11.11.2020

7 beneficii ale cătinii, pe care trebuie să le știi

 


O bobiță de cătină conține mai multă vitamina C decât o portocală! Conține o serie impresionantă de substanțe nutritive, care fac din cătină un adevărat fruct minune, un adevărat aliat al corpului, mai ales în această perioadă în care avem nevoie de un sistem imunitar mai puternic decât oricând.

Istoria cătinii

Beneficiile medicinale ale utilizării cătinii au început în Grecia Antică. Popularitatea sa a crescut în Europa și Asia, unde planta a devenit cunoscută ca remediu pentru mai multe afecțiuni. Tibetanii, chinezii și mongolii au numit calitățile sale de vindecare „aur lichid” și „leac Dumnezeiesc”.

Consemnat în vechile cărți medicinale tibetane din dinastia Tang (618-907) a câștigat afirmația „Sfântul Fruct al Himalaya”. Vechea medicină ayurvedică a remediilor pe bază de plante menționează utilizarea uleiului de cătină încă din 5000 î.Hr., folosindu-l mai ales pentru vindecarea bolilor de piele.

Beneficiile nutriționale ale cătinii

Fructele de cătină conțin diferite tipuri de nutrienți valoroși și compuși bioactivi, vitamine, aminoacizi liberi, acizi grași și compuși. Cătina conține vitaminele A, B1, B2, C, D, E, K și P, precum și carotenoizi, flavonoizi, fenoli, aminoacizi, acid organic, acid folic și 20 de elemente minerale. Și, mai presus de toate, cătina este singurul fruct din lume care conține toate cele patru omega, omega-3, omega-6, omega-7 și omega 9.

La ce se folosește cătina?

Ce face cătina pentru corp? Studiile din cadrul Departamentului de Biotehnologie de la Universitatea din Malakand demonstrează beneficiile cătinii în diverse probleme legate de sănătate, cum ar fi terapia cancerului, bolile cardiovasculare, ulcerele gastrice precum și ca agent de protecție pentru ficat. Fiecare afecțiune a răspuns pozitiv la utilizările terapeutice ale cătinii.



Întărirea sistemului imunitar

Cătina servește ca un antioxidant puternic și vă poate ajuta să vă echilibrați sistemul imunitar și să preveniți infecțiile. Un studiu efectuat la Universitatea de Medicină Kaunas din Lituania a evaluat puterea antioxidantă a uleiului din cătină, demonstrând că acesta conține de 2,4 ori mai mulți carotenoizi, în principal pigmenți galbeni solubili în grăsimi, decât orice alte uleiuri. Concluzionând, beneficiile antioxidanților sunt incredibil de mari și pot ajuta la prevenirea infecțiilor dacă există expunere la bacterii sau virusuri. Adăugarea acestuia ca supliment la dietă, se poate dovedi benefică, deoarece antioxidanții vă pot îmbunătăți funcția imunitară protejând organismul de infecțiile bacteriene și virale, precum și de paraziți.

Prevenirea cancerului

Cătina conține componente antiinflamatorii semnificative și prezintă proprietăți anticanceroase, potrivit unui studiu publicat în Poultry Science. Studiul a evaluat calitățile pe care fructele de cătină le au în curățarea ficatului, sugerând efecte reduse ale aflatoxinelor în ficat, care pot declanșa leziuni hepatice și cancer. Cu alte cuvinte, cătina poate reduce probabilitatea de apariție a cancerului la ficat.

Prevenirea bolilor cardiovasculare

Dacă ați lua doze zilnice de cătină, ați putea preveni boli cardiovasculare precum hipertensiunea arterială, ateroscleroza și atacurile de cord. Într-un studiu efectuat pe 128 de pacienți care au suferit leziuni sau boli ale vaselor de sânge majore din inimă, aceștia au primit 10 mg ulei de cătină de trei ori pe zi timp de șase săptămâni. Pacienții au prezentat o îmbunătățire a funcției cardiace și o scădere a nivelului de colesterol.

Tratarea ulcerelor gastrice

Cătina s-a dovedit utilă în tratarea acidului gastric și a inflamației tractului digestiv. Un studiu care a presupus administrarea uleiului de cătină a concluzionat că planta a redus formarea ulcerelor și a accelerat procesul de vindecare a ulcerelor, care s-a dovedit atât ca tratament preventiv, cât și curativ pentru ulcer.

Prevenirea și tratarea bolilor de piele

Cătina conferă protecție solară, deoarece are proprietăți de blocare UV, inclusiv activități emoliente, ajutând în același timp la regenerarea țesuturilor pielii. Uleiul conține, de asemenea, o componentă a pielii numită acid palmitoleic, care este un acid gras. Este un agent topic valoros în vindecarea rănilor și tratarea arsurilor pielii. Un studiu raportat în Journal of Pharmacy & BioAllied Sciences a concluzionat că uleiul de cătină ajută la reducerea excesului de sebum, una dintre cauzele acneei. Peste opt săptămâni, voluntarii au aplicat o emulsie cu ulei de cătină, rezultatele fiind concludente. În același studiu, jurnalul menționează modul în care beneficiază și părul, care este, de asemenea, afectat de excesul de sebum.

