4.16.2021

Președintele Franţei Emmanuel Macron a abordat chestiunea redeschiderii școlilor şi a anumitor locuri, în special a celor culturale

 


Emmanuel Macron a declarat joi seara, într-o videoconferință cu aproximativ 15 primari, că intenționează în continuare să redeschidă muzeele și terasele de la jumătatea lunii mai, după care va avea loc o redeschidere treptată, în etape, „la fiecare trei săptămâni dacă totul merge bine”, au declarat pentru AFP mai mulți participanți la această videoconferință.

Macron a confirmat, de asemenea, că școlile se vor redeschide la datele programate (26 aprilie pentru școli și 3 mai pentru colegii și licee).

Preşedintele „a fost foarte ferm în ceea ce privește redeschiderea școlilor”, a declarat Marie-Claude Jarrot, primarul oraşului Montceau-les-Mines, din departamentul Saône-et-Loire.

Emmanuel Macron, care a reunit apoi 12 miniștri prin videoconferință, nu s-a angajat ferm cu privire la data de 15 mai pentru redeschiderea locurilor culturale, dar a repetat că „prioritatea sunt muzeele și terasele”, a declarat primarul, potrivit Sputnik France. 

Președintele Republicii a sugerat că aceste redeschideri ar putea fi „teritorializate” în funcție de situația sanitară din diferitele regiuni.

Pentru redeschiderea restaurantelor, care va avea loc într-o a doua etapă, nu s-a oferit însă o dată precisă. Președintele „s-a arătat convins de strategia sa, dar a arătat precauţie cu privire la relaxare”, a declarat primarul Morgan Berger al oraşului Cognac, departamentul Charente.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al guvernului, Gabriel Attal, a confirmat, pentru Les Echos, că „anumite locuri culturale și anumite terase se vor redeschide la mijlocul lunii mai”. „Acesta este termenul la care lucrăm”, în speranța unei scăderi a presiunii asupra spitalelor „poate încă de săptămâna viitoare”, în contextul în care Franța a depășit joi 100.000 de morți.

În ceea ce privește școlile, „pentru unii, întoarcerea la clasă s-ar putea face în grupuri înjumătăţite”, cu mai multe teste în școlile din regiunile cele mai afectate de epidemie şi vor putea fi oferite acolo şi teste rapide care pot fi făcute fără asistenţă medicală, a adăugat Gabriel Attal.

USR şi PLUS şi-au unit definitiv destinele politice

 


ÎN SFÂRȘIT CEI DOI S-AU UNIT ! BLEAH !

Fuziunea dintre USR și PLUS a fost aprobată, vineri, de către Curtea de Apel București: „Voința membrilor celor două partide devine realitate: suntem, de astăzi, un singur partid”.

„Este încă un pas important înainte pentru USR PLUS, în ceea ce privește proiectul care aduce reformă și schimbare în România. Decizia de astăzi (vineri – n.r.) a instanței ne așază în logica unui partid puternic, care a adunat împreună cele mai importante energii de schimbare și reformă din societatea românească. Le mulțumesc colegilor mei din USR și PLUS care au avut tăria și înțelepciunea de a trece peste toate dificultățile inerente pentru a construi o alternativă cu adevărat credibilă pentru ceea ce înseamnă acea Românie modernă și europeană pe care o așteptăm. Îi mulțumesc lui Dacian Cioloș pentru echilibrul și perseverența de a fi parteneri în acest proiect și de a construi împreună o forță politică credibilă“, spune Dan Barna, copreședinte USR PLUS.

La rândul său, Dacian Cioloș afirmă că, de doi ani, cele două partide, USR și PLUS, au fost „în logica unei singure echipe”.

„Aprobarea fuziunii de astăzi doar formalizează ceea ce noi simțeam deja natural. Suntem de azi un sigur partid, unul puternic, cu cea mai mare dorință de reformare a țării, un partid cu aleși locali, naționali, europeni și cu membri în Guvern. Fuziunea este, de astăzi, definitivă, în ciuda multora care au încercat să împiedice acest moment. Îi mulțumesc lui Dan Barna pentru că am reușit să aducem proiectul politic în acest punct“, adaugă Dacian Cioloș, copreședinte USR PLUS.

Delegaţii USR şi ai PLUS au adoptat pe 15 august 2020, într-un Congres desfăşurat online, protocolul de fuziune a celor două partide.

