2.04.2021

Prima reacție după predarea colonelului SRI Daniel Dragomir

 


Poliția Română a reacționat după informația privind predarea colonelului Daniel Dragomir, căutat internațional.

Acum puțin timp, Poliția Română a transmis un comunicat în legătură cu situația lui Daniel Dragomir, fostul șef al sectoarelor informativ - operative de Combatere a Terorismului din SRI.”În dimineața de 4 februarie 2021, Poliția Română a fost informată, prin Centrul de Cooperare Polițienească Internațională - Biroul Sirene, de către autoritățile italiene, că, în cursul zilei de ieri, un bărbat, de 42 de ani, urmărit la nivel internațional, s-a prezentat la o secție de poliție din Bari, însoțit de avocatul ales”, anunță Poliția.

În comunicat, Poliția arată că Daniel Dragomir ”a fost depus în Penitenciarul din Bari, în așteptarea prezentării în fața instanței de judecată, pentru validarea mandatului european de arestare emis de Tribunalul București”.

”În baza datelor furnizate de autoritățile din Italia, a fost informată instanța de judecată din România, care a emis mandatul european de arestare, pentru a traduce și transmite acest mandat către instanța care va judeca și dispune asupra predării către România”, transmite Poliția Română.

***

Daniel Dragomir a fost condamnat pe data de 18 iunie 2020 la 3 ani și 10 luni închisoare de Curtea de Apel București, dar a reușit să plece din țară – se pare cu o zi înainte de sentința definitivă, fiind de atunci dat în urmărire internațională.

sursa:https://ro.sputnik.md/society/20210204/33489118/Politia-prima-reactie-dupa-predarea-colonelului-SRI-Dragomir.html

Plângere la DNA pe numele primarului Nicușor Dan

 


A fost înregistrată o plângere la DNA pe numele lui Nicușor Dan.  

Aurelian Bădulescu, care a depus plângerea împotriva lui Nicușor Dan, a făcut, joi după-amiază, mai multe declarații la Antena 3 cu privire la acest subiect:

„Am promis că voi depune mai devreme (n.r. plângerea), dar modul în care acesta înțelege să ascundă documentele în Primărie este unul care frizează cu normalitatea și cu o altă patologie care ține mai mult de fuga de răspundere. În concret, acest domn, numitul Nicușor Dan, care ocupă pentru moment funcția de primar general, în baza unei rezoluții comune - și anume cu grupurile politice care formează majoritatea PNL - USR - a înțeles să încalce legea și, fără niciun mandat din partea Consiliului General al Municipiului București, să încheie un contract prin care prelungea închirierea domeniului public unor firme care își desfășoară activitatea în domeniul restaurantelor. În condițiile în care, atenție, acele companii datorează municipalității, adică bucureștenilor, suma de 2 milioane de dolari.”

sursa:https://www.dcnews.ro/plangere-dna-pe-numele-primarului-nicusor-dan_799855.html

Judecătoarea Adriana Stoicescu, amenințată cu "lichidarea"

 


Judecătoarea Adriana Stoicescu a recunoscut că a fost amenințată, la un moment dat, cu lichidarea.

Judecătoarea Adriana Stoicescu a făcut mărturisirea, într-un intreviu pentru bihorjust.ro.

Reporter: Ați fost amenințată vreodată?

Adriana Stoicescu: Da. Am fost amenințată cu “lichidarea” și că voi zbura din sistem dacă nu tac.

Reporter: Într-o postare pe pagina dumneavoastră de Facebook spuneați că ați fost ”vânată” din cauză că ați spus ”nu”. Ne puteți da detalii ?

Adriana Stoicescu: Mi s-a sugerat o anumită soluție și am refuzat să ascult. Și nu a fost doar o dată. Am pronunțat de fiecare dată soluția pe care am apreciat-o ca fiind legală, fără să țin cont de “sugestiile” binevoitoare.

Reporter: Care este feed-back-ul primit din partea oamenilor din justiție în legătură cu postările dumneavoastră ?

Adriana Stoicescu: În 90% din cazuri lumea le apreciază și mă susține. ”Un infractor a avut tăria să spună “nu” ofertei de reducere a pedepsei în schimbul capului meu”.

sursa:https://www.dcnews.ro/judecatoarea-alexandra-stoicescu-amenintata-cu-lichidarea-mi-s-a-sugerat-o-anumita-solutie-si-am-refuzat-sa-ascult_799851.html

Liviu Dragnea s-ar simți abandonat după gratii. Codrin Ștefănescu a pus adresa pentru cei care vor să-i transmită „o vorbă bună”

 


Codrin Ștefănescu a afirmat, joi, că Liviu Dragnea s-ar simți „abandonat, uitat și neglijat” după gratii și a pus adresa pe Facebook pentru cei care vor să-i transmită „o vorbă bună”.

Potrivit celor scrise de Codrin Ștefănescu pe Facebook, joi, Liviu Dragnea nu s-ar simți deloc bine după gratii. 

„Am promis că vă țin la curent! Liviu Dragnea nu se simte bine ! Nici cu sănătatea, nici emoțional, nici psihic ! Se simte abandonat, uitat, neglijat ! I-am spus aseară, la telefon, că nu trebuie să cedeze in fața sistemului ! E iubit, așteptat de familie și prieteni, suntem alături de el !”.

