2.05.2021

Americanii sunt dezamăgiți de tancurile lor

 


Pentagonul trage un semnal de alarmă: celebrele tancuri Abrams, principala forță de atac a armatei americane, nu sunt pregătite pentru un conflict armat cu Rusia.

S-a dovedit că ultima modificare a tancului Abrams nu este potrivită pentru operațiunile militare în Europa de Est. Ce problemă are acest vehicul – în materialul Sputnik.

Prea grele

M1 Abrams se află în serviciul Armatei SUA de peste 40 de ani. Din 1980, au fost produse peste zece mii de tancuri, iar aproximativ șase mii sunt încă în funcțiune. Tancurile "Abrams" au luptat în Irak, Afganistan, Yemen și și-au demonstrat eficacitatea în luptă – blindajul a fost suficient pentru a rezista focului mijloacelor anti-tanc ale inamicului, iar puterea armei a fost suficientă pentru a distruge cu încredere orice țintă.

Tancurile "Abrams" au fost modernizate de mai multe ori. Blindajul a fost întărit treptat, au fost introduse noi soluții și echipamentul de la bord a fost îmbunătățit. Cu toate acestea, tancul devenea vizibil mai greoi. Greutatea ultimei modificări M1A2 SEP V3, care este livrată armatei începând cu vara trecută, se apropie de 68 de tone, ceea ce este comparabil cu tancul greu german "Tiger-II" din cel de-al Doilea Război Mondial. Potrivit experților Pentagonului, acest lucru face exploatarea lui mai dificilă.

"Programul de modernizare a tancurilor Abrams M1A2 SEP V3 este discutabil", se spune într-un raport recent al Departamentului american de testare operațională și evaluare (Operational test and evaluation). "Creșterea semnificativă a greutății vehiculului reduce mobilitatea lui. Tancurile M1A2 SEP V3 nu rezistă podurilor tactice, nu pot fi transportate de vehiculele militare de reparație și evacuare și nici de vehiculele de transport grele ale armatei".

Problema gabaritelor

Toate acestea, potrivit analiștilor americani, limitează capacitățile tancurilor "Abrams" în Europa, în special pe flancul estic. Experții subliniază că podurile și drumurile locale nu sunt proiectate pentru astfel de vehicule grele. În cazul unui război pe scară largă cu Rusia, grupurile de luptă ale brigăzilor de tancuri vor trebui să parcurgă rapid spații vaste. Și anume logistica vehiculelor blindate poate deveni principalul obstacol pentru strategii Pentagonului.

Tancurile "Abrams" au acum o greutate inferioară doar față de tancul german Leopard 2A7 (68,5 tone). Astfel, este puțin probabil ca cele mai puternice două state ale Alianței Atlanticului de Nord din punct de vedere militar să poată desfășura acțiuni ofensive active în cazul unui război cu Rusia.

Planurile de consolidare a infrastructurii de transport în țările est-europene ale NATO au fost anunțate încă în 2017. Secretarul general al organizației, Jens Stoltenberg, a declarat că cerințele pentru drumuri și poduri trebuie revizuite.

Anterior, mass-media occidentală a raportat despre problemele apărute în urma desfășurării forțelor suplimentare. Deci, în timpul transferului vehiculelor blindate grele americane în Polonia, unele vehicule de luptă pur și simplu nu se încadrau în gări datorită gabaritelor. În orașul polonez Kowalewo Pomorskie, în apropiere spre platformă, mai multe tancuri au fost aproape distruse, după ce au fost prinse în suporturile structurii din beton armat.

În plus, ar putea exista dificultăți în timpul transferului tancurilor "Abrams" din Statele Unite. Cel mai capabil avion american de transport militar, C-5, poate lua la bord doar un singur tanc modernizat. Notăm că cerințele pentru greutatea vehiculelelor rusești sunt mult mai mari: cel mai nou T-90M cântărește doar 48 de tone, iar promițătorul T-14 "Armata" – în jur de 55 de tone.

A treia modificare

M1A2 SEP V3 a devenit mai greu datorită mai multor îmbunătățiri și corectări. Sistemul auxiliar de propulsie este acum acoperit de blindaje și se află în pupă – acest lucru a fost făcut pentru a crește protecția vehiculului împotriva focului mitralierelor de calibru mare la distanță scurtă, precum și a tunurilor automate de calibru mic.

