8.15.2021

AUR : „Pușcăriașul nu mai are credibilitate”. Cere coaliției de guvernare să îi retragă sprijinul politic lui Florin Cîțu

 

AUR i-a cerut coaliției PNL -USR PLUS-UDMR să îi retragă sprijinul politic lui Florin Cîțu și să vină cu o nouă propunere de premier.

Varianta Cîțu pentru funcția de premier este inacceptabilă, în viziunea AUR, considerând că nu mai are nicio credibilitate în fața românilor, după ce s-a aflat de condamnarea din SUA.
”Cerem coaliţiei de guvernare să-i retragă sprijinul politic lui Florin Cîţu şi să vină în faţa Parlamentului cu un nou premier. Puşcăriaşul Florin Cîţu nu mai are nicio credibilitate în ochii românilor”, afirmă reprezentanţii AUR într-un comunicat transmis duminică.
Ei solicită coaliţiei PNL-USRPLUS-UDMR să-i retragă sprijinul politic lui Florin Cîţu şi să se prezinte în faţa Parlamentului cu o nouă propunere de premier. ”Există o incompatibilitate morală clară a lui Florin Cîţu cu funcţia de prim-ministru al României”, consideră AUR.

Reprezentanţii AUR argumentează că Florin Cîţu a ascuns faptul că a săvârşit o faptă penală şi a fost condamnat la închisoare atât faţă de conducerea PNL, faţă de ceilalţi lideri ai coaliţiei de guvernare, cât şi faţă de români, iar ”dincolo de artificiile legislative care îi pot permite să ocupe funcţia de şef al Guvernului, gestul lui Florin Cîţu invocă, în primul rând, o mare problemă de moralitate”.

”Folosind un termen popularizat chiar de preşedintele României şi de USR, Florin Cîţu este penal. Mai mult decât atât, el a minţit prin omisiune, ascunzând acest schelet în dulapul său până în ultimul moment. Ca atare, domnul Cîţu nu se mai poate afla într-o funcţie publică, potrivit discursului cu care atât USRPLUS, cât şi preşedintele Iohannis au fost votaţi de români”, a declarat deputatul George Simion, co-preşedinte AUR.

”Florin Cîţu trebuie să fie destituit, întrucât şi-a pierdut credibilitatea în faţa românilor. În caz contrar, este clar că reprezentanţii coaliţiei de guvernare au înşelat încrederea unei ţări întregi cu un mesaj fals şi ipocrit. Cum vrea USRPLUS să schimbe felul în care s-a făcut politică în România, în ultimii 30 de ani? Cum îşi imaginează PNL că va putea merge înainte cu un cadavru politic? Domnul Iohannis promitea o Românie normală, a lucrului bine făcut. Promovând penali, la fel ca PSD?”, a subliniat senatorul Claudiu Târziu, co-preşedinte AUR.

Florin Cîțu s-a ales cu un dosar penal pe numele său pe motiv că a condus băut în SUA, în urmă cu 20 de ani.

Stegarul Dac : „Trag un semnal de alarmă că România a fost vândută !”

 

Desfăşurare masivă de forţe la Piaţa Romană. Cezar Avrămuţă, poreclit "Stegarul dac", s-a urcat pe o macara din centrul Capitalei şi ameninţă că se sinucide. Bărbatul a explicat în direct la România TV motivul protestului neobişnuit: "România este vândută şi nu mai avem nicio şansă pentru un trai decent"
 

„Stegarul dac” ameninţă că se sinucide. 

În zona Piaţa Romană din centrul Capitalei s-a declanşat o operaţiune de urgenţă. A fost format un centru de comandă al ISU desfăşurat la faţa locului.
Negociatorii încearcă să-l convingă pe Cezar Avrămuţă care a fost internat recent la Spitalul Clinic de Psihiatrie “Profesor Doctor Alexandru Obregia” să coboare de pe macara. De fiecare dată când s-au urcat să discute cu acesta, cel poreclit „Stegarul dac” a devenit agitat şi a luat-o la fugă chiar pe macara.
La faţa la locului sunt prezente mai multe echipaje de pompieri, mascaţi, ambulanţă SMURD. Autorităţile încearcă să-l convingă să coboare. A fost adusă din judeţul Ialomiţa o saltea de mari dimensiuni, o saltea pneumatică, astfel încât în cazul în care bărbatul se dezechilibrează să fie salvat. Sunt doar patru astfel de saltele în toată ţara.
Rondul de la Piaţa Romană este pe jumătate blocat. Circulaţia troleelor este de asemenea suspendată.

