9.06.2021

Trupul neînsuflețit al lui Ion Caramitru a fost depus la Teatrul Național din București. Averea uriașă lăsată în urmă

 


Trupul neînsuflețit al actorului Ion Caramitru a fost depus la Teatrul Național din București. Cunoscuții directorului TNB pot merge să-și ia rămas bun de la el.

Ion Caramitru era internat de o lună la Spitalul Elias din Bucureşti, unde medicii i-ar fi descoperit o infecţie în sânge. Directorul TNB a murit duminică, la vârsta de 79 de ani.

Zilele acestea, actorul Ion Caramitru trebuia să se afle la Iași pentru a participa la Festivalul Serile Filmului Românesc (SFR), însă, cauza problemelor medicale, actorul a lipsit de la eveniment.

Averea lăsată în urmă de Ion Caramitru

Averea imensă lăsată în urmă de Ion Caramitru. Artistul a reușit să strângă o avere uriașă de-a lungul carierei, fiind considerat unul dintre cei mai bogați actori din România. Acesta încasa o pensie lunară de 2.600 de lei, iar din 2005 fusese desemnat directorul Teatrului Național din Capitală, unde mai primea încă 61.532 lei anual. Din drepturile de autor și alte colaborări, Ion Caramitru mai încasa în jur de 213.894 lei.

un teren de 1074 mp la Moieciu de Sus, județul Brașov.

un apartament de vacanță 48,16 mp).

o casă de vacanță (328 mp).

trei apartamente și un garaj.

două mașini: un VW Tiguan (2012), un Peuget 307 (2007).

mobilă brâncovenească: 8.000 – 10.000 de euro.

tablouri: 6.000 – 8.000 de euro.

colecție de icoane: 8.000 – 10.000 de euro.

statuete și obiecte mici: 3.000 – 4.000 de euro.

23 de conturi bancare: 3.213.700 de lei (circa 679.429 de euro) și 121.000 de euro.

salariu: 101.007 lei (8.417 lei/lună).

pensie 72.822 lei (6.068 de lei/lună).

drepturi de autor, activități artistice: 568.601.lei.

Caramitru, decorat de regina Elisabeta a Marii Britanii 

Ion Caramitru s-a născut în Bucureşti, la 9 martie 1942, într-o familie de aromâni – mama născută lângă Salonic, într-un sat numit Gramatica, iar tatăl în partea albaneză a oraşului Korcea, de religie creştin ortodoxă. Este absolvent al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică „Ion Luca Caragiale” Bucureşti (promoţia 1964), scrie Agerpres.

A fost actor şi regizor al Teatrului „Lucia Sturza Bulandara” (din 1965), fiind, în perioada 1990-1993, şi director general al acestei instituţii. A interpretat peste 60 de roluri în piese de Shakespeare, Cehov, Pirandello, Buchner, Bernard Shaw, Alfred de Musset, Suto Andras, Rolf Hochhuth şi alţii. A interpretat roluri principale în 40 de filme. Era preşedintele Uniunii Teatrale din România de la înfiinţarea acesteia, la 15 februarie 1990.

Printre cele mai reușite rolulri se numără și cel din Liceenii. Caramitru l-a interpretat aici pe dirigintele clasei a X-a B, profesorul de filozofie Mihai Gavrilescu, poreclit de elevi „Socrate”.

În lunga sa carieră teatrală şi cinematografică a fost recompensat cu numeroase premii şi distincţii. Premii teatrale: în 1975, 1979, 1981 şi 1985 a fost desemnat „Cel mai bun actor al anului”. Premii pentru film: Premiul revistei „Cinema” pentru interpretare (1976); Premiul Asociaţiei Cineaştilor (1980); Premiul special al juriului pentru rolul principal din filmul „Luchian” la Festivalul Naţional al Filmului de la Costineşti (1984).

A fost decorat, în 1995, de regina Elisabeta a Marii Britanii cu titlul de „Cavaler de Onoare al Ordinului Imperiului Britanic”. În 2008 a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Arte „George Enescu” din Iaşi.

În zilele de 21 şi 22 decembrie 1989, Caramitru s-a numărat printre conducătorii manifestaţiilor anticeauşiste din Bucureşti. La 22 decembrie 1989, în fruntea unei coloane de manifestanţi, a pătruns în clădirea Televiziunii Române, fiind primul care a anunţat pe postul naţional de televiziune înlăturarea dictaturii.

