8.13.2020

Starea de alertă, prelungită pentru încă 30 de zile. Hotărârea va fi luată vineri de Guvern

 

Starea de alertă va fi prelungită pentru încă 30 de zile. Guvernul are pe ordinea de zi a ședinței de vineri o hotărâre în acest sens. Purtatul măștii rămâne obligatoriu în spațiile închise sau deschise aglomerate, iar orarul limitat al teraselor nu se schimbă.

Ce măsuri sunt prevăzute:

  • obligativitatea purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, prezente în spațiile publice deschise și în intervalele orare ce vor fi stabilite prin hotărâre a comitetului județean / al Municipiului București pentru situații de urgență. Spațiile și intervalele orare se vor stabili la propunerea direcției de sănătate publică, luând în considerare probabilitatea prezenței concomitente a unui număr mare de persoane în spațiile și în intervalele orare respective, unde se constată dificultăți în asigurarea distanței fizice de protecție sanitară stabilite în condițiile legii.
  • obligația pentru operatorii economici care desfășoară activitatea în spațiile dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, cum sunt terasele, cluburile, barurile și alte asemenea, de a respecta orarul de lucru cu publicul și restricțiile stabilite prin hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, la propunerea Grupului de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României sau a comitetului județean / al Municipiului București pentru situații de urgență. Asemenea măsuri vor putea fi stabilite pentru unitățile administrativ-teritoriale în care se constată o răspândire comunitară intensă a virusului și/sau un număr în creștere al persoanelor infectate cu noul coronavirus SARS-COV-2.
  • obligația operatorilor economici care desfășoară activitatea în asemenea spații de a lua măsuri pentru limitarea numărului de clienți la numărul locurilor pe scaune, dar și de a limita activitățile care presupun interacțiunea fizică între clienți.
  • obligația operatorilor economici care desfășoară activități de jocuri de noroc, de a respecta măsurile privind orarul de lucru cu publicul și restricțiile stabilite prin hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, potrivit unei proceduri similare celei prevăzute pentru operatorii economici care desfășoară activitatea în spațiile dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber.
  • se propune renunțarea la măsura restrictivă prin care în punctul de trecere a frontierei româno-ungare Săcuieni, județul Bihor era permisă doar circulația lucrătorilor transfrontalieri; în acest context, precizăm faptul că, la nivelul frontierei româno-ungară se menţine închiderea temporară a punctului de trecere a frontierei de stat Carei, judeţul Satu Mare.
  • măsura suspendării zborurilor efectuate de operatorii economici din aviaţie spre ţările care nu fac obiectul excepţiei de la carantinare/izolare stabilită de Institutul Naţional de Sănătate Publică şi aprobate de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi din aceste ţări către România pentru toate aeroporturile din România.

sursa:https://www.hotnews.ro/stiri-esential-24228872-starea-alerta-prelungita-pentru-inca-30-zile-hotararea-luata-vineri-guvern.htm

Trump anunță un „acord de pace istoric” între Israel și Emiratele Arabe Unite

 

Israel și Emiratele Arabe Unite au semnat, sub egida Statelor Unite, un „acord de pace istoric”, a anunțat joi, pe Twitter, președintele american Donald Trump, punctând că acest lucru va permite celor două țări șă își normalizeze relațiile, relatează AFP.

Este vorba de un „progres spectaculos”, a mai comentat Trump, calificând această normalizare a relațiilor drept „un acord de pace istoric între doi cei mai mari prieteni ai noștri”.

Șeful diplomației americane, Mike Pompeo, a evocat la rândul său o „zi istorică” și un „pas decisiv spre pacea în Orientul Mijlociu”.

Netanyahu: Normalizarea relațiilor între Israel și Emirate - o „zi istorică”

Normalizarea relațiilor între Israel și Emiratele Arabe Unite, anunțată în mod surprinzător joi de președintele SUA Donald Trump, este o „zi istorică”, a reacționat la rândul său prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu.

„Yom histori” („zi istorică”), a scris în ebraică, pe contul său de Twitter, premierul Benjamin Netanyahu, comentând declarația președintelui american cu privire la normalizarea relațiilor între Emirate și Israel, care face parte, de altfel, din planul său de pace pentru Orientul Mijlociu.

