10.28.2017

AH, CE BUNĂTATE ! CARTOFI PRĂJIȚI ȘI BERE




UN COPAC FERICIT, CU FRUNZE DIN BLANĂ, TOCMAI BUNE PENTRU IARNĂ




FLORIN AMEDEO BOGARDO - un artist talentat, de o mare sensibilitate





BALADA PESCĂRUȘILOR ALBAȘTRI

Suntem doi gemeni pescăruşi albaştri,
Legaţi cu un fir de nimenea văzut,
Ce-am coborât odată dintre aştri,
Care ne-au zămislit şi ne-au născut.
Iubirea mea înmugureşte-n tine,
Iubirea ta începe cu a mea
Şi-n ochii tăi oglinzi cu ape line
Ard ochii mei oglinzi de peruzea.

Dragostea noastră e dincolo de vreme
Iar umbra începe să ni se confunde,
Purtăm pe frunte-n loc de diademe
Solarele lumini răsfrânte-n unde.

Suntem doi gemeni pescăruşi albaştri,
Care am venit purtaţi pe val de vânt,
Trecând prin vămi de stele şi de aştri
Iubirea s-o aducem pe pământ.

Iubirea mea înmugureşte-n tine,
Iubirea ta începe cu a mea,
Şi-n ochii tăi oglinzi cu ape line
Ard ochii mei oglinzi de pe uscat.

Dragostea noastră e dincolo de vreme
Iar umbra începe să ni se confunde,
Purtăm pe frunte-n loc de diademe
Solarele lumini răsfrânte-n unde.

Suntem doi gemeni pescăruşi albaştri
Care am venit purtaţi pe val de vânt
Trecând prin vămi de stele şi de aştri
Iubirea s-o aducem pe pământ.

Autor, Florin Bogardo

Florin Amedeo Bogardo s-a născut la 16 august 1942, în Bucureşti. Părinţii săi, Oronzo (1903-1987) şi Elena Bogardo (1913-1966), originari din Drăgăşani, erau avocaţi. Tatăl său era de origine italiană.


Florin Bogardo a fost un artist complet - compozitor, interpret, instrumentist, orchestrator, textier, regizor muzical.

Piese precum “Cum e oare ?”, “Ora cântecului”, “Să nu uităm trandafirii”, “Un fluture şi o pasăre”, “Tu eşti primăvara mea”, “Balada pescăruşilor albaştri”, “Ani de liceu” şi multe altele au devenit mari succese ale muzicii româneşti.

Pe lângă creaţiile de muzică uşoară, Florin Bogardo a compus muzică simfonică, vocal-simfonică, de cameră, coruri, cântece pentru copii, muzică electronică. A realizat aranjamente şi orchestraţii de muzică uşoară românească şi internaţională.

Aşa cum este scris în Ediţia de Colecţie a ziarului “Jurnalul Naţional”, dedicată marelui compozitor, în 1959, la doar 17 ani, Florin Bogardo compunea fantezii şi preludii pentru pian, lieduri, coruri, teme cu variaţiuni.

În perioada 1956-1960, a urmat cursurile Liceului “Nicolae Bălcescu” din Bucureşti.

În vara anului 1961 este admis la Conservator după ce, cu un an înainte, nu fusese primit pentru simplul motiv că avea “origine nesănătoasă”. Pentru cei care nu ştiu, în perioada comunistă, cei născuţi la oraş, ai căror familii avuseseră proprietăţi erau consideraţi oameni cu “origine nesănătoasă” - altă epocă, alți nebuni, aș adăuga eu.




În 1966, la doar 24 de ani, Florin Bogardo îşi pierde mama. Moartea mamei l-a marcat profund.


În perioada 1967 (imediat după absolvirea Conservatorului) – 1982, Florin Bogardo a fost angajat ca regizor muzical la Radioteleviziunea Română.

