformărilor geopolitice” din lumea contemporană și a expediat problema spre studiu MAE, care „cu siguranță va găsi o soluție”. 

În aceeași perioadă, pentru prima oară în istorie, statisticile internaționale au remarcat că între primele cinci sute de companii din lume, numărul celor chineze îl depășește pe cel al companiilor americane. În acest context, pentru prima oară de la venirea sa în România, ambasadorul SUA în România, Adrian Zuckerman (Zaharescu), l-a lăudat pe președintele PSD, Marcel Ciolacu, pentru politica pe care o promovează. Faptul s-a consumat în condițiile în care, sosit în Europa spre a strânge rândurile cruciadei antichineze, Mike Pompeo a vizitat Polonia, dar nu și România. Cu câteva zile mai târziu, Guvernul PNL dă publicității un proiect de lege privind realizarea proiectelor de telecomunicații în sistem 5G, care cu just titlu poate fi numit „legea anti Huawei”. Ce ne spun toate acestea? Ce se întâmplă? Ce urmează?

DECLARAȚII CU ȘAPCĂ ȘI FĂRĂ ȘAPCĂ

Pe 20 august 2019, după ce tocmai primise în dar de la Președintele SUA, Donald Trump, o șapcă având pe ea înscris îndemnul de a face România mare dinnou, președintele României, Klaus Werner Iohannis, aflat în vizită la Washington, a dat publicității, împreună cu gazda sa, o Declarație comună prin care cei doi se angajau, printre altele, să evite „riscurile de securitate care însoțesc investițiile chineze în rețelele de telecomunicații 5G”, să se opună proiectului „Nord Stream 2 și altor proiecte care îi fac pe aliații și partenerii noștri dependenți energetic de Rusia” (reamintim că proiectul Nord Stream 2 se realizează împreună cu Germania, care îl susține din toate puterile) și să încurajeze colaborarea strânsă a industriilor celor două țări „pentru a sprijini obiectivele României în domeniul energiei nucleare civile” (ceea ce implica rezilierea contractelor tocmai încheiate cu China în domeniul respectiv).

Pe linia acestei declarații, era mai mult decât firesc ca domnul Iohannis să salute fără rezerve chemarea lansată de Secretarul de stat american, la solidaritate internațională în lupta cu pericolul chinez, tocmai amplificat prin efectele pandemiei Covid 19, și să proclame voința României de a se alătura acestei noi coaliții spontane –„the coalition of the willings” (precedenta a fost formată pentru invadarea Irakului, presupus posesor de arme de distrugere în masă).

Ei bine, surpriză! Cu o finețe diplomatică de care puțini îl bănuiau, președintele României a formulat un răspuns evaziv, care în codul relațiilor internaționale echivalează cu un refuz. În acest sens, răspunzând întrebării puse în cadrul unei conferințe de presă, el a spus: „Este evident că balanța geopolitică de putere se schimbă, cum se schimbă și balanța geopolitică economică. Aceste lucruri ne afectează și pe noi; poate nu așa direct ca pe alții, dar toată lumea este afectată de schimbările în balanța puterii globale. În consecință, am luat act de această declarație (declarația lui Mike Pompeo – nn), vom face o evaluare și vă asigur că diplomația română are capacitatea să analizeze și să dea un răspuns pe măsură la aceste schimbări geopolitice.”

Secretarul Pompeo nu vorbise însă de „schimbarea echilibrului de putere la nivel global”, ci de contracararea influenței chineze în lume, acuzând Beijingul că s-ar fi folosit de pandemia Covid 19 pentru a-și promova agenda geopolitică. El a cerut ca „fiecare stat care înțelege libertatea și democrația cu valorile ei” să recunoască amenințarea reprezentată de China, amenințare în care se amestecă încălcarea drepturilor omului cu atacurile cibernetice. Or, părând că nu ia în seamă „libertatea și democrația cu valorile ei”, România Președintelui Iohannis a luat act doar de răsturnarea echilibrului de putere între SUA și China, fără conotații ideologice, observând că aceasta „nu ne afectează așa de direct ca pe alții” (care alții? SUA?) și de aceea ne luăm răgazul de a cugeta cu calm înainte de a decide dacă să ne aruncăm sau nu în luptă.

