8.30.2020

Procrastinare în Piața Matache București: “Proastă ca moartea ești” - replica florarului către femeia sa

 


Piața Matache este un gunoi. Printre dărâmături, au născut tarabe, cocini vopsite, palate de cornier de fier. Nimănui nu-i trece prin cap să aducă înapoi scheletul pieții Matache adăpostit cine știe pe unde pe vremea demolărilor primarului Oprescu. 

Nimănui nu-i trece prin cap să construiască / să renoveze acest loc de istorie comercială. Eu ador locul. Hulit, dărâmat, scuipat de tot felul de primari, uite-l, există! Ador improvizația asta. Șobolanul cât calul trecându-mi printre picioare. 

Mirosul rânced de legume-salam și de început de lume. Legumele aduse de băbuțe sau guralivi comersanți cine știe de pe unde. E un deliciu. Aici am gustat zilele trecute o înjurătură miraculoasă: “ești proastă ca moartea”. Citiți despre înjurătura care procrastinează.


Nu, nu “ca noaptea”. Nu, “proastă ca moartea”. Fabuloasă înjurătură.


Deci, moartea este proastă.

Așa și e. Acționează prostește. E om bătrân, e om bolnav îl duce-n lumea ei. Deci, ce vrei, moartea lucrează cu evidențele contabile și biologice. Bun, mai lovește și copil nevinovat și femeie fără pată și om fără obidă. E imprevizibilă uneori, dar, în general, proastă.

Dar o femeie rotunjoară, cu sânii lăsați, dar încă cu viață-n ochi, cu un vino-ncoa amar?
Poate fi ea “proastă ca moartea”? De două ori i-a zis bărba-su. Dar cu un ton blând. Nu cu răutate. Ea ieșea la vândut crizanteme de alea albe, fără viață. El aranja de nervi niște trandafiri și număra banii.

“proastă ca moartea”, “proastă ca moartea”

Deci, nu era mare gâlceava. Și nu era pe viață și pe moarte disputa. Încet-încet mi-am dat seama că-n aerul murdar al pieții se punea de o procrastinare. Era o înjurătură de azi pentru mâine.

Nu azi te schimb, spunea tonul, ci mâine, zicea vorba.
Ține minte să fii “deșteaptă ca viața” data viitoare.
Înjurătura omului era oftică. Momentul s-a dus, gata, puf !
Înjurătura omului era procrastinare.
Hai, începe și tu, cu întârziere, o deșteptare.
Miraculoasă înjurătură. Mai ales în domeniul florarilor.


Aici, mă pricep, cât de cât.
Din reportaje și ceva discuții cu fragila tagmă a florarilor.
În fapt, între florari femeia e cea care ține florăria. Bărbatul e un samsar. Ea știe piața, uneori afacerea este moștenirea ei de familie chiar (locul, chioșcul, tradiția negustorească). Deci, bărbatul este cel ce "e în plus".

Am văzut divorțuri de florari.
Ea rămâne între flori, el pleacă.

Tot ea ține banii.
Că doar ea știe bine ce s-a încasat pe fiecare zi. Deci, “proastă ca noaptea” e puțin, bărbatul la prânz, vinerea asta, a forjat “proastă ca moartea”, un pic mai dur. Dar, repet, după ton și după cum ea stă “cu fundul la el” nu-i niciun pericol. E patimă, e viață între cei doi. Moartea n-are putere. Și, nu știu cum, mă cam doare-n cot de procrastinarea femeii. Atunci ce-am pățit? De ce am scris? Doi oameni mi-au dăruit, vociferând, o clipă din viața lor.

autor, Eugen Istodor

sursa:https://www.hotnews.ro/stiri-perspektiva-24258590-procrastinare-piata-matache-bucuresti-proasta-moartea-esti-replica-florarului-catre-nevasta.htm

”Ce găină de Gostat ești, Marcele !”

 


Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a fost umilit fără drept de apel. Ce a făcut şeful MAI de şi-a atras cuvintele grele ?


Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne, este criticat dur de un celebru jurnalist pentru modul în care s-a prezentat în faţa opiniei publice în ultima perioadă.

Victor Cutacu a scris un text extrem de virulent la adresa şefului MAI, reproşându-i lipsa de implicare şi de asumare a deciziilor în cadrul unuia dintre cele mai importante ministere ale Guvernului României.

“Ce găină de Gostat ești, Marcele… Fugi de oricine ți-ar putea pune o întrebare și ți-o iei de unde nu te aștepți. Mai ai să postezi cafeluța de dimineață cu inimioare pe contul ministerului.

Aruncă dracu’ geaca aia de piele, nu te prinde. Oricât te-ai încorda, aduci tot a poștaș de țară cu pensiile și alocațiile în tolbă. Mai ai să te descalți pe trecerea de pietoni, să nu strici vopseaua!”, este critica dură adusă de Victor Ciutacu ministrului de Interne.

