3.11.2021

Rusia, lecție de dezvoltare economică suverană pentru România

 



În timp ce România, membră UE, înregistrează cifre record de… dependență de produse alimentare de import, Rusia sfidează sancțiunile și are o dezvoltare fără precedent a sectorului.
Unul dintre cei mai apreciați analiști, Constantin Gheorghe, observă că presa română a trecut peste o informație interesantă: ”Federația Rusă a exportat anul trecut alimente în valoare de 31 de miliarde de dolari, obținând un solid excedent, pe fondul sancțiunilor economice”.
”Adică Moscova a mobilizat resurse publice și private, pe care le-a dirijat către agricultură. Și a câștigat!”, scrie fostul consilier politic al lui Ion Iliescu și Adrian Năstase, subliniind că Rusia ”nu doar că și-au scos investițiile, dar au un profit mai mult decât consistent!„.
Pe de altă parte, România ”pro-occidentală” înregistrează recorduri nedorite ale importurilor de produse alimentare!
”România și-a dublat în ultimii 5 ani deficitul comercial cu produse alimentare, acesta ajungând la peste 4,3 miliarde de euro, iar importurile mult prea mari de produse agroalimentare au devenit o vulnerabilitate, cu posibil potențial sistemic” – informație prezentată într-o analiză a Comitetului Național pentru Supraveghere Macroprudențială (CNSM), preluată de Hotnews.
În aceeași analiză se fac și 10 recomandări Guvernului și Băncii Naționale pentru reducerea acestui deficit.
Concret, băncile, IFN și fondurile de garantare a creditelor ”ar putea ajuta mai mult firmele din sectorul agroindustrial” în condițiile în care ”finanțarea bancară a industriei alimentare a scăzut semnificativ (cu 13%) în portofoliul băncilor”.
”Deși firmele din agricultură au primit din partea băncilor un volum important de credite, Comisia Europeană și Banca Europeană de Investiții arată că se menține un deficit important de finanțare pentru agricultura României (estimat între 2,2 mld euro și 5,3 mld euro), în special pentru nevoi de creditare pe termen lung”, se arată în analiză.
Constantin Gheorghe reacționează: ”Cum era? Piața reglează totul! Nu e nevoie de intervenția statului, care e tâmpit, risipește resursele!”
”De asta Oros a zis PA ! mai tuturor programelor care se adresau cu subvenții pe produs micilor agricultori, despăgubiri pentru pierderile de pe urma secetei, șantiere din irigații închise, etc”, scrie analistul. 
Revenind la lecția Rusiei, analistul pune întrebarea cea mai logică: ”Dar statul rus de ce o fi ”deștept”? Pentru că ia de-l conduc sunt cu neuronu la ei? Bine!”
Iar în privința României ”pro-vest”, membră NATO și UE… ”singurul lucru pe care îl produce statul sunt studiile de fezabilitate inutile și analizele inepte, care nu rezolvă nimic!”, conchide Constantin Gheorghe!
Poate tocmai din cauza deficitului de suveranitate, a imixtiunilor obraznice străine și a slugărniciei conducătorilor față de ”înaltele porți” am ajuns aici? Din mare producător exportator socialist, în mare și dependent importator capitalist?
Poate România va învăța ceva din lecția Rusiei.

sursa:https://m.ro.sputnik.md/economics/20210311/33941824/Rusia-lectie-de-dezvoltare-economica-suverana-pentru-Romania.html

TENTATIVE de LICHIDARE - ”Ne-a fost pusă apă în lichidul de frână. Se așteptau ca frâna să fie făcută într-o curbă și amândoi am fi fost morți astăzi”

 


În cadrul unui interviu exclusiv pentru DC News, directorul ARO Câmpulung, Mihai Mărțișor Ciobanu, a vorbit despre tentativele de asasinare la adresa sa:

„Am plecat până la Brașov cu autoturismul de probe ARO 24 pe care aveam în omologare motorul de la BMW, de 180 de cai putere. Vin de la Brașov cu un inginer care lucra la noi. Eu am făcut multe încercări pe drumul Brașov-Câmpulung și știind atât de bine drumul, nu prea frânam în curbe. Ajung la Rucăr, să intru pe podul de acolo. Când intru pe pod, în față era o căruță încărcată cu lemne, iar din față se pregătea să intre pe pod o Skoda S100. Atunci, trebuia să frânez și să dau prioritate Skodei.

