12.07.2021

CRISTIAN TERHEȘ o atacă pe Ursula von der Leyen în fața celor 100 000 de protestatari de la Bruxelles

 


Europarlamentarul Cristian Terheș a fost în fruntea protestelor de la Bruxelles și i-a cerut socoteală președintelui Comisiei Europene Ursula von der Leyen în fața celor 100.000 de protestatari.

BRUXELLES, 7 dec – Sputnik. Europarlamentarul Cristian Terhes i-a cerut șefei Comisiei Europene Ursula von der Leyen, în fața a peste 100 000 de persoane, să publice contractele cu firmele de vaccinare, se arată pe pagina de Facebook a politicianului român.

Aflat în fruntea "marșului pentru libertate" de la Bruxelles, din data de 5 decembrie 2021, care a strâns peste 100.000 de persoane, europarlamentarul Cristian Terhes a solicitat, prin discursul pe care l-a ținut în fata mulțimii adunate în fata Comisiei Europene, președintelui comisiei Ursula von der Leyen să vina în fata mulțimii și să facă publice integral contractele semnate cu firmele producătoare de vaccin, pentru ca europenii să știe ce conțin.

Europarlamentarul Terhes a ridicat și problema vaccinării obligatorii dorite de președinta Comisiei Europene, moment în care aceasta a fost huiduita de mulțime, se arată în comunicatul de presă emis de Biroul de presa al europarlamentarului Cristian Terhes.

Ursula von der Leyen "face tranziția acestei minunate uniuni de la democrație la tiranie", a mai spus europarlamentarul Terhes, tiranie împotrivă căreia "au luptat bunicii și părinții noștri".

Contractele sunt înnegrite ca să nu se vadă adevărul

Europarlamentarul a arătat și în fata mulțimii pagini din contractele cu firmele producătoare de vaccinuri "publicate" de Comisia Europeana care sunt înnegrite complet, astfel încât publicul nu știe ce conțin.

"Solicitarea mea pentru voi toți, care sunteți prezenți aici și care privesc de acasă acest protest minunat, este să vă contactați aleșii din Parlamentul European și să le cereți că acest Certificat Verde să fie eliminat de îndată", a mai spus Terheș la protest.

Românii, prezenți în număr mare la protest

Europarlamentarul le-a adresat un cuvânt de mulțumire în limba română și numeroșilor români veniți la protest din toate colțurile Belgiei, cărora le-a spus: "Oameni buni, vă iubesc! Vă reprezint și nu ne lăsăm!".

Pe toată durata discursurilor, steagul României a fluturat continuu pe scenă, plus că steagurile României s-au putut vedea peste tot în mulțimea de peste 100 000 de persoane.

Organizatorii din Belgia pregătesc un protest de amploare și pentru data de 23 ianuarie 2022, la care vor să strângă circa 1 milion de persoane.

INS anunţă o creştere nesperată a PIB-ului, comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut

 


Produsul Intern Brut este mai mare, în al treilea trimestru al acestui an, comparativ cu trimestrul al doilea, cu 0,4%, potrivit datelor publicate marți de Institutul Naţional de Statistică (INS). Faţă de acelaşi trimestru din anul trecut, PIB a înregistrat o creştere cu 7,4% pe seria brută.

Pe seria ajustată sezonier, Produsul Intern Brut (PIB) estimat pentru trimestrul al treilea din acest an a fost de 295216,8 milioane lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 0,4% faţă de trimestrul al doilea din acest an şi cu 8,1% faţă de trimestrul al treilea din anul trecut.

Produsul Intern Brut estimat pentru perioada 1 ianuarie – 30 septembrie a.c. a fost de 866299,7 milioane lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 6,9% faţă de aceeași perioadă din anul trecut. Pe serie brută, Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul al treilea din acest an a fost de 322788,7 milioane lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 7,4% faţă de trimestrul trei din anul trecut.

Produsul Intern Brut estimat pentru perioada 1 ianuarie – 30 septembrie a.c. a fost de 819042,4 milioane lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 7,1% faţă de aceeași perioadă din anul trecut, potrivit Agerpres.