Jurnalistul nu l-a iertat recent nici pe Klaus Iohannis

Nu este pentru prima oară când Victor Ciutacu are cuvinte grele la adresa oamenilor de la vârful statului. La începutul lunii, preşedintele Iohannis a fost întrebat, într-o conferinţă de presă, despre situaţia clanurilor interlope din Capitală, după moartea liderului clanului Duduianu.

“Este un fenomen pe care îl observăm cu îngrijorare, dar în același timp putem să vedem că există o preocupare serioasă și intensă și la Interne și la marile Parchete și la ministerul Justiției. Însă trebuie să vedem lucrurile așa cum sunt. Nu se poate repara de pe o săptămână pe alta ce s-a stricat în 30 de ani. Sau dacă vreți să fiu mai concret și mai acid politic, să ne amintim cu tristețe, că altfel nu pot să îmi amintesc de cei 3 ani de guvernare PSD, în care PSD-ul a încercat cu toată forța să distrugă legile Justiției, să pună cizma pe gâtul Justiției din România, să-i apere pe penali în detrimentul oamenilor cinstiți. Asta se vede acum pe străzi.

Actualul Guvern vine cu măsuri, dar când ajunge în Parlament este aceeași majoritate PSD-istă care încă se opune la reformele necesare în domeniul Justiției. Asta nu ne face să ne oprim. Vom merge mai departe și vom găsi soluțiile care se cuvin pentru a pune lucrurile la locul lor, pentru ca infractorii să fie la pușcărie și oamenii cinstiți să fie apărați de instituțiile statului, nu invers cum din păcate am avut tendința în anii de guvernare PSD-istă”, a spus atunci şeful statului.

Victor Ciutacu a luat imediat foc şi i-a dat replica lui Klaus Iohannis.

“Deci Ciuma Roșie e de vină că s-a înfipt Pian în stilet. Bre, nea Roboate, ești în firea ta ?

Mai ai să zici că a ieșit Dragnea de la Rahova un pic, a trecut strada la adăpostul întunericului și, profitând de momentul de reverie al interlopului de treabă, l-a crestat la femurală cu șuriu’ confecționat artizanal la atelierul auto, până să-i ia Alexandreasca memorabilul interviu de chin, de dor și de jale”, a spus atunci jurnalistul.

Liberalii nu îşi votează propriul guvern luni

 


Parlamentul dezbate, luni, moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban.

Liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, anunţă că grupul deputaţilor liberali nu participă la votul asupra moţiunii de cenzură, "pe care PSD a transformat-o într-un ghem de minciuni". "PNL nu girează acest demers politicianist al baronilor PSD, unul iresponsabil, neconstituţional şi împotriva intereselor de stabilitate politică a unei ţări aflate încă în război cu pandemia", afirmă Roman. 

"Moţiunea PSD trebuie sa se intituleze: PSD vrea sa dea foc României, în plină pandemie! Având în vedere faptul ca România este în lupta cu pandemia şi ca suntem cu doar câteva săptămâni înainte de alegerile locale şi parlamentare, gestul PSD nu este doar neconstituţional, ci şi unul profund iresponsabil. După ce au lăsat România cu depozitele goale de medicamente, cu stocuri ZERO, PSD a dus în permanenţă o luptă pentru sabotarea Guvernului", afirmă Florin Roman, duminică.

El adaugă că reprezentanţii PSD "s-au plâns ca măsurile luate de Guvern sunt prea dure, au cerut relaxare peste relaxare şi rezultatul este ca am ajuns la o medie de peste 1.200 de cazuri pe zi".

"Au lăsat Guvernul fără posibilitatea unor acţiuni legale şi astfel, numărul cazurilor grave de pe secţiile ATI a explodat. Lupta de gherila a PSD s-a mutat apoi pe plan economic, solicitând măriri de pensii şi salarii, de parcă România nu ar fi trebuit sa aloce sumele necesare luptei anti-COVID-19. Reamintesc ca la votarea bugetului de stat, România nu era în situaţia de a lupta împotriva unui virus care nu a plecat. Acum, baronii roşii ai PSD vor să genereze o criză politică, să arunce România în haos, doar pentru interese de partid. Este cel mai iresponsabil lucru pe care îl poate face PSD!", spune Roman.

El susţine că "nicăieri în lume, un partid nu a forţat o moţiune de cenzură în perioada pandemiei". "PNL nu girează acest demers politicianist al baronilor PSD, unul iresponsabil, neconstituţional şi împotriva intereselor de stabilitate politică a unei ţări aflate încă în război cu pandemia", precizează Florin Roman.

sursa:https://www.romaniatv.net/motiune-de-cenzura-liberalii-nu-isi-voteaza-propriul-guvern-luni_534906.html

Asteroidul de peste 70 de picioare în diametru, va zbura lângă Pământ pe 1 septembrie

 


Un asteroid cu diametrul cuprins între 22 și 49 de metri va zbura relativ aproape de Pământ marți, informează Administrația Națională Aeronautică și Spațială (NASA) din SUA.

„Va atinge Pământul #asteroidul 2011 ES4? Nu! Apropierea lui 2011 ES4 este „apropiată” la scară astronomică, dar nu prezintă niciun pericol de a atinge Pământul. Experții #PlanetaryDefense se așteaptă să treacă în siguranță la cel puțin 45.000 de mile (792.000 de terenuri de fotbal) depărtare marți, 1 septembrie", a declarat NASA Asteroid Watch pe Twitter.

