10.10.2020

”Operațiunea Mercur”

 

Mai este o lună până la Black Friday Ediția 2020 sau “Ziua Reducerilor Masive la tot felul de lucruri”, marele eveniment de shopping al anului, deși retailerii cu magazine online și curierii ar putea jura că, după mutarea în online a cumpărătorilor speriați de pandemie, din 15 martie în fiecare zi au muncit ca de Black Friday. Nu este de mirare că atenția inspectorilor de la Protecția Consumatorului și, recent, a inspectorilor ANAF s-a aplecat și asupra acestui mediu de cumpărături.

Zilele trecute, în cadrul operațiunii Mercur a autorităților fiscale, au fost luate la verificat magazinele online, după ce s-au depistat vânzări de bunuri neînsoțite de facturi sau alte documente doveditoare. Consumatorii care au primit produse neconforme și au dorit să beneficieze de garanții sau au decis să facă uz de dreptul de a returna bunurile achiziționate în termenul legal de 14 zile s-au trezit că nu pot face dovada achiziționării bunurilor sau, mai rău, au descoperit că magazinul de unde făcuseră achiziția online dispăruse în neant.

Nu voi intra în amănunte în ceea ce privește fraudele în sine, având în vedere că unele dintre faptele constatate de fisc intră nu doar în sfera încălcării drepturilor consumatorilor ci și în aceea a evaziunii fiscale și a dreptului penal. Mai clar, se pare că unele bunuri erau nu doar fără documente de proveniență, ci și contrafăcute. Organele competente vor face eforturi să depisteze sursele de aprovizionare și rețelele de distribuție ca să oprească proliferarea acestor practici și să se recupereze prejudiciile, iar consumatorii să sperăm că vor fi despăgubiți corespunzător.

Mă voi apleca, însă, asupra dreptului consumatorului de a beneficia de garanții pentru bunurile achiziționate, mai ales că, în mod tradițional, de Black Friday, se achiziționează online cu reduceri consistente în special bunuri de folosință îndelungată, mai precis electrocasnice.

Actul normativ care reglementează aceste aspecte este Legea 449/2003, referitor la vânzarea produselor, inclusiv a celor executate la comandă, și garanțiile asociate acestora, în vederea asigurării protecției consumatorului.

Trebuie subliniat că prin produs trebuie înțeles un bun material mobil a cărui destinație finală este consumul sau utilizarea individuală ori colectivă. De prevederile acestei legi nu beneficiază bunurile vândute în urma confiscărilor, în cadrul procedurii de executare silită sau pe baza unui alt act emis de autoritățile judecătorești, apa și gazele care nu sunt ambalate într-un volum limitat sau într-o cantitate fixă și energia electrică.

Legea în cauză reglementează garanția legală, adică aceea conferită prin puterea legii și stipulează că răspunderea vânzătorului, este angajată dacă lipsa de conformitate apare într-un termen de 2 ani, calculat de la livrarea produsului. Așadar, vânzătorul este cel care răspunde față de cumpărător, el nu poate pretinde consumatorului să se adreseze producătorului bunului sau unui alt intermediar din lanțul de livrare pentru neconformitățile constatate la livrare sau apărute pe parcursul celor doi ani.

De aceea este deosebit de important ca, pentru cumpărăturile făcute de consumator, indiferent că este vorba despre un magazin fizic sau unul online, acesta să primească factură sau bon fiscal, dacă nu ambele dovezi. De asemenea, trebuie să și păstreze aceste documente, pentru a putea face dovada achiziționării bunului dar și data de la care beneficiază de termenul legal de doi ani. Ca o măsură de precauție în plus, mai ales când este vorba despre magazine online unde atenția este de multe ori diminuată de diverși factori (graba de a achiziționa produsul aflat la ofertă, publicitatea prezentă pe site, presiunea timpului, alegerea produsului dorit dintr-o gamă variată etc) consumatorul trebuie să verifice corespondența dintre produsul achiziționat (adică: marcă, model, serie, preț, vânzător) cu informațiile din documentele cu care dovedește achiziția.

Garanția legală este o garanție obligatorie, mai mult ea este reglementată în toate țările UE la un nivel minim de doi ani, dar există state în care garanția legală acoperă o durată mai lungă (Irlanda – 6 ani, Suedia – 3 ani) sau diferențiată pe categorii de bunuri (în Olanda, Finlanda). Cu toate acestea, garanția legală poate fi mai mică pentru produsele cu o durată de viață mai scurtă. Trebuie subliniat că, garanția legală nu trebuie confundată cu termenul de valabilitate al bunurilor perisabile.

