3.15.2021

Germania SUSPENDĂ VACCINAREA cu AstraZeneca din cauza problemelor de coagulare

 


O nouă lovitură pentru AstraZeneca. Germania a anunţat că suspendă vaccinarea populaţiei cu serul dezvoltat de compania britanică din cauza problemelor de coagulare.

Anunţul a fost făcut, astăzi, de Ministerul Federal al Sănătăţii, după ce Institutul Paul Ehrlich (n.r. Institutul federal german pentru vaccinuri și biomedicină) a recomandat investigaţii amănunţite în ceea ce înseamnă reacţiile adverse depistate după vaccinarea cu AstraZeneca.

Iniţial, în Germania au fost raportate mai multe cazuri de tromboze în legătură cu vaccinarea.

Tot astăzi, Olanda a decis suspendarea, cel puţin până la 29 martie, vaccinării cu AstraZeneca.

Autorităţile olandeze spun că măsura, care va dura până cel puțin pe 29 martie, are caracter de precauție. Guvernul acestei ţări menţionează că decizia vine în urma rapoartelor din Danemarca și Norvegia cu privire la posibile efecte secundare grave.

În România există un dosar penal instrumentat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu în care procurorii fac cercetări în cazul bărbatului care a murit după ce a fost vaccinat cu AstraZeneca.

Răspunsul oficial al companiei AstraZeneca, după cazurile de tromboză depistate după vaccinare

"Urmare a îngrijorărilor recente ridicate în legătură cu evenimentele trombotice, AstraZeneca dorește să ofere reasigurarea cu privire la siguranța vaccinului COVID-19, pe baza dovezilor clare științifice. Siguranța este de o importanță capitală, iar compania monitorizează continuu datele de siguranța a vaccinului.

O analiză atentă a tuturor datelor disponibile privind siguranța de la peste 17 milioane de persoane vaccinate în Uniunea Europeană (UE) și Marea Britanie cu vaccin COVID-19 AstraZeneca nu a evidențiat un risc crescut de embolie pulmonară, tromboză venoasă profundă (TVP) sau trombocitopenie, în niciun grup definit de vârstă, sex, lot sau o anumită țară.

Până în prezent în UE și Marea Britanie, au existat 15 evenimente de TVP și 22 de evenimente de embolie pulmonară raportate în rândul persoanelor cărora li s-a administrat vaccinul, conform numărului de cazuri pe care Compania le-a primit pana la 8 martie. Acestea reprezintă un număr mult mai mic decât cel așteptat să se întâmple în mod natural la o populație generală de această dimensiune și este similar cu cel înregistrat în cazul altor vaccinuri COVID-19 autorizate. Raportul lunar de siguranță va fi făcut public pe site-ul Agenției Europene pentru Medicamente în săptămâna următoare, în conformitate cu măsuri excepționale de transparență pentru COVID-19.

Mai mult, în studiile clinice, chiar dacă numărul evenimentelor trombotice înregistrate a fost mic, acestea au fost mai mici în grupul vaccinat. De asemenea, nu au existat dovezi de creștere a sângerării la peste 60.000 de participanți înrolați.

Ann Taylor, Chief Medical Officer, a declarat: 'Aproximativ 17 milioane de persoane din UE și Marea Britanie au primit pana acum vaccinul nostru, iar numărul cazurilor de rapoarte de cheaguri de sânge în acest grup este mai mic decât sutele de cazuri așteptate in populația generală. Natura pandemiei a condus la o atenție sporită a fiecărui caz individual raportat și mergem dincolo de practicile standard pentru monitorizarea siguranței medicamentelor autorizate în raportarea evenimentelor de vaccinare, pentru a asigura siguranța publică'.

În ceea ce privește calitatea, nu există probleme confirmate legate de niciun lot de vaccin utilizat în toată Europa sau în restul lumii. Testare suplimentară a fost și este efectuată de noi înșine dar și independent de către autoritățile sanitare europene și niciuna dintre aceste re-testări nu au arătat motive de îngrijorare. În timpul producției vaccinului, peste 60 de teste de calitate sunt efectuate de AstraZeneca, partenerii săi și de peste 20 de laboratoare independente de testare. Toate testele trebuie să îndeplinească criterii stricte pentru controlul calității, iar aceste date sunt trimise autorităților de reglementare din fiecare țară sau regiune pentru examinare independentă înainte ca orice lot să poată fi eliberat în țări.

