12.28.2020

O asistentă din Cluj a avut o reacţie alergică după ce a fost vaccinată împotriva COVID-19

 



O asistentă din Cluj este prima româncă vaccinată împotriva COVID-19, care a suferit o reacţie alergică după ce i-a fost administrat vaccinul.
Din 165 de persoane vaccinate împotriva Covid în județul Cluj, o asistentă a avut o "manifestare alergica ușoară", transmite Prefectura Cluj.
"Din 165 persoane vaccinate până în prezent, a existat un singur caz de manifestare alergică ușoară de tip urticarian la nivelul extremității cefalice (!), care a remis rapid sub terapia specifică antialergică", a declarat prefectul județului Cluj, Mircea Abrudean.
Conform acestuia, este vorba despre o asistentă medicală care se știa cu alergii, dar nu avea contraindicații la vaccinare.
Primele vaccinuri împotriva COVID-19 au fost administrate în județul Cluj duminică. Prima persoană vaccinată în Cluj a fost dr. Violeta Briciu, director medical, urmată de aproximativ 90 de cadre medicale din cadrul Spitalului de Boli Infecțioase Cluj-Napoca.
Asistentă din Cluj, reacţie alergică la vaccinul împotriva COVID-19
De asemenea, lt. col. dr. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 în România, a declarat, în direct la Antena 3, că asistenta a suferit o reacţie alergică uşoară, "o mâncărime pe româneşte".
"A fost o reacţie alergică uşoară. O reacţie alergică la nivelul membrelor inferioare (!), evoluţia este foarte bună, nu a fost riscul de reacţie alergică majoră. A mai fost semnalată o reacţie adversă la Suceava", a declarat dr. Valeriu Gheorghiţă.

(Nota mea: BRE, HOTĂRÂȚI-VĂ ! UNDE A AVUT ASISTENTA ALERGIE, LA CAP sau la PICIOARE ?) 

sursa:https://www.antena3.ro/coronavirus/asistenta-cluj-reactie-alergica-vaccinata-covid-19-589747.html


Calcule pentru creşterea salariului minim

 


Guvernul vrea să crească salariul minim brut pe țară garantat în plată pentru anul 2021 cu 70 de lei. Astfel, conform unui comunicat al Guvernului, salariul minim brut ar urma să crească de la 2230 de lei la 2.300 de lei brut/lunar.

Potrivit Executivului, premierul Florin Cîţu și ministrul Muncii, Raluca Turcan, au avut luni consultări cu reprezentanții Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social pe tema creșterii salariului minim brut pe țară garantat în plată, pentru anul 2021.

„La nivelul Guvernului vom decide creșterea salariul minim pe economie pentru anul viitor cu un procent care va ține cont de argumentele reprezentanților sindicatelor, ai patronatelor, precum și de contextul economic și social. Ne dorim să asigurăm o viață mai bună pentru români, având însă grijă să păstrăm locurile de muncă și să protejăm inițiativa antreprenorială”, a declarat premierul Florin Cîțu.

În cadrul discuției, ministrul Muncii a prezentat trei scenarii referitoare la evoluția acestui indicator în 2021.

„Guvernul are în vedere creșterea salariului minim brut pe țară garantat în plată pentru anul 2021 cu un nivel care să depășească rata inflației, respectiv cu 70 de lei brut, de la 2230 de lei la 2.300 de lei brut/lunar. Acest nivel a fost stabilit în contextul în care reprezentanții sindicatelor au solicitat creșterea salariului minim pe economie la 2.400 de lei/lunar, iar cei ai patronatelor au solicitat înghețarea salariului minim pe economie la nivelul actual, cel puțin pentru primele luni ale anului viitor, argumentând situațiile dificile cu care se confruntă anumite sectoare economice”, au transmis reprezentanții Guvernului.

Hotărârea privind stabilirea salariului minim brut pe țară garantat în plată va fi adoptată în ședința Guvernului din 30 decembrie 2020.