Cu alte cuvinte, parafrazându-l pe Tudor Arghezi, „o șapcă primim și alta vorbim!”

sursa:https://www.cotidianul.ro/cum-aluneca-romania-in-razboiul-americano-chinez/

„Dictatura” măștii: Nici copiii de clasa I nu scapă

 

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, consideră că elevii din clasele mici ar trebui să poarte masca în mod obligatoriu.

Distanţa de un metru este relativă ca nişte copii de clasa I, a II-a sau a III-a să o poată respecta, atunci venim cu obligativitatea acestei măşti care trebuie să existe. Avem aglomerările acestor copii în pauze, în curţile şcolilor. Masca trebuie să vină ca o regulă adusă în joacă, poate, de către cei care pregătesc acest moment. Este o regulă pe care trebuie să o menţinem, a spus Tătaru, la Realitatea Plus.

El a adăugat că cele trei scenarii pentru începerea anului școlar vor fi aplicate în funcţie de localitate, judeţ şi particularitatea şcolii.

Avem mai multe scenarii aplicate la nivel local, fiecare localitate îşi are particularitatea ei, atunci scenariul se aplică în funcţie de această zonă şi de particularitatea acelei şcoli pentru fiecare judeţ în parte. DSP, Inspectoratele Şcolare Judeţene, Comitetele Judeţene pentru coordonarea intervenţiei decid ce scenariu folosesc pentru fiecare clasă în parte. Noi am vrea să se facă şcoala faţă în faţă. Nu putem, avem scenariul doi în care cei din clasele zero-IV, clasa a VIII-a, clasa a XII-a, cei care vor avea examene să participe. Celelalte clase să participe prin rotaţie, odată la două săptămâni, cuplat cu online, astfel încât să poată parcurge materia, a explicat ministrul.

În cazul învăţământului superior, Tătaru a spus că sunt în pregătire la minister norme pentru desfăşurarea lucrărilor practice, precum şi pentru cazarea în căminele studenţeşti, norme care vor fi gata cam într-o săptămână.

sursa:https://www.cotidianul.ro/dictatura-mastii-nici-copiii-de-clasa-i-nu-scapa/

Violeta Alexandru, precizări pentru angajatori și viitorii pensionari

 

"Fiecare angajator va primi un e-mail cu o Notificare despre angajatul care se pregătește să se pensioneze. Cu 3 luni înainte. Viitor pensionar informat și respectat!" precizează ministrul Muncii într-o postare pe Facebook.

Demersul de simplificare și digitalizare la Casa de Pensii continuă! Fac tot posibilul să reduc timpii de așteptare a oamenilor la ghișee, să ușurez relația cetățean - casa de pensii și, implicit, să se emită deciziile așteptate de pensionari în termen cât mai scurt.

În plus față de efortul punctual de reducere a dosarelor cu termen de soluționare depășit, mă preocupă să găsesc și soluții de sistem. De aceea, lucrez de o bună perioadă la o soluție pentru reducerea timpului de așteptare a primei pensii, pentru viitorii pensionari. Cred că termenul de analiză a dosarului de pensionare la nivelul caselor județene de pensii, în vederea emiterii deciziei de pensionare, poate fi redus considerabil dacă documentele necesare sunt pregătite temeinic, din timp, de către viitorul pensionar.

Recunosc că sunt omul căruia îi plac lucrurile organizate.

La momentul întrunirii condițiilor de pensionare, vreau ca fiecare solicitant să fi fost DEJA informat despre etapa trecerii la pensie, respectiv să-și fi pregătit documentele astfel încât să se evite situațiile în care, din pricina lipsei unor documente/adeverințe, se tergiversează emiterea deciziei de pensionare. Ceea ce înseamnă pentru pensionar să trăiască, o perioadă, fără niciun venit, eventual din ultimul salariu. Cu cât Casa de pensii de care aparține întârzie eliberarea deciziei de pensionare (din orice cauză ar fi), cu atât persoana ajunge să nu mai aibă nicio resursă. Am trăit cele mai intense momente în acest mandat; pensionari care îmi spuneau, plângând, că nu mai au din ce să cumpere mâncare sau să își plătească întreținerea. De aici a început munca mea pentru reducerea întârzierilor în procesarea dosarelor.

Acum pun în practică altă măsură, tot ca răspuns la aceste semnale primite. Mă gândesc încontinuu la soluții.