Codrin Ștefănescu a precizat că „am înțeles că nu e scos la muncă, deși are o hotărâre judecătorească în sensul acesta, nu e tratat pentru problemele de sănătate, nu se aplică nicio lege în ceea ce-l privește !”.

„Abuzurile continuă, nimeni nu ia poziție publică ! Iau eu, dacă colegii din partid sunt lași și se fac că uită !”, a mai scris pe Facebook Codrin Ștefănescu, fostul secretar general al PSD.

Ștefănescu a pus adresa de la Rahova, pentru cei care vor să-i transmită lui Dragnea „o vorbă bună”

În încheierea mesajului, Codrin Ștefănescu a menționat și adresa de la Penitenciarul Rahova, pentru cei care vor să-i transmită „o vorbă bună” fostului lider PSD. 

„Are nevoie de susținere și de o vorbă bună ! Cei care vor să-i scrie, o pot face la adresa: Liviu Dragnea, Penitenciarul Rahova, Șoseaua Alexandriei nr 154, sector 5, București, cod Postal 51527 ! Este foarte important pentru el să-i scrieți ! Nu lăsați un patriot aflat la ananghie !”, a adăugat Codrin Ștefănescu.

sursa:https://www.dcnews.ro/liviu-dragnea-s-ar-simti-abandonat-dupa-gratii-stefanescu-a-pus-adresa-pentru-cei-care-vor-sa-i-transmita-o-vorba-buna_799850.html

Război pe față în capitala Capitalei - O coaliție anti-sănătate și de subfinanțare a sănătății

 


Război pe față în Sectorul 1. Capitala Capitalei, așa cum era numit acest sector, a devenit „câmp de luptă“ între reprezentanții USR, în frunte cu primarul Clotilde Armand, și cei ai liberalilor și pedesiștilor. Motive? Fără număr. De la plata facturilor către operatorul de salubritate, la deschiderea școlilor și situația de la ADP. Cireașa de pe tort poate fi decizia primarului de a evacua, cu de la sine putere, viceprimarul PNL cu staff cu tot.  Prezentăm situția de la sectorul 1 privită prin ochii lui Sebastian Burduja (PNL) și a Clotildei Armand. 

Sebastian Burduja, pe FB.

„Sunt pur si simplu siderat. Nu am crezut ca putem trai asemenea momente in România anului 2021. Pentru cei care reproșează ca “spălam rufe in public”, va spun atat: acestea sunt chestiuni de interes PUBLIC. Spre deosebire de PSD, noi vrem transparență – totala. Iar cetățenii trebuie sa stie adevarul si sa judece singuri.

În ședința de Consiliu Local “de îndata” de la sectorul 1 (convocată de urgenta fara sa existe nicio urgenta), inca in desfășurare, la punctul despre situația școlilor in prag de redeschidere, adăugat pe ordinea de zi la propunerea consilierilor PNL (asta ar fi fost singura urgenta reala!), primarul Armand a iesit din sală. Ca sa scrie o postare pe Facebook. Stiti cum a raspuns celor 10 intrebari legitime pe care PNL i le-a adresat public? Exact cum v-am scris de acum doua ore: ca “USL trăiește la sectorul 1”. Zero argumente, zero răspunsuri. Atât de mult ii pasa de școlile din sector ca a hotărât sa iasă din sala si sa arunce cu neadevăruri pe Facebook. La fel a făcut si la ședinta de joi.

Dar asta nu e tot. A mai făcut ceva. A dat buzna in biroul viceprimarului PNL, aflat in ședinta de Consiliu, ca sa anunte consilierii acestuia ca da afara din primărie viceprimarul PNL si staff-ul ei. Vor fi mutați în altă clădire si au la dispoziție…seara aceasta sa se mute.

De ce asemenea gesturi? Pentru ca viceprimarul PNL, impreuna cu colegii liberali, a îndrăznit să nu fie de acord cu fiecare punct de pe ordinea de zi (de altfel, PNL a votat pentru la punctul legat de spitale si a avut permanent o abordare constructiva si decenta). Pacatul este ca echipa PNL a avut “tupeul” sa puna întrebări dificile si sa ridice probleme delicate despre proiectele de pe ordinea de zi. Si despre halucinantele întâmplări de la ADP, dezvăluite de presă in cursul zilei de azi. Dupa ce a revenit in ședinta de consiliu, explicația primarului Armand a fost aceasta: „v-am facut o concesie cu acel birou, dar mi-am dat seama ca nu apreciati această concesie”. Judecati dumneavoastră. (…)“

Clotilde Aramand, comunicat de presă, trimis pe adresa cotidianul.ro.

Clotilde Armand: “USL trăiește la Sectorul 1! Și trăiește bine: consilierii PNL și PSD au blocat, pentru a doua oară, eliminarea corupției din Poliția Locală”

”Ședința de Consiliu Local a Sectorului 1 de astăzi în care trebuia să discutăm despre spitale, școli, reforma Poliției Locale și despre digitalizarea ADP a fost deturnată de consilierii PNL și PSD care au vrut să discutăm despre compania de salubrizare. Asta este urgența lor.

