2.24.2021

NTD/România - ȘTIRI NOI din TOATĂ LUMEA

 


Vladimir Putin, consideră că sancțiunile împotriva Rusiei sunt absolut inutile

 


Sancțiunile împotriva Rusiei sunt absolut inutile, a declarat președintele rus Vladimir Putin.

„Încearcă să ne împingă cu sancțiuni economice și de altă natură, să blocheze mari proiecte internaționale în care, apropo, nu numai noi, ci și partenerii noștri sunt interesați, să intervină direct în viața publică și politică, în procedurile democratice și bineînțeles, sunt utilizate în mod activ instrumente din arsenalul serviciilor speciale. 

Vreau să repet : o astfel de linie către Rusia este absolut lipsită de perspectivă", a spus Putin la ședința a consiliului de administrație al FSB rus.


sursa:https://m.ro.sputnik.md/Rusia/20210224/33758602/Putin-sanciunile-mpotriva-Rusiei-sunt-inutile.html

Iohannis, pus la zid ! Ceea ce nu a îndrăznit nimeni, a făcut Maria Grapini, cel mai activ europarlamentar român !

 


Cel mai activ și curajos europarlamentar, Maria Grapini, a întreprins un demers excepțional, dând un exemplu celorlalți politicieni: a făcut Bruxelles-ul să vadă faptele neconstituționale ale lui Iohannis - și multe altele care nu convin UE !
Politicianul umanist a expus în fața comisarului Věra Jourová, cea care a urmărit și mustrat România ani de zile pentru ”statul de drept”, problemele grave create de președintele Iohannis, dar și de coaliția de la guvernare.
Și, interesant, Věra Jourová, actualmente vicepreședinte al Comisiei Europene – Valori și Transparență, i-a răspuns Mariei Grapini.
Maria Grapini a pus aceste întrebări adresate Věrei Jourová și într-o scrisoare deschisă, pe care a plasat-o în contextul frecventelor încălcări ale Constituției de către președintele Iohannis, dar și de către Guvernul PNL care, ”prin vocea primului ministru demisionar, Ludovic Orban, a contestat public deciziile Curții Constituționale”.
În scrisoarea transmisă vicepreședintei Comisiei Europene, Grapini a precizat că misiunea OSCE care a monitorizat alegerile parlamentare din România ”a criticat implicarea preşedintelui Klaus Iohannis în campania electorală, în favoarea Partidului Național Liberal”.
”Preşedintele Iohannis şi-a exprimat, în mod frecvent, preferinţele sale politice, în intervenţiile publice, ceea ce reprezintă o încălcare gravă a angajamentelor făcute de către toate ţările OSCE de a nu amesteca funcţiile şi instituţiile statului în lupta politică”, atrage atenția Grapini.
Iată și întrebările puse de Maria Grapini:
1. Având în vedere frecventele încălcări ale Constituției de către Președintele Klaus Iohannis, cât și de către  guvern care prin vocea primului ministru demisionar, Ludovic Orban, a contestat public deciziile Curții Constituționale și a declarat public că nu le aplică, nu considerați că s-a încălcat principiul statului de drept? Mai mult, președintele Klaus Iohannis a avut mai multe declarații extremiste cerând desființarea Partidului Social Democrat, una dintre cele mai importante forțe politice din România.
2. Având în vedere că România a fost sancționată printr-o Rezoluție nedreaptă, în anul 2018, când nu se întâmplau aceste lucruri, cum consideră Comisia că va trebui să se acționeze în această situație?
3. Pentru credibilizarea instituțiilor europene, nu considerați că ar trebui să atenționați guvernele, indiferent de culoarea politică a acestora, si președinții statelor membre, atunci când se încalcă principiul statului de drept?
Așa cum arătam mai sus, vicepreședintele Comisiei Europene – Valori și Transparență, Věra Jourová, i-a răspuns europarlamentarului umanist.
Oficialii Comisiei monitorizează cu atenție evoluțiile legate de statul de drept, în toate statele membre, inclusiv în România, a arătat, în primul rând, Věra Jourová.
”După cum știți, la 30 septembrie 2020, Comisia a adoptat primul său raport anual privind statul de drept, ca parte a noului mecanism european privind statul de drept, un instrument preventiv aplicabil tuturor statelor membre pentru promovarea statului de drept și prevenirea apariției sau adâncirii problemelor”, a spus Věra Jourová.
