6.27.2020

PAGINĂ DE ISTORIE ROMÂNEASCĂ - „Regele Mării“ în România, domnitorul care a pus bazele dezvoltării relaţiilor comerciale maritime


Principele Carol I


Principele CAROL I, a înzestrat în acelaşi timp ţara şi cu o flotă comercială şi una de război. 

Capacităţile productive navale româneşti erau constituite din ateliere şi şantiere navale.

În primăvara anului 1866, Principele Carol I a acostat pe pământ românesc, la bordul unui mic vas, sub pavilion străin, ce ancorase lângă Turnu Severin. 

Pentru România începea o etapă de redresare economică, mai ales după obţinerea independenţei de stat, dotând România cu o serie de instituţii moderne. 

Este primul domnitor al ţării care se dedică construirii unei flote naţionale, de la Dunăre la Marea Neagră, până la el vorbindu-se foarte puţin despre o Românie de apă. Din această cauză i s-a spus şi “Regele Mării”. 

Între 14 şi 20 octombrie 1879, Carol I a efectuat prima călătorie în Dobrogea, la bordul navei Ştefan cel Mare, şi tot atunci a văzut pentru prima dată Marea Neagră. 

Domnitorul ştia că lupta pentru Dobrogea înseamnă dobândirea unui port la Marea Neagră, vital pentru comerţul României. 





Podul ”Regele Carol I”


“Prinţul, cum stă pe mal şi priveşte Marea verde şi frământată, simte deşteptându-i-se visuri despre viitoarea putere maritimă a României şi planuri înalte îi trec prin minte”, scrie Carol I despre el în memoriile sale. 

Călătoria din Dobrogea şi la Marea Neagră nu a rămas fără urmări. În 1882 se hotărăşte construirea căii ferate Bucureşti-Feteşti, la Dunăre, iar în acelaşi an guvernul cumpără calea ferată Cernavodă-Constanţa. 

În 1895 se inaugurează podul peste Dunăre, de la Cernavodă, spunând că “de azi înainte nimic nu mai desparte România din stânga Dunării de Dobrogea, pe care, prin vitejia ostaşilor noştri din războiul de la 1877, am împreunat-o din nou cu patria-mumă. Astfel vom putea da acestei provincii şi porturilor ei de pe ţărmul Mării toată îngrijirea noastră, spre a lor dezvoltare şi propăşire”. 


 
Podul de la Cernavodă


Podul a deschis portului de la Constanţa calea către relaţiile comerciale care au făcut posibilă dezvoltarea maritimă. 

O altă grijă a suveranului României a fost înzestrarea Mării nu numai cu o flotă de comerţ, ci şi cu una de război. Aşa se face că la 1882, în apele române au venit primele două nave de luptă şi de şcoală, construite în Anglia, precum crucişătorul Elisabeta, una dintre cele mai moderne nave de război din acel timp, care va rămâne în serviciul ţării timp de 42 de ani şi celebrul bric Mircea, care şi astăzi reprezintă mândria şcolii româneşti de marină. Cam tot în aceeaşi perioadă, guvernul a beneficiat de 21 de milioane de lei, o sumă colosală la acea vreme, pentru modernizarea portului de la Constanţa.



Crucișătorul ”Elisabeta”,  în anul 1888






Bricul ”Mircea” în anul 1939



“În jurul anului 1900, capacităţile productive navale româneşti erau constituite din ateliere şi şantiere navale, utilizau 800 – 1.000 de salariaţi şi erau capabile să execute nave fluviale, cu sau fără propulsie (pasagere, remorchere, şlepuri, ceamuri, bacuri, pontoane ş.a.), reparaţii şi transformări de nave de mic tonaj şi diverse alte ambarcaţiuni, spune”, precizează Constantin Cumpănă şi Corina Anghelescu, în lucrarea “Amintiri despre o flotă pierdută”. 




Șantier Naval în România, anul 1890



Câţiva ani mai târziu, printr-o simplă apăsare pe buton, Carol I a pus în mişcare instalaţiile magaziei cu silozuri din portul Constanţa. 

România, grânarul Europei, trimetea prima cursă de cereale către Rotterdam.  

Carol I avea rău de mare “Dacă Întemeietorul României maritime n-ar fi suferit de rău de mare, poate că atunci, aşa cum şi-a ridicat ca un semn al puterii sale pe uscat Castelul Peleş, ar fi ridicat şi aici un vas amiral, care să-l poarte pe valurile Mării Negre şi să fie ca un semn al puterii lui pe apă”, scrie biograful român Emanoil Bucuţa. 

În schimb, soţia regelui, Elisabeta, iubea marea şi şi-a ridicat la malul mării un pavilion din lemn, asemănător unui vapor, per care l-a denumit “Cuibul Reginei” de la mare. 

Regina avea şi un vas de croazieră, cu care pleca pe mare  să vadă delfinii, însoţită de suita sa. 