Compania respectivă a emis fix în timpul ședinței un comunicat de presă cum că ei nu mai prestează servicii. Foarte bine, să facă ceea ce consideră. Mai exită și alte firme de salubrizare pe lumea aceasta. Dar domnii și doamnele de la PNL+PSD nu realizează asta.

Vor să plătim rapid niște facturi emise nelegal de compania de salubrizare. Normal, e dragoste mare între consilierii PNL și firma respectivă. De ei a fost adusă această firmă și tot ei au semnat cel mai păgubos contract de salubritate din România. Sper să plătească consilierii PNL și PSD facturile ilegale din banii lor. Acesta e doar un detaliu, știu. Detaliu pe banii noștri. Apoi mai apare un comunicat. Tot în timpul ședinței și la câteva minute după primul. Din partea PNL. Iar acest comunicat conține niște întrebări adresate de niște oameni total absenți de activitatea primăriei. Sunt 10 întrebări. Pentru toate acestea am un singur răspuns: USL trăiește la Sectorul 1! Și trăiește bine. Pentru că leadership-ul organizației PNL Sector 1 urmează alte interese. Pentru PNL+PSD nu există mafia din Poliția Locală, nu există problema începerii școlilor, problema spitalelor sau alte urgențe. Există o singură problemă: să plătim niște facturi ilegale către firma de salubrizare adusă de ei în primărie. Ar face bine domnul Ilie Bolojan și domnul Emil Boc (pentru ambii întreaga mea admirație) să le ofere acestor falși liberali o lecție despre administrația publică. Au mare nevoie.

În rest, prioritatea mea este să facem această comunitate prosperă. Că de asta suntem aici. Mai departe, îi las pe cei din PNL și PSD să facă politică și campanie electorală cât doresc. Noi mergem mai departe cu proiectele și angajamentele noastre. Lupta pentru normalitate este una de anduranță. Și vom lupta. Până la capăt”.

Pe de altă parte, deși susține că este interesată de problema spitalelor, „Clotilde Armand a lasat astazi fara cea mai importanta sursa de finantare spitalul de Arsi, Floreasca, Grigore Alexandrescu si Oftalmologic din Bucuresti“.

Afirmația aparține deputatului Petre Florin Manole, care mai scrie:

„Consilierii locali ai Partidului Social Democrat s-au opus acestui proiect absurd si inoportun, dar consilierii locali USR, PMP si PNL au votat impreuna si au avut majoritatea necesara – o coalitie anti-sanatate. O coalitie care are aceeasi politica de taieri si de subfinantare a sanatatii de la nivelul local pana la nivelul guvernamental.“


sursa:https://www.cotidianul.ro/razboi-pe-fata-in-capitala-capitalei/

Disperarea unui Sistem - Sistemul îngrozit

 


Compania Pfizer a anunțat rezultatele testării vaccinului anti-covid, cu peste 90% eficiență, pe 9 noiembrie 2020. Era la mai puțin de o săptămână după alegerile prezidențiale din Statele Unite. ”Abject”, a scris pe Twitter fiul cel mare al președintelui în exercițiu, Donald Trump. ”Motivul este că Pfizer a așteptat ca Joe Biden să fie încoronat președinte, pentru ca Biden să fie creditat pentru asta”, au spus comentatorii conservatori.

Istoria s-a repetat imediat după învestirea lui Joe Biden. Unii dintre guvernatorii statelor americane care au aplicat cele mai dure măsuri de distanțare socială au anunțat ridicarea restricțiilor. Pe 24 ianuarie, în California s-a ridicat interdicția părăsirii locuinței în alte scopuri decât urgențe și aprovizionare. Pe 2 februarie, în Michigan au fost redeschise localurile.

La fel stau lucrurile și cu o companie gigant precum Amazon. Exact în ziua învestirii lui Joe Biden, CEO-ul Amazon i-a trimis noului președinte o scrisoare în care spunea că este gata să ajute la distribuirea vaccinului în America. Câtă vreme administrația Trump a pregătit logistic operațiunea de vaccinare, Amazon nu a lansat public o asemenea ofertă.

Apoi, la finalul lunii ianuarie, a început scandalul acțiunilor retailerului GameStop. Utilizatorii unei platforme online de pariuri pe bursă, oameni simpli, majoritatea foarte tineri și îndatorați, afectați de închiderea economiei, au decis să cumpere acțiunile companiei, împotriva căreia pariaseră mari fonduri speculative. Acțiunile au crescut spectaculos, iar fondurile speculative au pierdut circa 5 miliarde de dolari. Care a fost reacția sistemului? Restricționarea tranzacțiilor GameStop pe platforma respectivă. Pe de altă parte, marile fonduri nu au fost restricționate și au putut acționa pe bursă cum au dorit. În câteva zile, pierderile au fost amortizate, iar simplii jucători amatori pe bursă au pierdut.

De ce toate marile companii și presa și-au schimbat tonul, ca prin miracol, după ziua învestirii lui Joe Biden, pe 20 ianuarie?