La creşterea PIB, în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie a.c., contribuţii pozitive mai importante au avut comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor, transport şi depozitare, hoteluri şi restaurante (+2,0%), cu o pondere de 18,7% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 10,9%, apoi industria (+1,3%), cu o pondere de 19,1% la formarea PIB şi al cărei volum de activitate s-a majorat cu 7,1%, agricultura, silvicultura şi pescuitul (+1,0%), cu o pondere mai redusă la formarea PIB (5,1%), dar care au înregistrat o creştere semnificativă a volumului de activitate, cu 23,2%. O contribuţie pozitivă semnificativă au avut-o impozitele nete pe produs (+0,8%), acestea înregistrând o creştere a volumului lor cu 9,0%.

Din punctul de vedere al utilizării PIB, creşterea s-a datorat, în principal:

– Cheltuielii pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei, al cărei volum s-a majorat cu 7,5% contribuind cu +4,6% la rata de creştere a PIB

– Formării brute de capital fix, al cărei volum s-a majorat cu 6,2% contribuind cu +1,5% la rata de creştere a PIB

– Variaţiei stocurilor (+3,0%).

Un impact negativ l-a avut exportul net (-1,9%), consecinţă a creşterii volumului exporturilor de bunuri şi servicii cu 13,8% corelată cu o creştere mai mare a volumului importurilor de bunuri şi servicii (16,7%).

Potrivit celui mai recent comunicat Eurostat din luna octombrie 2021 privind evoluţia nivelului de îndatorare la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene, la sfârşitul celui de-al doilea trimestru al anului 2021, România s-a situat pe locul 9 între statele membre UE, cu un nivel de îndatorare de 47,5% din PIB, după Estonia (19,6% din PIB), Bulgaria (24,7% din PIB), Luxemburg (26,2% din PIB), Suedia (37,9% din PIB), Danemarca (39,7% din PIB), Republica Cehă (42,7% din PIB), Letonia (43,3% din PIB) şi Lituania (44,6% din PIB), sub media datoriei guvernamentale pentru zona euro (EA 19) (98,3% din PIB), sub media datoriei guvernamentale pentru UE27 (90,9% din PIB).

Măsuri aplicate românilor care vin acasă de Crăciun şi Revelion

 


Timp de o lună, cetăţenii care intră în ţară din state aflate în zona roşie vor intra obligatoriu în carantină. Decizia CNSU se aplică de vineri.

Începând cu 10 decembrie 2021, Comitetul Național pentru Situații de Urgență  a stabilit noi măsuri pentru persoanele care sosesc în România în perioada sărbătorilor de iarnă, în scopul protejării sănătății și combaterii răspândirii COVID -19.

Noile reguli de carantină pentru cetățenii din statele membre ale Uniunii Europene sau din state terțe sunt stabilite în funcție de riscul de infectare pe care îl implică fiecare situație în parte.

Măsurile de carantinare au în vedere următoarele situații :

Sosirea în România a persoanelor care vin din statele membre ale Uniunii Europene, ale Spațiului Economic European sau Confederația Elvețiană, aflate în zonele VERDE și GALBEN:

NU intră în carantină persoanele vaccinate sau trecute prin boală;

Carantină pentru 14 zile la domiciliu, la o adresă declarată sau într-un spațiu special amenajat în cazul în care:

Persoanele nu prezintă dovada vaccinării, trecerii prin boală sau testării negative RT-PCR pentru COVID-19, efectuată cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii);

Sosirea în România a persoanelor care vin din statele membre ale Uniunii Europene, ale Spațiului Economic European sau Confederația Elvețiană, aflate în zona ROȘIE:

NU intră în carantină persoanele vaccinate sau trecute prin boală;

Carantină pentru 10 zile (la domiciliu, la o adresă declarată sau într-un spațiu special amenajat) pentru persoanele nevaccinate și care nu au trecut prin boală, doar dacă prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii).

Carantină pentru 14 zile (la domiciliu, la o adresă declarată sau într-un spațiu special amenajat) pentru persoanele nevaccinate și care nu au trecut prin boală, dacă NU prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii).