Modificările tancului M1A2 SEP V3 au apărut după războiul din Irak. Ostilitățile au arătat că vehiculele blindate în zonele urbane sunt extrem de vulnerabile la bombardamentele de la etajele superioare ale clădirilor. Sunt foarte periculoase dispozitivele explozive improvizate instalate pe marginea drumului.

Prin urmare, a fost crescută semnificativ grosimea blindajului frontal, iar rezistența vehiculului la explozia minelor a fost îmbunătățită. Complexul israelian de protecție activă Trophy este capabil să doboare orice muniție subsonică care se apropie de vehicul. Dar greutatea tancului a crescut considerabil.

Versiunile anterioare nu erau dotate cu muniții HESH. Se considera că acestea vor fi înlocuite de obuzele cu patroane sau multi-țintă, dar practica nu a confirmat acest lucru. Ca rezultat, V3 a primit o nouă muniție M1147, echipată cu un detonabil programabil și folosită ca șrapnel, cu un proiectil perforant sau exploziv.

Experiența istorică

În decembrie, Ministerul Apărării al SUA a anunțat un contract de 4,62 miliarde de dolari cu concernul General Dynamics Land Systems pentru modernizarea tancurilor Abrams până la nivelul M1A2 SEP V3. Lucrările trebuie să fie finalizate până în 2028. Aparent, generalii nu sunt stânjeniți de avertismentele analiștilor de la Washington. Sau intenționează să rezolve problema excesului de greutate prin crearea unor vehicule speciale.

După cum se știe, drumurile rusești au încurcat nu o singură dată invadatorilor străini. În toamna anului 1941, noroiul și particularitățile infrastructurii rutiere sovietice au încetinit serios mișcarea tancurilor forțelor Wehrmacht către Moscova. Ulterior, comandanții lui Hitler au atribuit înfrângerile drumurilor impracticabile.

"Dimineața mergeam destul de repede, apoi începea din nou chinul rutier", își amintea chirurgul militar german Hans Killian în cartea sa "În umbra victoriilor". "Drumurile erau complet blocate și pline de noroi, încă și artileria a bombardat ruta ofensivă. Pâlniile obuzelor explodate, a căror adâncime nu era cunoscută nimănui, erau umplute până la refuz cu noroi murdar. Trebuia să mergi încet și să fii mereu în alertă pentru a nu zbura într-una".

Comandanții Pentagonului ar trebui să-și amintească despre experiența nereușită a războaielor agresive a cuceritorilor anteriori. Deși Uniunea Sovietică nu mai există, Rusia este în continuare cea mai mare țară din lume cu un climat imprevizibil.

sursa:https://ro.sputnik.md/analytics/20210205/33497895/Drumurile-Rusiei-le-ucid-Americanii-sunt-dezamgii-de-tancurile-lor.html

Ciuvică și Mircea Badea se exilează în Turcia

 


Revoltă totală a lui Mircea Badea, care anunță o decizie extremă după decizia CNSU – nu va mai reveni în România, se exilează în Turcia și va transmite emisiuni de acolo, alături de Mugur Ciuvică.

Decizia CNSU de a obliga românii aflați în țări din ”zona galbenă” să facă testul PCR pentru a putea reveni în România l-a revoltat pe cunoscutul realizator Mircea Badea, aflat în concediu în Dubai. Tot acolo se află și Mugur Ciuvică.

Într-o intervenție la ”Sinteza zilei”, Mircea Badea s-a declarat total revoltat de ideea condiționării revenirii în propria țară prin testul PCR !

”Discuția este despre drepturile fundamentale ale omului, dreptul cetățeanului de a se întoarce în țara lui”, a declarat Mircea Badea. ”Eu sunt cetățean român și este dreptul meu să mă întorc în țara României - NU poate să-mi suspende cetățenia!”.

Cunoscutul realizator a adus aminte și de stupiditatea deciziilor CNSU – de exemplu cea de acum un an când ”stăteam toți pe burtă în casă” dar ”evident nu s-au putut închide granițele pentru cetățeni pentru că ei puteau să se întoarcă în țara lor”.

”Ținem minte și faptul că România a fost singura țara de pe planetă care îți aresta cetățenii infectați, adică îi băga în spital cu forța, fie că aveau, fie că nu aveau nevoie”, de alt exemplu Mircea Badea, subliniind că ”Pe cei care chiar nu aveau nevoie de spital îi băga în spital și îi îmbolnăvea și mai rău întrucât îi băga între cei care erau foarte bolnavi”.

