5.04.2021

Descoperire uimitoare în Italia. Cum arată capul de marmură al unui mare împărat roman

 


Conform ”artnews.com” arheologii din Italia au descoperit un cap de marmură al împăratului roman Augustus în orașul Isernia, situat în regiunea Molise.

Potrivit unui raport al publicației italiene Il Giornale del Molise, citat de ArtNews, descoperirea aruncă o nouă lumină asupra impactului pe care l-a avut imperiul roman în regiune.

Condusă de arheologul Francesca Giancola, echipa de cercetători a găsit capul într-un ”oraș care a fost cucerit de romani în 295 î.Hr. În 90 î.Hr., a fost ulterior luat de samniți, un popor străvechi din sud Italia, iar apoi a căzut din nou în controlul roman”.

Capul lui Augustus a fost găsit în timpul unei săpături la zidurile orașului, pe Via Occidentale. În imaginile postate pe Facebook de Superintendența Arheologică din Molise, capul îngropat apare într-o stare relativ bună, cu unele leziuni vizibile la nas.

Publicațiile italiene au raportat anterior că unele părți din Via Occidentale s-au prăbușit în timp ce erau excavate.

„Da, chiar el, împăratul Augustus, a fost găsit astăzi în timpul săpăturilor”, a scris Superintendența Arheologică din Molise pe rețelele de socializare.

„Pentru că, în spatele zidurilor unui oraș, există în mod evident orașul și istoria acestuia, care nu poate fi străpunsă cu o grămadă de beton.”

Un milion de doze de Sputnik V pentru încetarea acuzațiilor publice

 


Conform ”Agerpres”, ministrul ceh de interne, Jan Hamacek, ar fi propus Kremlinului un “troc” prin care Praga să primească 1 milion de doze de vaccin Sputnik V, angajându-se în schimb să nu formuleze public acuzaţii la adresa Rusiei.

Aceste alegaţii vin pe fondul scandalului legat de serviciile secrete care a dus în ultimele două săptămâni la deteriorarea relaţiilor dintre Praga şi Moscova, scrie portalul de ştiri ceh Seznamzpravy.cz, citat marţi de dpa.

Potrivit portalului, propunerea în acest sens a făcut obiectul unei întâlniri la Ministerul de Interne al Republicii Cehe, la 15 aprilie, însă ar fi fost respinsă.

Două zile mai târziu, Republica Cehă a imputat unor agenţi ruşi de informaţii exploziile survenite la un depozit de muniţie din Vrbetice, în estul ţării, în 2014, acuzaţii respinse vehement de Moscova. Acuzaţiile au fost urmate de expulzarea reciprocă de diplomaţi.

La rândul său, Hamacek a respins ferm acuzaţiile relatate de portalul citat.

Articolul din Seznamzpravy “se bazează pe speculaţii şi minciuni ce nu au fost şi nu pot fi confirmate de participanţii la şedinţă”, a subliniat social-democratul în vârstă de 42 de ani.

Acesta a insistat că un astfel de schimb de tip barter nu a reprezentat niciodată subiect de negociere cu Rusia.

Social-democraţii sunt parteneri în guvernul minoritar al premierului Andrej Babis condus de formaţiunea populistă ANO, iar potrivit sondajelor de opinie realizate cu cinci luni înaintea datei prevăzute pentru următoarele alegeri legislative din Cehia partidul lui Hamacek nu va reuşi să treacă de pragul de 5 procente necesar intrării în parlament.

Comisia Europeană a autorizat, în premieră, o insectă ca aliment: ”Se poate consuma ca o gustare”

 


Statele membre ale Uniunii Europene au aprobat o propunere a Comisiei Europene care permite utilizarea viermilor de făină galbeni uscați ca aliment nou.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, această primă autorizare de introducere a insectelor pe piața UE ca alimente noi are loc în urma unei evaluări științifice riguroase efectuate de EFSA.

”Noul aliment se poate consuma ca gustare, sub formă de insecte uscate întregi, sau ca ingredient al unor produse alimentare, de exemplu sub formă de pudră în produse proteice, biscuiți sau produse pe bază de aluat” - se arată în comunicat.