SITUAȚII EXCEPTATE DE LA CARANTINARE, INDIFERENT DE ZONA DE RISC ÎN CARE SE AFLĂ STATUL COMUNITĂȚII EUROPENE:

Copiii sub 12 ani;

Copiii cu vârsta între 12 și 16 ani, indiferent de încadrarea țării în zona de risc, dacă prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii);

Persoanele nevaccinate sau care nu au fost confirmate pozitiv în ultimele 180 de zile anterioare intrării în țară, care sosesc din zona ROȘIE și rămân în România pentru o perioadă mai mică de 3 zile (72 de ore). În această situație, persoanele trebuie să prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării sau intrării pe teritoriul național. În situația în care persoanele nu părăsesc teritoriul național în cele 3 zile (72 de ore), cu informarea direcției de sănătate publică din județul în care locuiesc sau în care au adresa declarată la intrarea în țară, vor fi carantinate pentru o perioadă de 14 zile, începând cu cea de-a patra zi ulterioară intrării pe teritoriul României;

Persoanele aflate în tranzit, dacă părăsesc România în cel mult 24 de ore de la intrarea pe teritoriul țării;

Lucrătorii transfrontalieri care intră în România din Ungaria sau Bulgaria, precum și cetățenii români angajați ai operatorilor economici din cele două țări. La intrarea în țară ei fac dovada raporturilor contractuale cu operatorii economici respectivi;

Elevii/studenții, cetățeni români sau cetățenii cu domiciliul sau reședința în afara României, care frecventează cursurile unor instituții de învățământ din România sau din afara țării, în cazul în care fac naveta zilnic. Aceștia trebuie să prezinte documente doveditoare. Aceleași măsuri se aplică în cazul în care elevii și studenții au de susținut examene sau urmează cursuri. Excepție fac și însoțitorii acestora, în cazul în care ne referim la elevi minori.

Membrii delegațiilor sportive, precum și artiștii și staff-ul acestora nevaccinați ori trecuți prin boală, care sosesc din zona ROȘIE pentru participarea la competiții sportive, respectiv evenimente culturale, artistice sau de divertisment. Aceștia trebuie să prezinte rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu SARS-CoV-2 efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării sau intrării pe teritoriul național. Ei vor participa doar  doar la activități în cadrul competițiilor sau, după caz, evenimentelor menționate;

Conducătorii autovehiculelor cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone care asigură transportul de marfă, precum și conducătorii autovehiculelor prevăzute cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului, care asigură transport de persoane, nevaccinați ori care nu au trecut prin boală și care sosesc din zona ROȘIE. Aceștia trebuie să prezinte rezultatul negativ al unui test RT-PCR efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea intrării pe teritoriul național, iar deplasarea se realizează doar în scop profesional;

Persoanele predate autorităților române în baza acordurilor de readmisie, returnate în procedură accelerată;

Membrii misiunilor diplomatice, oficiilor consulare, ai altor reprezentanțe diplomatice acreditate la București și posesori de pașapoarte diplomatice, pe bază de reciprocitate, nevaccinați ori care nu au trecut prin boală, care sosesc din zona ROȘIE. Condiția este ca aceștia să prezinte rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării sau intrării pe teritoriul național.

Sosirea în România a persoanelor care vin din state terțe (altele decât UE și spațiul european)

NU intră în carantină persoanele vaccinate sau trecute prin boală în ultimele 180 de zile, dacă prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR, efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea îmbarcării sau intrării pe teritoriul national.

Carantină pentru 10 zile la o adresă declarată sau într-un spațiu special amenajat în cazul în care persoanele nevaccinate ori cele care nu au trecut prin boală în ultimele 180 de zile anterioare intrării în țară, cu condiția să prezinte rezultatul negativ al unui test RT-PCR efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea îmbarcării sau intrării pe teritoriul national, indiferent de zona de risc în care sunt încadrate statele din care vin.

Carantină pentru 14 zile pentru persoanele care intră în România și NU prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru COVID-19 efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii).

