7.20.2021

Peste o mie de soldați ruși și uzbeci au fost trimiși la granița cu Afganistanul

 


Pe măsură ce talibanii câștigă teren după retragerea americană, forțele din Uzbekistan vor organiza exerciții majore la sfârșitul acestei luni la granița țării lor cu Afganistanul.

BRUXELLES, 20 iul – Sputnik. Rusia a trimis un contingent de menținere a păcii pentru a asista și a însoți trupele din națiunea Asiei Centrale, arată RT.

Comandamentul militar central rus a declarat jurnaliștilor că soldații săi se vor alătura colegilor din Uzbekistan pentru exerciții militare la frontieră, începând din 30 iulie și până în 10 august. Aproximativ 200 de unități rusești de echipament militar, inclusiv suport aerian, precum și personalul de menținere a păcii va participa la exerciții, concepute pentru a asigura integritatea teritorială a țării.

„Acțiunile practice ale exercițiului vor avea loc pe terenul de antrenament Termez din zona care se învecinează cu Afganistanul”, au spus șefii militari. În ultimele săptămâni, situația de securitate din națiunea vecină s-a deteriorat rapid, talibanii - considerat un grup terorist și interzis în Rusia - câștigând teren în urma retragerii planificate a trupelor americane. Președintele SUA, Joe Biden, a ordonat tuturor forțelor țării sale să iasă din Afganistan până la comemorarea a 20 de ani de la atacurile teroriste din 11 septembrie.

Vestea a apărut pe când Rusia se află în proces de planificare a unor exerciții militare separate cu trupe în apropierea Tadjikistanului la începutul lunii august. Potrivit unuia dintre principalii generali ai Moscovei, Alexander Lapin, comandantul districtului militar central al țării, forțele se vor antrena împingând „detașamentele de formațiuni armate ilegale care invadează teritoriul”.

Un număr de grupuri de soldați afgani au căutat refugiu peste graniță în muntele Tadjikistan în ultimele săptămâni, fugind de luptele acerbe cu talibanii. Tadjikistanul este membru al Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), cu sediul la Moscova, un pact de apărare reciprocă care succedă Armatei Roșii a URSS și prin care șase foste republici sovietice își protejează frontierele reciproc. Uzbekistanul a fost anterior un aliat al CSTO, dar s-a retras din grup în 2012.

Generalul colonel Anatoly Sidorov, șeful statului major comun al CSTO, a declarat pentru RT la începutul acestei luni că talibanilor nu li se va permite să organizeze incursiuni în Tadjikistan sau să destabilizeze regiunea și că forțele din statele membre sunt capabile să-și păzească frontierele.

Delegația PSD din Parlamentul European : ”Premierul Cîțu vulnerabilizează România în UE”

 


Delegația PSD din Parlamentul European atrage atenția că, în lupta pentru o funcție politică la nivelul partidului din care face parte, șeful Guvernului României, Florin Cîțu, este dispus să devină o amenințare la adresa libertății presei și o pată neagră pe imaginea României în cadrul Uniunii Europene.

„Respectul pentru libertatea presei și independența instituțiilor statului reprezintă piloni de bază ai statului de drept și, implicit, ai construcției europene din care România face parte. Utilizarea resurselor umane și bugetare din Guvernul unui stat membru, pentru campania electorală internă a unui partid aflat la guvernare, reprezintă un abuz de netolerat. Punctajele de comunicare apărute în presa din România, cu privire la campania lui Florin Cîțu, provenite chiar de la Cancelaria Prim-ministrului, reprezintă o încălcare a legii pentru care vinovatul trebuie să răspundă”, susțin reprezentanții Delegației Române S&D.

Mai mult, oficialii români arată că echipa lui Florin Cîțu, considerat „candidat pentru președinția PNL” în birourile de la Palatul Victoria, o premieră pentru țara noastră, își arată intențiile abuzive prin faptul că punctajele prezentate de mass media dezvăluie și care instituții de presă sunt considerate ostile de consilierii lui Florin Cîțu.

