12.11.2021

Vladimir Putin : ”Guvernul rus era plin de ofițeri CIA”

 


În anii ‘90 și începutul anilor 2000, guvernul rus era plin de ofiţeri CIA, iar aceștia au trebuit în cele din urmă „înlăturaţi” și trimiși înapoi în SUA, a spus președintele rus Vladimir Putin.

Vorbind în cadrul unei reuniuni a Consiliului pentru Societatea Civilă și Drepturile Omului, Putin a folosit exemplul referitor la americanii din cadrul guvernului rus pentru a ilustra modul în care state străine încearcă să se amestece în afacerile interne ale țării.

„La începutul anilor 2000, îi înlăturasem deja pe toţi, dar la mijlocul anilor ‘90, după cum s-a dovedit mai târziu, aveam cadre ale Agenției Centrale de Informații din SUA care erau consilieri și chiar angajați oficiali ai guvernului rus”, a explicat Putin, citat de RT.

„Au fost ulterior urmăriți în justiţie în Statele Unite pentru încălcarea legii SUA și pentru că au participat la privatizare în timp ce erau angajați ai CIA lucrând pentru noi”, a adăugat președintele.

Potrivit lui Putin, unii specialiști americani lucrau la instalațiile de arme nucleare rusești și chiar stăteau la un birou cu steagul SUA.

„Locuiau şi lucrau acolo. Nu aveau nevoie de instrumente atât de subtile de interferență în viața noastră politică pentru că oricum controlau totul”, a spus Putin.

Nu este prima dată când Putin acuză America de amestec în afacerile interne ale Rusiei, mai ales imediat după căderea Uniunii Sovietice și privatizarea activelor deținute de guvern. În 2013, președintele a afirmat că ofițeri CIA au lucrat în anturajul lui Anatoli Chubais, viceprim-ministrul care a supravegheat procesul de privatizare.

La începutul acestui an, Ruslan Khasbulatov, fostul președinte al parlamentului rus, a susținut că primul președinte rus, Boris Elțin, a fost înconjurat de „sute” de agenți CIA care i-au spus ce să facă pe tot parcursul mandatului său. Khasbulatov a susținut chiar că Elțin trimitea în SUA oficiali din domeniul securităţii și șefi de departamente pentru ca americanii să-i poată „examina” și „să trimită concluzii”.

https://ro.sputnik.md/20211211/putin-guvernul-rus-era-plin-de-ofiteri-cia-47149680.html

Ungaria încalecă UE : legile naționale sunt peste cele europene

 


Ungaria își poate aplica propriile legi în „zonele gri” jurisdicționale în care normele UE nu au eficacitate completă, a decis instanța supremă a țării.

Vineri, Curtea Constituțională a Ungariei și-a pronunțat verdictul asupra unei moțiuni legale prezentate de guvernul prim-ministrului Viktor Orban la începutul acestui an.

Moțiunea contesta o hotărâre a Curții UE emisă anul trecut, care constata că politicile Ungariei cu privire la refugiații ilegali încalcă legile blocului.

Refuzând să efectueze o „analiză mai amplă privind primatul dreptului UE” sau o revizuire specifică a hotărârii instanței UE, instanța ungară a decis că Ungaria are dreptul constituțional „inalienabil” la suveranitate și autodeterminare. În această privinţa, judecătorii au hotărât că Ungariei i se permite să-și aplice propriile legi în domenii în care normele UE au „eficacitate incompletă”.

Vorbind la radioul public înainte de publicarea deciziei, Orban a spus că un verdict favorabil ar „însemna că un gard legal puternic va fi ridicat alături de cel fizic” și s-a angajat să determine UE să-și reformeze politicile privind imigraţia.

„Realitatea privind imigrația nu este la Bruxelles, ci la granița cu Ungaria, la granița poloneză și în porturile Italiei. Trebuie să rezolvăm problemele care au apărut și să schimbăm regulile”, a declarat Orban, citat de RT.

