10.01.2021

Iohannis, cel mai plin de gaze președinte european

 


Președintele Iohannis și ”guvernul său” sunt oamenii vorbelor goale și al intereselor străine de români și România. Iohannis umblă după cai euroatlantici pe pereți, în timp ce Europa realistă face contracte avantajoase cu Rusia.

Motto : România ar putea rezolva problema gazelor…

dezumflându-și președintele !

Președintele Klaus Iohannis a participat astăzi la o întâlnire în format videoconferință cu Președintele Consiliului European, Charles Michel, şi alți lideri europeni.

Întâlnirea virtuală a avut ca scop pregătirea reuniunii informale a Consiliului European și a Summitului UE - Balcanii de Vest din perioada 5-6 octombrie 2021, de la Brdo, Slovenia, informează Președinția României.

O reuniune ale cărei sens și utilitate cad în derizoriu după informația transmisă săptămâna aceasta de Agenția Reuters, conform căreia UE nu mai garantează aderarea celor şase ţări din Balcanii de Vest.

Motivul ar fi temerea UE de ”reacţii politice adverse” ale unor state membre, mai ales a celor bogate din Nord, a Danemarcei, Franţei şi Ţărilor de Jos, care nu ar agrea repetarea ”aderării grăbite a României şi Bulgariei în 2007 şi a migraţiei slab gestionate a muncitorilor din Europa de Est în Marea Britanie, fapt care i-a întors pe mulţi britanici împotriva UE”, arată Reuters.

Agenția Reuters citează ”patru diplomaţi şi un document intern”. Imediat după apariția informației, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a ținut să-l asigure pe președintele sârb Aleksandar Vucic de faptul că ea rămâne un avocat ale aderării Serbiei la UE. Pe de altă parte, pe teritoriul fostei Iugoslavii au apărut noi tensiuni și chiar mișcări de trupe.

În concluzie, pentru orice observator atent este clar că aderarea celor șase state… este fie de domeniul trecutului, fie ține de un viitor incert.

Deci reuniunea Consiliului pe această temă pare actualmente… fără sens. Un ”gaz”…

Aflăm încă că tot azi, în cadrul videoconferinței, Klaus Iohannis a solicitat ”discutarea la nivelul Consiliului European, cât mai curând posibil, a temei privind creșterea prețurilor la energie”, informează Președinția României.

”În acest context, Președintele Klaus Iohannis a subliniat necesitatea identificării unor soluții europene comune, bine pregătite, pe baza propunerilor care urmează să fie făcute de către Comisia Europeană şi a contribuției miniștrilor de specialitate din statele membre ale Uniunii Europene, astfel încât să poată fi atenuate efectele creșterilor prețurilor la energie pentru cetățenii europeni”, arată sursa citată.

Este nevoie de un ”efort comun al tuturor statelor membre ale UE pentru identificarea acestor măsuri care să vizeze, în principal, protejarea populației afectate de creșterile de prețuri ale energiei, precum și a mediului economic”, a spus Iohannis.

Sincer, te întrebi dacă Iohannis este, vorba lui, total… ”ne precaut” ? Păi când vreodată statele bogate din Occident, cu economii puternice, vor achiesa la ”soluții comune” care să ajute populația României, una dintre cele mai sărace din UE ?!

Deja centrele de putere din UE au impus României soluția ”compensării” prețurilor, care cu o mână menține prețurile la o cotă cât de cât mai mică – dar cu cealaltă ia bani de la statul român, adică tot de la popor ! Dacă Iohannis voia să rezolve ceva, România ar fi impus plafonarea prețurilor – soluția care mai tăia din profitul multinaționalelor.

De Ordonanța 114, a ”lăcomiei”, își mai aduce aminte Iohannis ? Nu, desigur, pentru că era a ultimului guvern suveranist, cu Teodorovici, Dăncilă… iar în spatele lor ”penalul” Dragnea !

Și, NU, desigur că nu-și amintește, pentru că românul condus de Iohannis trebuie să satisfacă lăcomia centrelor de putere din Occident.

În plus, în materie de Energie, fiecare e pe „barba lui”! Așa cum spunea Donald Trump, energia nu este marfă, este strategie !

