6.03.2021

Ministerul Apărării al Rusiei : intrăm într-un nou război rece

 


Lumea intră într-un nou război rece, iar azi are loc o definire doctrinară a statelor inamice, consideră viceministrul rus al Apărării, Aleksandr Fomin.

În opinia lui, astăzi în lume se observă câteva tendințe, care generează cele mai serioase provocări și amenință la securitate.

“În primul rând, observăm astăzi cristalizarea unei noi ordini mondiale. Vedem o tendință de atragere a statelor într-un nou război rece, separarea statelor în “ai noștri” și “străini”, iar “străinii” sunt definiți în documentele doctrinare drept inamici”, a declarat Fomin într-un interviu oferit RT.

Totodată, este distrus sistemul de relații internaționale, arhitectura de securitate, se diminuează rolul organizațiilor internaționale.

În locul dreptului internațional este impusă o ordine, “bazată pe niște reguli, pe care nu se știe cine le-a propus și susținut, care nu sunt definite nicăieri și avantajează doar pe cei care au inventat această ordine”, a adăugat viceministrul rus.

În același timp, apar noi tipuri de arme, care schimbă în mod semnificativ raportul de forțe, confruntarea armată pătrunde în sfere tot mai noi – spațiul cosmic și cel cibernetic. Toate acestea determină o schimbare a principiilor și metodelor de purtare a războiului, a subliniat Fomin.

Potrivit lui, toate aceste subiect vor fi discutate la cea de-a IX-a conferință pentru securitatea internațională de la Moscova, care va avea loc între 22 și 24 iunie.

Mesajul Părintelui Patriarh Daniel cu prilejul Duminicii Parintilor si a copiilor, 2021

 


Aprobată prin hotărârea nr. 629/12 martie 2009 a Sfântului Sinod al Bisericii noastre, Duminica Părinţilor şi a Copiilor, prima duminică după data de 1 iunie – Ziua Internaţională a Copilului, este prilej de a reafirma rolul principal al familiei în creşterea şi educaţia copiilor pentru viaţă.

"Hristos a înviat !

Familia este cununa creației lui Dumnezeu şi mediul binecuvântat de El în care omul-copil începe să înțeleagă taina iubirii părintești a lui Dumnezeu pentru toți oamenii. Mântuitorul Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu întrupat, a binecuvântat familia la nunta din Cana Galileii, făcând „început al minunilor” Sale (cf. Ioan 2, 2-11), a ajutat părinți aflați în suferință (cf. Marcu 5, 22-43; Luca 7, 11-17), i-a binecuvântat pe copii (cf. Luca 18, 16) şi a descoperit oamenilor iubirea Tatălui din ceruri pentru întreaga lume (cf. Ioan 3, 16).

Familia este „biserica de acasă”, după cum a fost numită de Sfântul Ioan Gură de Aur, în care se cultivă iubirea conjugală, părintească, fiască şi frăţească. Cu ajutorul părinţilor, copilul începe să simtă iubirea lui Dumnezeu pentru el şi să cultive iubirea faţă de cei din jurul său. Iubirea copiilor faţă de părinţi se arată mai ales în comunicarea cu ei. Domnul Iisus Hristos a fost copil, crescând în ascultare de Dumnezeu Tatăl din ceruri, de Mama Sa, Sfânta Fecioară Maria şi de Dreptul Iosif, ocrotitorul Său. Sfânta Evanghelie spune că „Iisus sporea cu înţelepciunea şi cu vârsta şi cu harul la Dumnezeu şi la oameni” (Luca 2, 52).

Caracterul copiilor se formează mai ales prin iubirea părinţilor faţă de ei şi prin modul de vieţuire al părinţilor. De aceea, părinţii sunt chemaţi să trăiască adevărata credinţă, să cultive iubirea în familie, libertatea și demnitatea persoanei umane, create după chipul lui Dumnezeu. În acest sens, Sfântul Ioan Gură de Aur spunea: „Învață-ți copilul să nu pună preț pe bani, nici pe slavă lumească, nici numai pe viața de aici. Dacă va avea astfel de gânduri, va fi un înțelept”[1].

Copiii născuți în familie și botezați de Biserică în numele Preasfintei Treimi pot deveni cetățeni ai Împărăției cerești veșnice, dacă în viața lor pământească au cultivat darurile duhovnicești primite la Sfântul Botez, după cum ne arată familiile care au dăruit Bisericii mai mulți sfinți, înscriși în calendar.