În decembrie anul trecut, Curtea Europeană de Justiție a decis că Ungaria nu poate reține pe termen nelimitat refugiații ilegali în zonele de tranzit de la granița sa cu Serbia sau să îi expulzeze fără audieri. Instanța a mai decis că cei care solicită azil au dreptul la revizuire judiciară a cererilor lor.

Totuşi, ministrul ungar al Justiției, Judit Varga, a precizat, în contestația legală din partea guvernului, că forțarea acestuia să organizeze audieri pentru solicitanţii de azil creează posibilitatea ca refugiații să devină „de facto parte a populației țării”. Moțiunea menţionează că acest lucru ar încălca dreptul constituțional al Ungariei de a decide cui permite intrarea în țară.

În timpul unei vizite la Budapesta luna trecută, comisarul european pentru justiție Didier Reynders a descris moțiunea ca fiind „inacceptabilă”.

Decizia instanței ungare vine după o hotărâre luată în Polonia, la începutul acestui an, care a contestat primatul dreptului UE privind incompatibilitățile cu Constituția poloneză. Ambele decizii ar putea declanșa o criză de natură juridică în blocul din care fac parte 27 de state.

https://ro.sputnik.md/20211210/ungaria-incaleca-ue-legile-nationale-sunt-peste-cele-europene-47131990.html

Ludovic Orban : „Ruşine, PSD !”

 


Orban: PSD a promis în programul electoral din 2020 că în 2022 va aduce punctul de pensie la 2.010 lei, dar din păcate va fi doar 1.586 de lei, mai puţin cu 424 de lei în fiecare lună.

Fostul lider liberal Ludovic Orban afirmă, într-o postare pe Facebook, că vârstnicii au ajuns să voteze într-o pondere atât de mare cu PSD pentru că au crezut minciunile PSD” despre creşterile fantasmagorice de pensii”, el susţinând că PSD a promis în programul electoral din 2020 că în 2022 va aduce punctul de pensie la 2.010 lei, dar din păcate va fi doar 1.586 de lei, mai puţin cu 424 de lei în fiecare lună.”PSD a fost readus la putere de Iohannis şi nu mai are scuza că este în opoziţie”, subliniază el.

”Minciunile PSD au picioare scurte. Aproape jumătate dintre alegătorii PSD provin din rândul pensionarilor. De ce au ajuns părinţii şi bunicii noştri să voteze într-o pondere atât de mare cu PSD ? Pentru că au crezut minciunile sistematice ale PSD despre creşterile fantasmagorice de pensii pe care le-au promis cu cinism de-a lungul timpului”, îşi începe Orban postarea pe Facebook.

El afirmă că a venit şi momentul adevărului. ”PSD a fost readus la putere de Iohannis şi nu mai are scuza că este în opoziţie”.

”Este timpul ca cei în vârstă să realizeze că vânzătorii de iluzii i-au minţit cu neruşinare doar pentru a le obţine în mod fraudulos voturile. În campania electorală, PSD a promis că va aduce punctul de pensie în 2024 la valoarea de 2.340 de lei. Conform programului lor electoral din 2020, pentru anul 2022 au promis că vor aduce punctul de pensie la 2.010 lei. Repet, fix 2.010 lei. Când colo, ce să vezi ? Cât credeţi că va fi punctul de pensie în 2022? Din păcate, doar 1.586 de lei. CU 424 DE LEI MAI PUŢIN. ÎN FIECARE LUNĂ! RUŞINE PSD !!!”, conchide fostul lider liberal.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunţat, joi, că a semnat şi trimis în circuitul de avizare două OUG – una vizează majorarea alocaţiilor, iar cea de-a doua majorarea punctului de pensie şi a pensiei minime.

”Am semnat două OUG extrem de importante. Prima am semnat-o cu doamna ministru Gabriela Firea şi se referă la majorarea alocaţiilor de stat pentru copii, aşa cum a fost prevăzut şi asumat în Programul de guvernare, ordonanţă care a plecat de la Ministerul Muncii către ministerele avizatoare şi, atunci când va primi avizul, va fi promovată în şedinţa de Guvern”, a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă, Marius Budăi.  Ministrul Muncii a precizat că cea de-a doua OUG semnată vizează pensiile.