Exemplul cel mai bun îl avem la granița de vest - o țară suverană, Ungaria, care ia gaz mai ieftin din Rusia, în baza unui contract direct, reînnoit pe 15 ani !

A făcut Iohannis vreun demers în acest sens? NU, bineînțeles! Orban Viktor este omul faptelor concrete în slujba interesului național al maghiarilor – Klaus Iohannis și ”guvernul său” sunt oamenii vorbelor goale – și al intereselor străine de români și România.

Ambasadorul Kuzmin a lansat nu o dată apeluri la o colaborare serioasă, economică și energetică între România și Rusia.

”Compania rusă Gazprom respectă cu strictețe toate acordurile” în ceea ce ne privește Moscova, Kuzmin a subliniat că ”resursele energetice ale Rusiei pot oferi un impuls suplimentar Europei pentru o nouă rundă de creștere economică”.

”Rusia a fost și rămâne întotdeauna un furnizor de gaze fiabil și nu a dat niciodată niciun motiv de îndoială”, a spus Kuzmin… dar Iohannis NU l-a auzit!

Președintele Iohannis umblă după cai euroatlantici pe pereți, în timp ce Europa realistă face contracte cu Rusia!

”Prețurile la gaz în Europa au crescut pentru acei cumpărători care nu au semnat contracte pe termen lung cu Gazprom”, a declarat președintele Vladimir Putin, subliniind că ”multe țări europene au asemenea acorduri”.

Nu, România nu se află printre ele – pentru că liderii României reprezintă alte interese! Cum ar fi participarea la boicotarea finalizării gazoductului Nord Stream 2.

Vă mai amintiți de celebra discuție a Vioricăi Dăncilă cu Angela Merkel? Dacă nu, atunci uitați-vă la principala grijă a lui Aurescu – nu cumva Nord Stream 2 să fie folosit împotriva intereselor… Ucrainei!

”Este oportun să ne amintim de opoziția față de proiectele de export de gaze ale Rusiei spre Europa, din partea Statelor Unite - în 2014, sub presiunea Washingtonului, South Stream a fost oprit, iar lansarea Nord Stream 2, care trebuia să înceapă să funcționeze încă la începutul anului 2020, a fost amânată”, amintește ambasadorul Kuzmin.

Oare Klaus Iohannis și echipa sa nu se simt vizați? Și nu numai ei...

De fapt, România ar putea rezolva problema gazelor… dezumflându-l pe președintele Iohannis, cel mai plin de… pardon de expresie, bășini, cum zice românul fudulilor buni doar de vorbe goale.

Dragoș Dumitriu, jurnalist

AUR cere urmărirea penală a lui Raed Arafat după tragedia de la Constanța

 


Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) a solicitat începerea urmăririi penale împotriva şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

Partidul îl consideră „principalul responsabil moral pentru toate tragediile din ultimii ani petrecute în spitalele din ţară”.

„Cei șapte oameni care au murit astăzi la secția ATI a Spitalului de Boli Infecțioase Constanța se adaugă altor zeci de bolnavi care au pierit cu zile în incendiile din unitățile spitalicești din România. Sunt zeci de victime și, după atâta vreme, niciun vinovat. Și de această dată, ca și de fiecare dată până acum, domnul Arafat ridică din umeri și promite că va analiza situația și va lua măsuri dure. Departamentul pentru Situații de Urgență este structura operațională cu atribuții de coordonare la nivel naţional a activităţilor de prevenire şi gestionare a situaţiilor de urgenţă, în cadrul unităţilor şi compartimentelor de primire a urgenţelor. Cine este șeful DSU încă din ianuarie 2014 ? Domnul Raed Arafat. Același domn Arafat care a promis că vom afla vinovații de la Colectiv, de la Piatra Neamț, de la Matei Balș, dar care nu a mișcat un deget în acest sens și nici ca tragediile să nu se mai repete”, a precizat senatorul Claudiu Târziu, co-președinte AUR.