SITUAȚII EXCEPTATE DE LA CARANTINARE, INDIFERENT DE ZONA DE RISC ÎN CARE SE AFLĂ STATUL TERȚ:

Copiii sub 12 ani;

Copiii cu vârsta între 12 și 16 ani, dacă prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii);

Persoanele nevaccinate sau care nu au fost confirmate pozitiv în ultimele 180 de zile anterioare intrării în țară, care rămân în România pentru o perioadă mai mică de 3 zile (72 de ore). În această situație, persoanele trebuie să prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea îmbarcării sau intrării pe teritoriul național. În situația în care persoanele nu părăsesc teritoriul național în cele 3 zile (72 de ore), cu informarea direcției de sănătate publică din județul în care locuiesc sau în care au adresa declarată la intrarea în țară, vor fi carantinate pentru o perioadă de 14 zile, începând cu cea de-a patra zi ulterioară intrării pe teritoriul României;

Persoanele aflate în tranzit, dacă părăsesc România în cel mult 24 de ore de la intrarea pe teritoriul țării;

Lucrătorii transfrontalieri care intră în România din Serbia, Ucraina sau Republica Moldova, precum și cetățenii români angajați ai operatorilor economici din cele trei țări. La intrarea în țară ei fac dovada raporturilor contractuale cu operatorii economici respectivi;

Elevii/studenții, cetățeni români sau cetățenii cu domiciliul sau reședința în afara României, care frecventează cursurile unor instituții de învățământ din România sau din afara țării, în cazul în care fac naveta zilnic. Aceștia trebuie să prezinte documente doveditoare. Aceleași măsuri se aplică în cazul în care elevii și studenții au de susținut examene sau urmează cursuri. Excepție fac și însoțitorii acestora, în cazul în care ne referim la elevi minori.

Membrii delegațiilor sportive, precum și artiștii și staff-ul acestora nevaccinați ori care nu au trecut prin boală în ultimele 180 de zile, pentru participarea la competiții sportive, respectiv evenimente culturale, artistice sau de divertisment. Aceștia trebuie să prezinte rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu SARS-CoV-2 efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea îmbarcării sau intrării pe teritoriul național. Ei vor participa doar  doar la activități în cadrul competițiilor sau, după caz, evenimentelor menționate;

Conducătorii autovehiculelor cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone care asigură transportul de marfă, precum și conducătorii autovehiculelor prevăzute cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului, care asigură transport de persoane, nevaccinați ori care nu au trecut prin boală. Aceștia trebuie să prezinte rezultatul negativ al unui test RT-PCR efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea intrării pe teritoriul național, iar deplasarea se realizează doar în scop profesional;

Membrii misiunilor diplomatice, oficiilor consulare, ai altor reprezentanțe diplomatice acreditate la București și posesori de pașapoarte diplomatice, pe bază de reciprocitate, nevaccinați ori care nu au trecut prin boală, care sosesc din state terțe, indiferent de încadrarea acestora în zona de risc. Condiția este ca aceștia să prezinte rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea îmbarcării sau intrării pe teritoriul național.

Aceste măsuri se vor aplica până pe 8 ianuarie 2022 și vor fi adaptate inclusiv prin introducerea, începând cu 20 decembrie 2021, a Formularului de localizare a pasagerilor (PLF). În prezent, acest formular se aplică în 14 țări europene. 


  

Noul Mers al Trenurilor intră în vigoare pe 12 decembrie. Noi reduceri tarifare şi modalităţi de plată

 


Începând cu data de 12 decembrie 2021, intră în vigoare noul Mers al Trenurilor 2021-2022, ce va fi valabil până la data de 10 decembrie 2022.

Conform noului program al circulaţiei trenurilor, vor circula zilnic în medie 1200 trenuri operate de CFR Călători, în funcţie de perioada din an.