La 11 decembrie 1996 este desemnat ministru al Culturii, odată cu învestirea Guvernului Victor Ciorbea. Era, la acea dată, neînregimentat politic. Ulterior, se înscrie în PNŢCD. În Cabinetele prezidate de Radu Vasile şi Mugur Isărescu a deţinut acelaşi portofoliu până la sfârşitul anului 2000.

În 2007, Ion Caramitru a montat spectacolul opera-teatru „Tragedia lui Carmen”, în varianta lui Peter Brook şi Marius Constant, după opera lui Bizet, a cărui premieră a avut loc la Sibiu, în curtea interioară a Muzeului de Istorie.

A regizat spectacolul „Evgheni Oneghin”, de Piotr Ilici Ceaikovski, care a fost pus în scenă pe 22 martie 2009 la Opera Naţională Bucureşti, la 14 ani după ce marele actor a regizat această operă în Irlanda.

În anul 2008, din nou pe scena Teatrului Național. În anul 2008, Ion Caramitru revine pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, la 44 de ani de la debutul său, care s-a produs chiar aici. Interpretează rolul titular în piesa „Eduard al III-lea” de Shakespeare, în regia lui Alexandru Tocilescu şi scenografia lui Dragoş Buhagiar. De asemenea, semnează regia uneia dintre premierele stagiunii 2008-2009 a TNB – „Şapte dintr-o lovitură”, montare după o piesa scrisă de Lia Bugnar, special pentru cei şapte tineri actori recent angajaţi la Teatrul Naţional.

„Party In The Park” cu ȘTEFAN BĂNICĂ pe 25 septembrie la Grădina de Vară Herăstrău

 


ȘTEFAN BĂNICĂ revine în fața publicului, cu un nou concert derulat sub titulatura sugestivă "Party In The Park!" Show-ul toamnei se va desfășura pe 25 septembrie la Grădina de Vară Herăstrău a Teatrului Constantin Tănase. Bucuria reîntâlnirii cu publicul va fi celebrată în ritm de Rock’n’Roll, cu hituri unul și unul.

„Party In The Park” e un concept muzical pe care vreau să-l începem în această perioadă în care o seară în parc poate fi petrecută într-o atmosferă relaxată, cu familia sau cu prietenii, unde vreau să cântăm, să dansăm, să râdem împreună și, timp de aproape două ore, să uităm de orice grijă. Abia astept să ne revedem față în față pe 25 septembrie!” – a declarat Stefan Bănică.

Ștefan Bănică este deja familiarizat cu Grădina de Vară Herăstrău din perioada verii, când a urcat pe scenă în dublu-rol, în piesa de teatru „La Pulce“. Pe 25 septembrie va fi însă prima dată când scena din inima parcului va găzdui o producție de anvergura unui concert Ștefan Bănică. Cei prezenți se vor bucura de un mix de hituri lansate de-a lungul anilor de Ștefan și de un show pe cinste. ȘTEFAN BĂNICĂ și ai săi Rock’n’Roll Band și The 50s vor aduce din nou pe scenă refrenele de care v-a fost dor și concertul pe care îl așteptați de multă vreme! Invitații surpriză vor completa programul unei seri ce vă va merge la suflet.

Actor, compozitor, interpret, regizor, personalitate tv, producator, cu o carieră de peste 35 de ani, Ștefan Bănică a deschis drumul producțiilor muzicale de amploare din Romania.

Adevărat recordman în materie de audiență, Ștefan Bănică a stabilit performanță după performanță de-a lungul carierei muzicale: concertele sale de Craciun, devenite adevărată tradiție, sunt cea mai longevivă și complexă producție muzicală a unui artist român și s-au desfășurat de 76 de ori cu casa închisă.

Cu 16 albume de autor, premiate cu 6 discuri de aur și 2 de platină, zeci de videoclipuri muzicale, peste 30 de roluri în film și teatru, Stefan Bănică este unul din cei mai prolifici performeri din România și un exemplu de profesionalism și versatilitate artistică.

Bilete pentru concertul „Party In The Park“ se găsesc pe: Ticketstore.ro, BLT.ro, mySTAGE.ro, Iabilet.ro, Eventim. Detalii pe Facebook: Wonder Theatre și Cortina AG.

Masca redevine obligatorie în apropiere unităţilor de învăţământ din Bucureşti la început de an şcolar

 


Începutul de an şcolar vine cu noi reguli anti-COVID-19 în Bucureşti. Autorităţile iau în calcul reintroducerea obligativităţii purtării măştilor de protecţie în jurul şcolilor şi în alte spaţii aglomerate din Capitală.