Revista The American Conservative ne propune două explicații pentru evenimentele de mai sus. Prima ține de o vastă conspirație. ”Există întotdeauna posibilitatea ca Barack Obama sau George Soros să le fi cerut guvernatorilor să ridice interdicțiile într-un anumite moment și în anumite condiții”, scrie The American Conservative. La fel și în cazul Amazon: ”Nu primiți vaccinul până când nu votați cum trebuie, până când nu suntem absolut siguri că ați votat cu cine trebuie și că nu mai există cale de întoarcere”. Poate că la fel au gândit și șefii companiei Pfizer – totul pentru a da jos un președinte.

Politica fricii

A doua explicație, mult mai aproape de adevăr, în opinia The American Conervative, este frica. ”Se vorbește mult în ultima vreme despre politica fricii, iar ea este îndreptată aproape întotdeauna, și deseori în moduri ridicole, împotriva dreptei conservatoare. ”Dacă cineva a votat cu Donald Trump, se spune despre acea persoană că a făcut-o pentru că îi este frică de China lui Xi Jinping, de Twitter, de Facebook, de afroamericani. Dacă cineva se opune politicilor progresiste, se spune despre el că se teme de homosexuali sau de femei. Dacă cineva se opune unui candidat al Wall Street-ului, se spune despre el că este un retrograd care se teme de progresul pe care îl vor aduce acești candidați. În acest fel se inculcă ideea că orice eșec electoral al progresiștilor se datorează nu lor, ci fricii care paralizează jumătate din electoratul american”.

Însă aceeași logică a fricii poate funcționa și în tabăra progresistă. ”Nu este necesar să existe o conspirație. Este suficient ca oamenii aflați în poziții de putere să fie înfricoșați că își vor pierde poziția aceasta. Este suficient ca, pentru prima dată în istoria lor, corporațiile gigant din America să fie înfricoșate că nu mai au un prieten la Casa Albă. Este suficient ca presa să fie speriată că nu mai are un prieten la Casa Albă și că pierde audiență, pentru a acționa cu toata forța pentru a aduce un amic în fruntea SUA, căruia să-i pună eternele întrebări. Este suficient ca americanii progresiști care domină instituțiile din SUA să se teamă că ar putea pierde controlul, pentru a acționa împotriva președintelui”.

Sistemul îngrozit

Cazul celui de al doilea impeachment al lui Donald Trump indică aceeași spaimă ca și cea din Silicon Valley sau din industria farmaceutică. Impeachmentul lui Donald Trump merge mai departe în Senatul SUA, deși acum este vorba despre un impeachment împotriva unui simplu cetățean, nu a președintelui. ”Este flagrant anticonstituțional”, scrie Pat Buchanan despre aceste proceduri. Este nevoie de votul a două treimi dintre senatori pentru acuzarea lui Trump de ”incitare la insurecție”. Or, 45 dintre cei 50 de senatori republicani au votat că procesul acesta din Senat este neconstituțional. Deci, impeachmentul este și neconstituțional, și imposibil matematic. Asta lăsând la o parte dubiile legate de „incitarea la insurecție”, câtă vreme protestatarii invadaseră Congresul SUA, pe 6 ianuarie, înainte ca Trump să-și încheie discursul „incitator” de la Casa Albă.

”Bine ați venit în Zimbabwe”, scrie Pat Buchanan despre impeachment. ”Ce vor, de fapt, democrații, prin această răzbunare? Vor să-l condamne pe Trump, pentru ca el să nu mai poată candida vreodată pentru o funcție publică. Sistemul se teme că Trump poate reveni, poate câștiga alegerile primare republicane în 2024 și poate triumfa la alegerile prezidențiale. Sunt hotărâți să anuleze această posibilitate. Mulți recunosc în mod deschis acest lucru. Ce spune asta despre atașamentul sistemului liberal la valorile democrației, când îl descalifică din start pe candidatul ce a obținut cel mai mare număr de voturi din istorie din partea unui partid de opoziție? Această acțiune de descalificare spune mai mult despre oamenii din spatele ei decât despre Trump. Sunt șanse mici ca, în 2024, un Trump la 78 de ani să câștige președinția. Însă sistemul se teme și nu vrea să riște. Dincolo de tot bla-bla-ul despre democrație din ultimele zile, sistemul vrea să elimine posibilitatea ca oamenii să se mobilizeze și, oroarea ororilor, să-l mai aleagă o dată pe Trump. Puteți mirosi frica asta”, scrie Buchanan.

Presa corporatistă propune un Minister al Adevărului

Iar un articol recent publicat de The New York Times spune multe despre fricile presei corporatiste. Articolul cu pricina vorbește despre „criza realității” din Statele Unite, adică intoxicarea americanilor cu o mulțime de „teorii ale conspirației”, mergând de la cea a îndepărtării președintelui Trump în urma unui complot, până la cea a creării noului coronavirus într-un laborator din China. Desigur, în rândul acestor intoxicări pot intra toate informațiile care nu slujesc scopurilor puterii politice și ale corporațiilor, așa cum se poate întâmpla și cu legea împotriva „terorismului intern” care este pe agenda administrației democrate.