„Raed Arafat trebuie să plece acum ! Şi nu doar să plece, ci şi să dea socoteală în faţa legii pentru incompetenţa, iresponsabilitatea lui şi complicitatea lui! Pentru oamenii care au murit în chinuri, sufocaţi şi arşi, pentru suferinţa provocată rudelor lor, vinovaţii trebuie să plătească! Iar mâine ieşim în stradă, aşa cum am făcut-o şi după Colectiv, pentru a ne arăta solidaritatea cu victimele nepăsării guvernanţilor. Ajunge cu atâtea sacrificii pe altarul incompetenţei!”, a declarat copreşedinte AUR George Simion, potrivit unui comunicat de presă.

Astăzi, 01 oct. 2021,  a avut loc un incendiu la Secţia ATI a Spitalului de Boli Infecţioase din Constanţa, soldat cu şapte pacienţi morţi.

Gafa uriaşă a guvernanţilor ! Mii de familii din Delta Dunării, lăsate fără subvenţia la energie electrică

 


Mii de familii din Delta Dunării au rămas fără subvenţia la energie, de care au beneficiat timp de 25 de ani, după ce Legea consumatorul vulnerabil a fost adoptată săptămâna trecută de Parlament și promulgată imediat de preşedintele României.

Este vorba despre 4.000 de familii care au beneficiat de ajutor timp de 25 de ani, potrivit presei locale.

Primarul comunei Sfântu Gheorghe, Valentin Sidorencu, spune că eliminarea subvenţiei ar fi fost mai uşor de acceptat de către oameni dacă nu venea în contextul valului de scumpiri.

„Sincer, dacă această eliminare a subvenţiei era anunţată din timp şi dacă nu venea în contextul acestor scumpiri poate că era mai uşor de acceptat şi ne-am fi pregătit cumva. Nu ştiu cum, dar am fi căutat soluţii cumva. Sau, cum se zice, am fi stins şi noi lumina şi am fi plecat aşa cum au făcut-o şi alţii înaintea noastră. Fiind o lege care a fost adoptată cu votul aproape unanim al deputaţilor (a fost o singură abţinere a unui deputat din AUR – n.n.) nu e nicio vină a vreunui partid politic. Fiind însă iniţiată de Guvern, în numele colegilor mei din primărie şi consiliu local, rugăm respectuos Guvernul să ne taie şi celelalte subvenţii. Cele care au fost păstrate în lege şi anume la energia termică, pentru că nu avem, la apa potabilă şi mai ales la gunoi, care nici măcar nu vine de la Guvern ci se acordă de Consiliul Judeţean, pentru că ne costă mai mult angajaţii care fac documentaţia pentru cei 3 lei subvenţie primită de familie. Pentru că în contextul scumpirilor dar şi înainte, singura subvenţie pentru care se merita să facem atâtea documente justificative era subvenţia la energia electrică”, a spus primarul comunei Sfântu Gheorghe.

Potrivit articolul 8 al Ordonanței nr.27 din august 1996, persoanele care domiciliază sau lucrează în Rezervaţia Biosferei “Delta Dunării” „beneficiază de tarife reduse cu 50% pentru energie electrică, gaze naturale, energie termică şi apă potabilă furnizată din reţeaua publică.

„Stimaţi cetăţeni, dorim pe această cale să vă informăm că suntem conștienți de urmările acestor tăieri de subvenţii și că vom face tot ceea ce este posibil încât această situaţie să fie rezolvată. Problemele locuitorilor din Sulina și a celor din Delta Dunării sunt diferite și trebuie să aibă o abordare diferită.

Potrivit articolul 8 al Ordonanței nr.27 din august 1996, persoanele care domiciliază sau lucrează în Rezervaţia Biosferei “Delta Dunării” ‘beneficiază de tarife reduse cu 50% pentru energie electrică, gaze naturale, energie termică şi apă potabilă furnizată din reţeaua publică, pentru consumurile casnice menajere, în limita unor consumuri normate pe familie, stabilite de către consiliile locale’.

Prin adoptarea Legii nr. 226 din 16 septembrie 2021 privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie, Guvernul și ulterior Parlamentul au tăiat aceste subvenții de care au beneficiat cele 4.000 de familii din Delta Dunării.

