6.15.2021

„Nu este nimic de reproșat oglinzii atunci când fața este strâmbă”

 


Cititorii ziarului chinez „Guancha” au apreciat foarte mult interviul lui Vladimir Putin pentru postul american de televiziune NBC.

În special, au apreciat proverbul menționat de președinte atunci când jurnalistul Kir Simmons a ridicat problema abuzurilor drepturilor omului în Rusia. Ca răspuns, Putin i-a reamintit de revoltele din Capitoliu și a adăugat: „Nu este nimic de reproșat oglinzii atunci când fața este strâmbă”.

"Uită-te la calmul lui Putin și apoi fii atent la fața îngrijorată și palidă a lui Biden. Dacă îi vei compara pe cei doi, va fi ca cerul și pământul !" – și-a exprimat opinia unul dintre cititori.

"Așa cum și era de așteptat de la Putin ! Minunat !" - a adăugat un alt comentator.

"Nu este nimic de reproșat oglinzii, dacă fața este strâmbă. Ce expresie bună" - a remarcat un alt utilizator.

„Acest incident arată din nou modul în care Occidentul accelerează pierderea moralei sale minuscule, astfel încât reporterii lor nu își pot demonstra influența decât înfuriindu-i pe intervievați”, au concluzionat cititorii.

Summitul Putin - Biden va începe pe 16 iunie la ora 13:00, ora Genevei (ora 14:00, ora Bucureștiului), la Villa La Grange, aproape toate punctele organizatorice și agenda au fost convenite. Negocierile vor consta în trei părți: una îngustă și două extinse cu pauze de cafea. Formatul tete-a-tete nu este încă preconizat.

Faleza Cazinoului din Constanţa, spălată cu detergent care se scurge direct în mare

 


Faleza Cazinoului din Constanţa a fost spălată cu detergent, după ce canalizările au refulat în urma ploilor abundente. Detergentul care se scurge în apele mării pune în pericol atât vieţuitoarele marine, cât şi pe oamenii care fac baie în mare.

Faleza Cazinoului din Constanţa, spălată cu detergent. Pe imagini se vede cum angajaţii de la salubritate împrăştie apă cu detergent din abundenţă, care mai apoi se scurge în mare, potrivit observatornews.ro

Această acţiune este cu atât mai periculoasă cu cât detergenţii conţin substanţe toxice care pot afecta pielea, ochii, dar şi organele interne.

„Aparent, faleza trebuie spălată cu detergent care ulterior se scurge direct în mare, punând în pericol viețuitoarele mării dar și oamenii veniți la scăldat. Toți ceilalți trecători de pe faleza erau la fel de indignati ca și mine„, este de părere o turistă.

Incidentul vine după ce duminică, în urma ploilor torenţiale, canalizările nu au mai făcut faţă şi au refulat. Potrivit imaginilor apărute pe reţelele de socializare apa menajeră a ajuns pe faleza Cazinoului şi apoi în mare. Un video publicat pe pagina de Facebook a Asociației Baricarda Verde arată cum valuri de apă menajeră ”spală” faleza Cazinoului și se varsă în mare. Pe imagini, se vede cum apa menajeră curge cu putere din canalizare, inundând faleza. Persoana care filmează susține că apa era însoțită de un puternic miros de fecale.

Într-un comunicat al companiei de apă RAJA Constanța se arată că apa care a inundat faleza nu a provenit de la canalizări, ci era apă pluvială.

”Vrem să subliniem faptul că nu este vorba despre rețeaua de canalizate menajeră ci despre sistemul de colectare a apelor pluviale, apa refulată fiind apă de ploaie rezultată în urma spălării tramei stradale.

În perioada 12-13 iunie 2021, județul Constanța, cu precădere zona litoralului, s-a aflat sub cod portocaliu și roșu de vreme rea cu averse torențiale care au înregistrat, în anumite zone, chiar și 50 – 60 l/mp, într-o perioadă foarte scurtă de timp, fapt ce a condus la acumularea unor cantități însemnate de apă în zona falezei din municipiul Constanța, depășind cu mult debitele de preluare ale sistemului de colectare a apelor pluviale. Practic, cantitatea de apă din conducte a fost atât de mare încât căminele pentru colectarea apelor pluviale au devenit suprasolicitate, iar nivelul apei a crescut deasupra aşa-numitului nivel de reflux. Totodată, șuvoaiele puternice au spălat străzile din localitate de diverse materiale, nisip, pietriș, pământ, resturi vegetale și lemnoase, preluate de la nivelul tramei stradale, obturând astfel rețeaua de preluare a apelor pluviale. Ca urmare a blocării colectoarelor pluviale, aceste deșeuri au fost împrăștiate de apa deversată către zona de faleză.