Strategia europeană ”De la fermă la consumator” identifică insectele ca sursă alternativă de proteine, care poate sprijini tranziția UE către ”un sistem alimentar mai durabil”.

Milioane de oameni consumă deja, zilnic, insecte, mai afirmă reprezentanții Comisiei. În plus, conform Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), insectele sunt o sursă alimentară sănătoasă și foarte nutritivă, cu un conținut ridicat de grăsimi, proteine, vitamine, fibre și minerale.

Decizia oficială a Comisiei va fi adoptată în săptămânile următoare. 

Un medic cercetat de DNA într-un dosar de achiziţii în pandemie s-a sinucis

 


Un medic stomatolog din Braşov, cercetat de DNA într-un dosar de corupţie, s-a sinucis noaptea trecută în locuinţa sa.

Bărbatul, fost preşedinte al Casei de Asigurări de Sănătate Braşov şi administrator al unei firme de echipamente medicale, era acuzat de dare de mită şi trafic de influenţă şi fusese plasat în arest la domiciliu. Procurorii cred că acesta și-ar fi luat viața în noaptea de luni spre marți.

Concret, procurorii spun că, anul trecut, medicul stomatolog ar fi dat zeci de mii de euro mai multor şefi de spitale Covid din judeţele Braşov şi Harghita pentru ca aceştia să cumpere de la firma sa materiale şi aparatură medicală la preţuri supraevaluate.

În acelaşi dosar sunt cercetaţi foşti manageri şi angajaţi ai unităţilor sanitare dar şi fostul şef al Biroului de Operaţiuni Speciale Braşov. Acesta i-ar fi dezvăluit doctorului informaţii din dosarul penal ce îl viza.

O uriașă rachetă chineză scăpată de sub control se va prăbuși pe Pământ în jur de 10 mai

 


Conform ”StirilePROTV”, o parte din racheta chineză Long March 5B, lansată pe 29 aprilie, se va prăbuși în jurul datei de 10 mai pe Pământ, într-un punct de aterizare care rămâne deocamdată necunoscut.

În acest moment, uriașa rachetă Long March 5B merge cu 27.600 km/h pe o orbită defectuoasă și ar putea reintra necontrolat în atmosferă zilele acestea, scrie The Guardian.

Miezul înalt de 30 de metri al rachetei Long March 5B a lansat modulul de bază fără pilot „Heavenly Harmony” pe orbita joasă a Pământului pe 29 aprilie, după decolarea de la Wenchang, din provincia chineză Hainan.

Long March 5B a intrat apoi pe o orbită temporară, pregătind scena pentru una dintre cele mai mari reintroduceri necontrolate cunoscute vreodată. Iar unii experți se tem că ar putea ateriza într-o zonă locuită.

„Potențial nu este bine”, a spus Jonathan McDowell, astrofizician la Centrul de astrofizică de la Universitatea Harvard.

„Ultima dată când au lansat o rachetă Long March 5B, au ajuns înapoi tije lungi, mari de metal, care zburau pe cer și au avariat mai multe clădiri din Coasta de Fildeș”, a spus el.

„Majoritatea au ars, dar au fost aceste bucăți enorme de metal care au lovit Pământul. Suntem foarte norocoși că nimeni nu a fost rănit”, a completat McDowell.

Marți, nucleul rachetei orbita în jurul Pământului la fiecare 90 de minute, cu aproximativ 27.600 km/h, la o altitudine de peste 300 km. Armata SUA a numit-o 2021-035B, iar traseul ei poate fi văzut pe mai multe site-uri web, inclusiv orbit.ing-now.com.

De la sfârșitul săptămânii trecute orbita a scăzut cu aproape 80 km în altitudine și SpaceNews a raportat că observațiile amatorilor la sol au arătat că nu este sub control și se prăbușește.

Racheta trece acum deasupra unor metropole ca New York, Madrid și Beijing

Viteza acesteia fac imposibilă prezicerea locului în care va ateriza atunci când atmosfera Pământului o va trage în cele din urmă, deși McDowell a spus că cel mai probabil rezultat este că va cădea în mare, deoarece oceanul acoperă aproximativ 71% din planetă.

