2.07.2022

Bucureștiul este dispus să accepte inspectori ruși la Deveselu, condiționat

 


Bucureștiul este dispus să primească inspectorii militari ruși la bazele sale militare în condițiile reciprocității, a declarat MAE al României, la solicitarea agenției RIA Novosti.

Ministerul Afacerilor Externe al României aderă la o politică de transparență în chestiunea inspectării de către reprezentanții Rusiei a bazelor militare românești, însă doar în condițiile reciprocității, a declarat MAE de la București, solicitat de RIA Novosti.

Mai devreme, agenția Bloomberg a anunțat că SUA a propus Rusiei să discute despre o posibilă inspectare a bazelor NATO din România și Polonia, pentru a verifica prezența unor rachete de croazieră, în cazul în care Moscova va recurge la un gest similar. Potrivit agenției, Washingtonul a declarat Moscovei că este gata să ofere Rusiei posibilitatea de a se convinge că în bazele NATO din statele est-europene nu există rachete “Tomahawk”.

“În ultimii ani, Ministerul Afacerilor Externe și-a indicat și reiterat în lumina ultimelor evenimente poziția sa cu privire la caracterul strict defensiv al sistemului din baza Deveselu. MAE declară că România aderă la principiile de transparență și diminuarea a riscurilor și consideră că acestea trebuie să fie aplicate în baza reciprocității, în conformitate cu principiile și angajamentele asumate la nivel internațional, precum și prin litera și spiritul documentelor fundamentale cu privire la securitatea europeană”, a răspuns diplomația română, fiind solicitată să răspundă dacă statul roman este dispus să primească inspector din Rusia în baza antiaeriană.

Bucureștiul a menționat că ministrul Afacerilor Externe al României, Bogdan Aurescu, a negat la reuniunea miniștrilor OSCE existența unor rachete ofensive în baza de la Deveselu.

https://ro.sputnik.md/20220207/exclusiv-bucurestiul-este-dispus-sa-accepte-inspectori-rusi-conditionat-48670665.html

Diana Șoșoacă o acuză pe Gorghiu de trădare

 


Senatoarea Diana Șoșoacă arată că discursul senatoarei PNL Alina Gorghiu cu ocazia împlinirii a 15 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană reprezintă ” Discursul unei MARI TRĂDĂRI NAȚIONALE!”

Senatoarea Diana Șoșoacă prezintă pe contul său de facebook speech-ul senatoarei PNL Alina Gorghiu din Parlament și îl identifică drept ”Discursul unei MARI TRĂDĂRI NAȚIONALE!”.

”Alina Gorghiu senator PNL - cu ocazia împlinirii a 15 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană - aceasta face un anunț în Parlamentul României că țara NOASTRĂ trebuie să RENUNȚE la SUVERANITATEA ei, în condițiile în care până acum România a pierdut cam tot ce era mai important pentru libertatea și bunăstarea ei”, arată Diana Șoșoacă în postarea ei care însoțește înregistrarea discursului Alinei Gorghiu.

Diana Șoșoacă o critică dur pe Gorghiu pentru acest discurs

”RUSINE, RUȘINE, RUȘINE! JOS CU TRĂDĂTORII! TRĂIASCĂ ROMÂNIA LIBERĂ, INDEPENDENTĂ ȘI SUVERANĂ!”, își încheie senatoarea Șoșoacă postarea cu termeni virulenți la adresa liberalei.

Iată ce a cerut senatoarea Alina Gorghiu în Parlament:

”Respectarea principiului supremației dreptului european în domeniile stabilite prin tratate și cedarea de suveranitate, da, sunt principii de bază ale ideii unității europene, ca și respectarea deplina a deciziilor Curții de Justiție a UE”.

Senatoarea PNL Alina Gorghiu a avut un discurs ”pro-european” în Parlamentul României cu ocazia anviersării a 15 ani de UE și a folosit prilejul pentru a o critica pe Diana Șoșoacă pe motiv că ar fi un „lider populist”.

În discursul ei, Gorghiu a cerut mai multă UE:

”Acum când lumea întreagă se confruntă cu noi şi noi crize de sănătate, economice, ecologice, tensiuni geopolitice, România vă asigur că va contribui din plin la proiectul viitorului Europei. Vom avea o Uniune mai puternică, mai rezilientă, mai convergentă, mai solidară şi când vorbim de viitor trebuie să ştim limpede că avem ca stat european şi obligaţii, dar avem şi drepturi”, a declarat Gorghiu, cerând aderarea României la Spațiul Schengen și la moneda euro.

Ca să o contrazică pe Diana Șoșoacă, cea care arătase cât a pierdut România pentru că a aderat la UE, Gorghiu a spus că România a aderat la un proiect politic care are la bază valori precum demnitatea, statul de drept, libertatea, egalitatea, toleranţa şi, poate cel mai important dintre toate acestea, respectarea drepturilor omului.

