8.11.2021

ROMÂNIA - Serviciul militar voluntar în termen devine obligatoriu

 


Guvernul a aprobat, în ședința de miercuri, o nouă strategie militară pentru România, care include reintroducerea serviciului militar voluntar în termen.

Documentul analizează abordările în domeniul securităţii şi apărării ale Alianţei Nord-Atlantice şi ale Uniunii Europene, având în vedere riscurile şi ameninţările de natură militară la adresa României, misiunile Armatei şi obiectivele militare naţionale prevăzute în Carta albă a apărării.

În acest sens va fi reintrodus serviciul militar voluntar. Guvernul a demarat schimbările legislative care vor permite selecţia, recrutarea şi instruirea de militari voluntari în termen. Noile măsuri pentru rezervisti au fost finalizate și vor forma o structură de forţă terestră pentru misiuni pe timp de pace, dar şi în timpul stării de urgenţă.

„Realizarea obiectivelor Strategiei militare pentru perioada 2021 – 2024 asigură îndeplinirea misiunii fundamentale a Armatei României – garantarea integrităţii teritoriale, a suveranităţii şi a independenţei naţionale, în baza unei capacităţi reale de descurajare şi de proiecţie a forţei, integrată flexibil în structurile Alianţei Nord-Atlantice şi ale Uniunii Europene”, arată un comunicat de presă al MApN.

Strategia militară stabileşte priorităţile în ceea ce privește dezvoltarea abilităților Armatei, care urmează strategiile anterioare, în mod corelat cu garanţiile de securitate ce decurg din dubla apartenenţă a Românei la NATO şi UE, precum şi din parteneriatele strategice cu alte state.

Documentul discutat în cadrul conferinței mai examinează continuarea programelor de înzestrare esenţiale şi planurilor de transformare ale structurii de forţe. Strategia militară prezintă conceptele operaţionale aplicate pentru finalizarea Programului privind transformarea, dezvoltarea şi înzestrarea Armatei României până în anul 2026 şi în perspectivă (Programul Armata 2026), ca primă etapă în derularea Programului Armata 2040.

Noile măsuri includ alocarea pentru Ministerul Apărării Naţionale a minimum 2% din Produsul Intern Brut, din care minimum 20% pentru înzestrare şi modernizare, respectiv 2% pentru cercetare, dezvoltare şi inovare, va asigura continuarea procesului de transformare şi modernizare a Armatei României, precum şi îndeplinirea obiectivelor planificate, în concordanţă cu misiunile, responsabilităţile şi angajamentele asumate România în cadrul organizaţiilor internaţionale, mai indică sursa citată, conform Adevarul.

Joe Biden a luat-o pe arătură. Ultima gafă a preşedintelui SUA

 


Ultima gafă a lui Joe Biden îl înfăţişează pe acesta ignorând indicaţiile agenţilor din Serviciul Secret la reîntoarcerea din Delaware. El a intrat în Casa Albă traversând peluza, în loc să o ia pe alee.

Președintele Joe Biden a fost filmat ignorând direcția unui agent al serviciului secret care a încercat să-l direcționeze către o alee care ducea la intrarea în Casa Albă. În schimb, preşedintele în vârstă de 78 de ani l-a urmat pe agent pe gazon și prin grădină, alegând o cale propie de intrare în grădină, prin lateral.

Frank Fleming, scriitor la site-ul satiric conservator The Babylon Bee, susține că a descris exact evenimentele descrise în videoclip mai devreme în ziua respectivă, într-un articol satiric fictiv – o presimțire aproape a gafei. „Oh omule; Am scris acest lucru într-un articol The Babylon Bee în această dimineață înainte de a vedea acest videoclip ”, a scris Fleming pe Twitter, citat de Daily Mail.

El scrisese în articol: „Președintele Biden a vorbit și despre succesul programului, el strigând:„ Ce este TikTok?”, înainte de a se rătăci, la întoarcerea către ușa din fața Casei Albe”.

În altă ordine de idei, Casa Albă a anunţat miercuri că Joe Biden va organiza, pe 9 şi 10 decembrie, un summit pentru democraţie virtual la care vor fi invitaţi şefi de stat şi de guvern şi reprezentanţi ai societăţii civile. Summitul ”va reuni şefi de stat, societatea civilă, organizaţii umanitare şi sectorul privat pentru a dezbate provocările cu care se confruntă democraţia, în scopul consolidării comune a bazelor pentru modernizarea democratică”.

Joe Biden nu a oferit detalii despre lista ţărilor invitate la acest summit care se prezintă, fără a menţiona explicit acest lucru, drept o alternativă la G20 şi o provocare lansată la adresa Beijingului.

Liderii ţărilor G20, grup a cărui componenţă este determinată de puterea economică şi la care participă şi regimuri autoritare precum China sau Arabia Saudită, urmează să se reunească la finalul lunii octombrie, în Italia. ”Provocarea vremurilor noastre este de a demonstra că democraţiile sunt în măsură să îmbunătăţească viaţa propriilor cetăţeni şi să răspundă marilor probleme ale lumii”, adaugă comunicatul.

