12.04.2021

Raed Arafat : „Tulpina Omicron este mult mai contagioasă decât Delta”

 


Valul 5 al pandemiei va fi cel puțin unul "amestecat", dat de tulpina nouă Omicron și de cea care e dominantă acum, Delta, dar este posibil ca ultima, fiind mult mai contagioasă, să devină dominantă, crede Raed Arafat, şeful DSU.

Raed Arafat spune că Omicron va ajunge „fără îndoială” și în România și este posibil ca o nouă creștere a cazurilor să se petreacă imediat după sărbători, începând din ianuarie.

„E posibil ca luna ianuarie să fie pentru România o lună în care va începe o creștere a cazurilor, după sărbători, ca urmare a deplasărilor – cei care vin în țară, cei care pleacă din țară în concedii și care se întorc. E posibil să vedem ce am văzut și după perioada verii, adică o creștere nouă a cazurilor și un val nou. Este posibil, nu este exclus”, a spus Raed Arafat.

Secretarul de stat al MAI Raed Arafat cred că România este avantajată în problema răspândirii variantei Omicron de faptul că nu are zboruri directe către Africa de Sud.

„Situația noastră este cumva favorabilă în acest moment, pentru că nu avem zboruri directe cu zona care este mai afectată (de Omicron – n.r.), zona Africii de Sud. Am recuperat unii cetăţeni de acolo, sub un control foarte strict de carantinare, de testare, de toate aceste aspecte şi aşa am descoperit cele trei cazuri care oricum erau carantinate de când au intrat în ţară. După care s-a luat măsura ca cetăţenii ţărilor terţe, care nu sunt cetăţeni europeni, să nu poată intra în România la acest moment pe următoarele săptămâni, plus persoanele care vin de acolo, obligatoriu carantinare, indiferent de statusul lor de vaccinat, nevaccinat, testat, netestat se carantinează, cel puţin pentru 10 zile, cu un test la a opta zi. Aceste măsuri ar trebui să încetinească sau să limiteze intrarea variantei din zonele care sunt mai afectate”, a arătat Raed Arafat la Digi24.

Raed Arafat spune că săptămâna viitoare va anunţa ce măsuri noi se vor lua

„Săptămâna viitoare măsurile care trebuie luate de România în continuare va fi tema de analiză la nivelul INSP-ului și al Ministerului Sănătății. Se va lua în considerare că noua tulpină este mai infecțioasă, mai contagioasă și că se răspândește mai repede. Luarea unor eventuale restricții suplimentare depinde însă de mai multe aspecte, care pot fi adaptate pe baza datelor care tot vin, din zi în zi se schimbă și vin date suplimentare. Din nou, aici, las să văd cu ce o să vină colegii de la INSP”, a spus șeful DSU.

În opinia sa, noua tulpină Omicron va ajunge fără discuție și în România, așa cum a ajuns și tulpina Delta. Când discutam inițial de tulpina Delta, aceasta era departe, era în Anglia, era doar în unele zone, România nu o avea și totuși, după vară, a devenit predominantă, a reamintit Raed Arafat.

„Tulpina Omicron este mult mai contagioasă decât tulpina Delta și în acest moment, toate măsurile pe care le iau țările europene, țările lumii în general, sunt măsuri de întârziere”, a explicat șeful DSU.

Adrian Câciu, vești bune pentru unele categorii de bugetari

 


Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a anunțat că salariile personalului auxiliar din sănătate, cum sunt asistentele şi brancardierii, ar putea creşte anul viitor.

„În sistemul sanitar există nişte decalaje între partea de medici şi partea de personal auxiliar”, a spus ministrul, care a precizat că aşteaptă propunerile ministerului de resort. „Dincolo de capacitatea fizică şi chiar cea morală, de a rezista şi de a munci zi-lumină, eu cred că trebuie văzută şi din perspectiva recompensei pe care statul o poate acorda”, a declarat Adrian Câciu.

Analizele ar urma să fie gata până pe 15 decembrie, odată cu definitivarea strategiei fiscal-bugetare. Un element important al viitoarei strategii este scăderea taxării muncii, mai ales în zona veniturilor mici.

Ministrul Câciu a mai spus că nu vor apărea taxe noi, dar că este posibil sa dispară unele scutiri de impozite şi taxe pentru anumite categorii de persoane. O primă variantă a proiectului de buget pentru 2022 ar trebui să fie gata pe 15 decembrie.

Adrian Câciu a anunţat că prin rectificarea bugetară s-au asigurat fonduri pentru toate schemele de ajutor, dar susţine că a trebuit să şi ia bani de la două ministere care aveau o execuţie bugetară foarte slabă, în jur de 50%.

„Avem cateva vesti bune. Rectificarea bugetară, atât pe bugetul asigurărilor de stat, mult așteptată de pensionari, a fost adoptată. Și rectificarea bugetului de stat a fost adoptată, in conditiile in care am pastrat limita deficitului la 7,13% din PIB si am gasit o solutie pentru deblocarea crizei de la CEC Bank, care de doi ani cauta o solutie pentru a intra pe piata reala a creditarii. Am stabilit sa acordam un imprumut de 1,4 miliarde de lei. Ne vor sprijini in programul de guvernare, pentru ca avem nevoie si de cofinantare, deci a fost un moment cheie. In al doilea rand, statul va incasa imediat 900 de milioane din dividende.

Rectificarea bugetara de azi arata deficientele administrarii de pana acum, pentru ca trebuie sa ajungem sa alocam bani la sfarsit de noiembrie. Ministerul Finantelor devine un minister al solutiilor, nu sa spuna mereu ca nu sunt bani. Ce conteaza este ca banii de pensii, de salarii, toti sunt asigurati. Comunitatile locale primesc si ele sume foarte importante si vor mai primi. Autoritatile locale au facut mari eforturi si artificii in aceasta perioada”, a declarat Adrian Câciu cu câteva zile în urmă.