”Mult mai recent, spiritul Declaraţiei de la Sibiu, adoptată în mai 2019, a consfinţit ceea ce este Europa de astăzi - o uniune a valorilor şi a libertăţilor", a mai spus senatorul liberal.

Noul document obligatoriu întră în vigoare în România, de miercuri 9 februarie

 


Autoritățile au anunțat o serie de modificări în privința completării formularului digital obligatoriu la intrarea în țară. Se modifică perioada, cât și amenzile.

Formularul PLF, modificat oficial : Documentul de intrare în țară poate fi completat, de miercuri, în maximum patru zile, printr-o ordonanță apărută vineri și care se va aplica de poimâine, autoritățile au stabilit să modifice anumite aspecte legate de formularul PLF, inclusiv creșterea perioadei în care poate fi completat documentul de la două zile, cât e acum, la patru zile. Totodată, a fost stabilită reducerea amenzii minime pentru necompletarea formularului de la 2.000 de lei, cât e în prezent, la 500 de lei.

OUG nr. 5/2022, document publicat vineri în Monitorul Oficial și care se va aplica începând de miercuri, vizează modificarea legislației prin care a fost implementat, în decembrie 2021, formularul digital de intrare în România, așa cum e cunoscut pe plan local formularul PLF, respectiv a OUG 129/2021.

O primă schimbare introdusă prin acest act normativ este prelungirea perioadei în care cei ce intră în țară pot completa formularul PLF. Mai exact, formularul PLF se va putea completa în cel mult patru zile, respectiv cu 72 de ore înainte de trecerea frontierei și în cel mult 24 de ore de la acel moment.

Acum, OUG 129/2021 prevede că “în vederea identificării contacților unei persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2 și pentru prevenirea expunerii persoanelor la COVID-19, cu cel mult 24 de ore înainte de intrarea pe teritoriul României, persoanele au obligația de a completa Formularul digital de intrare în România”.

Intervalul în care se va putea completa formularul PLF după intrarea în țară va rămâne neschimbat, respectiv completarea documentului se va putea face, la fel ca în prezent, în cel mult 24 de ore de la trecerea frontierei.

Apoi, pentru că, în practică, implementarea formularului PLF a adus neplăceri și amenzi multora dintre cei ce au intrat în țară în ultima perioadă, sunt stabilite modificări legate de categoriile de persoane ce trebuie să completeze documentul și modul în care se va face acest lucru.

„Este vorba de piloți, mecanici de locomotivă, transportatori de mărfuri, persoane care lucrează în statele vecine nouă și practic o dată pe zi, de două ori pe zi traversează granița, navigatori, inclusiv personal medical care există posibilitatea să transporte pacienți peste graniță și să se întoarcă în aceeași zi”, a explicat secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Adriana Pistol.

Concret, OUG 5/2022 stabilește că anumite categorii de persoane vor trebui să completeze formularul PLF o singură dată, prin bifarea opțiunii “personal exceptat” de pe formular. Mai exact, vor putea aplica noua regulă următoarele categorii :

piloții de aeronave și personalul navigant al acestora, precum și mecanicii de locomotivă și personalul feroviar;

conducătorii autovehiculelor cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone care asigură transportul de marfă, precum și conducătorii autovehiculelor prevăzute cu mai mult de nouă locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului, care asigură transport de persoane;

personalul navigant maritim și fluvial, precum și personalul de deservire a platformelor maritime;

personalul navigant îmbarcat la bordul navelor, elicopterelor și personalul de deservire a platformelor maritime situate în zona economică exclusivă a României și care nu se deplasează pe teritoriul altui stat;

polițiștii care participă la misiuni de aducere în România, sub escortă, a persoanelor urmărite internațional și a celor transferate în vederea continuării executării pedepsei cu închisoarea;

personalul implicat în executarea misiunilor de transport pacienți ai serviciului medical la și din unități sanitare aflate în afara teritoriului României;

persoanele care în vederea deplasării la locul de muncă tranzitează frontiera de stat cel puțin o data în 24 de ore.

În același timp, autoritățile au stabilit și reducerea amenzii minime pe care o vor risca cei ce nu completează formularul la timp. Mai exact, amenda aplicabilă în aceste cazuri va fi cuprinsă între 500 și 3.000 de lei, nu între 2.000 și 3.000 de lei, ca acum.

De asemenea, în cazul necompletării formularului PLF, procesul-verbal de constatare și aplicare a contravenției va trebui să poarte semnătura persoanei care l-a întocmit din cadrul direcției de sănătate publică județene sau a municipiului București.

În plus, datele personale colectate cu ocazia completării formularului PLF vor fi stocate pe o perioadă de șase luni, nu doar 15 zile, așa cum este acum. La expirarea acestei perioade, datele cu caracter personal aferente fiecărui formular sunt distruse automat, prin utilizarea unor proceduri ireversibile.

https://www.romaniatv.net/formularul-plf-milioane-de-romani-trebuie-sa-l-commpleteze-noul-document-obligatoriu-intra-in-vigoare-in-romania-de-luni-7-februarie_6216013.html