Ceea ce a atras atenția la articolul publicat de The New York Times este soluția sugerată administrației Biden – crearea unui portofoliu de ”șef al realității” (reality czar), care să coordoneze agențiile statului (inclusiv serviciile de informații) și să colaboreze îndeaproape cu companiile Big Tech, pentru a combate dezinformarea și extremismul intern. Nu este doar o idee a autorului, ci și a ”câtorva experți care au recomandat administrației Biden să creeze o echipă inter-agenții, pentru combaterea dezinformării”, după cum scrie The New York Times. Până și autorul arată că idea ”sună puțin a distopie”.

Reacțiile în mediul online au venit imediat, iar comparațiile cu ”Ministerul Adevărului” imaginat de George Orwell în „1984” au început să curgă. ”Cine controlează trecutul controlează viitorul. Cine controlează prezentul controlează trecutul”, îl citează pe Orwell profesorul Steve Hanke, de la Universitatea John Hopkins. Și o întrebare apărută în presa antisistem: ”Dacă teoriile conspirației sunt un pericol mortal pentru societate, cine este responsabil pentru promovarea celor mai mari dezinformări? Cele mai dăunătoare ”teorii ale conspirației” – precum inexistentele arme de distrugere în masă ale lui Saddam Hussein și susținerea „luptătorilor pentru libertate” care de fapt sunt jihadiștii din Libia și Siria – au fost promovate exclusiv de presa de mainstream, care acum sugerează crearea unui ”Minister al Adevărului” în administrația Biden.

O concluzie este trasă de The American Conservative: ”Acești oameni sunt mult prea disperați pentru a fi atât de abjecți pe cât se spune. Cele mai revoltătoare aspecte din ultimele luni – de la cenzurarea lui Trump pe Twitter, până la cutremurul din SUA de după alegeri – pot fi descrise cel mai bine nu ca semne prevestitoare ale tiraniei, ci ca o mulțime de mișcări prostești din partea unei elite care are mult mai puțină încredere în propria putere decât avem noi, restul populației.

Oligarhii care au încredere în puterea lor nu acționează precum fondurile speculative și marile corporații de mai sus. Și mie mi-e teamă de axa Wall Street-Silicon Valley-Washington. Însă nu are cum să-ți fie foarte frica de un sistem care se panichează când mai mulți internauți pariază pe acțiunile GamesStop de pe un laptop, din garajul părinților. Nu are cum să-ți fie frică de un regim care este devastat de panică din cauza unui virus, a unor alegeri sau din cauza personajului principal din serialul «The Apprentice»”.

sursa:https://www.cotidianul.ro/conspiratie-sau-disperarea-unui-sistem/

Florin Cîţu şi Vlad Voiculescu, prinși cu fofârlica. La Matei Balș investiţiile au fost de doar cinci procente

 


Florin Cîţu şi Vlad Voiculescu, prinși cu fofârlica. Site-ul blogfactual.ro arată cu date concrete că unele dintre declarațiile celor doi oficiali guvernamentali sunt ireale. Ca să nu spunem minciuni. Sursa menționată relevă câteva dintre cele mai recente declarații ale celor doi politicieni și, apoi, le ia la bani mărunți.

Vlad Voiculescu, vorbind despre Institutul Matei Balș:

„[…] vorbim despre institutul cel mai bine finanţat din această ţară.”  

Institutul Matei Balş nu este cel mai bine finanţat institut din ţară, fiind depășit de Institutul Clinic Fundeni, arată blogfactual.ro.

Florin Cîţu a susținut că sumele alocate sistemului sanitar, deși consistente, sunt folosite pentru plata salariilor şi a sporurilor:

„Deși au fost alocate resurse importante acestui sector, […] doar o parte din acești bani au fost alocați investițiilor. Este momentul pentru toată lumea să înțelegem că nu putem să mergem așa mai departe. Nu putem să cheltuim 90-95 la sută din resurse pe salarii şi sporuri.”  

Ce spun datele

Anul trecut, Institutul Naţional de Boli Infecţioase Matei Balş din București a cheltuit aproximativ o treime din buget pe salarii.  Investiţiile au fost de doar cinci procente. Cu toate astea, a fost cel mai mare procent din ultimii patru ani (în 2017, de exemplu, din totalul cheltuielilor de 198 de milioane de lei, doar puţin peste un milion de lei au fost destinaţi investiţiilor). În medie, doar 64% din banii spitalelor din București merg la salarii şi sporuri și nu 90-95%.


sursa:https://www.cotidianul.ro/florin-citu-si-vlad-voiculescu-prinsi-cu-fofarlica/

Revine scandalul gunoiului în Sectorul 1

 


Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, s-ar putea confrunta iar cu o criză a gunoaielor, după ce compania Romprest a anunţat că ar putea să nu mai ridice deşeurile din 11 februarie, dacă nu îi sunt rezolvate cererile.

Firma Romprest este nemulţumită de tergiversarea adoptării unei hotărâri de Consiliu Local prin care să se aprobe soluţiile negociate de comisia mixtă de mediere şi operatorul delegat privind eşalonarea datoriilor restante şi diminuarea temporară a unor operaţiuni din cadrul activităţilor serviciului.