Israel, de acord să stopeze anexarea teritoriilor palestiniene - afirmă EAU

Prinţul moştenitor al Abu Dhabi a afirmat de asemenea joi că acordul de normalizare a relațiilor între Emirate și Israel implică stoparea anexărilor israeliene a unor noi „teritorii palestiniene”, scrie AFP.

„În cursul unei convorbiri cu președintele (american Donald) Trump și premierul (israelian Benjamin) Netanyahu, s-a ajuns la un acord pentru a se pune capăt oricărei anexări suplimentare a unor „teritorii palestiniene”, a transmis prinţul moştenitor al emiratului Abu Dhabi, șeicul Mohammed bin Zayed Al-Nahyan, pe contul său de Twitter.

sursa:https://www.hotnews.ro/stiri-international-24228947-trump-anunta-acord-pace-istoric-intre-israel-emiratele-arabe-unite.htm

FC Dinamo a anunţat, joi, că are un nou acţionar majoritar, şi anume compania Benel International SA, reprezentată de Pablo Cortacero.

 

“Pentru prima oară în istoria de 72 de ani a clubului, Dinamo Bucureşti intră sub patronajul unei societăţi internaţionale”, se arată pe contul de Facebook al FC Dinamo.

"Sunt bucuros să anunţ, în numele companiei pe care o reprezint, că am finalizat această tranzacţie cu reprezentanţii clubului Dinamo. Este o zi importantă pentru club, pentru suporteri, pentru familia Dinamo.

Acest club merită mult mai mult decât a reuşit în ultimii ani. Merită o echipă pentru performanţă şi sper să reuşim să promovăm Dinamo Bucureşti în Europa prin rezultate importante în fotbalul românesc şi în cupele europene. Sunt încrezător că împreună cu suporterii dinamovişti vom reuşi să fim cei mai buni!", a declarat Pablo Cortacero.

Prezentarea oficială a noului acţionariat va avea loc în următoarele zile, transmite News.ro.

Ce a spus Dănciulescu, managerul sportiv al clubului

„Am fost de dimineață la club. Am stat pe la birouri, au venit și acești investitori spanioli la birourile de la hotel, unde Dinamo are sediul. Am aflat și eu că se va face această tranzacție.

Era o armată de avocați și de notari din partea domnului Negoiță, dar și din partea spaniolilor. Am primit și eu confirmarea că, până la urmă, această vânzare a avut succes. Cred că s-a parafat un act în sine. Nu știu mai multe detalii.

Vom vedea zilele viitoare ce va fi și voi decide pe ce drum o voi lua eu” - Ionel Dănciulescu la Digisport.

Ce spun suporterii acționari

"Negoiță a plecat. Trăiască Dinamo Bucuresti! Legat de ultimele discuții despre vânzarea clubului, putem spune doar atât: Dacă investitorul spaniol ar asigura un buget de 5 milioane de euro, așa cum s-a vehiculat prin presă, ar fi o veste foarte îmbucurătoare. Credem că nimeni nu s-ar opune unei tranzacții în condiții avantajoase pentru Dinamo.

Cel mai important în momentul de față este ca antrenorul Gigi Mulțescu să poată pregăti în liniște meciurile care ne așteaptă în debutul campionatului. Informațiile și zvonurile despre schimbarea antrenorului nu pot asigura atmosfera potrivită pentru antrenament. Trebuie să începem cu dreptul noul campionat" - comunicat PCH (Peluza Cătalin Hâldan).

sursa:https://sport.hotnews.ro/stiri-fotbal-24229123-moment-istoric-dinamo-fost-vanduta-ionut-negoita-unei-societati-straine-benel-international.htm

LIA OLGUȚA VASILESCU, AVERTISMENT PENTRU GUVERN

 


Deputatul PSD, Lia Olguta Vasilescu, a vorbit, joi, despre majorarea pensiilor, în cadrul unei conferințe de presă organizată la sediul PSD. Fostul ministru al Muncii a transmis că au fost strânse peste 860.000 de semnături pentru majorarea punctului de pensie.

”Din păcate, aflăm că mâine (vineri – n.r.), într-o ședință de Guvern se discută despre emiterea unei orodonanțe de urgentă care să pună în pericol această lege a pensiilor, în sensul că majorarea nu va fi de 40%. Vreau să atenționam Guvernul României să țină cont de aceste sute de mii de semnături date de pensionarii din țară în ultima lună și jumătate.