Așadar, de oriunde din Uniunea Europeană este achiziționat un bun, termenul minim de garanție legală pe care se poate baza un consumator este de doi ani, pentru bunurile noi. Dar chiar și bunurile la mâna a doua beneficiază de garanție legală, pe o durată mai mică de doi ani, în funcție de reglementările fiecăruia dintre statele UE, însă nu poate fi mai mică de un an.

Adițional garanției legale este practicată garanția comercială, care reprezintă o garanție suplimentară și este acordată de vânzător sau de producător, fie gratuit, fie contra-cost. Garanția comercială poate acoperi alte defecte decât cele existente la data livrării bunului, pe o perioadă mai mare decât cei doi ani de garanție legală.

Atenție însă, un comerciant sau producător nu poate renunța la garanția legală și nici nu poate prezenta cumpărătorului garanția legală ca fiind o caracteristică specială a ofertei din magazinul său și nici nu poate pretinde consumatorului să plătească pentru a beneficia de garanția legală. De fapt, aceste lucruri sunt practici comerciale neloiale și sunt sancționate de lege. De exemplu, pentru nerespectarea obligației de a acorda garanția legală, în condițiile specificate în declarațiile referitoare la aceasta și în publicitatea aferentă făcute de comerciant sau de producător, amenda este de la 5.000 de lei până la 25.000 de lei. Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se fac de către reprezentanții împuterniciți ai Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), de aceea plângerile pentru încălcarea drepturilor privind garanțiile pentru consumatori trebuie adresate Comisariatelor Județene pentru Protecția Consumatorilor sau ANPC.

Cu siguranță, preferința consumatorilor de a cumpăra din magazine online nu se va centra pe ocaziile de tipul Black Friday și se va menține și după terminarea pandemiei. Trendurile din statele cu populație cu putere mare de cumpărare indică scăderea preferinței pentru magazinele fizice și mall-uri– care devin mai mult show room-uri – și mutarea achizițiilor în mediul online. De aceea, operațiuni precum Mercur demarată zilele trecute de ANAF sunt bine-venite atât pentru combaterea evaziunii fiscale, a comerțului cu bunuri contrafăcute și pentru crearea unui mediu sigur pentru consumatorii zilelor noastre.

N.Red: Calu Monica este jurist cu peste zece ani de experiență în zona apărării drepturilor consumatorilor, activitatea ei derulându-se atât în România, cât și în cadrul UE. Ea este și președintele Asociației Consumers United/Consumatorii Uniți


sursa:https://www.hotnews.ro/stiri-opinii-24343322-operatiunea-mercur-importan-pentru-consumatori.htm

PROTEST în Piața Universității. SCANDAL și VIOLENȚE între jandarmi și manifestanți

 


Un nou protest are loc în Piața Universității împotriva restricțiilor impuse de autorități.

Sloganul manifestației este „OPRIȚI ASASINAREA LIBERTĂȚILOR, ECONOMIEI ȘI EDUCAȚIEI ROMÂNEȘTI!”

Oamenii strigă: 'Jos dictatura!', 'Jos trădătorii! Libertate!', Jos mascarada!, 'Ruşine, ruşine să vă fie' şi 'Copiii noştri nu-s cobaii voştri'.  De asemenea, oamenii au spus rugăciuni și au intonat cântece religioase.

Protestul intitulat - Starea de libertate - are loc în Piața Universității din București, după cel desfășurat în același loc pe data de 19 septembrie.

La un moment dat, tensiunile au escaladat, având loc o mică imbrânceală cu forțele de ordine.

URMĂRIȚI VIDEOCLIPURILE AICI  și AICI: https://www.facebook.com/diana.macovei1/videos/4804464082905040/?t=5



sursa:https://www.dcnews.ro/un-nou-protest-in-piata-universitatii-scandal-si-violente-intre-jandarmi-si-manifestanti-video_776807.html


Dominic Samuel Fritz, primarul ”Orizonturi roșii”

 


Despre Samuel Dominic Fritz, susținut de către USR și Forumul Democrat German Timișoara, știm foarte puține, deși în presă au apărut mai multe informații, mare parte dintre ele lapidare. Cetățeanul german Samuel Dominic Ftitz este promotorul unui proiect coral, o aventură muzicală Gospel, înființat la Timișoara în anul 2005 și pe care chiar l-a dirijat. În 2015, proiectul se transformă în Asociația Culturală TGP (Timișoara Gospel Project), care a susținut concerte în scopuri caritabile în sala Filarmonicii Banatul. Fritz spune că s-a apropiat de orașul de pe Bega prin 2003, atunci când a venit, ca voluntar, să sprijine activitatea unui orfelinat. De aici începe, însă, filmul.