În ultimele decenii, în contextul multor provocări la adresa familiei creştine, Biserica a intensificat activitățile ei privind consolidarea acesteia. În Patriarhia Română, câțiva ani au fost dedicați familiei și educației. De exemplu: 2011 – Anul omagial al Sfântului Botez și al Sfintei Cununii; 2016 – Anul omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox; 2020 – Anul omagial al pastorației părinților și copiilor. Anul 2021 este în mod deosebit dedicat pastoraţiei românilor din afara României, părinți și copii aflați adesea printre străini. În acest context, în perioada 21 decembrie 2020 – 22 august 2021, în Patriarhia Română se desfășoară Concursul Național Catehetic Biserica: familia românilor de pretutindeni, care se adresează copiilor din grupele catehetice parohiale din țară și din diaspora, înscrise în Programul Național Catehetic Hristos împărtășit copiilor. Scopul concursului este crearea unor legături spirituale între grupurile catehetice din țară și cele din diaspora română. Grupurile de cateheză participante au realizat și au implementat miniproiecte având caracter cultural şi filantropic, adresate cu preponderență familiei.

Pandemia actuală a afectat în mod direct familiile din țară și din diaspora, precum și educaţia copiilor. Studiile recente evidențiază utilitatea, dar și limitele educației on-line: stres, oboseală mentală, manifestări depresive, pierderea motivației, dificultăți în gândire, în concentrare și în luarea deciziilor. O educație temeinică pentru viață include experiențe nemijlocite, trăite în cadrul unei comunități concrete, începând din familie și continuând în școală, în viaţa Bisericii şi a societăţii.

În contextul secularizării tot mai accentuate a societății actuale, este necesară reafirmarea rolului principal al familiei în creşterea şi educaţia copiilor pentru viaţă, precum şi susţinerea spirituală şi materială a familiilor defavorizate şi a familiilor care au mulţi copii. Totodată, pentru a răspunde nevoilor spirituale profunde ale generațiilor de copii și de tineri din societatea actuală, este foarte necesară cooperarea dintre Biserică, Familie și Şcoală, pentru a fi cultivate vocațiile specifice ale copiilor şi tinerilor.

Adresăm părinților și copiilor români de pretutindeni un mesaj părintesc de multă prețuire, precum și îndemnul de a păstra și de a cultiva credința creștină ortodoxă, împreună cu valorile spiritualității românești în familie, în biserică şi în societate, spre bucuria tuturor copiilor şi a părinților!"


Cu aleasă preţuire şi binecuvântare,

† Daniel

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

O “relaxare” cât o enclavă socială și un faliment al statului de drept. Discriminarea pe față a cetățenilor români

 


Prin trei hotărâri de guvern succesive, puterea politică ilegitimă a României a făcut trecerea la discriminarea pe față a cetățenilor români, totul sub masca „relaxării” restricțiilor și măsurilor liberticide impuse sub pretextul „pandemiei”, niciodată declarată sau recunoscută legal în România.

Sub acest nou regim pandemic, libertatea nu mai este o stare inseparabilă de calitatea de persoană și de cetățean, ci devine o concesiune acordată „cetățenilor” de către puterea politică ilegitimă. Este visul de secole ale oricărui autocrat – populației trebuie să îi fie frică de puterea politică (în loc ca lucrurile să stea tocmai invers), pentru că ar putea există alte și alte restricții de acum încolo, căci crize reale sau inventate sunt mereu la îndemâna „elitelor” politico-tehnocratice.

Cele trei hotărâri de guvern*, ilegale și anticonstituționale**, stabilesc o serie de discriminări pozitive în favoarea persoanelor care s-au „imunizat” (în realitate, au fost de acord să au fost silite să accepte să se supună acestui mega-experiment clinic pe care puterea politică ilegitimă îl numește „vaccinare”), un fel de premii de bună purtare care le vor permite, pe bază de certificat/adeverință, să participe la diferite activități economice, educative, culturale, sociale sau să lucreze „liber” la locul de muncă. Dar – nota bene – numai dacă indicele de infectare nu „sare” din nou de una la mie. Valul IV e oricând posibil, căci e atât de simplu de edificat din pix …

Arătarea probei înțepării, inclusiv pe paginile de socializare, pe internet sau la tv, este un fel de semnalizare a virtuții, pe „stil” progresist american, care ar trebui să îi determine și pe cei care încă nu au făcut-o (vorbim de un uluitor procent de 80% dintre cetățenii români…) să se înțepe, sub sancțiunea excluziunii sociale. Un soi bizar de dictatură a minorității militante (și chiar violente) contra majorității…

Extrem de grav este că cele trei HG omit cu desăvârșire art. 30 din Constituția României, care interzice incitarea la discriminare și la separatism.