FILOZOFUL de BUZUNAR al lui BĂSESCU s-a ÎNDRĂGOSTIT !

 


Vlad Voiculescu, ministrul dat jos de la Ministerul Sănătății, l-a făcut pe Gabriel Liiceanu să se îndrăgostească de el. A recunoscut-o chiar filozoful.
Vlad Voiculescu, ministrul dat jos de la Ministerul Sănătății, l-a făcut pe Gabriel Liiceanu să se îndrăgostească de el. A recunoscut-o chiar filozoful. Pare o poveste de dragoste neștiută și nebănuită.
Gabriel Liiceanu i-a făcut o declaraţie de dragoste cum nu s-a mai întâlnit. S-a întâmplat în 2019. Nu a zis că îl admiră, că îl apreciază, că îl simpatizează, ci că s-a îndrăgostit de el. Nu știm ce răspuns a primit din partea lui Vlad Voiculescu. Dacă a rămas o iubire platonică sau nu.
”M-am îndrăgostit, la un moment dat, de cel care a fost ministrul Sănătăţii în guvernul tehnocrat. Mi se părea că e angelic şi l-am băgat în edificiul meu afectiv. Indiferent că el ştie sau nu. E un om minunat!”, a zis Gabriel Liiceanu într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.
De altfel, și în 2016, filozoful spusese că Vlad Voiculescu are ceva angelic în el.
“Aveţi unul dintre miniştrii care are ceva angelic în prezenţă şi care a acceptat să stea acolo şi să fie crucificat”, a spus Gabriel Liiceanu la GDS, în 2016, despre Vlad Voiculescu și criticile aduse acestuia la Antena 3. Acest elogiu era o replică adresată lui Dacian Cioloș.

Dr. Geert Vanden Bossche, un virolog independent și expert în vaccinuri care a lucrat pentru Bill Gates, avertizează că actualul tip de vaccinuri este foarte periculos

 


Dr. Geert Vanden Bossche, un virolog independent și expert în vaccinuri care a lucrat pentru Bill Gates avertizează că actualul tip de vaccinuri este total inadecvat și chiar foarte periculos atunci când este folosit în campanii de vaccinare în masă în timpul unei pandemii virale. În plus, susține că măsurile luate până acum împotriva pandemiei nu fac decât să transforme un virus relativ inofensiv într-o armă biologică de distrugere în masă.

Încă din luna martie, medicul a avut mai multe apariții publice în care spune despre riscul asupra folosirii vaccinării în timpul pandemiei de COVID-19 și a adresat chiar și o scrisoare deschisă către Organizația Mondială a Sănătății, pentru a-i chema la dialog.

Virusologul belgian demontează discursul tuturor autorităților și susține că afirmația: "Campaniile de vaccinare în masă pot reduce substanțial ratele de infectare și, prin urmare, apariția unor noi variante ale virusului. Deci intensificarea campaniilor de vaccinare ar trebui să poată preveni circulația noilor variante ale virusului", este fundamental greșită și atrage atenția asupra faptului că actualele și următoarele campanii de vaccinare în masă vor conduce la o circulație amplificată a variantelor virale mai infecțioase.

"Nicio pandemie nu a durat mai mult de doi ani"

"Deci, înainte de a recomanda administrarea oricărui tip de vaccin Covid-19 tuturor, trebuie mai întâi să ne asigurăm că vaccinul va reduce rata morbidității și mortalității sub ratele pe care le-am putea aștepta dacă am lăsa pandemia să își desfășoare cursul natural.

Dacă se analizează dinamica unei pandemii cauzate de o infecție virală naturală, autolimitată, de exemplu, pandemia de gripă în timpul Primului Război Mondial, este evident că fără intervenția umană, o pandemie duce în final la imunitatea colectivă. Virusul poate deveni apoi endemic, cu manifestări sezoniere, cum vedem, de pildă, în cazul virusului gripal.

