7.20.2020

Avocații Chitic și Piperea au făcut Acțiunea OFICIALĂ contra Legii izolării ! ”Orice simptom de gripă sau de raceală poate fi ușor confundat de funcționarii de la DSP cu Covid-19”, spune avocații, subliniind că aceasta confuzie ”a fost făcută chiar de Președintele României”, care a declarat despre Covid-19 că este “o simplă raceală”.”A se observa că legea utilizează obsesiv cuvântul “liberare” pentru persoanele suspecte, în loc să utilizeze termenul corect din punct de vedere medical și etimologic de “externare”, ceea ce accentuează caracterul său represiv”, scriu Piperea și Chitic.


Cei doi cunoscuți avocați au depus sesizarea la Avocatului Poporului – și au publicat MODELUL pe care îl poate folosi oricine pentru a sesiza instituția

BUCUREȘTI, 20 iul – Sputnik. Un mesaj de ultimă oră transmis de cunoscutul avocat Dan Chitic: ”Azi am depus la Avocatul poporului (la petitii@avp.ro ) Memoriul prietenului Gheorghe Piperea”.

Acțiunea se referă la solicitarea ca Avocatul Poporului să sesizeze CCR ”în vederea exercitării controlului a posteriori de constituționalitate” a Legii nr. 136 din 18 iulie 2020 “privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătații publice în situații de risc epidemiologic și biologic”.

Avocatul invită cetățenii nemulțumiți să preia modelul de acțiune pe care îl oferă pe pagina de Facebook.


Spicuim din textul transmis de cei doi cunoscuți maeștrii ai Dreptului către Avocatul Poporului.


I. Motive de neconstituționalitate extrinsecă:


1. În procesul de adoptare, nu s-a cerut și nu s-a obținut avizul Consiliului Economic și Social asupra proiectului de lege (…).


2. În procesul de adoptare, nu s-a cerut și nu s-a obținut avizul Consiliului Superior al Magistraturii, deși proiectul legii conține dispoziții de organizare judiciară și de completare a compețentei materiale și funcționale a instanțelor (…).


3. Forma legii, așa cum a fost votată în Senat, este esențialmente diferită de forma legii așa cum a fost votată în Camera Deputaților. În mod evident, procesul legislativ a fost viciat, întrucât a fost încălcat principiul bicameralismului, care rezultă din art. 64 din Constituție. (…).


4. Forma legii, așa cum a fost adoptată, încalcă princpiul separației puterilor în stat, întrucât inițiativa legislativă a aparținut guvernului, dar legea a fost aproape în întregime modificată în Parlament, ceea ce a determinat un inadmisibil clivaj între initiațiva legislativă guvernamentală și cea parlamentară. Practic, Parlamentul a substituit Guvernul în privința acestei legi, proiectul Guvernului fiind rejectat, în favoarea unei forme a legii care provine aproape în întregime din inițiative parlamentare. (…).


II. Motive de neconstituționalitate intrinsecă



1. Legea criticată a introdus grave restrângeri ale exercițiului drepturilor omului și ale libertăților cetățenești, contrare art. 53 din Constituție, în special în privința motivației și a proporționalității.

Avocații arată, prin prisma actualei stări de pandemie, că restricțiile de drepturi și libertăți impuse de autorități ”nu au dus la apărarea sănătății publice ci, dimpotrivă, la afectarea unui mare numar de pacienți cu boli acute sau cronice, care nu s-au putut trata în spitalele publice, întrucât aceastea au fost “dedicate” bolnavilor de Covid-19 și, mai ales, asimptomaticilor (persoane care nu au simptome de boală)”.

”Noua lege impune restricții drastice ale libertății de circulație, ale vieții intime și familiale, ale drepturilor părintești, ale dreptului la muncă și la ocrotirea sănătății, totul pentru “riscuri epidemiologice sau biologice” imprecis determinate”.

Avocații reclamă una dintre aberațiile legii – ”introducerea în spațiul juridic, cu titlu de probă a acestui risc, a “datelor științifice” curente, dar numai dacă asemenea date știițifice sunt certificate de Ministrul Sănătății”.

”În mod evident legea este lovită și de viciul impreciziei și impredictibilității, care afectează calitatea sa de act normativ conform cu exigențele impuse de legea nr.24/200 privind tehnica legislativă, cu consecința încălcării art. 1 alin. 3 si 5 din Constituție”.


2. Legea criticată a introdus noțiunea de “persoană suspectă” de a fi infectată cu un agent patogen, “calitate” pe care o capătă pentru simplul fapt că provine dintr-o zonă cu epidemie sau că a intrat în contact cu o persoană infectată.

”Or, noțiunea normativă de “suspect” are o conotație procesual-penală, desemnează o persoana care poate să fie sau nu vinovată de săvârșirea unei fapte penale, dar care este banuită de către organele de cercetare penală”, spun avocații, arătând că, practic, ”legea criticată introduce o noțiune penală în chestiuni de sănătate publică, făcând ca suspiciunea, bănuiala, să fie extinsă și menținută pe termen indefinit la orice persoană, care “provine”

Este esențial de subliniat că “persoana suspectă” poate fi ”atât o persoană cu evidente semne de boală (oricare, nu numai cea suspectată), o persoană care nu are semne de boală (asimptomatic), deci nu suferă de nimic, sau o persoană perfect sanatoasă”.

”Imprecizia legii este evidenta și generatoare de abuzuri, dar nimic nu justifică, nici macar un buget generos alocat sistemului sanitar, internarea medicală forțată, carantinarea sau izolarea unui om sănatos, care nu poate infecta pe nimeni, dar se poate infecta cu microbi instraspitalicești”.