Mersul Trenurilor 2021-2022 vine cu câteva îmbunătăţiri. Astfel, CFR Călători şi MAV Start au convenit asupra îmbunătăţirii ofertei de transport România – Ungaria prin frontiera Curtici asigurându-se pe timpul zilei trenuri care se succed la intervale de 2 ore. Au fost introduse în plus 4 perechi de trenuri, o pereche („BEGA” – IR 378 şi IR 377) în relaţia Timişoara – Budapesta şi retur, două perechi („MUREŞ” şi „CRIŞ” – IR 374, IR 375, IR 376 şi IR 379) în relaţia Arad – Budapesta şi retur, o pereche („ZARAND” – IR 370 şi IR 371) în relaţia Arad – Szolnok şi retur.

O altă noutate este Craiova – Timişoara – Arad şi retur (IR 349 şi IR 348) cu ataşare/detaşare în Arad şi ramură de la/pentru Cluj Napoca („CORVIN” – IR 404 şi IR 405), cu ataşare/detaşare în Szolnok prin frontiera Episcopia Bihor.

Trenul „PRIETENIA” (IR 401 şi IR 402) va circula de două ori pe săptămână în luna decembrie 2021 (IR 401 Chişinău – Bucureşti în zilele de joi/vineri şi duminică/luni, IR 402 Bucureşti – Chişinău în zilele de luni/marţi şi vineri/sâmbătă) şi de trei ori pe /săptămână în anul 2022 (IR 401 Chişinău – Bucureşti în zilele de marţi/miercuri, joi/vineri şi duminică/luni, IR 402 Bucureşti – Chişinău în zilele de luni/marţi, miercuri/joi şi vineri/sâmbătă).

Pe relaţia Bucureşti – Constanţa şi retur, trenurile IR şi Regio Expres vor circula la interval de o oră. Spre deosebire de anul 2020-2021, când pe relaţia Bucureşti-Constanţa şi retur circulau doar 13 trenuri, în anul 2021-2022 acestea vor fi suplimentate, ajungându-se la 24.

În relaţia Constanţa – Bucureşti Nord – Braşov şi retur vor circula trei perechi de trenuri, faţa de două perechi în prezent.

A fost introdus un tren nou de la Craiova la Bucureşti Nord (RE 9018), cu plecare din Craiova la ora 15:52.

În relaţia Piteşti – Craiova şi retur va circula o pereche de trenuri (RE 9013 şi RE 9014) la legătură cu trenurile IR 72 şi IR 73 (Bucureşti Nord – Budapesta şi retur).

Relaţia Bucureşti Nord – Tulcea şi retur va fi asigurată în sezon cu grupă de vagoane directe la/de la trenurile 1981/8653 şi 8656/1684, iar în extrasezon sunt asigurate legături în staţia Medgidia.

Pe distanţa Galaţi – Constanţa şi retur legătura directă în extrasezon se va face cu trenurile 1732/8201 şi 8204/1730.

Pe ruta Bucureşti – Constanţa, trenurile IR au fost trasate cu viteza maximă de 160 km/h, trenurile Regio Expres au fost trasate cu viteza maximă de 150 km/h, iar trenurile Regio au fost trasate cu viteza maximă de 120 km/h.

Trenurile IR 1741 şi IR 1742 (Bucureşti Nord – Satu Mare) vor avea în compunere grupă de vagoane pentru/de la Târgu Mureş cu ataşare/detaşare în Războieni.

Trenurile IR 1653 şi IR 1654 vor circula pe trasee modificate astfel încât să preia traficul de călători în relaţia Bucureşti Nord – Suceava şi retur asigurând, în Buzău, legătură la/de la trenurile de Constanţa.

Trenurile IR 1861 şi IR 1862 Iaşi – Constanţa şi retur vor circula pe distanţa Iaşi – Buzău şi retur ca ramuri la/de la trenurile IR 1668 şi IR 1667 (Iaşi – Bucureşti Nord şi retur).

Ca urmare a deciziei CFR SA de specializare a traficului pe magistrala feroviară 700, trenurile spre Aeroportul Henri Coandă vor circula pe ruta Bucureşti Nord – Pajura – Mogoşoaia fără modificarea duratei de parcurs, iar celelalte trenuri vor circula pe ruta Bucureşti Nord – Chitila – Mogoşoaia cu o durată de parcurs mai mare cu aproximativ 10 minute.