Ajută în prevenirea diabetului

Intrucât cătina are o concentrație de acid palmitoleic, ea poate ajuta la prevenirea diabetului. Acidul gras acționează ca un hormon, reglând metabolismul. Studiile arată că cei cu niveluri ridicate de acid palmitoleic în sângele lor sunt mai receptivi la insulină și au colesterol mai bun.



Sporește energia organismului

Omega-7 este o sursă cunoscută de suport a celor cu oboseală suprarenală, iar cătina este o sursă puternică de omega, în special omega-7. Adăugarea cătinei în dietă vă poate regla nivelul normal de energie. Studiile științifice indică faptul că oboseala suprarenală este legată de sindromul de oboseală cronică. Un studiu efectuat la Universitatea de Medicină Tradițională Chineză din Liaoning a dovedit că, prin administrarea cătinii ca tratament, se reduc celulele care cauzează sindromul de oboseală cronică.

Unde găsim produse din cătină?

România este recunoscută pe plan mondial ca una din cele mai pure și mai benefice surse de cătină datorită condițiilor ideale de climă, curenți de aer și sol. Astfel, cătina românească a ajuns să fie din ce în ce mai căutată în toate colțurile lumii, mai ales în acele țări care pun accentul pe calitatea și puritatea cătinii. Cea mai mare și apreciată plantație de cătină bio de la noi din țară se află la Gorj.

Recomandarea noastră, pentru a vă putea bucura de beneficiile unei cătini de cea mai bună calitate certificată, sunt sucurile pe bază de CĂTINĂ BIO și MIERE BIO de la Melissimo pe care le puteți achiziționa de la supermarket sau direct de la producător pe https://melissimo.ro/. Sucurile Melissimo sunt bogate în prețiosul ulei de cătină care, împreună cu mierea de calitate premium, neprocesată termic, amplifică efectele benefice asupra sănătății, având și un gust inegalabil.

sursa:https://www.cotidianul.ro/7-beneficii-ale-catinii-pe-care-trebuie-sa-le-stii/

Sondaj: PNL în scădere

 


Un sondaj CURS făcut în perioada 1-10 noiembrie arată că PNL pierde din electorat și ajunge la 32%, în timp ce PSD şi USR-PLUS se află în creştere .

Un sondaj CURS de tip Omnibus făcut în perioada 1-10 noiembrie arată că PNL e în scădere și a ajuns la un scor de 32%, în timp ce prinipcalii săi competitori, PSD respectiv USR-PLUS, se află în creştere.

Astfel, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, PNL ar obţine 32%, în timp ce PSD ar obţine 29%, iar alianţa USR-PLUS ar obţine 16%.  

Partidele celelalte sunt doar cu puțin deasupra pragului electoral, PMP cu 7%, iar Pro România cu aproape cu 6%, în timp ce UDMR se menţine la scorul obişnuit de 5%. Așadar, cele trei formațiuni vor avea emoții pentru trecerea pragului, ceea ce arată un eșichier politic bine delimitat, cu trei partide în fruntea plutonului, și alte trei la coada acestuia.

Sondajul apare în plină campanie electorală și într-un moment în care Guvernul a luat măsuri nepopulare, dintre care unele au stârnit chiar și proteste, precum decizia închiderii piețelor care funcționau în spații închise. Din acest motiv, este de așteptat ca PNL să scadă în continuare, un motiv în plus pentru Klaus Iohannis și Ludovic Orban să insiste pe organizarea alegerilor pe 6 decembrie, înainte ca guvernarea și iarna să erodeze partidul și mai tare.


Republicanii se aliniază în spatele lui Trump

 


Republicani de top se aliniază în spatele luptei electorale dusă de Donald Trump, în timp ce Biden îl somează pe președintele în exrcițiu să accepte înfrângerea.

Înalți oficiali republicani continuă să sprijine încercarea președintelui Trump de a contesta alegerile prezidențiale din 2020 prin puternice acuzații de fraudă, la câteva zile după ce Fox News și alte surse mass-media l-au proiectat pe democratul Joe Biden drept câștigător.

În ciuda faptului că Joe Biden a fost declarat victorios, inclusiv în Pennsylvania și Nevada, rezultatele nu au fost încă validate, iar republicanii, inclusiv liderul majorității din Senat, Mitch McConnell, apără dreptul lui Trump de a iniția toate procedurile legale pentru verificarea veridicității procesului electoral.

"Dacă s-au produs nereguli majore care ar afecta rezultatul, atunci fiecare american ar dori să fie scoase la lumină", a spus McConnell în fața Senatului. „Dacă democrații se simt încrezători că nu au avut loc nereguli, nu ar trebui să aibă niciun motiv să se teamă de un control suplimentar. Avem instrumentele și instituțiile pentru a răspunde oricăror probleme”, a mai precizat acesta, informează FoxNews.


sursa:https://www.dcnews.ro/republicanii-se-aliniaza-in-spatele-lui-trump-daca-au-fost-corecti-democratii-nu-pot-refuza-o-ancheta_783479.htm

Rudy Giuliani aruncă BOMBA: Veți fi șocați !

