9.04.2021

Moțiunea de cenzură a fost depusă

 


USR-PLUS a depus la Senat moțiunea de cenzură împotriva Guvernului condus de Florin Cîțu, iar AUR depune aceeași moțiune la Camera Deputaților

AUR a renunțat la criticile aduse USR PLUS din moțiunea de cenzură, iar moțiunea susținută de cele două partide este surpriza politică a anului.

„Nu dorim să intrăm în conflicte ideologice și stilistice cu ceilalți parlamentari care vor debarcarea lui Florin Cîțu din funcție. Așadar textul moțiunii inițiate de noi va fi unul minimal, care se rezumă la chestiunile care îl vizează pe viitorul fost premier”, a declarat George Simion.

Imediat, după ce USR PLUS a depus moțiunea la Senat, și liderul AUR George Simion a anunțat că a depus moțiunea la Camera Deputaților și a declarat că AUR a fost singura forță politică ce a avut curajul să ia inițiativa acestei moțiuni.

Miniștrii USR își dau demisia

Liderul USR, Dan Barna, a anunțat la depunerea moțiunii că la începutul săptămânii viitoare miniștrii USR vor demisiona din Guvern.

”Nu s-a discutat despre asta, dar evident că la începutul săptămânii viitoare ne vom depune și demisiile, odată ce a început procedura cu moțiunea de cenzură. Florin Cîțu nu mai are sprijinul politic al USR-PLUS”, a spus Dan Barna.

”Nu mai putem să lucrăm cu premierul Florin Cîțu pentru că nu mai inspiră încredere, de două trei ori am vorbit niște lucruri și apoi le-a încălcat. Noi nu vrem să intrăm în jocurile politice interne din PNL, este problema lor. Din păcate, acolo contează mai mult bătălia internă și au luat decizia de a-l susține pe Florin Cîțu.”, a declarat și Dacian Cioloș.

Textul integral al moțiunii de cenzură este următorul:

”Demiterea Guvernului Cîțu, singura șansă a României de a trăi!

Domnule Președinte al Senatului,

Domnule Președinte al Camerei Deputaților,

Doamnelor și domnilor Senatori și Deputați,

Domnule Prim-ministru,

Doamnelor și domnilor Miniștri,

România este condusă în acest moment de un guvern, care nu mai are legitimitate politică pentru că îi lipsește susținerea unei majorități parlamentare. Cea mai mare lipsă a guvernului condus de Florin Cîțu este însă lipsa legitimității morale. O persoană care a avut grave probleme cu legea în trecut și care abuzează de ea în prezent, nu prezintă garanțiile minim necesare pentru a conduce puterea executivă din România.

Florin Cîțu a dovedit în ultimele luni că este incapabil să conducă un guvern de coaliție, că este incapabil să iasă din logica unei gândiri înguste de partid. Acest om și cei care îl susțin par hotărâți să sacrifice interesul general, bunăstarea cetățenilor acestei țări, doar pentru a câștiga competiția internă din cadrul partidului lor.

Acest lucru este inadmisibil!

Doamnelor și doamnelor,

România traversează o perioadă foarte dificilă din punct de vedere economic și social. Țara noastră se confruntă cu riscuri și amenințări pe termen scurt și mediu, peste care se suprapun evoluții nefavorabile pe termen lung la care noi, ca societate, nu am găsit încă un răspuns adecvat. Amenințările imediate țin de criza de sănătate publică generată de pandemia de SARS-CoV-2 sau mediul economic instabil supus unor turbulențe semnificative din cauza creșterilor generalizate de prețuri la numeroase produse și servicii de bază, de la energie și până la materialele de construcții. Peste aceste provocări imediate se suprapun probleme structurale vechi: îmbătrânirea populației, descreșterea demografică, exodul forței de muncă, servicii publice deficitare precum sănătatea și educația și un aparat de stat care nu funcționează la nivelul secolului XXI, ci pare capturat de grupuri de interese de clan sau familie politică.

România are o nevoie uriașă de investiții în infrastructură și servicii publice de calitate pentru cetățenii săi. Nu vom opri exodul românilor peste granițe și nu-i vom convinge că pot avea un viitor bun în propria țară, dacă nu le vom oferi motive solide să rămână aici, indiferent că locuiesc la oraș sau în mediul rural.

Aceasta este misiunea oricărui guvern al României, de orice culoare politică: bunăstarea tuturor locuitorilor acestei țări. Nu doar bunăstarea primarilor unui partid, nu doar bunăstarea celor care votează cu un anumit partid, nu doar bunăstarea celor care fac parte din anumite cercuri restrânse de interese.