Siguranța publicului va fi întotdeauna pe primul loc. Compania are aceasta problema sub o analiză atentă, iar dovezile disponibile nu confirmă faptul că vaccinul este cauza. Pentru a depăși pandemia, este important ca oamenii să fie vaccinați atunci când sunt invitați să facă acest lucru", se arată în răspunsul oficial al companiei AstraZeneca.

sursa:https://www.antena3.ro/coronavirus/germania-suspenda-vaccinare-astrazeneca-coagulare-596011.html

VATICANUL NU binecuvântează căsătoriile între persoane de ACELAȘI SEX

 


Vaticanul a transmis, luni, că Biserica Catolică nu va binecuvânta căsătoriile între persoane de același sex, într-un comunicat ferm, aprobat de Papa Francisc.

Conform CNN, Sfântul Scaun a explicat decizia cu o argumentație lungă, spunând că homosexualitatea este „o alegere”, este păcătoasă și „nu poate fi recunoscută drept aliniată obiectiv” la planurile lui Dumnezeu. Poziția Vaticanului nu va face decât să dezamăgească milioane de creștini catolici homosexuali din întreaga lume.

„Binecuvântarea uniunilor homosexuale nu poate fi considerată licită”, se arată în comunicatul Congregației pentru Doctrina Credinței. Dumnezeu „nu poate și nu va binecuvânta un păcat”. Chiar dacă Papa Francisc a fost lăudat pentru tonul călduros folosit în legătură cu comunitatea LGBT, acesta a aprobat comunicatul.


sursa:https://www.dcnews.ro/vaticanul-nu-binecuvanteaza-casatoriile-intre-persoane-de-acelasi-sex_807811.html

Bulgaria redeschide sezonul turistic. Pentru străini va fi introdus așa-zisul coridor verde

 


Bulgaria redeschide sezonul turistic din 1 mai, dar cu condiția regimului de carantină.

Pentru turiștii străini care ajung în Bulgaria, va fi introdus așa-zisul coridor verde. Asta înseamnă că în vacanță în Bulgaria vor putea merge persoanele care s-au vindecat recent de COVID-19 și au anticorpi, care s-au vaccinat, precum și cei care prezintă un test PCR negativ.

În Bulgaria, unde s-au înregistrat peste 278.000 de infectări cu noul coronavirus,  a fost instituită situație de urgență până în 30 aprilie.  

Recent, și autoritățile din Grecia au anunțat că intenționează să redeschidă sectorul turistic din 1 mai. Decizia finală va fi luată în funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice din ţară. Până acum, în Grecia au fost confirmate peste 220 de mii de cazuri de COVID - 19, potrivit Publika. 


sursa:https://www.dcnews.ro/bulgaria-redeschide-sezonul-turistic-pentru-straini-va-fi-introdus-asa-zisul-coridor-verde_807814.html

Savaliuc : ”De ce te grăbești să te vaccinezi, românule ? NU vaccinul te vindecă, ci medicamentația”.

 


Reputatul investigator a trecut prin boală, chiar printr-o formă gravă, a tras niște învățăminte și a cercetat – acum vine cu niște concluzii dure: ”Incompetența și iresponsabilitatea, amestecate uneori cu ticăloșia, mustesc la toate nivelurile !”

Revenit după ce a trecut printr-o formă destul de grea de COVID-19, Răzvan Savaliuc pune în fața românilor o problemă cheie: ”De ce te grăbești să te vaccinezi, românule ? De frică ?”

Într-un excelent editorial intitulat semnificativ ”Gândesc, deci sunt “terorist”, Răzvan Savaliuc consideră că singurul motiv pertinent pentru vaccinare este ”ca să poți călători, ca să eviți carantinarea”.

”Dar dacă doar frica e motivul, de ce nu stai o clipă să cugeți românule, dacă merită să te supui unui experiment medical, care ți-ar putea cauza mai multe daune decât beneficii?”, întreabă Savaliuc, completând – ”asta sunt la momentul actual vaccinurile Pfizer și Moderna - niște experimente genetice”.

