8.29.2021

PARISUL, NEW YORKUL se REVOLTĂ, din nou, împotriva pașaportului verde și a vaccinării obligatorii

 


Zeci de mii de francezi au luat cu asalt străzile din Paris și alte orașe, sâmbătă, pentru a-și manifesta revolta față de pașaportul sanitar impus de guvern, în contextul pandemiei de Covid19.

Franța se află în a șasea săptămână de proteste din partea cetățenilor care se opun măsurilor impuse de pandemia de Sars-Cov-2.

În Paris manifestanții au mărșăluit pe străzi și au scandat lozinci precum „Libertate” și „Rezistență”.

„Nu sunt împotriva vaccinării, sunt împotriva paşaportului sanitar”, a declarat David Vidal Ponsard, membru al mişcării Patrioţilor.

Din luna iulie, sute de mii de francezi care au făcut partea din organizația “vestelor galbene”, precum și militanţi “antivaccin” sau susţinători ai teoriilor conspiraţioniste sau opozanţi ai lui Emmanuel Macron – au ieşit în stradă în Franţa în fiecare zi de sâmbătă, pentru a protesta. Până în prezent nu au existat incidente grave.

Mulţi francezi refuză să intre în barurile şi terasele care permit accesul doar pe baza certificatului de vaccinare şi îşi aduc de acasă coşuri de picnic şi pături pe care le întind pe trotuar, chiar în faţa localurilor, astfel încât acestea înregistrează în continuare pierderi importante.

În ultimele șase săptămâni, sute de mii de antivaxeri au protestat în marile orașe, în timp ce premierul Franței, Jean Castex a anunțat că îngrijitorii din aziluri au termen 15 septembrie să se vaccineze, după care vor fi penalizați. Prelungirea green pass-ului a făcut, totuşi, ca Franța să ajungă Marea Britanie la numărul celor vaccinați complet.

Profesorii din New York protestează împotriva vaccinării obligatorii

Și profesorii din statul New York au termen până pe 27 septembrie să se vaccineze. Dacă refuză, vor fi concediați.

„Lucrăm pentru Ministerul Învățământului și ne spun acum că nu putem merge la lucru dacă nu suntem complet imunizați. Am lucrat tot anul fără să fim vaccinați. Ne-am protejat copiii, am purtat măști, am stat la distanță, am făcut tot ceea ce ni s-a cerut să fim ok. Acum schimb abordarea și suntem furioși și nu vrem să facem așa,” a susținut Elizabeth Quinn, o învățătoare din New York.

„Ca noi să ne respectăm valorile personale trebuie să ducem această luptă nesfârșită care să stabilească ce valoare e mai importantă decât alta. Suntem în fața unei dileme morale. E trist ce se întâmplă pentru că e ca și cum am vedea un război civil printre cei pe care-i iubim,” a declarat si profesorul Carlos Oliveri, potrivit Aleph News.

Vladimir Putin, mesaj curtenitor pentru Președintele Moldovei

 


Vladimir Putin a transmis un mesaj de felicitări, plin de curtoazie, președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, cu ocazia aniversării a 30 de ani de la proclamarea independenței.

„Stimată Maia Grigorievna, primiți sincerele felicitări cu ocazia aniversării a 30 de ani de independență a Republicii Moldova.

Popoarele țărilor noastre sunt legate de secole de prietenie și respect reciproc. Sunt convins că prin eforturi comune am putea asigura o dezvoltare constructivă a dialogului bilateral și a cooperării în mai multe domenii. Aceasta corespunde, fără îndoială, intereselor cetățenilor Rusiei și ai Republicii Moldova și a consolidării stabilității și securității regionale. Vă doresc, Maia Grigorievna, multă sănătate și succes, iar conaționalilor dumneavoastră – fericire și bunăstare”, se arată în mesajul liderului de la Kremlin, notează ProTV.

TRADIȚII ROMÂNEȘTI - Tăierea capului Sf Ioan Botezătorul

 


Biserica Ortodoxă sărbătoreşte, anual, pe 29 august, Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Conform credinţelor populare, în această zi nu se bea vin roşu şi nu se mănâncă varză. De asemenea, în această zi se ţine post aspru.

Totodată, în această zi, nu se mănâncă pepeni, dat fiind faptul că forma acestora aduce aminte de cea a capului lui Ioan. Tot în această zi, în unele regiuni rurale, nu se folosește cuțitul, toată mâncarea fiind ruptă cu mâna.

Capul Sfântului Ioan a fost, de-a lungul istoriei, de trei ori pierdut şi de trei ori aflat. Prima şi a doua aflare a capului sunt marcate pe 24 februarie, iar a treia aflare a capului este prăznuită pe 25 mai.

În această zi, pe vremuri se obişnuia să se ţină post până la Înălţarea Sfintei Cruci (14 septembrie) cu rolul de a-i curăţi pe cei cu păcate grave.

Există credinţa că, pe 29 august, nu trebuie să se folosească cuţitul, totul se rupe cu mâna, potrivit crestinortodox.ro. De asemenea, există obiceiul de a nu mânca fructe şi legume care au o formă rotundă (nuci, mere, pepene) ce amintesc de capul Sfântului.

Totodată, din ajunul sărbătorii şi în ziua praznicului nu se mănâncă preparate din varză, deoarece Sfântului Ioan i s-a tăiat capul pe varză, de şapte ori, şi iar a înviat. Din același motiv nu se mănâncă nici fructe sau legume roşii.

Se mai spune că din această zi începe şi frigul toamnei: aşa cum fiecare om este cuprins de friguri, de fapt, frisoane, când află felul în care a fost să moară Sfântul Ioan Botezătorul.

Tot un obicei care vine din popor este acela de a ține post „de la cruce până la cruce”, un post care ținea pana pe 14 septembrie (Inaltarea Sfintei Cruci), care avea rolul de a-i curăţi pe cei care au savârșit omoruri sau alte păcate grave, iar cei care decideau să postească în acea zi mâncau doar turte de grâu sau mălai.

Pentru sporul familiei şi pentru alungarea bolilor, în familiile în care au murit rude, în condiţii suspecte sau de moarte năpraznică, se respectă momentele de reculegere şi se împart pachete cu struguri, pâine şi apă.

Tradiția spune că, în ziua de 29 august, creştinii trebuie să ţină post negru sau aspru, în care sunt permişi doar struguri şi apă. Nu se bea vin roşu, deoarece în credinţă acesta reprezintă sângele Botezătorului.