5.13.2021

ȘTIRI NTD-România

 

Noi manevre NATO în România – împotriva cui ?

 


Pentagonul și NATO, pe zeci de poligoane terestre și maritime din Europa, ʺrespingʺ amenințările militare inexistente. Manevrele agresive din România și Bulgaria destabilizează în mod obiectiv situația din regiunea Mării Negre și reduc nivelul de securitate în Moldova.

În paralel cu exercițiile americane Defender Europe 21, ca parte a manevrelor ʺseparateʺ NATO Steadfast Defender 21 din Turcia și Albania, în România, la 11 mai, au fost redislocați (prin Bulgaria) mai mult de 400 de militari de înaltă pregătire ai Forțelor comune ale Alianței împreună cu tehnică militară. Manevrele Steadfast Defender 21 vor avea loc în perioada 20 mai – 22 iunie, cu participarea a până la 9 mii de militari (inclusiv trupe transferate din Statele Unite), pe flancul sudic al Alianței. În România și Bulgaria va avea loc etapa finală a Steadfast Defender 21, cu participarea a 4 mii de militari și a 6 mii de unități de tehnică – acestea sunt subunități ale Grupului operativ comun de reacție foarte rapidă (Very High Readiness Joint Task Force), de care Turcia este responsabilă în 2021 în cadrul NATO.

Începând cu 4 mai, pe șaisprezece poligoane militare din România se desfășoară exercițiile la scară largă Dacia 21 Livex cu participarea a 15 mii de militari din 18 țări membre și partenere NATO, inclusiv Republica Moldova. Aceste manevre fac parte din scenariul mai larg (antirusesc) al manevrelor Defender Europe 21.

Activitățile ʺdefensiveʺ într-o regiune pașnică par excesive. Mai ales pe fondul declarației recente a ministrului român de Externe, Bogdan Aurescu, despre transformarea Mării Negre într-un ʺlac NATOʺ. În plus, Aurescu a recunoscut magistrala feroviară Gdańsk – Constanța și autostrada care va lega Lituania, Polonia, Ungaria, Slovacia, România, Bulgaria și Grecia drept proiecte militare. Nu este nevoie să vă explic încă o dată cu cine intenționează să lupte țările mai sus menționate. Principalul adversar militar al NATO, până în 2030 cel puțin, este Rusia.

Vecini neliniștiți

O parte a exercițiilor Dacia 21 Livex au loc în imediata vecinătate a Republicii Moldova. Anterior, Ministerul român al Apărării a declarat că manevrele ʺprevăd condiții de luptă de intensitate sporităʺ, cu împușcături de luptă, aruncare de bombe avia, desanturi parașutate și depășire a obstacolelor de apă. Intriga este că în spatele celor mai apropiate râuri mari (a Dunării și a Prutului) se află Bulgaria și Republica Moldova. Niciun inamic din aceste țări nu amenință România, respectiv manevrele Dacia 21 Livex arată ca o pregătire deschisă pentru agresiunea SUA și NATO în regiunea Mării Negre. Astfel de concepții și desanturi (ofensive a priori) amenință securitatea Republicii Moldova și a altor țări din regiunea Mării Negre într-o măsură mult mai mare decât ʺagresiunea ruseascăʺ virtuală. Atragem atenția la faptul că în Constituția Republicii Moldova este consacrat statutul neutru al Republicii, iar participarea militarilor moldoveni la exercițiile Armatei SUA și NATO pare ambiguă din punct de vedere politic, fiind provocatoare și mioapă.

Comandamentul Armatei SUA în Europa și Africa a anunțat anterior despre desfășurarea unor exerciții la scară largă DEFENDER Europe 21 cu participarea a până la 30 de mii de militari din 26 de țări. Manevrele se desfășoară pe 30 de poligoane din 12 țări europene. Obiectivele declarate – creșterea disponibilității strategice și operative, dezvoltarea interacțiunii între Statele Unite, aliații și partenerii NATO. S-ar părea niște jocuri de război transparente, nimic mai mult. Cu toate acestea, există și acte ratate.