Revoltat, Mircea Badea atrage atenția că, pe baza invocării „specialiștilor”, orice ”discuție despre drepturi și libertăți enervează” pentru că ”noi suntem specialiști, noi suntem experți, suntem singurii de pe planetă”.

În concluzie, Mircea Badea a anunțat clar: ”Eu nu vreau niciun test, eu sunt plecat din România și eu zic că eu am dreptul să mă întorc în România”.

”Că aș putea să fac test pe aeroport în România, că intru în carantină, aia da!”, spune Mircea Badea, dar ”Să-mi spui că nu pot să mă urc în avionul de România, eu fiind cetățean român, dacă nu am test? Pe bune? Hai să vedem. Eu nu-mi fac niciun test!”

Mai mult, Mircea Badea a spus că de aceeași părere este și Mugur Ciuvică!

Și acum urmează ”nucleara”, pe care nomei Mircea Badea și Mugur Ciuvică o putea lansa: se vor auto-exila în Turcia și vor realiza și transmite emisiuni de acolo!

”O să mergem probabil în Turcia, că acolo ne primește fără probleme - și stăm în Turcia și facem emisiuni din Turcia!”, a anunțat Mircea Badea. ”Dacă ne trimit specialiștii și experții din România în exil pe noi cetățenii români nu-i nicio problemă, mergem în exil”.

Cu siguranță, ideea este excelentă din punct de vedere al publicului lui Mircea Badea, iar un format „din exil”  la fosta ”Înalta Poartă”, va face cifre de audiență maxime!

Se pare că decizia vedetei Antena 3 este luată, pentru că, înciuda insistențelor lui Mihai Gâdea de a grăbi revenirea în țară, pentru a se încadra în data limită de 12 februarie (impusă de CNSU), Mircea Badea a refuzat, avansând chiar ca dată limită de întoarcere… ziua îndrăgostiților, 14 februarie.

”Stau în Turcia, în exil, nicio problemă pentru mine”, a conchis Mircea Badea.

***

Reamintim că, aseară, CNSU a decis ca la intrarea în România, persoanele care sosesc din țările/zonele/teritoriile cu risc epidemiologic ridicat să prezinte certificatul unui test negativ RT-PCR pentru SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de data intrării în țară, urmând apoi să intre în carantină două săptămâni.

Sunt exceptați de la măsura testării cei vaccinați anti-COVID dacă au trecut 10 zile de la rapel și persoanele care au avut COVID-19 în ultimele 90 de zile, a precizat Raed Arafat la Antena 3, șeful DSU menționând că și copiii vor fi exceptați de la testare.

Aceste măsuri se aplică începând cu 12 februarie, ora 00.00.

sursa:https://ro.sputnik.md/politics/20210205/33497879/Ciuvic-si-Mircea-Badea-se-exileaza-in-Turcia-refuza-sa-revina-in-Romnia-lui-Arafat.html

Școlile din București, în scenariul 2 de funcționare. Cinci unități, în sistem online

 


Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență (CMBSU) a decis, vineri, ca școlile din Capitală să funcționeze, începând din data de 8 februarie, în scenariul 2. Excepție fac cinci unități, care vor funcționa în sistem online, a informat Prefectura București.

Potrivit unui comunicat al Prefecturii București, vineri, a avut loc ședința extraordinară a Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență pentru aprobarea scenariului de funcționare a unităților de învățământ de pe raza Capitalei, în contextul reluării cursurilor în semestrul al II-lea al anului de învățământ preuniversitar 2020-2021.

„Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență a aprobat scenariul 2 de organizare și desfășurare a cursurilor în toate unitățile de învățământ din Municipiul București, scenariu avizat de Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București și de către Inspectoratul Școlar al Municipiului București”, se arată în comunicat.

De asemenea, cinci unități vor funcționa în sistem online, „situație justificată de infrastructura și/sau resursele existente ale acestora”. Este vorba de Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza”, Liceul Tehnologic de Metrologie „Traian Vuia”, Grădinița nr 185, Școala Gimnazială nr. 124 și Grădinița nr 35. 

sursa:https://www.dcnews.ro/scolile-din-bucuresti-in-scenariul-2-de-functionare-cinci-unitati-in-sistem-online_800120.html

Rusia expulzează trei diplomați ai UE

 


Rusia a expulzat trei diplomați din Germania, Suedia și Polonia pentru că s-au alăturat protestelor de susținere a opozantului Alexei Navalnîi, care a fost închis la începutul săptămânii.