„După ce a împărțit România în bogați și săraci, în vaccinați și nevaccinați, premierul Cîțu împarte acum și mass media în bună și rea, atacul la libertatea presei fiind singurul pe care nu îl pusese încă în scenă. Îi solicităm Prim-ministrului României să renunțe la haina care, în mod evident, îi este prea mare, să își achiziționeze un sediu propriu de campanie, Guvernul fiind al României și nu al candidaților vremelnici la o funcție sau alta și să lase această țară, deocamdată neguvernată, pe mâna unui om dedicat agendei populației și nu a celei de partid. Neasumarea și fuga de răspundere a unui politician care, după câteva zile de tăcere spune că nu știe nimic despre acele documente, deși ele poartă antetul Guvernului României, face ca spectacolul pus în scenă de PNL în această perioadă să lase un gust amar și tot mai multă deziluzie în rândul unei populații abandonate de propria guvernare”, a adăugat Delegația PSD din Parlamentul European.

Eurodeputații PSD consideră că acest nou derapaj se înscrie în lungul șir al abuzurilor succesive practicate de Guvernul Cîțu la adresa statului de drept, exact ca în cazul demiterii neconstituționale a Avocatului Poporului.

Problema șobolanilor a luat amploare. Şobolani morţi, descoperiţi în mâncare la Mehedinţi

 


Un bărbat din Mehedinţi a trăit şocul vieţii lui după ce a găsit doi şobolani morți în mâncarea pe care o cumpărase pentru păsări.

Bărbatul povesteşte că, iniţial, a cumpărat un sac de furaje pentru pui, iar, in interior, a găsit două rozătoare moarte. Nu mare i-a fost uimirea când a mers la magazin, iar marfa i-a fost schimbată, însă şi de aceasta dată, a găsit corpul altui şobolan mort în sacul nou achiziţionat, spune Antena 3.

Mehedinţeanul spune că, deşi a fost şocat de cele petrecute, nu va depune plângere la Protecţia Consumatorului. Astfel, în acest caz, este foarte posibil ca producătorul să scape basma curata din toată această poveste.

Problema şobolanilor din ţara noastră a luat amploare. Adrian Cuculis este dispus să-l dea în judecată pe Nicuşor Dan după ce şoarecii i-au ros cablurile de la maşină. Avocatul susţine că deratizarea în Bucureşti a fost făcută „la mişto” şi că şobolanii încă aleargă pe străzile din Capitală.

Avocatul este revoltat şi spune că deratizarea a fost făcută „la mişto”.

„Dragă Primar General Nicuşor Dan ! Să ştii că îmi parchez maşina regulamentar în locul de parcare pe care îl plătesc la ADP, având în vedere că pe raza sectorului unde locuiesc, ne călcăm în picioare şi în roţi.

Deratizarea Bucureştiului s-a facut fix la ‘mişto’, exact aşa cum s-a făcut şi dezinfectarea spitalelor cu Hexipharma.

Ţin să-ţi aduc spre ştiinţă, că intenţionez să te dau în judecată fiindcă şobolanii care aleargă pe străzi, mi-au mâncat cureaua la alternatorul de la maşină şi am fost nevoit să mă car cu platforma până la reprezentanţă pentru a se constata că defecţiunea tehnică e mai degrabă biologică.

Constatarea este facută pe bază de proprii simţuri de către mecanicul care s-a şi apucat de înlocuirea acelei curele.

Prefectul Capitalei atrage atenţia despre şobolanii din centrul Bucureştiului.

„Din cauza nefinantarii uneia dintre companiile municipale, s-a ajuns în această situație, pentru că a intervenit o întârziere de câteva luni în programul de deratizare și dezinsecție. Știu că programul de deratizare a început în jur de 7 iunie, și există un plan foarte clar, dar fiind întârzierea inițială, va mai dura câteva luni până când lucrurile vor intra în normal. Eu țin legătura cu reprezentanții firmei de deratizare. Știu că programul pe care îl au în desfășurare este eficient și am încredere că se va rezolva problema în timp destul de scurt”, a declarat recent prefectul Capitalei.

Tensiuni în coliţia de guvernare din cauza desfiinţării SIIJ

 


Ludovic Orban a reiterat că membrii partidului său nu şi-au schimbat părerea în ceea ce priveşte desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ), dar se caută o formulă comună care să fie sprijinită de toţi partenerii din coaliţia de guvernare.

Tensiuni în coliţia de guvernare din cauza desfiinţării SIIJ. De altlfel, ministrul Justiţiei, Stelian Ion, prezintă marţi o nouă variantă în acest sens. Orban a adăugat că varianta ministrului Justiţiei „trebuie analizată foarte serios”.