Astfel, prin această legea prevederile articolului 8 ale Ordonanței nr.27/1996 s-au modificat radical. Adică se stipulează că: „Familiile cu domiciliul în una dintre localitățile situate pe teritoriul Rezervației Biosferei «Delta Dunării», prevăzute în Hotărârea Guvernului nr. 395/1996, cu modificările ulterioare, beneficiază de reducerea cu 50% din taxa/tariful pentru serviciul public de salubrizare și apă potabilă furnizată din rețeaua publică, pentru consumurile casnice menajere, în limita unor consumuri normate pe familie, stabilite de către consiliile locale“, iar „Diferențele de tarif pentru serviciile privind livrarea apei potabile se suportă de la bugetul propriu al Consiliului Județean Tulcea“, spune primarul din Sulina.

Raed Arafat, ieșire nervoasă după ce a fost întrebat dacă demisionează

 


Raed Arafat a izbucnit după ce un jurnalist l-a întrebat dacă nu cumva simte nevoia să-și dea demisia după incendiul de la Spitalul de Boli Infecțioase de la Constanța.

Nu mai puțin de șapte oameni și-au pierdut viața în această dimineață, după ce un incendiu puternic a cuprins salonul ATI de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța, secție ATI destinată bolnavilor cu COVID.

„Vreți să spuneți că e situația actuală pentru că Arafat nu a demisionat?! Am explicat ce face DSU. Doctorul Arafat nu e Superman, care să rezolve toate problemele. Nici instituțiile aflate în coordonarea lui nu sunt instituții de supraputere să rezolve absolut toate problemele. Totul depinde de nivelul în care există competență pentru rezolvarea unei probleme.

La acest moment, din păcate, noi am răspuns, am venit, am făcut tot ce este posibil… Nu eu, ci colegii care au venit.  Se știe că au fost controale făcute. Se știe că au fost sesizări făcute. Urmează să stabilească dosarul penal și procurorul care sunt responsabilitățile pe linie penală și vina și așa mai departe”, a spus Raed Arafat.

Șeful DSU, explicații despre eroarea morților de la Constanța

Raed Arafat a declarat că Departamentul pentru Situații de Urgență nu a confundat două persoane în viață ca fiind decedate, ci este vorba despre dublarea unor persoane deja decedate. Cinci victime s-au stins din viață la fața locului, iar alte două persoane au fost transportate la alte spitale. Aceste două persoane au fost dublate și trecute la decedați.

„Nu au existat nouă persoane. Noi n-am confundat 2 persoane care ar fi fost în viață. Decedații au fost 7. S-a calculat din greșeală, pentru că au fost dublați doi oameni. Situația era în dinamică.

Din punct de vedere al medicilor, având în vedere ora, angajații spitalului erau la muncă. Să nu uităm că suntem într-un val patru și avem personal răspândit peste tot”, a spus Arafat.

„Nu avem cum să verificăm mentenața. Poate verifica procurorul. Însă instructaj pe partea de ATI am făcut și am insistat să se țină mai ales că vine valul patru. Camerele de supraveghere nu știu dacă funcționau”, a conchis Raed Arafat.

Incendiu la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța. Mai mulți pacienți au murit

 


Premierul a fost informat despre incendiul de la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța și continuă să țină legătura cu reprezentanții MAI, Ministerul Sănătății și cei ai prefecturii Constanța, potrivit biroului de presă al Guvernului.

În acest moment, este activată o celula de criză la MAI pentru a coordona intervenția și a se asigura că sunt evacuați pacienții și că sunt locuri pentru ei în alte spitale, mai spune sursa citată.

Premierul Florin Cîțu i-a solicitat secretarului de stat Raed Arafat să meargă la fața locului pentru a se asigura că operațiunile de acolo se desfășoară fără probleme. Conform ultimelor informaţii, Raed Arafat ar fi deja pe drum spre Constanţa, urmând să ajungă în scurt timp.

„Referitor la incendiul din Spitalul de Boli Infecțioase Constanța vă informăm că, din primele date transmise de către Centrul Operativ pentru Situații de Urgență, în această dimineață se aflau internate în unitatea sanitară un număr de 113 persoane, din care 10 persoane în ATI.

Toți pacienții vor fi transferați la Spitalul Județean De Urgență Constanța, la Spitalul de Pneumoftiziologie și un spital mobil ISU.