În direct la România TV, cel poreclit „Stegarul dac” a explicat de ce s-a urcat pe macara pentru a trage un semnal de alarmă.

„Toţi specialiştii trag un semnal de alarmă. Eu sunt specialist în matematică, informatică, drept, finanţe.
Trag un semnal de alarmă că România a fost vândută ! România este o colonie, aproape nu se mai poate face nimic.

Faptul că România este vândută şi nu mai avem nicio şansă pentru un trai decent în România. Nu mai este stat de drept, nu mai avem justiţie. Vi se pare o glumă?”, a declarat Cezar Avrămuţă, la România TV.
„Când o să cobor de aici, bineînţeles că o să mă ducă la spitalul 9 ! Apelul meu este să fie live interogarea mea acolo ca să vedem ce fel de profesionişti în medicină avem şi cum mă analizează pe mine dacă sunt întreg la minte sau nu”, a mai precizat bărbatul.

În replică, Simona Gheorghe l-a îndemnat să pună capăt protestului.

„Noi vă rugăm să vă daţi jos, domnul Avramuţă ! Aţi mobilizat toţi pompierii, forţele de ordine, acolo în centrul Capitalei !”, a afirmat Simona Gheorghe.

Atenție, șoferi ! Traficul va fi deviat începând de luni, 16 august, între Bulevardul Ion Ionescu de la Brad şi strada Studina

 

Lucrările de refacere a sistemului rutier pe breteaua Pasajului Băneasa, între Bulevardul Ion Ionescu de la Brad şi strada Studina vor începe de luni, 16 august, informează Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Traficul rutier va fi deviat pe trasee alternative, semnalizate corespunzător.
Potrivit comunicatului CNAIR, finalizarea lucrărilor se preconizează în data de 25 septembrie 2021.

Informaţii suplimentare privind starea reţelei de drumuri naţionale pot fi obţinute de la Dispeceratul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din Romania S.A., la numerele de telefon 021/264.33.33; 021/9360 sau pot accesa pagina de internet: www.cnadnr.ro/Situatia Drumurilor Naţionale.

Afganistan : Președintele țării, Ashraf Ghani, a renunțat la putere

 

Guvernul din Afghanistan a cedat puterea unui guvern interimar de tranziție, transmite Digi24. Orașul rămâne încercuit.
Comisia Europeană reacționează
Criza din Afganistan şi acţiunile Belarusului arată necesitatea unei remanieri a regulilor Uniunii Europene privind migraţia şi azilul, a susţinut duminică vicepreşedintele Comisiei Europene pentru promovarea modului de viaţă european, Margaritis Schinas, potrivit Reuters.
Dacă există un lucru pe care l-au arătat situaţia din Afganistan şi acţiunile din Belarus, atunci acela este că timpul expiră cu privire la cât putem aştepta pentru a adopta o remaniere completă a regulilor de migraţie şi azil de care avem nevoie în Europa, a declarat Schinas pentru cotidianul italian La Stampa.
Numeroase state membre se tem că evenimentele din Afganistan ar putea duce la o repetare a crizei migranţilor cu care s-a confruntat Europa în 2015-2016, când sosirea haotică a peste 500.000 de persoane din Orientul Mijlociu a pus la încercare sistemele de securitate şi de beneficii sociale ale ţărilor europene.
Insurgenții au intrat în Kabul - știrea inițială
Kabul, capitala Afghanistanului, a fost capturată de insurgenții islamiști în urmă cu puțin timp, transmite Digi24. Nu există încă informații legate de modul în care aceștia vor gestiona situația în principalul oraș al țării asediate.
Agerpres transmitea că talibanii au primit ordinul de a rămâne la porţile oraşului Kabul şi de a nu intra în capitala Afganistanului, a anunţat duminică purtătorul de cuvânt al mişcării talibane, Zabihullah Mujahid, transmite AFP.
Emiratul islamic le ordonă tuturor forţelor sale să aştepte la porţile Kabulului, să nu încerce să intre în oraş, a afirmat Zabihullah Mujahid pe Twitter.
Există combatanţi talibani înarmaţi în cartierul nostru, dar nu sunt lupte, a declarat totuşi pentru AFP un locuitor al unei suburbii din estul capitalei afgane.
Se negociază o predare pașnică
Potrivit Reuters, un reprezentant al talibanilor le-a cerut civililor afgani să rămână în ţară şi a spus că în prezent au loc discuţii cu guvernul afgan pentru o predare paşnică a oraşului Kabul. El a precizat că talibanii nu intenţionează să se răzbune pe nimeni, iar militarii şi funcţionarii care au lucrat pentru guvern vor fi iertaţi.
Anterior, militanţii talibani anunţaseră că deocamdată nu au luat o decizie cu privire la capturarea militară a capitalei afgane, Kabul, după ce în ultimele zece zile ei au preluat controlul asupra majorităţii capitalelor de provincii din Afganistan. O decizie separată va fi luată ulterior în legătură cu Kabul, menţionase Zabihullah Mujahid, care a adăugat că talibanii nu doresc o stare de război în capitală.
Ministerul de Interne afgan a afirmat duminică dimineaţă că talibanii au început să intre în Kabul din toate părţile, în timp ce mai mulţi diplomaţi din Uniunea Europeană au fost mutaţi într-un loc mai sigur, potrivit unui oficial NATO.
Biroul preşedinţiei afgane a declarat că au fost auzite focuri de armă în mai multe locuri din zona capitalei Kabul, dar a precizat că forţele de securitate au situaţia sub control.
Pe de altă parte, zeci de soldaţi afgani s-au refugiat în Uzbekistanul vecin de teama ofensivei talibanilor în Afganistan, au anunţat duminică autorităţile de la Taşkent. Trupele uzbece aflate la frontiera dintre cele două ţări au arestat 84 de soldaţi afgani şi au fost iniţiate discuţii cu autorităţile afgane pentru a organiza revenirea militarilor în ţara lor, a indicat Ministerul de Externe uzbec.