Dar McDowell spune că unele bucăți ale rachetei vor supraviețui reintrării și că ar fi „echivalentul unui mic accident de avion, cu resturi împrăștiate pe 160 de kilometri”.

Din 1990, nimic peste 10 tone nu a fost lăsat deliberat pe orbită pentru a intra din nou necontrolat în atmosferă. Se crede că masa de bază a rachetei este de aproximativ 21 de tone.

„Este cu adevărat neglijent din partea Chinei. Lucruri de peste 10 tone nu le lăsăm să cadă din cer necontrolat în mod deliberat”, a spus McDowell.

Pe baza orbitei sale actuale, racheta trece deasupra Pământului la nord până la New York, Madrid și Beijing și la sud în Chile și Wellington- Noua Zeelandă și ar putea intra din nou în atmosferă în orice punct din această zonă.

Având însă în vedere viteza sa, orice mică schimbare în traseul său ar putea face o mare diferență asupra locului în care ajunge. Se așteaptă să se întoarcă pe Pământ pe 10 mai, plus sau minus două zile.

China vrea să își construiască propria stație spațială până în 2022

McDowell a spus că o dată exactă a întoarcerii pe Pământ poate fi prezisă într-un interval de 6 ore înainte de intrarea în atmosferă.

Lansarea rachetei a făcut parte din cele 11 misiuni planificate ca parte a construcției stației spațiale a Chinei, care se așteaptă să fie finalizată la sfârșitul anului 2022.

Stația spațială în formă de T este de așteptat să cântărească aproximativ 60 de tone, considerabil mai mică decât Stația Spațială Internațională, care a lansat primul său modul în 1998 și cântărește aproximativ 408 tone.

Stația spațială a Chinei va avea un port de andocare și va putea, de asemenea, să se conecteze cu un satelit chinez. Teoretic ar putea fi extins la până la șase module.

România, în topul celor mai sigure țări europene de vizitat după pandemie

 


România se află în topul țărilor recomandate de Euronews ca destinație de vizitat după pandemie. În total, nouă state din Europa sunt menționate pe această listă.

Pe lista statelor sigure mai sunt, pe lângă ţara noastră, Slovenia, Finlanda, Estonia, Luxemburg, Islanda, Liechtenstein, Muntenegru și Insulele Feroe.

România este recomandată în primul rând pentru munții săi, pentru castele și orașe medievale care par neschimbate de timp. Jurnaliștii scriu de asemnea despre "muzee populare fascinante și despre  satele rustice care evidențiază tradițiile țării".  Sunt amintite și traseele montane, "pentru a descoperi natura și sălbăticia" țării.

În ceea ce privește celelalte țări, Estonia de exemplu este este una dintre cele mai puțin populate țări din Europa, încă neatinsă de turismul de masă. Capitala Tallinn este un amestec atrăgător de străzi medievale, cartiere moderne și promenade de pe litoral. Restul țării este acoperit de aproximativ 50% pădure, ceea ce face ca oamenii să scape mai ușor de agitație și să se refugieze în singurătate.

Pentru peisaje spectaculoase este recomandată și Islanda. Puține locuri inspiră atât de mult precum Islanda, cunoscută drept Țara de Gheață și Foc. Are unii dintre cei mai activi vulcani din lume și unii dintre cei mai mari ghețari din Europa. Este, de asemenea, un paradis pentru drumeții, izvoare termale, câmpuri de lavă și cascade spectaculoase care tăia respirația vizitatorilor.

Și Finlanda este inclusă pe lista acestor destinații de vizitat după pandemie. Cu mult mai puțin turiști decât țările vecine, Norvegia și Suedia, Finlanda oferă ocazia perfectă de a rătăci prin pădurile sale, precum și pe malurile lacurilor cristaline.

Și mai merită punctată o destinație. Luxemburgul. Micul stat este adesea trecut cu vederea în favoarea vecinilor săi mai renumiți, Franța și Germania. Merită însă vizitat deoarece capitala este de basm, cu castele medievale. Satele sunt pitorești cu piste de biciclete bine întreținute și trasee de drumeție care străbat dealurile împădurite și văi înconjurate de podgorii.