„Sigur că obiectivul de desfiinţare a SIIJ rămâne şi îl vom îndeplini. Căutăm o formulă care să fie sprjinită de comun acord de toţi partenerii din coaliţie. A venit domnul Stelian Ion, a prezentat o formă, punctul nostru de vedere este că trebuie analizată foarte serios, căutăm în continuare formula comună. Discuţia continuă”, a declarat Orban, marţi, la Parlament.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a mai precizat că nu a început discuţia despre rectificarea bugetară.

„Premierul a spus foarte clar că face o analiză împreună cu ordonatorii principali de credite şi, după această analiză, împreună cu ordonatorii principali de credite, va începe o discuţie în coaliţie pe tema rectificării”, a explicat Orban.

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a anunţat că va prezenta, marţi, coaliţiei de guvernare o nouă variantă privind desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), precizând că este o chestiune care ţine mai degrabă de procedură.

„Nu e vorba despre o opinie, ci de o aşteptare legitimă, aceea de a ajunge la o soluţie pentru desfiinţarea SIIJ. (…) Ar fi o nouă propunere de text care să fie prezentat coaliţiei pe acest proiect. Deocamdată nu am făcut-o publică. Nu e un mare secret, dar aş vrea să o discutăm în coaliţie”, a declarat ministrul, înaintea şedinţei care are loc la Palatul Parlamentului.

„Nu este un filtru, este o chestiune care ţine mai degrabă de procedură, de anchetă şi se va regăsi această propunere ca un nou articol în legea privind statutul magistraţilor. Este vorba mai mult despre competenţă. Ce-mi doresc, şi ceea ce este cumva o cerinţă esenţială pentru mine, pentru Ministerul Justiţiei şi pentru USR PLUS, este, pe de o parte, să desfiinţăm SIIJ, fără să-l reînfiinţăm sau fără a-i schimba eticheta sau sediul, pe de altă parte, este de a reface competenţele DNA, DIICOT”, a explicat ministrul Justiţiei.

El a adăugat că faptele de corupţie care îi vizează pe magistraţi vor rămâne la DNA. Ministrul Justiţiei a susţinut că nu vede ca UDMR să nu agreeze aceasta variantă, mai ales că „au avut loc discuţii de principiu”.

Misiunea SUA în Afganistan a eşuat. Kabulul, lovit de rachete la ora de rugăciune. Credincioşii nu s-au oprit în timpul exploziilor.

 


Atacul a întrerupt rugăciunea de Eid al-Adha, la care participa și președintele Ashraf Ghani, conform imaginilor difuzate de televiziunile locale.

Mai multe rachete au lovit Kabulul, capitala Afganistanului, marți, „aterizând” chiar în apropierea palatului prezidențial, în timpul rugăciunilor de Eid al-Adha, o sărbătoare musulmană importantă, relatează Reuters. Nu este încă clar cine s-a aflat în spatele atacului.

Trei rachete au lovit Kabulul, în zona din apropierea palatului prezidențial, a precizat purtătorul de cuvânt al ministerului de interne afgan, Mirwais Stanekzai, adăugând și că nu au existat victime.

Atacul a întrerupt rugăciunea de Eid al-Adha, la care participa și președintele Ashraf Ghani, conform imaginilor difuzate de televiziunile locale. Rugăciunea a continuat, totuși, în sunete de explozii, iar Ghani și-a ținut apoi discursul de la podium.

Instabilitatea și nesiguranța au crescut semnificativ în ultimele luni în Afganistan, în situația în care talibanii își continuă ofensivele majore, iar armata SUA se retrage la ordinul președintelui Joe Biden.

Spre deosebire de alți ani, talibanii nu au stabilit un armistițiu temporar pe perioada sărbătorii. Luni, 15 misiuni diplomatice și reprezentantul NATO la Kabul au făcut un apel la talibani să oprească ofensivele și să accepte un armistițiu.

Misiunea SUA în Afganistan a eşuat, consideră Serghei Lavrov, iar retragerea ”precipitată” se află la originea degradării situaţiei

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov consideră că misiunea americană în Afganistan a ”eşuat” şi denunţă faptul că o plecare ”precipitată” a Statelor Unite din această ţară se află la originea degradării situaţiei în domeniul securităţii, relatează AFP.

În pofida faptului că preşedintele american Joe Biden încearcă ”să prezinte situaţia în culorile cele mai pozitive”, ”toată lumea înţelege că misiunea a eşuat”, a apreciat Serghei Lavrov vineri, la Taşkent, în Uzbekistan, unde participă la o Conferinţă Internaţională a Cooperării Ţărilor din Asia Centrală şi de Sud.