Masca redevine obligatorie în apropiere unităţilor de învăţământ din Bucureşti la început de an şcolar. Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă se reuneşte miercuri într-o şedinţă în care se va discuta despre introducerea obligativităţii purtării măştii de protecţie pe o rază de 50 sau 100 de metri în jurul şcolilor, a anunţat luni prefectul Capitalei, Alin Stoica.

„Luăm în calcul reintroducerea măsurii privind purtarea măştii pe o rază de 50 de metri în jurul unităţilor de învăţământ. Va fi o hotărâre CMBSU. Expiră ultima hotărâre, cred că miercuri, şi atunci va trebui să luăm o nouă hotărâre de prelungire a măsurilor şi şi vom introduce şi obligativitatea purtăţii măştilor, începând cu 13 septembrie, de când începe şcoala”, spunea prefectul Capitalei, Alin Stoica.

În acelaşi timp, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat recent că Bucureștiul ar putea să atingă pragul de 6 la mie în a doua jumătate a lunii octombrie, acesta fiind scenariul în care școlile trec în regim online două săptămâni.

Sorin Cîmpeanu a precizat că acest scenariu este plauzibil dacă ritmul vaccinării nu va crește.

”În acest ritm, dacă nu înțelegem importanța vaccinării, este posibil ca și Bucureștiul să ajungă în a doua jumătate a lunii octombrie la 6 la mie. A nu se confunda atingerea pragului cu carantina”, a spus Cîmpeanu.

Stelian Ion, despre Cîţu : ”Aşteaptă lumină din altă parte”

 


Fostul ministru al Justiţiei Stelian Ion spune despre premierul Florin Cîţu că este un conducător "foarte slab", adăugând că l-a văzut pe acesta cum "dă telefoane în momente-cheie şi aşteaptă lumină din altă parte".

„Premierul Florin Cîţu este un pseudo-lider, nu este un lider, este un conducător foarte slab. E problema celor din PNL ce conducător îşi aleg, nu ne interesează pe noi, dar când vorbim de Guvernul României este clar că nu-i aparţin toate deciziile şi stă mai mult pe telefon să se consulte. Cu cine se consultă ar trebui să îl întrebaţi pe domnia sa, dar am observat că nu are autonomie, aşteaptă tot timpul indicaţii preţioase de la alţii şi este un lider foarte slab”, a declarat Stelian Ion, la Digi24.

„L-am văzut cum în momente-cheie se retrage, dă telefoane, şi aşteaptă lumină din altă parte. Momente-cheie când sunt puse pe ordinea de zi chestiuni fierbinţi cu PNDL – ‘Anghel Saligny’, (…) au mai fost şi altele de-a lungul timpului. Timp de opt luni am stat alături şi, dacă la început am avut toată încrederea şi au fost momente în care a existat deschiderea aceasta, pe măsură ce am văzut că nu-şi respectă angajamentele şi nu respectă promisiunile pe care le dă faţă de USR-PLUS, mi-a fost tot mai clar că nu e partener cu care se poate continua”, a spus fostul ministru al Justiţiei.

Actorul Ion Caramitru s-a stins, duminică seară, la vârsta de 79 de ani

 


Actorul s-a stins din viață,  pe patul Spitalului Elias, unde era internat de pe 10 august. Zilele acestea, actorul Ion Caramitru trebuia să se afle la Iași pentru a participa la Festivalul Serile Filmului Românesc (SFR). Din cauza problemelor medicale, actorul a lipsit de la eveniment.

Ion Caramitru s-a născut în Bucureşti, la 9 martie 1942, într-o familie de aromâni – mama născută lângă Salonic, într-un sat numit Gramatica, iar tatăl în partea albaneză a oraşului Korcea, de religie creştin ortodoxă. Este absolvent al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din Bucureşti (promoţia 1964), scrie Agerpres.

A fost actor şi regizor al Teatrului „Lucia Sturza Bulandara” (din 1965), fiind, în perioada 1990-1993, şi director general al acestei instituţii. A interpretat peste 60 de roluri în piese de Shakespeare, Cehov, Pirandello, Buchner, Bernard Shaw, Alfred de Musset, Suto Andras, Rolf Hochhuth şi alţii. A interpretat roluri principale în 40 de filme. Era preşedintele Uniunii Teatrale din România de la înfiinţarea acesteia, la 15 februarie 1990.

Printre cele mai reușite roluri se numără și cel din Liceenii. Caramitru l-a interpretat aici pe dirigintele clasei a X-a B, profesorul de filozofie Mihai Gavrilescu, poreclit de elevi „Socrate”.