Nicio pandemie nu a durat mai mult de doi ani, nici măcar gripa spaniolă sau gripa porcină și, odată atinsă imunitatea colectivă, reapariția virusului este controlată de sistemul nostru imunitar grație memoriei acestuia privind contactele anterioare cu virusul", mai spune el, potrivit mcgrillUniversity.ca

"Vaccinurile nu sunt capabile să prevină răspândirea virusului, ci măresc infecțiozitatea virală"

Potrivit medicului, pentru ca un vaccin să funcționeze mai bine decât pandemia naturală, ar trebui să accelereze imunitatea colectivă. În schimb, ceea ce se întâmplă acum "este exact opusul: vaccinurile nu sunt capabile să prevină răspândirea virusului de către beneficiarii acestora, care sunt expuși tulpinilor emergente extrem de infecțioase. Iar acest lucru împiedică dezvoltarea imunității colective.

Acestea sunt vaccinuri profilactice, concepute pentru a construi imunitate înainte ca persoanele care le primesc să fie expuse la agentul patogen/virus. Aceste vaccinuri nu sunt deloc indicate pentru administrare în timpul unei pandemii, deoarece probabilitatea ca un primitor al vaccinului să fie deja atacat de virus în timp ce nu este încă înzestrat cu un răspuns imun complet crește pe măsură ce crește presiunea exercitată de existența unor variante foarte infecțioase".

Ce se întâmplă în corpul celui care se vaccinează

"La o persoană care tocmai a primit prima doză de vaccin, organismul începe să construiască un răspuns imun. Procesul dezvoltării depline a răspunsului imunitar ar putea dura câteva săptămâni, iar dacă persoana vaccinată este expusă la virus în acest timp, răspunsul său imunitar poate fi prea slab pentru a lupta eficient împotriva virusului. Chiar dacă prima doză ne poate proteja de apariția simptomelor, virusul poate fi în continuare capabil să se replice și să se transmită.

Exercitarea unei presiuni ridicate asupra imunității organismului fără a preveni replicarea și transmiterea virală este o rețetă perfectă pentru proliferarea unor variante virale selective. Ceea ce observăm acum este și mai îngrijorător: nici cei care au fost vaccinați complet înainte de expunerea la Covid-19 nu mai controlează replicarea și transmiterea virusului. Acest lucru se datorează faptului că acum se infectează din ce în ce mai mult cu variante mai infecțioase, a căror proteină spike este diferită de cea cuprinsă în vaccin", mai spune Boschee.

Resurecţia cazurilor grave în SUA, Marea Britanie şi Israel, inevitabilă

"Acesta a subliniat că întreaga situație despre care a vorbit, se observă deja în rata de infectări și de morbiditate în țările care au reușit să vaccineze până acum milioane de oameni în doar câteva săptămâni, precum Marea Britanie, Israel sau SUA, țări care deși se bucură acum de scăderea ratelor de infecțiozitate, vor cunoaște o creștere abruptă de cazuri de Covid-19 în săptămânile următoare. "Declinul pe care îl vedem în prezent poate fi urmat de un platou de scurtă durată, dar o creștere abruptă ulterioară a cazurilor de boală severă este inevitabilă", mai spune el. 

Singurul beneficiu al vaccinurilor. 

"Specialiștii sunt orbiți de efectele pozitive pe termen scurt " 

Virologul lui Bill Gates spune că singurul beneficiu al acestor vaccinuri este că pot proteja temporar împotriva bolilor severe și a mortalității, în funcție de caracteristicile antigenice ale variantei infectante și că vaccinarea în masă transformă acum din ce în ce mai mult primitorii de vaccinuri în transmițători asimptomatici, care transmit virusuri extrem de infecțioase persoanelor neprotejate sau încă neinfectate.

"Această situație este exact opusul a ceea ce se presupune că fac vaccinurile. Specialiștii în vaccinuri și clinicienii sunt orbiți de efectele pozitive pe termen scurt ale vaccinurilor anti-Covid, dar pare să nu îi intereseze consecințele dezastruoase ale acestora asupra sănătății globale", spune Boschee.

Tulpinile noi de COVID-19, un "monstru sălbatic". "O catastrofă globală fără egal"

Dr. Geert Vanden Bossche a explicat și de ce vaccinarea în masă în timpul unei pandemii în plină expansiune poate provoca un dezastru global nebănuit.

"Situația actuală, extrem de critică, mă obligă să răspândesc acest mesaj de urgență. Amploarea fără precedent a intervenției umane în gestionarea pandemiei Covid-19 riscă să provoace o catastrofă globală fără egal.

Nu sunt împotriva vaccinării. Dimpotrivă, vă pot asigura că fiecare dintre vaccinurile existente în prezent au fost proiectate, dezvoltate și fabricate de oameni de știință geniali și competenți", spune Bossche pe pagina sa de Twitter.

