8.25.2021

Prima instanță supremă care RESPINGE ”pașapoartele de imunitate”

 


Tribunalul Suprem al Spaniei este prima instanță de acest nivel din țările UE care se pronunță împotriva obligativității așa-ziselor pașapoarte de imunitate

Decizia a fost luată săptămâna trecuta. Certificatele de imunitate au fost propuse pentru intrarea in baruri, restaurante, cluburi de noapte, însă în doar cinci din cele 17 regiuni autonome ale Spaniei. De fiecare dată, instanțele regionale s-au pronunțat împotriva acestor ”pașapoarte sanitare”, iar acum a venit rândul instanței supreme de la Madrid să facă asta.

Așa-numitul Green Pass european a fost introdus în multe state europene, cel mai notabil caz fiind Franța, unde au avut loc raiduri ale poliției în baruri și restaurante pentru verificarea ”pașapoartelor sanitare” ale clienților și unde au avut loc și proteste împotriva acestei măsuri.

Danemarca a fost una dintre primele țări care au adoptat aceste certificate, însă, tot săptămâna trecută, autoritățile au anunțat că vor renunța la această măsură începând de pe 1 septembrie. Sunt două rațiuni principale în spatele acestei decizii. Pe de o parte, în Danemarca este vaccinată aproape 75% din populația cu vârsta de peste 12 ani. Pe de altă parte, obligativitatea pașaportului de imunitate a dus la scăderea îngrijorătoare a afacerilor din domeniul horeca.

Așa-zisul Green Pass este un cod QR în format electronic sau pe suport de hârtie care atestă că posesorul a fost vaccinat cu unul dintre cele patru vaccinuri autorizate de UE (Pfizer, Moderna, Astra Zeneca sau Johnson&Johnson), că a fost testat negativ în ultimele 48 de ore sau că a fost infectat cu virusul SarsCov-2 în ultimele 180 de zile, s-a vindecat și are imunitate. Franța a adoptat o măsură mai dură – permite intrarea în țară doar persoanelor care au fost vaccinate, nu și celorlalte două categorii de mai sus.

Tribunalul Suprem din Spania a stabilit că nu există suficiente ”justificări substanțiale” pentru a cere un certificat de imunitate la intrarea în baruri și restaurante. Instanța a considerat că aceasta este mai mult o „măsură preventivă”, nu o acțiune absolut necesară, și, în plus, ”restricționează libertatea de circulație și dreptul la adunare”. În urma acestei hotărâri, autoritățile spaniole vor solicita certificatele de imunitate doar la intrarea in tara.

Decizia Tribunalului Suprem din Spania vine după câteva luni de lupte între guvern și justiție cu privire la gestionarea crizei pandemiei. Guvernul de la Madrid a decretat stare de alarmă în primăvara acestui an, din cauza creșterii numărului de cazuri de covid19. Starea de alarmă este primul grad de alertă stabilit de lege, urmată de starea de urgență și starea de asediu. Sub starea de alarmă, guvernul a introdus o mulțime de restricții. Pe 14 iulie, Curtea Constituțională a stabilit că starea de alarmă nu dădea dreptul executivului să ia aceste măsuri, peste capul parlamentului. Motivul pentru care guvernul a decretat starea de alarmă este simplu – pentru aceasta nu avea nevoie de votul parlamentului, în timp ce starea de urgență trebuia supusă imediat acestui vot.

În Spania nu s-au înregistrat proteste împotriva restricțiilor impuse în timpul pandemiei de anvergura celor din Franța sau Germania. În plus, Spania este pe locul patru în lume în ce privește campania de vaccinare, cu 67% din populație care vaccinată cu schema completă. Este un motiv în plus pentru a nu introduce obligativitatea pașapoartelor de imunitate. Președintele Comisiei de Etică a Institutului de Sănătate din Madrid spune că este mai bine ”să convingi decât să obligi, pentru că asta duce la polarizare”.