În America m-am „simțit european”

Dacă e să ne luăm după declarațiile publice ale noului primar al Timișoarei, trebuie să spunem că nu i se cunoaște nici măcar data nașterii, doar anul și localitatatea din RFG. 1983, Lorach. Dominic este al treilea copil al familiei din care mai fac parte alți șapte frați. Nu știm cum se numesc frații și surorile sale, la fel și părinții, și nu mai știm nici unde a făcut juniorul Samuel Dominic școala primară. Ca să nu mai vorbim de ceea ce, susține noul primar, că s-a întâmplat cu el la vârsta de 16 ani, adică în 1999, atunci când a plecat pentru un an în Statele Unite. El spune doar că în America s-a simțit „european”. Ulterior, devine absolventul unui liceu romano-catolic prestigios, din Germania, fără să-l numească însă. După terminarea liceului a făcut – brusc, un an de voluntariat în România, la o casă de copii. Experiența de aici îl convinge să-și continue studiile. Și, din propriile declarații, aflăm că a studiat ștințe politice și administrative, ca bursier al Fundației Academice Naționale Germane – o organizație obscură, fără site, adresă sau alte informații, apoi la universitatea din Konstanz, tot în Germania, chiar la Sciences Po Paris (Franța), dar și la Universitatea din York (Anglia).

”Lucrarea mea de licență a fost despre politicile sociale din Romania, iar lucrarea de masterat s-a axat pe capacitatea administrației publice în țări ieșite din război”, spunea Fritz.

Mici fisuri și lipsuri biografice

Cariera profesională pare strălucită. Adică omul ajunge consilier și mai apoi șef de cabinet (?) al fostului președinte german, Horst Kohler. După aventura Kohler, Samuel Dominic se revarsă, pur și simplu spre Timișoara (2019), cu intenția de a-și consolida „propria opțiune” și anume aceea de a ajunge „burgemaisterul” orașului. Lucru care se și întâmplă un an mai rârziu. Apar, însă, unele fisuri în frumosul basm imaginat de un copil german născut în Munții Pădurea Neagră. Un prestigios ziar nemțesc, Suddeutsche Zeitung, vorbește voalat, într-un articol dedicat victoriei lui Fritz în alegerile din capitala Banatului, despre originea nemțească și iudaică a acestuia, menționând declarația dată unui ziar local, Schwarzalder Boten, care însă e de negăsit! O altă curiozitate este că Fritz vorbește fluent și corect gramatical limba română, dar nu spune dacă a urmat undeva, cândva, cursuri pentru a o învăța. El folosește chiar și regionalisme bănățene în exprimare, așa, ca să dea impresia unui localnic într-o urbe cunoscută pe plan european ca fiind multietnică. Deși era implicat în activități de consiliere în Germania, în anul 2015, anul în care debutează mișcarea #Rezist, Fritz cumpără un apartament, cu două camere, la Timișoara, pentru el și partenera sa, o tânără din Asia, cu o slujbă bine plătită la ONU. Investiția nu s-ar justifica în condițiile în care cumpărătorul stătea mai bine de zece luni pe an în țara lui Wagner, iar vizitele în Timișoara, ocazionate de concertele Gospel, erau rare. Și încă un amănunt. Din anul 2017, Fritz se implică, atunci când prezența îi permitea, în demonstrațiile de stradă din România, împotriva guvernului PSD-ist.

Lecția lui Pacepa din cartea ”Orizonturi roșii”

Pentru cunoscători, toate aceste neclarități/curiozități pot genera ideea unei apartenența a primarului ales al Timișoarei la o operațiune pusă în scenă și gestionată de unul, sau mai multe servicii secrete. În cartea sa, Orizonturi Roșii, fostul general de Securitate Pacepa povestește despre o școală de ofițeri de la Brănești, acolo unde Securitatea pregătea „fantome” care urmau să fie plantate în Occident. Persoanele școlite acolo trebuiau să cunoască limba țării respective chiar mai bine decât un localnic. ”Fantomele” erau învățate să cunoască obiceiurile, cultura, tradițiile, sistemul juridic și administrativ al țării în care se regăseau și unde urmau să fie ”naturalizați”.