NASA estimează viteza relativă a asteroidului la aproximativ 8,16 kilometri pe secundă.

Asteroidul 2011 ES4, din grupul de asteroizi Apollo din apropierea Pământului, a fost descoperit în primăvara anului 2011.


sursa:https://ro.sputnik.md/International/20200830/31486831/asteroid-pamant-1septembrie.html

”Faptul că nu ai simptome este în sine un simptom” 🤦🏻‍♂️

 


Avocatul Gheorghe Piperea îl critică în termeni acizi pe secretarul de stat Raed Arafat după declarația acestuia potrivit căreia s-ar impune niște reguli și în casă pentru prevenirea infecțiilor.

„Mă intrebam dacă nu cumva Arahat a fost tras pe dreapta. Dar nu, stafia lui continuă să ne bântuie. Auzi la el – regulile de “prevenție” să continue și acasă, copiii să fie separați de bunici (eventual să poarte și măști, că într-un apartament de 2-3 camere nu prea merge cu distanța socială – n.n.); răul cel mai mare încă nu s-a întâmplat (și atunci de ce se deschid școlile, restaurantele și urnele – n.n.); faptul că nu ai simptome este în sine un simptom (🤦🏻‍♂️).

Mă tem că inclusiv în cazul foarte probabil al căderii guvernului Șică Orban, acest idol fals va rămâne pe soclu, în ciuda incoerențelor sale și în disprețul constatărilor Curții de Conturi”, a scris Piperea pe pagina sa de Facebook.

Raed Arafat a recomandat ca familiile să impună reguli în casă în contextul în care elevii se întorc la școală.

„Eu as impune si niste reguli in casa, mai ales daca sunt persoane in varsta, bunici, etc. As pune niste reguli in casa pentru urmatoarele luni, chiar daca nu sunt reguli oficiale, sunt recomandari, familiile poate ca le adopta sau nu, dar regula este copilul sa nu interactioneze direct cu bunicii, nu va fi usor, dar e o regula care trebuie sa fie. (…) Pericolul real asupra copiilor este minimal, pentru ca boala asta se intampla sa nu aiba un impact grav asupra copiilor si pana acum acestea sunt datele, nu se schimba. Este un procent infim de cazuri in lume in care copiii au fost afectati mai serios, in rest nu. La acest moment noi nu vorbim de un pericol asupra copiilor. Pericolul este cand se intorc acasa si sa ajunga sa transmita catre bunici”, a spus Arafat vineri, la Digi 24.

sursa:https://www.cotidianul.ro/piperea-oripilat-de-raed-arafat-auzi-la-el

Teste mai puține, cazuri – pe măsură

 


Alte 952 de noi cazuri de Covid-19, din 14.670 teste prelucrate, și 39 de decese la pacienți confirmați cu noul coronavirus, în ultimele 24 de ore.

Potrivit GCS, până duminică, în România, au fost confirmate 86.785 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. 37.665 de pacienți au fost declarați vindecați și 10.785 de pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare.

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 952 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2, acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 454 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Până duminică, 3.578 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 39 de decese (23 bărbați și 16 femei) ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Caraș-Severin, Constanța, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Prahova, Sibiu, Teleorman, Vaslui, Vrancea și București.

Dintre acestea, un deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 30-39 de ani, 4 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 12 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 10 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 12 decese la categoria de peste 80 de ani.

32 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 2 pacienți decedați nu au prezentat comorbidități, iar pentru 5 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

În spitale sunt internate cu COVID 7.213 de persoane, dintre care 492 sunt la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 1.795.633 de teste. Dintre acestea 14.670 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 7.904 în baza definiției de caz și a protocolului medical, iar 6.766 la cerere.

sursa:https://www.cotidianul.ro/teste-mai-putine-cazuri-pe-masura/

Constanța: Mare agitată, cu valuri mari/ Cel puţin şapte intervenţii pentru salvarea unor persoane/ Un bărbat a murit, o altă persană dispărută în mare

 


Autorităţile din Constanţa anunţă că, azi duminică, marea este extrem de agitată, iar toate echipajele disponibile ale ISU, Gărzii de Costă şi Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare (ARSVOM) sunt angrenate în misiuni de căutare şi salvare a persoanelor dispărute în mare sau în pericol de înec. Un bărbat de 76 de ani a murit.

Purtătorul de cuvânt al ISU Dobrogea, Anca Chiriţă, a declarat că forţele inspectoratului acţionează pe sudul litoralului, de la Vama Veche la Olimp, scrie News.ro.

"În tot sudul litoralului, începând de la Vama Veche până în Olimp, avem toate forţele inspectoratului (terestre patru SMURD, şenilate şi pe mare ambarcaţiunea din Portul Mangalia şi echipaje de scafandrii) şi aerian (elicopterul) care desfăşoară activităţi de căutare salvare sau acordare prim ajutor medical pentru cel puţin şapte persoane printre care copii, fie dispăruţi în mare, în pericol de înec sau resuscitati pe plajă", a declarat Anca Chiriţă.