Autoritățile spaniole au scăpat de proteste, nu însă și de probleme administrative care ajung să limiteze libertățile cetățenilor. Mai jos, un exemplu despre cum o eroare administrativă comisă în „noua normalitate” poate priva un număr mare de cetățeni de drepturile lor fundamentale. În această primăvară, în timpul ultimului val al pandemiei, sistemul de sănătate a fost suprasolicitat, iar medicii au început să folosească testele mai ieftine și mai rapide. Problema este însă ca, pentru a obține acel Green Pass European ca persoană care a trecut prin boala, este necesar un test PCR pozitiv care să ateste îmbolnăvirea și faptul că persoana are imunitate. Din acest motiv, mii de spanioli nu mai au libertate de circulație – au făcut boala, s-au însănătoșit însă nu pot obține pașaportul de imunitate.

S.U.A. : ”Suntem un imperiu”. Acum, ”imperiul” a suferit o mare pierdere.

 


Dacă președintele Joe Biden ar fi anulat planul retragerii din Afganistan și ar fi recurs la o nouă ofensivă a SUA, așa cum a făcut-o alături de Barack Obama, în 2009 (când a pompat miliarde de dolari în contractorii privați ai Pentagonului și în rețeaua de ONG-uri din Afganistan), presa, citând o mulțime de experți, ar fi susținut această mișcare, ar fi vorbit despre perspectivele construirii unui stat afgan democratic, ar fi apărut noi reportaje despre prezența militarilor români în Afganistan și despre ”luminița de la capătul tunelului”. Așa s-a întâmplat la fiecare forcing american în Afganistan, în timpul administrațiilor George W. Bush și Barack Obama.

Acum, aceiași experți ne spun că singura cale era retragerea americană și pasarea strategica a cartofului fierbinte al terorismului, instabilității și a heroinei către Rusia și China. Ne spun că SUA nu au urmărit niciodată așa-zisul ”nation building” în Afganistan, că nu au dorit să impună modelul democrației occidentale acolo. Ne spun că vina pentru retragerea dezordonată a SUA aparține administrației Trump, care a negociat un acord cu talibanii peste capul guvernului afgan. Sau ne spun că prăbușirea administrației și armatei afgane s-a datorat unor negocieri secrete cu talibanii, în ultimele luni. Concluzia este că experții și portavocile politicii americane în Afganistan încearcă să-și salveze bruma de credibilitate pe care o mai au. Afganistanul este nu numai un ”cimitir al imperiilor”, ci și ”un cimitir al experților”.

Cine sunt guvernanții afgani care ar fi negociat cu talibanii predarea puterii fără luptă? Fostul președinte ”Hamid Karzai a primit vreme de un deceniu plase pline cu dolari de a CIA”, scria The Atlantic, in 2013. ”Vreme de un deceniu, spionii americani l-au uns pe Karzai, cam în fiecare luna, cu serviete, rucsacuri și chiar pungi de plastic pline cu bani. Și nu era au bani afgani lipsiți de valoare”, scria The Atlantic. Și toate astea pentru ce? Faptul că președintele Afganistanului era o marionetă plătită de CIA nu a ajutat cu nimic misiunea SUA. În 2015, generalul Douglas Lute, fost consilier de Securitate al Casei Albe pentru Afganistan și Irak, spunea: ”Nu am putut înțelege niciodată în mod fundamental Afganistanul. Nu am știut ce făceam acolo. Nu am avut nici cea mai vagă idee despre ceea ce noi făceam acolo”.

Războiul a fost rodul orgoliului unor elite, cel mai bine exprimat în cuvintele atribuite unui consilier al președintelui George W. Bush: ”Suntem un imperiu acum, iar când acționăm ne creăm propria realitate”.

Acum, ”imperiul” despre care vorbea consilierul președintelui Bush a suferit o mare pierdere în Afganistan. ”Una dintre victimele importante este marea viziune a statului profund despre politica externă americana în secolul 21, unde liberalismul și capitalismul democratic trebuiau să câștige bătălia pentru viitor, iar SUA, victorioase în Războiul Rece, ar fi trebuit să conducă  lumea spre o nouă ordine  mondială, în care regulile urmau să fie scrise de americani și tot americanii urmau să fie jandarmii planetei”, scrie Pat Buchanan.