3. Legea criticată introduce posibilitatea unor grave limitări ale libertății individuale, contrare art. 23 din Constituție, care dispun asupra competenței exclusive a judecătorului, a perioadei maxime, a regulii punerii în libertate la momentul încetării temeiurilor arestării și a dreptului la apărare.

”Legea criticata stabilește competențe exclusive ale funcționarilor aparatului sanitar, care înlatură de facto intervenția judecătorului (o intervenție care, oricum, este post factum) prin faptul că se impune o durată minima a detenției medicale – minim 48 de ore de spitalizare, daca nu se probeaza între timp că este necesara detenția pe întreaga perioadă de incubare a agentului patogen (o perioadă care este cat se poate de incertă, cel puțin în cazul coronavirusului care cauzeaza Covid-19)”.

Ce rezultă de aici? Practic, perioada detenției este nedeterminată, ”posibilitatea celui suspectat de a contesta fiind redusă la o plângere post factum facută unui judecător, din starea de detenție și fără o apărare adecvată”.


4. Legea criticată înlocuiește dreptul la asistență medicală în unitățile sanitare de stat, prevăzut în art. 47 alin.2 din Constituție, cu obligația de a fi sănătos.



”Orice simptom de gripă sau de raceală poate fi ușor confundat de funcționarii de la DSP cu Covid-19”, spune avocații, subliniind că aceasta confuzie ”a fost făcută chiar de Președintele României”, care a declarat despre Covid-19 că este “o simplă raceală”.

”În mod evident, o asemenea societate a fricii și a distanței fizice, a suspiciunii și a delațiunii, nu este o societate democratică”, subliniază avocații, deci legea criticată ”determină căderea pe panta fatală a dictaturii pe temeiuri de frică”, deci este încălcat art.1 alin.3 din Constituție, conform căruia România este “stat de drept, democratic și social”.


5. Legea criticată determină încălcarea suveranității și a supremației legii, întrucât face ca o recomandare, un regulament sau o declarație ale OMS să devină obligatorii în dreptul intern, deși nu este vorba nici de legi ale Statului roman, nici de reglementări ale UE ori de tratate internaționale referitoare la drepturile omului, direct aplicabile în dreptul intern. (…)


6. Așa cu rezultă din art. 12, legea crticată conferă unei persoane puteri discreționare, dictatoriale, ordinele acestuia fiind obligatorii pe tot teroriul național, indiferent chiar de publicarea în Monitorul Oficial.

” Deși pot fi atacate în contencios administrativ (dar numai post factum), aceste ordine nu pot fi suspendate prin hotărâre judecătorească, înainte de a produce efecte, ceea ce poate face ca aceste efecte să devină, în timp, ireversibile”.


7. Legea introduce conceptul de “grup populațional”, definit ca grup de persoane care prezintă una sau mai multe caracteristici comune.

”Acest concept este similar cu termenii juridici utilizați în legislatia nazistă”, punctează Piperea și Chitic.  ”Caracteristicile comune pot fi rasa, culoarea pielii, dizabilitatea, profesia, lipsa averii, lipsa posibilității de a munci, lipsa asigurării medicale etc. Or, acest concept abominabil face legea anti-constituțională din start, încălcând principiile statului de drept și principiul non-discriminării”. (…)


8. În fine, legea este viciată din punct de vedere constituțional și pentru că impune adevărate sancțiuni, mergând până la privare de libertate, în baza unor simple suspiciuni ale unor funcționari ai aparatului sanitar birocratic.


”A se observa că legea utilizează obsesiv cuvântul “liberare” pentru persoanele suspecte, în loc să utilizeze termenul corect din punct de vedere medical și etimologic de “externare”, ceea ce accentuează caracterul său represiv”, scriu Piperea și Chitic.

sursa:https://ro.sputnik.md/justice/20200720/31002652/tirea-serii-Avocaii-Chitic-i-Piperea-au-fcut-Aciunea-OFICIAL-contra-Legii-izolrii.html?fbclid=IwAR2NhNQrzwO1lpfhaJx9ZeQ0seKm3ZUXjVCDjZmobNhsDMXSniig3dRfWzU

Petroliștii, obligați să devină fermieri


Legea care modifică condițiile de vânzare și de utilizare a terenurilor agricole interzice tuturor cetăţenilor, români şi străini, care nu sunt fermieri cu activitate în România în ultimii cinci ani să cumpere terenuri agricole. Dacă legea va intra în vigoare, doar fermierii actuali cu activitate agricolă în România vor mai putea cumpăra terenuri agricole. Noul act normativ ar face imposibil ca un român sau un cetăţean străin care nu are afaceri în agricultură să mai poată deveni proprietar de teren şi fermier. Mai mult decât atât, odată cumpărat, terenul trebuie folosit numai pentru activități agricole. Astfel, companii românești cu alt obiect de activitate, dar care au nevoie de teren în extravilan pentru activitatea lor, cum sunt companiile petroliere, nu îl vor putea achiziționa ori închiria pentru derularea de operațiuni petroliere, conform legii adoptate. Mai exact, legea prevede că, dacă cei care care au drept de preempţiune pentru cumpărarea unui teren agricol scos la vânzare de proprietar (rude, arendaşi, vecini, tineri fermieri) nu îşi exercită dreptul de preempţiune, atunci terenul respectiv nu poate fi cumpărat decât de alţi fermieri, români sau străini, cu activitate în România.

Asociația Română a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră (ROPEPCA) susține că legea va duce statul român în imposibilitatea de a exploata resursele în beneficiul consumatorului, dar va priva și proprietarul privat de a dispune cum dorește de proprietatea sa și de posibilele beneficii financiare. ”Atragem atenția asupra faptului că nu numai companiile petroliere sunt afectate de această lege! Orice companie care nu desfășoară activități agricole și dorește să investească în teren agricol se află în aceeași situație, inclusiv companii de logistică, de telecomunicații etc.”, spun cei de la ROPEPCA.