În momentul în care am călcat pedala de frână, aceasta a căzut jos, mașina a rămas fără frână, am schimbat a doua și i-am spus băiatului de lângă mine: Ține-te că intru peste căruță să o bag în șanț că îl omor pe cel din față, dacă îl lovesc frontal. În momentul în care am ridicat privirea, am văzut că cel din față a frânat, văzând că vin peste el. Am călcat puternic accelerația, am depășit căruța, am trecut pe lângă botul calului și m-am dus înainte fără să îi lovesc. Am oprit ulterior cu frâna de mână

Ne-a fost pusă apă în lichidul de frână și a fiert. Se așteptau ca frâna să fie făcută într-o curbă și amândoi am fi fost morți astăzi, iar când veneau să constate accidentul, responsabilul de pedală punea lichidul și pedala devenea iar tare și ar fi spus că eu am umblat ca nebunul. Într-o situație din asta ești un om mort, asta a fost prima tentativă“, a precizat Mihai Mărțișor Ciobanu.

O altă tentativă de ucidere

„Altă dată, am fost în Constanța ca să închiriem o suprafață care să aibă și acces la calea ferată. Aveam un Volvo 440. M-am dus în port să vedem unde putem să închiriem, iar când m-am întors, recunosc, am depășit o coloană de mașini, m-am așezat în fața coloanei, iar în momentul respectiv a explodat pneul stânga față și cel stânga spate, unde era o cantitate mai mare de explozibil și am fost aruncat în aer la aproximativ 3 metri înălțime. Apoi am căzut peste un gard de doi metri într-o grădină de lângă drum.

Vine o doamnă la mine și spune: Domnule, pe mine m-ați depășit, dintr-o dată v-ați ridicat în aer și ați dispărut ca în film. Extraordinar !“, își amintește Mihai Mărțișor Ciobanu.

Otrăvire cu radiu

„Într-o dimineață am ajuns mai devreme cu 10 minute la serviciu. Când intru în secretariat, secretara vorbea la telefon, iar în încăperea respectivă șeful biroului de poliție mesteca cu lingurița în ceașca mea de cafea. Mi s-a părut curios și m-am dus la el: Ce faci domnule Barbu, îmi faci cafeaua de dimineață? În momentul acela a trântit ceașca jos, m-a împins cu mâinile în piept și a fugit. El îmi pusese izotopul de radiu în cafea și eu l-am surprins asupra faptului.

În final au reușit și nu mai puteam merge în linie dreaptă, toată lumea zicea că sunt beat, dar eu nu mai puteam merge din cauza otrăvirii cu izotopul de radiu. În timp, treaba a degenerat și am fost dus de urgență la spital pentru că îmi apăruse un fel de umflătură la apendice. Noroc că cineva de acolo m-a internat și mi-a făcut toate analizele. Mi-au spus că nu am un plămân și un rinichi în funcțiune.

Într-o zi, am eliminat mucoasa intestinală, care era o masă gelatinoasă de culoare verde, acolo era depozitul radioactiv. Ulterior, după ce am făcut treaba asta, organismul meu a reacționat, mi-am revenit, iar doctorului nu-i venea să creadă că m-am făcut bine“, a mai precizat directorul.

sursa:https://www.dcnews.ro/directorul-aro-campulung-spune-cum-crede-ca-s-a-incercat-lichidarea-sa_806970.html

Cioloș: Certificatul european nu este pașaport de vaccinare. Se va călători și cu test PCR/test anticorpi

 


Copreședintele Alianței USR-PLUS și membru al Parlamentului European, Dacian Cioloș, a clarificat faptul că românii vor putea călători și fără să se vaccineze dacă nu sunt infectați sau au anticorpi dezvoltați pe cale naturală.

„Vorbim de un certificat care să certifice ceva ce s-a întâmplat și nu despre un pașaport care să dea un drept. Este un lucru foarte important”, a transmis Dacian Cioloș, prin telefon, pentru RFI. Acesta a clarificat ulterior că nu doar pentru turiști este făcut un astfel de certificat, ci și pentru persoane care circulă de exemplu în interes de serviciu sau pentru a-și revedea familiile.