În opinia liderului CE, raportul ”se axează pe îmbunătățirea înțelegerii și a gradului de conștientizare a problemelor și a evoluțiilor semnificative în domenii care au un impact direct asupra statului de drept - sistemele de justiție, cadrul de combatere a corupției, pluralismul și libertatea mass-mediei, precum și alte aspecte instituționale legate de sistemul de control și echilibru”. 
Adică o suită de principii frumoase, pe care Iohannis le-a călcat în picioare! Dar, după cum se vede, nici Raportul, nici Věra Jourová nu au observat asta!
Dar poate mai e timp, pentru că ”Raportul privind statul de drept este un exercițiu anual, iar edițiile viitoare se vor axa pe evoluțiile legate de aspectele sistemice din aceste domenii”.
”La fel ca ediția din 2020, raportul din 2021 privind statul de drept va include un capitol referitor la România, care va reflecta evoluțiile din domeniile menționate mai sus. În ceea ce privește alegerile parlamentare, Comisia nu are competența generală de a interveni  în chestiuni electorale în statele membre”, se arată în răspunsul transmis de Věra Jourová europarlamentarului umanist.
Să sperăm că așa va fi, că se va vedea ceva. Deși… să fim serioși – referendumul lui Iohannis, despre care președintele în funcție a spus clar că e împotriva unui partid, este o încălcare a oricăror norme democratice demnă de vremurile de tristă amintire ale fascismului !
Foarte interesant, vicepreședintele Comisiei Europene a menționat faptul că, ”sub rezerva respectării anumitor principii de bază, cum ar fi cele prevăzute la articolele 2 și 14 din Tratatul privind funcționarea UE, statele membre au responsabilitatea de a stabili condiții specifice pentru desfășurarea alegerilor, iar autoritățile administrative și judiciare naționale competente asigură respectarea legislației aplicabile și a standardelor relevante”.
Deci, tot statelor membre le revine responsabilitatea… iar Comisiei Europene îi revine doar… arbitrajul după reguli făcute și interpretate de ea? Cu măsuri diferite, funcție de ce grup conduce CE?
”Statele membre ar trebui să țină seama de orientările relevante privind bunele practici electorale furnizate de organisme internaționale precum Comisia de la Veneția, a Consiliului Europei și misiunea Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE)”, mai spune Věra Jourová.
Oare România nu e inclusă în paradigma ”statele membre” decât când e vorba de Dragnea, nu și de Iohannis?
“La un nivel mai general, în decembrie 2020, Comisia a prezentat Planul de acțiune pentru democrația europeană, care urmărește să consolideze reziliența democratică și să protejeze integritatea alegerilor”, explică Věra Jourová. 
Acest Plan de acțiune se adresează instituțiilor UE, guvernelor și parlamentelor naționale, precum și altor autorități naționale, partidelor politice, mass-mediei, societății civile și platformelor online.
Planul stabilește ”măsuri specifice de promovare a unor alegeri libere și corecte și a unei participări democratice puternice”.
”În acest context, Comisia va continua să colaboreze cu toate statele membre, inclusiv cu România, pentru a consolida cooperarea în UE”, spune Věra Jourová,.
Desigur, în finalul răspunsului, Věra Jourová o asigură pe Maria Grapini că ”în continuare, Comisia va urmări îndeaproape evoluțiile din România și va colabora cu autoritățile române pentru a promova statul de drept și democrația” iar Comisia ”își menține angajamentul ferm de a susține dreptul și valorile UE, în interesul cetățenilor români și al restului UE”, transmite Biroul de Presă al europarlamentarului Maria Grapini.
Trecând peste aspectele diplomatic – formale ale răspunsului Věrei Jourová, demersul Mariei Grapini este extrem de valoros pentru că pune în fața conducerii ”Guvernului Europei” realitățile românești. Și chiar dacă ele nu sunt acceptate de actuala conducere a CE, documentul rămâne acolo, iar în viitor poate se va schimba ceva în relația România – UE.
Adică o relație de parteneriat, așa cum o vede și o trăiește Maria Grapini – nu una de slugărnicie, așa cum o văd cei mai mulți politicieni români.