 


Fostul primar al New Yorkului și actualul avocat al lui Donald Trump, Rudy Giuliani, lansează noi informații privitoare la procesele intentate de Donald Trump. Iată ce spune.

„Ieri, echipa lui Trump a intentat un proces pentru invalidarea a sute de mii de urne frauduloase din districtul de vest al Michigan.

Mai întâi Pennsylvania, apoi Michigan vor merge la Trump.

Rezultatele oficiale vor fi publicate AZI. Veți fi șocați !“


sursa:https://www.dcnews.ro/rudy-giuliani-arunca-bomba-veti-fi-socati_783487.html

Lipsă de cvorum la „Fără penali”

 


UPDATE Alianța USR PLUS cere organizarea unui nou plen, joi, exclusiv pentru votarea inițiativei „Fără penali în funcții publice”, după ce ședința de miercuri a fost închisă din lipsă de cvorum.

„După mascarada de astăzi de la Senat, orchestrată de PSD și PNL, Alianța USR PLUS cere președinților celor două partide, Marcel Ciolacu și Ludovic Orban, să susțină convocarea de urgență a Biroului Permanent al Senatului, care să decidă, la rândul lui, organizarea unei ședințe de plen, joi, dedicată exclusiv votării inițiativei cetățenești . Doar așa vor dovedi președinții PSD și PNL că, dincolo de declarațiile publice, vor într-adevăr reformarea clasei politice prin eliminarea penalilor din funcțiile publice. Altfel, afirmațiile lor rămân simple declarații de campanie”, transmite USR-PLUS.

„Astăzi (miercuri – n.r.), am avut dovada, încă o dată, cum PSD și PNL mimează interesul și preocuparea pentru această inițiativă, dar, de fapt, folosesc toate tertipurile posibile pentru a nu se ajunge la acest vot fundamental pentru România. PSD a refuzat, practic, să admită posibilitatea votului telefonic, deși acest tip de vot a fost folosit de Senat în ultimele luni fără niciun fel de problemă. Au inventat în această dimineață obligativitatea unui vot fizic, ceea ce făcea imposibilă atingerea pragului minim de voturi necesare – 90”, afirmă Dan Barna, copreședintele USR PLUS.

Potrivit Alianței, dacă PSD nu s-ar fi opus folosirii votului telefonic, iar senatorii PNL nu ar fi boicotat ședința de plen, inițiativa cetățenească „Fără penali în funcții publice”, pentru care au semnat peste 1 milion de români, ar fi putut fi votată.
„Mai există o șansă, ca ea să fie votată mâine, astfel încât să poată fi organizat referendumul pentru revizuirea Constituției odată cu alegerile parlamentare din 6 decembrie, lucru pe care și-l doresc românii și care ar fi și de bun simț economic, din perspectiva crizei economice provocate de pandemia COVID-19. Dacă nu va fi convocată joi o ședință de plen cu un singur punct pe ordinea de zi, aprobarea inițiativei cetățenești, va fi evident că nici PSD, nici PNL nu vor referendum Fără penali pe 6 decembrie, dar nu vor nici să recunoască acest lucru. Așa că se fac că vor, exact ca la eliminarea pensiilor speciale. Ne facem că facem, pentru că e un subiect sensibil, dar în realitate pensiile rămân. Pentru USR PLUS, lupta continuă, nu s-a terminat. Inițiativa „Fără penali în funcții publice” trebuie să devină realitate și nu vom renunța până când ea nu va fi transpusă în Constituție”, conchid reprezentanții USR

UPDATE Ședința Senatului a fost închisă de Robert Cazanciuc din lipsă de cvorum, după ce senatorii USR și PNL au refuzat să intre în sala de plen. USR a cerut acceptarea votului prin telefon, iar liberalii au spus că nu vor ca PSD să aibă din nou majoritate în Biroul Permanent.
„Avem un singur lider prezent în plen, Radu Oprea de la PSD. L-am văzut și pe dl. Fenechiu (Daniel Fenechiu, liderul senatorilor PNL – n.r.), dar nu mai este. Din necesarul de 68 și-au înregistrat prezența 58. Constat că nu avem cvorum și declar ședința închisă”, a spus președintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc.

„#festivalulmagariilor. PNL + USR + UDMR nu sunt, iarăși, la serviciu… Sfidarea românilor plătitori ai salariilor distinșilor senatori atinge noi cote… Probabil nu se vor opri aici”, a scris pe Facebook senatorul PSD Lucian Romașcanu.

Senatorii USR au anunțat că nu vor participa la ședința de plen în care se discută inițiativa „Fără penali”, dacă nu se acceptă votul prin telefon, potrivit liderului Uniunii, Dan Barna: „Nu vom participa la această mascaradă, pentru că nu există nicio șansă să se adune cele 90 de voturi”.