Anchetă la CEDO - 22 de judecători permanenți ai Curții au avut legături cu Fundația Open Society a lui George Soros

 


Curtea Europeană a Drepturilor Omului(CEDO) va fi anchetată după ce Adunarea parlamentară a Consiliului Europei a anunțat că independența judecătorilor de la Strasbourg este pusă sub semnul întrebării după ce s-a aflat că mai bine de 20 de judecători din cei 100, au legături cu ONG-urile sorosiste, informează evz.ro

Indepedența CEDO poate fi pusă la îndoială de documentul elaborat de Centrul European pentru Drept și Justiție, care demonstrează că o parte din judecătorii Curții au avut legături cu Fundația Open Society întemeiată de George Soros. Grupul de experți ai Consiliului Europei, care vor ancheta CEDO, au timp până în 2024 să demonstreze dacă politica dusă de Curte a fost sau nu echidistantă.

Deși CEDO are un rol crucial în confirmarea sau corectarea deciziilor luate, în primă fază, de instanțele europene, cercetarea arată că un sfert dintre judecătorii permanenți care au lucrat în cadrul Curții de la Strasbourg sunt foști colaboratori sau oficiali ai ONG-urilor patronate de Soros.  Astfel, 12 judecători au conexiuni directe cu Open Society, în timp ce alți 7 au legături cu Comitetul pentru Drepturile Omului Helsinki, iar ceilalți au activat la Amnesty International, Human Rights Watch și Interghits, continuă evz. 

Nu mai este niciun judeţ în România care să aibă o rată de infectare peste 3 la mie

 


Florin Cîţu, veste bună despre pandemie. Premierul a subliniat că numărul de infectări cu COVID-19 este în scădere în toată ţara.

„Vreau să le mulţumesc românilor că am avut o sărbătoare pascală fără evenimente. Oamenii au înţeles să respecte regulile în vigoare şi se vede de fapt că avem rezultate din ce ce în ce mai bune în ceea ce priveşte rata de pozitivare. Numerele scad în fiecare zi.

Bucureştiul este sub 3 la mie. Nu mai este niciun judeţ în România care să aibă o rată de infectare peste 3 la mie ceea ce înseamnă că ceea ce s-a făcut până acum s-a făcut bine”, a spus premierul României.

De asemenea, Florin Cîţu a afirmat că „se vede clar că accelerarea campaniei de vaccinare a avut un efect pozitiv”.

„Numărul de persoane infectate scade pentru că a crescut numărul persoanelor vaccinate”, a adăugat şeful Executivului.

Amnistie fiscală propusă de Diana Șoșoacă : Românii amendați în starea de urgență vor primi banii înapoi

 


Senatoarea independentă Diana Șoșoacă a depus, în Senat, un proiect de lege care șterge amenzile primite de români pentru încălcarea restricțiilor din starea de urgență.

Amnistia fiscală propusă de Șoșoacă se referă atât la românii care și-au achitat amenzile, cât și la românii care nu au plătit sancțiunile contravenționale:

Românilor care și-au plătit amenzile li se vor restitui banii, la cerere

Persoanele amendate si care nu au achitat inca amenda nu mai au obligatia achitarii acesteia, iar organele fiscale nu vor trece la executarea silită

Proiectul urmează să intre în dezbaterea parlamantarilor.

Judecătorii CCR au hotărât, anul trecut, că a fost neconstituțională legislația în baza căreia s-au acordat amenzile din starea de urgență. Totuși, decizia CCR nu a șters amenzile, ci a oferit posibilitatea românilor să se adreseze în instanță pentru contestarea proceselor verbale.

S-au dat 300.000 de amenzi contravenționale care au ajuns la o valoare totală de 600 de milioane de lei în starea de urgență.

Proiectul de lege depus de senatoare:


Guru Bivolaru rupe tăcerea : Vorbeşte despre Adrian Năstase, Dacian Cioloş şi judecători

 


Gregorian Bivolaru rupe tăcerea din spatele gratiilor. Guru a vorbit pentru prima dată despre foştii premieri Adrian Năstase, Dacian Cioloş sau despre mai mulţi judecători celebri. Bivolaru spune că i s-a propus să facă denunţuri pentru a scăpa de puşcărie, dar l-a acuzat în termeni duri pe Năstase.