Conform BBC, Ministerul de Externe rus a spus că cei trei au luat parte la „demonstrații ilegale” pe 23 ianuarie. Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe suedez a negat participarea diplomatului său la vreun protest. 

Expulzarea celor trei diplomați ai Uniunii Europene a fost anunțată vineri, la doar câteva ore după ce șeful diplomației europene, Josep Borrell, și omologul său rus, Serghei Lavrov s-au întâlnit.

sursa:https://www.dcnews.ro/rusia-expulzeaza-trei-diplomati-ai-ue-imediat-dupa-intalnirea-dintre-seful-diplomatiei-europene-joseph-borrell-si-omologul-sau-serghei-lavrov_800116.html

Clotilde, dragoste progresistă cu scîntei. Cîtă minte să ai să arunci spitalele în nesiguranță și să încerci anularea proiectului de metrou pînă la Aeroportul Otopeni ?

 


Spectaculoasă răsturnare de percepție a personajului Clotilde. Numai un romancier nebun ar fi putut răsturna firul epic al poveștii într-un asemnea mod. La început, personajul era miere, ruj și vorbe dulci. Știa bine lecția vrăjitului la microfon și a discursului fermecător. Juca perfect rolul personajului cu vocație democratică. Parcă la ea ar fi fost depuse secretele democrației franco-americano-germane! Ai fi zis că aduce cu ea din Franța secole de experiență comunitară și de devotament precum și soluții pentru situații complicate. Cine să-și imagineze că, sub zîmbetul larg, dus pînă spre rînjet, Clotilde aducea foamea de bani, de putere și experiența cuceritoare a lui Napoleon. Cucerește, adună ce-i mai valoros și cară acasă!

Cînd am aflat de afacerile desfășurate de francezi sub semnătura cucoanei am încremenit. Cu salariul din Bulgaria aplica aceeași lecție a francezului cărpănos care este dotat cu un ochi pineal pentru bani. Încet, încet, cîte a făcut Franța pentru România începe să se compenseze cu valul de antipatie stîrnit de acest personaj nevrotic. Ajunsă în scaunul de primar al Sectorului 1, Clotilde Armand s-a demachiat de orice urmă de farmec. Fără zîmbet, fără căldură, fără dialog, chiar și fără rujul cel șters pe la colțurile gurii. Parcă i-ar fi sărit smalțul sau vopseaua! N-o mai vezi și n-o mai auzi. Replicile sale cu accent străinez și-au pierdut farmecul. De la numărătoarea nerenumărată a voturilor de anul trecut s-a transformat într- un fel de hămăit metalic. Parcă primărița și-ar drege voea cu sîrme trase de un colonel pitit în clădirea vecină. Cu scandalul celor patru spitale din București, decis în urma unei ședințe de consiliu convocată „de îndată”, Clotilde Armand a dispărut din dialogul cu populația. N-o mai găsești nici cu maimuțele și nici cu porcii dresați pentru trufe. La fel a procedat și în scandalul gunoiului. Și în alungarea consilierilor dintr-o încăpere a primăriei. La Sectorul 1, funcționează deja regula lui „de îndată”. Franțuzoaica se poartă de parcă a luat primăria Sectorului 1 pe cont propriu, ca și la Chiliman și la Moisescu!

Încercarea cetățenilor din Secotul 1 de a strînge cele 10.000 de semnături necesare declanșării procesului de destituire a primăriței napoleoniene vine ca un fel de sfîrșit al iluziei. De la preluarea fabricilor de ciment de la ROMCIM pe 360 de milioane de euro (la un moment dat, una singură valora 1 miliard) pînă la celelalte afaceri în stil cărpănos este o cale lungă din care compatrioții noștri trebuie să fi învățat ceva. Normal ar fi trebuit să ne fi vindecat de iluzii. În afaceri, și un francez, și un olandez, și un neamț te execută cu zîmbetul pe buze dacă ești prost sau dominat de patetism și alte slăbiciuni. Iar, dacă ești copleșit de iluzii, te mută într-o altă lume.

-Tată, cîtă minte să ai ca să stîrnești încurcătura cu spitalele într-un moment ca ăsta ?