La solicitarea ministrului interimar al Sănătății, au fost activate de către DSP Constanța și unitatile sanitare din Medgidia și Mangalia, în caz de nevoie.

În acest moment, echipele sunt în misiunea de intervenție.

ISU Constanța va prezenta intr-o declaratie de presă situația actualizată.”, a precizat ISU Constanţa într-un comunicat.

Un incendiu a izbucnit vineri dimineaţă într-un salon al secţiei de ATI de la Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa. Din primele informaţii, mai mulţi pacienţi de la ATI au murit. De asemenea, pompierii şi cadrele medicale au evacuat zeci de pacienţi ai spitalului.

Rafturile supermarketurilor, goale de sărbători

 


Într-o scrisoare deschisă transmisă miercuri către șefii de stat care participă la Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite, Camera Internațională a Transporturilor maritime (ICS) și alte grupuri industriale au avertizat cu privire la „prăbușirea sistemului global de transport” dacă guvernele nu restabilesc libertatea de circulație a lucrătorilor din transport și prioritatea acestora de a primi vaccinuri recunoscute de Organizația Mondială a Sănătății.

Transportatorii atrag atenția că nu mai fac față volumului mare de muncă, mai ales în contextul restricțiilor impuse de fiecare țară în parte din cauza noului val pandemic.

Ei cer să aibă prioritate la vaccinare și să fie eliminate restricțiile care le sunt impuse odată cu valul 4 al pandemiei.

Lanțurile globale de aprovizionare încep să cedeze. Doi ani de presiune asupra transportatorilor încep să-și spună cuvântul, se arată în documentul semnat inclusiv de Asociația Internațională a Transportului Aerian (IATA), Uniunea Internațională a Transporturilor Rutiere (IRU) și Federația Internațională a Lucrătorilor din Transport (ITF). Împreună, aceste asociații patronale au 65 de milioane de lucrători din domeniul transporturilor la nivel global.

Toate sectoarele de transport înregistrează o penurie de lucrători și ne așteptăm să plece tot mai mulți, ca urmare a modului în care au fost tratați acești oameni în timpul pandemiei, fapt ce ar pune lanțurile de aprovizionare sub o și mai mare amenințare. Este timpul ca guvernele să răspundă nevoilor acestor angajați, mai transmite grupul respectiv.

Rafturile supermarketurilor, goale de sărbători

Guy Platten, secretar general al ICS, a declarat că lipsa lucrătorilor se va accentua, cel mai probabil, spre sfârșitul anului, deoarece navigatorii nu vor dori să semneze noi contracte având în vedere că există riscul să nu mai poată ajunge acasă pentru Crăciun.

Unele porturi ar putea fi închise, valul 4 epidemic va genera noi restricții de călătorie, iar printre cele mai afectate ar putea fi aprovizionările cu alimente și combustibil, se mai arată în document.

Lanțul global de aprovizionare este foarte fragil și depinde la fel de mult de un navigator, ca și de un șofer. A sosit momentul ca șefii de guvern să ne asculte, a spus Stephen Cotton, secretarul general Forumului internațional al transporturilor ITF).

Unele restricții de călătorie au fost reimpuse ca urmare a variantei coronavirusului Delta, iar angajații din transporturi s-au confruntat cu cerințe multiple de vaccinare și testare, doar pentru a-și onora contractele.

Unii navigatori au fost vaccinați de mai multe ori, deoarece unele țări au aprobat doar anumite vaccinuri. O altă problemă este distribuția inegală a vaccinurilor la nivel global, ceea ce a dus la situația ca doar aproximativ 25% – 30% dintre navigatori să fie complet vaccinați.

Certificatul verde a atenuat o parte din presiune, dar încă sunt diverse restricții și blocaje. Șoferii s-au confruntat cu sute de probleme la punctele de frontieră și cu blocaje în pandemie. Ei, ca și cetățenii și companiile care depind de livrarea de mărfuri, plătesc un preț mare pentru restricțiile Covid aplicate greșit și care se aplică angajaților din transporturi, a declarat Umberto de Pretto, secretarul general al Uniunii Internaționale a Transportatorilor Rutieri, scrie CNN, citat de Evz.ro.