Cu toate acestea, el precizează că nu există nicio îndoială că măsurile stricte de carantinare și lock-down-urile nu au fost benefice. 

Vaccinarea, "un mic pas împotriva virusului, o catastrofă uriașă pentru omenire"

"Este din ce în ce mai dificil să ne imaginăm că efectele intervenției umane extinse și eronate în această pandemie nu vor șterge de pe fața Pământului părți mari ale populației. Doar foarte puține alte strategii ar mai putea fi găsite pentru a atinge același nivel de eficiență în transformarea unui virus relativ inofensiv într-o armă biologică de distrugere în masă.

Totodată vaccinarea, care în prezent se desfășoară în toată lumea într-un ritm din ce în ce mai alert, prezintă și riscul ca variante periculoase ale virusului să sară la diferite specii de animale, în special la animalele industriale. Se știe deja că aceste specii găzduiesc mai multe coronavirusuri diferite și sunt, de obicei, găzduite în ferme cu densitate mare. La fel ca în cazul virusului gripal, aceste specii ar putea servi ca rezervor suplimentar pentru virusul SARS-COVID-2", susține virologul.

El a adăugat că din cauza intervenției umane, cursul pandemiei a fost complet perturbat încă de la început și că măsurile stricte de prevenire răspândite, combinate cu toate campaniile de vaccinare în masă care utilizează vaccinuri inadecvate, vor duce fără îndoială la o situație în care pandemia "va scăpa din ce în ce mai mult de sub control".

Care sunt soluțiile pe care le propune virologul. Vaccin cu celule NK, în loc de B și T

Există în prezent dovezi abundente în literatura de specialitate că vaccinurile actuale nu protejează împotriva infectării și mai ales că variantele mai infecțioase pot fi transmise rapid de la persoanele vaccinate la persoanele neimunizate. Bosschen precizează că, în consecință, populația globală va trebui probabil să se confrunte cu o versiune mai rea a virusului și cu o situație în sistemul sanitar mai proastă decât în perioada anterioară a pandemiei și că utilizarea vaccinurilor profilactice convenționale în campaniile de vaccinare în masă anti-Covid-19 ar trebui să fie stopată imediat

"Nu poate fi nici o îndoială că această situație va duce în curând la rezistența completă a variantelor de circulație la vaccinurile actuale. Alternativele la actualele metode sunt fie lăsarea pandemiei să-și desfășoare cursul natural, fie înlocuirea actualelor vaccinuri ucigașe cu vaccinuri salvatoare de vieți”, explică expertul.

Virologul a explicat pe ce se bazează "vaccinurile salvatoare de vieți" și spune că acestea ar fi unele complet diferite, pentru că nu ar implica agenții obișnuiți, adică celulele B și T, ci celulele NK.

"Există dovezi științifice convingătoare că aceste celule joacă un rol cheie în eliminarea completă a COVID -19 într-un stadiu incipient al infecției la persoanele infectate și asimptomatice. Celulele NK fac parte din sistemul nostru imunitar înnăscut și, la fel ca anticorpii naturali, sunt capabile să recunoască și să atace un spectru larg și diversificat de agenți patogeni.

Studiile arată că celulele NK sunt dotate cu capacitatea de a dobândi memorie imunologică. Educând aceste celule să recunoască și să țintească în mod durabil celulele infectate cu coronavirus, sistemul nostru imunitar ar putea fi perfect dotat pentru un atac al virusului. Deoarece apărarea imunitară bazată pe celule NK oferă imunitate sterilizantă și permite o protecție rapidă și cu spectru larg, se poate presupune în mod just că valorificarea celulelor noastre imune înnăscute va fi singurul tip de intervenție umană disponibilă pentru a opri răspândirea periculoasă a variantelor extrem de infecțioase de Covid-19.

Vaccinurile pe bază de celule NK vor permite în primul rând imunității noastre naturale să fie mai bine pregătită (prin dezvoltarea memoriei imunologice) și vor crea imunitate colectivă", spune virologul lui Bill Gates, potrivit deplatformdisease.com

Cine e Dr. Geert Vanden Bossche

Dr. Geert Vanden Bossche a lucrat mulți ani în cadrul unora dintre cele mai mari companii medicale din lume și are un CV stufos.