Totodată, dorim să scoatem în evidență faptul că, sistemul stradal de colectare și evacuare a apelor meteorice este proiectat conform reglementărilor tehnice în vigoare, pentru preluarea cantităților de apă calculate conform unor date standardizate, pentru ploi de intensitate, durată și frecvență medii. Nicăieri în lume, nu sunt luate în calcul la proiectare precipitațiile ce pot ajunge la un nivel de vârf.

De asemenea, dorim să vă informăm că, în acest week-end, echipele de intervenție RAJA au răspuns la toate sesizările primite în vederea repunerii în funcțiune a sistemelor operate. Dotați cu wome, vidanje și motopompe de mare putere, angajații RAJA au acționat în toate zonele afectate din zona litoralului”, se menţionează în comunicat.

Cresc preţurile în 2021. Prognoza BNR arată că vor fi creșteri de prețuri la toate produsele, de la produsele alimentare, până la cele pentru energie

 


Cresc preţurile în 2021. Banca Naţională a previzionat pentru acest an o inflaţie de 4,1%. Cu toate astea, economiştii se tem că procentul va fi mult mai mare.

„În toată Uniunea Europeană teama este să nu se ajungă undeva la 3 sau poate 3,5%. SUA se tem să nu ajungă undeva la 6%. Noi la 4,1 ar fi ideal, dar cel mai probabil va fi 5 sau 5,5% pe finalul acestui an, acum depinde foarte mult de ce se va întâmpla până la finalul acestui an. Aceasta ar fi o prognoză mai realistă. Au crescut prețurile la alimente, la energie electrică prin această liberalizare, mai cresc prețurile la materiile prime, dar prețurile la produsele care se bazează pe acestea cresc și ele. Vor fi scumpiri cam pe tot”, spune economistul Dragoș Cabat, potrivit europaliberă.ro. 

Potrivit ultimelor date publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică, rata anuală a inflaţiei a urcat la 3,8% în luna mai a acestui an, de la 3,2% în aprilie, în condiţiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 5,70%, mărfurile alimentare cu 1,52%, iar serviciile cu 2,78%.

Profesorul Cristian Păun explică de ce anul acesta vom avea creșteri de prețuri la alimente și la alte servicii.

„Noi venim după o perioadă în care consumul a stagnat, a scăzut ușor, și aici mă refer la perioada anului trecut de pandemie, caz în care prețurile în astfel de situație au ușoară tendință de stabilizare dacă nu chiar de ușoară scădere. Noi am avut o temperare a prețurilor în 2020, față de inflația din 2019 când a fost foarte mare, eram campionii inflației.

Românii consumă inclusiv resursele pe care le-au pus deoparte în pandemie. Avem situația veniturilor care, cel puțin pe medie, nu s-a deteriorat semnificativ, dimpotrivă chiar am avut o creștere a venitului mediu brut, doar că acest venit mediu brut este format din foarte puține venituri salariale mari și foarte mute venituri salariale mici. Și aici trebuie văzut și ce s-a întâmplat cu venitul median care ține cont și de valoarea veniturilor, pentru că sunt vreo 3,7 milioane de contracte de muncă sub 2.700 de lei și 1,3 milioane cu salariul minim pe economie.

Dinamica pe venitul mediu brut trebuie analizată mai atent. Faptul că nu au scăzut veniturile românilor, per ansamblu, înseamnă că ei rămân cu o intensitate de cel puțin la fel de mare ca cea din 2019”, a spus Cristian Păun.

Profesorul de economie este de părere că unele scumpiri, cum ar fi tot ce înseamnă parte de construcții, pot veni și din afara României.

„Noi avem, de exemplu, un deficit comercial pe zona de alimente și pe produse prelucrate din produsele agricole de bază. Aici am avea niște avantaje competitive, dar nu reușim să acoperim această zonă. În continuare importăm foarte multă carne de porc și exportăm foarte multe cereale. Avem această problemă că nu reușim să adăugăm valoare chiar și pentru lucruri unde am avea avantaje comparative și competitive. Și atunci presiunea pe prețuri este una constantă, adică este tot timpul acolo”, a mai precizat Cristian Păun.

George Simion anunţă cele două condiţii pentru ca parlamentarii AUR să voteze moţiunea de cenzură

 


Parlamentarii Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR) vor vota moţiunea de cenzură a PSD cu două condiţii: să fie un text serios şi să fie obţinute voturi de la parlamentarii puterii, a declarat, marţi, liderul deputaţilor AUR, George Simion.

