9.04.2018

VARĂ CU PARFUM DE TOAMNĂ





„E încă verde iarba pe coline

Și zilele nu s-au scurtat de tot

Și cineva cu-n sac în spate vine

De sus din munți ca de la un complot.

Porumbul are încă dinți de lapte

Albinele se-ngreunează-n zbor

Văratec plouă în fiecare noapte

Și greierii mai cântă până mor.

Cojoacele n-au coborât din poduri

Iubirile n-au coborât din vis

Se coc gutui în foarte multe moduri

A le mușca e încă interzis.

În clai de fân miroase a foc de floare

Cerboaicele nu caută mascul

În aburii de vifor cerul moare

Mai este până la nuntă timp destul.

Și totuși vine toamna, și totuși vine toamna

Și tu o știi și o îngâni

Și totuși vine toamna, și totuși vine toamna

Și vai: suntem bătrâni.”

versuri, ADRIAN PĂUNESCU


sursa: https://www.ganduriledintrepagini.com

Ansamblul folcloric "Cununa de pe Somes" Bistrita - Romania









Ansamblul folcloric "Cununa de pe Somes" din Bistrita a aniversat 45 de ani de activitate.

Sute de bistriteni s-au reunit la Teatrul de Vara de pe pietonalul bistritean pentru a sarbatorii impreuna 45 de ani de la infiintarea celui mai prestigios ansamblu folcloric din judet. 
Evenimentul a fost deschis de catre directorul Centrului Cultural Municipal - Dorel Cosma si de catre instructorul coregraf Ioan Simionca. 
Dupa cuvantul de salut a urmat o binecuvantare pentru toti cei prezenti rostita de catre preotul si protopopul ortodox de Bistrita - Alexandru Vid.



Manifestarea a continuat cu salutul adresat invitatilor de catre profesorul si membrul fondator al ansamblului - Ioan Lazar si vicepresedintele Consiliului Judetean BN - Alexandru Pugna care a si activat aproape 20 de ani ca si solist in acest ansamblu. 
De asemenea, a rostit un cuvant de salut si primarul Bistritei care a fost dansator cu ani in urma la "Cununa de pe Somes". Manifestarile au continuat cu prezentarea unui film cu momentele cele mai importante din viata ansambului, film presărat cu declaratii ale directorului Dorel Cosma si momente din turneele ansamblului in țară si peste hotare.



Cei prezenti i-au adus un omagiu maestrului coregraf Corneliu Botos, fondatorul trupei de dansuri de la "Cununa de pe Somes" si au aplaudat-o la scena deschisa pe doamna Elvira Botos cea care a format zeci de interpreti de muzica populara dar si instrumentisti in Bistrita.
Au fost primiti cu entuziasm dansatorii din prima generatie de acum 45 de ani.



Au fost remarcati cu drag de catre cei prezenti toti dansatorii mai maturi sau mai tineri ce au trecut prin ansamblu, instrumentistii dar mai ales solistii vocali care intre timp au ajuns vedete de necontestat in Romania cum sunt Cornelia Ardelean Archiudean, Petre Petruse si Alexandru Pugna. 




Seara s-a incheiat cu un bufet suedez in onoarea invitatilor si recitaluri de muzica populara si usoara sustinute de tineri interpreti la care evident au dansat aproape toti cei prezenti indiferent de generatie deoarece la un moment dat majoritatea au fost si dansatori profesionisti la "Cununa de pe Somes".

Frumoasă povestea lui Marius Chiuzan, la care eu mai adaug :

TRĂIASCĂ ”CUNUNA DE PE SOMEȘ” !
TRĂIASCĂ ROMÂNIA ȘI TOȚI CEI CU INIMĂ ROMÂNĂ  !




sursa: http://bistritanews.ro