6.26.2020

Ziua Drapelului Românesc în pandemie


Ziua Drapelului Naţional a fost proclamată prin Legea nr. 96/1998 şi se sărbătoreşte în fiecare an pe 26 iunie. Joi seara, 25 iunie, în Piaţa Avram Iancu din Cluj-Napoca a avut loc ceremonialul de coborâre de pe catarg a Drapelului Naţional care a fost depus în Catedrala Mitropolitană.

Ziua Drapelului 2020 a fost sărbătorită și la Cluj-Napoca. 

Instituţia Prefectului Cluj, Primăria municipiului Cluj-Napoca şi Divizia 4 Infanterie 'Gemina' au organizat vineri, ora 12.00, o ceremonie publică militar-religioasă dedicată Zilei Drapelului Naţional, în Piaţa Avram Iancu din Cluj-Napoca.

Ceremonia a fost precedată de slujba de sfinţire a Drapelului Naţional, de către ÎPS Andrei Andreicuț, mitropolitul Clujului, Sălajului și Maramureșului, care s-a desfășurat în Catedrala Mitropolitană.




Sub flamura Tricolorului trebuie să se adune laolaltă toată națiunea română

 

'Pentru viitorime, tinerii noștri trebuie educați în respect față de valorile pe care ni le-au transmis înaintașii noștri. Mândrul nostru Tricolor, sintagmă care nu știu dacă mai are suficient ecou în inima celor tineri, trebuie să își găsească, totuși, locul între valorile importante pe care ei le au în inimă. Sub flamura Tricolorului trebuie să se adune laolaltă toată națiunea română. Tricolorul, țara pe care Dumnezeu ne-a pus-o la îndemână, precum și toate simbolurile pe care le-am moștenit de la părinții noștri, să le ocrotească Dumnezeu! Să binecuvânteze tricolorul și pe toți fiii neamului nostru!' a declarat ÎPS Andrei.

La eveniment au participat reprezentanţii autorităţilor publice locale şi judeţene, ai instituţiilor publice civile şi militare, veterani de război, cadre militare în rezervă şi în retragere. Din păcate, în acest an audiența a fost extrem de redusă comparativ cu anul trecut. Foarte puțini clujeni au luat parte la eveniment.

Manifestarea s-a desfășurat cu respectarea strictă a regulilor de distanțare fizică prevăzute în reglementările în vigoare la nivel național, dar chiar și așa, în afară de autorități, clujenii care au participat au fost extrem de puțini față de alți ani. Mai mult, au lipsit și elevii de la manifestație deoarece școala a luat 'vacanță' mai repede. Față de anii precedenți, nu s-a organizat nici paradă militară, aspect care m-a lăsat profund mâhnit.

Elementul inedit din acest an a fost reprezentat de către puținii oameni din instituția publică din apropiere, care s-au oprit pentru câteva secunde din munca lor și au ieșit pe geamurile clădirii pentru a face câteva fotografii.

sursa: https://www.dcnews.ro/ziua-drapelului-in-pandemie-nu-credeam-ca-voi-trai-asa-ceva-foto_756282.html

Eugen Orlando Teodorovici își anunță candidatura la șefia PSD



Eugen Teodorovici, fost ministru al Finanțelor, i-a criticat pe cei care se dezic de Liviu Drangea, fost lider PSD. 

Teodorovici a spus că, spre deosebire de el, care a avut „o relație nu tocmai plăcută cu Liviu Dragnea”, Stănescu și Ciolacu „erau sub mochetă” când Dragnea spunea „culcat”.


De când se aplică programul flexibil de muncă


Guvernul va introduce sistemul de muncă flexibilă în aproximativ o lună. Este anunţul făcut de ministrul Muncii, Violeta Alexandru. 

Astfel, statul va plăti perioada de muncă nelucrată de angajaţi. 

Angajatorul păstrează în acest mod mai mulţi oameni la muncă, iar statul nu mai acordă indemnizaţii de şomaj. 

Programul nu se va bucura de acelaşi succes ca în Germania, cred sindicatele. Motivul ? Angajatorii vor încasa bani de la stat, iar la finalul schemei guvernamentale vor concedia personalul de care n-au nevoie.