sursa:https://m.ro.sputnik.md/politics/20210224/33767063/Maria-Grapini-demers-exceptional-la-Bruxelles-pentru-Romania-Iohannis-pus-la-zid.html

Diana Șoșoacă, mesaj de Dragobete : Românii au nevoie de ”Suflet, unitate, dragoste”

 


Românii sărbătoresc azi dragostea în varianta tradiţională. E ziua Dragobetelui, care marchează în mitologia românească începutul primăverii, dar şi prima iubire. În ultimii ani, însă românii vorbesc mai degrabă despe Valentine's Day decât despre Dragobete.

Diana Șoșoacă sărbătorește această zi a îndrăgostiților, la muncă, în plen. Ea are și un mesaj pentru toți românii într-o așa zi specială.

”Dragobetele sărută fetele. Este adevărata noastră Sărbătoare națională a dragostei. În general plecam cu soțul meu undeva amândoi, dar nu mai avem cum pentru că am treabă în plen. Sf Valentin este o sărbătoare care vine de peste ocean, n-am nimic cu sărbătorile lor, dar este comercială, acolo totul se bazează pe bani. Putem să importăm de peste tot, dar să fie cu suflet, lucru care ne lipsește în România. Suflet, unitate, dragoste…” a spus Diana Șoșoacă la Antena 3.

Tradiții de Dragobete

Tradiții de Dragobete, 24 februarie. Superstiţiile spun că cei care nu sărbătoreau această zi erau pedepsiţi să nu poată iubi în acel an. Bătrânii credeau că în această zi păsările îşi aleg perechea pe viaţă. În anumite zone ale ţării, în această zi, tinerii se logodesc şi îşi promit credinţa şi iubire.

Tradiții de Dragobete, 24 februarie. Se mai spune că bărbaţii nu au voie să supere femeile, astfel îi aştepta o primăvară cu ghinion.

Obiceiuri de Dragobete, 24 februarie:

Culesul primelor flori

Fetele şi băieţii culeg primele flori ale primăverii pentru a fi feriţi de boli şi de necazuri.

Zăpada zânelor

Fetele necăsătorite topesc zăpadă, apoi se spală cu apa rezultată pe faţă pentru a fi mai frumoase.

De Dragobete, este interzis să plângi. Lacrimile care curg în această zi aduc supărări şi necazuri.

Sursa:https://www.antena3.ro/politica/diana-sosoaca-mesaj-dragobete-594438.html

Lac din Cluj poluat cu produse farmaceutice expirate

 


Deșeuri farmaceutice au fost aruncate în lacul Tarnița. Plajele sunt pline cu medicamente.

Într-un lac din Cluj au fost aruncate numeroase deşeuri farmaceutice. DSP a hotărât ca din lacul Tarniţa să nu mai fie luată apă care să ajungă la robinetele oamenilor.

Deja de acolo s-au strâns o mulţime de saci cu medicamente.

Garda de Mediu a fost sesizată în acest caz şi a început verificările. S-au strâns 9 saci cu medicamente: antibiotice, analgezice și anticonceptionale expirate.

Verificările continuă. Au fost luate probe de apă din lac pentru analize de laborator.

”Trebuie verificate cutiile unde sunt ambalaje întregi. Posibil se va putea identifica cine le-a aruncat. Se pare că de sus din DJ107P au fost aruncate. Tot versantul e plin”, a spus Rocsana Contraș, șef Serviciu Salvamont Cluj departament Arii Protejate.