El a lucrat în cadrul companiei GlaxoSmithKline, la Novartis Vaccines & Diagnostics, a fost coordonator al Programului GAVI (Alianța Globală pentru Vaccinuri și Imunizare), de vaccinare împotriva Ebola.

Mai mult, a fost angajat al fundației Bill & Melinda Gates, în cadrul unui departament care se ocupa cu descoperirea vaccinurilor și la Centrul German pentru Cercetarea Infecțiilor (DZIF).

50.000 de cartuşe letale, descoperite la controlul de frontieră

 


Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Albiţa efectuează cercetări cu privire la un bărbat cu cetăţenie română şi R. Moldova care intenţiona să ajungă în R. Moldova cu un transport de 49.900 de cartuşe letale, fără a deţine toate documentele prevăzute de lege, necesare transportului în cauză.

În ziua de 15 aprilie a.c, în jurul orei 17.30, în Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa - I.T.P.F. Iaşi, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control, pentru a ieşi din ţară, O.I., cu cetăţenie română şi R. Moldova, în vârstă de 43 de ani, conducând un autovehicul înmatriculat în România, care transporta cartuşe letale pentru firma pe care o deţine în Republica Moldova.

Bărbatul transporta un număr de 49.900 de cartuşe letale, calibru 9 mm

Cu ocazia controlului de frontieră, deoarece bărbatul nu a putut prezenta aviz de tranzit eliberat de către structurile Poliţiei de Frontieră, poliţistul de frontieră a solicitat lucrătorilor vamali efectuarea unui control amănunţit asupra autovehiculului, în urma căruia s-a constatat că bărbatul transporta un număr de 49.900 de cartuşe letale, calibru 9 mm.

Cu privire la cele constatate, O.I. a declarat că transportă muniţia din Cehia, în R. Moldova şi că nu ştia că pentru transportul în cauză are nevoie de aviz din partea Poliţiei de Frontieră.

Întreaga cantitate de muniţie a fost ridicată în vederea continuării şi definitivării cercetărilor. În cauză, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi contrabandă calificată.

Grădina Japoneză din Parcul Herăstrău din București, a înflorit

 


Grădina Japoneză din Herăstrău este darul poporului japonez pentru  români,  construită în anul 1998 de către Asociația Culturală Româno-Japoneză cu sprijinul Fondului Comemorativ al Expoziției Mondiale în Japonia, aceasta fiind amenajată în  stil japonez.

La începuturile sale, ”hanami” era apanajul membrilor curții imperiale și se referea la contemplarea florilor de cais, dar mai târziu obiceiul s-a extins în rândul întregii populații. 

Cu mici cursuri de apă, podețe și un mic lac, toate secate în acest moment, dar cu zeci de cireși în floare, Grădina Japoneză te îmbie la petrecerea unor ore în aer liber. 

BBC : ”în jocul lui Putin, Biden a CLIPIT primul”

 


Statele Unite au renunțat la trimiterea a două distrugătoare în Marea Neagră, așa cum notificaseră Turcia la începutul acestei luni. Anularea acestei decizii a fost anunțată de Ankara, iar apoi a fost confirmată de surse oficiale de la Washington. Agenția de presă turcă Anadolu notează că Ankara nu a primit o solicitare pentru reprogramarea trecerii navelor americane prin strâmtori.

Este interesant că decizia americană de a nu mai trimite navele în Marea Neagră vine după ce Kremlinul a amenințat că distrugătoarele americane ar trebui să stea departe de Crimeea, „pentru binele lor”, și imediat după ce președintele Joe Biden l-a sunat pe omologul rus Vladimir Putin, căruia i-a propus să aibă o întâlnire față în față, într-o țară terță, în ”următoarele luni”.

Trimiterea celor doua nave în Marea Neagra ar fi trebuit să demonstreze sprijinul american pentru regimul de la Kiev, care a tras un semnal de alarmă cum că Rusia masează trupe la frontieră, posibil în vederea unei invaziii, totul pe fondul escaladării conflictului din Donbas, unde nu mai este respectat armistițiul semnat în iulie 2020.

Se pare că administrația Biden a ales să nu mai transmită un „mesaj descurajator” pentru Rusia prin intermediul unor nave de razboi și să o facă prin sancțiunile anunțate pe 15 aprilie, printre care expulzarea a zece diplomati ruși și sancțiuni economice, motivate de atacuri cibernetice ale Rusiei și ingerințe electorale.