Buchanan atrage atenția că urmările retragerii dezordonate a SUA din Afganistan nu se vor limita nicidecum la miile de miliarde de dolari pierduți până acum, la intrarea în mâinile talibanilor, Chinei și  Rusiei a tehnicii militare americane din Afganistan și la potențiala extindere a unor mișcări radicale islamiste.

”Să nu uităm de efectul de domino de după înfrângerea strategică din Vietnam. Cambodgia a intrat sub regimul criminal al kmerilor roșii ai lui Pol Pot. Laosul a intrat pe mâna comuniștilor. Etiopia a intrat pe mâna marxist-leniniștilor mișcării Derg vreme de mai bine de aproape două decenii. Fostele colonii portugheze Mozambic si Angola au intrat în lagărul comunist. În Caraibe, Grenada a fost preluată de marxiști. Sandiniștii au ajuns la putere în Nicaragua. La finalul anilor 1970, șahul Iranului, aliatul nostru din Orientul Mijlociu, a fost dat jos și a fost creată o republică islamică antiamericană. În 1979, URSS a invadat Afganistanul. Iar în Europa a început să prindă rădăcini eurocomunismul”, scrie Buchanan despre evoluțiile grăbite sau chiar determinate de eșecul strategic al SUA într-un război de durată.

O altă victimă a retragerii din Afganistan este credibilitatea președintelui Joe Biden. Sondajele arată că trei sferturi dintre americani consideră că retragerea a decurs „prost”, iar cota de popularitate a președintelui Biden a scăzut, pentru prima dată de la începutul mandatului, la sub 50%. ”În ultimele zile, s-a întâmplat exact ceea ce Biden a spus că nu se va întâmpla. Președintele a făcut declarații care păreau rupte de realitatea din Kabul. Biden a părut un om amețit, care nu înțelege ce se întâmpla sau nu știe ce se întâmplă. Nici republicanii nu par să priceapă. Iar democrații și aliații din NATO spun aceleași lucruri”, scrie Buchanan.

Președintele Biden a spus că lumea este scena unei lupte între democrație și autoritarism, iar America va conduce această lume spre triumful democrației. Biden urmează să organizeze, în decembrie, ”summitul democrației”. Însă această inițiativă, la fel ca și doctrina oficială a lui Biden, a luptei democrație versus autoritarism, au primit o lovitură serioasa la Kabul. Cât privește administrația Biden, lecția Vietnamului nu anunță nimic bun pentru președintele SUA. ”Președintele Lyndon Johnson și experții lui au fost trași pe roată în Vietnam, iar președintele Biden poate păți la fel după triumful talibanilor în Afganistan”, mai scrie Buchanan.

https://www.cotidianul.ro/cand-imperiul-isi-creeaza-propria-realitate/

Produsele de unică folosință dăunătoare mediului, interzise pe piața din România

 


Ordonanța antiplastic, adoptată de Guvern. „E o zi importantă pentru Ministerul Mediului. E ziua în care directiva privind plasticul de unică folosință este transpusă în legislația din România printr-o ordonanță care introduce și în țara noastră acele obligații care au ca scop reducerea plasticului din natură.

S-a constatat, cu ocazia elaborării mai multor studii la nivel european, că majoritatea deșeurilor, de exemplu din zona maritimă, provin din plastic de unică folosință. Nu vorbim doar de plasticul în sine, ci și de poluarea cu microplastic. De aceea, există această directivă care obligă statele membre să ia măsuri pentru reducerea producerii, punerii pe piață și a consumului de produse din plastic de unică folosință. Aceste produse sunt cele destinate consumului imediat, fie pe loc, fie la pachet. Produsele din aceste ambalaje sunt, de regulă, consumate din recipient, la fața locului sau sunt gata de consum fără a necesita o pregătire suplimentară.