Toate serviciile serioase dispun de acest tip de pregătire a ”fantomelor” și derulează astfel de operațiuni, atunci când interesele lor o impun. În mare parte, ”fantomele” sunt recrutate din rândul familiilor cu mulți copii, sau a orfanilor. Serviciile secrete occidentale nu prea au folosit tehnica implementării ”fantomelor” pentru că în societățile comuniste exista un control strict al populației. În schimb, au construit personaje care să activeze cu succes în zona culturală, a serviciilor sociale, medicale, de caritate, religioase,etc. Din pozițiile câștigate, autorii victoriilor de etapă deveneau persoane influente în societatea de adopție. Personajele ce urmau a fi construite beneficiau de burse de studiu la universități prestigioase, iar lucrările de licență și de masterat erau centrate pe problematica țărilor în care urmau să activeze.

Ce-i drept, interesele economice ale Germaniei în zona Banatului sunt mari. Și cum economia, politica și serviciile secrete merg mână-n mână, ar fi fost normal să fie inițiată și pusă în operă o astfel de operațiune de ”promovare” a unui personaj precum Samuel Dominic Fritz. Operațiunea ar avea ca scop protejarea și promovarea intereselor economice ale Germaniei în zona vizată. Pe teritoriul României, Samuel Dominic Fritz, 37 de ani, figurează ca deținător al unui Certificat de înregistrare, eliberat în anul 2019 de către Inspectoratul General pentru Imigrări, Serviciul Teritorial Timiș, cu valabilitate până în anul 2024. Acesta cuprinde și un CNP românesc, în baza căruia, ca și cetățean european și candidat la Primăria Timișoara, a putut să-și exercite dreptul de vot. Din punct de vedere pecuniar, Fritz urmează să încaseze primul salariu după aproape doi ani de „secetă” financiară, odată cu plata primelor 30 de zile ca primar al Timișoarei. Până atunci Fritz trebuie să se mulțumească cu calitatea pe care o conferă contractul de voluntariat, la Asociatia TGP, activitate neremunerată, dar permisă de lege pentru obținerea certificatul de înregistrare.

Deocamdată, principala lui sursă de venit vine in contul său bancar în care, spune că a acumulat bani din activități anterioare deciziei de a candida la funcția de primar. În public, Fritz rămâne o surpriză, dar în spatele ușilor închise el este o certitudine. Dacă aceasta vine din partea USR, partidul care l-a susținut în alegeri este bine, dacă nu, atunci Timișul ar putea să fie deschizătorul unor noi granițe europene, sau mai precis euro-germane.

Fritz a câștigat alegerile pentru funcția de primar al Timișoarei, sau le-a pierdut Robu?! La această întrebare ar putea să răspundă chiar fosta jurnalistă Ioana Lupea, membră importantă în staff-ul lui Dominic Fritz, considerată de mulți o apropiată a serviciilor secrete românești. Multă vreme, ea s-a manifestat în stilul talibanilor politici subordonați, gen Mihai Marian, Mălin Bot, Dan Tăpalagă, Ioana Ene Dogioiu etc.

Post scriptum:
Cu totul și cu totul întîmplător am primit pe adresa mea de mail o listă care circulă pe net. Ea conține un șir de nume cu unii dintre candidații USR pentru alegerile parlamentare. Glumă sau informație, rămîne de văzut. O reproduc însă cu rezerva de rigoare !























sursa:https://www.cotidianul.ro/dominic-samuel-fritz-primarul-gospel-project/

Super-panglicile ambasadorului Zuckerman

 


Mesajul ambasadorului Zuckerman, transmis din SUA către Formul Aspen din România, este antologic. Chiar vesel. Nu se pupă cu realitatea aproape deloc. Ai zice că domnul Zukerman este ambasador într-o altă Românie, nu în cea în care trăim noi în acești ani și în aceste zile.

”România a gestionat criza generată de acest virus cu rigurozitate și cu hotărârea fermă de a-și proteja cetățenii, câștigându-și, astfel, respectul Statelor Unite și al altor aliați din lume. A trimis ajutoare și personal medical în țările vecine și în Statele Unite – vă mulțumesc!”