Pe ordinea de zi a plenului Senatului se aflau numirea unor noi secretari ai Biroului Permanent al Senatului, cererea de reexaminare a legii care prevedea că Legislativul decide data alegerilor parlamentare, precum și inițiativa „Fără penali în funcții publice”.

Liberalii nu vor participa la ședința de plen a Senatului, susținând că social-democrații vor din nou majoritatea în Biroul Permanent pentru a „pune pe ordinea de zi toate atrocitățile de proiecte pe care le visează noapte”, după cum a afirmat Alina Gorghiu.

„Senatorii PNL au refuzat să gireze prin prezența la plenul Senatului această majoritate toxică a PSD. Motiv pentru care astăzi am decis să nu participăm, să nu girăm acest plen fizic pe care PSD l-a convocat având doar două motive. PSD dorește să schimbe componența Biroului Permanent pentru a avea din nou majoritatea singuri să poată pune pe ordinea de zi toate atrocitățile de proiecte pe care le visează noaptea și doresc acest plen pentru a putea respinge cererea de reexaminare formulată de președintele României pe proiectul care prevede amânarea alegerilor parlamentare”, spune senatorul PNL Alina Gorghiu.

Ea face un apel la senatorii celorlalte partide „să nu cadă în capcana PSD”.

„Îi rugăm să nu participe la acest plen fizic pentru că PSD nu are altceva în cap decât conservarea unor privilegii pentru parlamentarii lor încă trei luni de zile”, adaugă Gorghiu.

Ea spune că există și două excepții pentru care senatorii PNL vor intra în sala de plen pentru a vota punctual: inițiativa „Fără penali în funcții publice”, pentru a vota ”pentru”, precum și pentru legea care prevede amânarea alegerilor locale, pentru a vota „împotrivă”.

Senatul are miercuri pe agendă proiectul USR PLUS Fără penali în funcţii publice. Reprezentanţii Alianţei ar vrea ca inițiativa să fie supusă ulterior unui referendum odată cu alegerile parlamentare din șase decembrie.

Robert Cazanciuc a declarat că PSD susține inițiativa.

„În momentul de față aveți o altă conducere a Partidului Social Democrat, aveți o altă decizie politică, aveți alte liste de parlamentari. Suntem într-o cu totul și cu totul altă situație PSD. Așa cum am făcut și la Camera Deputaților, și la Senat vom vota inițiativa Fără Penali în funții publice. Pe listele parlamentare de azi ale PSD nu se găsește nici măcar o persoană măcar trimisă în judecată, nu condamnată, așa cum cere inițiativa”, spune Robert Cazanciuc.

Social-democratul fusese întrebat de ce în prezent PSD susține inițiativa „Fără penali în funcții publice”, dar în urmă cu trei ani era împotrivă.

„Poate fi discutat (proiectul -n.r.) în plen și fără raport. Decizia liderilor a fost unanimă de a discuta acest proiect și fără raport. Bineînțeles că se poate vota. Dacă această inițiativă va întruni numărul de voturi necesar va merge la CCR pentru examinare de conformitate. Curtea are cinci zile pentru a examina, iar referendumul se poate organiza în ultima duminică a celor 30 de zile prevăzute de Legea referendumului. Parlamentarii PSD vor fi astăzi la vot PSD are 59 de senatori. Ca această inițiativă să treacă are nevoie de 90 de voturi. Așteptăm ca toți colegii noștri să fie prezenți pentru a vota în raport cu declarațiile politice”, adaugă Cazanciuc.

Decizia liderilor grupurilor parlamentare din Senat a fost de a face un plen fizic, nu online.

sursa:https://www.cotidianul.ro/liberalii-boicoteaza-sedinta-de-plen-a-senatului/

”Băncile pot să vă blocheze conturile și banii aflați acolo” – comentariu de Gheorghe Piperea

 


Lucha libre este un tip special de distracție a mexicanilor, un fel de wrestling, dar mai penibil decât cel american, pentru că luptătorii ”liberi” poartă măști haioase și sunt grași (nu chiar atât de grași ca luptătorii de sumo, dar totuși…).

Cam asta fac ”autoritățile” noastre pandemice – lucha libre.

Închid școlile, teatrele, cinematografele, cafenelele, pun milițieni sub acoperire să urmărească răspândacii virusului (aka, adolescenții și tinerii care nu stau naiba închiși în case după ora 22, ca să ”socializeze” digital), și lucrurile se îmbunătățesc din ce în ce mai rău – de la 600 de cazuri pe zi la deschiderea școlilor, în 14 septembrie (pentru a fi re-închise după alegerile locale), numărul infectărilor zilnice a ”scăzut” la 10 mii … Dacă vedeți uși rupte, pereți înfundați, geamuri sparte pe acasă ori dacă auziți zgomote stridente și bizare prin case, nu vă speriați, e fiul/fiica voastră, care are căderi psihice din motive de însingurare și ”distanțare socială” de prieteni și colegi. Dacă sesizați că fiul/fiica voastră nu mai reușește să scrie, de mână sau la tastatură, mai mult de o pagină coerentă, nu vă temeți, digitalizarea nu conține zahăr. Sau, mă rog, poate că ar fi cazul să începeți să vă temeți, eu știu …