Atenționăm Guvernul că, de la 1 ianuarie, ar fi trebuit să înceapă recalcularea tuturor celor 5 milioane de dosare, după noua lege a pensiilor, pentru elimitarea inechităților. Până la această dată, 13 august, nu s-a calculat niciun dosar, ceea ce ne face să credem că din nou legea nu va fi respectată de Guvern. Începând de la 10 august, CNSAS ar fi trebuit să înceapă tipărirea taloanelor de pensii Din România. Nu s-a întamplat nici până azi acest lucru, tocmai pentru că mâine își doresc ca în sedința de Guvern să modifice această lege a pensiilor”, a declarat Olguta Vasilescu.

Lia Olguța Vasilescu spune că există resurse pentru respectarea Legii pensiilor și majorarea acestora cu 40%. ”De fiecare dată ne-au acuzat că panicăm populația, că mințim, că se va respecta legea și chiar că banii de pensii sunt prinși în buget. Dacă sunt prinși în buget, de ce nu se dau de la 1 septembrie?! Nu pensionarii ar trebui să plăteasca tunurile din această pandemie.”, a mai spus Lia Olguța Vasilescu.

sursa:http://sintezazilei.com/lia-olguta-vasilescu-avertisment-pentru-guvern/

Alexandru Cumpănaşu, ameninţat cu moartea de un individ într-un magazin. Cere oficial demisia lui Marcel Vela

 

Alexandru Cumpănaşu a declarat, joi, că a fost ameninţat cu moartea într-un magazin din Capitală de o persoană care ar face parte din  clanul Duduianu.

Alexandru Cumpănaşu susţine că a fost vorba despre o altercaţie "destul de serioasă" care a avut loc sub privirile angajaţilor magazinului pe care îi acuză că nu au intervenit să oprească scandalul.

"M-a ameninţat pe mine şi pe soţia mea cu moartea. Bănuiesc că e din clanul Duduienilor pentru că de ei m-am luat în ultimele patru zile, dar nu pot să ştiu cu siguranţă", a afirmat Cumpănaşu la România TV.

"Când am început să sun la 112, a plecat şi a fugit de acolo. Poliţia a venit după aproape 20 de minute. E impardonabil din punctul meu de vedere când îţi este viaţa pusă în pericol ţie şi familiei tale", a menţionat Cumpănaşu.

Alexandru Cumpănaşu a precizat că le va solicita autorităţilor înregistrarea apelului de la 112 "în care au fost surprinse o parte dintre ameninţările la adresa mea şi lucrurile care s-au desfăşurat în acel supermarket, fiindcă a fost şi înăuntru şi afară".

"E treaba Poliţiei să ceară imaginile de pe camerele de supraveghere pentru a putea să localizeze acel individ.

Îi cer demisia oficial lui Marcel Vela. Marcel Vela a avut de la mine plângere faţă de ameninţările la adresa familiei mele mai bine de un an", a mai afirmat Cumpănaşu.

sursa:https://www.dcnews.ro/alexandru-cumpanasu-amenintat-cu-moartea-de-un-individ-intr-un-magazin_765052.html

„Dacă nu câștig alegerile, China va conduce Statele Unite. O să învățați limba chineză, ăsta este adevărul.”, a spus Donald Trump într-un interviu.

 

Preşedintele SUA, Donald Trump, i-a avertizat pe americani că ar putea fi nevoiţi să înveţe limba chineză, dacă el pierde alegerile. 

sursa:https://www.dcnews.ro/trump-ii-avertizeaza-pe-americani-china-va-conduce-daca-eu-pierd-alegerile_765045.html

O nouă maladie AMENINȚĂ planeta, după COVID. - „Moartea neagră”

 

Pandemia de ciumă din secolul 14, reprezentată de „moartea neagră” a fost una din cele mai violente pandemii din istoria lumii, fiind cauzată de o bacterie numită Yersinia pestis. A izbucnit, probabil, în Asia, iar mai apoi s-a răspândit în Europa după anul 1347, unde a creat o panică uriașă și unde durerile îngrozitoare, transpirația și frisoanele erau principalele simptome.