Cunoscutul investigator consideră că Pfizer și Moderna ”nu sunt doar experimente prin faptul ca nu au fost suficient testate, și folosesc o tehnologie care nu s-a mai aplicat la oameni - ci pentru că intervin genetic în organismul uman, cu efecte care încă nu pot fi cuantificate pe termen mediu și lung”.

Savaliuc subliniază că o simpla analiză generală relevă câteva aspecte grave:

- vaccinurile nu previn răspândirea virusului Covid 19 -  ”chiar dacă te-ai vaccinat, poți purta virusul și să-l împrăștii la alții ca oricare nevaccinat”, fapt constatat la multe persoane;

- vaccinurile nu garantează că nu te vei îmbolnăvi de Covid 19 spune Savaliuc subliniind că, ”dimpotrivă, vei putea lua boala ca și până acum”. Pe de altă parte – ”dacă te încălzește că unii iți spun că, vaccinat fiind, nu vei mai face forme severe ale bolii, ci doar forme ușoare, atunci vaccinează-te romanul, acesta poate fi un motiv”;

- vaccinurile ”nu sunt deloc sigure”, punctează Savaliuc, dovada fiind chiar AstraZeneca ”scos (suspendat) din o grămadă de state europene pe motiv de efecte secundare periculoase, deși celelalte vaccinuri, Pfizer și Moderna, după știința mea, au mai multe efecte secundare nedorite, dar de asta nu se va vorbi prea mult prin presă, că nu s-a dat OK european”.

- vaccinurile ”ți le faci pe propria răspundere și dacă cineva va muri sau va rămâne cu sechele pe viată, producătorii de vaccinuri nu poartă nicio răspundere, căci au primit imunitate de la Uniunea Europeană”;

Ori, conchide Savaliuc, așa stând lucrurile, ”care ar fi rațiunea pentru care ar trebui să ne vaccinam cu produse experimentale genetice, care nu sunt sigure?”.

Investigatorul aduce ca argument chiar ”Strategia UE privind vaccinurile împotriva Covid 19”, emisă la Bruxelles la 17.06.2020, pe care puțini români o cunosc. documentul integral AICI

Ori, ce găsim în document, Savaliuc citează chiar de pe prima pagina: “Găsirea unui vaccin împotriva COVID-19 este însă deosebit de dificilă dată fiind urgența situației. Pentru a se dezvolta un vaccin este nevoie, de regula, de peste 10 ani”.

Reacția jurnalistului e firească: ”Îmi spune și mie cineva cum e posibil ca la un virus nou apărut, să se găsească vaccinuri în doar 6 luni ? Puse pe piață cu “aprobarea provizorie” a Agenției Europene a Medicamentului, fără să se parcurgă perioada normală de testare de minim doi ani?”.

”Toate statele UE, ca la un ordin, scot bani din visterie să plătească aceste vaccinuri, pe contract, înainte ca ele să apară?”, întreabă uimit Savaliuc, aducând aminte că la noi, în România, ”nici nu apăruseră vaccinurile fizic, și președintele Klaus Iohannis ne mințea că “vaccinurile sunt sigure””.

Uite că nu sunt, replică Savaliuc – în cazul AstraZeneca faptul e dovedit, iar per total ”deja sunt o grămadă de morți”.

Alte pasaje edificatoare din Strategia UE privind vaccinurile împotriva Covid 19 relevă aspecte scandaloase:

-”decizia de elaborare și punere pe piață a unor vaccinuri – despre care chiar UE recunoaște că nu poate fi produs în mai puțin de 10 ani – a fost luată de niște politicieni de la Bruxelles”, iar Savaliuc subliniază tăios – ”Credeți că ei nu au proștii lor, așa cum îi avem și noi pe ai noștri? Incompetența și iresponsabilitatea, amestecate uneori cu ticăloșia, mustesc la toate nivelurile!”

- UE a pus niște miliarde de euro bune pe masă ”și a invitat niște companii farmaceutice să elaboreze vaccinuri, încălcând toate normele medicale privind siguranța medicamentelor pe motiv de “curaj” și “asumare de riscuri””.

Ori, în această situație, Savaliuc pune problema că, în fața unei decizii politice - cine primea aprobare să vaccineze întreaga Uniune Europeana, și nu numai, ”avea în față un profit de zeci de miliarde de euro” - mai ales că UE ”a oferit imunitate penală și civilă producătorilor de vaccinuri”.