Ea a precizat că misiunilor li s-au alăturat cinci echipaje ale Serviciului Judeţean de Ambulanţă, nave ale ARSVOM şi Garda de Coastă.

ISU Dobrogea a prezentat un bilanţ al intervenţiilor de duminică, până în jurul prânzului:
  • În Olimp, un bărbat de 76 de ani a decedat.
  • În staţiunea Neptun o persoană scoasa din mare a refuzat transportul la spital.
  • În Venus, un copil în vârstă de nouă ani a fost scos din mare cu probleme respiratorii şi a fost transportat la spital. De asemenea, o femeie aflată în stop cardio-respirator a fost dusă la spital.
  • La Jupiter, o persoană a refuzat transportul la spital, iar în Vama Veche - trei persoane scoase din mare refuză transportul la spital.
  • La ora transmiterii acestei ştiri, a mai rămas o persoană dispărută în mare, la Venus.

sursa:https://www.hotnews.ro/stiri-esential-24258876-constanta-mare-agitata-valuri-mari-cel-putin-sapte-interventii-pentru-salvarea-unor-persoane-barbat-murit.htm

Ofițer francez, la NATO, arestat pentru spionaj în favoarea Rusiei


Un locotenent-colonel al armatei franceze, care lucrează la NATO, la baza din Italia, a fost pus sub acuzare în urmă cu zele zile pentru încălcarea securității. Este suspectat că a furnizat documente sau informații ultra-sensibile unui agent de servicii secrete ruse, conform informațiilor Europe 1.

Ce se știe despre acest om?

Este un locotenent-colonel al armatei, staționat la NATO - nu la sediul organizației de la Bruxelles, ci la o bază din Italia. El lucrează tocmai la centrul de comandă al forțelor aliate, situat lângă Napoli. Conform informațiilor Europa 1, suspectul, în vârstă de cincizeci de ani și tată a cinci copii, are origini îndepărtate în Rusia și cunoaște fluent limba acestei țări.

Care sunt acuzațiile aduse împotriva lui?

În Italia, acest ofițer superior a fost văzut în contact cu un spion rus, agent al G.R.U., serviciul de informații militare rusesc. De îndată ce au apărut aceste suspiciuni, Franța nu a vrut să-și asume riscul de a-l lăsa să acționeze. „Ministerul Forțelor Armate a luat inițiativa de a sesiza procurorul prin activarea articolului 40 (din Codul de procedură penală care prevede că orice ofițer care dobândește cunoștințe despre o infracțiune informează imediat autoritatea judiciară) ", a indicat Florence Parly.

Parchetul din Paris a deschis o anchetă și Direcția Generală a Securității Interne (DGSI) l-a arestat pe militarul suspect în urmă cu zece zile, când își termina vacanța în Franța și se pregătea să se întoarcă în Italia.

Ce riscă?

Furnizarea de documente sau informații ultra-sensibile unui agent rus este un act catalogat drept trădare de justiția franceză. Aceasta este o infracțiune care este pedepsită cu cincisprezece ani de închisoare. În timp ce ancheta este acum încredințată unui judecător de instrucție, militarul, acuzat în special de „furnizarea de informații unei puteri străine, colectarea informațiilor care aduc atingere intereselor fundamentale ale națiunii (...) și compromiterea secretului apărării naționale de către o persoană responsabilă de acest secret este închis în Prison de la Sante.

sursa:https://www.hotnews.ro/stiri-international-24258980-militar-francez-care-lucreaza-nato-arestat-pentru-spionaj-favoarea-rusiei.htm

Presupuse mutilări ritualice în Franța

 


Zeci de cai au fost omorâți, iar urechile le-au fost tăiate.


Aproximativ 30 de incidente au fost raportate în grajduri și cluburi de echitație în Franța, în ceea ce poliștii cred că este vorba de către mutilări ritualice. Atacatorii vizează cai și ponei, relatează The Guardian.

Polițiștii sunt uimiți de atacurile macabre, care includ ciopârțiri. Cel mai adesea, o ureche - de obicei dreapta - este tăiată, aducând aminte de trofeul toreadorului în coridă.

Până la 30 de atacuri au fost raportate în Franța, a spus ministrul Agriculturii vineri.

Un atac a fost înregistrat în februarie, potrivit Le Point. Cu fiecare atac, misterul pare să crească.

”Nu excludem nimic”, a spus ministrul Agriculturii, Julien Denormandie, la France-Info.

Jandarmii din Auxerre, Burgundia,a publicat o schiță cu chipul unui suspect.

”Cine nu se prezintă mâine sau votează invers, dacă nu există o cauză obiectivă, înseamnă că nu mai face parte din echipa PSD”

 

Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, el însuși exclus din partid în urmă cu trei ani, îi amenință pe parlamentarii social-democrați că vor fi dați afară dacă lipsesc luni de la votul moţiunii de cenzură, fără a avea un motiv ”obiectiv”. Grindeanu se arată convins că moţiunea va duce la căderea Guvernului condus de Ludovic Orban.