Totodată, premierul, ministrul Muncii și reprezentanții partenerilor sociali au agreat încheierea, în prima jumătate a anului viitor, a unui Acord prin care să fie stabilit un mecanism de creștere a salariului minim brut pe economie pentru următorii patru ani.

sursa:https://www.cotidianul.ro/guvernul-face-calcule-pentru-cresterea-salariului-minim/



An Nou cu temperaturi neobișnuite în România

 


An Nou cu temperaturi neobișnuite în România. Administraţia Naţională de Meteorologie a făcut prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni. Specialiștii anunță o vreme deosebit de caldă până pe data de 8 ianuarie dar și ploi multe, cu precădere până în noaptea de Revelion.


BANAT

În cea mai mare parte a intervalului de referinţă, va predomina o vreme deosebit de caldă pentru acest moment al anului. Astfel, în perioadele cele mai calde (28-30 decembrie şi 2-4 ianuarie), media temperaturilor maxime va fi de 9…12 grade, iar a minimelor de 5…8 grade. În restul timpului, vor fi valori de 6…8 grade ziua şi 0…2 grade noaptea, mediat regional. O scădere a temperaturilor, spre valori mai apropiate de cele climatologic specifice, este estimată pentru sfârşitul intervalului, respectiv după data de 8 ianuarie. Probabilitatea pentru precipitații se va menţine ridicată pe parcursul celor două săptămâni; vor fi mai ales ploi, temporar mai însemnate cantitativ, în special în perioada 29- 31 decembrie.


CRIŞANA

Pe parcursul celor două săptămâni, regimul termic va fi caracterizat de valori cu mult mai ridicate decât cele obişnuite la sfârşit de decembrie şi început de ianuarie. În perioadele cele mai calde, respectiv 28-30 decembrie şi 2-4 ianuarie, temperaturile diurne vor fi de 9…12 grade, iar cele nocturne de 3…7 grade, mediat regional. În restul timpului, media maximelor se va situa între 5 şi 8 grade, iar a minimelor între -1 şi 3 grade. Doar pentru ultimele zile ale intervalului este estimată o scădere a temperaturilor, acestea urmând să devină mai apropiate de cele normale perioadei din an. Probabilitatea pentru ploi mai frecvente şi temporar mai însemnate cantitativ va fi ridicată din noaptea de 29/30 decembrie până în seara de 31 decembrie, dar precipitaţiile vor fi prezente şi în celelalte zile, în special după data de 4 ianuarie.


TRANSILVANIA

În comparaţie cu regimul termic specific în această regiune la sfârşitul lunii decembrie şi începutul de ianuarie, valorile termice din aceste două săptămâni vor fi cu mult mai ridicate, cu o medie regională a maximelor de 4…8 grade şi a inimelor de -4…0 grade, cu temperaturi chiar şi mai mari între 28 şi 30 decembrie, respectiv în 3 şi 4 ianuarie când ziua

vor fi în medie 7…11 grade, iar noaptea valori pozitive. Doar la sfârşitul intervalului este estimată o răcire a vremii ce va determina valori mai apropiate de cele normale în prima decadă a lunii ianuarie. Până în seara de 31 decembrie, vor fi ploi în general slabe şi cu caracter local şi temporar, iar probabilitatea pentru precipitaţii va fi relativ ridicată din nou după data de 4 ianuarie.


MARAMUREŞ

În cea mai mare parte a intervalului, va predomina o vreme deosebit de caldă pentru această perioadă a anului. Astfel, în zilele cele mai calde (28-30 decembrie şi 2-4 ianuarie) media temperaturilor maxime va fi de 10…12 grade, iar a minimelor de 3…6 grade. În restul timpului, vor fi valori de 5…7 grade ziua şi -2…0 grade noaptea, mediat regional. O scădere a temperaturilor, spre valori mai apropiate de cele climatologic specifice, este estimată pentru sfârşitul inatervalului, respectiv după data de 8 ianuarie. Probabilitatea pentru precipitații se va menţine ridicată pe parcursul celor două

săptămâni; vor fi mai ales ploi, temporar mai însemnate cantitativ, în special în perioada 29-31 decembrie.