Săptămâna trecută, plenul Curții Constituționale, în cadrul controlului anterior promulgării, a luat în dezbatere obiecția de neconstituționalitate formulată de deputați aparținând grupurilor parlamentare ale Partidului Național Liberal și ale Uniunii Salvați România cu privire la prevederile Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr.17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan și de modificare a Legii nr.268/2011 privind privatizarea societăților comerciale ce deții în administrare terenuri proprietate publică și privată a statului cu destinație agricolă și înființarea Agenției Domeniilor Statului, informează instituția prin intermediul unui comunicat publicat pe site-ul oficial. În urmă deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a respins, că neîntemeiată, obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr.17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan și de modificare a Legii nr.268/2011 privind privatizarea societăților comerciale ce dețin în administrare terenuri proprietate publică și privată a statului cu destinație agricolă și înființarea Agenției Domeniilor Statului este constituţională în raport cu criticile formulate. Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României.

”Astfel, având în vedere decizia Curții Constituţionale a României (CCR) de a respinge, săptămâna trecută sesizarea privind neconstituționalitatea legii adoptate, considrăm imperios necesară re-examinarea legii în Parlament, astfel încât să fie eliminate impedimentele aduse noilor investiții atât în agricultură, cât și în alte sectoare de activitate”, afirmă reprezentanții petroliștilor.

Legea a fost adoptată la data de 08.06.2020 de către Camera Deputaților, care a fost for decizional. Acest proiect de lege a fost inițiat de mai mulți parlamentari PSD și ALDE, printre ei fiind și deputatul PSD Alexandru Stănescu, fratele baronului PSD Paul Stănescu, care este mare proprietar de terenuri agricole în județul Olt.

Șeicul din Insula Mare a Brăilei îi atrage în joc și pe marocani



Consiliul Concurenței a autorizat crearea unei companii în comun de către Al Dahra Agriculture LLC din Emiratele Arabe Unite, care operează în Insula Mare a Brăilei, şi compania de stat OCP S.A. din Maroc. OCP S.A. este compania mamă a Grupului OCP, specializat în activităţi legate de exploatarea, rafinarea, procesarea, producerea şi comercializarea de materii prime pe bază de fosfaţi (rocă fosfatică şi acid fosforic), precum şi a produselor derivate din fosfaţi (îngrăşăminte pe bază de fosfaţi şi fosfat de calciu). De asemenea, Grupul OCP produce şi comercializează îngrăşăminte complexe/mixte care conţin fosfaţi, fiind cel mai mare producător din lume. Până acum Grupul OCP nu era prezent pe piața românească.

Grupul Al Dahra este prezent în România prin compania Agricost S.A., care are ca principală cultivarea cerealelor (exclusiv orez), plantelor leguminoase și a plantelor producătoare de semințe oleaginoase etc. Al Dahra este parte a holdingului Al Ain, controlat de șeicul Hamdan Bin Zayed Al Nahyan, fost vicepremier al Emiratelor Arabe Unite și președinte de onoare al clubului de fotbal Al Jazeera. Este cel mai tânăr frate al actualului emir și președinte al Emiratelor Arabe Unite, Khalifa bin Zayed Al Nahyan.

Compania nou creată va fi o societate pe acţiuni, organizată şi funcţionând în conformitate cu legislaţia din România şi va avea ca obiect principal de activitate comercializarea de îngrăşăminte chimice. Denumită SEEFCO (South East European Fertilizer Company), compania va avea un capital social de 5 milioane de dolari și se va ocupa cu importul, depozitarea și comercializarea îngrășămintelor chimice, atât în România, cât și pe piețele din regiune. OCP și Al Dahra vor deține câte 50% din acțiunile SEEFCO. Fondată în 1920 la Casablanca, OCP (fosta Office chérifien des phosphates) are aproape 21.000 de angajați și circa 30 de subsidiare, în Africa, Europa, Asia și cele două Americi.

În urma analizei, Consiliul Concurenței a constatat că această operațiune nu ridică obstacole semnificative în calea concurenței efective pe piaţa românească sau pe o parte substanțială a acesteia și că nu există îndoieli serioase privind compatibilitatea sa cu un mediu concurențial normal.

Compania Agricost SA Brăila, controlată de compania Al Dahra Agriculture din Emiratele Arabe Unite, ocupă primul loc în topul celor mai mari beneficiari de subvenții din agricultură, confom datelor prezentate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Compania, care activează în Insula Mare a Brăilei, pe o suprafață de 56.000 de ha concesionată de la statul român, a primit subvenții în 2018 de 9,18 milioane de euro, în scădere față de valoarea din 2017, de 11,34 milioane de euro. Șeicul Hamdan Bin Zayed Al Nahyan a preluat compania Agricost SA Brăila în 2018 de la Constantin Duluțe, prețul tranzacției fiind undeva în jurul a 200 milioane de euro. Tranzacția a fost aprobată de Consiliul Concurenței.

Cum a evoluat puterea de cumpărare a românilor




Un angajat român care câştigă salariul mediu pe economie de circa 780 de dolari net lunar (3.300 de lei net pe lună) îşi permite să cumpere circa 340 de hamburgeri Big Mac din încasările pe o lună, arată calculele ZF pe baza datelor din The Big Mac Index realizat de publicaţia The Economist.

Prin comparaţie, un polonez are bani suficienţi pentru aproape 360 de Big Mac, iar un cetăţean al zonei euro îşi permite să cumpere aproape 480 de burgeri din câştigul său lunar.