”PSD se bazează sută la sută pe voturile parlamentarilor PSD. Eu am convingerea că mâine această moţiune de cenzură va fi votată şi va trece”, a declarat Sorin Grindeanu, duminică, într-o conferinţă de presă, citat de news.ro.

Acesta a precizat că nu doreşte să facă speculaţii pe tema inexistenţei unui cvorum la votul programat pentru luni. ”Eu vă spun că mâine această moţiune de cenzură va fi votată şi adoptată”, a întărit Grindeanu.

Întrebat pe câte voturi ale parlamentarilor PSD mizează, liderul social-democrat a precizat că sunt luate în calcul voturile tuturor senatorilor şi deputaţilor PSD.

”Toţi. Cine nu se prezintă mâine sau votează invers, dacă nu există o cauză obiectivă, înseamnă că nu mai face parte din echipa PSD. Vreau să fiu cât se poate de clar din acest punct de vedere. (...) Cine din PSD mâine nu votează moţiunea de cenzură sau găseşte cauze nerealiste în a nu fi prezent înseamnă că nu face parte din echipa PSD” a declarat Grindeanu.

Întrebat dacă îşi va asuma funcţia de candidat pentru şefia Guvernului, Sorin Grindeanu a precizat că nu este propunerea PSD pentru funcţia de premier, arătând că nu se înscrie în profilul de premier prezentat anterior de Marcel Ciolacu.

”Nu sunt eu propunerea PSD, profilul a fost prezentat de preşedintele partidului în urmă cu o săptămână, zece zile”, a mai declarat Grindeanu, în acest context.

El a reafirmat decizia PSD de a face o propunere pentru funcţia de şef al Guvernului. În ceea ce priveşte acuzaţiile preşedintelui Pro România, Victor Ponta, privind existenţa unui ”blat” între PSD şi PNL cu privire la moţiunea de cenzură, întrebat dacă în urma acestor afirmaţii ale lui Ponta se mai bazează pe voturile Pro România la moţiune Grindeanu a afirmat că nu doreşte să facă speculaţii.

”Aveam semne de întrebare şi până acuma. Haideţi să aşteptăm ziua de mâine şi să vede cine e prezent câţi din câţi astfel încât să ne facem o imagine cât se poate de corectă şi să nu facem speculaţii”, a mai precizat Grindeanu.

sursa:https://www.hotnews.ro/stiri-politic-24258790-inainte-votul-motiunea-cenzura-grindeanu-isi-ameninta-excluderea-daca-chiulesc.htm

Cauza izbucnirii coronavirusului în Europa - răspunsul lui Putin

 


”Individualismul și lipsa de dorință de a lua în calcul interesele majorității au provocat un focar de coronavirus în unele țări ale lumii”, a declarat președintele rus Vladimir Putin, într-un interviu pe canalul Rossia-1.

"Desigur, acest individualism, lipsa de dorință de a ține cont de interesele majorității covârșitoare a membrilor societății duce la ceea ce vedem în unele țări - un focar al bolii, o situație recurentă", a spus Putin.


În același timp, el și-a exprimat speranța că al doilea val „nu va fi, iar Europa și alte părți ale lumii vor face față acestei situații”.


Președintele Rusiei a mai declarat că un al doilea vaccin împotriva COVID 19 va fi dezvoltat în septembrie.


”Va fi gata un alt vaccin în septembrie... medicamentul este dezvoltat de faimosul Institut Vector din Novosibirsk”, a spus Putin.

 El a arătat că ambele vaccinuri vor fi în concurență, arătându-și speranța că noul tratament va fi la fel de eficient ca și cel anterior.


sursa:https://ro.sputnik.md/International/20200827/31462997/Cauza-izbucnirii-coronavirusului-n-Europa---rspunsul-lui-Putin.html

Românii pot traversa Ungaria după 1 septembrie: iată în ce condiții

 


Ministerul Afacerilor Externe a anunțat print-un comunicat că ministrul Bogdan Aurescu a discutat astăzi la telefon cu omologul său ungar Péter Szijjártó, cerând clarificări legate de informațiile apărute în spațiul public referitoare la adoptarea în perioada următoare de noi măsuri restrictive pentru gestionarea epidemiei.

Aurescu a cerut omologului său informații privind conținutul exact al măsurilor vizate, insistând asupra luării în considerare a impactului acestora asupra cetățenilor români care tranzitează Ungaria, precum și în privința cetățenilor români care sunt lucrători transfrontalieri.

Ministrul Péter Szijjártó a confirmat că tranzitul cetățenilor români prin Ungaria, respectiv accesul cetățenilor români care sunt lucrători transfrontalieri nu vor fi afectate.

 „Astfel, conform oficialului ungar, tranzitarea teritoriului Ungariei va fi permisă în continuare în aceleași condiții și se va face prin aceleași puncte de trecere ale frontierei și pe aceleași culoare rutiere stabilite. A arătat că regulile preconizat a fi schimbate se referă la intrarea în Ungaria ca destinație finală a călătoriei”, precizează MAE român.