"Vă notificăm prin prezenta că în situaţia în care demersul nostru către Consiliul Local Sector 1 nu va primi răspuns în termenul contractual de cinci zile lucrătoare, respectiv Actul adiţional nr. 12 nu va fi aprobat de către Consiliul Local şi nu va fi implementat de primarul Sectorului 1 şi/sau departamentele de resort din cadrul Aparatului de specialitate al primarului, începând cu data de 11.02.2021 vom limita/suspenda temporar activităţile serviciului de salubritate pe raza administrativ teritorială a Sectorului 1", se arată în notificarea Romprest, conform Antena3.ro.

Reprezentanţii Romprest, blocaţi

"Această decizie ne este impusă de blocarea totală de către reprezentanţii aleşi care reprezintă Autoritatea contractantă, în mod intenţionat şi cu vădită rea-credinţă, în baza unor interese partinice şi de grup, a negocierilor privind stingerea conflictelor contractuale, în contextul în care şi ultimul demers al Romprest de a soluţiona amiabil conflictele invocate, prin negocierea şi asumarea în cadrul legal al şedinţelor Comisiei mixte de mediere a unor soluţii de eşalonare a debitelor restante şi de diminuare temporară a unor operaţiuni din cadrul activităţilor serviciului şi implicit a costurilor în sarcina Autorităţii, precum şi prin propunerea unor surse de finanţare ale serviciului care să conducă la reducerea sarcinilor pe bugetul local, este tergiversat de către reprezentanţii Autorităţii contractante", se mai arată în notificare.

Primăria, acuzată de abuz

"Refuzul de a accepta soluţia negociată, manifestat prin tergiversarea nejustificată a adoptării unei Hotărâri de Consiliu în acest sens, soluţie prin care operatorul a acceptat să suspende temporar o parte din drepturile sale legitime, legale şi contractuale pentru a salvgarda continuitatea serviciului public de salubrizare, reprezintă un grav abuz, manifestat la nivelul reprezentanţilor autorităţii locale", au transmis cei de la Romprest Consiliului Local, primarului Clotilde Armand, Primăriei şi Prefecturii Municipiului Bucureşti.

sursa:https://www.dcnews.ro/revine-scandalul-gunoiului-in-sectorul-1-romprest-anunta-ca-nu-mai-face-curat-din-11-februarie_799780.html

Noi reguli pentru elevi la deschiderea şcolilor în 8 februarie 2021

 


Elevii care vor reveni la şcoală din 8 februarie s-ar putea confrunta cu noi reguli. Astfel, conform unui proiect al Ministerului Educaţiei şi Ministerului Sănătăţii, elevii vor fi obligaţi să poarte constant mască, vor păstra distanţă de minimum 1 metru şi nu vor avea voie să facă schimb de obiecte.

Astfel, din 8 februarie, organizarea circuitelor în interiorul şcolii va trebui făcută prin demarcare cu benzi vizibile care să asigure „trasee prestabilite” de intrare, de deplasare în interiorul unităţii de învăţământ şi de părăsire a acesteia, facilitând păstrarea unei distanţe corespunzătoare între persoane.

„Sala de clasă va fi amenajată astfel încât să fie asigurată distanţarea fizică de 1 metru între elevi. Dacă configurația sălii de clasă (suprafață, mobilier etc) nu permite distanțarea fizică de 1 metru, atunci spațiul va fi organizat astfel încât să se asigure distanța maxim posibilă între elevi”, se arată în proiect, conform Mediafax. 

De asemenea, deplasarea elevilor în școli trebuie limitată prin alocarea aceleeaşi săli unei clase de elevi, iar profesorii vor schimba sala de predare. Proiectul de ordin mai prevede că este interzis schimbul de obiecte personale și că va fi asigurată aerisirea claselor înainte de sosirea elevilor, prin deschiderea ferestrelor timp de minimum 30 minute, apoi în timpul pauzelor minimum 10 minute şi la finalul zilei, ținând cont de temperatura exterioară.

Orele practice, de evitat

Autoritățile recomandă evitarea experimentelor practice care necesită mişcare şi/sau interacţiune strânsă între elevi.

„Elevii şi personalul didactic/didactic auxiliar/nedidactic vor purta mască in permanenţă, atunci când se află în incinta unităţii de învăţământ”, se mai arată în proiect.

În ceea ce privește grupurile sanitare, proiectul prevede că este obligatorie disponibilitatea permanentă a substanţelor dezinfectante și a prosoapelor din hârtie, de unică folosință; sunt interzise uscătoarele electrice de mâini şi prosoapele din material textil.

„Organizarea programului şcolar va avea în vedere posibilitatea începerii cursurilor la intervale orare diferite, astfel încât să se evite aglomerările la intrarea şi la ieşirea în pauze. Intervalele aferente pauzelor vor fi stabilite în mod eşalonat astfel încât să existe un minim posibil de suprapunere”, potrivit proiectului.

De asemenea, în proiect se prevede că orele de educaţie fizică efectuate în sala de sport trebuie limitate la activităţi sportive care nu presupun efort intens, cu asigurarea obligatorie a distanţei fizice maxim posibile si a unei aerisiri permanente. Pentru desfăşurarea orelor de educaţie fizică, elevii vor fi instruiţi ca pe tot parcursul activităţii să nu îşi atingă faţa, gura, ochii sau nasul cu mâinile neigienizate.

