5.22.2021

Al 2-lea Cutremur ( la distanță de câteva ore de primul 6,1), cu magnitudine 7,3 în China

 


Un cutremur cu magnitudinea de 7.3 pe Richter a avut loc în provincia Qinghai din China, la ora locală 22:55, anunță agenția americană US Geological Survey (USGS).

Anunțul a fost făcut de Institutul american de geofizică (USGS), la câteva ore după un alt cutremur care a făcut cel puţin doi morţi în sud-estul ţării, relatează AFP.

Epicentrul cutremurului din Qinghai, care a survenit sâmbătă la ora locală 02:04 (vineri 18:04 GMT) la o adâncime de 10 kilometri, a fost localizat la aproximativ 400 km sud-vest de oraşul Xining, a spus sursa citată.

Iniţial magnitudinea a fost evaluată la 7,4, dar ulterior a fost revizuită la 7,3 de către USGS.

Această provincie chineză este situată pe platoul tibetan. În 2010, un cutremur cu magnitudinea de 6,9 produs în provincia Qinghai s-a soldat cu 3.000 de morţi sau dispăruţi.

Cel puţin două persoane au murit, iar altele au fost rănite în urma unui cutremur de suprafaţă de 6,1 grade produs vineri în provincia Yunnan, situată în sud-vestul Chinei, zeci de mii de persoane fiind evacuate după mişcarea telurică, informează cotidianul Le Figaro.

Cutremurul de 6,1 grade a avut loc la ora locală 21.48 (16.48, ora României), în apropierea oraşului Dali, o populară destinaţie turistică din procincia chineză Yunnan. Seismul s-a produs la adâncimea de doar zece kilometri, anunţă Institutul american de geofizică (USGS).

Cel puţin două persoane au murit, iar altele au fost rănite, 17 fiind spitalizate, au anunţat autorităţile chineze.

Unele clădiri s-au prăbuşit sau au suferit avarii semnificative. Peste 20.000 de persoane au fost evacuate.

Autorităţile au intervenit în zonele afectate, fiind verificate toate clădirile. Cutremurul a avut loc după o serie de mişcări telurice de intensitate mică. În provincia chineză Yunnan au loc frecvent seisme.

Onoruri militare pentru reputatul actor ION DICHISEANU

 


Clipe sfâşietoare înainte de înmormântarea lui Ion Dichiseanu. Sicriul cu trupul actorului, acoperit cu steagul României, a fost depus încă de vineri în foaierul Teatrului Nottara, unde va rămâne până sâmbătă, la ora 10,00.

Actorul Ion Dichiseanu va fi înmormântat, astăzi, la Cimitirul Bellu din Bucureşti. Funeraliile vor avea loc la ora 12, potrivit unei informări a Teatrului Nottara.

Maşina mortuară cu care a fost adus trupul neînsufleţit a fost condusă de o femeie. Aceasta a fost una dintre dorinţele lui Ion Dichiseanu, notează Agerpres.

În foaierul Teatrului Nottara au fost prezente fosta soţie a actorului Simona Florescu, fiica acestuia, Ioana, şi nepoata.

Zeci de admiratori ai marelui actor au venit la Teatrul Nottara pentru a-i aduce un ultim omagiu. Printre aceştia s-au numărat actorii Valentin Teodosiu, Eugen Cristea, Tudorel Filimon, Răzvan Bănică, fosta gimnastă Sandra Izbaşa, cântăreţul Paul Surugiu – Fuego.