Altfel spus – ”Afacerea lumii, fără nici un risc!”, conchide Savaliuc.

Ei bine, acum investigatorul ajunge la o parte la fel de interesantă - de ce Uniunea Europeana ”nu a găsit înțelept să investească niște miliarde în găsirea unei medicamentații (ieftine și) eficiente împotriva virusului?”.

”De pildă să luam o pastilă, două și să scăpăm de Covid? Cum se întâmplă de exemplu în India (și nu scrie nimeni)”, arată Savaliuc, punctând – ”De ce s-a ales doar calea vaccinurilor genetice? Ce se urmărește oare prin administrarea lor?”.

Ca o concluzie a analizei sale, Savaliuc îi invită din nou pe români ”să aveți “olecuță de răbdare”, cum se zice în popor”.

”Părerea mea e să nu credeți niciun mesaj de genul “vaccinurile sunt sigure”, căci nu sunt. Părerea mea e să nu acceptați niciun vaccin genetic de tip ARN Mesager și să mai așteptați până apar vaccinurile clasice (cele cu administrare de viruși inactivi)”, scrie Savaliuc, subliniind ”Altfel faceți totul pe riscul propriu, așa cum sunteți puși să semnați la vaccinare țidula cu așa-zisul “consimțământ informat”, moment din care “ura și la gară”, orice vi s-ar întâmplă”.

Totul a fost perfect gândit – consideră reputatul jurnalist de investigații.

În privința acuzațiilor “anti-vaccinist terorist”, conform ”scurt circuitelor mintale ale premierului Florin Cîțu, personaj care face praf economia și ne duce în prăpastie”, Savaliuc dă replica: ”Adevărul e că nu vreau să fiu luat de prost și nu vreau să ajungem să fim obligați prin lege să ne injectam cu niște substanțe experimentale, pentru care nu răspunde nimeni”.

”Am senzația că afacerea cu vaccinurile (despre care cred că în curând ni se va spune că sunt inutile) nu va mai ține mult. Cel puțin în privința celor genetice...”, scrie Savaliuc, subliniind că ”în toata lumea avem zilnic proteste de amploare”.

Răzvan Savaliuc consideră că putem vorbi deja de ”o Revoltă Mondială împotriva măsurilor aberante, care nu mai au nimic de a face cu protecția împotriva unei pandemii, ci mai degrabă cu încercarea de manipulare și control a maselor, de încălcare brutală a Drepturilor Omului”.

Încă un aspect final – așa cum am precizat, Răzvan Savaliuc a fost bolnav de COVID, nu a avut o formă ușoară și chiar el mărturisește: ”Am avut Covid, am trecut prin spitale, și am simțit cum acționează acest virus”.

Ei bine, tocmai în urma acestei experiențe, Savaliuc spune ferm: ”NU vaccinul te vindecă, ci medicamentația”.

”Este de neînțeles pentru mine de ce Guvernul României a băgat atâtea milioane de euro în media, pentru a exacerba campania de vaccinare, dar nu acționează deloc pentru găsirea unei medicamentații eficiente, pe care oricine să și-o permită - și pe care să și-o poată procura de la farmacie și administra în fazele ușoare și medii de Covid, ca în cazul oricărei răceli sau gripe...”, încheie Savaliuc, conchizând ”România nu știe altceva decât să facă campanie la vaccinurile genetice”.

Întreaga analiză o puteți citi pe ”Lumea Justiției”.

sursa:https://m.ro.sputnik.md/analytics/20210315/33985085/Savaliuc-revine-n-for--mesaj-incendiar-despre-vaccinare-Nu-acceptai-s-fii-proti.html

Ultima ocazie pentru amânarea plății creditelor ! De marți, zile grele

 


Astăzi expiră termenul până la care consumatorii pot trimite cereri de amânare a plății ratelor pentru cel mult 9 luni, potrivit moratoriilor legislative. Din solicitările transmise de consumatori către Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB) pot fi observate o serie de probleme cu care aceștia deja se confruntă și care s-ar putea amplifica în perioada următoare. „Dacă ar fi să anticipăm ce urmează după perioada în care consumatorii au avut posibilitatea de a solicita amânarea ratelor, putem spune că băncile ar trebui să fie pregătite pentru multe situații în care consumatorii nu vor putea să-și respecte obligațiile de plată conform noilor grafice de rambursare, chiar dacă au beneficiat de amânarea plății acestor rate. 