Discriminarea pozitivă a unora este, indirect, discriminare negativă a restului. Potrivit art. 14 din CEDO, exercitarea drepturilor și libertăților recunoscute de Convenție trebuie să fie asigurată fără nicio deosebire bazată, în special, pe sex, rasă, culoare, limbă, religie, opinii politice sau orice alte opinii, origine națională sau socială, apartenență la o minoritate națională, avere, naștere sau orice altă situație. Iar potrivit art. 17 CEDO, nicio dispoziție din Convenție nu poate autoriza un stat, un grup sau un individ, să desfășoare sau să îndeplinească o activitate care urmărește distrugerea drepturilor sau libertăților recunoscute de Convenție ori limitarea drepturile și libertățile fundamentale.

De altfel, redactorii celor 3 hotărâri de guvern nu s-au mai sfiit să impună discriminări directe, explicite, contra persoanelor care refuză, omit sau nu pot să se vaccineze – de exemplu, părinții nevaccinați, netrecuți prin boală în ultimele 3 luni sau insuficient de avuți pentru a plăti teste bi-săptămânale (care au ajuns să coste 75 euro/persoană), nu pot participa la festivitățile de final de an școlar sau nu pot pătrunde ca însoțitori în locurile de joacă pentru copii din mall-uri. De asemenea, în funcție de decizia discreționară a angajatorului, salariații fie vor munci de acasă, fie vor fi primiți la lucru exclusiv pe baza certificatului de vaccinare.

Așadar, așa-zisele măsuri de relaxare sunt destinate doar unora dintre cetățenii României, respectiv, acelora care s-au vaccinat, care au avut ,,norocul” să se contamineze cu virusul și se află în perioada cuprinsă între 15 – 90 zile de la data infectării și care dispun de resursele financiare necesare efectuării unui test PCR, respectiv a unui test antigen, de fiecare dată când intenționează să participe la viața socială „normală”. Interesant este că, pentru ultimele două categorii, accesul nu este permis peste tot, nici împreună și nici separat.

Nu putem să nu ne întrebăm ce se întâmplă cu persoanele care din diverse motive nu se pot vaccina, nu vor să se vaccineze, nu s-au infectat cu virusul sau s-au infectat și se află în a 91-a zi de la infectare? Practic, pentru aceste persoane se mențin toate restricțiile anterioare… Pentru aceste persoane, starea de urgență/starea de alertă este și va fi mult timp de acum încolo în vigoare ….

Cine nu se încadrează în aceste categorii nu există în ipostaza cetățeanului care are drepturi și libertăți, dar există cu acuitate în ipostaza de plătitor de taxe, impozite, contribuții, rate la bancă, facturi la utilități etc. (până când se vor fi creat enclave „libere” de astfel de obligații față de un stat și față de niște corporații ostile, care nu îi recunosc ca persoane cu drepturi și libertăți – timpul acestui gen de re-organizare economică și socială, pe clanuri și triburi, nu e departe, iar mie chiar nu îmi displace ideea).

Dincolo de perpetuarea la nesfărșit a stării de alertă, ceea ce înseamnă un excepționalism juridic caracteristic tiraniilor totalitare, această „perlă” de gândire birocratică este fără justificare științifică/juridică/medicală.

Cele trei HG se mulțumesc să constate că aceste discriminări (vopsite ca relaxări ale restricțiilor) se impun în condițiile art. 5 alin. (2) lit. d) din Legea nr. 55/2020, conform căruia ,,măsurile pentru asigurarea rezilienței comunității sunt: (…) d) măsuri de protecție a vieții și pentru limitarea efectelor tipului de risc produs asupra sănătății persoanelor, inclusiv instituirea carantinei sau a izolării la domiciliu)”, și că s-au avut în vedere măsurile adoptate prin Hotărârea CNSU nr. 32/2021 (act inexistent întrucât nu este publicat în Monitorul Oficial), precum și ,,Analiza factorilor de risc privind managementul situației de urgență generate de virusul SARS-CoV-2 pe teritoriul României la data de 24.05.2021″, document întocmit la nivelul Centrului Național de Conducere și Coordonare a Intervenției (subliniez că niciunde nu se indică conținutul acestei analize și nici rezultatul analizei).