Certificatul are scopul să ateste trei lucruri

Certificatul are scopul „să ateste sau că ai fost vaccinat sau că ai un test PCR negativ sau că ai anticorpi pentru că ai făcut boala, ai avut infecția, ai manifestat-o și ai dezvoltat anticorpi”, a adăugat copreședintele USR-PLUS. „Toate aceste trei lucruri ar trebui să-ți permită să certifici că poți să circuli fără alte restricții, deci nu doar vaccinarea. Și un test PCR, (...) și un certificat medical care să arate că ai anticorpi”, a mai spus Cioloș.

Documentul trebuie să fie universal valabil: și la Ploiești, și la Paris

„Acum trei zile am discutat cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care mi-a confirmat că în foarte scurt timp, 1-2 săptămâni, Comisia va veni cu o propunere legislativă prin care să creeze o platformă comună la nivel european, la care să se conecteze toate statele membre care vor produce aceste certificate pe baza testelor pe care le fac sau a vaccinărilor pe care le fac. Un astfel de certificat făcut la Ploiești trebuie să fie recunoscut și la Paris, și la Copenhaga, și în Madrid și peste tot în Europa”, a explicat Dacian Cioloș.

sursa:https://www.dcnews.ro/ciolos-certificatul-european-nu-este-pasaport-de-vaccinare-se-va-calatori-si-cu-test-pcr-test-anticorpi_807039.html

Renate Webber cere ministrului Vlad Voiculescu un punct de vedere despre legarea pacienţilor

 


Avocatul Poporului solicită ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu, un punct de vedere referitor la necesitatea reglementării la nivel naţional a contenţionării pacienţilor care sunt internaţi în alte secţii decât cele de psihiatrie.

'Plecând de la informaţiile din spaţiul public privind situaţia de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu şi a solicitat ministrului Sănătăţii un punct de vedere referitor la necesitatea reglementării la nivel naţional a contenţionării pacienţilor care sunt internaţi în alte secţii decât cele de psihiatrie şi la măsurile care urmează a fi luate pentru adoptarea unei proceduri care să prevadă criteriile în baza cărora se poate dispune contenţionarea, durata maximă a acesteia, dispozitivele care pot fi utilizate, intervalul de timp la care trebuie să se verifice starea pacientului contenţionat, conduita obligatorie a personalului medical etc', potrivit unui comunicat al Avocatului Poporului.

În urma verificării prevederilor legale aplicabile pentru situaţiile în care personalul medical recurge la metoda contenţionării pacienţilor agitaţi/violenţi, s-a constatat că Ordinul ministrului sănătăţii nr. 488/2016 de aprobare a normelor de aplicare a Legii sănătăţii mintale şi a protecţiei persoanelor cu tulburări psihice nr. 487/2002 reglementează în detaliu contenţionarea pacienţilor cu afecţiuni psihice, însă, în cazul pacienţilor care sunt internaţi în alte secţii decât cele de psihiatrie, nu există o reglementare similară.

În opinia Avocatului Poporului, având în vedere că procedura contenţionării înseamnă o afectare serioasă a libertăţii de mişcare, aceasta ar trebui să fie tratată în mod unitar în toate unităţile spitaliceşti din ţară. Încă din anul 2015, problema contenţionării pacienţilor a fost în atenţia instituţiei Avocatul Poporului.

Astfel, Avocatul Poporului a emis o recomandare Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă 'Sfântul Apostol Andrei' din Constanţa, prin care a solicitat managerului unităţii sanitare să efectueze demersuri pe lângă Ministerul Sănătăţii în vederea reglementării la nivel naţional a modului în care se pot aplica măsurile de contenţionare în secţiile spitaliceşti de altă specialitate decât de psihiatrie.

Avocatul Poporului aminteşte, de asemenea, că şi în anul 2019 instituţia a efectuat demersuri privind contenţionarea unei paciente care fusese internată la Spitalul Municipal de Urgenţă 'Elena Beldiman' din Bârlad. 

sursa:https://www.dcnews.ro/avocatul-poporului-renate-webber-cere-ministrului-vlad-voiculescu-un-punct-de-vedere-despre-reglementarea-contentionarii-pacientilor_807044.html

Puternică prăbușire a acestui partid

 


"Cel mai recent sondaj Sociopol, realizat la începutul lunii martie, ne indică, printre altele, starea politică a momentului. Efectele crizei Covid, împletite cu cele ale crizei economice, dar mai ales cu proasta gestionare a situației, cît și cu tensiunile interne din coaliție, pun presiune asupra partidelor de la putere, îndeosebi asupra PNL", transmite Mirel Palada.