Dacă nu vom construi o țară pentru toți românii, vom sfârși cu o țară din care toți oamenii onești aflați în afara unor cercuri înguste de interese vor pleca. Aceasta este miza sau obiectivul pe care trebuie să le aibă în vedere orice forță politică și orice om politic care ajunge într-o funcție din statul român.

Din păcate, premierul Florin Cîțu și cei care îl susțin au arătat unei țări întregi că interesele de grup sau de partid sunt mai presus decât interesele țării. Pentru a obține sprijinul necesar alegerii în funcția de președinte al PNL, Florin Cîțu a imaginat și pus în aplicare un plan de finanțare a primarilor liberali cu bani de la bugetul național.

Fără să instituie criterii clare de selecție a proiectelor, de monitorizare și auditare a acestora, Planul național de investiții „Anghel Saligny” este doar o pușculiță de partid. Pentru punerea în aplicare a acestei scheme de influențare a votului la congresul PNL, Florin Cîțu a demis ministrul Justiției și a numit imediat un interimar care să-i execute ordinele. Îl încurcau procedurile legal-administrative ce trebuiau urmate, așa cum se face într-un stat de drept.

Are România nevoie de investiții? Cu siguranță da. Dar la un plan național trebuie să aibă acces orice comunitate locală, indiferent de culoarea politică a primarului. Trebuie să ieșim din logica relațiilor de cumetrie și a baronilor locali pentru a construi o societate și o țară în care să se regăsească fiecare cetățean și în care accesul la sursele publice de investiții să se facă pe bază de merit și competență, nu pe baza carnetului de partid al primarului.

Doamnelor și domnilor,

În orice guvernare, persoana care ocupă funcția de prim-ministru e foarte importantă. Această persoană dă tonul guvernării și de aceea trebuie să fie cineva cu un caracter exemplar, situat deasupra oricăror suspiciuni de corupție sau comportament imoral. Îndeplinește domnul Florin Cîțu aceste condiții? Categoric, NU!

Acest om a avut grave probleme cu justiția din Statele Unite ale Americii. Pentru infracțiunile sale a fost încarcerat. De alte obligații, precum restituirea unor sume de bani împrumutate, s-a eschivat.

În România este acuzat că și-a favorizat familia în cazul unei împroprietăriri cu păduri și că, odată intrat în posesia acestor păduri, le-a ras.

De când este în funcția de prim-ministru a acționat de cele mai multe ori doar în interes personal sau de partid.

Merită România să aibă un prim-ministru precum Florin Cîțu? Merită românii să fie conduși de un infractor care a fost încarcerat pentru faptele sale? Categoric, NU!

Cum poate un individ cu asemenea profil moral, sau mai bine zis cu un asemenea profil infracțional, să mai fie prim-ministrul acestei țări?

Doamnelor și domnilor,

Guvernarea nu este despre partide, despre împărțirea ministerelor și a bugetului, ci este despre oameni. Guvernarea trebuie să răspundă la întrebarea „cum să facem mai bună viața locuitorilor acestei țări?”. Acest lucru nu se poate face fără respectarea principiilor democratice și ale statului de drept.

Un guvern, orice guvern, care nu poate sau nu vrea să lucreze în interesul tuturor cetățenilor acestei țări este un guvern ilegitim, care trebuie demis.

Este evident că bunăstarea românilor nu contează pentru Florin Cîțu și guvernul pe care îl conduce. Ceea ce pare să conteze pentru acesta este doar lupta de putere din PNL. Pentru a se putea dedica competiției interne din partid, considerăm că este mai bine să îl degrevăm de responsabilitatea guvernării.

Guvernul condus de Florin Cîțu trebuie demis! România are nevoie de o nouă guvernare, legitimată prin votul Parlamentului și în a cărui componență să nu se regăsească persoane cu un trecut penal.

Doamnelor și domnilor senatori și deputați,

Fiți de partea românilor, nu de partea infractorilor, a politrucilor și a „băieților deștepți”!

Votați pentru demiterea guvernului Cîțu !”

DONALD TRUMP revine în forță. Criza din Afganistan ar putea să-l propulseze direct la Casa Albă

 


Fostul președinte Trump este „aproape gata” să își anunțe candidatura la președinție în 2024, potrivit reprezentantului Jim Jordan, informează Daily Mail.„Președintele Trump, va candida din nou”, a declarat congresmanul într-un clip difuzat de jurnalista Lauren Windsor de la Undercurrent TV. 

„Crezi?”, se aude o altă persoană din conversație spunând. „Știu că da, da, am vorbit cu el ieri”, a spus Jordan, vorbind la un eveniment al Partidului Republican din comitatul Dallas, în Iowa. 