”Acest lucru este recunocut de toţi, inclusiv de către Statele Unite”, a subliniat el, citat de agenţii ruse de presă.

Şeful diplomaţiei ruse consideră că ”degradarea rapidă a situaţiei în Afganistan” are drept cauză ”retragerea precipitată a contingentelor americane şi NATO”, care a sporit ”incertitudinea (…) militară şi politică în interiorul şi în jurul ţării”.

”În circumstanţele actuale există un risc real ca instabilitatea să se reverse în ţări vecine”, a adăugat Lavrov.

Talibanii – care au lansat la începutul lui mai o ofensivă împotriva armatei afgane, în paralel cu o retragere a forţelor străine – au cucerit vaste teritorii rurale, mai ales în nordul şi vestul ţării, departe de bastioanele lor tradiţionale din sud.

Ei au cucerit mai multe posturi de frontieră-cheie la frontiera cu Pakistanul, Iranul, Turkmenistanul şi Tadjikistanul şi asediază mai multe capitale ale unor provincii.

Rămaşi fără o susţinere americană, militarii afgani au opus o rezistenţă slabă.

Peste 1.000 de militari s-au refugiat, săptămâna trecută, în Tadjukistan, care a mobilizat 20.000 de rezervişti la frontiera cu Afganistanul.

Preşedintele tadjik Emomali Rakhmon a efectuat vineri o vizită în regiune, pentru a inspecta pregătirea de luptă a armatei.

Rusia, o putere regională apropiată fostelor republici sovietice din Asia Centrală, este îngrijorată de o destabilizare în această regiune, în care păstrează baze militare.

”Criza afgană exacerbează ameninţarea teoristă şi problema traficului de droguri, care a atins niveluri fără precedent”, a mai reproşat, vineri, Serghei Lavrov.

România, măturată de inundații. Viitura a făcut prăpăd la Buşteni. COD ROŞU de inundaţii în judeţul Alba

 

Viitura a făcut prăpăd în staţiunea Buşteni de pe Valea Prahovei. DN1 a fost blocat marţi dimineaţă din cauza precipitaţiilor abundente şi a aluviunilor aduse de pe versanţi. De asemenea, mai multe case şi un supermarket au fost inundate.

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că circulația a fost reluată pe un fir, alternativ, pe DN 1 Ploiești – Brașov, la kilometrul 130+650 metri, pe raza stațiunii Bușteni, județul Prahova. Continuă activitățile de curățare a suprafeței de rulare de aluviuni.

Potrivit Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova, traficul este blocat marţi dimineaţă pe DN1, la kilometrul 130, în dreptul staţiunii Buşteni, circulaţia fiind deviată prin Zamora.

Din cauza ploilor abundente un supermarket şi 30 de locuinţe au fost inundate. La faţa locului intervin două autospeciale de stingere, două motopompe şi un echipaj de prim ajutor.

De asemenea, potrivit ISU Prahova, mai multe echipe de la Salvamont Buşteni, Salvamont Prahova, pompierii din Buşteni şi serviciul specializat al primăriei intervin pentru înlăturarea efectelor vremii

De asemenea, cabana Zănoaga din Bucegi a fost afectată de viitură. Apa s-a revărsat și peste campingul din vecinătate, acolo unde se aflau 60 de persoane. Pompierii și jandarmii montani au intervenit. Potrivit primelor informaţii, nu au fost persoane care să aibă nevoie de îngrijiri medicale.

De asemenea, drumul județean a fost parțial blocat de aluviuni, astfel că nu se poate face accesul de la Zanoaga către Dichiu.

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis marţi dimineaţa avertizări Cod roşu de inundaţii pentru râurile din bazinele hidrografice Arieş şi Geoagiu din judeţul Alba.

Conform INHGA, până la ora 15:00, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi depăşiri ale Cotelor de Pericol pe râurile din bazinele hidrografice: Arieş – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Albac – amonte confluenţa cu râul Iara şi Geoagiu (Mănăstirea – afluent al râului Mureş) – bazin amonte S.H. Valea Mănăstirii, aferente judeţului Alba.

Hidrologii precizează că se impune urmărirea evoluţiei situaţiei hidrometeorologice, în conformitate cu regulamentul de gestionare a situaţiilor de urgenţă generate de fenomene hidrometeorologice periculoase.