Regina Elisabeta, soția Regelui Carol I




Ultima călătorie a Regelui Carol I a fost tot pe apă, aşa cum venise cu 48 de ani în urmă, şi se întâmpla în primăvara anului 1914, când suveranul a mers la pescăriile de la gura braţului Sf. Gheorghe. El a fost însoţit de biologul Grigore Antipa, care avea la rândul său vederi largi cu privire la planurile de dezvoltare ale Mării Negre. 

Jumătate de an mai târziu, în ajunul izbucnirii Primului Război Mondial, Carol I se stingea din viaţă, lăsându-l moştenitor al tronului pe nepotul său Ferdinand, făuritorul Marii Uniri de la 1 decembrie 1918.



Trenurile spre litoral, dotate cu electricieni


CFR, decizie ÎN PREMIERĂ ! 


În acest sezon estival, în trenurile spre litoral vor fi și electricieni. 

Pe fondul pandemiei de coronavirus, CFR Călători a decis ca toate trenurile care merg spre litoralul românesc să aibă și electricieni. 

Din cauză că, în anii precedenți, aparatele de aer condiționat se stricau, în 2020, orice aparat stricat sau care nu mai funcționează va fi reparat de un electrician prezent în tren, anunță Antena 3. 


Două cazuri de COVID-19 la misiuni diplomatice ale României în străinătate


Un angajat al Ambasadei României la Nur-Sultan, Kazahstan, şi unul din cadrul Consulatului General al României la Cernăuţi, Ucraina, au fost testaţi pozitiv pentru COVID-19, informează Ministerul Afacerilor Externe. Starea lor de sănătate este bună, mai precizează sursa citată.

Acestea sunt singurele cazuri de Covid-19 identificate până acum în rândul angajaţilor oficiului consular și ai misiunii diplomatice, potrivit Ministerului de Externe.

„Atât în cazul misiunii diplomatice, cât şi în cazul oficiului consular au fost dispuse măsurile care se impun în relaţia cu autorităţile din statul de reşedinţă, respectiv măsuri de protecţie pentru restul colectivelor şi membrii de familie. În acest context, activitatea celor două misiuni va fi adaptată pentru limitarea expunerii celorlalţi membri ai misiunii, fiind întreprinse toate măsurile necesare de distanţare socială şi autoizolare impuse de această situaţie”, se arată într-un comunicat MAE difuzat vineri.

sursa: https://60m.ro/ministerul-de-externe-doua-cazuri-de-covid-19-la-misiuni-diplomatice-ale-romaniei-in-strainatate/

Donald Trump amenință cu închisoarea pe cei care vor mai vandaliza monumente



Președintele Americii, Donald Trump, a semnat un ordin executiv prin care să fie protejate monumentele istorice și prin care cei care le vor da jos vor face ani grei de închisoare.

Noul ordin prevede că apărarea monumentelor trece de la autoritățile locale și de stat la cele federale, primele înregistrând un mare eșec în conservarea lor.



Cum va fi campania electorală pentru alegerile din 27 septembrie 2020


Ludovic Orban anunţă schimbări majore.


Campania electorală din 2020 va fi una atipică, de care România nu a mai avut parte niciodată. 

Premierul Ludovic Orban a anunțat, joi seară, că va fi o campanie pentru alegerile locale fără adunări publice, fără mitinguri electorale, cu respectarea măsurilor de protecţie împotriva Covid-19.

„Am adoptat astăzi în guvern un proiect de lege prin care propunem data alegerilor 27 septembrie (…). Este adevărat că nu se vor putea organiza adunări publice, mitinguri electorale, normal, dacă se face campanie din casă în casă, candidaţii vor trebui să poarte mască, pentru că în spaţii închise se poartă mască, se va apela la o campanie mai intensă pe media, pe online, că acum online este clar un mijloc de comunicare safe. Trebuie să se adapteze şi candidaţii şi alegătorii”, a afimat prim-ministrul la Digi24.

Orban a adăugat că şi în organizarea secţiilor de vot se va ţine cont de respectarea măsurilor de protecţie Covid-19. „În organizarea secţiilor de vot, evident, trebuie să iei nişte măsuri legate de numărul maxim de persoane care să intre, se stă la coadă la anumită distanţă, trebuie dezinfectanţi, măşti de protecţie, toate regulile trebuie respectate”, a precizat el.


Ambasadorul SUA, Zuckerman, declarație de ridicol absolut !


Acuzațiile și afirmațiile grave  reprezintă un grav amestec în treburile interne ale României și  au fost făcute în prezența a doi miniștriBUCUREȘTI, 26 iun – Sputnik, Dragoș Dumitriu. În plină pandemie, cu restricții în toată lumea, a avut loc o reuniune interesantă la sediul MAI pe tema… traficului de persoane ! Asta deja ține de domeniul ridicolului ! Dar mai e și un aspect tragic – în timp ce la MAI se fac declarații și angajamente pompoase… țara plânge în urma tragediilor provocate de inundații !Dar, revenind la această gravă problemă a traficului de persoane să amintim în primul rând că, în cei 5 ani de mandat Iohannis, au dispărut peste 2000 de femei – și nimic nu s-a discutat despre asta în CSAT. Sigur, dispariția femeilor nu e un risc atât de mare ca Rusia, desigur…
De fapt, reuniunea de azi a fost cauzată de publicarea ultimului raport al Departamentului de Stat al SUA privind traficul de persoane în care România este criticată și ”se menține supravegherea pentru al doilea an consecutiv pentru lipsa de măsuri în gestionarea fenomenului infracțional”, transmite Europa Liberă.