Palada: "PNL, puternică prăbușire"

"Ca și la alegerile parlamentare de la sfîrșitul anului trecut, PSD este pe primul loc în preferințele electoratului român, cu 31%, evoluînd după alegeri în jurul pragului de 30%. Scurta eroziune din campania electorală s-a estompat deja.

După o ușoară revenire la începutul anului, PNL, cu 23%, își continuă eroziunea înapoi spre 20%. Tendința de scădere a PNL este din ce în ce mai bine definită, scăzînd într-un an de zile de la aproape 50% la 20% și un pic. Puternică prăbușire.

De eroziunea PNL beneficiază partenerul secund de coaliție USR. După alegerile parlamentare, acesta este într-o ușoară creștere, urcînd ușor spre 20%, cel mai recent procent fiind de 19%. Dintr-o dată, ecartul dintre PNL și USR PLUS nu mai este atît de considerabil, cum era acum un an, cînd diferența de procente era mai mult de dublă. Între 23% și 19% mai sînt doar 4 puncte procentuale, practic cele două partide fiind deja la egalitate în mințile românilor dornici de vot.

AUR, partidul cel mai recent intrat în scena mare a politicii românești, este în momentul de față la 12%, un scor ceva mai bun decît cel obținut la alegerile parlamentare de anul trecut. UDMR își menține scorul relativ constant de 6% și reprezintă ultimul partid care ar intra în Parlament, dacă alegerile parlamentare ar fi organizate în momentul de față", precizează Mirel Palada.

 



sursa:https://www.dcnews.ro/sondaj-sociopol--cine-ar-castiga-alegerile--palada--puternica-prabusire-a-acestui-partid_806972.html

Dan Barna, chemat să dea explicații la DLAF

 


Vicepremierul Dan Barna a fost chemat la Departamentul de Luptă Anti-Fraudă (DLAF).

Dan Barna spune că va merge la DLAF.

„Era foarte bine dacă această invitație nu s-ar fi lăsat atât așteptată - am solicitat chiar eu acest lucru încă din campania de la prezidențiale din 2019, când s-au speculat din păcate enorm de multe neadevăruri în spațiul public. Acum sper că odată cu această invitație, pe care o voi onora cu încredere, să se lămurească toate aspectele, iar verificarea începută în campania electorală să își încheie parcursul și să scurteze drumul adevărului către lumină”, a scris, pe Facebook, joi, 11 martie, Dan Barna.

Amintim că Rise Project a publicat, în 2019, un articol în care acuza firma lui Dan Barna că multe proiecte au eşuat, iar liderul USR este „supervizorul senin al unor fraude şi conflicte de interese cu fonduri UE”.

sursa:https://www.dcnews.ro/dan-barna-chemat-sa-dea-explicatii-la-dlaf_806977.html

”Dumneata, ministru al Sănătăţii, semnezi cu propria mânuţă că militarii şi rudele lor se pot vaccina şi apoi acuzi...”

 


Mă ipocritule !

Deputatul PNL Florin Roman îl acuză de ipocrizie pe Vlad Voiculescu  de la USR PLUS în contextul în care, ca ministru al Sănătăţii, semnează „cu propria mânuţă că militarii şi rudele lor se pot vaccina şi apoi acuzi că… «specialii», adică veteranii de război, se vaccinează în centre paralele”.

„Incredibil cât de multă ipocrizie în cazul centrelor paralele de vaccinare. Dumneata, ministru al Sănătăţii, semnezi cu propria mânuţă că militarii şi rudele lor se pot vaccina şi apoi acuzi că…«specialii», adică veteranii de război, se vaccinează în centre paralele. Adevăratele centre paralele de vaccinare funcţionează în curtea ministrului Sănătăţii, la spitale şi DSP-uri.

La nivel local, nu mai există şef sau şefuleţ care să nu se fi vaccinat cu tot neamul, fără să fie înscris pe platforma de vaccinare sau fără să primească sms de convocare la un centru de vaccinare.