”Pensia minimă se va majora de la 800 de lei la 1.000 de lei, iar valoarea punctului de pensie va fi majorată la valoarea de 1.586 de lei”, a mai afirmat ministrul Muncii.

Sorin Grindeanu : ”Directorul Aeroportului Timişoara şi-a adunat lucrurile, printre care şi o puşcă, şi a plecat”

 


În urmă cu două săptămâni, Sorin Grindeanu a avut o discuţie cu directorul Aeroportului Timişoara, Dorel Grădinaru în care i-a solicitat o autoevaluare.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat că directorul Aeroportului Internaţional Timişoara, Dorel Grădinaru, şi-a adunat lucrurile, printre care şi o puşcă, şi a plecat, el nefiind timişorean, aceasta după ce în urmă cu două săptămâni, Grindeanu i-a solicitat o autoevaluare. Adunarea acţionarilor aeroportului va avea loc în data de 5 ianuarie şi atunci se va lua o decizie privind conducerea acestei instituţii.

Sorin Grindeanu a declarat sâmbătă, într-o conferinţă de presă, că nu a primit o autoevaluare din partea directorului Aeroportului Internaţional ”Traian Vuia” din Timişoara, după ce i-a solicitat acest lucru în urmă cu două săptămâni.

”Directorul Aeroportului din Timioara înţeleg că şi-a adunat lucrurile, printre care şi o puşcă. Nu e timişorean şi avea diverse lucruri pe aici. Ca să transporţi o puşcă pe calea aerului e nevoie de autorizaţie”, a declarat Sorin Grindeanu.

Ministrul Transporturilor a adăugat că în data de 5 ianuarie va avea loc Adunarea Acţionarilor aeroportului.

”Înţeleg că în data de 5 ianuarie va fi o adunare a acţionarilor în care se va lua o decizie în privinţa conducerii Aeroportului Timişoara”, a adăugat Grindeanu.

În urmă cu două săptămâni, Sorin Grindeanu a avut o discuţie cu directorul Aeroportului Timişoara, Dorel Grădinaru în care i-a solicitat o autoevaluare, după ce 46 de angajaţi ai aeroportului au plecat din instituţie şi în locul lor au fost angajate 64 de persoane.

„Am avut o discuţie cu domnul director al Aeroportului apropo de modul în care e gestionată activitatea acolo, de nemulţumirile pe care le am, şi nu sunt puţine, şi de cum vede dumnealui activitatea sa în perioada următoare. O autoevaluare i-am cerut. O aştept. Are maximum o săptămână. Sunt multe de reproşat. De la chestiuni simple, chiar vorbeam şi cu domnul prefect mai devreme şi cu colegii mei. Când vin cu avionul de la Bucureşti, de obicei îl folosesc cel de seară, vă dau chestiuni simple, care îţi arată de când intri într-un aeroport dacă există preocupare sau nu. E câte o singură lampă în tavan deschisă, linoleumurile toate arată de parcă a trecut Al Doilea Război Mondial pe acolo – chestiuni simple. Chestiunile mai grele: nu am înţeles de ce, în perioadă de pandemie, care a afectat traficul aerian nu doar la Timişoara, ci peste tot, cheltuielile de personal au crescut. Au plecat 46 de oameni din aeroport şi au venit 64 având în vedere că cifra de afaceri a aeroportului a scăzut cu 30%. Sunt semne de întrebare”, a declarat Sorin Grindeanu în urmă cu două săptămâni.

Mii de români care LOCUIESC la BLOC vor PLĂTI mai PUȚIN la ÎNTREȚINERE

    


Mii de români care stau la bloc vor plăti mai puţin la întreţinere, după ce Senatul a adoptat proiectul de lege potrivit căruia copii mai mici de trei ani sunt exceptaţi de la plată.

Senatul a adoptat pe 12 aprilie o propunerea pentru modificarea Legii privind funcţionarea asociaţiilor de proprietari. Potrivit acesteia,  copiii mai mici de trei ani vor fi exceptați de la plata întreținerii, scrie Agerpres.