Întrebare simplă de copil. Cîtă minte să ai să arunci spitalele în nesiguranță și să încerci anularea proiectului de metrou pînă la Aeroportul Otopeni? (Durlă plan) Cîtă minte să ai ca să blochezi producția de trenuri în colaborare cu fabricile din China, cîtă vreme jumătate din profit rămîne în România? Le vor francezii? (Tot Drulă) Cîtă minte să ai să dai vaccinarea pe mîna unui om fără cea mai mică experiență? Victor Gheorghiță și Andrei Baciu (no name-secretar de stat la Sănătate)? Nu mă pot abține, dar, trebuie să mai adaug o întrebare. Cîtă minte și ce suflet să ai cînd țara își numără morții întinși pe mesele de la morgă tu să pleci la schi?

Cele cîteva săptămîni de guvernare românească dată pe mîna impostorilor și a juniorilor arată dezastruos. Ai zice că țara a încăput pe mîinile unor isterici din ceata Ceușescu, Angi Șerban, Rareș Bogdan, Mălin Bot etc. Și populația (nu „românii”, cum zice fudula și pavazata de Gabriela Firea!) se uită cu gura căscată la această obrăznicie de import! Un aer progresist, distrugător pentru țară și pentru spiritul românesc vîjîie de peste tot și dărîmă, inclusiv, normele morale și reperele istorice!

sursa:https://www.cotidianul.ro/clotilde-dragoste-progresista-cu-scintei/

Cum verifici dacă un obiect e din aur

 


Ai dubii cu privire la un produs din aur? Vezi aici ponturi pentru a-l verifica chiar tu, acasă.

Produsele din aur au marcaje. Aurul pur de 24 de karate are marcajul 999. Cel mai des întâlnite sunt cele marcate cu 750, de 18 karate, urmate de cele marcate cu 585 de 14 karate. 

Însă, poți fi păcălit inclusiv cu aceste marcaje. Verifică aurul cu ajutorul unui magnet. Dacă este aur, nu se va magnetiza. Dacă este făcut din aliaje, va fi atras de magnet. Însă sunt și unele bijuterii doar suflate cu aur care nu magnetizează. Cele făcute din plumb, aluminiu, cupru sau argint.

O altă metodă de verificare este ceașca de ceramică. Pe fundul ei, în cercul format jos pentru stabilitate, e ceramică pură. Poți freca bijuteria din aur de această zonă. Dacă rămâne o dungă aurie, e aur. Dacă apar dungi negre sau roșii, e un produs fără valoare. 

O altă metodă e să-l arunci pe gresie. Aurul se va rostogoli. Alt metal va sări de câteva ori.

sursa:https://www.dcnews.ro/cum-verifici-daca-un-obiect-e-din-aur-trei-pasi-simpli_800007.html

„Blestemul Insulei Oak” la The History Channel, de vineri, 5 februarie

 


The History Channel revine, în exclusivitate, cu noi episoade din cel de-al optulea sezon al serialului „Blestemul Insulei Oak”, începând cu 5 februarie, în fiecare vineri, de la ora 22:00.

Vânătorii de comori Rick și Marty Lagina, alături de echipa lor, se întorc pe insula Oak cu și mai multă determinare, dar, mai ales, cu resurse și tehnologie de ultimă generație, în încercarea de a rezolva misterul comorii vechi de 224 de ani. Planul este de a săpa și mai adânc. Ei cred că trecerea timpului și fluxul apelor subterane au dus la scufundarea comorii ascunse în măruntaiele insulei.

Echipa de căutători se va folosi de o aparatură ultramodernă pentru detectarea metalelor de pe suprafața insulei, în timp ce săpături arheologice extinse vor fi efectuate în apropierea fundațiilor celor două ferme istorice deținute în trecut de Daniel McGinnis și Samuel Ball. După 225 de ani, misterul Insulei Oak este pe cale de a fi elucidat.

Legenda comorii ascunse pe insula Oak pornește în jurul anului 1700, când au fost observate lumini în mijlocul nopții, iar cei trimiși să investigheze pe insulă nu s-au mai întors. Mai apoi, câțiva copii plecați acolo cu barca au găsit o groapă ciudată pe insulă. Descoperirea lor a dat naștere unei vânători care continuă și astăzi și în care au fost implicați inclusiv președintele american Franklin D. Roosevelt și actorul John Wayne.