Nu există nicio analiză de proporționalitate a măsurilor și restricțiilor.

În plus, atât în România, cât și în SUA (țară de referință din multiple perspective, inclusiv cea geopolitică), imunizarea naturală a celor care s-au infectat, cu sau fără cunoștința acestui fapt, este de peste 50%, ceea ce nu justifică forțarea unei „imunizări” artificiale, experimentale, pentru care populația a manifestat un interes foarte scăzut (sub 20%), de vreme ce există alte mijloace de prevenței și tratament al bolii, mult mai sănătoase și sigure. Este și în această privință evident că Statul român, din interese străine de sănătatea publică și de principiile statului de drept democratic, săvârșește un grav abuz de drept și un act de cruntă neloialitate la adresa CEDO și a celorlalte 47 de state semnatare ale acesteia.

De altfel, pandemia s-a terminat de mult – în România, încă din data de 28 aprilie 2021, indicele Effective R era de 0,78 (constatarea IHME, raport 6 mai 2021, citat de mine pe această pagină), iar gradul de infectare calculat de autoritățile de sănătate publică nu mai depășește nicăieri în țară unu la mie în decursul unor perioade de 14 zile, ceea ce ar fi impus ridicarea stării de alertă, în favoarea unor măsuri de prevenție corespunzătoare infecției endemice.

În afară de faptul că nu există motivație științifică (hotărârea CNSU și celelalte documentele menționate de cele 3 HG nu sunt publicate și, deci, sunt inexistente ca acte administrative), trebuie reamintit că, la adoptarea unui act normativ, emitentul trebuie să respecte normele de tehnică legislativă prevăzute de Legea nr. 24/2000 și să solicite, în prealabil, avizul CES, conform Legii nr. 248/2013.

Deși vizează toate domeniile pentru care este obligatoriu, cele trei HG privind prelungirea stării de alertă și așa-zisa relaxare nu sunt însoțite de un aviz de la CES. Definitorie pentru cinismul acestor „autorități” pandemice este afirmația din Nota de fundamentare a Proiectului HG nr.293/2021 conform căreia nu s-a solicitat avizul Consiliului Economic și Social. Neparcurgerea acestei proceduri echivalează cu inexistența actului, și implicit, ceea ce ruinează securitatea juridică, mai ales că actele atacate impun restricții cu privire la drepturile și libertățile conferite cetățenilor României și afectează mare parte din domeniile de specialitate ale CES.

Legea prevede, de asemenea, că observațiile și propunerile Consiliului Legislativ vor fi avute în vedere la definitivarea actului, iar respinderea acestora trebuie să fie motivată în cuprinsul actului de prezentare a proiectului sau într-o notă însoțitoare. Nu există astfel de motivații, ci doar afirmația că observațiile și propunerile CL nu au fost preluate și că la fal a fost și în privința celorlalte prelungiri ale stării de alertă…

Interesant este că unele observații ale CL chiar atrăgeau atenția asupra încălcării Constituției și a unor decizii recente ale CCR (cei interesați pot consulta aceste detalii pe site-ul CL) și că unele dispoziții din HG nu sunt nici accesibile, nici previzibile. De exemplu, în opinia CL, noțiunea de „reuniune” nu este deloc clară, iar noțiunea de „alte reguli de igienă colectivă și individuală decât cele prevăzute la lit. a) – d)” care trebuie respectate la adunările publice este incompletă și imprecisă. Conform avizului CL, sintagma ,,o răspândire comunitară intensă a virusului și/sau un număr în creștere al persoanelor infectate cu virusul SARS – COV – 2 este lipsită de precizie și previzibilitate, fiind necesară o cuantificare a numărului de astfel de cazuri”. Avizul CL atrage atenția că nu se înțelege ce este „contextul epidemiologic la nivel local”, în așa fel încât furnizorii de servicii sociale să își poată adapta programul în centrele rezidențiale … Culmea sarcasmului este atinsă când același aviz face propunerea de a se „revedea” trimiterea la pct. 2-19, de vreme ce la pct. 2, 11, 13 și 14 sunt prevăzute în fapt, interdicții, și nu excepții de la interdicția prevăzută la pct. 1 …