Între cererile transmise CSALB sunt cazuri în care consumatorii solicită băncilor amânarea ratelor peste termenul maxim de 9 luni, motivând că situația lor financiară nu s-a îmbunătățit. Alții cer întreruperea procesului de amânare a plății ratelor după ce au estimat o înrăutățire a situației lor viitoare, generată de costurile amânării. CSALB a primit până acum aproximativ 250 de cereri în care consumatorii au solicitat, printre altele, și amânarea plății ratelor ca urmare a dificultăților financiare generate de pandemie, dar și găsirea unor soluții în plus pentru depășirea dificultăților financiare, nu doar o simplă amânare la plată. Pe de altă parte, primim în continuare și multe cereri care vizează scoaterea consumatorilor din Biroul de Credit (n.n. 534 de cereri în 2020 și 112 în 2021), semn că mulți consumatori vor să solicite noi împrumuturi și nu se consideră afectați de pandemie. 

Așa cum am mai spus, fiind vorba de o legislație specială, astfel de cereri sunt clasate într-o majoritate covârșitoare, ca urmare a refuzului băncilor de a intra într-o astfel de conciliere. Recomandarea noastră către consumatori, mai ales că astăzi este și Ziua Mondială a drepturilor consumatorilor, este să se informeze temeinic înainte de a lua orice decizie care implică finanțele personale. Pe site-ul nostru am creat o pagină nouă în care vor găsi simplificate toate metodele prin care pot trimite cereri de negociere cu băncile”, spune Alexandru Păunescu, Președintele Colegiului de Coordonare al CSALB.

Chiar dacă puteau obține amânarea ratelor printr-o solicitare direct către bancă, unii consumatori s-au adresat CSALB și au obținut beneficii în plus datorită negocierii. Sunt și consumatori care nu se încadrau în condițiile cerute de reglementările în domeniu (din cauza restanțelor sau atingerii pragului maxim de 9 luni), dar au găsit o rezolvare cu ajutorul conciliatorilor Centrului. ”Am beneficiat anul trecut de o amânare de 9 luni, dar nu mi-am revenit pentru că am intrat în șomaj. Din fericire, doamna conciliator Camelia Popa a reușit să convingă banca să îmi acorde prelungirea duratei de derulare a creditului cu 10 luni și o perioadă de grație de șase luni, timp în care voi plăti doar 280 de lei rata. În plus, dobânda mi s-a redus cu 1,5 puncte procentuale, ceea ce face ca după perioada de grație rata mea să scadă de la 750 de lei la 610 lei până la încheierea creditului. Sunt foarte mulțumit, mai ales că totul a fost nu rapid, ci foarte rapid, în doar câteva zile de discuții la telefon! Practic, soluția propusă de conciliator e cea mai bună pentru mine în acest moment, susține Vasile Tarnovietchi, din Satu Mare.

Nicu Marin, din Brașov explică situația sa: ”Veniturile mele sunt 100% din turism și am ajuns în situația să nu îmi mai pot plăti ratele din cauza pandemiei. Am obținut o restructurare a creditului și chiar dacă perioada de returnare a împrumutului a crescut, pe mine mă ajută foarte mult faptul că rata a scăzut de la 1.200 de lei până la 660 de lei. Mă interesează mai puțin cât plătesc la final și mai mult să îmi rezolv problema de moment și să pot suporta rata. Mai târziu o să-mi revin, poate fac o plată anticipată. Doamna conciliator Roxana Mustățea a ținut legătura cu banca și a găsit foarte repede soluția. CSALB este o inițiativă excelentă, mai ales că mi-am rezolvat problema bine, repede și gratis.” La rândul său, Daniel Bălan, spune că este foarte mulțumit, chiar dacă nu a obținut tot ce a cerut. ”Domnul conciliator Septimiu Stoica a obținut o amânare de 12 luni a ratelor, iar banca a acceptat ca după această perioadă să mențină și rata pe care o aveam anterior amânării. Eu cerusem și o diminuare a dobânzii cu 1-2 puncte procentuale, dar nu au fost de acord. Din fericire, în cele 12 luni plătesc doar dobânda, iar rata este de doar 320 de lei, după care revin la vechea rată de 1.000 de lei pe lună. Chiar dacă s-a prelungit durata de rambursare, nu îmi va crește rata. Am văzut că mulți oameni se plâng că vor plăti mai mult după amânare, însă eu, din fericire, am reușit să-mi mențin vechea rată. A mers foarte repede, mi-au trimis documentele pe mail, le-am semnat, sunt foarte mulțumit”