În ultimele două secole, comoara ascunsă pe insula Oak a pus pe jar imaginația multor aventurieri care au cheltuit sume uriașe pentru a o descoperi, iar alți șase oameni și-au pierdut viața în încercarea de a-i da de urmă. După 226 de ani, misterul insulei Oak este pe cale de a fi elucidat.

Despre The History Channel®

The History Channel® este unul dintre cele mai cunoscute și îndrăgite branduri TV internaționale. The History Channel® reprezintă o sursă de divertisment și informare pentru milioane de oameni de pe tot globul prin poveștile inspiraționale, uneori extravagante ale unor personaje extraordinare din viața reală ale căror experiențe sunt adesea mult mai spectaculoase decât ficțiunea.

The History Channel® provoacă și duce mai departe noțiunea tradițională de „istorie”, oferind spectatorilor o perspectivă alternativă. Gama variată de emisiuni difuzate dezvăluie modul în care poveștile umane sunt modelate de fapte fascinante și adesea surprinzătoare.

The History Channel® a fost lansat în 1995 și ajunge la peste 300 de milioane de locuințe din întreaga lume, în peste 150 de teritorii, fiind tradus în 37 de limbi. The History Channel® reprezintă principalul canal din portofoliul A+E Networks.

Televiziunea The History Channel® este disponibilă în România de peste 10 ani pe toate platformele majore de cablu, IPTV și DTH din țară, inclusiv: Digi, Telekom, UPC Vodafone, Akta-DCS, Orange TV.

sursa:https://www.dcnews.ro/blestemul-insulei-oak-la-the-history-channel-de-vineri-5-februarie_800040.html

Donald Trump, decizie în procesul de punere sub acuzare din Senat

 


Avocaţii lui Donald Trump au respins joi o cerere formulată de democraţi pentru ca acesta să depună mărturie în procesul său de punere sub acuzare în Senat de săptămâna viitoare, calificând invitaţia drept o simplă încercare de a atrage atenţia opiniei publice, transmite Reuters.

Democraţii din Camera Reprezentanţilor îl acuză pe Donald Trump că a incitat la insurecţie atunci când şi-a îndemnat susţinătorii să lupte împotriva înfrângerii sale electorale înainte ca aceştia să ia cu asalt Capitoliul pe 6 ianuarie, atac în care şi-au pierdut viaţa cinci persoane, inclusiv un ofiţer de poliţie.

'Preşedintele nu va depune mărturie într-o procedură neconstituţională', a declarat consilierului lui Trump, Jason Miller, pentru Reuters. Într-o scrisoare deschisă, avocaţii fostului preşedinte republican, Bruce Castor şi David Schoen, au calificat cererea drept o 'manevră publicitară'.

În această săptămână, echipa de avocaţi a fostului preşedinte a respins acuzaţia de punere sub acuzare şi a susţinut că declaraţiile lui Trump, conform cărora înfrângerea sa la alegerile din 3 noiembrie a fost rezultatul unei fraude pe scară largă, sunt protejate de primul amendament al Constituţiei americane.

Congresmanul democrat Jamie Raskin, care coordonează acţiunea de impeachment din Camera Reprezentanţilor, i-a cerut joi fostului preşedinte american Donald Trump ''să depună mărturie sub jurământ'' cu privire la ''atitudinea sa din ziua de 6 ianuarie', când susţinători ai săi au atacat Capitoliul.

'Dacă refuzaţi această invitaţie, ne rezervăm absolut toate drepturile, inclusiv dreptul de a stabili la proces că refuzul de a depune mărturie susţine o concluzie defavorabilă puternică privind acţiunile (şi inacţiunea) dvs. de pe 6 ianuarie 2021', a scris Raskin. Pentru a susţine acuzaţia de condamnare a fostului preşedinte Trump este nevoie de votul unei majorităţi de două treimi în Senatul american, care are 100 de membri. Aceasta înseamnă că este nevoie ca 17 republicani să se alăture taberei celor 50 de senatori democraţi. Procesul de destituire a lui Donald Trump din Senat este programat să înceapă marţi, porivit Agerpres.

sursa:https://www.dcnews.ro/donald-trump-decizie-in-procesul-de-punere-sub-acuzare-din-senat_799985.html

Statele Unite pregătesc sancţiuni punctuale după lovitura de stat

 


Administraţia Joseph Biden pregăteşte sancţiuni punctuale ca reacţie la lovitura de stat din Myanmar, a declarat, joi după-amiază, Jake Sullivan, consilier prezidenţial pentru Securitate Naţională.