Eu nu pot decît să rîd! Cuvintele acestea nu sunt decît panglici și bărbi diplomatice. Adică vorbe goale. Ele sunt urmate de altele și mai și:

”Armata română a fost în fruntea coordonării eforturilor acestei națiuni, prin crearea și furnizarea de tărgi și aparate de ventilare și dând dovadă de spirit de conducere. Lumea întreagă a văzut o națiune care luptă să își salveze cetățenii și în același timp își asumă locul care îi revine de drept, de lider în regiune și de forță care va contribui la conturarea lumii moderne, renăscute, în care trăim”.

Adică, mașinile scoase de armată în vremea stării de urgență au contribuit masiv la diminuarea contaminării și la trecerea ei progresivă de la 100 de contaminați la peste 3.000!
Fiind îngăduitori, trebuie să mai adăugăm că domnul ambasador Zuckerman se afla în SUA, însoțind o delegație condusă de ministrul Apărării pentru a semna un un acord bilateral, tip foaie de parcurs privind „cooperarea în domeniul apărării pentru perioada 2020-2030. Acest acord strategic în materie de apărare va reitera angajamentul Statelor Unite de a ajuta România să se apere împotriva influenței maligne a puterilor străine și să își păstreze integritatea granițelor”.

Mă tem că acest acord bilateral tip „foaie de parcurs” este mai degrabă un „to do list” redactat de americani. Ce mai avem de făcut pentru  ceea ce au stabilit. Căci, nu văd ce ar fi altceva ar putea fi anunțarea lucrărilor de la reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă, plus investițiile americane în sistemul de telecomunicații 5G! Nu mai rămîne decît să aflăm cam cît ne costă această colaborare, pe lîngă achizițiile din banii reprezentînd 2% din PIB, dedicați exclusiv Apărării și cheltuiți fără licitații pe echipamente americane la prețuri stabilite mai mult de ai lor decît de ai noștri sau de piață concurențială!
Tară a progreselor spectaculoase, a prieteniei beton cu partenerii strategici, România are multe probleme identice cu ale Statelor Unite. Cum să fie altfel? Amenințările Rusei și ale Chinei! Măi să fie! Tot ce nu merge în țara noastră ne vine din Rusia și din China!? Nu cumva exagerarea asta seamănă cu exagerările grosolane din campania electorală și din lupta politică oarbă din SUA?

”România este ținta campaniilor neîncetate de propagandă și a acțiunilor maligne din partea Rusiei și a Chinei. Mass-media controlată de Kremlin și Huawei și stăpânii săi comuniști de la Beijing se încăpățânează să refuze să permită României să meargă pe căile democratice pe care le-a ales poporul român”.  Căile democratice trec obligatoriu prin contractele cu partenerii strategici!

Pe lîngă o vizibilă preocupare față de amenințările la adresa noastră, venite de la Moscova și Beijing, ambasadorul tremură de teama amenințării forțelor interne, aflate în luptă electorală cu „guvernul meu” și cu președintele Klaus Iohannis, zis și „Șapcă americană”:

”Poporul român continuă să se elibereze din cătușele moștenirii corupte lăsate în urmă de regimul comunist. În urmă cu doar două săptămâni, am fost martorii unui proces electoral care a continuat să pună distanță între națiune și „baronii-tâlhari” roșii care au manipulat legea pentru a-și umple buzunarele, în detrimentul poporului român, pe care au fost aleși să îl deservească. România continuă să ia măsurile necesare pentru a atrage investițiile străine care îi sunt necesare pentru a-și revendica locul care îi revine de drept în fruntea unei Europe revigorate! Este foarte clar că România este deschisă negocierilor, dar nu este de vânzare!”