Zeci de elicoptere americane Black Hawk ajung în România


Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucureşti a informat, printr-un comunicat de presă, că aproximativ 30 de elicoptere Black Hawk urmează să decoleze de la Alexandroupoli (Grecia) către bazele de antrenament din România.

"În perioada 24 februarie  - 5 martie, aproximativ 30 de elicoptere aparținând Forțelor Terestre ale S.U.A. urmează să decoleze de la Alexandroupoli, din Grecia, către bazele de antrenament din  România. 
Elicopterele „Black Hawk” aparțin Brigăzii 1 Aviație de Luptă, care face parte din Divizia 1 Infanterie, cu sediul la Fort Riley, în Kansas, detașate în Europa pentru o rotație de 9 luni, în sprijinul operațiunii „Atlantic Resolve”.  

În această perioadă, este posibil ca localnicii din zona aflată în proximitatea bazei „Mihail Kogălniceanu” să vadă o formație amplă de elicoptere în zbor. 
Zborurile sunt planificate între orele 8:00 și 18:00. Se vor respecta procedurile standard de reducere a zgomotului. 

Pentru noi este importantă relația cu aliații din România și luăm din proprie inițiativă toate măsurile pentru a fi buni vecini, în timp ce ne păstrăm eficiența în luptă.  
În scopul protejării sănătății și asigurării protecției militarilor participanți și a populației locale, se vor lua măsuri de prevenție împotriva COVID-19, cum ar fi purtarea măștilor, distanțarea socială, desfășurarea activității în ture, prin rotație. Brigada va efectua proceduri de screening, testare și carantinare în Germania, la baza de antrenament Grafenwoehr, înainte de a pleca spre destinațiile de pe teritoriul aliaților și partenerilor. 
Începând cu luna aprilie 2014, Forțele Terestre ale S.U.A. din Europa și din Africa au coordonat eforturile terestre din cadrul operațiunii „Atlantic Resolve” a Departamentului Apărării, prin dislocarea unităților din Statele Unite în misiuni de rotație de nouă luni în Europa.

Dislocarea forțelor pregătite pentru luptă, credibile, ale Statelor Unite în Europa, în sprijinul operațiunii „Atlantic Resolve” reprezintă o dovadă clară a angajamentului puternic, neclintit, al Statelor Unite față de NATO și de Europa. Prin antrenamentele bilaterale, multinaționale, în comun, operațiunea „Atlantic Resolve” consolidează nivelul de pregătire, sporește interoperabilitatea și îmbunătățește legăturile dintre armatele aliate și partenere. Pentru detalii, accesați: www.EuropeAfrica.army.mil/AtlanticResolve", se arată în comunicatul Ambasadei SUA la Bucureşti.

Parlamentul a deblocat posturile libere din administrația publică

 


Este liber la angajări în instituţiile publice după ce Camera Deputaţilor a modificat, miercuri, Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 183/2020, astfel că sunt permise, pe o perioadă de şase luni, concursurile pentru ocuparea posturilor vacante.

Potrivit legislaţiei în vigoare, în perioada stării de alertă se pot organiza concursuri de angajare pentru ocuparea posturilor vacante doar la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi în sistemul judiciar, potrivit agerpres.ro.

Acum, deputaţii au decis ca să poată fi scoase la concurs posturile vacante din instituţii şi autorităţi publice, pe o perioadă de 6 luni de la intrarea în vigoare a legii de aprobare a OUG.

"Prin derogare de la dispoziţiile art. 27 alin.(3) din Legea nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID19, cu modificările şi completările ulterioare, pe o perioadă de 6 luni de la data intrării în vigoare a legii de aprobare a prezentei ordonanţe de urgenţă, se pot desfăşura concursurile pentru ocuparea posturilor şi funcţiilor vacante şi temporar vacante din cadrul instituţiilor şi autorităţilor publice, cu încadrare în sumele aprobate în buget pentru anul 2021", prevede textul adoptat de deputaţi.