Ministerul Economiei a venit în sprijinul Ministerului Mediului și a efectuat testul IMM pe 9 iulie, a consultat mediul de afaceri și a făcut o analiză privind impactul acestui act normativ asupra economiei naționale. E important de subliniat că producția în sine e permisă doar dacă produsele se pun pe piață în afara UE. Nu producția în sine e interzisă, ci punerea pe piață”, a declarat Tanczos Barna, în cadrul unei conferințe de presă.

Ordonanța se va aplica pentru produsele de plastic de unică folosință: pahare pentru băuturi, inclusiv capacele acestora, recipiente pentru alimente, bețișoare pentru urechi, tacâmuri, furculițe, cuțite, linguri, bețișoare chinezești, farfurii, paie pentru băuturi, agitatoare pentru băuturi, bețe de care se prind baloane, recipiente pentru băuturi și pahare pentru băuturi din polistiren expandat, recipiente pentru băuturi utilizate pentru a conține lichide cu o capacitate de până la trei litri și produse care pot fi utilizate în combinație cu produse de tuturn, adică acele filtre care conțin plastic. Se va aplica și pungilor de transport de plastic subțire. Sunt vizate produse din materiale plastice oxodegradabile și echipamente de pescuit care conțin plastic.

Măsurile cuprinse în ordonanță:

„Se interzice punerea pe piață a anumitor produse de unică folosință (cele menționate mai sus). Vor fi reguli noi pentru consum, privind regulile extinse ale producătorilor. E un pas important. Urmează norme de aplicare, norme privind producătorii. Sunt multe alternative, produse biodegradabile”, a mai spus ministrul Mediului.

-Producătorii sunt pregătiți pentru această schimbare. Consultarea cu mediul de afaceri a început din 2020. Impactul asupra producției era previzibil. Am văzut mulți producători de unică folosință care au trecut pe produse biodegradabile. Oferă soluții pentru materiale poluante.

Lucrurile sunt foarte clare în privința punerii pe piață. Cantitățile nu sunt certe. Un lucru e cert – odată cu apariția ordonanței nu vor mai fi puse pe piață astfel de produse, ci vor rămâne pe piață doar produse ce nu dăunează mediului.

-Stocurile pot fi epuizate. Nu pot fi puse pe piață produse noi. Cele de acum vor fi înlocuite treptat cu produse ecologice. Se interzice punerea pe piață și din acel moment stocurile se epuizează treptat.

-Nu sunt prevăzute amenzi pentru stocurile care sunt deja pe piață în momentul apariției ordonanței. Amenzi vor primi cei care nu respectă regula. Trebuie să controlăm riguros produsele care intră pe piață.

Unde va exporta România plasticul?

-Va trebui să exporte în țări din afara UE. E destul de complicat. China produce produse de acest gen.

Spuneați despre aceste cantități că nu sunt certe. Totuși, cu aproximație, câte sunt, ca să ne facem o părere?

-Cantitățile nu au fost estimate ca să vă pot da o cantitate la nivel național. În toate statele membre trecerea a fost una lină de la produse din plastic la produse biodegradabile.

Cât de scumpe sunt variantele noi față de cele din prezent?

-Nu cred că poate influența semnificativ prețurile produselor. O comparație pe care o am de câteva săptămâni… prețul unei pungi era de un ban. De la un bani la doi bani, ceva de genul.

PSD cere Guvernului sprijinirea consumatorilor vulnerabili începând cu 1 octombrie 2021 și NU cu 1 ianuarie 2022

 


PSD consideră că protejarea consumatorilor vulnerabili trebuie să reprezinte „o urgență” pentru guvernanţi şi cere Guvernului să prevadă la rectificarea bugetară resursele necesare astfel încât consumatorii vulnerabili să beneficieze de sprijin de la 1 octombrie.

„1 octombrie trebuie să fie termenul de aplicare a legii consumatorului vulnerabil, nu 1 ianuarie 2022!