Notă de concluzii – toate aceste chestiuni, pe care le-am pus pe hârtie în co-autorat cu colega mea, Ramona Andrițoiu, precum și multe alte argumente, se regăsesc în dosarele aflate pe rolul CApBuc, care au termen în 28 iunie și, respectiv, 30 iunie. Oricine poate formula acțiuni în contencios administrativ contra acestor HG. Știu, veți spune că e greu, că e costisitor, că justiția e coruptă, incorectă sau neinteresată de drepturi și libertăți etc. Dar numai cine nu joacă deloc nu are nicio șansă de a cîștiga. Ca să nu mai spun că aici nu este vorba de loterie, ci de drepturile și libertățile noastre – odată luate, nu le mai primim înapoi curând.

*HG nr. 531/2021, prin care s-a prelungit starea de alertă cu o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 13.05.2021, a fost modificată succesiv prin HG nr. 550/2021 (emisă în … 14 mai, la o zi distanță) și HG nr. 580/2021 (emisă în 1 iunie, în zi de sărbătoare legală). La nivel teoretic, cele 2 acte normative modificatoare ale cele de n-șpea hotărâre de prelungire a stării de alertă a fost adoptate cu scopul de a relaxa restricțiile impuse prin HG-urile anterioare. În realitate, însă, actele normative au un cu totul alt scop – introducerea unui nou criteriu în funcție de care cetățenii români pot beneficia de drepturile și libertățile conferite de Constituție și de CEDO, respectiv, deținerea unui carnet de vaccinare; într-adevăr, cum le place „autorităților” pandemice să spună, am trecut la un alt nivel, mai precis, la nivelul anilor 1933-1939, în plin fascism.

**precizez că am pe rol două acțiuni în anularea unor hotărâri referitoare la prelungirea stării de alertă, respectiv, cea din februarie și cea din aprilie; termenele acordate sunt aberante (până în 28 și, respectiv, 30 iunie, se mai pot emite alte 2-3 HG-uri de prelungire a stării de alertă și de „relaxare” a restrcișiilor), dar mai gravă este atitudinea ostilă a instanței, care poartă și acum mască, mănuși și husă protectoare a microfonului, de la care vorbește cu sala de judecată, din spatele unui geam de plexiglas aflat la 5 metri distanță de pupitrul avocaților.

Gheorghe Piperea

PSD a cerut Guvernului să facă publice criteriile care au permis ca doar o firmă particulară – GSP Power, să fie beneficiara a sute de milioane de euro din fondurile PNRR

 


Cum explică Cîțu controversa „GSP Power”

Sunt proiecte și sunt niște tehnologii inovatoare, iar Comisia Europeană le-a văzut și nu a menționat nimic, a susținut Florin Cîțu despre selectarea, fără licitație, a firmei GSP Power în PNRR. El i-a cerut ministrului Energiei, Virgil Popescu, să prezinte public situația.

„Sunt proiecte și sunt niște tehnologii inovatoare. L-am rugat pe ministrul Energiei (Virgil Popescu – n.r.) să vină public și să prezinte exact despre ce este vorba, ca să nu mai avem dubii”, a spus Florin Cîțu.

El a precizat că a discutat PNRR cu oficialii Comisiei Europene.

„Comisia (Europeană – n.r.) a văzut aceste proiecte. Din ceea ce știu eu, nu a fost o discuție despre a avea un aviz special pentru aceste proiecte. (…) Am discutat cu Comisia cam toate capitolele și dacă erau o problemă de întârziere cu un anumit articol… De exemplu noi am avut un alt proiect, iar Comisia a spus că nu va putea să fie niciodată aprobat și am scos și am pus altceva. Deci dacă exista o problemă, ar fi fost menționat”, adaugă Cîțu.

Ministrul Inverstițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, spunea miercuri că nu știe de ce a fost selectată, fără licitație, firma GSP Power pentru a beneficia de sute de milioane de euro din fondurile PNRR: „Este un proiect al Ministerului Energiei”.