Administraţia de la Wasgington şi Congresul vor colabora pentru "o serie de sancţiuni ca reacţie la lovitura de stat" din Myanmar. "De asemenea, vom colabora cu aliaţii şi partenerii din lume", a afirmat Jake Sullivan, conform agenţiei Reuters.

"Analizăm posibilitatea unei noi ordonanţe executive şi ne gândim la sancţiuni punctuale specifice, care să vizeze persoane şi entităţi controlate de armată şi care îmbogăţesc armata", a subliniat Jake Sullivan, consilierul pentru Securitate Naţională al preşedintelui SUA, Joseph Biden.

Preşedintele american, Joseph Biden, a anunţat că va susţine "democraţia", avertizând că ar putea reinstitui gradual sancţiunile asupra Myanmarului. Liderul de la Casa Albă a cerut Armatei din Myanmar să cedeze puterea şi să elibereze liderii politici deţinuţi.

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a exprimat "preocupare profundă" privind criza din Myanmar, cerând eliberarea imediată a deţinuţilor politici.

Armata din Myanmar a preluat cu forţa puterea, după arestarea consilierului de stat Aung San Suu Kyi, premier de facto, şi a preşedintelui Win Myint. Luni dimineaţă, Armata din Myanmar a anunţat preluarea puterii de către comandantul militar Min Aung Hlaing, denunţând "fraude electorale" în scrutinul parlamentar desfăşurat în noiembrie 2020. Militarii patrulează în capitala Myanmarului, Naypyidaw, şi în cel mai mare oraş al ţării, Yangon.

Formaţiunea susţinută de Armată, Partidul pentru Solidaritatea şi Dezvoltarea Uniunii (USDP, dreapta, naţionalism budhist), a înregistrat un rezultat slab în scrutinul parlamentar din noiembrie, câştigat de partidul Liga Naţională pentru Democraţie (NLD, centru-stânga, populist), condus de Aung San Suu Kyi. Lovitura de stat intervine în contextul în care noua legislatură urma să înceapă săptămâna aceasta, iar Parlamentul ar fi trebuit să valideze rezultatul scrutinului legislativ şi să aprobe noul guvern.

Aung San Suu Kyi, laureată a Premiului Nobel pentru Pace, a fost premier al Myanmarului din 2016.

sursa:https://www.dcnews.ro/myanmar-statele-unite-pregatesc-sanctiuni-punctuale-dupa-lovitura-de-stat_799987.html

”Nu putem invoca Duhul Sfânt cu masca”

 


ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului,  spune  că purtarea măştii în biserică sau la Sfăntul Altar este anapoda pentru că acolo este Sfinţenia cea mare, nu putem invoca Duhul Sfânt cu masca de protecţie pe gură. Cât despre ceilalţi ierarhi care fac asta la slujbe, ÎPS Teodosie spus că probabil o fac din frică.

”De frică, ce să facă, nu-i judec pe ei! Port mască și eu, pe afară, când merg într-o instituție, pentru că e obligație. Sunt dispoziții, nu sunt legi. Când merg la o instituție port mască! În biserică, la slujbă, nu pun mască", a spus arhiepiscopul Tomisului la Radio Dobrogea, potrivit Antena 3.

"Nu pot să sărut icoanele cu mască. De obligație, la Oradea, când am fost la sfințire, dacă toată lumea purta mască, am purtat mască din respect pentru toți care purtau, erau în acest duh al fricii. E anapoda să porți mască în Sfântul Altar, acolo e Sfințenia cea mare. Nu putem săruta cu mască icoanele, Sfânta Evanghelie, să ne închinăm cu mască, să invocăm Sfântul Duh cu mască”, a declarat ÎPS Teodosie la Radio Dobrogea.

Patriarhul Daniel a fost primul ierarh care a săvârșit o slujbă întreagă cu masca de protecţie pe 16 august 2020. 

Evenimentul a avut loc în cartierul bucureștean Titan, unde Patriarhul Daniel a oficiat slujba de târnosire a Bisericii "Acoperământul Maicii Domnului”, alături de Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul și un mare sobor de preoți și diaconi purtând cu toţii măști de protecție, lucru nemaiîntâlnit în România, precum și în lumea religioasă mondială.

sursa:https://www.dcnews.ro/ips-teodosie-nu-putem-invoca-duhul-sfant-cu-masca_799986.html