Aceeași “luptători liberi” închid piețele agroalimentare, interzic târgurile de Crăciun, hăituiesc babe care ies pe stradă, lângă piața (că înăuntru nu e voie), ca să vândă/cumpere ceea ce nu se poate vinde/cumpăra în supermarket (chintesența siguranței, unde nu te poți infecta nici dacă te înghesui cu alți 1000 de inși). Dacă vedeți că apar zeci de mii de șomeri în prag de iarnă, că țăranii se vor limita, de la anul, să practice agricultură de subzistență, că școlile și grădinițele private vor da faliment (și nu vă mai puteți trimite copiii acolo, ci numai la școlile publice, alea pe care le detestați, unde lucrează oameni plătiți cu salarii de mizerie, de natură a-i obliga fie la practicarea meditațiilor, fie la părăsirea țării), nu vă temeți, guvernul ”liberal” va arunca din elicopter bani de salvare, smurdificați. Sau, mă rog, poate ar fi cazul să vă temeți, căci banii aceea nu vin gratis, cineva trebuie să îi restituie, cu dobânzi astronomice (voi, copiii, nepoții voștri…).

Ca și în cazul wrestrilngului (american sau mexican, nu prea contează), există cineva care profită de pe urma spectacolului – televiziunile, publisherii, promoterii etc.

Mai ”interesant” este că, în umbră zace un inamic feroce, capitalistul de supraveghere, în alianță cu serviciile secrete.

Aveți convingerea că sunteți liberi să faceți ce vreți cu banii și bunurile voastre, că proprietatea asupra acestora vă sunt garantate de Constituție și de CEDO?

Mai gândiți-vă.

Uite aici câteva hinturi (ca să mă exprim în slang corporatist):

-sub cuvânt că trebuie să vă actualizați datele cu caracter personal, băncile pot să vă blocheze conturile și banii aflați acolo (indiferent că e vorba de economii sau de venituri curente, pe care nu le puteți încasa decât prin bănci, că așa e în ”capitalismul” monopolist și rentier); ca să ce? ca să fiți supravegheați, pentru că toți sunteți suspecți de spălare de bani, terorism, corupție, evaziune fiscală, așa cum toți sunteți suspecți de coronavirus (notă – nu v-a spus Arafat că faptul în sine de a nu avea simptome vă face să fiți suspecți de a avea … simptome?)

-sub cuvânt că vă respectă intimitatea și dreptul de proprietate asupra datelor voastre cu caracter personal, orice entitate comercială, orice publicație, orice portal, orice pagină de socializare sau canal de live streaming, vă cere permanent acceptul de prelucrare a acestor date, ca o condiție pentru accesul pe platforma digitală respectivă – nu dați click pe ”accept”, nu aveți acces; mai mult chiar, toată lumea din domeniu vă anunță elegant că utilizeaza cookies (umbre ale voastre pe internet, pe baza cărora deveniți materie primă pentru predicțiile comportamentale scump vândute de Big Tech publicitarilor și comercianților de la care vă faceți achizițiile); din acest punct de vedere, celebra GDPR este un mega bullshit, creație perfectă a idioților utili din birocrație, care vine mănușă capitaliștilor de supraveghere, pentru că acum pot susține în fața instanțelor că v-au transformat în materie primă pentru că voi v-ați dat acordul

-sub masca preocupării pentru siguranța și sănătatea voastră, Big Pharma și birocrația medicală plătită/sponsorizată regește de Big Pharma, v-au introdus într-un uriaș program de telemedicină, testare permanentă, vaccinare obligatorie și supraveghere medicală, program care vă face pe toți suspecți de boală și de intenția de a-i îmbolnăvi pe ceilalți; nu știu dacă ați observat, dar nu mai aveți dreptul la sănătate și viață privată, ci obligația de a fi sănătos; cu ștampila de suspect pe frunte, veți avea toate ”șansele” ca sistemul de rating social (care nu vine de la chinezi, ci de la gafam; chinezii doar l-au adaptat culturii lor, supușeniei lor tradiționale) să vă excludă social, chiar dacă acum aveți impresia că sunteți safe în corporația în care sunteți, la modul real, o simplă albină lucrătoare.