PSD a cerut Guvernului să facă publice urgent criteriile care au permis ca doar o singură firmă particulară – GSP Power, „implicată puternic în susținerea candidaturii și alegerea actualului primar PNL de la Constanța, Vergil Chițac”, să fie beneficiara a sute de milioane de euro din fondurile PNRR.

Diana Șoșoacă : ”Efectele adverse le sunt aduse la cunoştinţă oamenilor ? Medic: NU

 


Diana Șoșoacă a făcut scandal la centrul de vaccinare drive-through din Piața Constituției. Senatoarea sustine că a primit amenințări că i se va pune o bombă pentru că se opune vaccinării. 

„Posibil după aceste filmări să păţesc  ca la Arad, este avertisment în ce mă priveşte. Dacă tot mă bubuiţi să vă distrug şi eu, să arăt cum vă bateţi joc de români şi de actul medical. Uitaţi-vă cum sunt duşi ca ”boii la tăiere” şi se aruncă cu capul înainte pentru o vacanţă. Hai la doctor, nu aveţi voie. Când o să aveţi spital atunci să vorbiţi cu mine, până una alta am dreptul să fac orice. Sunt senator Diana Şoşoacă. Vreau să vorbesc cu un medic, vreau să ne prezentaţi tuturor efectele adverse”, a spus senatoarea.

Şoşoacă : Voiam să vă întreb cu ce vaccinuri se vaccinează aici. Înţeleg, doar cu Pfizer. Oamenilor ce le este adus la cunoştinţă cu privire la vaccin ?

Şoşoacă : Efectele adverse le sunt aduse la cunoştinţă ?

Medic: Nu.

Şoşoacă: De ce ? Să-mi spuneţi efectele adverse, sunt cunoscute. Nu mi le prezentati ? Spuneţi-mi efectele adverse.

Medic : Febră, frisoane, dureri de cap, dureri musculare la locul vaccinarii. Acestea sunt cele minime. Cele medii pot fi trombotice dupa orice vaccin.

Şoşoacă : Ce se întâmplă cu persoana după cele trombotice ? Ce poate să păţească ?

Medic: Tromboză periferica care duce cel mai mult la AVC.

Şoşoacă : AVC. Cel mai simplu ? Ştii că poţi să rămâi paralizat ? Poţi să şi mori.

Medic : Cine vine la vaccin cunoaşte aceste riscuri.

Şoşoacă : Cum să le cunoască dacă dvs nu le prezentaţi ?

Într-o discuţie cu alt medic, Şoşoacă i-a transmis : „Sunteţi cadru medical. Ştiţi că dvs răspundeţi dacă păţeşte cineva ceva ? Cunoaşteţi legea ?”.

„Ia mai vorbiţi o dată, ce să fac, să părăsesc zona? Uite că nu vreau, nu vă e ruşine să vorbiţi aşa, v-aţi făcut breasla de râs, needucaţilor”, s-a adresat Şoşoacă cadrelor medicale.

Victor Ponta a primit interzis în PSD de la Marcel Ciolacu !

 


Victor Ponta susţine că momentan nu se pune problema să revină în PSD, deoarece nu îl doreşte actuala conducere.

Victor Ponta a primit interzis în PSD de la Marcel Ciolacu ! Președintele social-democraților a spus că fostul său șef nu ar mai avea loc în partidul pe care l-a condus. Ponta îi transmite un mesaj urmașului său : PSD nu va câștiga singur alegerile, așa că are nevoie de aliați.

”Nu am loc, a zis domnul Ciolacu că nu. Am luat-o liniștit, m-am bucurat. Am toată dragostea pentru toți pesediștii, eu sunt pro-România. Dacă vor să câștige alegerile în 2024, nu doar să fie cel mai mare partid din opoziție, cum sunt acum, trebuie să facă, să mai strângă toate forțele. Eu cred că important e ce vor ei. PSD, singur, să facă 50%, mi-aș dori, dar nu cred că va face. PSD singur pierde. PSD, cu cineva, poate să guverneze bine.”, a spus Victor Ponta la România TV, în emisiunea lui Victor Ciutacu.

Marcel Ciolacu a fost întrebat recent despre posibilitatea ca Liviu Dragnea să revină în partid după eliberarea din închisoarea. Liderul PSD a spus că nu a vorbit cu Dragnea la telefon şi nu ştie ce intenţii are acesta. În plus, statutul PSD nu îi permite acestuia să redevină membru de partid.