MOLDOVA

Comparativ cu regimul termic caracteristic acestei regiuni în această perioadă a anului, valorile ce se vor înregistra în majoritatea zilelor din aceste două săptămâni vor caracteriza o vreme deosebit de caldă. Astfel, la început, dar şi în perioada 3-5 ianuarie vor fi medii ale maximelor de 7…12 grade şi ale minimelor de 0…5 grade. În celelalte zile, amiaza va aduce un ecart de 4…8 grade, iar noaptea de -3…2 grade. O răcire a vremii este estimată după data de 8 ianuarie, determinând temperaturi mai apropiate de cele normale în prima decadă a lunii ianuarie. Până în data de 3 ianuarie, probabilitatea pentru precipitaţii va fi redusă, ploi locale, slabe cantitativ urmând a se semnala doar pe parcursul zilei de 31 decembrie. Ulterior, probabilitatea pentru precipitaţii va fi relativ ridicată.


DOBROGEA

Vremea deosebit de caldă pentru această perioadă a iernii va caracteriza cea mai mare parte a intervalului de referinţă. În perioada 28-30 decembrie, media temperaturilor maxime va fi de 13…16 grade, iar a minimelor de 6…9 grade. În celelalte zile, la amiază vor fi 9…12 grade şi noaptea 4…7 grade. După data de 7 ianuarie este posibilă o răcire a vremii, cu valori mai apropiate de cele climatologic specifice. Până în data de 5 ianuarie, regimul pluviometric se va menţine deficitar, ploi slabe, cu caracter local urmând a fi în jurul datei de 31 decembrie. Ulterior, probabilitatea pentru precipitaţii temporare va fi ridicată.


MUNTENIA

În majoritatea zilelor din intervalul celor două săptămâni, caracteristica principală va fi aceea de vreme deosebit de caldă pentru această perioadă a iernii. Astfel, media temperaturilor maxime va fi de 6…13 grade, iar a minimelor de 0…5 grade, cu valori chiar mai ridicate între 28 şi 31 decembrie când, mediat regional, se vor înregistra valori diurne de 12…16 grade şi nocturne de 2…6 grade. O scădere a valorilor temperaturii aerului este estimată pentru ultimele zile (8-10 ianuarie) când vor fi posibile valori mai apropiate de cele climatologic specifice în prima decadă a lunii ianuarie. Până în data de 3 ianuarie, regimul pluviometric va fi deficitar, averse de ploaie urmând a se semnala local pe parcursul zilei de 31 decembrie. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi mai ridicată în perioada 4-10 ianuarie, acestea putând fi, în zona deluroasă cu precădere, în general moderate cantitativ.


OLTENIA

Vremea mai caldă decât specificul sfârşitului lunii decembrie şi începutului de ianuarie va caracteriza cea mai mare parte a perioadei de referinţă, dar cu precădere perioada 28-30 decembrie când ziua vor fi valori de 11…15 grade şi noaptea 3…6 grade, mediat regional. În restul timpului, vor fi medii ale temperaturilor maxime de 7…11 grade, iar ale minimelor de

-2…3 grade. O răcire a vremii care va determina valori mai apropiate de cele normale este estimată doar pentru sfârşitul intervalului, respectiv după data de 8 ianuarie. Între 28 şi 31 decembrie va ploua temporar în mare parte a regiunii, dar cu precădere în zonele deluroase unde se pot cumula cantităţi de apă local mai însemnate. Probabilitea pentru precipitaţii, în general moderate cantitativ, va fi ridicată şi între 4 şi 10 ianuarie.


LA MUNTE

În cea mai mare parte a intervalului, valorile de temperatură se vor situa peste cele climatologic specifice acestei perioade din iarnă. Valorile cele mai ridicate vor fi între 28 şi 31 decembrie, când se vor înregistra, în medie, maxime de 1…8 grade şi minime de -4…4 grade, iar în jurul datei de 1 ianuarie regimul termic va fi caracterizat de valori diurne de -3…4 grade

şi nocturne de -6…0 grade (cu temperaturi mai mici decât acestea la altitudini de peste 1700 m). În ultimele zile, după data de 8 ianuarie, este estimată o răcire a vremii ce poate determina valori mai apropiate de cele normale în prima decadă a lunii ianuarie. Între 28 şi 31 decembrie vor fi precipitaţii în general moderate cantitativ în cea mai mare parte a zonei montane, dar cu precădere în masivele vestice; vor fi ploi şi lapoviţă şi doar la altitudini mari temporar şi ninsori. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi din nou în creştere după data de 4 ianuarie.