Hai, la muncă digitală, că avem treabă.

sursa:https://www.cotidianul.ro/mexican-wrestling-comentariu-de-gheorghe-piperea/

Cocoașa sensibilă a președintelui Iohannis

 


Președintele României are un instrument, un organ, o parte din corp care îi semnalează pericolul, anormalul, efortul și cu ajutorul căruia, în același timp, măsoară grade, grame, kilograme, procente sau milioane de lei și euro. Instrumentul (organul) său de măsură și control, adică spatele, mai pe românește cocoașa, îi dictează ce și cum și cînd este bine. Îi comandă sau sugerează și cînd își asumă responsabilități prea mari, și cînd ceva nu este în regulă pe scena politică. Pe cocoașa sa prezidențială, Klaus Iohannis simte presiunea situației, amenințarea și, cu ea, detectează inovația sau nivelul amenințării PSD. Cu ajutorul ei, măsoară, la gram, legitimitatea Parlamentului și eficiența Guvernului și tot cu ajutorul ei stabilește, cu precizie, cine trebuie schimbat, trimis, desemnat sau cercetat de binom. Ce mai, în cazul nostru, cocoașa președintelui este un soi de aparat critic, de spate organoleptico-politic, care îl ajută să funcționeze în parametri normali.

La ultima sa apariție publică, bazată pe două perioade de gîndire, am observat funcția cocoașei ca organ de măsură și control al societății. O perioadă a fost dedicată pandemiei și cealaltă alegerilor din Moldova. Pe acestea din urmă, cocoașa prezidențială nu le-a sesizat decît după apariția candidatei Maia Sandu în vîrful dealului de la Chișinău. Ca să nu fie de rîsul sau de fluieratul moldovenilor de peste Prut și din țară, președintele a dedicat două minute si treizeci și patru de secunde pasului enorm făcut de Maia Sandu și evenimentului de la Chișinău. Cam atît a știut, cam atît a zis!

În prima perioadă a discursului său de opt minute, Klaus Iohannis a vorbit despre pandemie. Nu avem ce face pînă la apariția vaccinului. Doar să recurgem la măsuri din ce în ce mai severe. Cocoașa sa sensibilă și la virusuri i-a semnalat că țara are două probleme. Pandemia și PSD! Așa arată peisajul românesc privit din Dealul Cotrocenilor, deși, dinspre Bărăgan și dinspre Brașov și Constanța, cine are ochi să vadă și cocoașă să măsoare traiul tot mai dificil, poate vedea că România are, într-adevăr, două probleme. Numai că ele sunt pandemia și Klaus Iohannis! Organul popular (nu spatele și nu cocoașa!) numit bunul simț începe să le spună oamenilor că principala problemă a țării este chiar președintele ei. Adică domnul Cocoșilă, cel mai rigid, arogant și infatuat personaj de la Coana Leana încoace. Și, amîndoi, la fel de mono-mentali!

După cele opt minute de discurs încropit și fără substanță, președintele României i-a invitat pe jurnaliști la clasica sa „distracție”. Aceștia au fost invitați să-i strecoare pe rînd bățul întrebărilor printre gratii pentru ca el să revină cu elan la subiectul său preferat – PSD-ul. Și, din cînd în cînd, pentru a bolmoji răspunsuri pe seama diferenței grosolane de atitudine față de hipermarcheturi și față de piețele agro-alimentare!
Ce contează! Cocoșilă merge mai departe!

sursa:https://www.cotidianul.ro/cocoasa-sensibila-a-presedintelui-iohannis/

ONU critică România

 


Șase Raportori ai Organizației Națiunilor Unite au solicitat Guvernului să dea explicații la Geneva despre asigurarea educației pe tema egalității și identității de gen în școli și universități și pe tema accesului elevilor la educație sexuală comprehensivă pentru copii, adolescenți și tineri.

Clarificările sunt cerute în contextul în care Parlamentul României a adoptat două propuneri legislative controversate. Este vorba de propunerea care elimină prevederile privind accesul la educație sexuală din Legea privind protecția și promovarea drepturilor copilului nr. 272/2004, și de propunerea care interzice discuțiile despre gen și identitate de gen în școli, licee, universități și programe de formare profesională.

Prima propunere legislativă a fost transmisă Senatului spre reexaminare de către președintele României, iar a doua va fi discutată pentru a treia oară într-o ședință închisă a Curții Constituționale în data de 18 noiembrie.

„Interpelarea transmisă Guvernului Orban accentuează faptul că ambele propuneri au consecințe extrem de grave în educație, în condițiile în care sarcinile la adolescente, infecțiile cu transmitere sexuală, discriminarea și violența bazată pe gen, dar și stigmatizarea și marginalizarea persoanelor lesbiene, gay, bisexuale și transgender rămâne la un nivel ridicat. Mai mult, poziția Raportorilor ONU demonstrează că aceste prevederi încalcă drepturile femeilor și persoanelor transgender și angajamentele internaționale ale României, inclusiv Convenția de la Istanbul”, se arată într-un comunicat transmis, miercuri, de Accept.

Raportorii spun că își exprimă îngrijorarea cu privire la faptul că proiectele de lege propuse sunt incompatibile cu principiul non-discriminării coroborat cu dreptul la educație și dreptul la cel mai înalt standard de sănătate fizică și mentală care poate fi atins, inclusiv sănătatea sexuală și reproductivă, prin refuzul accesului la informare și educație.