Parlamentarii şi-au motivat votul prin faptul că "administraţia publică se confruntă cu un număr mare de pensionări şi plecări din sistem, iar în ultimul an ocuparea posturilor a fost suspendată, ceea ce face necesară această măsură, de ocupare a posturilor vacante şi temporar vacante", se precizează în raportul comisiei.

Camera Deputaţilor este for decizional. 

sursa:https://www.antena3.ro/actualitate/angajari-stat-deblocare-posturi-concurs-594443.html

Ceferiştii protestează în faţa Ministerului Transporturilor

 


Ceferiştii protestează miercuri, între orele 11:00 şi 13:00, în faţa Ministerului Transporturilor, pe lista de revendicări aflându-se, printre altele, aplicarea Legii privind statul personalului feroviar, desfiinţarea Autorităţii pentru Reformă Feroviară şi păstrarea gratuităţii studenţilor pe calea ferată. 

Astfel, reprezentanţii Confederaţiei Sindicale Naţionale Meridian şi cei ai Federaţiei Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România solicită Guvernului României:

Aplicarea Legii nr.195/2020 privind Statutul Personalului Feroviar în anul 2021, cel puţin din perspectiva creşterilor salariale şi a posibilităţii de a ieşi cu 5 ani mai repede la pensie începând cu luna septembrie 2021, conform acestei legi;

- achiziţionarea a 150 automotoare Desiro noi prin fonduri naţionale şi europene şi includerea în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) a achiziţiei a 139 rame electrice noi pentru sistemul de transport feroviar, precum şi depunerea de proiecte pentru achiziţia de trenuri noi prin Cadrul Financiar Multianual 2021 - 2027;

- asigurarea schimbului de generaţii prin cursuri de formare profesională la CENAFER şi/sau SNTFC CFR Călători SA; desfiinţarea Autorităţii pentru Reformă Feroviară;

- stoparea subcompensării CFR Călători şi păstrarea gratuităţii călătoriei studenţilor pe calea ferată. 'În 2021 - Anul European al Căilor Ferate, Comisia Europeană şi Parlamentul European, încurajează statele membre să promoveze şi să dezvolte transportul feroviar de pasageri şi de marfă, ca o soluţie de mobilitate durabilă, cu emisii scăzute de carbon şi cu performanţe excelente din perspectiva coeziunii sociale şi teritoriale.

Companiile feroviare de stat din Uniunea Europeană sunt lideri în piaţa transporturilor pe cale ferată, asigurând servicii de transport rapide, sigure şi la preţuri accesibile pentru pasageri şi companii. În majoritatea ţărilor UE, investiţiile în infrastructura feroviară şi în material rulant nou sunt efectuate în mod regulat, asigurându-se un buget public mai mare transporturilor feroviare raportat la transportul rutier.

În contrast cu această realitate europeană, sistemul de transport feroviar din România se erodează de peste 30 de ani sub privirea unui Stat neputincios şi nepăsător, care nu ştie sau poate chiar nu vrea să gestioneze responsabil şi profitabil companiile de stat. Guvernul României s-a obişnuit să nu plătească prestaţia reală a CFR Călători, rămânând astfel dator de ani de zile acestei companii, transformând-o nejustificat într-o aşa zisă 'gaură neagră'.

Acest tratament aplicat operatorului de transport feroviar de stat, pune în pericol existenţa unei companii a poporului român care de peste 150 de ani a servit interesele economice şi strategice ale ţării noastre', susţin sindicaliştii într-un comunicat.

Aceştia subliniază că 'aceeaşi atitudine persistă şi atunci când vine vorba de investiţii', deoarece la întocmirea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă a fost prevăzută finanţare pentru autostrăzi şi metrou (infrastructură nouă de 9 Km şi 50 rame electrice noi), iar pentru infrastructura feroviară existentă, doar fonduri pentru eliminarea unor restricţii de viteză şi pentru achiziţia a 39 rame electrice noi la circa 20.000 Km de infrastructură feroviară.