Carevasăzică, negociatorul a fost și este numai Klaus Iohannis! Cum să fie România de vînzare? Mulți spun că a fost luată pe gratis! Inclusiv capitalul uman super-instruit! Zice ambasadorul Zuckerman tot soiul de cuvinte laudative la adresa calității generațiilor tinere din România. Dar țara sa și alte puteri europene se află la originea emigrației masive de forță de muncă super-calificată. România instruiește la greu, cu sacrificii, pe banii ei storși din taxe, mii și zeci de mii de medici, programatori și ingineri, iar partenerii noștri strategici, europeni și transatlantici, îi iau pe gratis!
Frumos, lăudabil și profitabil! Iată cea mai strălucită fundamentare a emigrației:

”Cu toate acestea, cea mai valoroasă resursă a României sunt generațiile sale tinere, educate și ambițioase. Sfera tehnologiei este în plină dezvoltare, iar tinerii programatori români de la București la Cluj se bucură de o reputație excelentă la nivel mondial. România reprezintă un model de incubator pentru afacerile din domeniul tehnologiei. Este deja un lider la nivel regional și cu sprijinul și parteneriatul nostru puternic, va deveni lider la nivel european și mondial”.

Incubator am fost, incubator am rămas! Dar, cel mai mult ne bucură și ne fac să rîdem propozițiile transmise de ambasadorul Zuckerman la adresa președintelui Iohannis:

” Doresc să salut și viziunea și calitățile de lider ale președintelui Iohannis și ale membrilor guvernului premierului Orban. Vă mulțumesc pentru efortul neîncetat de a asigura atât crearea unei Românii de excepție, cât și de a menține pacea și securitatea. Dumneavoastră făuriți legăturile care aduc Statele Unite și România mai aproape ca niciodată”.

Cum de nu ne-am dat seama că președintele Iohannis și Ludovic Orban „asigură crearea unei Românii de excepție”!? Doamne, ce amețiți mai suntem! Cu toții dorim să salutăm viziunea lui Adrian Zuckerman, ambasador într-o țară pe care și-o imaginează, nu într-una în care s-a născut, iar acum doarme și bea apă!

sursa:https://www.cotidianul.ro/super-panglicile-ambasadorului-zuckerman/

Cutremur mai puțin obișnuit în România

 


Un cutremur cu magnitudinea 4 grade a avut loc, sâmbătă dimineața, în județul Prahova, la o adâncime de 64 de kilometri.

Cutremurul s-a produs la ora 09.29 în zona seismică Făgăraș – Câmpulung, în județul Prahova, potrivit Institutlui Național de Cercetare-Dezvoltare și pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Seismul a avut magnitudinea 4 pe scara Richter și s-a produs la adâncimea de 64 de kilometri.

Cutremurul s-a produs în apropierea oraşelor Brașov, Ploiești, Pitești, București, Sibiu.

sursa:https://www.cotidianul.ro/cutremur-mai-putin-obisnuit-in-romania

Se cere demisia premierului: „O problemă de securitate națională”

 


Preşedintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc (PSD), îi cere premierului Ludovic Orban să îşi asume prin demisie, numirea în fruntea Oficiului de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor „a unui falsificator care să controleze tranzacţiile financiare ale României”.

„Impostura, risc de securitate națională
Premierul Orban trebuie să își asume prin demisie, numirea, prin Hotărârea de Guvern nr. 746/3.09.2020, în fruntea Oficiului de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor a unui falsificator care să controleze tranzacțiile financiare ale României.
Să nu uităm că începând cu luna ianuarie a acestui an, Oficiul are atribuții de monitorizare și blocare în timp real a tranzacțiilor financiare asupra cărora există suspiciuni de spălare de bani sau finanțare a terorismului.
De ce s-a făcut o astfel de numire și în ce măsură situația a afectat interesele și parteneriatele strategice ale României?
Numirea în fruntea unei instituții cheie a statului român a unei persoane percheziționate astăzi pentru fals intelectual, reprezintă o problemă de securitate națională”, a scris Cazanciuc, pe pagina sa de Facebook.
Polițiști și procurori au descins, sâmbătă dimineața, la domiciliul șefului Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, Laurențiu Baranga, din Râmnicu Vâlcea, fiind suspectat că și-a falsificat diplomele de studii pentru a obține funcții (Detalii AICI).
Baranga a fost numit în funcție de premierul Ludovic Orban, la începutul lunii trecute.

sursa:https://www.cotidianul.ro/se-cere-demisia-premierului-o-problema-de-securitate-nationala/

Ce să NU faci dimineața, imediat după ce te-ai trezit

 


Dimineața preferăm să dormim mai mult sau să mâncăm pe fugă un biscuite, în detrimentul unui mic dejun copios, mâncat în tihnă. 

Ori de câte ori îmi întreb prietenii dacă mănâncă dimineața, cei mai mulți se scuză cu lipsa timpului. Majoritatea preferă fie să fumeze o țigară sau mai multe, fie să bea doar o cafea, pe motiv că nu pot mânca nimic la primele ore la dimineții.