La 11 mai, președintele polonez Andrzej Duda a declarat la București: ʺÎn caz de necesitate, atât Polonia, cât și România trebuie să fie pregătite să apere independența Belarusuluiʺ. De parcă cineva i-ar fi invitat să intervină militar împotriva statului din Uniunea Statală Rusia – Belarus.

Conceptul ʺlaculuiʺ

ʺPovestea de groazăʺ preferată a Washingtonului și a Bruxelles-ului –transformarea Mării Negre într-un ʺlac rusescʺ – servește doar ca acoperire a propriului proiect – ʺlacul NATOʺ. Mai mult, în componența Alianței intră doar trei din cele șapte țări din regiunea Mării Negre. Federația Rusă este preocupată exclusiv de stabilitatea regională și de securitatea frontierelor sale sudice.

În regiunea Mării Negre, Statele Unite și NATO încearcă să înconjoare Rusia cu bazele lor militare pe teritoriul adiacent al țărilor aliate sau partenere – pentru a reduce timpul de zbor în cazul unui atac preventiv de rachete asupra obiectivelor militare strategice ale Federației Ruse. Din anumite motive, Pentagonul nu este foarte interesat de Turcia, care este relativ independentă. Acolo nu se construiește nici o singură bază militară americană nouă. În schimb, sunt extrem de atractive pentru ʺdezvoltareʺ Republica Moldova, Ucraina, Georgia, care nici măcar nu fac parte din NATO (și nu vor face). Desigur, într-o situație de criză extremă, ʺprincipalul agresorʺ va fi pedepsit garantat de Rusia, dar nici ʺasistenții voluntariʺ nu vor scăpa basma curată.

Alexandr Hrolenko este expert militar internațional, căpitan de rangul I în rezervă, veteran de război.

CALENDAR RELAXARE PRECAUTĂ

 


Klaus Iohannis a susținut, joi seară, o declarație de presă la Palatul Cotroceni, după ședința cu Cîțu, Barna, Bode, Ciucă, Mihăilă, Arafat și Pistol. Președintele a vorbit despre un calendar pentru o relaxare „precaută”.

„Am pregătit un calendar cu măsuri de relaxare și am dorit să avem un calendar care cuprinde întreaga perioadă de vară. Ne pregătim de relaxare! Trebuie să fie precaută. Vrem să scăpăm de pandemie, nu să ne relaxăm ca să revenim cu restricții”, a spus, joi seară, președintele Klaus Iohannis.

Prima etapă a relaxării va fi pe 15 mai, a anunțat Klaus Iohannis. Se va renunța la măștile de protecție la exterior.  

„Vom avea o relaxare pas cu pas, am elaborat calendarul cu acești pași până pe 1 septembrie. (...) Aceste măsuri au fost discutate astăzi, iar ele vor fi în detaliu enunțate de Comitetul Național și, în final, vom avea o Hotărâre de Guvern. Avem date cheie. Prima etapă de relaxare va avea loc pe 15 mai, atunci vom avea deja câteva măsuri de relaxare. 1 iunie, apoi 1 iulie, iar apoi 1 august”, a explicat președintele. 

„Din 15 mai, se elimină portul măștii în exterior, cu câteva excepții, cum ar fi piețele, târgurile, transportul public, spațiile din interior. Deci, se renunță la această mască în aer liber”, a zis Klaus Iohannis. 

„Magazinele vor reveni la programul normal pe care l-au avut”, a explicat președintele. 

Tot din weekendul care urmează activitățile sportive în aer liber vor fi posibile cu 25% din locuri ocupate.

Alte măsuri restrictive vor fi anulate de la 1 iunie, a precizat Klaus Iohannis.

Președintele a mai spus că, în ultimele săptămâni, campania de vaccinare „a prins viteză” și avem în fiecare zi peste 100.000 de persoane vaccinate, însă este nevoie de mai mult pentru a ieși din pandemie.

Premierul României, Florin Cîțu, a prezentat reformele pe care le va face în baza Planului Național de Redresare și Reziliență, agreate de Comisia Europeană.

 


„Am fost la Bruxelles pentru a mă asigura că vom avea cel mai bun PNRR. Am dat asigurări că România poate folosi toți banii alocați pentru investiții și reforme: infrastructură, sănătate, educație, digitalizare, energie verde.