Ce spun conciliatorii

Camelia Popa, conciliator, spune că din cazurile pe care le-a soluționat, după această perioadă de amânare, se impun măsuri de restructurare a creditelor, cel puțin în cazul consumatorilor care nu au depășit în cele nouă luni problemele financiare. ”Sunt mulți care se află încă în șomaj și cred că în perioada următoare, timp de aproximativ un an, va fi un aflux de consumatori care vor cere o restructurare a creditelor cu scopul de a diminua rata lunară. Comercianții ar trebui să se pregătească pentru solicitări de acest fel la care pot răspunde prin eliminarea unor comisioane sau reducerea marjei de dobândă. Chiar dacă se va ajunge la situația în care consumatorul să plătească mai multă dobândă la finalul creditului, mulți vor opta pentru asta în schimbul diminuării ratei lunare. Am observat că mulți consumatori nu au înțeles exact ce presupune amânarea plății ratelor, iar alții nu știau ce să ceară băncii. Probabil cei mai câștigați au fost cei care s-au adresat CSALB și au putut primi explicații de la conciliatorii Centrului”, afirmă Camelia Popa.

Este interesant că unii consumatori, care inițial au văzut doar avantajele amânării ratelor, au revenit asupra deciziei după ce au realizat și costurile implicite, explică Septimiu Stoica, conciliator. ”A fost unul dintre cazurile pe care le-am soluționat. Cred că a fost o oarecare precipitare a oamenilor, mai ales că procedura legislativă nu a luat în calcul și opțiunea consumatorilor de a renunța la decizia inițială. Băncile au intrat oarecum într-o inerție a avizării acestor cereri, consumatorii au sperat că rezolvă problema repede, dar efectele s-au agravat în unele cazuri. Din fericire, CSALB și-a dovedit utilitatea încă o dată, mai ales că avem de-a face cu situații particulare, care cereau soluții pe care legiuitorul sau băncile nu le-au putut lua în calcul. Poate că ar fi trebuit imaginate și scenarii pentru astfel de situații, iar oamenii să fie în cunoștință de cauză. 

Totuși, în ultimă instanță, nu totul poate fi prevăzut. Tocmai de aceea rolul CSALB care este capabil să reacționeze și să găsească soluții punctuale, devine vital.

sursa:https://www.cotidianul.ro/ultima-ocazie-pentru-amanarea-platii-creditelor-de-marti-urmeaza-zile-grele/

Oraș băgat în carantină începând de astăzi

 


Oraşul Bragadiru  din Ilfov intră în carantină de luni, de la ora 22,00, pentru o perioadă de 14 zile, a anunțat Prefectura.

„Ca urmare a analizei de risc efectuată de către Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Ilfov şi a avizului Institutului Naţional de Sănătate Publică, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Ilfov a adoptat în şedinţă extraordinară Hotărârea nr. 25 din 14.03.2021 privind propunerea de carantinare a oraşului Bragadiru, propunere înaintată către Centrul Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei în vederea emiterii ordinului Comandantului Acţiunii”, se arată într-un comunicat de presă al Prefecturii.

Şeful DSU, secretarul de stat Raed Arafat, a emis OSDSU nr. 6626 privind instituirea carantinei zonale până la data de 29 martie, ora 22,00.

Potrivit Ordinului șefului DSU pentru instituirea carantinei, în orașul Bragadiru rata de incidență a cazurilor de Covid a fost duminică de 6,46 la mia de locuitori.

Ca urmare, de luni, de la ora 22.00, se instituie carantina pentru o perioadă de 14 zile.

Astfel, se limitează deplasarea persoanelor, care devine permisă doar pe bază de declarație pe proprie răspundere, legitimație de serviciu sau adeverință eliberată de angajator.