„Am văzut textul moţiunii de cenzură şi avem observaţii. Noi avem două condiţii pentru a vota această moţiune: textul să fie serios şi în concordanţă cu poziţiile publice pe care AUR le-a avut ca singură forţă de opoziţie reală şi în al doilea rând ca să găsim voturi şi din partea arcului guvernamental – minorităţi, UDMR, USR, PNL”, a declarat George Simion la Parlament.

Întrebat dacă mai crede că există un blat PSD – PNL, el a spus: „Da, cu siguranţă. În ceea ce priveşte PNRR, ei au avut şi voturile PSD – se poate vedea, este totul electronic, public.”, a adăugat George Simion, potrivit Agerpres.

„Partidul Social Democrat a finalizat textul moţiunii de cenzură şi îl va depune la Parlament săptămâna viitoare”, a anunţat, luni, preşedintele formaţiunii, Marcel Ciolacu.

Titlul moţiunii este „România eşuată. Recordul ‘fantastic’ al Guvernului Cîţu”.

Deputatul AUR George Simion i-a adresat, luni, ministrului Investiţiilor şi Proiectelor Europene Cristian Ghinea, mai multe întrebări, transmiţându-i acestuia că AUR nu a semnat moţiunea şi nu a spus că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă a fost respins de Comisia Europeană.

„Domnule Ghinea, eu cred că ar trebui să vă schimbaţi ochelarii pentru că noi nu am semnat nimic. Aţi făcut o greşeală mai devreme de la microfon, că am semnat această moţiune. Aţi greşit, după cum aţi greşit că, tot de pe acest scaun, mi-aţi spus mie când v-am cerut să garantaţi că nu vor veni controale de tip FMI asupra României dacă ne împrumutăm prin PNRR, că nu vor veni, deşi chiar atunci delegaţia FMI era prezentă al Bucureşti, şi Comisia Europeană va monitoriza atent pentru că are tot interesul, dacă vom comite greşeli, să ne ia banii înapoi”, a afirmat Simion, la dezbaterea moţiunii simple.

Acesta i-a adresat ministrului Ghinea cinci întrebări referitoare la PNRR, menţionând că dacă răspunde, AUR nu votează această moţiune simplă.

„Vi se pare normal să dăm prin PNRR sute de milioane de euro pe site-uri, nu pe cloud, nu pe digitalizare – un milion de euro pe un site care promovează schimbările climatice, 2.500.000 de euro pe rutele de bicicletă pe care le facem prin PNRR. A doua întrebare: de ce noi plătim 200.000.000 de euro pentru programul de cărţi de identitate digitală şi Franţa plăteşte 72.000.000 de euro pentru un număr mai mare de utilizatori.

La fel, kilometri de şosea în România costă mai mult decât în alte ţări, aşa semnalizează Comisia Europeană. A treia întrebare: vi se pare normal să dăm 133.000 de euro pentru un training de persoană? A patra întrebare – vi se pare normal să dăm 600.000 de euro pentru un raport privind salarizarea? A cincea întrebare: vi se pare normal să dăm 170.000 euro pentru un proiect de cercetare asupra a 100 de firme”, i-a transmis liderul AUR lui Cristian Ghinea.

Vladimir Putin consideră că este "grotesc" să se afirme că Moscova duce un război cibernetic împotriva SUA

 


Preşedintele rus Vladimir Putin consideră că este "grotesc" să se afirme că Moscova duce un război cibernetic împotriva SUA, într-un interviu acordat canalului de televiziune NBC, ce a fost difuzat luni înaintea întâlnirii cu omologul său american Joe Biden la Geneva, relatează Agerpres, citând France Presse.

"Am fost acuzaţi de tot felul de lucruri", în special "ingerinţă în alegeri" şi "atacuri cibernetice", a spus Putin, susţinând că "nici măcar o dată, ei (cei care acuză) nu s-au obosit să prezinte vreo dovadă". "Sunt surprins că nu am fost încă acuzaţi că am provocat mişcarea Black Lives Matter", a exclamat ironic şeful statului rus, citat de publicaţia independentă rusă Meduza.

Mai multe mari companii, cum ar fi gigantul mondial al cărnii JBS sau operatorul celei mai mari conducte de petrol din SUA, Colonial Pipeline, au fost recent victime ale unor atacuri cibernetice de tip ransomware atribuite unor grupuri de hackeri cu sediul în Rusia.