Însă trebuie specificat că acest obicei ne poate costa scump sănătatea. În timp, pot apărea probleme precum ulcer, gastrită, arsuri stomacale, colon iritabil etc., care, netratate la timp, ne pot duce pe un pat de spital.

O omletă cu o salată de crudități, pâine de secară cu guacomale și ou fiert, cereale cu lapte sunt variante nemaipomenite pentru mic dejun.

sursa:https://www.dcnews.ro/ce-sa-nu-faci-dimineata-imediat-dupa-ce-te-ai-trezit-obiceiuri-care-iti-scurteaza-viata_776747.html


Astăzi, MEGA PROTEST în București

 


Sâmbătă, 10 octombrie 2020,  la ora 16.00, în Piața Universității, București, 

se anunță un mega protest.

Protestul se numește ”Falimentul bate la ușă! Frica va aduce foamete! 

Ne adunăm din toată țara în Piața Universității! București: sâmbătă, 10 octombrie, 

ora 16.00.

În anunțul despre ieșirea în stradă se vorbește despre ”o pandemie inventată”.

Printre cei care deja și-au anunțat prezența se numără avocații Diana Iovanovici-

Șoșoacă și Dan Chitic.

Iată detalii despre eveniment:



sursa:https://www.dcnews.ro/restrictii-coronavirus-mega-protest-in-bucuresti-falimentul-bate-la-usa-frica-va-aduce-foamete_776742.html

Misiune spectaculoasă

 


Nava OSIRIS-REx a NASA va coborî pe asteroidul Bennu pe 20 octombrie pentru a lua probe. Eșantionul va avea cel puțin 60 de grame și va fi adus pe Pământ pentru a fi analizat de cercetători.

Bennu este un asteroid singuratic despre care unii cercetători cred că a apărut în urmă cu 4,5 miliarde de ani din cauza unei ciocniri între Pământ şi Marte. Bennu a fost observat pe 3 decembrie 2019 când nava Osiris-Rex a ajuns pe orbita lui. A fost o călătorie de 27 de luni pentru nava NASA, iar peste 11 zile va încerca să aterizeze pe Bennu.

În ultimele luni, Osiris a făcut măsurători şi fotografii la rezoluţie înaltă cu asteroidul pentru a se răspunde la întrebările cele mai importante: de unde a apărut, din ce este făcut și dacă se va ciocni de Pământ.

NASA speră să obţină 60 de grame de sol de pe Bennu. Dacă misiunea va avea succes, Osiris se va întoarce pe Pământ în 2023 iar cercetătorii vor putea examina materialul de pe asteroid.

sursa:https://www.cotidianul.ro/misiune-spectaculoasa/


Pe ce-au bătut ai noștri palma cu americanii

 


Secretarul pentru Energie din SUA, Dan Brouillette, și ministrul român al Economiei, Virgil Popescu, au parafat un proiect de acord interguvernamental „pentru cooperare în vederea extinderii și modernizării programului de energie nucleară civilă din România”, potrivit unui comunicat.

„Odată executat formal, acest acord istoric va pune bazele pentru ca România să utilizeze expertiza și tehnologia SUA cu o echipă multinațională care construiește unitățile de reactor 3 și 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă și unitatea de reactorare a reactorului 1. Acest acord subliniază importanța parteneriatului strategic între Statele Unite și România și angajamentul nostru reciproc pentru securitatea energetică în regiune”, se arată într-un comunicat comun de presă al Secretariatului pentru Energie din SUA și Ministerului Economiei.

„Energia nucleară este crucială pentru a se asigura că România are o sursă de energie electrică fiabilă, accesibilă și fără emisii, iar industria nucleară din SUA așteaptă cu nerăbdare să-și ofere expertiza pentru a dezvolta această importantă sursă de energie. Acest acord între SUA și România sporește cooperarea noastră energetică reciprocă și va consolida securitatea energetică a ambelor națiuni”, a declarat secretarul Brouillette.

„Astăzi, România face un uriaș pas în dezvoltarea parteneriatului său strategic cu Statele Unite ale Americii, în ceea ce privește componenta energetică, și anume cooperarea în domeniul nuclear civil”, a spus ministrul Popescu.