Scumpirile uriașe ale electricității și gazelor, cu peste 70% față de anul trecut, efect al liberalizării iresponsabile decisă de guvernele PNL, impun măsuri urgente de protecție a sutelor de mii de români care nu mai pot face față facturilor. Oficial, sunt peste 200.000 de gospodării în pragul debranșării.

Termenul de 1 ianuarie 2022 pentru aplicarea legii consumatorului vulnerabil, vehiculat de actualii guvernanți, este mult prea îndepărtat. Octombrie, noiembrie, decembrie sunt luni în care crește exponențial consumul de energie electrică și gaz, iar scumpirile masive vor duce facturile la valori insuportabile.

PSD nu concepe ca, în plină iarnă, oamenii să fie abandonați în frig și întuneric! De aceea a insistat ca legea consumatorului vulnerabil să fie introdusă pe ordinea de zi a sesiunilor extraordinare ale Camerei Deputaților, solicitare respinsă de actuala majoritate”, se arată într-un comunicat al PSD.

PSD vine şi cu soluţii: „ori dezbaterea și adoptarea în regim de urgență a legii, imediat după începerea sesiunii parlamentare, și aplicarea ei de la 1 octombrie, ori adoptarea rapidă de către guvern prin OUG a măsurilor de sprijin necesare, pentru că scumpirile catastrofice ale energiei și iminența debranșărilor, chiar reprezintă o urgență”.

„PSD solicită imperativ guvernului să prevadă la rectificarea bugetară resursele necesare astfel încât consumatorii vulnerabili să beneficieze de sprijin încă de la 1 octombrie 2021. Nu există și nu poate există scuza că nu sunt bani! Corporațiile din energie pot și trebuie să participe la protejarea consumatorilor. Așa este echitabil și absolut necesar, în viziunea PSD”, se mai arată în comunicat.

Conducerea PSD anunţă şi amendamentele pe care le-a pregătit la legea consumatorului vulnerabil. Astfel, PSD propune subvenționarea unei părți din valoarea facturii la utilități pentru persoanele al căror venit se dovedește insuficient în raport cu majorarea tarifelor, stabilirea unui mecanism de plafonare a prețurilor la energie, dacă piața înregistrează o creștere artificială a tarifelor, cum ar fi de exemplu, o majorare mai mare de 30% într-un interval de 6 luni.

Distinct, PSD pregătește un proiect de lege care să sprijine și alte categorii de populație, dar și firmele mici și mijlocii, mai anunţă social-democraţii.

Florin Cîţu, dat în judecată de Eugen Teodorovici

 


Fostul ministru de Finanțe, Eugen Teodorovici, a anunțat că îl dă în judecată pe premierul Florin Cîțu pe motiv că l-a acuzat că ar fi spion rus. De asemenea, Teodorovici a anunţat că va depune şi plângere penală împotriva premierului.

„Având în vedere acuzațiile făcute de Cîțu Vasile Florin începând cu anul 2019 și până în prezent, referitoare la faptul ca aș fi spion rus și ca aș fi acționat împotriva intereselor României atunci când am ocupat funcții publice, acuzații pe care Cîțu le-a făcut fie în calitate de Senator, fie de ministru de finanțe și – cel mai recent – în calitate de Prim-Ministru al Guvernului României și implicit, din funcția sa de Vicepreședinte al Consiliului Suprem de Apărare a Țării, vă informez că referitor la toate aceste acuzații am formulat și înregistrat următoarele:

– CERERE DE CHEMARE ÎN JUDECATÀ (dosar nr. 24915/3/2021 – Tribunalul București);

– PLÂNGERE PENALÀ – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație si Justitie”, a anunţat Eugen Teodorovici, într-o postare pe Facebook.

Teodorovici a ţinut să precizeze că „NICIODATĂ nu au fost aduse dovezi/argumente pentru a susține măcar o SINGURÀ acuzație dintre cele făcute la adresa mea de către Cîțu Vasile Florin”.

Mai mult, Teodorovici i-a cerut şefului statului ca la şedinţa CSAT de astăzi să dezbată şi acuzațiile de spionaj făcute de Cîțu Vasile Florin.