Dintre toate relatările zilei atrage atenția un articol critic la adresa administrației SUA publicat de BBC.

”Desfășurările militare au fost imposibil de ignorat: mii de militari ruși au fost mobilizați lângă granițele Ucrainei, iar navele americane care se îndreptau spre Marea Neagră au fost avertizate să nu se apropie de Crimeea, „pentru binele lor”. Pe măsură ce retorica ostilă și mișcările militare din jurul Ucrainei s-au intensificat, politicienii occidentali au început să se teamă de o invazie rusă în Ucraina și i-au cerut lui Putin să ”dezescaladeze”.

Rusia a refuzat: ministrul rus al Apărării a insistat că mișcările de trupe sunt o reacție la un exercițiile NATO „amenințătoare” din Europa. Apoi, Putin a fost căutat la telefon de la Casa Albă”.

BBC notează că Rusia are avantaj, câtă vreme summitul SUA-Rusia a fost propus de Joe Biden, nu de Vladimir Putin.

”Biden a clipit primul în acest joc al lui Putin”, spune pentru BBC ziaristul Konstantin EggertBBC, fost șef al BBC Moscova. ”Biden i-a propus lui Putin o întâlnire la câteva săptămâni după ce l-a numit „criminal”, notează BBC. ”Noua mișcare a lui Biden este acum subiect de dezbatere – prevenirea unui dezastru sau o concesie eronată. Însă câtă vreme urmează un summit, riscul unei acțiuni militare ruse se reduce cu siguranță”, scrie BBC. ”Dacă Putin ar recurge la o acțiune militara ar da dovadă de comportament nedemn de un om de stat, ar fi o palmă pe obrazul lui Biden. Cert este însă că Biden este cel care a sugerat întâlnirea, iar asta îi da lui Putin un avantaj”, spune Eggert, citat de BBC.

Având însă în vedere sancțiunile anunțate de SUA în cursul zile de 15 aprilie, expulzarea unor diplomați de la ambasada rusă la Washington și sancțiuni împotriva oficialilor și entităților ”implicate în ocuparea regiunii ucrainene Crimeea și în abuzuri împotriva drepturilor omului”, probabilitatea unui summit Putin-Biden în viitorul apropiat se reduce.

Părinții refuză testarea copiilor, la școală, împotriva COVID-19

 


Principala piedică în testarea elevilor pentru depistarea COVID-19 o constituie reticenţa familiilor privind administrarea testelor rapide, pe care le consideră invazive, a declarat joi, la Slatina, la lansarea campaniei "Vaccinare şi testare pentru învăţare", secretarul de stat în cadrul Ministerului Educaţiei Maria Ştefania Manea.

Manea a spus că numărul cabinetelor medicale şcolare este mic raportat la numărul de structuri şcolare, exemplificând că în judeţul Olt sunt 48 de cabinete medicale şcolare şi 409 structuri şcolare, scrie Agerpres.ro.

"Acum, mergând prim mai multe judeţe, vorbind cu specialiştii de la Direcţia de Sănătate Publică, atunci când am atins subiectul testare, s-au găsit soluţii în teritoriu acolo unde nu existau aceste cabinete şi nu exista resursa umană. (...) În ciuda acestor lipsuri, recunoscute de altfel, nu vorbim de aceasta ca fiind principala piedică în testare. Cred că de foarte multe ori, principala piedică în testare o reprezintă reţinerea familiilor de a le fi administrate aceste teste (elevilor - n.r.). În teritoriu, părinţii, reprezentanţi ai părinţilor, care au participat la întâlniri, mi-au spus că există o reticenţă din partea familiilor elevilor de a fi administrate testele, pe care le consideră invazive şi care produc disconfort copiilor şi de aici reţinerea sau multe alte motive pentru care se raportează aşa la testare", a afirmat secretarul de stat.

Maria Ştefania Manea a adăugat că în cadrul campaniei "Vaccinare şi testare pentru învăţare" specialiştii, medicii explică importanţa testării, mai ales că aceasta se face focalizat, pentru elevii şi personalul care prezintă simptome de boală.

Potrivit medicului Maria Magdalena Mateică din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică, în unităţile de învăţământ din judeţul Olt au fost distribuite 15.530 de teste rapide şi au fost folosite 433, dintre acestea 35 fiind pozitive.