Vreţi transparenţă, domnule Voiculescu ? Publicaţi ziua, data şi ora vaccinării în fiecare judeţ, pentru fiecare cetăţean! Doar nume! Fără date personale! Şi atunci veţi avea adevărata imagine a centrelor paralelele de vaccinare din curtea dumneavoastră”, a scris Florin Roman miercuri pe Facebook.

sursa:https://www.cotidianul.ro/ma-ipocritule/

Detalii despre CARTEA de IDENTITATE ELECTRONICĂ

 


Ministrul de Interne, Lucian Bode, a anunţat că în şedinţa de miercuri a Guvernului a fost adoptată hotărârea privind stabilirea formei şi conţinutului actelor de identitate, ale dovezii de reşedinţă şi ale cărţii de imobil, iar românii vor putea solicita cartea de identitate electronică începând cu luna august.

„Românii vor putea solicita cartea de identitate electronică

În ședința Executivului care a avut loc miercuri a fost adoptată Hotărârea de Guvern pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare unitară a dispozițiilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr.97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români, precum și pentru stabilirea formei și conținutului actelor de identitate, ale dovezii de reședință și ale cărții de imobil.

Este, practic, etapa finală a procesului de modernizare și de aliniere la standardele europene a documentelor de identitate românești atât în ceea ce privește dimensiunea acestora, cât și privitor la datele personale.

Noua carte de identitate electronică, pe care cetățenii români o vor putea solicita începând cu luna august, va avea dimensiuni reduse faţă de actualul document și va conține elemente de securitate care vor asigura posesorilor garanția că identitatea nu le poate fi furată, iar instituțiilor publice sau private certitudinea că persoana care prezintă actul de identitate este titularul datelor de identificare înscrise pe acest document.

În plus, prin actul normativ aprobat este prevăzută și simplificarea modalității de obținere a acestor documente, astfel că, dacă autoritatea publică deține deja anumite informații necesare soluționării cererii cetățeanului, acesta nu mai trebuie să prezinte documente doveditoare.

Știu că acesta este un proiect mult așteptat de români și că de-a lungul procesului de consultare publică a existat un interes deosebit din partea societății civile care a avut o contribuție valoroasă pentru definitivarea acestuia. Iată că acest parteneriat a dat roade și acum putem vorbi de modernizarea unui segment important al serviciilor pe care Ministerul Afacerilor Interne le oferă cetățenilor.

Eforturile noastre nu se vor opri aici, pentru că cetățenii acestei țări merită servicii de calitate, iar modernizarea și eficientizarea acestei instituții este un deziderat pe care mi l-am asumat odată cu preluarea mandatului.

Am încredere în toți specialiștii acestui minister că vor face în continuare tot ce este necesar pentru inițierea și definitivarea unor proiecte la fel de îndrăznețe și, în același timp, la fel de importante pentru români”, a scris Bode pe Facebook.

sursa:https://www.cotidianul.ro/afla-aici-detalii-despre-cartea-de-identitate-electronica/

Noi cercetări asupra MIEZULUI ASCUNS al PĂMÂNTULUI

 


Noi cercetări indică un nucleu ascuns în miezul solid al Pământului. Natura exactă a acestuia este un mister, dar poate fi legată de schimbările din structura fierului la temperaturi și presiuni extreme, informează Live Science.

Primele bănuieli că s-ar putea să fie ceva interesant ascuns în centrul miezului interior au apărut după 1980. Din cauză că nu se poate pătrunde la miezul interior, unde temperaturile se apropie de cele de la suprafața Soarelui, oamenii de știință se folosesc de undele generate de cutremure pentru a contura o structură a acestuia. Undele de la un cutremur de pe o parte a planetei sunt detectate pe cealaltă parte cu modificări subtile, pe care cercetătorii le interpretează pentru a creia o imagine a ceea ce au parcurs ele.

În mod paradoxal, undele care trec prin miez de la nord înspre sud călătoresc mai repede decât cele care trec prin miez paralele cu Ecuatorul. Nimeni nu știe de ce, spune Stephenson, dar este o descoperire importantă. Termenul tehnic pentru acest paradox este anizotropie.

„În ultimii 20 de ani a fost foarte, foarte neclar ce este cu acest semnal în datele de la centrul Pământului și de ce îl vedem”, afirmă Stephenson, potrivit livescience.com.

Studiul a fost publicat în Journal of Geophysical Resear

Alături de o echipă ea a colectat date de la 100.000 de unde de cutremur care au trecut prin acest nivel al miezului și au aplicat un algoritm inteligent care caută cea mai bună explicație fizică a ceea ce se petrece. Ceea ce au aflat este că în interiorul miezului interior, începând de la 650 km de la centrul Pământului, anizotropia pe parcursul mai lent nu mai este paralelă cu Ecuatorul, ci la 54 de grade.