Reuniunea în sistem de videoconferinţă din luna decembrie va fi urmată, după un an, de o sesiune cu participare fizică.

PMP cere amânarea marșului "Bucharest Pride - ”O provocare în ajunul uneia dintre cele mai mari sărbători”

 


"Partidul Mișcarea Populară este profund revoltat de hotărârea Primăriei Municipiului București, care a anunțat că a ajuns la o înțelegere cu Fundația ACCEPT privind organizarea 'Bucharest Pride' 2021.

Comisia de avizare a cererilor de organizare a adunărilor publice din București a aprobat desfășurarea de către Asociația ACCEPT a marșului ”Bucharest Pride” 2021 pe Calea Victoriei, în data de 14 august. Consecvent valorilor sale conservatoare și creștin-democrate, Partidul Mișcarea Populară (PMP) solicită autorităților locale amânarea și reprogramarea acestui eveniment.

Este dreptul inalienabil al oricui să manifesteze în conformitate cu credințele sale religioase, cu orientarile sale sexuale, dar este inacceptabil ca într-o zi de post pentru toți creștinii, fie ei catolici sau ortodocși (Prohodirea Maicii Domnului), o asemenea manifestare să tulbure comunitatea creștină, majoritară în România.

Adormirea Maicii Domnului este cea mai veche sărbătoare închinată Sfintei Fecioare Maria, ocrotitoarea şi ajutătoarea familiei creştine, a unităţii şi armoniei dintre soţi şi dintre părinţi şi copii.

Este, evident, o provocare ca în ajunul uneia dintre cele mai mari sărbători din an, când femeile însărcinate se roagă la Maica Domnului pentru ca aceasta să le protejeze pe toată durata sarcinii şi să le ajute să nască prunci, ca astfel de manifestație să aibă loc. Solicităm imperativ NU interzicerea acestui mars, ci amânarea acestuia într-o data mult mai potrivită", transmite Partidul Mişcarea Populară printr-un comunicat de presă.

CNA va monitoriza reflectarea în spaţiul audiovizual a Bucharest Pride 2021

Consiliul Naţional al Audiovizualului anunţă, miercuri, că va monitoriza modul de prezentare a Bucharest Pride 2021 în spaţiul audiovizual, iar rapoartele vor fi analizate în viitoarele şedinţe publice ale CNA.

"Consiliul Naţional al Audiovizualului reaminteşte radiodifuzorilor faptul că orice informaţie trebuie tratată cu echilibru şi imparţialitate. Recomandăm ca reflectarea în mass-media audiovizuale a Bucharest Pride 2021 să ţină cont de respectarea prevederilor legislaţiei audiovizuale.

Menţionăm că direcţia de specialitate din cadrul CNA va monitoriza modul de prezentare a acestui subiect în spaţiul audiovizual, iar rapoartele vor fi analizate în viitoarele şedinţe publice ale Consiliului", se arată într-un comunicat de presă.

Înainte de startul anului școlar, în SUA, politicienii se opun specialiștilor

 


Guvernatorul statului american Florida, Ron DeSantis, a spus că nu va plăti salariile liderilor școlari care instituie obligativitatea purtării măștii în instituții. Potrivit BBC, DeSantis este un cunoscut critic al măsurilor de restricție Covid-19.

Politicianul a semnat un ordin care interzice astfel de politici în școli, însă unele districte au reacționat și au spus că elevii vor purta obligatoriu mască. Această confruntare vine în timp ce școlile americane încep noul academic, iar varianta Delta a coronavirusului afectează persoane tot mai tinere. Totuși, nu există dovezi cum că copiii se îmbolnăvesc mai sever din cauza noii tulpini.

Sunt tot mai multe internări în spital

Mai multe state americane au înregistrat tot mai multe internări în spital la nivel pediatric, însă un număr de copii ar avea alte boli cum ar fi astm sau diabet. Doar 1% dintre copiii americani infectați ajung în spital, iar 0,01% își pierd viața, spun autoritățile sanitare americane.

Într-un comunicat de luni, guvernatorul republican din statul Florida a spus că departamentul de educație „ar putea să nu plătească salariul responsabililor din educație din fiecare district” care instituie obligativitatea purtării măștii. Restul profesorilor și angajaților nu ar fi pedepsiți în vreun fel.

Responsabilii din fiecare district se tem că vor muri copii

„Să dea Domnul să nu pierdem vreun copil în fața virusului, fiindcă nu pot să dau vina pur și simplu pe guvernatorul statului Florida – pur și simplu nu pot”, a transmis responsabilul din districtul Leon County, Rocky Hanna, în timpul unei conferințe de presă. Un alt responsabil din educație a spus într-un articol de opinie că în ultimele două săptămâni doi angajați și-au pierdut viața din cauza Covid-19 și școlile nici nu au început încă.