Profesorii vor face triajul observaţional

Masca de protecţie nu este obligatorie în cazul preşcolarilor, se mai precizează în proiect.

„Părinţii vor fi încurajaţi să participe la educaţia pentru igiena şi sănătatea copiilor, astfel încât revenirea în şcoală să se facă în siguranţă. Părinţii vor fi încurajaţi să monitorizeze starea de sănătate a copiilor şi să acţioneze responsabil”, prevede proiectul de ordin.

Acesta mai prevede că cadrele didactice vor efectua triajul observațional al preșcolarilor/elevilor pe tot parcursul activităților școlare.

„În cazul în care elevii prezintă în timpul orelor de curs stare febrilă sau altă simptomatologie specifică infectării cu SARS-CoV-2, se aplică protocolul de izolare. În cazul în care există un consimțământ informat și semnat al părinților cu privire la acordul de recoltare a probelor de exsudat nazofaringian în vederea testării elevilor simptomatici, aceștia vor putea fi testați, într-o prima fază, cu teste antigen rapide, în cadrul cabinetelor medicale. Toate testele rapide efectuate în cabinetul medical școlar de la nivelul unității de învățământ vor fi raportate către DSP/DSPMB. Dacă părintele/tutorele legal nu își exprimă acordul pentru testare, în cazul existenței unor simptome specifice, acesta va lua legatura cu medicul de familie în vederea stabilirii pașilor următori”, se mai arată în proiect.

Școlile se vor deschide din 8 februarie în trei scenarii, în funcție de incidența cazurilor de Covid din fiecare localitate.

sursa:https://www.dcnews.ro/noi-reguli-pentru-elevi-la-deschiderea-scolilor-distanta-de-1-metru-masca-obligatorie-schimbul-de-obiecte-interzis_799783.html

Avocatul Poporului, Renate Weber, recomandă IGSU aplicarea măsurilor împotriva incendiilor la toate spitalele

 


Avocatul Poporului (AP) recomandă inspectorului general al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), Dan-Paul Iamandi, aplicarea măsurilor împotriva incendiilor la toate unităţile sanitare din ţară.

În recomandarea postată, miercuri, pe site-ul AP, se menţionează 'depunerea, de către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, în regim de urgenţă, a tuturor demersurilor necesare, în baza atribuţiilor care îi revin, în vederea respectării reglementărilor tehnice şi dispoziţiilor legale de apărare împotriva incendiilor şi aplicarea măsurilor privind activităţile de apărare împotriva incendiilor la nivelul tuturor unităţilor sanitare din ţară'.

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în contextul prevederilor articolelor 22 şi 34 din Constituţie privind dreptul fundamental la viaţă şi integritate fizică şi psihică şi dreptul la ocrotirea sănătăţii, în baza informaţiilor prezentate în mai multe surse mass-media care arată faptul că pe teritoriul României există numeroase unităţi sanitare care nu au autorizaţie de securitate la incendiu.

În urma demersurilor efectuate de AP, IGSU a comunicat instituţiei că la nivel naţional funcţionează 1.392 de clădiri ale unităţilor sanitare de stat şi private cu paturi, dintre care: 310 deţin autorizaţie de securitate la incendiu, 52 sunt autorizate parţial, 728 nu necesită obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu, 302 nu deţin autorizaţie de securitate la incendiu, dintre care 120 au avize de securitate la incendiu.

sursa:https://www.dcnews.ro/avocatul-poporului-renate-weber-recomanda-igsu-aplicarea-masurilor-impotriva-incendiilor-la-toate-spitalele_799750.html

Lift realizat după sculptura „Pasărea Măiastră“ a lui Brâncuși de către ”Elmas Brașov”, concurs mondial, premiul I

 



Elmas Brașov a câștigat premiul I în cadrul concursului mondial Elevator World Project of the Year 2021 cu proiectul „Platforma pentru persoane – Pasărea Măiastră.

Compania Elmas Brașov, specializată în instalații de ridicat, i-a fost decernat premiul I în cadrul concursului mondial Elevator World „Project of the Year 2021”, la categoria „Lifturi speciale” cu proiectul „Platforma pentru persoane – Pasărea Măiastră”, pentru soluția tehnică adoptată.

Acesta este cel de-al treilea an consecutiv în care compania brașoveană câștigă premiul amintit după ce în 2019 a fost desemnată câștigătoare cu proiectul „Ascensorul STONE” – Tunelul Timpului, montat la Castelul Bran, iar în 2020 cu proiectul „Mega Elevator”, instalat în Tel Aviv, Israel. În urma premiilor obținute, compania brașoveană a fost contactată deja de posibili clienți din Australia, Ghana și Canada, care își doresc să cumpere produsele de ridicat ale Elmas.

În urma evaluărilor primite din partea unui juriu imparțial de profesioniști și experți în domeniu, proiectul a primit locul I, la categoria „Lifturi speciale”. Proiectele înscrise în concurs au fost evaluate după mai multe criterii: inovație, originalitate și creativitate, metode și tehnici de construcție, utilizarea tehnologiilor avansate etc. Compania Elevator World Inc. din SUA înființată în 1953, realizează cu o echipă de specialiști și corespondenți tehnici din întreaga lume, publicația Elevator World, care este citită în peste 80 de țări, la nivel mondial.