Ministrul Szijjarto a sugerat ca autoritățile polițienești de resort din cele două state să mențină un contact apropiat în perioada imediat următoare pentru eventuale clarificări tehnice, a mai precizat comunicatul MAE.


MAE reamintește că, în prezent, sunt aplicabile următoarele condiții de tranzit pentru pasageri:

- durata tranzitului să nu depășească 24 de ore;

- persoanele nu prezintă simptome specifice infecției cu COVID-19;

- să prezinte un document din care să rezulte fără echivoc scopul deplasării şi ţara de destinaţie, respectiv să aibă asigurată intrarea pe teritoriul statului vecin Ungariei, aflat pe ruta de tranzit către ţara de destinaţie.


sursa:https://ro.sputnik.md/International/20200829/31485939/Romanii-pot-traversa-Ungaria-dup-1-septembrie-conditii.html

Ne conduc acum „penali”, habarniști și diletanți

 


Am crezut mereu și continui să cred, cu toată convingerea, în viitorul stângii românești europene. Cred, deopotrivă, că trebuie să ne asumăm cu toții, cei care suntem oameni de stânga, misiunea uriașă a reclădirii stângii românești.

Pentru aceasta, Partidul Social Democrat are nevoie, în primul rând, de liniște interioară, de unitate și de implicarea reală și deplină a tuturor membrilor și simpatizanților săi, valorificând expertiza celor care o dețin cu adevărat!

Îmi amintesc că în discursul său de la reuniunea Consiliului Național al PSD din anul 2008, Adrian Năstase (din punctul meu de vedere cel mai bun prim-ministru pe care l-a avut această țară în cei 30 de ani de democrație) spunea următoarele:

„Partidul nostru NU a fost întotdeauna foarte iubit, dar el a fost respectat. A fost respectat pentru soluțiile pe care le-a adus la problemele țării, pentru proiectele pe care le-a lansat și pe care a știut să le aducă la îndeplinire și pentru oamenii săi, profesioniști, oameni serioși, oameni respectabili”.



Echipa condusă de Marcel Ciolacu a reușit să readucă în partid liniștea interioară și unitatea atât de necesare.

Avem puterea și determinarea să redevenim respectați, generând soluții la problemele țării și promovând doar oameni de calitate!

În al doilea rând, cred că măsurile de la nivelul intern al partidului trebuie completate cu măsuri la nivel extern, printr-o deschidere reală către societate.

Societatea trebuie să devină un partener loial, care poate și trebuie să fie consultat în mod constant și transparent, în special în ceea ce privește procesul instituțional decizional. PSD are nevoie de societate la fel de mult cum societatea are nevoie de PSD.

Personal, apreciez că nu ne mai permitem pași greșiți. Refondarea PSD este vitală pentru însuși viitorul stângii românești!

În perioada 2016-2019, partidul nostru și-a asumat guvernarea țării și a făcut-o cu responsabilitate și profesionalism, generând rezultate tangibile pentru cetățeni.

Medicii, profesorii, copiii, oamenii de afaceri, agricultorii, etc., cu toții au beneficiat de măsuri concrete menite să le aducă prosperitate.

Guvernul PSD este cel care, continuând linia rezultatelor extraordinare în planul politicii externe ale guvernului Năstase (respectiv integrarea în NATO și finalizarea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană), a pregătit (în mandatul ministrului Victor Negrescu), condus și organizat exemplar Președinția României la Consiliul Uniunii Europene.

Cu toate aceste rezultate concrete însă, ultimele alegeri electorale au fost pierdute categoric. Unii ar spune chiar rușinos.

Sigur, există și înfrângeri care nu coboară, ci înalță, vorba maestrului Octavian Paler. Dar acestea NU sunt, din punctul meu de vedere, unele dintre ele.

Rezultatul a arătat, dincolo de orice dubiu rezonabil, că PSD are nevoie de schimbări radicale, că trebuie intervenit chirurgical, că nu mai merge cu mici compromisuri sau cu jumătăți de măsură.

Eu cred cu toată convingerea că PSD poate să devină acel partid de stânga, progresist și pro-european de care România și românii au nevoie.Pentru aceasta, apreciez, printre altele, că trebuie să acceptăm și să recunoaștem greșelile trecutului. Numai astfel putem reconstrui o relație loială și corectă cu alegătorii.

Trebuie să ne îndreptăm, deopotrivă, atenția/viziunea/politicile și către tineri și către românii din diaspora.Iar momentul este prielnic.

România este guvernată acum de cel mai prost și ticălos guvern pe care l-a cunoscut în ultimii 30 de ani. Cred astfel că trebuie să reacționăm prompt, sancționând diletantismul și ticăloșia guvernului. Este datoria noastră să protejăm cetățenii, să arătăm adevărata față a celor are conduc acum România.