„Nu este doar zgomot în date, ci este ceva acolo”

Pe măsură ce planeta se răcește, miezul interior se răcește și se dilată, spune Stepenson, așa că structura sa interioară poate avea o legătură cu modul în care fierul cristalizează în răcire, sau se poate datora modului de comportament al metalului la temperaturi și presiuni mari.

„Este cu adevărat important de înţeles miezul”

Este important de înțeles miezul, spune Stephenson, deoarece mișcările lui produc câmpul magnetic al Pământului. Acesta, la rândul lui, apără Pământul de curenții de particule venite dinspre Soare. Această protecție a permis evoluția vieții.




sursa:https://www.antena3.ro/life/stiinta/pamant-meiz-ascuns-studiu-anizotropie-595643.html

SEMNIFICAȚIA celor ȘAPTE ZILE ale SĂPTĂMÂNII

 


Ne-am obișnuit atât de mult cu programul modern de lucru, că am uitat care este adevărata menire a celor șapte zile ale săptămânii. Descoperă ce semnificație aveau ele la începuturi și ce activități este bine să faci în zilele săptămânii.

Zilele săptămânii au fost împărțite după vechiul zodiac mesopotamian. 

În acele timpuri, se ținea cont de fazele Lunii, iar perioada de la o lună plină la alta a fost divizată în patru intervale mai scurte, de șapte zile fiecare.

Cele 12 luni ale anului corespundeau celor 12 zodii, în timp ce zilele săptămânii au fost numite după cele șapte astre, cele mai strălucitoare și cele mai cunoscute în Antichitate. Și vechii evrei au împărțit săptămânile în funcție de fazele Lunii, stabilind să se facă negustorie la primul pătrar și la Luna plină.

Pentru babilonieni, fiecare a șaptea zi, când era vizibilă o nouă fază a Lunii, era zi de odihnă, închinată zeităților, dar totodată și o zi plină de ghinion, dacă încălcai regulile credinței. De atunci s-a moștenit tradiția de a opri lucrul duminica și de a sărbători zeii, în caz contrar aceștia aveau să se răzbune.

În Imperiul Roman, multe secole la rând, săptămâna a fost împărțită în opt zile, cea de a opta zi fiind dedicată cumpărăturilor și petrecerilor. Cum calendarul anual nu putea fi împărțit în mod egal în săptămâni de câte opt zile, modelul mesopotamian a devenit atât de popular, încât împăratul Constantin a decretat în mod oficial ca săptămâna să fie divizată în șapte zile în anul 321.

Ce rosturi au zilele săptămânii

Fiecare zi a săptămânii poartă numele unui astru din zodiac sau al unui zeu și fiecare zi are rolul ei, tradițiile și semnificația ei, în funcție de activitățile preferate ale divinității respective.

Iată ce e bine să faci în fiecare zi a săptămânii, ce este permis și ce este interzis, în funcție de credințele străvechi, pe care în mare parte le-am moștenit până în zilele noastre.

Luni, ziua Lunii

Patronată de astrul selenar, ziua de luni este prima zi de muncă pentru europeni și prima zi a unei noi săptămâni, în care trebuie să analizăm cu atenție ceea ce avem de făcut. Este o zi propice pentru planificări, analize și proiecte, dar și pentru ideile creative sau pentru meșteșugurile artistice.

Chiar dacă energia Lunii este scăzută în comparație cu vibrațiile altor astre precum Marte sau Mercur, în zilele de luni este bine să începem activități noi. Putem împărtăși planurile noi, dar niciodată secretele sau dorințele ascunse.

Marți, ziua lui Marte

Este o zi plină de energie, dedicată activităților grele și proiectelor care presupun un efort susținut. Fiind patronată de Marte, zeul războiului și al acțiunii, marțea este o zi potrivită pentru acțiuni îndrăznețe, pentru schimbări mari și pentru investiții.

Ceea ce se discută lunea, este bine să fie parafat marțea, astfel încât afacerea să meargă bine toată săptămâna. Totodată, în zilele de marți ne putem ocupa de lucrurile care necesită curaj și care presupun anumite riscuri, deoarece energia lui Marte ne va ajuta să trecem peste greutăți.