Câteva dintre reforme: reforma pensiilor, care are rolul de a asigura sustenabilitatea sistemului de pensii în România.

Reforma fiscală care să asigure creșterea veniturilor și o optimizare a cheltuielilor în anii următori. Obiectivul meu clar este de a nu introduce și de a nu crește taxe. Am arătat că se poate în perioada de criză. Reforma salarizării, obiectivul este de a avea o legătură între performanță și venit. Reforma administrației publice sau reforma pentru trecerea la energie verde. Le-am spus miniștrilor implicați în proiecte că trebuie să lucreze 24 din 24 de ore pentru un succes”, a scris Cîțu pe pagina sa de Facebook.

Reforma pensiilor, a administrației publice și a companiilor de stat. Companiile nerentabile vor fi închise

Ministrul Investițiilor Europene, Cristian Ghinea, a afirmat că „fără reforme substanțiale nu va trece acest plan”.

„Trebuie să clarificăm nivelul de ambiție al reformelor. Ca să fie și mai clare am scris un document care trece în revistă reformele majore, pe care l-am trimis Comisiei Europene. A fost baza de discuție pentru toate întâlnirile pe care le-am avut. Este o chestiune pe care eu am mai subliniat-o în mai multe rânduri. PNRR este un instrument de reforme. Fără reforme substanțiale nu va trece acest plan și eu cred că această chestiune sensibilă a fost rezolvată”, a declarat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Comisia Europeană a sugerat României să nu depună acum cererile pentru împrumut, în condițiile în care din PNRR sunt alocate 13 miliarde de euro granturi și 16 miliarde de euro împrumuturi, iar România se află deja în procedură de deficit excesiv.

„Sunt doar două țări care vor folosi toate împrumuturile din PNRR: România și Italia. Nenorocul face să fim singura țară din UE care se află în procedură de deficit bugetar. Asta face să ne fie greu să tragem împrumuturile, pentru că ele vor atârna în balanța deficitului bugetar. A fost o sugestie, dacă nu chiar o recomandare din partea Comisiei să nu depunem acum cererile pentru împrumut. Am fost foarte clari că vom depune cereri pentru toate cele 29.2 miliarde de euro”, a precizat ministrul.

Cristian Ghinea le-a transmis oficialilor europeni că România este pregătită să își asume o reformă reală a sistemului de pensii, a administrației publice și a companiilor de stat.

„Reforma pensiilor – elemente care presupun o indexare a pensiilor clară, pe decizii statistice și reducerea pensiilor speciale.

Reforma companiilor de stat – vom avea un proces de audit la toate companiile de stat. Vom elimina acele excepții băgate de PSD ALDE. Vor fi supravegheate de către un departament special de la SGG care va face politica statului. România nu are o politică clară și o entitate care să se ocupe de companiile de stat.

Vom crea această entitatea care va avea indicatori de performanță și un plan de reformă, închiderea acolo unde este cazul și legare a salariilor din conducerea companiilor de stat de obiective de performanță. Trebuie să facem o sursă de a aduce bani la buget, nu o sursă de a se scurge bogăție din averea publică.

Reforma administrației publice – vom avea sporuri limitate și legate de obiective, nu vom mai crește anvelopa salarială la stat.

Pe partea de administrație publică avem prins în PNRR un sistem național de examinare a funcționarilor publici pe modelul Comisiei Europene

Pe partea de justiție, rămânem la obiectivele din MCV și vom adăuga câteva puncte, o nouă strategie anticorupție și o creștere clară a bunurilor confiscate din infracțiuni”, a declarat ministrul Ghinea.

Noi detalii în dosarul de fraudă al lui Dan Barna. Se pare că liderul USR PLUS ar fi primit în mod ilegal acces la documentele DLAF. Cine ar fi fost responsabili !

 


Noi detalii în dosarul de fraudă al lui Dan Barna. Potrivit ştiripesurse.ro, Dan Barna ar fi făcut rost de raportul DLAF de la directorul general AM POCU (Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Capital Uman), Daniel Popa, recent numit în funcţie de ministrul Cristian Ghinea. Raportul DLAF a ajuns marţi la AM POCU, conform procedurii.