Pentru că adevărul este că aceștia au ajuns la putere prin manipulare și prin trădare, punând în funcții publice „penali” (folosesc expresia și criteriile iohannisiene), habarniști și diletanți, oameni care nu au realizat în viața lor ceva, care nu au produs vreodată rezultate. Iar acest lucru a fost confirmat chiar de Ludovic Orban, care într-un moment de sinceritate debordantă a spus următoarele: „Oamenii trebuie să înțeleagă că unul este discursul politic, alta este posibilitatea de a realiza efectiv ceva”.

Este datoria noastră să arătăm românilor realitatea. Să le spunem că au fost mințiţi.

„Personalitățile” aflate la guvernare nu au înțeles că o țară nu se conduce și cu siguranță nu se dezvoltă cu sloganuri ieftine și prin campanii de manipulare, prin ură și dezbinare. O țară se conduce prin muncă și seriozitate, fiind alături de oameni, luptând zilnic să le îmbunătățești viața, respectând în literă și spirit Constituția și legile țării, unind și mediind, fiind mândru că ești român. Adică prin toate acele lucruri care NU caracterizează pe nimeni din actuala putere!

Vedem și simțim cu toții, la aproape 9 luni de guvernare liberală, că lozincile (promovate prin eficiente campanii de manipulare) pot aduce voturi, dar cu siguranță nu țin loc de program de guvernare, nu protejează populația și medicii, nu creează locuri de muncă, nu aduc subvenții pentru agricultori, nu realizează investiții, nu aduc prosperitate și nici nu consolidează rolul/profilul României la nivel european/internațional.

România și românii au nevoie de o stângă puternică, o stângă valoroasă, o stângă serioasă și respectabilă, care să aducă soluții la problemele țării, care să lanseze și să ducă la îndeplinire proiecte cu impact asupra vieții cetățenilor.

Partidul Social Democrat trebuie să redevină astfel, în cel mai scurt timp, ceea ce este menit să fie: principala forță politică a României, partenerul credibil și loial al fiecărui cetățean român!

sursa:https://www.qmagazine.ro/ne-conduc-acum-penali-habarnisti-si-diletanti/

Academia Română avertizează asupra pericolelor tehnologiei 5G

 


Controversata tehnologie 5G a generat dezbatere publică în toată lumea. Manifestații, pro sau contra, petiții de blocare a implementării acestei noi tehnologii au loc în lume, inclusiv în România, în ultimii ani.

Academia Română își manifestă preocuparea față de consecințele pe care utilizarea tehnologiei 5G le-ar putea avea asupra sănătății publice și consideră că aceasta este o temă de maxim interes în contextul în care România analizează aprobarea strategiei de implementare a rețelei 5G la nivel național (HG 429/2019).

STAȚIILE 5G VOR GENERA CÂMPURI ELECTROMAGNETICE DE 100 DE ORI MAI PUTERNICE DECÂT CELE EXISTENTE

„Atragem atenția că expunerea populației la radiația de radiofrecvențe de mare putere în Europa și, implicit, în țara noastră este deja o temă de dezbatere în lumea științifică la nivel mondial. Astfel, oamenii de știință avertizează că viitoarele stații 5G vor genera câmpuri electromagnetice de cca 100 de ori mai puternice decât cele ale generațiilor deja în funcțiune, dezvoltând practic un ocean artificial de radiații milimetrice de înaltă frecvență (30-300 GHz), cu imens potențial de risc, pe termen mediu, asupra vieții.

Organizația Mondială a Sănătății, Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului și alte autorități medicale internaționale clasifică câmpul electromagnetic produs de radiofrecvențe ca posibil carcinogen la om. În mod concret, radiațiile milimetrice se absorb la nivelul pielii, în profunzime de cca 1-2 mm, precum și la nivelul păturii superficiale a corneei, iar efectele locale se pot transmite prin mecanisme moleculare în restul organismului.



Alături de riscul de cancer, literatura de specialitate semnalează, între altele, efecte precum stresul celular, lezări ale mecanismelor genetice, deficit de memorie și probleme ale procesului de învățare, tulburări neurologice.

Astfel, considerăm că, înainte de a introduce în funcțiune sistemul 5G, este absolut necesară o analiză științifică responsabilă, care să vizeze atât evaluarea riscurilor asupra sănătății oamenilor, cât și stabilirea standardelor de expunere maximă totală.

sursa:https://www.qmagazine.ro/academia-romana-avertizeaza-asupra-pericolelor-tehnologiei-5g/

Încoronarea lui Răzvan Lucescu

 


Echipa Al Hilal Riad, condusă de antrenorul român Răzvan Lucescu,  a câştigat titlul de campioană a Arabiei Saudite sâmbătă, după victoria cu Al Hazem (4-1), pe teren propriu, în etapa a 28-a, penultima a sezonului.

Pentru Răzvan Lucescu este al doilea titlu de campion consecutiv, după ce în sezonul precedent a cucerit trofeul în Grecia, cu PAOK Salonic.

Al Hilal s-a impus prin golurile înscrise de Salem Al Dawsari (8), Bafetimbi Gomis (40 – penalty, 53, 56 – penalty), după ce adversarii au deschis scorul prin Abdulrahman Al Yami (3).

Acesta este al 16-lea titlu de campioană pentru Al Hilal, un record în Arabia Saudită.