'Sătui de atâta nedreptate, ceferiştii protestează din nou pentru că transportul feroviar reprezintă viitorul în Uniunea Europeană, însă pentru Guvernul României, în Anul European al Căilor Ferate, nu înseamnă decât continuarea planului de instituire a austerităţii şi de umilire a lucrătorilor feroviari prin amânarea intrării în vigoare a Legii nr.195/2020 privind Statutul Personalului Feroviar, prin transformarea operatorilor feroviari de stat de călători şi de marfă şi a gestionarului de infrastructură feroviară de stat în 'găuri negre' fabricate chiar de Guvernul României, prin subcompensare, subfinanţare şi prin menţinerea în exploatare a trenurilor vechi ce trebuiau schimbate cu trenuri noi din fonduri europene în perioada 2014 - 2020', mai spun sindicaliştii.

sursa:https://www.dcnews.ro/ceferistii-protesteaza-in-fata-ministerului-transporturilor_803839.html

„Opriți-l pe Timmermans !”

 


Europarlamentarul Eugen Tomac a reacţionat la discursul comisarului european Frans Timmermans în care a cerut închiderea minelor din România. Un astfel de discurs subminează proiectul european, consideră Eugen Tomac.

„Opriți-l pe Timmermans !

Discursul de ieri a lui Frans Timmermans este de-a dreptul periculos și nu are nimic în comun cu misiunea pe care și-a asumat-o.

Ca să citez din tonul brutal pe care l-a folosit, spunându-ne într-un mod ultimativ că România trebuie să desființeze toate minele, cred că acest comisar socialist trebuie oprit să mai vină, în plină pandemie, să mai spună cuiva că trebuie să închidă industrii întregi sau să concedieze cetățenii.

Un asemenea discurs nu face decât să submineze proiectul european, să crească valul de populism în toată Europa și să le ofere o nouă platformă extremiștilor care se hrănesc din ură și demagogie.

Refuz să cred că Timmermans vrea să fie un gropar al Europei, dar dacă în mod real vrea să sprijine protejarea mediului, ar fi mult mai util dacă ar explica ce va face UE pentru zonele miniere din toată Europa și apoi să-i convingem pe oameni că pot avea un viitor și fără minerit.

Până atunci, consider acest discurs adresat în plină criză de sănătate publică este unul lipsit de responsabilitate și care lovește direct în temelia proiectul european.

In această perioadă dificilă trebuie să-i asigurăm pe oameni că avem resurse pentru a construi un mediu mai sănătos fără a lasă pe nimeni în urmă și că putem crea cât mai multe locuri de muncă la noi acasă, în România.”, a scris pe Facebook Eugen Tomac.

sursa:https://www.cotidianul.ro/eugen-tomac-opriti-l-pe-timmermans/

Societatea civilă, dată afară din şedinţa secţiei de judecători a CSM

 


Un eveniment fără precedent s-a petrecut marţi în cadrul secţiei de judecători a Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Pentru prima oară în istoria instituţiei, celor doi reprezentanţi ai societăţii civile, Victor Alistar şi Romeu Chelariu, li s-a interzis să particpe la lucrările Comisiei nr. 1 legislaţie şi cooperare instituţională! În afară de judecătoarele Gabriela Baltag şi Evelina Oprina, care au fost de acord cu prezenţa colegilor care reprezintă socitatea civilă în CSM, toţi ceilalţi judecătorii ai secţiei au votat împotriva prezenţei celor doi la şedinţă.

Într-un Comunicat, Victor Alistar şi Romeu Chelariu au precizat că şi-au exprimat interesul de a participa la şedinţele Comisiilor pregătitoare, în conformitate cu hotărîrea 217/2021 şi la toate comisiile pe tematicile privind Comisia 1 şi 2, adăugate la condiţiile statutare de art. 531 din Legea 317/2004 referitoare la CSM.