Avertizarea Cod roşu a fost transmisă către Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Administraţia Naţională „Apele Române”, Ministerul Afacerilor Interne, mass-media, S.C. Hidroelectrica S.A., Administraţia Bazinală de Apă Mureş şi Sistemul de Gospodărire a Apelor Alba

România, măturată de inundații. Zeci de persoane s-au refugiat în podurile caselor pentru a se feri de viitură

În județul Alba, mai multe localități au fost acoperite de ape. În unele zone, ploile au depășit și 120 de litri pe metru pătrat. În comuna Ocoliș, după ce parterul se inundase oamenii s-au refugiat în podul casei.

În comuna Ocoliș, după ce parterul se inundase oamenii s-au refugiat în podul casei. Oamenii rămas în case și au asistat la dezastrul de sub ochii lor. Pentru mai multe râuri din Apuseni a fost emisă o avertizare imediată de cod roșu de inundații. În județul Cluj, râurile au ieșit din matcă și au măturat mai multe comune. Zeci de localități au fost lovite și de grindină astfel că și culturile agricole au fost compromise.

Meteorologii anunță vreme rea în continuare pentru toată țara.

Au sunat sirenele de război. Atentat într-o zonă aglomerată

 


Bilanţul actual este de zece morţi şi 20 de răniţi, au declarat oficiali din cadrul echipelor de intervenţie citaţi de postul tv Al Jazeera.

Atentat în Irak. Cel puţin zece persoane au fost ucise, iar altele sunt rănite în urma unui atac terorist produs luni după-amiază într-o zonă aglomerată din Bagdad, conform celui mai recent bilanţ anunţat de autorităţile irakiene.

O bombă a explodat într-o piaţă comercială situată în zona Al-Waheilat, în cartierul Sadr City din capitala Irakului, conform agenţiei de presă irakiene INA.

Biden îl primeşte pe premierul irakian la 26 iulie

Două rachete au fost lansate săptămâna trecută împotriva Ambasadei Statelor Unite în ”Zona Verde”, la Bagdad, declară surse din domeniul securităţii irakiene pentru Reuters.  Sistemul antirachetă al ambasadei a ”deviat” unul dintre proiectile, potrivit uneia dintre surse. A doua rachetă a căzut în apropierea zonei, au anunţat oficiali irakieni.

Sirene de alertă au răsunat în Zona Verde, în care se află sediile Guvernului irakian, ale unor ministere şi ambasade, potrivit surselor citate.

Premierul irakian Mustafa Al-Kadhimi va fi primit la Washington de preşedintele american Joe Biden la 26 iulie, a anunţat vineri Casa Albă, în timp ce Irakul se află în centrul tensiunilor sporite dintre Washington şi Teheran, notează AFP.

Vizita urmează să permită „sublinierea parteneriatului strategic” dintre cele două ţări, potrivit unui comunicat.

Preşedintele Biden „aşteaptă cu nerăbdare să consolideze cooperarea bilaterală cu Irakul în probleme politice, economice şi de securitate”, inclusiv „eforturile comune pentru a asigura înfrângerea durabilă a grupării Stat Islamic”, a precizat Casa Albă.

Dialogul strategic dintre Bagdad şi Washington va trebui să ducă la definitivarea unui calendar pentru retragerea coaliţiei internaţionale care a venit să lupte împotriva grupării jihadiste Stat Islamic (SI) în 2014.

Circa 3.500 de soldaţi străini se află în continuare pe teritoriul irakian, dintre care 2.500 de americani, dar punerea în aplicare a retragerii lor ar putea dura ani de zile.

Irakul este prins între aliatul său american şi puternicul său vecin iranian, care se confruntă regulat pe teritoriul său.

Aproximativ cincizeci de atacuri cu rachete sau drone cu bombă împotriva intereselor americane (ambasadă, baze militare) au fost comise de la începutul anului în Irak. Niciodată revendicate în mod clar, acestea sunt totuşi atribuite coaliţiei Hashd al-Shaabi, alcătuită din grupuri armate pro-iraniene integrate în stat.

Ultimul atac de amploare, la 7 iulie, a vizat baza militară Ain al-Assad din vestul Irakului, unde 14 rachete au căzut fără a face victime.

La rândul lor, americanii au lansat la sfârşitul lunii iunie o serie de lovituri împotriva poziţiilor deţinute de Hashd al-Shaabi în Irak şi Siria, eliminând mai mult de zece luptători pro-Iran.