"Mi s-a cerut să fac denunţuri, altfel nu am nicio şansă. Afirmaţia că eu aş apărea într-o fotografie cu Dacian Cioloş e o invenţie. Nu apar în nicio poză cu Dacian Cioloş. Eu nu ştiu dacă la şcoala de yoga au participat politicieni sau judecători. S-a urmărit ca această şcoală să fie distrusă. Anumite persoane cu funcţie m-au anchetat. Procurorul care m-a anchetat în 1984, m-a anchetat şi în 2004.

Adrian Năstase în anumite şedinţe ale PSD a spus că, vinovat sau nevinovat, Bivolaru trebuie să ajungă după gratii. Au fost două dosare fabricate împotriva mea la ordinul lui Adrian Năstase. S-a decis din culise să se fabrice dosar la comandă. Procurorii au căutat persoane avide să câştige bani şi i-au obligat să depună măturii mincinoase", a spus Guru la România TV.

Anunț de ultimă oră despre revenirea elevilor în școli, după vacanța de Paște

 


Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, anunţă că, de miercuri, vor merge la cursuri cu prezenţă fizică toţi copiii din grădiniţe şi învăţământul primar, inclusiv clasa pregătitoare, dar şi elevii claselor de gimnaziu şi de liceu - cu excepţia anilor terminali - din localităţile unde rata de infectare este sub 1 la mie. Elevii din claselea a cincea, a şasea, a şaptea, a noua, a zecea şi a unsprezecea din peste 1.400 de localităţi unde rata de infectare depăşeşte 1 la mie vor relua cursurile online. Elevii claselor terminale vor merge la şcoală începând din 10 mai, potrivit news.ro.

"Miercuri, 5 mai, vor merge la şcoală cu prezenţă fizică absolut toţi copiii din grădiniţe, toţi elevii din învăţământul primar, inclusiv clasa pregătitoare, vor începe şcoala cu prezenţă fizică de miercuri, 5 mai. Pentru elevii claselor a V-a, a VI-a, a VII-a, a IX-a, a X-a şi a XI-a din localităţile în care rata de infectare este sub 1 la mie - şi avem la ora actuală aproape 1.800 de localităţi în care rata de infectare este sub 1 la mie - vor merge, de asemenea, la şcoală de miercuri, 5 mai, cu prezenţă fizică. Ceilalţi elevi de clasele V, VI, VII, IX, X, XI din localităţile în care rata de infectare, din păcate, este încă peste 1 la mie vor începe şcoala miercuri, 5 mai, în sistem online. Este vorba de puţin peste 1.400 de localităţi", a afirmat Sorin Cîmpeanu, luni seară, într-o intervenţie telefonică la Antena 3.

Ministrul Educaţiei a adăugat că de luni, 10 mai, vor începe şcoala toţi elevii claselor terminale, a VIII-a, a XII-a, a XIII-a cu prezenţă fizică, indiferent de scenariu, menţionând că acesta "este un pas imporant către normalitate".

"De asemenea, şcolile speciale, şi este vorba de peste 27.000 de elevi, pentru prima oară vor începe şcoala cu prezenţă fizică, fără niciun fel de diferenţă de scenariu, din orice clasă, din orice localitate vor începe şcoala fizic. Pierderile au fost foarte mari pentru întreg sistemul de educaţie, dar dacă vorbim de elevii din şcolile speciale după multe luni de zile în care nu au avut acces nici la cabinete de stimulare polisenzorială, nici la cabinete de stimulare psihomotrică, nici la cabinete de logopedie, nici de kinetoterapie, la nimic şi lucrurile acestea sunt imposibil de asigurat în online sau acasă, deci este un moment foarte important, este un pas important către normalitate", a explicat Cîmpeanu.

El a subliniat că se vor păstra toate regulile, de la distanţare fizică adecvată, până la aerisirea spaţiilor de învăţământ, purtarea obligatorie a măştii de protecţie şi respectarea regulilor de igienă.