Prezent la întâlnire, ambasadorul Zuckerman a spus că ”una dintre prioritățile SUA este să pledeze pentru statul de drept”.

Faptul este de un ridicol total – pentru că SUA au fost acuzată în ultimele săptămâni – la scenă deschisă de oficiali ONU și de personalități de renume internațional -  de cea mai gravă încălcare a statului de drept: rasismul sistemic ! Ei ne dau nouă lecții ?!  Da, ne dau lecții și ne pun pe ”lista de supraveghere”. Obrăznicie… sau ce ?!

Pe de altă parte, Zuckerman și-a făcut numărul, atacând PSD  - ”înseamnă că Guvernul nu și-a intensificat eforturile de combatere a traficului de persoane - sub fostul guvern, eforturile au fost reduse” – dar  ”am încredere în eforturile guvernului Orban de eradicare a acestui fenomen”.

Și, în fine, Zuckerman s-a dezlănțuit într-un… text citit: ”Bandele au traficat cu nerușinare oameni, știind că probabil vor scăpa nepedepsiți, așa cum s-a întâmplat în trecut. Astăzi ne angajăm într-un nou program de toleranță zero pentru traficul de persoane.
 
SUA se angajează să ajute autoritățile. Dacă ești traficant de persoane, te vom găsi, te vom aresta și te vom pune sub acuzare ! Nu va exista refugiu pentru traficanți. Nu te vei putea ascunde, s-a terminat !”.


Deci chiar reprezentanții SUA nu au nici un pic de rușine ! Ce au făcut în cazul Caracal ? Ce a făcut slăvitul FBI, chemat ca soluția supremă ?! Nimic ! Au dat niște declarații pompoase și… nimic ! Mai mult, s-au oprit orice căutări care vizau posibile legături ale bandelor locale cu americanii de la Deveselu !

Au pus americanii la dispoziția autorităților române imagini din satelit – zona fiind ultra-supravegheată ! – prin care să se urmărească ce s-a întâmplat în ziua dispariției Alexandrei ? Nimic ! Există date certe, ore precise, deci se putea verifica… Dar nimic ! Dacă nu intervenea Cumpănașu era tăcere totală !

Au pus americanii la dispoziția autorităților române date rezultatele anchetei din 2012, în care au fost implicați americani – ”anchetați” ulterior în SUA ? Nimic !

Au reacționat în vreun fel americanii după declarațiile fostei translatoare de la baza Kogălniceanu care vorbea clar de ”Bordeluri” la bazele americane ?

Pe urmă, cum vin americanii să ne dea lecții – când ei au permis unui mafiot rom din Craiova să facă trafic de persoane între Mexic și SUA ? Hai, fără prostii că mafiotul din Craiova s-a descurcat singur în SUA, fără „spate”, fără ca autorități corupte să-i asigure acest spate !

În fine, unde se face traficul de persoane dacă nu în Occidentul care tolerează și, prin autorități corupte - susține acest trafic ?! Nu veniți cu minciuni și obrăznicii că românii sunt de vină – când ”lumea liberă” îi creează piața pentru aceste activități !

Revenind la Zuckerman, acesta nu s-a putut abține să arunce o obrăznicie la adresa PSD și a Parlamentului:

”Mă adresez Parlamentului. Începeți să lucrați imediat cu Guvernul pentru a adopta legislația necesară pentru a prinde infractorii și pentru a recupera prejudiciile cauzate de fostul guvern și care i-au ajutat pe infractori. Acum este momentul ca Parlamentul să ia atitudine”.

Deci, acuzație directă la adresa PSD, a fostului Guvern și a Parlamentului – ”prejudiciile cauzate de fostul guvern și care i-au ajutat pe infractori” ! Așa ceva !...

Este de remarcat că acuzațiile și afirmațiile grave, care reprezintă un grav amestec în treburile interne ale României, au fost făcute în prezența a doi miniștri și a procurorului general. Desigur, nu ne putem aștepta la Aurescu să-l convoace pe Zuckerman, așa cum o face cu ambasadorul Rusiei. Dubla măsură e caracteristică ”democrației strategice”.

În fine, sunt curios dacă interimarul lider PSD va replica – sau, conform obiceiului, va accepta acuzațiile și se va angaja ”să nu mai repete greșelile”. Așa crede el că este „eficient” și crește în sondaje.


sursa: https://m.ro.sputnik.md/analytics/20200626/30732331/Zuckerman-declaraie-de-ridicol-absolut-Obrznicie-la-adresa-PSD-i-a-Parlamentului.html?fbclid=IwAR3LhL1mKorJKYB4l211AN1stQujP10iR-guIg7VIpPYtBzxMBfVpciKKJY