Indicele Big Mac, lansat de publicaţia The Economist acum mai bine de trei decenii, compară preţul acestui produs în câteva zeci de ţări diferite din lume. Ea ilustrează astfel diferenţele dintre puterea de cumpărare din fiecare stat şi totodată analizează dacă monedele acestor ţări sunt sub sau supraevaluate în raport cu dolarul american.

Acelaşi indice permite însă şi o comparaţie a puterii de cumpărare dintr-o anumită ţară dacă este făcută o analiză pe mai mulţi ani. Spre exemplu, cu salariul mediu net astăzi se pot cumpăra lunar 340 de sendvişuri Big Mac, faţă de 300 acum doi ani şi 230 acum patru ani.


Ce spune ministrul Sănătății despre noile măsuri care se aplică de marți, când intră în vigoare noua lege privind carantina și izolarea. Ce se întâmplă cu cei care au refuzat carantina



Cei care au refuzat carantina, în urma deciziei Curții Constituționale, vor fi indentificați de către direcțiile de sănătate publică și vor fi izolați la domiciliu pentru 14 zile, măsura urmând să fie luată de marți, când va intra în vigoare noua lege adoptată de Parlament privind condițiile de internare, de izolare și carantină, a declarat luni seară ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

Luni seară, la Palatul Victoria a avut loc o ședință a premierului Ludovic Orban cu miniștrii Sănătății și Internelor și cu secretarul de stat Raed Arafat, pentru a fi decise măsurile care vor fi luate începând de marți, când intră în vigoare noua lege. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a precizat, la Digi 24, că au fost discuții pe această lege, în sensul în care trebuie completată hotărârea de guvern privind prelungirea stării de alertă cu noile reglementări privind internarea, izolarea și carantina.

"De mâine avem cadrul leg în care putem interna, carantina și izola la domiciliu. În condițiile în care vom avea aceste pârghii, vom putea scădea numărul de cazuri", a declarat Nelu Tătaru.

Ce se întâmplă cu cei care au refuzat carantina ? Ministrul Sănătății spune că, începând de marți, aceștia vor fi identificați de direcțiile de sănătate publică și vor intra în izolare la domiciliu pentru 14 zile.


El afirmă că sunt focare în țară unde trebuie urgentate anchetele epidemiologice, iar de marți șeful DSP va putea decide ca în maximum 12 ore să fie făcute anchetele epidemiologice și să fie testate persoanele care au intrat în contact cu un pacient cu COVID-19. Toate datele despre ancheta epidemiologică să fie dirijate către Ministerul Sănătății.

De altfel, odată cu intrarea în vigoare a noii legi se va schimba și modul în care vor fi raportate datele. Astfel, ar urma ca raportarea zilnică să includă și numărul pacienților retestați și date pe județe privind testările. Nelu Tătaru a spus că, cel mai probabil, astfel de date vor fi publicate începând de miercuri, pentru că mâine va avea loc o videoconferință cu reprezentanții direcțiilor de sănătate publică.

O altă măsură care va putea fi luată va fi detașarea de personal între spitale: "Dacă avem nevoie de personal, o să începem să detașăm personal. Sunt adaptări pe care le facem de la zi la zi pentru a gestiona focarele care există în acest moment sau o suprapopulare a unor unități sanitare”.

Guvernul se reuneşte marţi în şedinţă pentru a introduce în hotărârea privind prelungirea stării de alertă cu 30 de zile prevederile noii legi a carantinării şi izolării. Tot marţi, conform agendei anunţate de Executiv, premierul are programate o videoconferinţă cu şefii Direcţiilor de Sănătate Publică la Ministerul Sănătăţii şi o altă videoconferinţă cu prefecţii la sediul Ministerului Afacerilor Interne.

Cele mai importante modificări ale legii privind carantina și izolarea:
  • Izolarea se instituie pentru persoanele bolnave cu semne şi simptome sugestive, precum şi pentru persoanele purtătoare ale agentului înalt patogen chiar dacă acestea nu prezintă semne şi simptome sugestive.
  • Lista bolilor pentru care se instituie izolarea persoanelor la domiciliul acestora, la o locaţie declarată de acestea sau, după caz, în unităţi sanitare, precum şi lista unităţilor sanitare de bază în care se tratează persoanele bolnave se stabilesc prin hotărâre a Guvernului.
  • Măsura izolării trebuie să fie dispusă pe durata limitată, în mod nediscriminatoriu şi proporţional cu situaţia pe care o determină. Trebuie să aibă ca scop prevenirea răspândirii unei boli periculoase pentru siguranţa persoanei şi sănătatea publică. În plus, izolarea trebuie să fie pe o durată limitată, care protejează interesul public şi să nu determine un dezechilibru între nevoia de protejare a sănătăţii publice şi imperativul respectării libertăţii persoanei.
  • Prima etapă este de 48 de ore, exclusiv în vederea efectuării examinărilor clinice, paraclinice şi a evaluărilor biologice, atunci când medicul constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitară. Apoi, dacă se menţine riscul transmiterii bolii cu risc de transmitere comunitară, medicul recomandă prelungirea măsurii izolării, într-o unitate sanitară sau într-o locaţie alternativă ataşată unităţii sanitare, ori, după caz, la domiciliul persoanei sau la locaţia declarată de aceasta.
  • Izolarea la domiciliu sau la locaţia declarată nu poate fi dispusă în situaţiile în care informaţiile oficiale referitoare la tipul agentului înalt patogen, calea de transmitere şi rata de transmisibilitate impun izolarea persoanelor exclusiv în unităţile sanitare stabilite prin Hotărâre a Guvernului”, au mai decis senatorii jurişti.
  • În cazul în care o persoană nu respectă măsura izolării la domiciliu sau la locaţia declarată pe durata acesteia, deşi a consimţit-o anterior, medicul sau, după caz, organele de control informează de îndată Direcţia de Sănătate Publică judeţeană sau a Municipiului Bucureşti, care poate confirma sau infirma măsura izolării recomandată de medic, în unitatea sanitară, printr-o decizie cu caracter individual.
  • Cei care nu respectă regulile de izolare ar urma să fie sancţionaţi. La fel şi cei care nu respectă regulile de carantinare. Cei care se întorc din ţările ”roşii” trebuie să stea în carantină la domiciliu, iar, dacă nu au posibilitatea, vor fi plasaţi în spaţii ale statului. La fel şi persoanele care au intrat în contact direct cu persoane confirmate a fi infectate.
  • Senatorii jurişti au eliminat din lege toate referirile la carantinarea bunurilor suspecte de a fi contaminate cu un agent înalt patogen.
  • În plus, au stablit şi ce se întâmplă cu copiii ai căror părinţi se îmbolnăvesc de coronavirus şi nu au rude apropiate care să aibă grijă de ei. Părinţii, medicul sau Direcţia de Sănătate Publică (DSP) vor anunţa serviciul de asistenţă socială care va monitoriza situaţia şi, dacă e necesar, va lua măsuri pentru ca acei copii să fie îngrijiţi temporar.