"Este de preferat să fie asigurată tot timpul distanţarea, distanţarea adecvată şi din ceea ce am văzut în şcolile din România aceste lucruri s-au păstrat, în limita posibilului, desigur. Deci este iluzoriu să ne imaginăm că va fi respectată întru totul distanţa de un metru, dar pe de altă parte este îmbucurător faptul că în cele mai multe situaţii cadrele didactice atrag în permanenţă atenţia copiilor - sigur, cu cât sunt mai mici cu atât e mai complicat. Trendul ratei de infectare este descrescător, asta este îmbucurător, dacă şi ritmul campaniei de vaccinare va fi la fel de bun cred că pe parcursul celor aproape 8 săptămâni de şcoală - pentru că cei care încep şcoala pe 5 mai vor avea şcoală până pe 25 iunie, deci sunt aproape 8 săptămâni de şcoală, timp în care vom monitoriza atât rata de infectare, cât şi progresul campaniei de vaccinare şi dacă epidemiologii vor considera că se pot redeschide şcolile peste tot, fără diferenţiere, cu prezenţă fizică, va fi un element extrem de important pentru sistemul de educaţie", a conchis ministrul Educaţiei.

Raed Arafat, a declarat la Antena 3, că restricțiile din România „nu sunt cele mai absurde”

 


Raed Arafat a explicat că dacă o familie pleacă în vacanță, iar tatăl și mama sunt vaccinați, la revenirea în țară copilul, dacă este minor și nevaccinat, trebuie să stea obligatoriu în carantină. Șeful DSU a spus că minorul trebuie să stea în acest caz în carantină fie 14 zile, fie 10 zile dacă și-a făcut un test negativ cu 72 de ore înainte de revenirea în țară.

Arafat a adăugat că părintele vaccinat care stă acasă cu copilul aflat în carantină poate să iasă din casă.

„La acest moment, asta este regula. Credeti-ma ca sunt oameni pregatiti in domeniu (care iau aceste decizii), nu se iau deciziile astea de persone care nu sunt pregatite. Sunt tari unde e mai rau, iti cer test chiar daca esti vaccinat. Masurile din Romania nu sunt cele mai absurde. Multe tari europene aplica masuri mai stricte decat cele pe care le aplicam noi”, a declarat Raed Arafat.

Bucureștenii care ajung acasă după ora 22.00 din cauza aglomerației nu vor fi sancționați

 


Prefectul Capitalei, Alin Stoica, afirmă că persoanele care se întorc din staţiunile montane sau de la mare şi care ajung mai târziu de ora 22.00, când intră în vigoare restricţia de circulaţie, "nu vor suferi consecinţe".

"Acestea sunt situaţii care nu depind de voinţa oamenilor neapărat şi nu vor suferi consecinţe pentru că depăşesc ora respectivă, având în vedere că e un lucru cunoscut faptul că există ambuteiaje pe drumurile de întoarcere dinspre staţiuni sau dinspre mare. Fiind un lucru de notorietate că există ambuteiaje şi nu este vina oamenilor, nu este o întârziere voită sau din nepăsare, atunci nu vor exista consecinţe asupra oamenilor care întârzie din cauze independente de voinţa lor", a declarat Stoica, luni seară, la Digi 24.

El a fost întrebat cum se va stabili dacă este vorba de o întârziere sau dacă unele persoane profită pentru a încălca restricţiile.

"Organele de ordine au discernământul să facă acest lucru, să analizeze situaţia de fapt pe fiecare caz în parte şi atunci nu vor exista situaţii de genul acesta", a susţinut Stoica.

Discuții cruciale la G7 cu privire la Coreea de Nord : SUA vor utiliza ”diplomaţia”

 


Secretarul de sat american Antony Blinken participă luni la prima reuniune cu prezenţă fizică a G7 la nivel de miniştri de externe în ultimii doi ani, prezentând abordarea administraţiei Biden cu privire la Coreea de Nord, deja denunţată de către Phenian, potrivit France Presse, anunță Agerpres..

G7 reprezintă un grup informal al celor mai puternice şapte economii ale lumii (Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie şi SUA).

Pe fondul pandemiei de coronavirus care face ravagii în India într-un moment în care situaţia se ameliorează pentru occidentali, Marea Britanie îi găzduieşte pe şefii diplomaţiilor din cadrul acestui club al celor mai bogate ţări din lume pentru a pregăti ieşirea din pandemie şi summitul G7 de luna viitoare în sud-vestul Angliei.