Pentru preluarea traficului de călători pe relaţia Galaţi – Buzău – Bucureşti Nord s-a introdus un tren nou (IR 1570), cu plecare din staţia Galaţi la ora 05:21.

Noi reduceri tarifare şi modalităţi de plată

CFR Călători anunţă noi reduceri tarifare şi modalităţi de cumpărare bilete. Printre acestea se regăsesc acceptarea călătoriei posesorilor de abonamente valabile la tren Regio la o serie de trenuri InterRegio în perioada 12 decembrie 2021 – 11 iunie 2022, acceptarea călătoriei posesorilor de abonamente valabile la tren Regio la trenuri InterRegio pe distanţe de până la 30 km.

„Trenurile de pe ruta Bucureşti Nord – Aeroport Henri Coandă şi retur au la dispoziţie terminale BCR contactless (Mastercard sau Visa), pentru plata biletului de călătorie prin orice tip de dispozitiv de plată: card, telefon sau ceas inteligent. Întregul proces de cumpărare este simplu, intuitiv şi rapid: se selectează tipul de călător adult / copil, iar plata se face prin poziţionarea dispozitivului de plată contactless în faţa terminalului BCR.

CFR Călători facilitează achiziţionarea uşoară şi rapidă a biletelor de tren prin aplicaţia mobilă “CFR Călători mersul trenurilor şi bilete online”. Instalarea acestei aplicaţii mobile se poate face prin căutare în Magazin Play (Ex: „bilete CFR online”). Distribuţia de bilete se asigură prin următoarele canale: online, staţii şi agenţii CFR Călători, automate de vânzare în gări şi distribuitori autorizaţi cu care există parteneriate de vânzare bilete”, precizeaă CFR Călători.

Mersul Trenurilor poate suferi modificări, astfel că reprezentanţii CFR le recomandă călătorilor să solicite informaţii cu privire la mersul trenurilor de la staţiile şi agenţiile CFR sau să acceseze site-ul www.cfrcalatori.ro.

CORUPȚIA din SPIONAJUL ARMATEI

 


Fostul director adjunct al Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării (DGIA), Iulian Cristian Gherghe, cu gradul de general-maior în rezervă, a fost condamnat definitiv, marţi, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la un an şi cinci luni închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunilor de delapidare, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual şi uz de fals.

Instanţa supremă a respins apelul Parchetului Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel Bucureşti şi a menţinut condamnarea cu suspendare aplicată generalului de către Curtea Militară de Apel în luna septembrie 2021.

Potrivit soluţiei primei instanţe, generalul va sta 2 ani şi 6 luni sub supravegherea Serviciul de Probaţiune Ilfov, perioadă în care trebuie să frecventeze un program de reintegrare socială şi să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 70 de zile lucrătoare la Primăria comunei Cornetu sau Şcoala Gimnazială nr.1 Cornetu.

Iulian Cristian Gherghe a fost trimis în judecată în iunie 2021 de Parchetul General, fiind acuzat că, la data de 27 noiembrie 2018, când avea calitatea de locţiitor al şefului DGIA, şi-a însuşit, fără drept, suma de 179.470 dolari din fondurile ce aparţin acestei structuri militare, scop în care a falsificat şi folosit mai multe înscrisuri oficiale. Banii au fost folosiţi pentru a cumpăra o casă.

Procurorii precizează faptul că prejudiciul a fost achitat în întregime în cursul urmăririi de către general, prin restituirea sumei sustrase.

Scandalul de corupție din spionajul armatei a apărut când ministru al Apărării era Nicolae Ciucă, actualmente premier. Ciucă a relatat la TVR 1, în aprilie 2021, că în momentul în care i s-a raportat cazul, „decizia a fost direct la Parchet, motiv pentru care s-a făcut sesizarea la Parchetul Militar şi sunt în derulare procedurile în conformitate cu legea”.

„Din momentul în care directorul Direcţiei Generale de Informaţii a Armatei a identificat această posibilă infracţiune, nu am tolerat absolut nimic, a fost o singură decizie – luaţi măsurile necesare, astfel încât să procedăm în conformitate”, a spus Nicolae Ciucă la TVR, potrivit Agerpres.