Proiectul prevede ca cei care au mai puţin de trei ani să fie exceptaţi de la plata cheltuielilor repartizate după numărul de persoane.

”Plata întreţinerii casei scării unui bloc este achitată de părinţi, iar copilul nu poate folosi liftul singur, nu poate utiliza lumina electrică de pe holuri decât în prezenţa părinţilor sau a unui adult.

Cheltuielile alocate fiecărui copil în vârstă mai mică de trei ani pentru întreţinerea blocului pot fi folosite de părinţi mai bine pentru costurile creşterii acestor copii”, a spus Florin Roman, iniţiatorul propunerii legislative.

Proiectul de lege a fost adoptat cu 134 voturi pentru şi un vot împotrivă. Acesta va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, care este for decizional.

Măsura propusă a mai fost aplicată în trecut. Mai exact, posibilitatea de a scuti părinții copiilor cu vârsta de sub trei ani de la plata întreținerii blocului s-a aplicat între 2017 și 2018, anul în care a apărut actuala legislație a asociațiilor.

Ce spunea vechea legea a asociaţiei de proprietari – Legea 196/2018

Art. 75. – Jurisprudență

(1) Cheltuielile asociației de proprietari sunt cheltuieli legate de exploatarea, repararea sau întreținerea proprietății comune și cheltuielile pentru asigurarea serviciilor de care beneficiază proprietarii și care nu sunt facturate individual către proprietățile individuale.

(2) Cheltuielile asociațiilor de proprietari, în funcție de modul de calcul și de criteriile de repartizare pe proprietăți individuale, sunt următoarele:

a) cheltuieli pe număr de persoane care locuiesc sau desfășoară activități în proprietăți individuale;

b) cheltuieli pe consumuri individuale;

c) cheltuieli pe cota-parte indiviză, în funcție de suprafața utilă a proprietății individuale;

d) cheltuieli pe beneficiari, aferente serviciilor individuale ale proprietarilor, dar gestionate financiar prin intermediul asociației de proprietari;

e) cheltuieli pe consumatori tehnici;

f) cheltuieli de altă natură.

(3) Asociația de proprietari are obligația de a respecta prevederile legale privind modul de repartizare a cheltuielilor comune, în caz contrar hotărârile luate de adunarea generală a proprietarilor cu încălcarea acestor dispoziții sunt nule de drept.

(4) Niciun proprietar din condominiu nu este exceptat de la obligația de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renunțării la folosirea unei părți din proprietatea comună.

(5) Prin excepție de la prevederile alin. (4), în baza hotărârii adunării generale, pot fi exceptate de la plata cheltuielilor aferente consumului de energie electrică pentru funcționarea ascensorului/ascensoarelor persoanele care locuiesc în apartamente situate la subsol, demisol, parter, mezanin, precum și la etajul 1 din clădirile fără mezanin.

Art. 76.

Stabilirea și repartizarea sumei care privește proprietatea comună ce revine fiecărui proprietar din cadrul condominiului se fac în conformitate cu prevederile art. 48 alin. (5) coroborate cu prevederile art. 75 alin. (2).

Art. 77.

(1) Asociația de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalități pentru orice sumă cu titlu de restanță, afișată pe lista de plată. Penalitățile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere și se vor aplica numai după o perioadă de 30 de zile de la termenul scadent pentru plată, fără ca suma penalităților să poată depăși suma la care s-au aplicat.

(2) Termenul de plată a cotelor de contribuție la cheltuielile asociației de proprietari, afișate pe lista lunară de plată, este de maximum 30 de zile calendaristice de la data afișării.

(3) Sumele rezultate din aplicarea penalităților de întârziere, prevăzute la alin. (1), se includ în fondul de penalități al asociației de proprietari și se vor utiliza cu prioritate pentru plata penalităților impuse asociației de proprietari de către terți, precum și pentru cheltuieli cu reparațiile asupra proprietății comune, reabilitarea termică sau consolidarea condominiului. Sumele rezultate din aplicarea penalităților de întârziere nu pot fi utilizate și în alte scopuri.