În urma folosirii testelor rapide distribuite în şcoli, în judeţul Olt au fost testaţi pozitiv pentru infectarea cu SARS-CoV-2 un număr de 13 elevi, 16 cadre didactice şi şase salariaţi din rândul personalului nedidactic sau didactic auxiliar.

Nicolae Ciucă : Pentru MApN, misiunea în Afganistan se va încheia

 


Miercuri, la reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe şi ai Apărării din NATO a fost adoptată o Declaraţie comună a Consiliului Nord-Atlantic prin care a fost decisă demararea procesului de retragere a forţelor aliate din Afganistan începând cu 1 mai, până la data de 11 septembrie 2021, potrivit agerpres.ro.

"Împreună cu aliaţii din NATO, concomitent cu sprijinirea Procesului de Pace din regiune, este important să acordăm o atenţie deosebită măsurilor de asigurare a protecţiei forţelor NATO din Afganistan în timpul procesului de retragere a militarilor. Pentru Ministerul Apărării Naţionale, misiunea în Afganistan se va încheia numai atunci când toţi militarii români vor fi în siguranţă acasă", a afirmat Ciucă.

Potrivit ministrului, în contextul în care este unul dintre "cele mai importante" state contributoare cu trupe la misiunea Resolute Support, cu peste 600 de militari dislocaţi în teatrul de operaţii, România "va acţiona în acord cu deciziile aliate referitoare la calendarul retragerii".

România participă din 2001 la misiuni în zonă, asumându-şi un "angajament de lungă durată pentru stabilitatea şi securitatea Afganistanului", a menţionat Nicolae Ciucă.

"Pe parcursul celor aproape 20 de ani, zeci de mii de militari români au îndeplinit misiuni în teatrul de operaţii afgan", a punctat el, adăugând că "militarii Armatei României au demonstrat acolo, în cel mai greu teatru de operaţii militare de după cel de-al Doilea Război Mondial, profesionalism, loialitate, solidaritate şi, cel mai important, spirit de sacrificiu în numele României".

Ministrul a vorbit şi despre militarii care au murit sau au fost răniţi în acest teatru de operaţii.

"Ne plecăm frunţile în memoria celor 27 de eroi ai României, care au plătit cel mai greu preţ, în numele libertăţii noastre. Doresc să transmit familiilor eroilor noştri căzuţi în Afganistan că le vom rămâne alături, ca şi până acum", a spus el. Nicolae Ciucă a arătat că peste 200 de militari din Armata română au fost răniţi în aceste misiuni.

Potrivit site-ului MApN, 649 de militari români participă în prezent la misiunea Resolute Support din Afganistan sub egida NATO.

Raluca Turcan anunță salariile care vor crește

 


Memorandumul care stabileşte principiile care vor sta la baza reanalizării şi elaborării cadrului legal privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice a fost adoptat în şedinţe de Guvern, iar ministerele au la dispoziţie 30 de zile să transmită propunerile privind politica de salarizare în sistemul public, a declarat, joi, ministrul Muncii, Raluca Turcan, după şedinţa de Guvern.

"Astăzi, în şedinţa de Guvern, a fost aprobat memo-ul care stabileşte principiile care vor sta la baza reanalizării şi elaborării cadrului legal privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Acest memorandum a fost semnat de către toate ministerele şi reprezintă practic angajamentul pe care ministerele îl iau ca într-o perioadă de 30 de zile să prezinte propriile soluţii, propria viziune pentru familiile ocupaţionale pe care le coordonează, astfel încât să reaşezăm sistemul de salarizare pentru personalul plătit din fonduri publice. Există o intenţie clară de a provoca tensiuni sociale minţind că Guvernul şi Ministerul Muncii vor tăia veniturile oamenilor. Şi aceasta este o intoxicare şi, de obicei, prinde pentru că sunt mulţi oameni nelămuriţi, mulţi oameni îngrijoraţi de veniturile pe care le au. Dar în acelaşi timp să ştiţi că sunt foarte mulţi oameni convinşi că în această perioadă sunt şi oameni politici şi alţi amatori care din asta trăiesc, din intoxicare", a spus Raluca Turcan, potrivit agerpres.ro.