Alegeri locale 2020 - STS, MAI şi AEP, şedinţă pentru pregătirea scrutinului


Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a organizat astăzi, 20 iulie 2020, o întâlnire pe tema desfăşurării alegerilor locale din anul 2020.

Evenimentul a reunit reprezentanţi ai Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Educaţiei, respectiv ai Ministerul Sănătăţii. Organizatorii evenimentului şi-au propus să evalueze provocările impuse de organizarea alegerilor locale din anul 2020, în condiţii de siguranţă medicală pentru toate persoanele implicate în procesul electoral.

Unul dintre subiectele dezbătute în cadrul evenimentului a fost conţinutul proiectului hotărârii de guvern privind unele măsuri pentru buna organizare şi desfăşurare pentru alegerile locale din anul 2020. Totodată, un alt punct adus în discuţie a fost proiectul hotărârii de guvern referitoare la aprobarea bugetului şi a cheltuielilor necesare pentru pregătirea, organizarea şi desfăşurarea alegerilor locale.


Summit UE. Epopeea negocierilor pentru BANI atinge un NOU BLOCAJ


Reluarea negocierilor dintre şefii de stat sau de guvern ai statelor UE asupra pachetului de relansare economică post-pandemie a fost amânată luni pentru a treia oară, până la ora 16:00 GMT (19:00 ora României), pentru a se putea desfăşura mai multe întâlniri bilaterale menite să apropie poziţiile în vederea unui compromis, relatează agenţiile internaţionale de presă.

Intrat în a patra zi, summitul european trebuia să reînceapă luni la ora 12:00 GMT, dar a fost amânat pentru ora 14:00 GMT, apoi pentru ora 15:00 GMT, iar ultima amânare este pentru ora 16:00 GMT.

În acest timp, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, încearcă să găsească soluţii acceptabile pentru toată lumea, în special în chestiunile cele mai divergente, respectiv raportul dintre credite şi granturi din fondul de redresare propus de Comisia Europeană, condiţiile pentru accesarea acestor fonduri şi contribuţiile naţionale pentru viitorul buget multianual.

Ultima propunere de compromis vehiculată este ca în fondul de redresare, pentru care Comisia Europeană a propus 500 de miliarde de euro granturi şi 250 de miliarde credite, suma granturilor să fie diminuată la 390 de miliarde, diferenţa până la 500 de miliarde urmând să se adauge sumei prevăzute pentru credite, pentru a da astfel satisfacţie celor patru state (Austria, Olanda, Danemarca şi Suedia) nemulţumite de proporţia prea mare a subvenţiilor din acest fond de care vor beneficia mai ales ţările din sud (Italia şi Spania) cele mai afectate de pandemie.


Dublă măsură cu amenzile din pandemie. S-a ajuns prea departe !


”În urma imaginilor difuzate în spaţiul virtual, poliţiştii constănţeni au efectuat verificări la un club din staţiunea Mamaia Nord, unde s-a constatat că în intervalul orar 19,00-19,30 a avut loc o interpretare a artistului Puya, la care au participat mai mult de 500 de spectatori, contrar prevederilor legale. A fost aplicată sancţiunea prevăzută de art. 65 lit. l) din Legea 55/2020, în valoare de 10.000 de lei”, a transmis Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Constanţa.

Pe de altă parte, poliţiştii din Olt au amendat cu 125.000 lei zece persoane care au organizat și participat la o nuntă cu 80 de participanți ce a avut loc duminică seara în oraşul Potcoava, într-un spaţiu închis

După cum vedeți... se aplică dubla măsură

 

La o petrecere cu bogătași, la un local de fițe, proprietarii clubului LOFT au fost amendați cu doar 10.000 lei! Cele 500 de persoane participante nu au primit nicio sancțiune.

În schimb... la nunta din Olt, amenda este mult mai mare! Vorbim totuși de o nuntă, nu de o petrecere de fițe ca la LOFT, unde au fost amendate zece persoane! Să amendezi cu de zece ori mai mult decât pe patronii clubului... este revoltător! Tinerii care se căsătoresc vor să înceapă o viață nouă, iar pentru acest lucru au nevoie de bani. Pentru cei de la LOFT, petrecerea este un moft, iar pentru ceilalți este esențial să strângă bani de casă, mobilă etc. 

Regulile trebuie să fie respectate, dar când vorbim de amenzi, să nu fie date cu dublă măsură...



PANDEMIE de HAOS în guvernarea PNL


PSD critică modul în care Guvernul PNL gestionează criza sanitară. 