Cât despre Lucescu, mai are alte şase trofee ca antrenor, două Cupe ale României cu Rapid (2006, 2007), Cupa Qatarului cu El Jaish (2013), două Cupe ale Greciei cu PAOK (2018, 2019) şi Liga Campionilor Asiei cu Al Hilal (2019).

Elevii, mai deștepți ca guvernanții și mai clonțoși ca opozanții

 


Nici în anii cei mai grei ai societății românești, Educația, Cultura și Sănătatea n-au avut miniștri atît de proști. 

Rîdea țara de Suzana Gâdea, dar era profesor universitar la Facultatea de Metalurgie din IPB și unii ziceau că nu era străină de profesia ei. 

În cei treizeci de ani de libertate, la cele trei domenii importante pentru România am avut de-a face cu tot soiul de numiri de umplutură. Toate partidele s-au întrecut în a descoperi mediocri sau ratați pe care să-i împingă în aceste ministere esențiale pentru cultura și educația populației.

Monica Anisie este crucea acestui dezastru, pusă pe grămada de improvizații și greșeli și cu acordul unui mediocru profesor suplinitor de provincie ajuns primar și, mai apoi, președinte.

Situația incertă a începutului de an nou școlar este vizibilă. Într-un fel, și la anume capitole, ea este de înțeles. Pandemia este totală, și periculoasă. Pe tot globul se caută soluții. Unii orbecăie în ipoteze naive și măsuri tembele. Din acest punct de vedere, încerc să fiu înțelegător. Dar nu pot însă accepta ”pecsiglas” și nici vrăjeala cu tabletele. Și nici modificarea ” distanței sociale” dintre elevi. Ba la restaurante a fost doi metri, ba 1,5 și acum a fost mutată la 1 metru. Parcă am fi în cazul graniței dintre austrieci și turci!?

De la debutul comic cu ”gripa ușoară” și pînă azi cînd președintele și puterea au ajuns de rîsul și de plînsul copiilor și al părinților, am asistat la nenumărate improvizații. Unele vesele, altele triste și foarte multe de-a dreptul hoțești. Adică pe bani grei. Gluma sinistră cu alocarea a 175 milioane de lei pentru achiziții de materiale începînd din anul 2021 vine ca un ciucure colorat pe căciula prostiilor din scăfîrlia actualilor guvernanți.

Comunicatul Consiliului Național al Elevilor (ajutat sau nu de politicieni la redactarea textului) vine ca o palmă pe obrajii guvernului și ai președintelui. Eu zic că o moțiune de cenzură, chiar dacă trece, este mai puțin usturătoare decît ce spun reprezentanții elevilor din țara noastră.

Niciodată elevii n-au fost atît de necruțători cu politicienii și cu guvernanții, chiar dacă este vorba și de părinții lor!

”Mai mult, în cursul zilei de ieri, a fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul Ministrului Sănătăţii nr. 1456/2020, conform căruia şcolile care nu sunt racordate la apă potabilă îşi pot obţine autorizaţia sanitară prin amplasarea unui dozator de apă în cadrul unităţii de învăţământ. Observăm, astfel, faptul că autorităţile adaptează măsurile de siguranţă la infrastructura din şcoli, nicidecum invers, cum ar trebui de fapt. Această practică a fost confirmată şi în proiectul de ordin comun al ministrului educaţiei şi cercetării şi al ministrului sănătăţii, care prevede obligativitatea păstrării unei distanţe de 1 metru între elevi, deşi, până acum, experţii epidemiologi anunţau o distanţă minimă de 1,5 metri.
Considerăm că măsurile prezentate până acum de autorităţi denotă o lipsă acută de responsabilitate, având în vedere faptul că existenţa materialelor sanitare pentru toţi elevii este vitală, în contextul începerii anului şcolar în format fizic, în majoritatea localităţilor din România. Într-un sistem de învăţământ de stat, care este, cel puţin în teorie, gratuit, este inadmisibil ca elevilor să nu li se asigure pachetul minim de protecţie pentru întoarcerea la şcoală, în condiţiile în care Ordonanţa de urgenţă menţionată mai sus prevede alocarea a 50 de milioane de euro pentru achiziţionarea de materiale sanitare în şcoli. În acelaşi timp, lipsa dispozitivelor conectate la Internet, pe care Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi-a asumat să le achiziţioneze încă de la începutul verii, va avea ca rezultat direct privarea de dreptul la învăţătură a mii de elevi aflaţi în imposibilitatea de a-şi continua parcursul educaţional în format online.
„Anul şcolar va începe cu dacă şi cu parcă. La momentul de faţă, asta e tot ceea ce am primit din partea statului român: bănuieli, presupuneri şi lipsă de asumare. Dacă situaţia va continua în felul acesta, vom solicita amânarea începerii anul şcolar, până când autorităţile vor lua în serios deschiderea şcolilor şi nu vor mai juca la cacealma siguranţa elevilor din România”.

sursa:https://www.cotidianul.ro/elevii-mai-destepti-ca-guvernantii-si-mai-clontosi-ca-opozantii/