În lunga sa carieră teatrală şi cinematografică a fost recompensat cu numeroase premii şi distincţii. Premii teatrale: în 1975, 1979, 1981 şi 1985 a fost desemnat „Cel mai bun actor al anului”. Premii pentru film: Premiul revistei „Cinema” pentru interpretare (1976); Premiul Asociaţiei Cineaştilor (1980); Premiul special al juriului pentru rolul principal din filmul „Luchian” la Festivalul Naţional al Filmului de la Costineşti (1984).

A fost decorat, în 1995, de regina Elisabeta a Marii Britanii cu titlul de „Cavaler de Onoare al Ordinului Imperiului Britanic”. În 2008 a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Arte „George Enescu” din Iaşi.

În zilele de 21 şi 22 decembrie 1989, Caramitru s-a numărat printre conducătorii manifestaţiilor anticeauşiste din Bucureşti. La 22 decembrie 1989, în fruntea unei coloane de manifestanţi, a pătruns în clădirea Televiziunii Române, fiind primul care a anunţat pe postul naţional de televiziune înlăturarea dictaturii.

La 11 decembrie 1996 este desemnat ministru al Culturii, odată cu învestirea Guvernului Victor Ciorbea. Era, la acea dată, neînregimentat politic. Ulterior, se înscrie în PNŢCD. În Cabinetele prezidate de Radu Vasile şi Mugur Isărescu a deţinut acelaşi portofoliu până la sfârşitul anului 2000.

În 2007, Ion Caramitru a montat spectacolul opera-teatru „Tragedia lui Carmen”, în varianta lui Peter Brook şi Marius Constant, după opera lui Bizet, a cărui premieră a avut loc la Sibiu, în curtea interioară a Muzeului de Istorie.

A regizat spectacolul „Evgheni Oneghin”, de Piotr Ilici Ceaikovski, care a fost pus în scenă pe 22 martie 2009 la Opera Naţională Bucureşti, la 14 ani după ce marele actor a regizat această operă în Irlanda.

În anul 2008, din nou pe scena Teatrului Național. În anul 2008, Ion Caramitru revine pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, la 44 de ani de la debutul său, care s-a produs chiar aici. Interpretează rolul titular în piesa „Eduard al III-lea” de Shakespeare, în regia lui Alexandru Tocilescu şi scenografia lui Dragoş Buhagiar. De asemenea, semnează regia uneia dintre premierele stagiunii 2008-2009 a TNB – „Şapte dintr-o lovitură”, montare după o piesa scrisă de Lia Bugnar, special pentru cei şapte tineri actori recent angajaţi la Teatrul Naţional.

”TERAPIA” sărbătorește 100 de ani de știință, cercetare și inovație în slujba oamenilor și a vieții

 


MI SE PARE CIUDAT să vorbești despre ”cercetare în slujba oamenilor și a vieții”, când ”știința” de doi ani de zile, NU a fost în stare să descopere ceva care să trateze ”un amărât de covid”, pentru a îmbunătăți viața oamenilor. Nu vă este jenă să vorbiți despre ”în slujba oamenilor și a vieții”, când de DOI ANI de zile, în România, MOR MII de OAMENI din cauza ”covidului” sau realitatea este alta de fapt ?

Terapia - o companie SUN PHARMA, cel mai mare producător de medicamente din România, anunță lansarea unei ample campanii aniversare, denumită simbolic „De 100 de ani împreună pentru oameni, pentru viață”, prin care marchează celebrarea a 100 de ani de prezenţă neîntreruptă pe piața farmaceutică locală. Campania care se va desfășura în mediile TV, radio, print și online vine să reconfirme continuitatea și angajamentul companiei Terapia de a aduce știința, tehnologia și inovația aproape de oameni, pentru o viață mai bună.

Devotament și inovație încă din 1921. Misiunea de a îmbunătăţi calitatea vieţii oamenilor, care a început într-un mic laborator farmaceutic la Cluj-Napoca, în 1921, a fost elementul esenţial care a contribuit la inovaţiile companiei, din ultimii 100 de ani și care a transformat Terapia în cea mai importantă companie de medicamente generice și produse OTC din România.

În cronologia dezvoltării companiei, repere importante sunt consemnarea primului export de produse, în anul 1952, precum și punerea în funcțiune la începutul anilor 1960 a primei secții de sinteză organică de medicamente din România care a produs Cloramfenicol, un medicament care la acea vreme puține țari îl fabricau.

Anul 1991 marchează începutul istoriei moderne a companiei, Terapia devenind societate comercială pe acțiuni, iar în 1996 o companie privată adaptată nevoilor de sănătate ale românilor.