Boala, considerată sfârșitul lumii

 

Totuși, printre simptome, era ceva care îi deosebea pe cei care sufereau de ciumă de cei care aveau doar febră mare și anume, în zona axilară, pe gât, și eventual în zona inghinală apăreau niște umflături pline cu puroi, numite „buboane”, la început de culoare roz, apoi purpurii, iar în final negre, putând ajunge la dimensiunea unor portocale. Ei bine, victimele mureau în chinuri groaznice.

În câțiva ani, între o treime și o jumătate din populația Europei a murit, acesta fiind motivul pentru care, o mare parte a oamenilor care au trăit acea pandemie, au crezut că venise sfârșitul lumii, citează cancan.ro.

A reapărut. Zeci de victime de la începutul anului

 

Ciuma bubonică a reapărut și a făcut o nouă victimă. Un bărbat de 42 de ani a murit, în Mongolia, marţi noaptea, iar Ministerul Sănătăţii din Mongolia a anunțat că bărbatul achiziţionase două marmote moarte, cu puţin timp înaintea decesului. Mai mult, Narangerel, directorul departamentului de relaţii publice şi monitorizare din cadrul Ministerului Sănătăţii, a sfătuit populaţia să nu vâneze marmote şi să nu consume carnea acestor animale, astfel încât să poată fi prevenită răspândirea ciumei bubonice.

Potrivit Centrului Naţional pentru Boli Zoonotice, şaptesprezece dintre cele douăzeci şi una de provincii din Mongolia se confruntă în prezent cu riscul răspândirii acestei boli letale.

Cu toate că vânarea marmotelor este ilegală în Mongolia, mulţi locuitori consideră aceste rozătoare o delicatesă şi ignoră prevederile legale.

De la începutul anului 2020, douăsprezece cazuri suspecte de ciumă bubonică au fost raportate pe teritoriul acestei ţări asiatice, patru dintre ele fiind confirmate în urma analizelor de laborator. Un adolescent în vârstă de 15 ani a murit de ciumă bubonică în provincia Govi-Altai din vestul Mongoliei la jumătatea lunii iulie, citează Agerpres. 

LEMNUL VORBITOR - Iohannis, mască de două ori - editorial de Cornel Nistorescu

 

Ora preferată de apariție a Bîrnei de la Sibiu m-a prins aproape de jumătatea unui drum lung. N-aveam unde să-i urmăresc discursul lemnos, fanfaron și plin de morgă. Drept pentru care am cerut redacției să-mi trimită discursul președintelui. Am primit o copie de pe site-ul Administrației prezidențiale și m-am crucit. Discursul președintelui Klaus Iohannis nu conține absolut nimic. Nici un program, nici un proiect, nici o măsură nu poate fi reținută în scurta intervenție a lemnului vorbitor.

Să luăm împreună discursul publicat de Administrația prezidențială. Vă rog să îl citiți și să-l recitiți și Dvs. Să îmi spuneți și mie dacă ați descoperit altceva decît ”dragi români”, numărul contaminaților anunțați la știri, de două ori purtarea măștii și păstrarea distanței, plus o trimitere la întîlnirea sa cu ministrul sănătății. Din care am reținut:

”Sperăm că într-un viitor cât se poate de apropiat să beneficiem de un vaccin împotriva COVID-19.

Trebuie să știți că România este parte din acest efort și România s-a înscris la Uniunea Europeană în prima etapă pentru 10 milioane de doze de vaccine”.

Știrea cu 10 milioane de doze într-un viitor nedefinit, apropiat de Paștele Cailor, este deja veche. Sper că președintele s-o fi aflat și el cînd s-a publicat.

În continuare, Klaus Iohannis a mai tras mîța de coadă cu o altă comunicare scăldată. Cu multă jenă pentru superficialitatea președintelui României o reproducem:

” Ne apropiem de alegeri locale, ne apropiem de începutul anului școlar și trebuie să ne asigurăm că toate măsurile care pot fi luate pentru a proteja sănătatea oamenilor sunt luate”.

Care sunt măsurile? Cucu-bau și ete trosc! De fapt această ieșire stupidă, fără subiect, o fi avut drept scop anunțarea presei că bîrna noastră națională, zisă și Sparanghel Vodă, a fost mînat de o dorință:

-”Am dorit să știu astăzi foarte detaliat de la ministrul Sănătății ce măsuri sunt în curs, ce măsuri sunt pregătite și cred că oamenii lucrează la modul cel mai serios pe această temă”

Care sînt acestea? Deocamdată nu le știe nici președintele, nici ministrul. Sau le-au uitat de la întîlnirea lor pînă la microfoanele ziariștilor. Și gata! Mintea președintelui României s-a întors la ”purtați mască, păstrați distanța, ca să scăpăm de această epidemie”.