Aceștia sunt, de asemenea, îngrijorați de faptul că sancționarea oricărei persoane care predă despre gen, egalitatea de gen și identitatea de gen pare să reprezinte o încălcare nejustificată a drepturilor sale la libertatea de opinie și de exprimare, precum și a libertății sale academice.

„Ne îngrijorează faptul că, dacă ar fi adoptate, proiectele de lege ar încălca nu numai o serie de dispoziții din Constituția României, enumerate mai sus, ci și principiile internaționale ale drepturilor omului”, scriu Raportorii.
Raportorii ONU cer Guvernului Orban să explice măsurile luate pentru a se asigura că toate persoanele și grupurile au acces la educație sexuală comprehensivă, inclusiv informații non-discriminatorii, bazate pe dovezi exacte din punct de vedere științific și adecvate vârstei, cu privire la toate aspectele sănătății sexuale și reproductive, inclusiv diversitatea identităților sau expresiilor de gen. De asemenea, solicită Guvernului să furnizeze informații cu privire la măsurile luate pentru a proteja persoanele trans împotriva violenței și discriminării în instituțiile educaționale, inclusiv împotriva bullying-ului, hărțuirii, stigmatizării și ostracizării.

„Intervenția Raportorilor ONU arată cât de grav este derapajul legislativ al Parlamentului României. Ura față de persoane transgender, femei și accesul la informații corecte, științifice, despre sănătate și sexualitate determină un grup restrâns de parlamentari să facă asemenea propuneri legislative, înghițite pe nemestecate de majoritatea parlamentarilor, dezinteresați de situația femeilor și a persoanelor transgender. Curtea Constituțională, Președintele României și Parlamentul au obligația să respingă ambele propuneri legislative și să repare acest derapaj”, a declarat Teodora Roseti, directoare executivă a Asociației ACCEPT.

Semnatarii au solicitat Guvernului să transmită îngrijorările lor la CCR. Aceștia sunt: Koumbou Boly Barry, Raportor special pentru dreptul la educație, Irene Khan, Raportor special privind promovarea și protecția dreptului la libertatea de opinie și de exprimare, Tlaleng Mofokeng, Raportor special privind dreptul oricărei persoane la accesul la cel mai înalt standard de sănătate fizică și mentală pe care îl poate atinge, Victor Madrigal-Borloz, Expert independent privind protecția împotriva violenței și discriminării bazate pe orientarea sexuală și identitatea de gen, Dubravka Simonovic, Raportor special privind violența împotriva femeilor, cauzele și consecințele acesteia și Elizabeth Broderick, Președinte-raportor al Grupului de Lucru pentru discriminarea femeilor și fetelor.

sursa:https://www.cotidianul.ro/sase-raportori-onu-critica-romania/

Vladimir Găitan ne-a părăsit !

 


Actorul Vladimir Găitan a murit la vârsta de 73 de ani. Decesul marelui actor a fost anunțat pe Fb de Nicolae Călugărița.

De asemenea, colegul său, Vlad Rădescu a scris pe Facebook că „Vladimir Găitan a trecut dincolo și a lăsat teatrul și filmul românesc, pe noi toți, mult mai singuri… Condoleanțe familiei care trece prin momente atât de grele. Adio, Duțu!”.

Decesul a survenit marți seară, 10 noiembrie, precizează Realitatea Plus.

Teodosiu: Ne spunea că simte că o să ne părăsească

Valentin Teodosiu, colegul regretatului Vladimir Găitan, a declarat pentru Realitatea Plus că „am aflat cu 15 secunde înainte să mă sunați, dar nu mi s-a confirmat. Bănuiesc totuși că e adevărat. (…) A fost un om plin de umor, uneori poate prea sarcastic. De multă vreme ne spunea că simte că o să ne părăsească. A fost un mare actor, un profesionist”. 

„Din păcate s-a stins. Ne stingem generație după generație. Vreau să spun că Duțu Găitan s-a chinuit foarte mult cu boala”, a subliniat Valentin Teodosiu, precizând că „avea un cancer limfatic. Bănuia că-l are de la Cernobîl.”

Vladimir Găitan a primit, în 2002, „Ordinul Național Serviciul Credincios, în grad de Cavaler”, pentru devotamentul și harul artistic.

Actorul a devenit cunoscut după rolul din Reconstituirea, din 1968.

sursa:https://www.cotidianul.ro/a-murit-vladimir-gaitan/

Raed Arafat: Ce ne așteaptă de Crăciun

 


Secretarul de stat Raed Arafat spune că cei care invită persoane din familia lărgită în casele lor pentru a petrece sărbătorile de iarnă se supun unui risc suplimentar la infectarea cu coronavirus, dar subliniază că autorităţile pot reglementa conduita în spaţiile publice, nu şi în casele oamenilor.