„Pasărea Măiastră” – un produs unicat

În cadrul Centrului Internațional de Artă din Craiova, a fost construită o aripă subterană, dedicată lui Brâncuși, care în partea supraterană este acoperită de o prismă din sticlă.

Aceasta are o înălțime de 12 metri și conține interpretări la scară mare a operelor brâncușiene „Ovoidul” și „Pasărea Măiastră”. Pentru acest proiect unic în lume, compania ELMAS a proiectat, fabricat, livrat și montat un produs care se încadrează în ambientul arhitectural, oferind posibilitatea vizitatorilor să trăiască o interesantă experiența vizuală pe durata călătoriei.

Platforma „Pasărea Măiastră” este destinată transportului pe verticală a persoanelor, fiind realizată în conformitate cu Directiva de Mașini 2006/42/CE și având o durată de viață de 25 de ani. Aceasta este acționată hidraulic și dispune de o soluție tehnică specială pentru susținerea cabinei și realizarea cursei de deplasare. Pentru sistemul de acționare, echipa de proiectanți Elmas a conceput o soluție tehnică specială, având în componență un piston hidraulic poziționat central și o structură metalică telescopică, alcătuită din  două segmente. Toate aceste elemente au fost montate în interiorul puțului platformei. Puțul platformei este format din doua sectoare: sectorul realizat din beton armat și sectorul format din interiorul ansamblului arhitectural din sticlă.

La momentul activării comenzii platformei pentru persoane, pistonul hidraulic acționează segmentul interior al structurii metalice. După extinderea segmentului interior, cursa platformei continuă, prin preluarea segmentului metalic exterior, până la atingerea stației finale.

Pentru a crea un efect emoțional și vizual, la atingerea punctului maxim al cursei, cabina platformei se va afla complet în interiorul ansamblului arhitectural din sticlă. Pasagerul are ocazia să experimenteze, în cele câteva zeci de secunde cât durează „ascensiunea”, o cufundare în lumea lui Brâncuși. Cabina semicirculară a platformei “Pasărea Măiastră” este realizată integral din sticlă, oferind o vedere panoramică de 3600. Platforma pentru persoane se deplasează pe o înălțime de 9 metri, la o viteză nominală de 0,15 m/s, cu o capacitate de transport de 150 kg (o persoană).

Discuții începute acum zece ani

Directorul general al companiei, Marton Geza, ne-a declarat că bazele proiectului au fost puse acum zece ani, când firma brașoveană a fost constatată de un reprezentant al biroului de arhitectură Dorin Ștefan „care ne-a prezentat proiectul Centrului Internațional Constantin Brâncuși din Craiova, un tribut adus marelui sculptor român, figură centrală a mișcării artistice moderne”.

„Ne-a fost solicitată expertiza în vederea realizării unui lift special care să fie integrat în cadrul proiectului arhitectural. Datorită complexității proiectului inițiat pentru Centrul Internațional Constantin Brâncuși, mulți producători de ascensoare solicitați nu și-au asumat reușita unei soluții tehnice și estetice care să se încadreze în tematica ansamblului arhitectural.

În 2018 sunt reluate întâlnirile și discuțiile cu arhitectul proiectului și dezvoltatorul lucrării, sunt analizate toate datele și se agreează soluția tehnică propusă de ELMAS”, a spus sursa citată.

Proiectanții ELMAS au dezvoltat conceptul și au proiectat platforma pentru persoane, abordând soluții îndrăznețe, speciale care să răspundă corect din punct de vedere funcțional, în condiții de siguranță, cu un design aparte, scopului cerut. Platforma a fost executată în totalitate de compania ELMAS, fiind asamblată și verificată în amănunt în hala de premontaj ascensoare. Părțile componente ale platformei au fost transportate în mai multe etape la obiectivul din Craiova, unde echipe specializate de montatori și tehnicieni ascensoare ELMAS, au montat în diferite faze tot ansamblul platformei pentru persoane. La final s-au realizat reglaje, teste și probe de funcționare.

După recepția lucrării din septembrie 2020, proiectul a fost înscris în cadrul concursului “Proiectul Anului 2021”, aflat la ediția nr.23 și organizat în fiecare an în SUA, de prestigioasa publicație internațională Elevator World. La această ediție a concursului au fost implicate cele mai multe proiecte din ultimii ani, ale diferiților producători de ascensoare și a rezultat o foarte strânsă competiție care a pus la grea încercare juriul desemnat să ia deciziile privind câștigătorii.

În urma evaluărilor primite din partea unui juriu imparțial de profesioniști și experți în domeniu, proiectul a primit locul I, la categoria “Lifturi speciale”. Proiectele înscrise în concurs au fost evaluate după mai multe criterii: inovație, originalitate și creativitate, metode și tehnici de construcție, utilizarea tehnologiilor avansate etc, informează BizBrașov.

sursa:https://www.dcnews.ro/lift-realizat-dupa-sculptura-pasarea-maiastra-a-lui-brancusi-premiul-i-la-concursul-elevator-world-project-of-the-year-2021-foto_799746.html