„Am mai vorbit cu colegii despre Dragnea, am un regret pentru situaţia în care se află, eu nu am duşmani. Statutar, domnul Dragnea nu mai poate fi membru de partid. Nu m-a sunat din închisoare ca să ma întrebe dacă vrea să revină în partid. Nu l-am vizitat în închisoare”, a explicat Marcel Ciolacu.

În cazul în care Victor Ponta vrea să revină în PSD, va fi o dezbatere, a anunţat Ciolacu. „Ponta, dacă vrea să revină va fi o dezbatere în partid, până acum nu m-a anunţat”, a precizat Marcel Ciolacu.

„Este plin de droguri în toate liceele din Bucureşti. Ne nenorocesc copiii”

 


Victor Ponta s-a referit la traficul şi consumul de droguri în rândul tinerilor din România, atrăgând atenţia că substanţele interzise sunt prezente în toate liceele din Capitală.

„Romania are multe păcate, dar măcar era o tara sigura, puteai sa-ti lasi copilul in Herastrau ca nu il impusca nimeni. La noi cel mai mare pericol era sa nu dea unul beat sau drogat peste tine pe trecerea de pietoni.

Acum mai sunt suparat si pe problema drogurilor, in toate liceele din Bucuresti e plin de droguri. Tot prindem politicieni, dar drogurile din scoli ne distrug copiii. Cat am fost prim ministru am zis, „actionati cu toate fortele”, cand e vorba de droguri sau violente in scoli si licee. Dar daca acum nu le mai zice nimeni…”, a spus Victor Ponta la România TV.

Pe primul loc in ordinea celor mai consumate droguri ilicite in Romania la nivelul anului 2019 se situau noile substante psihoactive (NSP) – 6,3%, urmate de canabis – 6,1%, cocaina/crack -1,6%, medicamente fara prescriptie medicala – 1,5%, ecstasy – 1,0%, heroina – 0,9%, LSD – 0,5%, amfetamine – 0,2%, solventi/inhalante – 0,1%.

Totodata, potrivit celui mai recent studiu in populatia scolara, cel mai consumat drog ilicit in randul adolescentilor continua sa fie canabisul/hasisul – 8,7%, urmat de NSP cu 3,2%, solventi/substante inhalante cu 2,8%, cocaina cu 1,8%, LSD sau alte halucinogene – 1,7%, ecstasy – 1,2%, heroina – 0,7%, ketamina – 1,8%, crack – 0,6%, metamfetamine – 0,6%, amfetamine -0,5% si GHB – 0,4%.

Cei mai mulţi dintre adolescenţii care au declarat debutul consumului de droguri la vârste precoce au experimentat consumul de solvenţi/substanţe inhalante. Se observă o mai bună percepţie asupra riscurilor consumului experimental de noi substanţe psihoactive, de amfetamine şi de ecstasy, existând o proporţie în creştere a celor care atribuie riscuri ridicate unui astfel de consum.

Cele mai ridicate riscuri se înregistrează pentru consumul de amfetamine şi de canabis.

„Vaccinul acesta nu-i bun, este semnul fiarei”

 


Campania de vaccinare împotriva coronavirusului nu a avut deloc succes în comuna Slobozia Bradului, din Vrancea. Aici, doar unu la sută din populaţie s-a lăsat convinsă de autorităţi şi s-a imunizat împotriva Covid-19.

În localitatea Slobozia Bradului trăieşte cea mai mare comunitate de romi din Vrancea, majoritatea membri ai bisericii penticostale. Deşi a trecut deja cinci luni de la începutul campaniei de vaccinare împotriva coronavirusului, doar 1,23 % din populaţie s-a vaccinat.

Oamenii nu au fost convinşi să se vaccineze nici măcar după ce anul trecut şapte persoane din comună au murit în urma complicaţiilor provocate de coronavirus. Mai mult, aceştia sunt convinşi că serul anti-covid este o insultă la adresa lor.

„Vaccinul acesta nu-i bun, este semnul fiarei. Este bine sa faca ce vrea fiecare de buna voie, dar sa nu fim obligati sau constransi prin metode neortodoxe sa facem asa ceva. L-ati intrebat pe Domnul, si a raspuns sa te vaccinezi? Te rog sa ne spui si noua Cuvantul prin care ti-a vorbit sa te vaccinezi, si sa ii indemni si pe altii”, a spus un localnic, potrivit ziare.com.