Am cerut Casei Naționale de Pensii Publice să pregătească un mecanism prin care angajatorii din România vor primi o informare conținând numele și data pensionării angajaților care în următoarele 3 luni îndeplinesc condițiile de vârstă pentru pensionare. Informarea va cuprinde și lista documentelor necesare (carnet de muncă, adeverințe privind vechimea în muncă, diplome de studii, etc.) precum și link-ul de unde se pot descărca formularele necesare. 24 august este termenul de finalizare, în prezent, se lucrează la operaționalizarea acestui mecanism.

Viitorii pensionari își vor putea pregăti dosarele în mod adecvat, având timp suficient la dispoziție. Nu vreau ca momentul pensionării să fie, din cauza administrației, un coșmar pentru ei. Cât ține de mine, vreau ca acest moment să fie o plăcere. Așa le doresc să le fie toată viața de pensionar, după toată munca depusă.

Cred că prin această decizie pe care am luat-o se va reduce și volumul de muncă de la nivelul angajaților caselor de pensii care vor analiza dosare bine pregătite, cu documente complete, lizibile; nu vor mai fi nevoiți să facă reveniri de completare la solicitant (adică timp suplimentar pierdut) și vor putea emite deciziile de pensionare în termen mult mai scurt.

Mai puține drumuri la casele de pensii, pensionari corect informați, timp redus pentru emiterea deciziilor de pensionare! Doar măsuri de management, nu trebuie să inventăm legi!

Vechimea în muncă poate fi cumpărată

 

Persoanele care nu sunt pensionate pot efectua, până la data de 1 septembrie 2021, plata contribuţiei de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, pentru obţinerea pensiei pentru limită de vârstă, potrivit unui proiect de ordonanţă publicat de Ministerul Muncii.

"Persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuţiei de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în ţară, în statele membre UE sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaţionale în domeniul securităţii sociale", se precizează în proiectul de act normativ.

Perioadele de timp pentru care se poate efectua plata contribuţiei de asigurări sociale sunt cele care se încadrează în perioada cuprinsă între data împlinirii vârstei de 18 ani şi data încheierii contractului de asigurare socială.

Baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale o constituie venitul lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială care nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată în vigoare la data încheierii contractului de asigurare socială.

 

AICI Proiectul de OUG 

 

Plata contribuţiei de asigurări sociale se efectuează într-o singură tranşă sau eşalonat, în tranşe lunare, până la data de 1 septembrie 2021.

În situaţia în care la data de 1 septembrie 2021, contribuţia de asigurări sociale datorată nu este achitată în întregime, stagiul de cotizare se constituie corespunzător plăţii efectuate.

"Plăţile efectuate către bugetul asigurărilor sociale de stat pot contribui, cel puţin pentru un timp, la refacerea echilibrului bugetar. Măsura legislativă are drept consecinţă evitarea de la excluderea socială a unor categorii de persoane care nu ar putea accede la pensie pentru limită de vârstă în cadrul sistemului public de pensii întrucât nu îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege cu privire la stagiul de cotizare, şi care, în lipsa îndeplinirii condiţiilor de pensionare, ar apela la sistemul de asistenţă socială, fapt ce ar împovăra bugetul de stat", se precizează în nota de fundamentare care însoţeşte proiectul de ordonanţă.

sursa:https://www.dcnews.ro/vechimea-in-munca-poate-fi-cumparata-proiect_765811.html

"Terenul educaţiei, tot mai mocirlos şi nesigur"

 

Mesajul unei învăţătoare din judeţul Hunedoara a devenit viral pe reţelele de socializare. 

Școala NU este un loc unde profesorii sunt sclavi care muncesc pe plantația Ministerului Educației și Cercetării, iar părinții și elevii sunt administratori. Școala NU ar trebui să fie un loc de voluntariat unde profesorii își aduc material didactic confecționat acasă, laptopuri și alte instrumente cumpărate din propriile salarii. Catalogul NU este un document școlar în care profesorii pun note cu acordul părinților ; profesorii care trec prin enșpe examene NU au nevoie de acordul nimănui pentru a monitoriza progresul școlar al elevilor.