Evident, a sărit peste spălatul pe mîini cu care și-a început războiul cu eroic contra SAR-COV 2 .

Și gata! Ce mai vreți?

N-am citit flecăreala președintelui cu ziariștii. Mesajul către țară al bîrnei naționale a fost acesta. Unul de o goliciune zguduitoare. Mult mai penibil decît tăcerea. Ne arată că președintele este gol și că nu ne putem lega nici o speranță de gîndirea sa.

Pentru că m-ați putea bănui de subiectivitate, reproduc integral discursul său, ținut miercuri seara la toate televiziunile. O vorbire care trădează o goliciune cutremurătoare, ca un semnal de alarmă pentru țară!

Iată textul preluat de pe site-ul Administratiei prezidențiale. Vă rog să-l parcurgeți. Dacă descoperiți o singură idee, vă rog să o semnalați. Altfel mă tem că ar trebui să plîngem cu toții la poarta Palatului Cotroceni:

”Bună seara!

Dragi români, astăzi, din păcate, avem iarăși un record total nedorit, peste 1.400 de persoane găsite de ieri până astăzi cu COVID-19.

Este prea mult. Este mult prea mult și vă rog, vă invit pe toți: purtați mască, păstrați distanța, ca să scăpăm de această epidemie!

În acest context, am discutat astăzi la prânz cu ministrul Sănătății, fiindcă am observat un interes deosebit și pentru evoluția epidemiei, dar și tema vaccinurilor pentru combaterea acestei boli.

Este o temă recurentă. Este important pentru români să știe că la acest moment în Uniunea Europeană nu există un vaccin acceptat, aprobat, însă Uniunea Europeană sprijină mai multe proiecte de cercetare și sperăm că într-un viitor cât se poate de apropiat să beneficiem de un vaccin împotriva COVID-19.

Trebuie să știți că România este parte din acest efort și România s-a înscris la Uniunea Europeană în prima etapă pentru 10 milioane de doze de vaccin, atunci când primul vaccin va fi disponibil în Uniunea Europeană. Dar, încă o dată, la acest moment când discutăm, nu există un vaccin aprobat în Uniunea Europeană.

Este o temă care, din păcate, va reveni. Este o temă care în mod ușor de înțeles produce îngrijorare. Ne apropiem de alegeri locale, ne apropiem de începutul anului școlar și trebuie să ne asigurăm că toate măsurile care pot fi luate pentru a proteja sănătatea oamenilor sunt luate.

În acest sens, am dorit să știu astăzi foarte detaliat de la ministrul Sănătății ce măsuri sunt în curs, ce măsuri sunt pregătite și cred că oamenii lucrează la modul cel mai serios pe această temă.

Încă o dată, purtați mască, păstrați distanța, ca să scăpăm de această epidemie!

Dacă dumneavoastră aveți întrebări, poftiți!”

Pentru ce a ieșit la rampă Klaus Iohannis ? Să ne spună de două ori să purtăm mască! Nimic altceva! Nici măcar o prostie frumoasă! Ne-a dat un sfat corect pe care izbutește să-l minimalizeze cu fiecare apariție!

sursa:https://www.cotidianul.ro/iohannis-masca-de-doua-ori/

Vor purta profesorii mască la ore ? Autoritățile, anunț de ultimă oră

 

Simona Pârvu, directorul Institutului Național de Sănătate Publică, a făcut câteva precizări în legătură cu ghidul sanitar așteptat de toate unitățile de învățământ din România.

”Noi am formulat niște recomandări pe care le-am transmis mai departe. Printre acestea se numără distanțarea de un metru între bănci, purtarea măștii în recreație, dar nu și în timpul pe care îl petrec copiii în clasă”, a spus Pârvu.

În ceea ce privește numărul de copii ce revin la școală, decizia va fi luată de fiecare unitate de învățământ în parte, în funcție de numărul de elevi, de spațiu, de personalul didactic și de numărul de cazuri de infectare.

”Profesorii vor purta mască tot timpul, în clasă”, a explicat oficialul.