”Nu vor fi sărbători ca altădată, nu putem să ne aşteptăm la sărbători ca şi în decembrie 2019. Limitele generale le ştim deja: masca cred că va fi şi atunci,  distanţarea va fi şi atunci, limitele la activităţile în spaţii închise vor fi şi atunci, cel mai probabil. Dacă vor fi alte măsuri, asta nu am cum să prezic de acum, dar important e să sesizăm cu toţii că nu avem să avem o sărbătoare similară cu cea din 2019. (…) Vom fi în mijlocul pandemiei valul 2, să zicem şi vom şi fi şi cu risc că dacă nu respectăm regulile să ne trezim cu o creştere în ianuarie februarie. Încă vom fi în timpul iernii, care este sezonul preferat de acest virus”, a declarat Raed Arafat, marţi seară, la Digi 24.

Arafat a explicat că ”fără îndoială” transmiterea virusului este accentuată acasă, iar dacă se invită persoane cu care nu se locuieşte în mod frecvent, riscul creşte.

Întrebat dacă Crăciunul se va face în familie, Arafat a spus: ”În familie înseamnă între oamenii care stau în aceeaşi casă. În familie lărgită, înseamnă să vină şi alţii la tine, ţi-ai asumat imediat un risc. Nu putem intra în casele oamenilor să spunem ce să facă. Asta  e pe răspunderea lor. Dacă tu vrei să sărbătoreşti cu încă două, trei familii ţi-ai crescut riscul mult de a te infecta şi de a lua virusul de undeva, că nu bănuiesc că o să stai în  noaptea de Crăciun cu mască. Modul cum îţi organizezi masa de Crăciun, dacă aduci mai multă lume care stă în alte zone riscul de transmitere e mult mai mare şi vulnerabilitatea e mai mare. În final, fiecare calculează riscul pe care vrea să şi-l asume”.

Şeful DSU a precizat că autorităţile încearcă să reducă riscul de transmitere în spaţiile publice, dar că pot da doar sfaturi privind conduita în spaţiul personal, iar în acest caz fiecare trebuie să conştientizeze riscurile la care se expune.

sursa:https://www.cotidianul.ro/arafat-explica-ce-ne-asteapta-de-craciun/

Iohannis vinde pielea ursului din pădure

 


Vaccinul nu există, nimeni nu știe când va apărea, dar Klaus Iohannis îl vinde deja românilor, acuză Călin Popescu Tăriceanu, referindu-se la declarațiile președintelui României despre vaccinarea împotriva coronavirusului.

„Dl Iohannis greșește! Există alternativă la închiderea țării! Există alternativă la vaccinul care nu există! Această soluție este testarea masivă și constantă a populației! Cei infectați se izolează și cei sănătoși merg mai departe! Doar așa putem ține țara deschisă și nu vom aglomera spitalele!
Adevărul este că dl Iohannis continuă să ne vândă iluzii în speranța că vom uita de măsurile absurde pe care le-au luat. A terminat cu fondurile europene pentru că a văzut că nu am sărit la fenta aceea!
Acum are o altă temă: vaccinarea anti covid-19! Vaccinul nu există, nimeni nu știe când va apărea, dar dl Iohannis îl vinde deja românilor! Mobilizează oameni, ține ședințe inutile în saloanele de la Cotroceni și mai ales iese în conferințe de presă la ore de maximă audiență ca să spună…nimic!
Dle Iohannis, până la vaccin ce ne spuneți despre școlile închise, despre piețele închise, despre teatre, despre biserici, despre restaurante, despre oamenii care au rămas pe drumuri? Sau despre spitalele pe care le țineți închise pentru bolnavii cronici? Ne interesează și vaccinul care poate apare la anul, dar ne doare mai mult ziua de azi și cea de mâine!”, a scris Tăriceanu pe pagina sa de Facebook.
Klaus Iohannis a reluat din nou marți, în conferința de la Cotroceni, tema vaccinării anti-Covid, deși nimeni nu știe când un astfel de vaccin va fi validat sută la sută.

„Veștile privind apariția cât mai rapidă a unui vaccin sunt destul de bune în acest moment, dar trebuie să rămânem în continuare realiști și să înțelegem că mai sunt încă de parcurs câteva etape până la vaccinarea propriu-zisă.

Din fericire, grație mecanismului european din care face parte, România va beneficia în mod echitabil de aceste vaccinuri.

Avem deja o strategie de vaccinare anti-COVID și sunt stabilite obiectivele și activitățile pentru implementarea acestora.

Am discutat astăzi și despre posibilitățile de stocare și distribuție pentru diferite tipuri de vaccinuri și am stabilit instituțiile responsabile în acest sens. Precizez din nou că de vaccin va beneficia inițial personalul, tot personalul din domeniul sănătății și persoanele cu cel mai mare risc de a face forme severe de boală.

Este esențial să avem o bună comunicare a tuturor măsurilor atât către personalul medical, cât și către cetățeni.

De aceea, cred că o campanie de vaccinare anti-COVID bine organizată, planificată și comunicată eficient ne va da șansa de a ne reîntoarce mai repede la normalitatea pe care ne-o dorim cu toții!”, a spus președintele în conferința de la Palatul Cotroceni.

sursa:https://www.cotidianul.ro/iohannis-vinde-pielea-ursului-din-padure/