"Nu numai că dau vina pe cetățeni pentru eșecul lor lamentabil în gestionarea crizei, dar au ajuns să se contrazică public. 

Sunt atât de disperați să își mascheze ticăloșiile și incompetența încât nu mai țin cont de nimic și au făcut din comunicarea publică un instrument pentru panicarea populației.

PNL și clientela lor se tem atât de tare că vor fi deconectați de la banul public încât au pierdut contactul cu bunul simț și mint cu nerușinare pentru a evita alegerile cu orice preț!", transmite PSD. 


DONALD TRUMP spune că va „trebui să vadă” dacă va accepta rezultatul alegerilor prezidențiale din 2020, ”Votul prin corespondență va falsifica alegerile”


Președintele american Donald Trump a refuzat duminică să spună dacă va accepta rezultatul alegerilor prezidențiale din acest an, adăugând că „va trebui să vadă” și afirmând încă odată că votul prin corespondență va „falsifica alegerile”, relatează CNBC.

Comentariile lui Trump au fost făcute în cadrul unui amplu interviu acordat lui Chris Wallace, prezentatorul emisiunii „Duminica Fox News”.

Președintele american a criticat din nou „cultura anulării” și a minimalizat în mod repetat pandemia de COVID-19 care a infectat peste 3,7 milioane de americani, provocând decesul a peste 140.000 de persoane în Statele Unite.

În timpul interviului Wallace a prezentat pentru prima oară rezultatele ultimului sondaj de opinie național comandat de Fox News care arată că Joe Biden, contracandidatul democrat al lui Trump pentru președinția SUA, conduce cu 8% în intenția de vot.

Trump a catalogat rezultatul drept „sondaje false”.

„În primul rând eu nu pierd fiindcă alea sunt sondaje false”, a declarat președintele american, adăugând că „au fost false în 2016 și sunt și mai false acum”.

Întrebat dacă este un pierzător „grațios”, Trump a răspuns că „depinde” și a repetat acuzațiile pe care le-a făcut și anterior că votul prin corespondență ar putea provoca o fraudare masivă a alegerilor.

Acuzațiile lui Trump vin după ce mai multe state americane au luat măsuri pentru a facilita votul prin corespondență ca urmare a pandemiei de COVID-19 și pentru a limita răspândirea virusului la secțiile de votare.

„Cred că votul prin corespondență o să falsifice alegerile. Chiar cred”, a declarat acesta în cadrul interviului de duminică.

Presat de către Wallace să răspundă dacă va accepta rezultatul alegerilor din acest an, Trump a refuzat să ofere un răspuns direct.

„Trebuie să văd. Uite, trebuie să vedem, să văd”, a afirmat acesta, adăugând că „nu, nu o să spun pur și simplu da. Nu o să spun nu”.

Tot în cadrul interviului acordat Fox News președintele american a minimalizat impactul pandemiei de COVID-19, susținând că creșterea recentă a numărului de noi infecții se datorează majorării capacității de testare și afirmând că multe persoane infectate se vindecă „automat”.

„Nicio țară nu a făcut ce am făcut noi în ceea ce privește testările. Suntem invidia întregii lumi”, a declarat Trump însă oficialii responsabili de sănătatea publică din SUA au subliniat în mod repetat că creșterea numărului de noi infecții depășește rata de creștere a testărilor ceea ce indică o transmitere comunitară în țară.

„Uitați-vă la alte țări, nici măcar nu testează. Fac teste doar dacă cineva intră în spital”, a mai afirmat președintele american.

Întrebat de relația sa cu dr. Anthony Fauci, consilierul Casei Albe privind pandemia de COVID-19, Trump a răspuns că a discutat cu acesta sâmbătă, precizând că epidemiologul „e puțin cam alarmist”.

Trump a afirmat de asemenea că nu este de acord cu directorul Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA, dr. Robert Redfield, care a declarat săptămâna trecută că pandemia ar putea fi adusă sub control într-o lună sau două dacă toată lumea ar purta o mască de protecție.


M.Vela spune că nu vrea să transmită populației mesajul că va fi din nou stare de urgență în România, pentru că el are încredere în cetățeni că sunt responsabili. "E clar că avem o creștere, că avem focare care sunt regionalizate. Dacă ne uităm la cazurile la suta de mii de locuitorui, sunt câteva județe care ocupă podiumul. Dacă ne concentrăm spre a comunica mai bine, a explica cetățenilor din anumite zone că trebuie să respectăm regulile, eu cred că dinamica acestei creșteri se va opri și vom fi într-un platou de siguranță și apoi sper că vom și coborî.


Ministrul de Interne, Marcel Vela, afirmă despre studiul care ar prognoza un milion de cazuri de infectare cu noul coronavirus în luna septembrie și posibilitatea revenirii la starea de urgență, că nu există un studiu oficial privind evoluţia pandemiei de COVID-19, făcut de Grupul tehnic de lucru și care să fi fost dezbatut în Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. El a susinut că "știri alarmiste făcute de un institut din Londra sau mai ştiu eu ce analişti de la vreo facultate cu renume mondial în medicină (...) se pot întâmpla", dar că oamenii nu trebuie să ia în calcul "ştirile alarmiste". Vela a mai spus că nu vrea să transmită populației mesajul că va fi din nou stare de urgență în România, pentru că el are încredere în cetățeni că sunt responsabili.