Potrivit sursei citate, acest parteneriat va asigura securitatea energetică, va conduce la creștere economică și va implementa cele mai înalte standarde de siguranță. Energia nucleară va continua să joace un rol proeminent în mixul energetic național al țării, oferind României energie fiabilă fără emisii, pentru a satisface cererea sa crescândă de electricitate.

„Statele Unite și România vor continua să consolideze relația noastră bilaterală în cadrul diferitelor cadre multilaterale, inclusiv Parteneriatul pentru cooperare energetică transatlantică (P-TEC) creat sub administrația Trump. În cadrul P-TEC, SUA și România co-prezidă un grup de lucru privind cooperarea nucleară civilă. Acest grup de lucru va rămâne o piatră de temelie pentru extinderea acestui parteneriat strategic și comercial”, se mai arată în comunicat.

Anunțul inițial al ambasadorului

Ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman, a anunțat anterior că ministrul Economiei, Virgil Popescu, se va întâlni, vineri, la Washington, cu secretarul Departamentului de Energie, pentru un acord de cooperare interguvernamentală care prevede recondiționarea unui reactor de la Cernavodă.

„Mâine (vineri-n.r.), Ministrul Popescu se va întâlni cu Secretarul Departamentului de Energie Brouillette, pentru a demara un Acord de cooperare interguvernamentală pentru recondiționarea unuia dintre cele două reactoare nucleare și renovarea clădirii în care se află cele două reactoare noi de la centrala nucleară de la Cernavodă, din România. Acest proiect în valoare de 8 miliarde de dolari va reprezenta o paradigmă a viitoarelor proiecte româno-americane de dezvoltare economică și energetică”, a anunțat ambasadorul SUA.

În partea a doua a zilei, Virgil Popescu se va întâlni cu președinta EXIM (Banca de Export-Import a SUA), Kimberley Reed, pentru semnarea unui memorandum de înțelegere care vizează finanțarea proiectului nuclear de la Cernavodă și a altor proiecte din România. „Este cel mai mare pachet de finanțare primit până acum de România, fapt care indică încrederea pe care o au Statele Unite în vechiul lor partener și aliat”, a spus ambasadorul.

Într-un mesaj adresat participanților la Forumul Institutului Aspen de la București, Adrian Zuckerman a afirmat că se află la Washington, D.C., împreună cu ministrul Apărării Nicolae-Ionel Ciucă.și ministrul Economiei Virgil Popescu.

„Ministrul Apărării Ciucă și Secretarul Apărării Esper se întâlnesc astăzi (joi-n.r.), pentru a semna un Acord bilateral de tip foaie de parcurs privind cooperarea în domeniul apărării pentru perioada 2020-2030. Acest acord strategic în materie de apărare va reitera angajamentul Statelor Unite de a ajuta România să se apere împotriva influenței maligne a puterilor străine și să își păstreze integritatea granițelor”, a mai transmis ambasadorul SUA.

sursa:https://www.cotidianul.ro/e-nuclear-pe-ce-au-batut-ai-nostri-palma-cu-americanii/

Ultima găselniță: La restaurant, cu „praguri”

 


Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a declarat, vineri seara, că este posibil ca activitatea restaurantelor să fie organizată în funcție de anumite praguri, după sistemul aplicat în acest moment școlilor.

Arafat a admis vineri seara că este posibil ca autoritățile să introducă praguri, în funcție de care să fie reglementată funcționarea restaurantelor.

„Se discută de praguri și e posibil să se intre cu praguri, cum este la școli, de exemplu”, a spus Arafat, la Digi24.

În acest moment, sub pragul de 1,5 la mia de locuitori se permite funcționarea școlilor în sistem „față în față”. Raed Arafat susține că unele țări au stabilit praguri mai mici.

„Faptul că suntem la 1,5 nu înseamnă că ce e sub 1,5 e perfect. Acesta e un prag, care a fost stabilit. Peste el am început să luăm măsuri. Sunt țări care iau măsuri sub acest prag. faptul că unii încă sunt la unu la mie nu trebuie să stea cu picioarele în apă rece să spună totul e perfect, și ei trebuie să vadă cum pot să oprească, să nu crească mai departe. Chiar dacă se stabilesc praguri, dacă se trece peste ele tot vor trebui luate măsuri”, a mai spus șeful DSU.

sursa:https://www.cotidianul.ro/ultima-gaselnita-la-restaurant-cu-praguri/