De asemenea, cei doi reprezentanți ai societății civile din CSM sînt revoltați că le este interzisă participarea și la Comisiile pregătitoare pentru Secția de procurori. Prin urmare, o astfel de decizie este revoltătoare atîta vreme cît o practică neconformă în acest sens nu poate să fie un argument pentru magistraţi de a nesocoti atît litera cît și spiritul legii, precizează Victor Alistar și Romeu Chelariu.

Rolul celor doi reprezentanți ai societății civile este acela de a asigura input pentru deciziile de administrare a justiției, de a fi factor de transparență și pentru a fi observatori ai faptului că nu se iau decizii arbitrare.

Iată mai jos Comunicatul de presă prin care cei doi reprezentanți ai societății civile și-au expus nemulţumirele în legătură cu cenzurarea lor de a participa la dezbaterile aflate pe ordinea de zi a CSM:



sursa:https://www.cotidianul.ro/societatea-civila-data-afara-din-sedinta-sectiei-de-judecatori-a-csm/

Vlad Voiculescu, ministru doar cu numele

 


Vlad Voiculescu e ministru doar cu numele. Cu toate că, oficial, este ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, şi-a delegat aproape toate atribuţiile secretarei de stat Andreea-Anamaria Moldovan, scriu jurnaliștii de la stiripesurse.ro.  Ordinul a fost semnat de Vlad Voiculescu în 19 februarie, mai precizează sursa citată.

În documentul obținut se arată că Andreea Moldovan coordonează următoarele structuri:

a) Direcția generală asistență medicală, medicină de urgență și programe de sănătate publică;

b) Direcția politica medicamentului, dispozitivelor și tehnologiilor medicale;

c) Direcțiile de sănătate publică județene și ale municipiului București, Institutul Național de Sănătate Publică, Institutul de Hematologie Transfuzională Prof. Dr. C. T. Nicolau, Centrul de Sănătate Mintală și Luptă Antidrog București, Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem, Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România.

În document se mai precizează că Andreea Moldovan semnează în numele și pentru ministrul Sănătății toate documentele elaborate de acesta, precum și ordinele și instrucțiunile prevăzute la articolul 57 alin. (1) din OUG nr. 57/2019, cu modificările și completările ulterioare.

sursa:https://www.cotidianul.ro/vlad-voiculescu-ministru-doar-cu-numele/

Transport GRATIS pentru ELEVI

 


Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei, a anunţat că elevii vor beneficia de transport gratuit pe mijloacele de transport în comun, dar şi în ceea ce priveşte naveta între localitatea de domiciliu şi cea unde învaţă. 

"Gratuitatea transportului pentru elevi există, integral. Răspunsul este cât se poate de clar. Elevii beneficiază de gratuitate completă, atât pentru transportul local, cât şi pentru navetă. 

Naveta face obiectul legii 226, care nu a putut fi pusă în aplicare pentru că se referă la transportul nereglementat. Acesta fiind nereglementat, nu poate fi inclus la decontare. Avem în lucru în acest moment o OUG care să reglementeze naveta elevilor în regim de urgenţă, pentru ca sumele deja prevăzute în bugetul Ministerului Educaţiei, 100 de milioane de lei, să poată fi utilizate de îndată ce va fi aprobat bugetul. Este un element extrem de important pentru mulţi dintre ei. Această posibilitate de decontare face diferenţa între a putea merge la şcoală şi a nu putea", a declarat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, la Antena 3. 

sursa:https://www.dcnews.ro/transport-gratis-pentru-elevi-sorin-cimpeanu-vesti-bune-raspunsul-este-cat-se-poate-de-clar_803678.html

Prefectura Hunedoara a anunţat că minerii vor primi banii mai repede decât se arată în protocolul semnat de Raluca Turcan

 


”Angajaţii Complexului Energetic Hunedoara vor primi astăzi, 24 februarie 2021, salariile restante pentru luna ianuarie (chenzina a 2-a). Guvernul României, prin Ministerul Muncii şi cel al Energiei, a asigurat suma necesară plăţilor pentru cei 4.010 angajaţi ai CEH. Suma totală plătită în această tranşă este de aproximativ 9 milioane lei”, se arată în comunicatul Instituţiei Prefectului Hunedoara, conform realitatea.net. 