De asemenea, ea a menţionat că, în calitate de ministrul al Muncii şi membru al Guvernului, are datoria să lămurească orice "intoxicare apare în spaţiul public" şi va răspunde de fiecare dată cu condiţia să i se solicite un punct de vedere, "ceea ce de multe ori nu s-a întâmplat până în acest moment".

"Ca atare, în această conferinţă de presă vreau să afirm apăsat, aşa cum a făcut şi primul ministru, că prin memorandumul pe care l-am adoptat astăzi (joi, n.r.) nu punem bazele niciunei măsuri de scădere a veniturilor în România, ci dimpotrivă. Prin acest memoradum intenţionăm să creştem acele salarii care au fost mereu lăsate în urmă prin inechităţile legislaţiei adoptate în trecut. Şi, de asemenea, salarizarea în sectorul public va deveni unitară, predictibilă, echitabilă şi va fi de asemenea în corelaţie cu eficienţa instituţiilor publice. Acest guvern şi-a asumat încă de la începutul mandatului să demareze mai multe măsuri esenţiale nu doar pentru beneficiari, ci ne-am asumat o reformă a marilor sisteme publice, ceea ce înseamnă de fapt ca statul să fie pe de o parte capabil să susţină servicii publice de calitate, dar în acelaşi timp să garanteze şi egalitate sustenabilitate, predictibilitate şi echitate în salarizarea publică şi în sistemul de pensii", a afirmat Raluca Turcan.

Țurcan a precizat că există foarte multă patimă în spaţiul public atunci când se vorbeşte de pensii sau de salarizare sau chiar de beneficii sociale.

"Convingerea mea este că dincolo de orice interpretare în mandatul meu de ministru şi mandatul guvernului din care fac parte un lucru este simplu: este o datorie a noastră să aducem echitate şi în societatea românească, iar oamenii să ştie că legea şi instituţiile le protejează drepturile şi nu îi nedreptăţesc. Ne propunem aşadar să facem statul să funcţioneze corect şi nu haotic pentru că toate aceste inechităţi pe care şi dumneavoastră le-aţi semnalat, pe care mulţi dintre dumneavoastră le resimţiţi pe propria piele, au fost create într-un sistem care trebuie să reprezinte legea şi trebuie să asigure corectitudine pentru cetăţenii acestei ţări. Am fi de condamnat dacă nu am face nimic şi întotdeauna există şi varianta să nu faci nimic, dar ne-am propus să arătăm că se poate ca într-adevăr statul să funcţioneze şi eficient, să aibă şi servicii publice de calitate şi să-şi ajute oamenii şi să-i încurajeze să creadă că legea poate fi şi bună şi în avantajul lor", a spus Raluca Turcan.

Ministrul Muncii a menţionat că prin acest memorandum în 30 de zile ministerele de linie vor transmite propunerile privind politica de salarizare în sistemul public.

Raluca Turcan a explicat, în context, că sunt reanalizaţi coeficienţii de ierarhizare pentru fiecare familie ocupaţională iar unele sporuri vor intra în salariile de bază.

"Principiile pe care le-am stabilit sunt simple şi nu conduc în niciun fel la afectarea veniturilor. Practic, reanalizăm coeficienţii de ierarhizare pentru fiecare familie ocupaţională de funcţii bugetare şi unele sporuri vor intra în salariile de bază. De asemenea, acele sporuri care pot fi acordate în sumă fixă vor fi date în sumă fixă. Sporurile care vor rămâne după includerea unora în salariile de bază nu vor depăşi 20% din salariul de bază plătit individual. Mai este un lucru extrem de important. Salariul în plată de bază să fie acelaşi pentru toată lumea. Este inadmisibil ca pe o lege să ai unii angajaţi în sistemul public plătiţi la nivelul de salarizare din 2019 şi alţii la un nivel de salarizare posibilă în anul 2022. Vom include de asemenea în grila de salarizare şi alte activităţi care în momentul de faţă nu sunt pe grila de salarizare în sistemul public şi care creează puternice inechităţi. Şi dau exemplu administraţiei publice locale. Acestea sunt principiile de bază ale acestui memorandum şi practic întăresc ideea că am intrat în linie dreaptă prin asumarea completă a tuturor ministerelor a reuşitei unei reforme în sistemul de salarizare pentru funcţionarii sau angajaţii plătiţi din fonduri publice", a mai declarat Raluca Turcan.