sursa:https://www.cotidianul.ro/an-nou-cu-temperaturi-nebisnuite-in-romania/



A fost lansată o platformă pentru raportarea reacțiilor adverse la vaccinul anti-COVID

 


Agenția Națională a Medicamentului pune la dispoziția pacienților si a profesioniștilor din domeniul sănătății noile fișe de raportare a reacțiilor adverse suspectate post-imunizare la vaccinurile împotriva COVID-19.

Fișa de raportare poate fi accesată pe site-ul ”anm.ro”, în secțiunea - VACCINARE COVID-19.

Modalitatea de raportare poate fi făcută atât online, cât și prin modalitățile clasice de raportare – completarea fișei de reacții adverse și transmiterea acesteia către Direcția Farmacovigilență si Managementul Riscului.



sursa:https://www.euractiv.ro/social/reactii-adverse-vaccin-22320?cfcc


Consumatorii casnici ar putea plăti facturi mult mai mari la energie, cu până la 26%, de la 1 ianuarie 2021

 


Piața energiei electrice se va liberaliza de la 1 ianuarie 2021, însă foarte puțini consumatori casnici știu că pot căuta oferte avantajoase de furnizare a energiei și în funcție de acestea să își schimbe furnizorul. Responsabilă de această situație este Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), care nu și-a îndeplinit obligațiile în privința informării consumatorilor, astfel încât aceștia să știe că este mai avantajos să încheie noi contracte, poate cu noi furnizori. Aceștia pot ajunge în situația de a plăti în ianuarie facturi cu până la 26% mai mari decât în decembrie, din cauza neinformării. Asociația Energia Inteligentă solicită autorităților, printr-o scrisoare deschisă, demiterea Comitetului de Reglementare al ANRE și a celor vinovați de această situație.
Practic, consumatorii care nu încheie noi contracte, rămânând la actualii furnizori, cu aceștia în calitate de furnizori de ultimă instanță, ar putea ajunge în situația să plătească facturi mult mai mari, prețurile din oferta de serviciu universal fiind mult majorate. Cel mai mult ar urma să plătească cei care rămân captivi companiei Enel, care va livra energie cu 18%, 23% sau chiar 26% mai scumpă decât în decembrie, în funcție de regiune.
Marii furnizori, precum ENEL, CEZ, Electrica, E.ON, la care se află majoritatea consumatorilor, sunt cei mai avantajați de neinformarea clienților. Aceștia nu încheie noi contracte, rămân de la 1 ianuarie la aceste companii, cu ele în calitate de furnizori de ultimă instanță, însă la prețuri de serviciu universal mai mari decât cele de pe piața liberă. Aceasta în condițiile în care prețurile de serviciu universal cresc de la 1 ianuarie, lucru pe care cei mai mulți consumatori casnici nu-l cunosc.

 


Sursa foto: Asociația Energia Inteligentă

Conform prevederilor OUG 1/2020 era alocată o perioadă de un an pentru pregătirea liberalizării pieței de energie, diseminarea de informații complete pentru consumatorii casnici și stabilirea unei perioade tampon suficiente pentru a da posibilitatea acestora să analizeze ofetele de pe piață și a iniția procesul de contractare în vederea trecerii la piața liberă de la 1 ianuarie 2021, se arată în scrisoarea deschisă.


Cum avantajează ANRE furnizorii


Responsabilitatea ducerii la îndeplinire a acestor activități revenea ANRE. În anul 2020, ANRE nu a realizat nicio campanie de informare a consumatorilor asupra liberalizării pieței de energie electrică și nici activități specifice de diseminare care să permită consumatorilor deprinderea de tehnici care să poată să le permită acestora să desfășoare activități specifice de analiză și alegere a furnizorului care oferă Prețul Corect.

De altfel prima postare pe site-ul ANRE a unei activități de Informare privind liberalizarea pieței de energie electrică s-a realizat pe data de 15 decembrie 2020, în condițiile în care pe data de 18 decembrie 2020 începea vacanța și activitățile specifice dedicate sărbătorilor de iarnă, precizează Asociația Energia Inteligentă.