Astra Arad a câștigat procesul cu primăria București


Primăria București a pierdut definitiv procesul împotriva Astra Arad cu privire la licitația prin care o companie turcească a câștigat contractul de livrare a unor vagoane de tramvai.

Mai exact instanța a constat faptul că licitația nu s-a desfășurat corect și oponentul turc ar fi trebuit să fie descalificat, lucru care nu s-a întâmplat.

Practic primăria București a acționat în mod deliberat împotriva unei companii românești, încălcând legea, cu scopul expres de a oferi contractul pe tavă unei companii din Turcia.

De ce? Putem presupune doar că e vorba de anumite obligații sau acte de corupție, dar nu putem noi dovedi acest lucru ci numai procurorii anticorupție.

Chiar și dacă nu ar fi așa, vorbim de trei fapte penale: neglijență în serviciu, neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu și abuz în funcție. Va plăti cineva pentru acest lucru?

Astra Vagoane Arad reprezintă o companie românească.

În România companiile românești, deși oferă cele mai bune prețuri de pe piață la cea mai bună calitate, sunt descalificate și eliminate de la licitațiile publice de către politicienii corupție și acoliții lor. S-a întâmplat acest lucru și în București, unde Gabriela Firea a preferat să cumpere de la turci.

„Ca urmare a hotărârii instanței, Municipiul București este în situația de a pune în executare decizia CNSC (de asemenea favorabilă clientului nostru, Astra Vagoane) și de a descalifica oferta societății turce Durmazlar Makina Sanayi Ve. Tic. AS. CNSC reținuse că oferta Durmazlar trebuie descalificată pentru că firma turcă nu a prezentat un certificat de omologare tehnică a modelului de tramvai ofertat și a ofertat un prototip, contrar cerințelor caietului de sarcini. Totodată, CNSC a reținut că firma Durmazlar a fost favorizată, întrucât i s-a permis completarea ofertei în mod nelegal. Urmare a descalificării ofertantului Durmazlar, Astra Vagoane rămâne singurul ofertant în procedură”, a spus avocatul Ionuț Șerban, de la casa de avocatură Ţuca Zbârcea & Asociaţii.



Valabilitatea cardurilor de sănătate a fost prelungită cu 7 ani


Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a prelungit valabilitatea cardurilor de sănătate emise până pe 31 decembrie 2014, cu 7 ani.

„Guvernul a aprobat o Hotărâre care prevede că, începând cu luna iulie 2020, se generează şi se rescriu noi certificate digitale pentru cardurile naţionale de asigurări de sănătate emise până la data de 31 decembrie 2014. Termenul de valabilitate al acestor carduri este de 7 ani de la data rescrierii certificatului. Această reglementare vine în contextul în care valabilitatea certificatelor inscripţionate pe cardurile naţionale de asigurări de sănătate ar fi expirat în anul 2020 pentru aproximativ 4,2 milioane de carduri, urmând ca în anul 2021 să expire alte 10 milioane de carduri”, a transmis CNAS într-un comunicat vineri.

Adela Cojan, președintele CNAS a declarat că se vor face astfel economii de peste 30 de milioane de euro.

„Soluţia de prelungire a certificatelor inscripţionate pe cardurile naţionale va face economii substanţiale, de peste 30 de milioane de euro, binevenite în perioada dificilă pe care o traversăm, în care există o presiune financiară suplimentară în sistemul de sănătate determinată de pandemie”, a spus Adela Cojan fiind citată de agerpres.ro.

Retipărirea a 14,2 milioane de carduri de sănătate ar costa 165,4 de milioane de lei, față de 550.000 de lei cât va costa prelungirea valabilității acestora.

„Scrierea noului certificat pe CIP-ul cardului se va face în mod automat. La nivelul aplicaţiei furnizorului de servicii medicale, în momentul introducerii cardului în cititor, sistemul va detecta certificatul expirat şi îl va înlocui fără nicio intervenţie a furnizorului”, a adăugat CNAS.


83 de persoane au fost ucise de fulgere


Cel puțin 83 de persoane au fost ucise de fulgere în statul Bihar din India, joi, transmite guvernul regiunii din Nord-Est.

Conform CNN, departamentul pentru situații de urgență a anunțat că districtul Gopalganj a fost cel mai afectat, cu 13 persoane ucise de fulger. Restul morților au fost înregistrate în 22 de zone separate ale statului.

