2.05.2022

Putin se va întâlni la Moscova cu Macron și Scholz

 


Președintele Franței, Emmanuel Macron, și cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, vor purta negocieri cu Vladimir Putin la Moscova, pe 7, respectiv, 15 februarie.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, va avea luni, 7 februarie, o întrevedere la Moscova cu președintele Franței, Emmanuel Macron, iar pe 15 februarie este planificată o întrevedere cu Olaf Scholz în capitala rusă, a anunțat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

“Da, într-adevăr, Putin și Macron au convenit că Macron va fi prezent luni la Moscova, luni vor avea loc negocieri ruso-franceze, va fi susținută o conferință de presă comună”, a spus Peskov.

În cadrul negocierilor, șefii celor două state vor discuta la Moscova, în primul rând, subiectul garanțiilor de securitate.

“Există mai multe subiecte pe agenda de discuții, în primul rând, desigur, e vorba de situația legată de garanțiile de securitate”, a spus Peskov.

Vladimir Putin va expune lui Emmanuel Macron îngrijorările sale și viziunile față de răspunsurile SUA și NATO la inițiativele cu privire la garanțiile de securitate, potrivit reprezentantului Kremlinului.

“Putin va propune omologului său francez continuarea acelei discuții, inițiate în cadrul conversațiilor telefonice, care au avut loc în ultimele zile, își va expune îngrijorările și viziunea și înțelegerea noastră asupra răspunsurilor obținute din partea SUA și NATO”, a declarat Peskov.

De asemenea, oficialul rus a menționat că aceste negocieri vor fi un bun prilej de a “spune câteva cuvinte în privința relațiilor bilaterale, care sunt foarte importante pentru noi”.

Ulterior, pe 15 februarie, la Moscova va avea loc și o întrevedere între cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, și președintel Vladimir Putin, a mai informat Peskov.

“Da, într-adevăr, s-a convenit asupra acestei vizite a domnului Scholz la Moscova pe 15 februarie, care vor fi, la fel, niște negocieri bilaterale substanțiale, urmate de o conferință de presă comună”, a spus Peskov.

https://ro.sputnik.md/20220204/putin-se-va-intalni-la-moscova-cu-macron-si-scholz-48594824.html

Germania surprinsă și furioasă : Rusia a închis „Deutsche Welle”

 


“Unda Germană” (Deutsche Welle, DW), instituția de stat din Germania și-a început transmisiunea în URSS în 1962.

În perioada sovietică, semnalul radio cu unde scurte ba era bruiat, ba nu, iar în epoca post-sovietică, emisia prin vechile tehnologii a încetat, fiind înlocuită de internet și satelit.

Astăzi, la cea de-a 60-a aniversare, șeful reprezentanței de la Moscova a “Undei Germane” a primit din partea MAE al Rusiei o notificare oficială prin care urmează să închidă biroul până vineri, ora 09:00 și să returneze acreditările jurnaliștilor.

Se pare că hotărârea părții care a oferit acreditare pentru angajații germani (de fapt, majoritatea sunt ruși) ai DW a fost o surpriză. “Autoritățile ruse nu vor îndrăzni să ne închidă”. Însă, miercuri, MAE al Rusiei a publicat un comunicat care nu lasă loc de iluzii. În replică la interzicerea în Germania a postului de televiziune RT DE, partea rusă a anunțat următoarele:

1.Închiderea biroului DW;1.

2.Retragerea acreditărilor pentru toți colaboratorii biroului DW;2.

3.Încetarea transmisiunilor prin satelit și alte mijloace a DW pe teritoriul Rusiei;3.

4.Inițierea procedurii de recunoaștere a DW în calitate de presă străină, care îndeplinește funcțiile de agent străin;4.

5.Lansarea procesului de formare a unei liste care nu este destinată publicării în spațiul public a reprezentanților structurilor de stat și publice din Germania, care au fost implicați în restricționarea emisiei RT DE, cărora li se va interzice intrarea pe teritoriul Rusiei.5.

Acest gest nu poate fi considerat un atac prin surprindere. Pe 18 ianuarie a acestui an, în timpul vizitei ministrului Afacerilor Externe al Germaniei, Annalena Baerbock, la Moscova, i s-a comunicat că măsurile vor fi simetrice – așa cum veți proceda cu RT DE, vom proceda și noi cu DW. Pentru a soluționa această problemă, au avut la dispoziție două săptămâni, după care partea rusă și-a realizat promisiunile.

Probabil, frau Baerbock a calificat avertizările lui Serghei Lavrov ca cea de-a 257-a avertizare chineză. “Moscova își exprimă îngrijorarea și chiar nemulțumirea de închiderea RT DE – așa ea își exprimă îngrijorarea cu diverse ocazii, însă mai departe de vorbe goale nu va merge, deci îi putem ignora”.

Însă ieri s-a dovedit că vorbele nu au fost deloc goale. Arta diplomației constă anume în capacitatea de a aprecia seriozitatea îngrijorărilor pe care le exprimă partenerul și dorința lui de a recurge la acțiuni hotărâte. Una este să dai dovadă de o hotărâre neclintită pe fundalul unor avertizări clare, altceva este incapacitatea de a aprecia corect îngrijorările interlocutorului. În cel din urmă caz, avem de a face cu o necorespundere cu funcția ocupată.

În plus, nu este vorba dacă este sau nu pe plac această înăsprire a politicii rusești. Probabil, ei sunt extrem de nemulțumiți. Însă această înăsprire are loc de un an. În ianuarie anul trecut Alexei Navalnîi la fel presupunea că nu vor îndrăzni – și împreună cu susținătorii săi a fost extrem de dezamăgit, când au îndrăznit să respecte normele Codului Penal. Să presupunem că acum nu este vorba de norme scrise, ci despre norme “bazate pe reciprocitate”. Însă reciprocitatea în relațiile internaționale (uneori este numită și legea talionului “ochi pentru ochi, dinte pentru dinte”) este o regulă veche. Și dacă nu există suficiente forțe și se dorește vulnerabilizarea partenerilor (cum ar fi, să i se închidă gura), nu trebuie să uităm că și partenerul îți poate închide gura.

Desigur, există o inocență extraordinară din seria “Ce aveți cu noi?”, când directorul general al DW, Peter Limbourg, consideră că “măsurile întreprinse de autoritățile ruse nu sunt de înțeles și reprezintă o reacție exagerată” (însă, chiar dacă reacția este exagerată, nu este deloc de neînțeles), iar Uniunea Jurnaliștilor din Germania (DJV) îndeamnă guvernul Germaniei “să protesteze vocal împotriva acestui act de cenzură” (de ce nu au protestat vocal și în cazul actului de cenzură împotriva RT DE?), astfel de declarații demonstrează o necunoaștere totală a modului în care funcționează instituțiile diplomatice în cazul unor măsuri în oglindă.

Cutumele diplomatice nu au fost inventate de niște oameni proști, iar dacă actualii jurnaliști și politicieni nici nu au auzit de ele – atunci să urmeze îndemnul liderului proletariatului mondial “Învățați, învățați și încă odată învățați!”.