Experții de sănătate publică și profesorii spun că este nevoie de măști pentru a preveni răspândirea variantei Delta, mai ales că vaccinurile nu sunt acceptate pentru minorii de sub 12 ani. Centrul pentru prevenirea și controlul bolilor din SUA (CDC) spune că copiii de peste doi ani și toți angajații școlari trebuie să poarte mască chiar dacă sunt vaccinați. În prezent, peste 100 de minori din Florida se află în spital din cauza virusului.

Prețurile explodează ! Rata anuală a inflaţiei a ajuns la 5% în luna iulie 2021

 


Rata anuală a inflaţiei a urcat la 5% în luna iulie 2021, de la 3,9% în iunie, în condiţiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 7,64%, serviciile cu 2,74% iar mărfurile alimentare cu 2,33%, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Preţurile de consum în luna iulie 2021 comparativ cu luna iunie 2021 au crescut cu 1% iar de la începutul anului (iulie 2021 comparativ cu decembrie 2020) majorarea preţurilor a fost de 4,4%. Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (august 2020 - iulie 2021) faţă de precedentele 12 luni (august 2019 - iulie 2020) este 3,1%. Potrivit INS, indicele armonizat al preţurilor de consum în luna iulie 2021 comparativ cu luna iunie 2021 este 100,46%.

'Rata anuală a inflaţiei în luna iulie 2021 comparativ cu luna iulie 2020 calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 3,8%. Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (august 2020 - iulie 2021) faţă de precedentele 12 luni (august 2019 - iulie 2020) determinată pe baza IAPC este 2,5%', precizează INS.

INS, despre salariul mediu

Câştigul salarial mediu nominal brut a fost, în iunie, de 5.779 lei, cu 84 lei mai mare decât în luna anterioară, în timp ce valoarea medie nominală netă s-a ridicat la 3.541 lei, în creştere cu 49 lei, raportat la perioada de referinţă, arată datele publicate, miercuri, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Potrivit statisticii oficiale, valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei - inclusiv activităţi de servicii informatice (8.439 lei), iar cele mai mici în domeniul Hoteluri şi Restaurante (1.926 lei).

'În luna iunie 2021, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a crescut ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru performanţe deosebite ori de fidelitate), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, creşterile câştigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte/proiecte), reluării activităţii anumitor agenţi economici, cât şi disponibilizărilor de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, din unele activităţi economice', precizează sursa citată.

Datele INS relevă faptul că, în iunie faţă de mai 2021, cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţile de editare (+20,9%) şi în telecomunicaţii, transporturi aeriene, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente (între 10,5% şi 15%).

Pe de altă parte, scăderi importante ale câştigului salarial mediu net au fost consemnate astfel: cu 16,1% în extracţia cărbunelui superior şi inferior şi cu 9,6% în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale.

De asemenea, în sectorul bugetar s-au înregistrat uşoare creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în învăţământ (+0,5%), dar şi în administraţie publică (+0,1%). În schimb, în sănătate şi asistenţă socială, câştigul salarial mediu net a scăzut comparativ cu luna precedentă (-2%).

BNR a majorat la 5,6% prognoza de inflaţie pentru finalul anului 2021

Banca Naţională a României a majorat la 5,6% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, conform unei prezentări realizate luni de guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.

'După acest vârf care este deja în prezent, îl avem aici după noi, inflaţia care va fi anunţată peste 2 zile, sau mai degrabă după mine, ca să nu angajez pe mulţi colegi, va depăşi 5%, sau va fi în jur de 5%. Şi subliniez acest lucru pentru că de regulă când noi facem o prognoză la sfârşitul anului, să spunem va fi 5,6%, cum este şi aici, există tendinţa să se spună aşa: Banca naţională prognozează de acum înainte o inflaţia de 5,6%, preţurile vor creşte cu 5,6%.', a spus Isărescu.

'Nu este aşa. Inflaţia e deja 5%, deci mai degrabă vedem, bineînţeles şi cu acţiunea politicii monetare, care a început deja să se întărească, mai degrabă vedem o temperare a creşterilor de preţ şi acesta este efortul nostru, să menţinem inflaţia între 5 - 5,5% până la sfârşitul anului pentru ca apoi, datorită efectului de bază indicele preţurilor de consum în ianuarie coboară deja sub 5%, pe la 4 şi ceva la sută. Am punctat şi trimestrul III şi trimestru IV, sfârşit de trimestru ca să vedeţi că aceşti 5,6% nu este o noutate. Nu este o prognoză că preţurile vor creşte de acum înainte.', a declarat Mugur Isărescu.

'Prognoza noastră este că prin eforturi, inclusiv în domeniul monetar, vom reuşi să ţinem preţurile undeva între 5 şi 5,5%. Mă refer la indicele preţurilor de consum. Deci creşterile din toamnă vor fi foarte mari. Pentru sfârşitul anului următor datorită faptului că dispare şi efectul de bază  in ianuarie cu electricitatea şi cel din vară cu gazele naturale prognoza noastră este indicele preţurilor de consum coboară la 3,4%', a mai spus Mugur Isărescu.