Pârvu este de părere că măsurile de organizare a anului școlar trebuie gândite punctat pentru fiecare unitate de învățământ în parte, iar pregătirile locale ar trebui să înceapă deja.

Așa cum ne-au obișnuit, decidenții politici se contrazic. Mai exact, declarația șefului INSP contrazice anunțul pe care l-a făcut premierul Ludovic Orban. Primul ministru a declarat că, în școli, acolo unde începe activitatea normal, va fi necesar portul măștii pentru toată lumea: elevi, personal didactic, personal didactic auxiliar.


sursa:https://ro.sputnik.md/education/20200812/31278520/Vor-purta-profesorii-masc-la-ore-Autoritile-anun-de-ultim-or.html

Ordonanța de Urgență care adâncește prăpastia

 

Elevii defavorizați ai României nu sunt toți la fel. Așa se poate rezuma acțiunea Guvernului României care a decis să sprijine financiar doar o parte din cei 302.173 de copii și elevi defavorizați.

Ajutorul constă în tichete educaționale în valoare de 500 de lei, care pot fi utilizate pentru achiziționarea de haine și materiale școlare.

De aceste tichete educaționale vor beneficia, însă, doar 260.000 de copii și elevi, potrivit Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 133/7 august 2020, publicată deja în Monitorul Oficial.

Cele 130 de milioane de lei provin din fonduri europene și vor fi alocate, așa cum menționam deja, sub formă de tichete educaționale. Suma va fi pe un card dedicat și poate fi cheltuită doar haine, încălțăminte și materiale școlare.

Tichetele de 500 de lei vor fi distribuite pe card - tichet electronic - pentru trei categorii de persoane: copiii cei mai dezavantajați din învățământul de stat preșcolar; copiii cei mai dezavantajați din învățământul de stat primar; copiii cei mai dezavantajați din învățământul de stat gimnazial.

Părinții sau elevii majori care vor cheltui banii de pe tichete pe alte produse sau dacă vor vinde tichetele vor fi sancționați, potrivit Ordonanței de Urgență.

Cea mai mică amendă are valoarea unui salariu minim pe economie, dar aceasta poate ajunge până la valoarea maximă de 20 de salarii minime pe economie, informează edupedu.ro.

sursa:https://ro.sputnik.md/education/20200813/31280293/Elevii-nimnui-Ordonana-de-Urgen-care-adncete-prpastia.html

Fonduri IMM 2020: Certificatele pentru situații de urgență (CSU) se cer online, până pe 15 septembrie

 

Firmele mici și mijlocii (IMM) care au avut activitatea afectată în contextul pandemiei de coronavirus COVID-19 pot din nou să solicite online certificatele pentru situații de urgență (CSU), până pe 15 septembrie 2020. Documentele sunt necesare pentru obținerea unor fonduri europene pentru capital de lucru, în cazul în care firmele nu au apucat să-și scoată anterior CSU.

Măsura a fost reglementată printr-un ordin al Ministerului Economiei, publicat miercuri seara, pe 12 august, în Monitorul Oficial.

Certificatele CSU pot fi obținte prin cerere depusă pe platforma online csu.prevenire.gov.ro 

„Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri eliberează CSU în perioada 01 august - 15 septembrie 2020” - este anunțat pe platformă.

Certificatele CSU sunt necesare firmelor care vor să obțină granturi pentru capital de lucru de  2.000-150.000 Euro, în domenii afectate de criza COVID-19, ca: restaurante, hoteluri, cafenele, servicii de transport, agenții de turism, librării, edituri, biblioteci, industrii creative, organizare de evenimente.

Aceste certificate au putut fi scoase de către firme până pe 15 iunie, dar acum guvernul a deschis o nouă sesiune de eliberare a CSU, pentru firmele care nu au vrut sau nu au apucat anterior să-și scoată aceste documente.

Potrivit Ordonanței de urgență 130/2020, Guvernul va aloca fonduri totale de 350 de milioane de euro prin această linie de finanțare, dar în propunerea oficială de Ghid al solicitantului, Ministerul Fondurilor Europene spune că alocă numai 298 de milioane de euro (bani euroeni și de la bugetul de stat), cu posibilitate de majorare prin supracontractare ulterioară.