 


Sursa foto: Asociația Energia Inteligentă

ANRE a emis legislația secundară necesară pregătirii pașilor liberalizării pieței de energie electrică cu doar 3 luni înaintea liberalizării pieței de energie electrică, legislație care a fost în mod continuu schimbată și modificată în această perioadă, ultima modificare făcându-se chiar cu 7 zile înaintea liberalizării pieței de energie electrică.

ANRE a realizat legislația secundară astfel încât ofertele furnizorilor actuali să fie realizate și transmise consumatorilor cu doar cu cel mult 3 zile înainte de liberalizarea pieței, astfel încât să nu mai existe pentru consumatori timpul necesar să-și aleagă o ofertă cu un preț avantajos până la data de 1 ianuarie 2021.

ANRE afirmă că nu este obligatoriu ca un consumator să-și schimbe furnizorul de la 1 ianuarie 2021, uită însă să spună ca orice zi după această data înseamnă un cost mai mare pentru consumator și un câștig nejustificat pentru furnizor, scrie Asociația Energia Inteligentă.

Legea 123/2012 stabilește, la art. 55, alin. 1, că furnizorii de ultimă instanță sunt obligați să asigure furnizarea de energie electrică la prețuri rezonabile.

Însă, potrivit situației prețurilor publicate pe Comparatorul de prețuri ale energiei electrice de pe site-ul ANRE, prețurile pe care urmează să le plătească consumatorii casnici după data de 1 ianuarie 2021 nu sunt rezonabile. Acestea sunt unele dintre cele mai mari prețuri de pe piața de energie electrică, arată Asociația Energia Inteligentă.

Practic, consumatorii care nu încheie noi contracte, rămânând la actualii furnizori, cu aceștia în calitate de furnizori de ultimă instanță, ar putea ajunge în situația să plătească facturi mult mai mari. Cel mai mult ar urma să plătească cei care rămân captivi companiei Enel, care va livra energie cu 23% sau chiar 26% mai scumpă decât în decembrie.
Prin practica dusă de ANRE se încalcă prevederile art. 55 din Legea 123/2012, prețurile pe care sunt obligați consumatorii casnici să le achite pentru energia electrică de la 1 ianuarie 2021 sunt nerezonabile, fiind mai mari decât prețurile din piață, arată Asociația Energia Inteligentă.

Asociația România Inteligentă solicită:
Analizarea de către Parlament, în regim de urgență a situației dezavantajoase create, pentru circa 75% din consumatorii de energie electrică din România de către ANRE, demiterea Comitetului de Reglementare și a celor vinovați de această situație și aplicarea legii, astfel încât consumatorii casnici după data de 1 ianuarie 2021 să achite prețuri rezonabile la energie electrică.
Amânarea prin OUG cu 6 luni a liberalizării pieței de energie electrică astfel încăt să se evite situația intolerabilă la care sunt supuși majoritatea consumatorilor de energie electrică din România de a fi forțați să achite prețuri mult mai mari prin acțiunile întreprinse de ANRE și să se permită realizarea unei pregătiri corespunzătoare a liberalizării pieței de energie electrică pentru români.

Scrisoarea deschisă a fost transmisă președintelui Senatului României, Anca Dragu, președintelui Camerei Deputaților, Ludovic Orban și premierului Florin Cîțu.


Ordin pentru consumatori, aprobat abia în ajunul Crăciunului


Pe 23 decembrie, cu doar două zile înainte de Crăciun, ANRE a aprobat un ordin privind creșterea gradului de informare a consumatorilor cu privire la "ofertele aplicabile pentru a oferi acestora posibilitatea de a beneficia de o perioadă mai lungă de timp în vederea alegerii unei oferte de furnizare a energiei electrice potrivită nevoilor lor". Practic, abia acum ANRE obligă furnizorii de ultimă instanță să trimită oferte clienților.