„Față de cele menționate și având în vedere faptul că azi, 25 august 2021, este convocată reuniunea Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), președintele României, Iohannis Klaus Werner, în calitatea sa de președinte al CSAT, are OBLIGAȚIA (legală și morală) de a include pe ordinea de zi a acestei reuniuni, dezbaterea/analizarea acuzațiilor de spionaj făcute de Cîțu Vasile Florin (în calitate de Vicepreședinte al CSAT), precum și informarea publicului asupra concluziei și mai ales, a deciziilor luate la nivelul CSAT față de acest subiect”, a mai afirmat Eugen Teodorovici.

NEOAMENI și ANIMALE

 


Imagini de coșmar  au fost surprinse recent pe un drum din România. Șoferii care au trecut pe lângă o maşină au constatat cu stupoare că în portbagaj se află o vacă şi un berbec.

Imaginile au fost surprinse pe DN72, care leagă Ploieştiul de Târgovişte. Nimeni nu-şi poate imagina cum a băgat individul animalele în portbagaj. Scena ireală a fost fotografiată de un participant la trafic şi trimisă redacției observatornews.ro.

Imagini de coşmar au fost surprinse în urmă cu ceva vreme şi în judeţul Buzău. Un autoturism înmatriculat în Brăila transporta pe străzile oraşului o vacă în portbagaj. Vaca era schingiuită şi avea picioarele legate.

NU MĂ MIR ! ÎN ROMÂNIA, OAMENI BOLNAVI SUNT LEGAȚI, CHINUȚI sau SUNT ARȘI ÎN SPITALE de către NEOAMENI în HALATE ALBE și NIMENI NU RĂSPUNDE pentru aceste TRAGEDII, dar pentru UN BIET ANIMAL CINE să RĂSPUNDĂ ? 

Care va fi noua metodă de calculare a pensiilor

 


Preşedintele Casei Naţionale de Pensii a făcut anunţul

„Vom aplica formula de calcul care va fi agreată în noua lege a pensiilor la acești indicatori, realizându-se atunci o reașezare a tuturor pensiilor din sistemul public. Se face o reformă în sistem, astfel fiecare beneficiar, nu mai ținându-se cont în ce moment a ieșit la pensie, pe ce legislație, la același număr de puncte vom încerca pe cât posibil să avem același cuantum în plată.”, a spus Daniel Baciu.

Vechimea în muncă poate fi calculată de orice salariat din România, pentru a şti fiecare câţi ani a acumulat pentru pensia de la stat.

Prima condiţie pentru ca fiecare român să-şi afle vechimea în muncă este să-şi facă un cont de utilizator pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP). Odată creat contul, puteţi afla rapid vechimea acumulată, prezentată fie ca situație lunară, fie ca situație anuală, potrivit avocatnet.ro.

Pentru a afla vechimea la pensie, se completează un formular online care apoi trebuie tipărit și prezentat, împreună cu actul de identitate (original și copie), la orice casă locală de pensii.

Dan Vîlceanu, mesaj tranșant pentru pensionari

Întrebat de jurnaliști despre majorarea promisă pensionarilor, noul ministru al finanțelor, Dan Vîlceanu, a afirmat că autoritățile vor analiza acest fapt în perioada următoare.

„Vom analiza să vedem dacă putem să ne angajăm la o creștere de pensii. Oricum, vreau să vă spun că rămân la concluzia pe care am spus-o și atunci, nu s-a schimbat nimic : acea lege cu o majorare de 40% nu se putea aplica”

Potrivit acestuia, România trebuie să vizeze consolidarea fiscal-bugetară, adică reducerea deficitului bugetar, și anume a diferenței între încasări și cheltuieli, de la nivelul de 7,16% estimat în acest an până la limita de 3% din Produsul Intern Brut (PIB), prevăzută în tratatele europene.

Dan Vîlceanu declară că această consolidare fiscală este importantă pentru investitori, astfel încât, în final, România să se împrumute la dobânzi mai mici.