Terapia a trecut printr-o altă transformare importantă pentru evoluția sa, în anul 2015, atunci când s-a alăturat grupului SUN PHARMA, a patra cea mai mare companie farmaceutică de produse generice și specializate din lume și liderul pieței farmaceutice din India, în care se fabrică peste 2.000 de medicamente inovative, generice și OTC ce se regăsesc în peste 100 de țări

100 de ani de știință, cercetare și inovație în fiecare medicament Terapia. Accentul pus de companie pe inovarea continuă a dus la extinderea și îmbunătățirea constantă a gamei de produse. Astfel, de un secol, Terapia a reușit să aducă o contribuție esențială în viața oamenilor prin medicamentele pe care le-a produs și care astăzi sunt consacrate pentru eficiența lor de generații: de la lansarea celui mai popular brand românesc Faringosept® în 1963, la apariția produsului care i-a ferit pe români de palpitații din 1987 – Aspacardin®, până la dezvoltarea în urmă cu 20 de ani a celui mai bine vândut medicament din România (în unități terapeutice)1: Aspenter®.

De asemenea, dorința de a găsi cele mai avansate soluții pentru un viitor mai sănătos și pentru o calitate a vieții mai bună a făcut din Terapia o companie receptivă la progresul tehnologic, iar în acest sens investițiile au fost orientate în mod constant spre modernizarea secțiilor de producție și alinierea standardelor de calitate în conformitate cu cele mai înalte norme europene.

În prezent, Terapia utilizează eficace cele zece decenii de experiență pentru a dezvolta medicamente inovatoare și eficiente pentru menținerea sănătății – și nu are nicio intenție să se oprească aici. Astăzi, compania deține în portofoliul său peste 300 de forme farmaceutice, ce acoperă o gama largă de arii terapeutice, produce anual 93 de milioane de cutii de medicamente și exportă preparate farmaceutice în 25 de ţări.

Cu un portofoliu de neegalat, atât din punct de vedere al tehnologiilor de fabricație precum și al calității produselor, cu performanțe dovedite în timp, la 100 de ani de activitate Terapia – o companie SUN PHARMA se regăsește pe poziția de lider în segmentul medicamentelor generice și OTC2, fiind totodată una dintre cele mai inovatoare și longevive mărci din industria farmaceutică din România.

2021, an de centenar Terapia. În an centenar, Terapia își bazează acțiunile aniversare ale brandului pe misiunea care a ajutat la construcția acestuia, aducând și mai multă inovație prin lansarea primei terapii biologice dezvoltate de companie, sub brandul ILUMETRI® (tildrakizumab). Noul produs pentru tratarea pacienților adulți cu psoriazis demonstrează încă o dată, în mod incontestabil, implicarea şi forţa inovativă a companiei Terapia.

Vremurile s-au schimbat, misiunea Terapia a rămas aceeași. Tot în contextul aniversării, Terapia lansează și un spot construit în jurul sloganului “De 100 de ani împreună pentru oameni, pentru viață”. Spotul campaniei aniversare transpune modul în care Terapia a ținut mereu pasul cu vremurile, prin inovație, pentru a fi tot timpul alături de generații întregi de oameni prin soluții adaptate nevoilor de sănătate, deopotrivă pentru probleme vechi dar și pentru cele aduse de „vremurile noi”.

Acțiuni de pionierat atinse în premieră, în țară, de către Terapia. În anul 1999, Terapia a marcat o premieră pentru industria farmaceutică locală atunci când a devenit primul deținător al unui Certificat de bună practică de fabricaţie (GMP) emis în România de Agenţia Naţională a Medicamentului, pentru produse medicamentoase de uz uman.

Terapia a infiintat, de asemenea, in premiera, în 2002, primul Centru de Studii Clinice de Bioechivalență, care dispunea de o unitate clinică proprie, cu personal calificat.

În plus, Terapia s-a remarcat și prin acreditările dobândite de-a lungul timpului, fiind prima companie din România care a obținut certificarea GLP (Good Laboratory Practice – Certificat de Buna Practica de Laborator) și GCP (Good Clinical Practice – Certificat de Buna Practica Clinica) în anul 2003, din partea Agenției Naționale a Medicamentului.

Terapia, o companie SUN PHARMA, este cel mai mare producător de medicamente din România (Cegedim, IQVIA, unități, 2020; KeysFin, valoare, 2021). Din luna martie 2015, a devenit parte a Sun Pharma, o organizație bazată pe cercetare și dezvoltare care reunește 42 de situri de producție, în care se fabrică peste 2.000 de medicamente inovative, generice si OTC ce sunt distribuite în peste 100 de țări, prin implicarea a mai mult de 32.000 de angajați la nivel global.