"Văd că de câteva zile se spune că este un studiu. Să clarificăm şi să punem punct. Nu există un studiu oficial, făcut de Grupul tehnic de lucru, adus la cunoştinţa Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. Sunt analize făcute de specialişti care calculează ei pe monitoare, pe probabilităţi, pe situaţii comparative cu alte ţări. Nu este un studiu oficial dezbătut în CNSU şi înaintat de grupul tehnic către CNSU pe această chestiune. Sunt membru în CNSU, chiar vicepreşedinte, nu am avut niciodată un studiu pe masă că nu ştiu ce se întâmplă în luna august sau septembrie", a spus Vela, întrebat despre studiul potrivit căruia în luna august România ar putea ajunge din nou în stare de urgenţă.

El a adăugat că un astfel de studiu este "la fel de credibil" ca orice ştire care apare în presă, "adică pot fi ştiri care sunt reale şi ştiri care nu sunt reale".

"Sunt diferite instituţii, ministere din alte state sau profesionişti, medici, care pot estima, au ei aplicaţii pe calculator şi fac influenţa şi graficele de rigoare, dar oficial nu s-a dezbătut în CNSU o asemenea situaţie mega-dramatică la nivelul României. Pentru oamenii simpli - să nu ia în calcul ştiri alarmiste. (...)

Ştiri alarmiste făcute de un institut din Londra sau mai ştiu eu ce analişti de la vreo facultate cu renume mondial în medicină şi fac ei acolo tot felul de analize la orele de curs se pot întâmpla, dar nu cred că trebuie să ne ocupăm tot timpul, toată energia, în toate zilele, cu tot ce se întâmplă în studiile unora, aplicabile în orice ţară, în orice zonă sau în orice loc", a susţinut ministrul.

M.Vela a mai spus că nu vrea să transmită populației mesajul că va fi din nou stare de urgență în România, pentru că el are încredere în cetățeni că sunt responsabili.
"E clar că avem o creștere, că avem focare care sunt regionalizate. Dacă ne uităm la cazurile la suta de mii de locuitorui, sunt câteva județe care ocupă podiumul. Dacă ne concentrăm spre a comunica mai bine, a explica cetățenilor din anumite zone că trebuie să respectăm regulile, eu cred că dinamica acestei creșteri se va opri și vom fi într-un platou de siguranță și apoi sper că vom și coborî.

(…) Nu vreau să transmitem populației că urmează o stare de urgență, pentru că eu am încredere în populație, în cetățeni, că sunt responsabili și că vom trece cu bine și peste această provocare”, a adăugat ministrul.

România se află într-o creștere supra-exponențială a cazurilor de coronavirus, în condițiile în care distanțarea socială a ajuns până la nivelul lunii aprilie. Astfel, dacă aceste condiții se păstrează, România ar îndeplini condițiile enunțate să intre din nou în stare de urgență la începutul lunii august, arată o prognoză realizată de compania Avantera pentru Comitetul Național pentru Situații de Urgență, potrivit Digi 24. Mai mult, un scenariu pesimist arată că, în luna septembrie, s-ar putea ajunge la peste un milion de români infectați, susține sursa citată.

Întrebat luni dimineață despre acest studiu, premierul Ludovic Orban a răspuns: "Sunt mai multe prognoze făcute încă de la începutul epidemiei. Îmi aduc aminte de prognoze extrem de pesimiste, care vorbeau de cifre care nu s-au confirmat. Toate structurile și specialiștii își fac datoria și iau toate măsurile posibile legal".


Andrei Caramitru, luat la rost de părintele Calistrat Chifan: "Ultima lichea de pe mapamond"


"Tu nu poţi lovi în credinţa unui neam. Este acest fecioraş sturlubatic, Caramitru, sau cum îl cheamă pe el, care toată ziua stă şi înjură pe paginile de Facebook şi el este mare deputat sau mare politruc. Ori Guvernul ăla pe care îl are în subordine nu poate să îl ia de urechi să îl întrebe: "Măi, băiatule, dar cum îţi permiţi să jigneşti 16 milioane de ortodocşi şi să le vorbeşti ca la uşa cortului? Să îl faci pe Iisus un impostor, că tu nu ai nevoie de BOR, că nu e decât rusofilie, că nu e decât o agentură de criminali, că nu e decât o afacere murdară. Dar unde te prezinţi tu ?".

"Are un tată actor, care se crede om de cultură. Păi cum ţi-ai educat tu copilul în halul ăsta ?"

Adică CNA nu poate da o amendă pentru vorbe goale, dar un puştan din asta poate să jignească o naţiune şi mai ales că are un tată actor, care se crede om de cultură. Păi cum ţi-ai educat tu copilul în halul ăsta, dacă el este ultima lichea de pe mapamond ? Cum îţi permiţi să jigneşti populaţia ortodoxă ? Că vrea omul să ia lumină e credinţa lui şi dacă nu o poate lua nu o va lua. Că poate omul merge la biserică şi vrea e treaba lui. Dacă nu poate, nu merge, că, până la urmă, unde e lege nu e tocmeală.

"Oi fi fiind dumneata ce oi fi, dar om nu eşti"

Dar nu trebuie să vii tu, un puştan care nici nu ai deschis bine ochii, poate nu ştii să te speli, să îţi faci patul, să îţi dai pantofii cu cremă sau să îţi faci o cruce corectă, că el nu mai intră niciodată în Biserică. Foarte mare pierdere, să ştiţi. Biserica va coborî steagurile în bernă pentru asemenea pierdere. Că el spune "sunt botezat şi sunt spiritual". Oi fi fiind dumneata ce oi fi, dar om nu eşti", a spus părintele Calistrat Chifan, într-un interviu filmat de BZI, înainte de Învierea Domnului, anul acesta, când s-a decis modul în care credincioșii aveau să primească Lumina Sfântă.