Principalele prevederi din Ordin:

posibilitatea clienților casnici de a alege oferta de furnizare aplicabilă de la data de 1 ianuarie 2021, inclusiv în cursul lunii ianuarie 2021;
obligația furnizorilor de ultimă instanță de a transmite clienților casnici odată cu oferta pentru serviciul universal și cel puțin o ofertă concurențială, atât în cursul lunii decembrie 2020, cât și în luna ianuarie 2021;
obligația FUI de a asigura clienților casnici cu care încheie contract concurențial, printr-o factură emisă după încetarea contractului reglementat cu furnizorul de ultimă instanţă, o regularizare comercială, astfel încât valoarea consumului de energie electrică realizat de acești clienți în perioada cuprinsă între data de 1 ianuarie 2021 și data încetării contractului încheiat cu furnizorul de ultimă instanță, rezultată după aplicarea regularizării să fie aceeași cu valoarea care ar fi rezultat în condițiile aplicării, în aceeaşi perioadă, a ofertei concurențiale pe baza căreia a fost încheiat contractul concurenţial;
obligația furnizorilor de a actualiza toate ofertele din comparator la data publicării Ordinului în Monitorul Oficial.

Toţi clienţii casnici au dreptul să îşi schimbe oricând furnizorul de energie electrică, cu respectarea condiţiilor contractuale, în termen de 21 de zile de la data solicitării.

ANRE spune că ceea ce a făcut pentru consumatori a fost publicarea pe pagina oficială de internet, www.anre.ro, a materialul informativ ”LIBERALIZAREA PIEŢEI DE ENERGIE ELECTRICĂ – Recomandări pentru clientul casnic” (n.red. cu două săptămâni înainte de liberalizare), precum și o formă îmbunătățită a aplicației „COMPARATOR OFERTE-TIP DE FURNIZARE A ENERGIEI ELECTRICE” (n.red. tot cu două săptămâni înainte de liberalizare).


Ne ia vântul pe sus în 10 județe

 


Zece județe din țară sunt luni dimineața sub avertizare Cod portocaliu de vânt puternic, de până la 130 km/h.

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, sunt vizate zonele de munte din județele Argeș, Prahova, Dâmbovița, Alba, Brașov, Sibiu, Caraș-Severin, Hunedoara, Gorj și Vâlcea.

În aceste județe, la cote de peste 1.800 de metri, se vor înregistra intensificări ale vântului la 120-130 de kilometri pe oră. În unele zone va ninge, iar vântul va viscoli zăpada, cu reducerea vizibilității.

Avertizările Cod portocaliu sunt în vigoare până la ora 8.00.

Tot până la ora 8.00 este în vigoare o avertizare Cod galben de vânt pentru zonele montane din județele Maramureş și Bistriţa-Năsăud, unde se vor semnala intensificări ale vântului care la rafală vor depăși 80-90 km/h viscolind ninsoarea şi spulberând zăpada.

În zona joasă a județului Neamț a fost emisă o avertizare de ceață, iar în zonele de munte din Suceava și Neamț sunt valabile, până la ora 9.00, avertizări Cod galben de vânt de până la 90-100 km/h.

De asemenea, ANM a emis o avertizare Cod galben de vânt pentru localitățile Sibiu, Cisnădie, Avrig, Tălmaciu, Șelimbăr, Turnu Roșu, Sadu, Boița din județul Sibiu.

În aceste zone, până la ora 11.00, se vor semnala intensificări ale vântului ce vor atinge la rafală 55-65 km/h.

sursa:https://www.cotidianul.ro/ne-ia-vantul-pe-sus-in-10-judete/


 

BNR anunță masa monetară a României

 