Pelerinaj la Mânăstirea Nicula, de Sfânta Maria. Peste 10.000 de credincioşi au venit să se roage

 

Cel mai mare pelerinaj al creștinilor ortodocși din Transilvania are loc, de Sfânta Maria, la Mănăstirea Nicula din judeţul Cluj. Peste 10.000 de credincioşi au venit să se roage în lăcaşul de cult care îşi serbează hramul, astfel că nu a mai fost loc să arunci un ac pe câmpul din spatele Mânăstirii Nicula.
În numele credinţei, mii de oameni din toate colţurile ţării vin în pelerinaj la Mânăstirea Nicula, de Sfânta Maria. Sfântul lăcaş poartă hramul Adormirea Maicii Domnului, aşa că acesta este considerat cel mai mare pelerinaj ortodox din Ardeal.
Ținuți la distanță anul trecut de pandemie, în acest an, peste 10 000 de credincioși au luat drumul Mănăstirii Nicula, astfel că pe câmpul din spatele lăcașului de cult sâmbătă nu mai era loc de pus nici măcar o pătură, scrie Dejeanul. Momentul cel mai important al pelerinajului are loc în noaptea de sâmbătă spre duminică, când icoana Fecioarei Maria, despre care se spune că este făcătoare de minuni, va fi scoasă din biserică, iar preoții o vor purta pe brațe în jurul lăcașului de cult.
Nu există reguli speciale la mănăstire, însă pelerinilor le este recomandat să poarte masca de protecție sau să păstreze cât de cât distanță, pentru că majoritatea sunt oameni în vârstă, mulți dintre ei nevaccinati, conform sursei citate.
Cei care nu s-au vaccinat, o pot face la un centru de vaccinare amenajat în centrul localității Nicula, însă doritorii nu prea s-au înghesuit. De vineri și până sâmbătă, s-au vaccinat doar aproximativ 20 de persoane.
Mănăstirea de la Nicula, aflată la câțiva kilometri distanță de orașul Gherla, județul Cluj, face parte din topul celor mai frumoase mănăstiri din România.

Lăcașul de cult este cunoscut și ca unul dintre cele mai vechi așezăminte monahale din spațiul românesc. Prima mărturie istorică ce atestă acest așezământ este legată de prezența unei biserici din lemn, cu hramul Sfânta Treime, ce datează din anul 1552.