De asemenea, este interzisă activitatea cu publicul a restaurantelor și cafenelelor, inchise sau terase, a operatorilor din domeniul jocurilor de noroc, a spectacolelor, dar și a saloanelor de înfrumusețare.

Modelul de declaraţie pe proprie răspundere, hotărârile CJSU Ilfov şi Ordinele Şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă pot fi consultate pe pagina de internet a Instituţiei Prefectului – Judeţul Ilfov: https://if.prefectura.mai.gov.ro/despre-noi/situatii-de-urgenta/.

Măsurile obligatorii pe care trebuie să le respecte toate persoanele care se află permanent în zonă sau care o tranzitează sunt prevăzute în Ordinul şefului DSU.

sursa:https://www.cotidianul.ro/semnal-orasul-intra-in-carantina/

Avocatul Poporului, despre vaccinare: E o impunere ! Îi obligi pe oameni să accepte

 


Avocatul Poporului, Renate Weber, este de părere că vaccinarea împotriva COVID-19 este practic o impunere, pentru că oamenii nu au altă șansă de a avea o viață normală.

Avocatul Poporului, Renate Weber, a declarat duminică, la Antena 3, că niciun angajat nu poate fi condiţionat de angajator să se vaccineze împotriva COVID-19.

”Aceasta este o cerinţă care nu-şi găseşte sub nicio formă suport în legislaţia noastră actuală. Câtă vreme vaccinarea este o chestiune absolut bazată pe consimţământul persoanei, a impune astfel de condiţii este categoric, categoric nu că excesiv, este dincolo de lege. Acum, întrebarea e câţi dintre cei care sunt în astfel de situaţii vor avea curajul să-şi dea angajatorii în judecată, pentru că dacă este un angajator privat nu există altă soluţie”, a declarat Renate Weber duminică seară, la Antena 3. 

Potrivit lui Renate Weber, oamenii sunt obligați să accepte vaccinul anti-COVID, fiind prea multe restricții.

”Nu le dai o altă șansă de a avea p viață cât de cât normală”, a precizat Avocatul Poporului.

sursa:https://www.antena3.ro/actualitate/avocatul-poporului-renate-weber-vaccin-coronavirus-595941.html

Se înmulțesc coincidențele: Decesul unui profesor, după vaccinul AstraZeneca

 


Regiunea Piemont, din nordul Italiei, a decis duminică suspendarea provizorie a administrării vaccinului anti-COVID-19 produs de AstraZeneca, după decesul unui profesor vaccinat cu o zi în urmă, relatează AFP şi Reuters, preluate de Agerpres.

Decizia, ce urmează altora similare luate în unele ţări europene, este o măsură preventivă în aşteptarea rezultatelor analizelor privind lotul de vaccinuri respectiv şi a unei eventuale legături cu decesul semnalat. ”Este un act de extremă prudenţă, în timp ce verificăm dacă există o legătură. Până în prezent nu am avut probleme majore legate de administrarea vaccinurilor anti-COVID-19”, a declarat şeful serviciului regional de sănătate din Piemont, Luigi Genesio Icardi, fără alte detalii privind decesul profesorului.

Italia a oprit joi administrarea dozelor dintr-un lot de vaccinuri anti-COVID-19 produse de AstraZeneca, în urma temerilor privind posibile formări de cheaguri de sânge, după decesul a doi bărbaţi din Sicilia care au fost vaccinaţi recent cu acest ser. Agenţia italiană pentru medicamente (AIFA) a declarat că oprirea vaccinării cu seruri din acel lot este o măsură de precauţie şi că nu a fost stabilită vreo legătură între vaccin şi eventualele ”efecte adverse serioase”.

Austria suspendase anterior şi ea administrarea vaccinurilor dintr-un lot diferit produs de AstraZeneca, după decesul unei persoane diagnosticate cu tromboză multiplă (formarea de cheaguri de sânge).

Între timp, în urma unor temeri similare privind posibile formări de cheaguri de sânge, mai multe ţări europene au decis suspendarea administrării vaccinului AstraZeneca, respectiv Danemarca, Norvegia, Islanda, Bulgaria şi Irlanda.