Creditul guvernamental a crescut în luna noiembrie 2020 cu 2,2 la sută faţă de luna octombrie 2020, până la 141,924 miliarde lei. În raport cu noiembrie 2019, acesta a crescut cu 26,1 la sută (23,5 la sută în termeni reali), anunță BNR.
Soldul creditului neguvernamental acordat de instituțiile de credit a crescut în luna noiembrie 2020 cu 0,7 la sută faţă de luna octombrie 2020 (0,5 la sută în termeni reali), până la nivelul de 281 miliarde lei. Creditul în lei, cu o pondere de 69,3 la sută în volumul total al creditului neguvernamental, s-a majorat cu 1,1 la sută, iar creditul în valută exprimat în lei, cu o pondere de 30,7 la sută în totalul creditului neguvernamental, a scăzut cu 0,4 la sută (evoluție similară când indicatorul este exprimat în euro).
Comparativ cu aceeași perioadă a anului 2019, creditul neguvernamental a înregistrat o creștere de 4,6 sută (2,4 la sută în termeni reali), pe seama creșterii cu 8,0 la sută a componentei în lei (5,7 la sută în termeni reali) şi a scăderii cu 2,3 la sută a componentei în valută exprimată în lei (scăderea a fost de 4,2 la sută dacă indicatorul este exprimat în euro).
Depozitele rezidenţilor clienţi neguvernamentali au crescut în luna noiembrie 2020 cu 1,5 la sută faţă de luna anterioară, până la nivelul de 410,279 miliarde lei și cu 15,0 la sută (12,6 la sută în termeni reali) faţă de aceeași lună a anului trecut.
Depozitele în lei ale rezidenţilor, cu o pondere de 64,4 la sută în totalul depozitelor clienţilor neguvernamentali, au crescut cu 1,2 la sută față de luna octombrie 2020, până la 264,420 miliarde lei, şi cu 13,6 la sută (11,2 la sută în termeni reali) faţă de noiembrie 2019.
Masa monetară în sens larg (M3) a înregistrat la sfârşitul lunii noiembrie 2020 un sold de 477,295 miliarde lei. Aceasta a crescut cu 1,7 la sută (1,6 la sută în termeni reali ) faţă de luna octombrie 2020, iar în raport cu noiembrie 2019 s-a majorat cu 15,9 la sută (13,4 la sută în termeni reali).
Depozitele în lei ale gospodăriilor populaţiei s-au majorat cu 1,0 la sută față de luna anterioară, până la 147,498 miliarde lei, iar faţă de luna noiembrie 2019 au înregistrat o creştere de 15,3 la sută (12,9 la sută în termeni reali).
Depozitele în lei ale altor sectoare (societăţi nefinanciare şi instituţii financiare nemonetare) au crescut cu 1,4 la sută (până la 116,921 miliarde lei) față de luna precedentă și cu 11,4 la sută (9,1 la sută în termeni reali) faţă de luna noiembrie a anului trecut.
Depozitele în valută ale rezidenţilor, exprimate în lei, reprezentând 35,6 la sută în volumul total al depozitelor clienţilor neguvernamentali, s-au majorat cu 2,1 la sută faţă de luna octombrie 2020, ajungând până la nivelul de 145,859 miliarde lei (exprimate în euro, acestea s-au majorat cu 2,2 la sută, până la 29,929 miliarde euro). Comparativ cu luna noiembrie 2019, indicatorul a crescut cu 17,8 la sută, exprimat în lei și cu 15,5 la sută, dacă este exprimat în euro.
Depozitele în valută ale gospodăriilor populaţiei, exprimate în lei, au crescut cu 0,8 la sută faţă de luna octombrie 2020, până la 104,535 miliarde lei; exprimate în euro, acestea au crescut cu 0,8 la sută. Comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, creșterea acestui indicator exprimat în lei a fost de 16,8 la sută și de 14,5 la sută, dacă indicatorul este exprimat în euro.
Depozitele în valută ale altor sectoare, exprimate în lei, s-au majorat până la nivelul de 41,323 miliarde lei, înregistrând o creștere de 5,7 la sută faţă de luna octombrie 2020 (evoluție similară când indicatorul este exprimat în euro). Comparativ cu noiembrie 2019, acest indicator, exprimat în lei, s-a majorat cu 20,3 la sută (dacă este exprimat în euro, creșterea a fost de 18,0 la sută).
Masa monetară în sens larg (M3) a înregistrat la sfârşitul lunii noiembrie 2020 un sold de 477,295 miliarde lei. Aceasta a crescut cu 1,7 la sută (1,6 la sută în termeni reali ) faţă de luna octombrie 2020, iar în raport cu noiembrie 2019 s-a majorat cu 15,9 la sută (13,4 la sută în termeni reali).

sursa:https://www.cotidianul.ro/bnr-anunta-masa-monetara-a-romaniei/