Această linie de ajutoare face parte din suita de 3 tipuri de granturi pentru firme cu sau fără angajați, PFA-uri și ONG-uri, pentru care se prevede o valoare totală de 1 miliard de euro prin OUG 130/2020, pentru relansare economică din criza COVID-19. În propunerea de Ghid al solicitantului, Ministerul Fondurilor Europene a alocat doar circa 640 de milioane de euro pentru aceste 3 linii de finanțări IMM, cu posibilitate de majorare prin supracontractare, în funcție de solicitări.


sursa:https://www.startupcafe.ro/finantari/fonduri-europene-2020-imm-certificate-csu-cerere.htm

O adolescentă de 17 ani, din Galați, a fost arestată preventiv sub acuzația de omor calificat, după ce și-a uciș nou-născutul.

 

O tânără de 17 ani din Ghidigeni, județul Galați, a fost arestată pentru 30 zile. Adolescenta este acuzată că și-a ucis bebelușul după ce l-a adus pe lume. Cercetările arată că, la începutul lunii august, tânăra i-a aplicat mai multe lovituri în cap nou-născutului și ulterior, l-a asfixiat.

„La data de 12 august 2020, s-a solicitat Tribunalului Galați, arestarea preventivă ptr inculpata C.I.V (17 ani) cercetată pentru comiterea unei infracțiuni de omor calificat- art. 188-189 lit a Cod penal în referire la art.199 Cod penal cu aplicarea art.77 lit.e Cod penal si art.113 Cod penal.

Se reține că in ziua de 03.08.2020, între orele 18,00-20,00, în timp ce inculpata C.I.V. se afla la domiciliul din localitatea Tălpigi/Ghidigeni/Galați, după ce a dat naștere unui făt viu și viabil, a manifestat acte de violență asupra acestuia, respectiv lovituri active la nivelul capului cu/de corpuri contondente, suprimare si tracțiune la nivelul gurii, ceea ce a condus la instalarea decesului fătului . S-a dispus arestarea preventivă ptr. 30 de zile”, a informat Parchetul de pe lângă Tribunalul Galați.

sursa:https://www.dcnews.ro/galateanca-de-17-ani-arestata-dupa-ce-si-a-ucis-nou-nascutul-cu-salbaticie_764967.html

Gestul făcut în mall care te poate trimite la închisoare

 

Ruperea siguranţelor din plastic din magazine pentru a fura haine este pedepsit mai aspru. ÎCCJ spune că vorbim despre furt calificat, nu despre furt în formă simplă, iar această infracțiune este pedepsită cu închisoare mai mare, adică de la 1 la 5 ani. Cei care vor să își deschidă un magazin şi se teme de hoţi trebuie să știe că judecătorii ÎCCJ au tranşat o problemă în privinţa siguranţelor din plastic montate pe obiecte.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a soluţionat un recurs în interesul legii şi a stabilit că cine scoate siguranţele de alarmă este pedepsit pentru furt calificat şi nu pentru furt în formă simplă.

Condamnarea face diferenţa între cele două: furtul calificat este pedepsit cu închisoare de la 1 la 5 ani, în vreme ce pentru furtul în formă simplă făptaşul scapă mai ieftin. Judecătorii de la instanţa supremă au opinat că cine rupe siguranţele de alarmă din plastic depune efort suplimentar şi dă dovadă de îndrăzneală şi de voinţa de a trece peste orice obstacol pentru a fura, transmite Mediafax.

sursa:https://www.dcnews.ro/gestul-facut-in-mall-care-te-poate-trimite-la-inchisoare_764954.html

Zi EXCELENTĂ pentru o zodie

 

Nativii din Leu vor reuşi şi astăzi, asta datorită felului lor de a fi, le transmite Daniela Simulescu, astrologul DC News.

"Astăzi vă va ajuta foarte mult atitudinea pe care o aveţi de fiecare dată, aceea în care sunteţi câştigători orice s-ar întâmpla şi că 


vouă trebuie să vă iasă ceva de oriunde.

Şi cu cât vă vindeţi astăzi mai bine... bineînţeles că vă veţi expune şi părţile mai neplăcute, şi defectele, dar punctaţi-le bine pe cele minunate", le-a transmis Daniela Simulescu Leilor sau celor cu ascendentul în Leu. 

sursa:https://www.dcnews.ro/zi-excelenta-pentru-o-zodie--astrolog-dc-news--castigatori--orice-s-ar-intampla_764961.html