Miercuri, ziua lui Mercur

Energia este la cote maxime, la mijlocul săptămânii, datorită lui Mercur, un astru care supraveghează relațiile și activitățile de tot felul, negoțul și afacerile, parteneriatele și înțelegerile, dar și călătoriile și întâlnirile.

Este momentul cel mai bun din timpul săptămânii pentru a acționa în forță sau pentru a te implica în activități mai dificile. Un efort în plus te poate ajuta să ajungi mai repede la ceea ce ți-ai propus. Totodată, este o zi foarte bună pentru negocieri și pentru semnarea unor contracte care vor aduce prosperitate.

Joi, ziua lui Jupiter

Astrul care guvernează ziua de joi reprezintă bucuria, optimismul, norocul și generozitatea. Jupiter este astrul șanselor, iar ziua de joi este destinată activităților și întâlnirilor providențiale. Totodată, este ziua în care se pot schimba multe, pot apărea oportunități și perspective la care nu ne-am gândit.

Dar trebuie să ținem cont că norocul este schimbător și că el poate fi modelat de fiecare dintre noi, în funcție de prioritățile sale. Joia este bine să fim generoși și să facem un gest frumos pentru cineva mai puțin norocos.

Vineri, ziua lui Venus

Datorită Venerei, numele pe care îl purta Venus la romani, ziua de vineri era cea mai importantă pentru ei. Era ziua iubirii, a întâlnirilor și a petrecerilor, a bucuriei și a plăcerilor. Multe sărbători vesele erau organizate în zilele de vineri și mulți dintre noi păstrează și azi tradiția de a petrece vineri, pentru a marca începutul de weekend.

Pentru creștini, însă, vinerea este ziua crucificării lui Iisus și este zi de post și de rugăciune. Este bine să petreci și mai ales să aduci bucuria în familie, dar este bine să păstrezi și o notă de cumpătare.

Sâmbătă, ziua lui Saturn

Energia scade spre sfârșitul săptămânii, astfel că sâmbăta este potrivită pentru activități mărunte în jurul casei și pentru momente frumoase cu familia. Nu este indicat să ne implicăm în proiecte dificile, deoarece oboseala care se acumulează sâmbătă este mai greu de alungat.

Saturn este astrul care controlează, impune restricții și ne învață să fim mai productivi, dacă alegem calea mai simplă. Sâmbăta trebuie să păstrăm totul în jurul nostru, de la activități, relații și întâlniri, cât mai puțin complicate.

Duminică, ziua Soarelui

Inițial numită Dies Solis (ziua Soarelui) și apoi Dies Dominus (ziua lui Dumnezeu), cea de a șaptea zi a săptămânii este închinată odihnei, relaxării, familiei, iubirii și credinței. Duminica trebuie să ne refacem forțele, să ne bucurăm de ceea ce am realizat în timpul săptămânii și să ne ocupăm de cei dragi.

Credincioșii sunt îndemnați să meargă la slujbă așa cum, cu mii de ani în urmă, se țineau ritualuri pentru zeitățile acelor timpuri. Duminica este totodată o zi potrivită pentru întâlniri, dar niciodată pentru rezolvarea disputelor.

sursa:https://www.libertateapentrufemei.ro/diverse/descopera-ce-semnificatii-stravechi-au-zilele-saptamanii-167162

Iarna nu se dă dusă din București

 


Agenția Națională de Meteorologie a emis o prognoză specială pentru zona municipiului București, care spune că precipitațiile vor continua pe parcursul nopții de miercuri iar stratul de zăpadă depus va fi consistent.

Astfel, în intervalul 10 martie, ora 22.00 - 11 martie ora 8:00 vremea va fi deosebit de rece.

În următoarele ore va mai ninge slab cantitativ, până spre orele 6 dimineața, iar la încetarea ninsorii, stratul de zăpadă va avea grosimi variabile cuprinse între 10 și 18 cm.

Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura minimă va fi de -3...-2 grade.

Pe parcursul zilei de joi, 11 martie, dar și în cursul nopţii de joi spre vineri, vremea se va menţine deosebit de rece, temperatura minimă urmând a se încadra între -8 și -6 grade Celsius, mai scăzută în zona preorășenească.

sursa:https://www.antena3.ro/actualitate/anm-prognoza-speciala-ninsoare-595641.html