Biserica se reînnoiește între anii 1712-1714, însă în anul 1973 are loc un incendiu, iar biserica este înlocuită cu o biserică din lemn.
În anul 1659 nu mai este decât chinovie monahală, ci devine și școală împărătească, acolo unde copiii din satele vecine învățau lecții de la călugării care aveau misiunea de dascăli.

În anul 1699, pe 15 februarie, mănăstirea Nicula iese din anonimat și devine unul dintre celebrele locuri alese de Maica Domnului.
Icoana Maicii Domnului pictată de preotul ortodox Luca din Iclod avea să plângă pentru 26 de zile. Aceste eveniment a prevestit evenimentele ce au avut loc în jurul anului 1700, pentru întreaga Ortodoxie românească din Transilvania, dar și pentru viața monahală, conform Alba24.

Icoana Maicii Domnului a fost zugrăvită în anul 1691, de către preotul Luca din Iclod. Este realizată pe scândură din brad, întărită cu două cingătoare de brad și are o grosime de doi centimetri.

Icoana a ajuns prin mâna nobilului roman Ioan Cupșa, care a cumpărat-o de la preotul Luca și a donat-o mănăstirii.

Potrivit unor militari austrieci, icoana Maicii Domnului a lăcrimat încontinuu între 15 februarie și 12 martie 1699.

În ajunul praznicului Adormirii Maicii Domnului, icoana făcătoare de minune este scoasă din biserică, în timpul slujbei Prohodului Maicii Domnului și se face înconjurul bisericii.

Bilanţ nefericit în Haiti după cutremurul de 7,2 grade

 

Cel puţin 304 persoane au murit şi alte câteva sute sunt rănite şi date dispărute în urma cutremurului cu magnitudinea 7,2 grade care a avut loc sâmbătă dimineaţă în Haiti.
Cutremurul a avut loc la 08:29, ora locală (12:29 GMT), la 12 km de oraşul Saint-Louis-du-Sud, situat la aproximativ 160 km de capitala haitiană Port-au-Prince, potrivit datelor furnizate de Institutul american de geofizică (USGS), citate de Agerpres.
Fără prea multe mijloace, unii dintre ei doar cu mâinile goale, locuitorii s-au luptat din răsputeri pentru a scoate victimele aflate sub clădirile prăbușite.
”Primele intervenţii, efectuate atât de salvatori profesionişti, cât şi de populaţie, au făcut posibilă scoaterea multor oameni de sub dărâmături”, a indicat protecţia civilă.
Peste 1.800 de persoane au fost rănite în urma cutremurului şi puţinele spitale din zonele afectate fac eforturi să ofere îngrijiri de urgenţă.
Cea mai săracă ţară din America păstrează încă în memorie cutremurul din 12 ianuarie 2010, care a devastat capitala şi mai multe oraşe din provincie. Peste 200.000 de persoane şi-au pierdut viaţa şi alte 300.000 au fost rănite în urma dezastrului.

Ceremoniile organizate pentru 2 oameni, Klaus Iohannis și Florin Cîțu, astăzi, la Constanța, de Ziua Marinei, între orele 10:00 şi 11:00. Poporul român nu are acces

 

Ziua Marinei 2021. Publicul nu va avea acces la eveniment, pentru al doilea an la rând. În schimb, turiştii şi constănţenii aflaţi pe plajă vor putea admira defilarea navelor de la Constanţa la Midia, între orele 11.00 şi 13.00.
Ziua Marinei Române este sărbătorită din anul 1902 şi a ajuns astfel la cea de-a 119-a ediţie. Pentru al doilea an consecutiv, cel mai mare eveniment al marinarilor nu poate fi celebrat, conform tradiţiei, din cauza pandemiei COVID-19, conform Agerpres.
Ceremonia organizată în portul militar Constanţa va fi una la care publicul nu va avea acces. Cu toate acestea, parada va putea fi urmărită, în direct, începând cu ora 9:50, inclusiv pe pagina de Facebook a Forţelor Navale Române.
Preşedintele Klaus Iohannis va lua parte la eveniment, prilej cu care va rosti o alocuţiune. Alături de preşedinte va fi prezent şi premierul Florin Cîţu.
Ceremonia va începe cu întâmpinarea oficialilor şi trecerea în revistă a Gărzii de Onoare, din care fac parte militari din Forţele Navale Române, militari din Marea Britanie şi din Statele Unite ale Americii.