Toate decesele  au fost înregistrate  joi. 

Familiile care și-au pierdut persoanele dragi vor primi suma standard de 5.300 dolari.


ROMÂNIA - Restricții impuse pe mai multe drumuri naționale din cauza inundațiilor din ultimele ore. Trafic feroviar afectat.


Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române informează că la această oră sunt instituite următoarele restricții ;

- Jud.Hunedoara – trafic rutier blocat pe DN66A Uricani - Câmpul lui Neag, la kilometrul 27+900 de metri, din cauza aluviunilor;

- Jud.Botoșani, trafic restricționat(apă pe carosabil) pe DN29A, între localitățile Rădăuți Prut și Rediu(km. 96+500-km. 97+015);

- Jud.Alba – DJ 106 E, ce face legătura între localitățile Șugag, jud. Alba – Jina, jud. Sibiu, a fost inundat, pe carosabil ajungând aluviuni de pe versanți. Traficul este oprit începând cu ora 20:11, însă nu sunt mașini blocate și există rute alternative;

- Jud.Brașov – un pod a fost rupt de viitură pe DJ 137A, în satul Paloș, comuna Cața, astfel că circulația a fost întreruptă începând cu ora 19:52. Există rute alternative prin orașul Odorheiu Secuiesc;

                  – DJ 22, între loc. Ungra și Crihalma, apele s-au retras de pe suprafața de rulare, însă au rămas aluviuni, motiv pentru care se circulă îngreunat, cu viteză redusă;

- Jud.Hunedoara - DJ 668 orașul Călan-Streisîngeorgiu, pe o porțiune de 400 m, circulația este întreruptă pe ambele sensuri. Se circulă pe rute alternative;


Trafic feroviar afectat:

 

- Jud.Arad: circulația feroviară este oprită pe secția de cale ferată 317 Brad - Hălmagiu, localitatea Țărmure, din cauza inundațiilor ce au afectat terasamentul căii ferate.


Astăzi în zori, a avut loc un CUTREMUR în ROMÂNIA


Un cutremur cu magnitudinea 3 grade pe Richter s-a produs vineri dimineaţa, la ora locală 5:17, în judeţul Mehedinţi, zona Banat, potrivit informaţiilor publicate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), scrie Agerpres. 

Seismul a avut loc la o adâncime de 4 kilometri şi s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 127 km vest de Craiova, 142 km sud-est de Timişoara, 145 km est de Belgrad, 150 km est de Zemun, 158 km nord de Nis, 180 km sud-est de Arad, 188 km sud-vest de Sibiu, 203 km est de Novi Sad, 203 km vest de Piteşti şi 239 km nord de Sofia.


Cutremure în luna iunie 



În decursul lunii iunie, în România au fost înregistrate, în total, 24 de cutremure cu magnitudini între 2,1 şi 4,6 grade pe Richter.

Cel mai semnificativ seism din acest an s-a produs în data de 31 ianuarie, în judeţul Vrancea, la o adâncime de 121 de kilometri, şi a avut o magnitudine de 5,2. Cutremurul a fost resimţit şi la Bucureşti.


După COVID, planeta este lovită de CUTREMURE - Cinci seisme într-o oră


Un puternic cutremur cu magnitudinea 6,4 a lovit regiunea Xinjiang, din extremitatea vestică a Chinei, vineri dimineaţă, a informat Centrul Reţelelor Seismologice din China (CENC), potrivit DPA, scrie Agerpres. 

Pentru moment nu au fost raportate victime, conform presei de stat.

Cutremurul, al cărui centru a fost stabilit în Yutian, lângă graniţa teritoriului cu Tibetul, a fost cea mai puternic înregistrat în China în acest an, potrivit CENC.


Cinci seisme într-o oră 

 

O serie de cinci seisme, produse la o adâncime de aproximativ 10 kilometri, au fost resimţite în decurs de o oră.

Potrivit agenţiei de presă Xinhua, nu există aşezări la 20 de kilometri de epicentrul cutremurului şi doar 720 de persoane care trăiesc pe o rază de 100 de kilometri.

Regiune muntoasă îndepărtată unde s-a produs seismul are o altitudine medie de 5.300 metri.

În satul Amei, cea mai apropiată aşezare de epicentru, numărul au fost încă raportate victime sau clădiri deteriorate.