Debutul oficial şi consacrarea definitivă în faţa publicului are loc în cadrul primei ediţii a Festivalului Naţional de Muzică Uşoară “Mamaia’63”. Piesa “Cum e oare ?”, care a fost distinsă cu Premiul Uniunii Scriitorilor, devine un mare succes, în interpretarea inegalabilă a Margaretei Pâslaru.

Începând cu 1963, Editura Muzicală îi publică majoritatea compoziţiilor de muzică uşoară și apare în peste 100 de emisiuni Tv.

Din 1967, începând cu “Iubirea cea mare” îşi interpretează propriile compoziţii. Printre succesele sale de cantautor se numără: “Atunci când am venit pe lume”, “Eminescu ţie”, “Frumoaso cu ochi limpezi”, “Iertarea”, “Izvorul nopţii”, “Ora cântecului”, “Tablouri”, “Un om, o viaţă” și multe altele.

Multe din compoziţiile sale din perioada 1963-1976, au beneficiat de mai multe variante interpretative, printre care şi cele ale compozitorului.




În perioada 1963-1976 a compus piese care au fost interpretate de cei mai în vogă solişti ai momentului cum ar fi: Dorin Anastasiu, Aurelian Andreescu, Doina Badea, Valentin Baciu, Sergiu Cioiu, Mihai Dumbravă, Ruxandra Ghiaţă, Puica Igiroşanu, Mihaela Mihai, Horia Moculescu, Margareta Pâslaru, Smaranda Toscani și de alți artiști.


În 1968 devine membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România.

Tot în 1968 lansează unul dintre cele mai mari succese ale sale şi totodată o piesă de referinţă din muzica românească. “Să nu uităm trandafirii”. Piesa a fost lansată de Margareta Pâslaru şi, ulterior, preluată de un număr impresionant de interpreţi.

La Festivalului Naţional de Muzică Uşoară “Mamaia’71” (22-25 iulie 1971), Florin Bogardo o cunoaşte pe Stela Enache, cea care avea să-i fie alături timp de 38 de ani.

Cei doi s-au logodit pe 15 august 1971, iar pe 8 septembrie 1971 s-au căsătorit. Împreună au doi copii: Laura (n. 24.10.1976) şi Anton (n. 02.07.1979).


Din 1971, Florin Bogardo compune aproape în exclusivitate pentru Stela Enache.

Stela Enache – Florin Bogardo a fost unul dintre cele mai de succes şi longevive cupluri din muzica românească.

În perioada 1976-1992 a compus muzica pentru 10 filme artistice, cele mai cunoscute fiind “Declaraţie de dragoste” (1985), “Liceenii” (1986) şi “Extemporal la dirigenţie” (1988).

La începutul anilor ’90, Florin Bogardo se retrage din lumea artistică.

Ultima sa participare la o competiţie de muzică uşoară a fost în mai 1992, la concursul TV - “3 din 10 pentru un Show”, cu piesa “E o poveste de amor”, interpretată de Stela Enache.

Pe 3 iunie 2008, un incendiu care i-a afectat locuinţa, l-a marcat profund.

Ultimul interviu radio, acordat de Florin Bogardo, a avut loc în toamna anului 2008, cu prilejul lansării albumului de colecţie “80 de ani de muzică în 80 de melodii” (4 CD-uri), editat de Radio România. Colecţia a fost lansată cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la înfiinţarea Radio România. Dintre cele 80 de melodii selecţionate, Florin Bogardo a ocupat locul 1 cu piesa “Tu eşti primăvara mea”, interpretată de Aurelian Andreescu.

Pe 15 august 2009, cu o zi înainte de a împlini 67 de ani, Florin Bogardo ne-a părăsit prematur. Compozitorul suferea de câţiva ani de probleme cardiace. A fost înmormântat pe 17 august 2009, la Cimitirul Bellu Catolic.


Autograf muzical FLORIN BOGARDO și STELA ENACHE






sursa: http://topromanesc.ro