„El este pe cale să anunțe după toată această nebunie din Afganistan”, a continuat republicanul din Ohio. 

Windsor a tachinat afirmația lui Jordan pe Twitter înainte de a publica clipul. După ce a postat pe Twitter remarcile lui Jordan, un purtător de cuvânt al congresmanului a susținut că acesta nu a spus așa ceva. 

Între timp, fostul consilier al lui Trump, Jason Miller, a declarat joi că este aproape sigur că Trump va candida din nou.  

„Aș spune undeva între 99 și 100%. Cred că va candida cu siguranță în 2024”, a declarat Miller.

Fostul președinte a rămas evaziv cu privire la planurile sale pentru 2024 și chiar a afirmat că nu avea voie 'legal' să spună dacă va candida. 

Dar în august, el a făcut remarci revelatoare pentru prezentatorul Fox News Sean Hannity, care l-a întrebat dacă va candida din nou. 

„Întrucât legile privind finanțarea campaniilor electorale sunt extrem de complicate și incredibil de stupide, de fapt nu am voie să răspund la această întrebare, vă vine să credeți?” a spus Trump.

El a continuat: „Mi-ar plăcea să răspund. Dar permiteți-mi să o spun astfel, cred că veți fi fericiți și cred că mulți dintre prietenii noștri vor fi foarte fericiți. Dar de fapt nu am voie să răspund, face lucrurile foarte dificile dacă o fac”.

Trump a dezvăluit la începutul acestei săptămâni că va vizita în curând Iowa, unde se desfășoară prima adunare electorală din țară. 

Trump a apărut în emisiunea lui Todd Starnes Show, unde s-a lăudat cu mărimea mulțimii la mitingurile sale din Alabama și Ohio. „Facem mai multe”, a spus el. „Mergem în Iowa. Mergem în Georgia. Vom merge și în altele”. 

Alți potențiali candidați despre care se zvonește că ar putea candida au făcut deja deplasări în Iowa în acest an, printre care fostul vicepreședinte Mike Pence, fostul ambasador la ONU Nikki Haley și fostul secretar de stat Mike Pompeo. 

Republicanii care se gândesc la o candidatură în 2024 sunt blocați în incertitudine până când fostul președinte va lua o decizie, întrucât Trump este încă favorit să câștige nominalizarea în majoritatea sondajelor efectuate în rândul alegătorilor republicani.

Carantina de noapte revine în România. Ieşirea din casă după ora 20 se face cu declaraţie pe propria răspundere în câteva localități

 


Denta este a doua localitate din România care intră în carantină după ce incidenţa COVID-19 a crescut alarmant. Autorităţile au decis revenirea la carantină de noapte în zilele de vineri, sâmbătă și duminică.

Carantina de noapte revine în România. Mai exact, în localitatea Denta din judeţul Timiş, unde rata de incindeţă COVID-19 a ajuns la 4.68 cazuri la mia de locuitori.

Măsuri suplimentare anti-Covid au fost instituite de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Timiş şi în Giulvăz, Bucovăț, Jebel și Criciova, dar şi în Darova și Secaș.

Se interzice circulația persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică în intervalul orar 20:00 – 5:00, cu următoarele excepţii:

deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi;

deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente;

deplasări în afara localităţilor ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, şi care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;

deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori decesul unui membru de familie.

Barurile, cafenelele și restaurantele se vor închide în interior

Operatorii economici care desfăşoară activităţi de comerţ/prestări de servicii în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, sunt obligați să îşi organizeze şi să îşi desfăşoare activitatea, în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică, în intervalul orar 5,00-18,00. În intervalul orar 18:00 – 5:00, operatorii economici pot desfășura activitatea de livrare la domiciliu.

Se suspendă activitatea operatorilor economici desfăşurată în spaţii închise în domeniul sălilor de sport şi/sau fitness.

Dacian Cioloș : „Nu știu ce are de gând premierul Cîțu, dar miniștrii USR PLUS își depun luni mandatele”

 


Dacian Cioloș a confirmat că miniștrii USR PLUS își vor da cu toții demisia la începutul săptămânii următoare, cel mai probabil luni.

„Da, am convenit în această seară că la începutul săptămânii viitoare, cel mai probabil, luni, se vor retrage. Ei au început deja să pregătească lucrurile. Nu poţi să pleci pe nepusă masă. Sunt totuşi miniştri. Au început nişte proiecte. Au început să le pună în ordine. Luni vor fi pregătiţi să se retragă”.