Dar Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a recomandat joi ”continuarea administrării” vaccinului AstraZeneca, subliniind că la ora actuală nimic nu demonstrează riscul unei coagulări sanguine mai puternice (tromboze) în cazul persoanelor vaccinate cu acest ser, conform constatărilor instituţiei europene numărul tromboemboliilor la persoanele vaccinate nefiind superior celui observat pe ansamblul populaţiei, punct de vedere împărtăşit vineri şi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

sursa:https://www.cotidianul.ro/se-inmultesc-coincidentele-moartea-unui-profesor-dupa-vaccinul-astrazeneca/

De ce miroase a cauciuc ars în Capitală

 


Mister total până acum pentru autorități în privința aerului cu miros greu din mai multe zone ale Capitalei. Vina a fost dată de cele mai multe ori pe centralele de apartament ori pe arderea resturilor vegetale. Duminică, însă, inspectorii de mediu au dat piept cu tradițiile.

E Lăsata Secului, iar localnicii din zonele periurbane sărbătoresc incendiind cauciucuri. În Sintești, Vidra, au fost desfășurate echipaje de jandarmi și inspectori de la Garda de Mediu.

Cei prinși asupra faptului au promis că nu vor repeta fapta.

Imaginile au fost postate de Octavian Berceanu, șeful Gărzii de Mediu: 

„Sunt câteva imagini din teren, din județul Ilfov, unde Garda de Mediu Ilfov, Poliția Română, pompierii și jandarmii au intervenit în această seară. S-a risipit și ceața neagră și petrecăreții, cu sutele, au intrat în case. Din păcate, mirosul puternic încă persistă, cu toate că focurile au fost stinse”, a scris pe Facebook Octavian Berceanu.


sursa:https://www.digi24.ro/stiri/sci-tech/natura-si-mediu/de-ce-miroase-a-cauciuc-ars-in-capitala-garda-de-mediu-a-depistat-sursa-poluarii-1468107

Școlile din București vor funcționa ca și până acum

 


Școlile din Capitală vor funcționa ca și până acum, anunță prefectul Alin Stoica. Este o lămurire cu care acesta a venit după ce au apărut informații potrivit cărora luni ar putea avea loc o ședință în care să se discute despre condițiile în care s-ar putea închide unități de învățământ, ca urmare a creșterii cazurilor de COVID.  

Oficialii din Educație spun că deocamdată, nu se impune măsura suspendării cursurilor, întrucât rata de incidență nu a trecut de 6 la mia de locuitori. Ministrul educației face însă încă o dată apel la respectarea tuturor măsurilor de siguranță.

Capitala a continuat, duminică, să aibă cele mai multe cazuri noi de coronavirus, peste 1.100, practic un sfert din numărul total al cazurilor noi de COVID înregistrate la nivel național în ultimele 24 de ore. Bucureștiul a ajuns la o rată de incidență de 3,98 la 1.000 de locuitori.

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, infirmă zvonurile care spun că autoritățile doresc să închidă școlile în care cursurile se desfășoara față în față. Conform procedurii, DSP propune închiderea unei școli dacă sunt mai multe cazuri de COVD-19 în acea instituție, a explicat Alin Stoica într-o intervenție telefonica la Digi24.

„Nu este programată nicio ședință pentru mâine (luni - n.r.), de altfel, niciodată nu a fost programată o astfel de ședință, nu știu de unde au apărut aceste informații. Nu a existat această discuție niciodată. Săptămâna trecută au fost ședințe de Comitet de Urgență punctuale pentru școli, așa cum prevede și Ordinul comun al Ministerului Educației și Sănătății: în momentul în care apar cazuri de COVID în unele școli, DSP propune suspendarea cursurilor. Lucrurile de genul acesta sunt cotidiene. Se poate întâmpla și mâine, de exemplu, ca DSP să propună închiderea unei școli unde sunt cazuri de COVID, dar acum, în momentul acesta, nu este programată niciun fel de ședință și în niciun caz nu a fost programată vreo ședință prin care să se dispună suspendarea cursurilor pentru toate școlile. Nu! Rămânem în scenariul pe care îl știm cu toții”, a precizat Alin Stoica la Digi24.


sursa:https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/educatie/scolile-din-bucuresti-vor-functiona-ca-si-pana-acum-anunta-prefectul-capitalei-1468048