Represalii împotriva Rusiei

La începutul lunii iunie, Joe Biden a declarat că nu exclude posibile represalii împotriva Rusiei după atacul cibernetic la adresa JBS, iar Casa Albă a afirmat că va aborda îngrijorările americane referitor la războiul hibrid dus de Moscova prin intermediul atacurilor informatice în cadrul întâlnirii din 16 iunie, prima dintre cei doi preşedinţi.

În acest interviu acordat, preşedintele rus a vorbit şi despre un posibil schimb de prizonieri între Rusia şi SUA, arătându-se deschis faţă de o astfel de posibilitate. "Da, da, da, desigur", i-a răspuns Putin jurnalistului NBC care l-a întrebat despre un posibil schimb între doi americani încarceraţi în Rusia - Paul Whelan şi Trevor Reed - şi ruşi aflaţi în detenţie în SUA.

Fost subofiţer al Marine Corps, Paul Whelan era agent de servicii de securitate al unui grup american de piese auto de schimb când a fost arestat la Moscova în decembrie 2018, apoi condamnat în iunie 2020 la 16 ani de închisoare sub acuzaţia de spionaj.

El i-a cerut recent lui Joe Biden să organizeze un schimb de prizonieri pentru a obţine eliberarea sa, spunând că este victima "diplomaţiei ostaticilor" într-un interviu acordat CNN. Trevor Reed a fost condamnat în iulie 2019 la 9 ani de închisoare pentru agresarea, în stare ebrietate, a doi poliţişti.

Schimb de prizonieri

Familiile a doi ruşi încarceraţi în SUA - traficantul de arme Viktor Bout şi pilotul rus acuzat de trafic de cocaină, Konstantin Iaroşcenko - au cerut la rândul lor eliberarea acestora. Întrebat despre cazul opozantului încarcerat Aleksei Navalnîi, a cărui situaţie îngrijorează comunitatea internaţională, Putin a reiterat că acesta nu va fi "tratat mai rău decât oricine altcineva".

"Noi nu avem acest obicei de a ucide pe cineva", a răspuns Putin la întrebarea jurnalistului NBC, care l-a întrebat dacă a ordonat asasinarea lui Aleksei Navalnîi, criticul nr.1 al Kremlinului. Într-o anchetă comună efectuată de The Insider, Bellingcat şi CNN, cu participarea publicaţiei Der Spiegel, jurnaliştii au ajuns la concluzia că un grup de opt agenţi ruşi având legătură cu Institutul de criminalistică al FSB (Serviciul Federal de Securitate) s-ar afla în spatele otrăvirii lui Navalnîi. În anchetă sunt aduse probe concrete în această privinţă.

Putin, care în declaraţiile sale publice evită să-i spună pe nume lui Aleksei Navalnîi, a evitat să garanteze că acesta va ieşi în viaţă din închisoare, notează Meduza, o publicaţie de opoziţie declarată "agent străin" de autorităţile ruse. "Nu preşedintele ia astfel de decizii în această ţară", a spus Vladimir Putin, reiterând că "el" (Navalnîi) "va fi tratat nu mai rău decât oricine altcineva" în închisoare. 

Dosar fraudare alegeri. Primar arestat, alături de alte 15 persoane

 


Primarul comunei prahovene Ciorani, Marin Voicu, şi alţi 15 inculpaţi din dosarul fraudării alegerilor locale din septembrie 2020 au arestaţi preventiv.

Surse judiciare au declarat, pentru Agerpres, că magistraţii de la Tribunalul Prahova au admis contestaţia formulată de procurori faţă de decizia Judecătoriei Ploieşti, care a dispus anchetarea în libertate a celor 17 inculpaţi reţinuţi în dosar şi au dispus arestarea preventivă a 16 dintre ei, inclusiv a primarului de la Ciorani, Marin Voicu.

În cazul celui de-al 17-lea inculpat s-a dispus măsura arestului la domiciliu.

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, împreună cu lucrătorii de poliţie din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Prahova - Serviciul investigaţii criminale, au efectuat, miercuri, 18 percheziţii domiciliare într-un dosar în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de falsificarea documentelor şi evidenţelor electorale.

17 persoane, la audieri

Potrivit unor surse judiciare, 15 percheziţii au avut loc în comuna Ciorani, inclusiv la sediul primăriei şi la domiciliul primarului, Marin Voicu, alte trei - în municipiul Ploieşti. În urma descinderilor, 17 persoane, inclusiv primarul Marin Voicu, au fost duse la audieri, fiind ulterior reţinute.