India, Coreea de Sud, Africa de Sud şi Brunei, care prezidează ASEAN (Asociaţia naţiunilor din sud-estul Asiei), au fost invitate pentru aceste trei zile de discuţii, la care vor fi abordare tensiunile în creştere cu Rusia şi China, precum şi negocierile destinate să repună pe un făgaş normal acordul nuclear cu Iranul.

Cu un arsenal de măsuri stricte împotriva COVID-19, Antony Blinken s-a întâlnit în mod separat la hotelul unde a fost cazat cu omologii săi japonez şi sud-coreean, la câteva zile după ce Joe Biden a analizat politica americană faţă de Coreea de Nord.

"Suntem foarte recunoscători de a avea această ocazie pentru discuţii aprofundate cu SUA după concluziile analizei politicii Dumneavoastră", a declarat şeful diplomaţiei sud-coreene Chung Eui-yong, salutând "mesajul extrem de pozitiv şi deschis" al lui Biden în faţa Congresului săptămâna trecută.

Preşedintele american a afirmat că va utiliza "diplomaţia, în acelaşi timp cu o descurajare severă" pentru a frâna ambiţiile nucleare ale Phenianului.

Potrivit Departamentului de Stat american, Antony Blinken şi omologul său japonez Toshimitsu Motegi şi-au "prezentat îngrijorarea în legătură cu programul de rachete nucleare şi balistice ale Coreei de Nord" în cadrul întâlnirii dintre ei.

Cei doi miniştri de externe au convenit să lucreze împreună, precum şi cu Coreea de Sud, pentru a avansa spre o "denuclearizare a Peninsulei Coreea", potrivit unui comunicat.

Preşedintele american Joe Biden a cerut o reexaminare a politicii faţă de Coreea de Nord, după abordarea foarte personalizată a predecesorului său Donald Trump şi cele trei întâlniri ale sale cu Kim Jong Un.

Ea propune un punct de mijloc prin îndepărtarea de încercarea ambiţioasă, dar, în cele din urmă nereuşită, a lui Trump pentru a se ajunge la un acord de anvergură care, după şapte decenii, ar putea să pună capăt în mod oficial războiului din Coreea.

Dar Casa Albă doreşte să discute şi cu Coreea de Nord, o schimbare faţă de politica "răbdării strategice" a fostului preşedinte Barack Obama, care consta în a menţine Phenianul la distanţă până când comportamentul său se va schimba.

Coreea de Nord a denunţat duminică abordarea lui Joe Biden, afirmând că menţine o "politică ostilă" în vigoare de jumătate de secol.

"Aşa-zisa 'diplomaţie' americană este o pancartă înşelătoare destinată să acopere acte ostile, iar 'disuasiunea' anunţată este pur şi simplu un mijloc de a genera ameninţări nucleare la adresa RPDC", a declarat recent un responsabil al Ministerului nord-coreean de Externe, Kwon Jong Gun, utilizând numele oficial al Coreei de Nord (Republica Populară Democrată Coreeană).

Statele Unite se aşteptau la o reacţie stridentă din partea regimului de la Phenian, cunoscut pentru declaraţiile sale mai puţin diplomatice, mai ales după ce în 2019 când l-a calificat pe Biden drept un "câine turbat" care "trebuie bătut până la moarte cu un băţ", notează AFP.

Coreea de Nord figurează alături de Iran în agenda discuţiilor la dineul din deschiderea summitului.

După G7, care va dura până miercuri, secretarul de stat american se va deplasa la Kiev pentru a reitera sprijinul de "neclintit" al SUA faţă de Ucraina, după desfăşurarea de trupe ruseşti la frontieră, pe fondul unor relaţii tot mai tensionate cu Rusia.

Bill Gates şi soţia sa Melinda şi-au anunţat, luni, divorţul, după 27 de ani de căsnicie

 


"După ce ne-am gândit mult şi am muncit mult la relaţia noastră, am luat decizia de a pune capăt căsniciei", au anunţat cei doi pe Twitter.

Cei doi s-au cunoscut în anii 1980, când Melinda a început să lucreze la Microsoft. Ei au împreună trei copii.

Din anii 2000, conduc împreună Bill & Melinda Gates Foundation.