Întrebat dacă vor aştepta să fie revocaţi, Dacian Cioloș a spus că „nu ştiu ce are de gând premierul Cîţu. Nu ne-a spus nimic în seara aceasta, dar colegii au decis ei ca la începutul săptămânii viitoare să-şi depună mandatele”.

„Nu am stat de vorbă cu fiecare. A fost o discuţie pe care am avut-o chiar în seara asta am concluzionat”, a mai spus Cioloș.

Dacian Cioloș a explicat că „un guvern de coaliţie prin definiţie funcţionează pe încredere, dar dincolo de proceduri şi reguli, funcţionează foarte mult pe încredere. Premierul Cîţu e propus de PNL, dar e premierul unei coaliţii”.

„Am spus că avem o preferinţă pentru Florin Cîţu pentru că intenţia cu care noi am intrat în această coaliţie a fost să promovăm reforme. Pentru noi din punct de vedere politic, e foarte clar mandatul cu care am intrat în Parlament, cu care am mers la alegeri. Să reformăm România, să schimbăm sistemul.

Noi, la momentul respectiv, am considerat că Florin Cîţu, un om tânăr, şcolit în afară, a lucrat în sistemul privat, va fi un om cu care să putem să împingem reforme, reforme care de un an de zile nu s-au întâmplat. Au fost tot amânări. Nu spun că au fost din vina premierului. A fost şi un anumit context în coaliţie. Au început apoi campania internă a PNL care a dus întru cu totul altă direcţie.

Am ajuns în situaţia în care în aceaste ultime zile a forţat un plan de dezvoltare locală, o sumă imensă, 10 miliarde de lei, pentru următorii opt ani, e o sumă imensă de care România are nevoie la nivel local. Noi avem deja o experienţă negativă pe celelalte programe”, a mai spus Cioloș la Digi 24.

CTP face spume : ”USR PLUS s-a compromis pe termen mediu și lung după asocierea cu AUR”


CTP, reacţie acidă după scandalul din coaliţia de guvernare.  

Gazetarul este de părere că USR PLUS a făcut o greșeală pe termen mediu și lung prin asocierea cu AUR în vederea depunerii și votării unei moțiuni de cenzură care să ducă la dărâmarea Guvernului Cîțu.

CTP argumentează această afirmație și adaugă că, totuși, decizia USR PLUS nu va afecta formațiunea politică pe termen scurt.

„USR PLUS și-a asumat. După părerea mea a făcut o mare greșeală pe termen mediu și lung. Aceea de a-și alătura numele, cu semnături, de AUR.

Spuseseră la un moment dat, unii reprezentanți ai USR PLUS, acum vreo 48 de ore, chiar domnul Barna, „domne, votăm o altă moțiune de cenzură, dar dacă noi nu reușim să strângem suficiente semnături, votăm o altă moțiune de cenzură, dar n-o semnăm”.

Era bine ce spuneau acolo. Se gândeau așa: „votul curge, s-a votat secret”, mă rog, o să se acuze unii pe alții „că io, că nu știu ce…”, nu e ceva clar. În vreme ce semnăturile sunt acolo, cu nume și prenume. Și vor rămâne pe lista pe care vor să o depună acum împreună cu AUR, vor rămâne pentru eternitate, vor rămâne în istorie. Va rămâne acest document pe care vor fi alături de personajele acelea… hai să le numesc exotice, de la AUR.

Sunt niște bombasme lansate de domnul Cîțu. Îi anunță pe americani… Americanii se uită și ei aici… Ce o să facă americanii ? O să vină ambasada americană să îi tragă de urechi pe Cioloș și pe Barna ? Nici vorbă de așa ceva.

Spuneam de asta cu votatul și cu semnatul. Asta e o chestie o chestie de tip Caragiale, asta m-a frapat. Cum adică votezi, dar nu semnezi. Vedeți ce încearcă să facă USR PLUS ? Votez, dar n-am semnat. 

Păi, dacă ai votat, mai contează că n-ai semnat ? E ca aia… „o dăm anonimă !”, din Caragiale. Adică, dacă nu semnez înseamnă că nu o să conteze faptul că eu împreună cu PSD și cu AUR am dat jos guvernul din care făceam parte. Nu? Pentru că n-am semnat. Dar acum deja nu se mai pune problema, pentru că vor semna din câte înțeleg, alături de AUR.

Și asta, v-am spus, e o compromitere pe termen lung. Pe termen scurt, nu e. Știți de ce ? Pentru că în electoratul celor două partide, hai, să zic, formațiuni, că n-aș vrea să numesc și AUR partid. Cele două formațiuni au în electorat, printre fani, persoane cu profil uman comun. Destule persoane cu profil uman comun.”, a spus CTP.