"Cu ocazia alegerilor locale din data de 27.09.2020, membrii secţiilor de votare din comuna Ciorani au falsificat procesele verbale de consemnare a rezultatelor voturilor pentru alegerea primarului, Consiliului Local, Consiliului Judeţean şi preşedintelui Consiliului Judeţean, inserând în aceste înscrisuri date neconforme cu realitatea. În fapt, a fost diminuat numărul voturilor obţinute de unii candidaţi/formaţiuni politice în defavoarea altor candidaţi/formaţiuni politice", preciza Parchetul într-un comunicat.

Cercetările au fost efectuate cu suportul tehnic al Brigăzii Operaţiuni Speciale Ploieşti din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, iar percheziţiile au fost puse în executare cu sprijinul jandarmilor de la Gruparea de Jandarmi Mobilă "Matei Basarab" din Ploieşti şi lucrătorilor de poliţie din Prahova. 

ATENȚIONARE ! Turiştii care merg în Ceahlău, atenţionaţi. Bloc imens de piatră, rupt

 


În urmă cu câteva zile unul din turnurile Ocolasului Mare s-a prăbușit din cauze naturale.

Stânca uriaşă cântărind probabil sute de tone a traversat poteca turistică care lega Ocolasul Mic de Cabană Dochia . Din fericire, pe traseu nu erau grupuri de turiști în momentul prăbușirii. O echipă din cadrul compartimentului prevenire împreună cu specialistul nostru în geologie s-au deplasat în zonă pentru a efectua o evaluare a factorului de risc, având în vedere că zona este traversată de o potecă turistică deosebit de frecventată în sezonul de vară. ( Izvorul Muntelui -Poiana Maicilor- Ocolasul Mic- Cabană Dochia).

Concluzia pe scurt este că prăbușirea turnului se datorează eroziunii în urma procesului îndelungat de îngheț/dezgheț, acesta erodând liantul care susținea blocurile de calcar. În partea superioară s-a observat și o urmă a unei descărcări electrice de proporție mare care este posibil să fi creat vibrațiile care a declanșat dislocarea.

La ora actuală există fragmente de diverse dimensiuni aflate în instabilitate și care se vor desprinde ulterior, existând posibilitatea de a intersecta poteca turistică !!! În zilele următoare vom amplasa indicatoare de avertizare pe acea porțiune considerată de noi periculoasă.

Măsuri de siguranță:

1. Nu stationati în acea zonă.

2. Traversarea se va efectua individual și nu în grup .

3. Nu parcurgeți traseul la primele ore ale dimineții .

4. Nu parcurgeți traseul în condiții de precipitații.

5. Pe perioada de iarnă traseul va fi închis traficului turistic.

6. Sub nici o formă nu părăsiți poteca turistică și nu intrați în Brana Estică a Ocolasului Mare", transmite Salvamont Neamţ.

În Israel se ridică obligativitatea purtării măștii la interior. Situația din România

 


Israelul a anunţat luni seară iminenta renunţare la obligaţia de a purta mască în locurile publice închise, una din ultimele măsuri în vigoare în statul evreu în cadrul luptei împotriva pandemiei de COVID-19, notează Agerpres, citând AFP.

"Obligaţia de a purta mască este anulată cu începere de marţi, 15 iunie", a anunţat Ministerul Sănătăţii într-un comunicat.

Restricții relaxate în iunie

La începutul lui iunie, Israelul a relaxat restricţiile sanitare pentru locuitorii săi, dar menţine în continuare măsuri drastice pentru vizitatorii care sosesc din străinătate. Statul evreu rămâne închis străinilor, cu excepţia celor dispunând de derogări din motive profesionale sau familiale imperioase. O carantină de două săptămâni, care se poate încheia imediat după rezultatul unui test serologic care dovedeşte vaccinarea sau imunitatea suficientă, este impusă oricărui călător care ajunge în ţară.

La sfârşitul lui decembrie, Israelul a lansat o vastă campanie de vaccinare, graţie unui acord cu gigantul farmaceutic Pfizer care i-a livrat milioane de doze în schimbul datelor privind efectele vaccinării în această ţară, care dispune de bănci de date medicale computerizate despre populaţia sa.

Mai mult de cinci milioane de persoane din totalul celor 9,3 milioane de locuitori (55% din populaţie) au primit ambele doze de vaccin. Peste 839.000 de persoane au fost infectate în Israel de la începutul pandemiei, dintre care numai trei în ultimele 24 de ore, şi 6.428 au decedat, potrivit datelor raportate de Ministerul Sănătăţii. În prezent, 205 israelieni sunt bolnavi, dintre care 53 internaţi în spital. 

Situația din România

În România, până pe 14 iunie, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.079.776 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID-19). 1.044.404 pacienți au fost declarați vindecați. 

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 50 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. 

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 24 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.