Cum îi răspunde Andrei Caramitru

 

"Dragă Părinte - cum sa fiu politruc dacă nu sunt nici măcar membru de partid nimic așa? Și chiar cea mai mare lichea de pe tot mapamondul? Sunt mai rău decât Kim, Putin, Xi și ceilalți dictatori? Sunt mai rău decât ISIS? Decât teroriștii? Decât mafia din Calabria? Decât chiar Satana? Mai e ceva Dragă părinte. Nu e frumos sa minți. E mare păcat ăsta. Spui ca am contestat pe Iisus. Din contră. Am spus ca voi nu urmați ce spune EL. Atât.

Și încă ceva Dragă părinte. Te rog citește Biblia. Unde se vorbește de iubire și iertare. Să nu arunci cu piatra. Să nu furi. Să nu minți. Chestii de-astea. Părinte - ai citit Biblia? Crezi în Iisus? Că am un mare dubiu părinte. Și dacă nu crezi ce cauti acolo în biserică? Dacă îți lași barbă și te îmbraci în negru și blestemi pe la televizor și pe YouTube nu e suficient. Deloc.

Uite - o să fiu eu mai creștin decât ești tu părinte, că nu e greu deloc, și o să mă rog eu atâta cât pot și știu să fii iertat pentru toate păcatele ca ai multe, părinte, și pentru pacea sufletului tău", i-a răspuns Andrei Caramitru părintelui Calistrat Chifan.

sursa:https://www.dcnews.ro/andrei-caramitru-luat-la-rost-de-parintele-calistrat-chifan-ultima-lichea-de-pe-mapamond-raspuns-fulger-o-sa-ma-rog-pentru-pacea-sufletului-tau_760560.html

CNN: Containere cu deșeuri din România, aruncate într-un port din Malaezia. Se solicită ANCHETA Interpol


Presa internațională titrează că peste 1.800 de tone de gunoaie și deșeuri toxice ar fi fost trimise din România către un port din Malaezia. Autoritățile de acolo vor trimite containerele cu încărcătura înapoi în țară. 

Malaezia a descoperit 110 containere cu deșeuri toxice aruncate în mod ilegal în port. Autoritățile spun că e ”cea mai mare constatare de acest fel” din istoria țării, potrivit presei de stat Bernama, scrie CNN

Containerele au fost aruncate luna trecută în portul Tanjung Pelepas, în statul Johor, a informat Bernama duminică. În interior se găseau 1.864 de tone de deșeuri toxice. 

"Descoperirea FEAD, aflată în tranzit în Malaezia și destinată Indoneziei, este cea mai mare constatare de acest fel din istoria Malaeziei", a declarat ministrul Mediului și Apelor, Tuan Ibrahim Tuan Man, în raportul Bernama.

FEAD, transportul ilegal găsit în Malaezia, este clasificat ca deșeu toxic în temeiul Convenției de la Basel, Malaysia fiind semnatar. 

Containerele, trimise înapoi în România

 

Containerele ar fi fost aduse din România și s-ar fi declarat că ar conține zinc concentrat, spun oficialii. Malaezia trimite deșeurile înapoi în România și solicită Interpol să investigheze situația, mai scriu jurnaliștii de la CNN. 

Deoarece China a interzis importurile de deșeuri de plastic în 2018, în încercarea de a-și curăța mediul, multe țări au căutat alternative pentru ”coșul de gunoi”, creând probleme pentru țări precum Cambodgia, Malaezia și Filipine.

Ce spun autoritățile din România

 

Contactați de reprezentanții DC News, oficiali din Ministerul Mediului au precizat că sunt la curent cu această situație și că în momentul de față se poartă discuții cu Garda de Mediu. Un comunicat de presă ar urma să fie făcut public în orele următoare. 


Vladimir Putin în vizită în Crimeea


Vladimir Putin vizitează, astăzi luni, Crimeea unde, la Kerci, va lansa în direct și în regim video construcția la cinci şantiere navale, inclusiv a celui din localitate, a unui număr de nouă nave militare cu deplasamentul total de circa 85.000 de tone, un record pentru Rusia postsovietică.

La Kerci președintele Rusiei va inaugura oficial lucrările a două nave clasificate în Rusia ca nave universale de desant.  În realitate e vorba de nave de mare tonaj ce îmbină funcţiile de navă de comandă, portelicopter și navă de desant, clasă inexistentă până acum în marina sovietică și cea rusă, potrivit romania-actualități.ro.

Cele două nave sunt răspunsul Moscovei la refuzul de ultim moment al Parisului de a-i livra în 2015, din cauza sancțiunilor, două nave similare clasa Mistral, construite de Franța pentru marina rusă.

Publicaţia "Izvestia" precizează că navele ruseşti vor fi mai mari decât cele două nave comandate în Franța. Fiecare va avea un deplasament de 25.000 de tone, 220 de metri lungime și va avea posibilitatea să transporte 20 de elicoptere grele și două batalioane întărite de infanterie marină. Vor fi primele portelicoptere şi cele mai mari nave de suprafață construite în Rusia în perioada postsovietică. Potrivit "Izvestia", una din nave va avea  baza în Marea Neagră, cealaltă în Oceanul Pacific.

Alături de crucișătoarele cu rachete, navele amiral ale celor două flote, ele pot deveni nucleul grupărilor ce vor opera în Marea Mediterană şi în regiunea Asiei de Sud-Est.

Tot luni, Putin va da startul construcției la șantierul naval din Severodvinsk, din nordul Rusiei, a două submarine nucleare cu rachete de croazieră, clasa modernizată Yasen-M.

Conform mediilor ruse, această clasă este varianta mult avansată a singurului submarin clasa Yasen, a cărui construcţie a durat 21 de ani.

Duminica viitoare, de Ziua flotei militare ruse, la Sankt Petersburg va avea loc cea mai mare paradă navală din ultimii ani, la care este posibil să asiste şi Vladimir  Putin.