Minerii blocați în subteranul minei Lupeni au ieșit la suprafață marți, după șapte zile de proteste. În urma negocierilor de la Ministerul Muncii, aceștia îşi vor încasa drepturile salariale și beneficiile restante, precum tichetele de masă şi banii de transport.

Din cauza protestelor minerilor, Termocentrala Mintia a rămas fără cărbune, astfel că aproximativ 4.500 de apartamente din Deva, sedii ale instituțiilor publice, dar și școlile din oraș au rămas fără căldură.

sursa:https://www.dcnews.ro/salarii-mineri-valea-jiului-banii-ajung-mai-repede-decat-se-arata-in-protocolul-semnat-de-turcan_803706.html

Furia polițiștilor nu mai poate fi stăvilită - Poliţiştii, protest "acasă la Klaus Iohannis"

 


Sindicatul poliţiştilor EUROPOL a anunţat o amplă acţiune de protest în faţa Palatului Cotroceni, dar şi în alte oraşe din ţară. 

"După două luni de proteste continue, astăzi  începând cu ora 10.00 vom fi prezenți la ușa Președintelui României, Klaus Iohannis pentru că furia polițiștilor nu mai poate fi stăvilită. În același timp vom protesta  și în teritoriu în fața prefecturilor județelor Alba și Argeș. Sunt două luni de când ”coaliția de centru-noaptea” a luat măsura austerității pentru  restanțele  pe care le datorau polițiștilor", se arată într-un comunicat al poliţiştilor. 

"Nici la abator nu se taie atât"

"După o campanie parșivă și înșelătoare, după ce guvernanții au jurat că vor respecta Constituția si legile țării, au venit cu o ordonanță de urgență în miez de noapte care îngheța tot ce înseamnă drepturi salariale, fie ele și restante, a urmat o nouă ordonanță prin care au tăiat  voucherele de vacanță și cel mai probabil vor veni și cu o a treia ordonanță în care vor anunța noi tăieri. Nici la abator nu se fac atâtea ”tăieri” cum face guvernul Cîțu și nici Pinocchio nu mințea atât de mult, cum au  fost mințiți polițiștii de acest Executiv.

Asistăm la un haos nemaiîntâlnit în istoria guvernării din România în care premierul vine săptămânal cu anunțul unor noi măsuri de austeritate, ministrul muncii  Raluca Turcan se contrazice singură  în declarații, ba că se taie sporuri, ba că nu se taie, că nici ea săraca nu știe ce să mai zică, iar ministrul afacerilor interne, Lucian Bode laudă bugetul alocat MAI, în condițiile în care polițiștii au sporurile, compensațiile și  majorările plafonate la nivelul anului 2009, plata tranșei a treia din Legea-cadru este suspendată, iar decontarea serviciilor turistice rămâne istorie", au mai transmis cei de la EUROPOL.

Poliţiştii cer sprijinul populaţiei 

"Privim cu mâhnire la  restricțiile, interdicțiile si incompatibilitățile pe care le au polițiștii, cât și faptul că de un an de zile au fost continuu și necondiționat în linia întâi, iar toate aceste sacrificii sunt ”recompensate” prin tăieri și suspendări de drepturi salariale. Și pentru toate acestea, mâine polițiștii își vor striga nemulțumirea în fața președintelui Iohannis, vor continua să lupte până la capăt. Veniți și voi mâine alături de noi la acțiunile de protest, să dăm dovadă de unitate și solidaritate, pentru că schimbarea este în mâinile noastre. Perimetrul în care se va protesta începând cu ora 10.00 este Palatul Cotroceni – Statuia Leu din Bulevardul Geniului", se mai arată în comunicat.

sursa:https://www.dcnews.ro/politistii-protest-acasa-la-klaus-iohannis-nici-la-abator-nu-se-fac-atatea-taieri_803733.html