Primarul face parte dintre puţinii oameni din localitate care s-au vaccinat împotriva virusului. Prin exemplul personal, acesta încearcă să-i convingă şi pe ceilalţi sa fie mai receptivi la campania de vaccinare.

„Tine si de religie acest refuz al lor, dar a prins mai bine la ei campania antivaccinistilor. Sunt foarte creduli si orice caravana as fi incercat nu dadea rezultate. De ceva timp am inceput sa port discutii personale cu fiecare, sa-i conving, fac inscrieri pe lista si cand se aduna o suma de oameni o sa chem caravana sa-i vaccinam. Eu sunt si pastor in biserica penticostala si fac mereu pledoarie pentru vaccin. Acum am un as in maneca si le-am spus ca nu vom mai face traditionala sarbatoare din 14-15 august, cand se aduna 1.000 de oameni, daca nu se vaccineaza”, a precizat primarul Merlin Ivancea, potrivit sursei citate.

Reamintim că în judetul Vrancea, municipiul Focsani conduce in clasamentul imunizarilor impotriva COVID 19, cu un procent de vaccinare de 22,6%, urmat de comuna Soveja-18,02% si comuna Golesti-17,41%.

Media de vaccinare pe judet este foarte jos, undeva la 10%, inscriindu-se in nota valabila pentru judetele din Moldova.

CLOTILDA le-a recomandat cetăţenilor din sectorul 1 să cheme Poliţia Locală ca să le ridice gunoiul

 


Urmând recomandarea primarului de la 1, Robert Turcescu a sunat la Poliția Locală pentru a reclama prezenţa „șobolanilor cât pisica” de mari. Jurnalistul a purtat următoarea discuţie cu operatorul 106. Live-ul realizat pentru Evz.ro a fost publicat pe pagina de Facebook a lui Robert Turcescu.

RT: Sunt un locuitor al Sectorului 1 și am citit o postare a doamnei primar Clotilde Armand, că veniți dumneavoastră, de la Poliție, să ridicați gunoiul.

106: Nu venim noi să ridicăm gunoiul.

RT: Ne întrebăm cum se rezolvă această situație. Eu nu mai am unde să pun gunoiul. Am lăsat punga cu gunoi într-un coș stradal de la Romexpo. Și atunci mă-ntreb dacă poate să vină Poliția Locală să ne ridice gunoiul, că nu mai avem unde să-l punem. Ce să facem cu el ?

106: Nici eu nu pot să vă răspund la această întrebare. E o problemă majoră, e pe tot sectorul. Am înțeles că ar fi o problemă și cu groapa de gunoi.

RT: Puteți să-mi spuneți de ce ne-a pus doamna Armand să sunăm la Poliția Locală?

106: Probabil, să-i anunțăm noi pe colegii de la Mediu.

RT: Eu m-am gândit că vin polițiștii locali și ne adună gunoiul.

106: Nu, vă dați seama că nu deținem utilaje pentru așa ceva.

RT: Dar dumneavoastră ați văzut șobolanii din sector?

106: Eu, personal, nu. Am auzit…

RT: Vă invit pe la noi, în Cartierul Parcului, sunt șobolani cât pisica. Pubela asta care stă în față și e plină de gunoi, mă gândesc că e o tentație foarte mare pentru șobolanii din sector.

106: Aveți perfectă dreptate…

RT: Transmiteți-i sărutări de mâini doamnei Clotilde Armand și rugați-o din partea locuitorilor Sectorului 2 să rezolve rapid această problemă, pentru că vin șobolanii peste noi, domnu’ polițist !

Clotilde Armand i-a îndemnat pe locuitorii Sectorului 1 să alerteze Poliţia Locală dacă gunoiul nu este ridicat de compania de salubritate. Primarul Sectorului 1 acuză Romprest că recurge la „un nou șantaj de tip mafiot”.

„Operatorul de salubritate anunţă, din nou, că nu mai ridică gunoiul din Sectorul 1. Este un nou şantaj de tip mafiot din partea acestei companii, un şantaj adresat tuturor locuitorilor din Sector care plătesc bani mulţi să fie curat”, a scris Clotilde Armand, pe Facebook.