Școala NU ar trebui să fie un loc în care profesorii să fie înjosiți, înjurați, denigrați și nici ascultați pe la uși. Școala NU este o instituție fără importanță, pentru funcționarea căreia să se conceapă scenarii în trei culori, așa, pe ultima sută de metri (și să se facă afirmații de genul: „O să fie bine, dacă va fi. Probabil că vom deschide dacă se va putea. Dacă nu, nu. În ambele cazuri va fi cumva, vedem cum, dacă e să vedem. Dacă nu, nu. Dacă ne vom răzgândi, nu va fi în acel fel, ci altfel." citat - Ministrul Educației și Cercetării. 

Școala NU este mai puțin importantă decât spitalul, primăria, fabrica. Școala ESTE o scară făcută din mâinile profesorilor. Pe scara aceasta urcă, în fiecare an căte puțin, copiii noștri. Președinți, miniștri, prim-miniștri, parlamentari, nu uitați că ați ajuns acolo unde sunteți acum urcând la rândul dumneavoastră pe o astfel de scară! Pe-atunci, era mai trainică. Acum, se cam bălăngăne, profesorii fiind din ce în ce mai dezamăgiți, mai învrăjbiți, mai slab motivați. Terenul educației este tot mai mocirlos și mai nesigur.", a scris Angela Stănilă, învăţătoare în oraşul Vulcan, jud. Hunedoara, pe Facebook. 

"Şcoala online, o bâlbâială"

 

"Școala mai ESTE și un atelier de formare. Aici copiii învață nu doar citit, scris și socotit. Aici ei învață să fie oameni, să se integreze în societate, să relaționeze cu ceilalți. Iar noi, cei care îi îndrumăm, facem acest lucru cu devotament, ne perfecționăm, zilnic învățăm, suntem creativi, adaptabili, greșim uneori, ne corectăm, într-un cuvânt, muncim. Am trecut prin examene dificile să ajungem aici.

Iar "școala online" este deocamdată o bâlbâială, o joacă de-a școala. Școala online, declarată obligatorie în lunile aprilie, mai și iunie, a fost o utopie. Nimic online, nicio platformă nu poate înlocui sala de clasă. Mediul online poate, cel mult, să ajute școala propriu-zisă. Copiii nu sunt roboți, ei au emoții, reacții, relaționează, au nevoie de interacțiunea directă cu profesorii și colegii. Mai mult de jumătate din copiii României adorm flămănzi, iar dumneavoastră vreți să îi "școlim" online? Ne-ați pus la dispoziție device-uri, instrumente pe care să le folosim, noi și elevii noștri? Ați organizat cursuri de perfecționare pentru cadrele didactice, în sprijinul predării online? Nu! Fiecare ne-am pregătit așa cum am considerat, am participat la câte un curs sau webinar, organizat nu de către minister, ci de către colegi care știu mai multe într-ale tehnologiei și vor să ajute. Și pentru ce? Pentru batjocura unora care afirmă că trăntim lecții online din vârful patului și primim salariile degeaba?", a mai scris învăţătoarea. 

"Nu pentru măriri de salarii scriu"

 

"Bineînțeles, nu mă aștept la un răspuns și nu mă aștept nici la aplauze. Probabil că cei care ar trebui să citească nu se sinchisesc la reacția unei simple învățătoare.

Nu, nu pentru măriri de salarii scriu, nici pentru vreo statuie ridicată în cinstea profesorilor care s-au dat peste cap și s-au transformat peste noapte în profesori digitali pentru că așa a zis fișa postului (prostului...). Ne este jenă să cerșim respect, statut, salarii, materiale didactice, drepturi, ceea ce ni se cuvine de fapt. Avem prea mult bun simț, probabil de aceea tăcem, încă. Și io tac, numa' scriu. Mă "mâncau" degetele de câteva zile să scriu ceva așe', să fiu vocea (din tastatura) profilor din școala noastră. Și vă zicem, pe cuvântul nostru de profi, că școala NU este o cârciumă (bem doar cafea sau suc...eventual, dacă ne serviți cu ceva "Pepsiglas" !)

P.S. Aveți grijă de scară, aveți grijă de copii. Aveți grijă de copii, aveți grijă de viitorul României. Nu aveți grijă de scară, totul se duce de râpă...chiar și voi!", a conchis Angela Stănilă. 

sursa:https://www.dcnews.ro/ce-este-si-ce-nu-este-scoala-mesajul-unei-invatatoare-a-devenit-viral_765814.html