Se pare că liderul USR PLUS ar fi primit acces, în mod ilegal, la documentele transmise de DLAF la DNA, de la Daniel Popa şi secretarul de stat Marius-Mihai Vasiliu.

Întrebat de ce nu primește informații direct de la DLAF, care este instituție în cadrul Guvernului din care face parte, ci le primește din media, Dan Barna a spus că a evitat să îl cunoască pe cel care coordonează DLAF, dar știe că a fost numit de fostul premier Viorica Dăncilă.

„Nu era foarte caraghios (să le primesc de la DLAF)? Exact asta mă întreb și eu. (…) Deși ar fi fost facil să îl chem la ordin, am evitat să fac aceasta tocmai pentru a evita orice fel de speculație că intervin în activitatea unei instituții care are un mandat să verifice și să trimită mai departe la DNA orice neclarități ar avea. Nici nu îl cunosc pe cel care coordonează în momentul de față DLAF. Știu că a fost numit de doamna Dăncilă, dar în rest am evitat orice fel de contact să nu fie niciun fel de suspiciune”, a mai spus Dan Barna.

Inspectorii de la Departamentul de Luptă Anti-Fraudă arată că în cazul proiectului „Biblioteca bunelor practici. Concept inovator de dezvoltare a mediului rural” (POSDRU/135/5.2/S/125782 – cod SMIS 51031), având ca beneficiar S.C. Grupul de Consultanță pentru Dezvoltare DCG SRL, firmă deținută de Dan Barna, verificările sunt în curs.

Cum arată Transfăgărăşanul cu o lună înainte de a începe vara



Cum arată Transfăgărăşanul cu o lună înainte de a începe vara. Drumul este acoperit cu un strat de şase metri de ZĂPADĂ

„A început operațiunea de deszăpezire a părții nordice a DN 7C – Transfagarasan, între Bâlea Cascadă și Bâlea Lac. Deocamdată, suntem la începutul operațiunii care va dura câteva săptămâni bune, având în vedere stratul gros de zăpadă bătătorită, care pe alocuri depășește 6 metri grosime”, au precizat reprezentanții DRDP Brașov.

Deocamdată, se poate circula cu mașina pe Transfagarasan, până la Bâlea Cascadă.

De la Bâlea Cascadă se poate urca la Bâlea Lac doar cu telecabina.

Traficul rutier se vă redeschide pe porțiunea Bâlea Cascada și Bâlea Lac când se termină deszăpezirea și dacă vor permite condițiile meteo. În anii trecuți, traficul s-a redeschis pe 1 iulie.

Potrivit prognozei meteo de joi, 13 mai 2021, vremea va fi în general instabilă și răcoroasă. Înnorările vor fi temporar accentuate, va ploua în jumătatea de vest a țării și la munte și local în rest.

Vor fi mai ales averse, însoțite și de descărcări electrice, iar pe arii restrânse, cantitățile de apă vor depăși 20…25 l/mp. Izolat vor fi condiții de grindină.

Vântul va sufla în general moderat, temporar cu unele intensificări, mai ales în prima parte a intervalului, în vestul și estul teritoriului, precum și la munte, informează stirimeteo.com.

Temperaturile maxime se vor încadra, în general, între 16 și 22 de grade Celsius, iar cele minime vor fi cuprinse între 6 şi 13 grade Celsius.

Vremea va fi ușor instabilă, în Capitală. Cerul va avea înnorări temporare, mai accentuate seara și noaptea, când vor fi averse slabe și posibil descărcări electrice.

Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă, în scădere ușoară față de ziua precedentă, va fi de 21-22 de grade Celsius, iar cea minimă de 10-12 grade Celsius. Administrația Națională de Meteorologie anunță că vor fi ploi și vijelii în București de miercuri, 12 mai, și până vineri, 14 mai.

De altfel, ANM a emis o prognoză specială de instabilitate atmosferică, informează ANM. Intervalul mențional, miercuri, ora 16.00 – vineri, ora 21.00.

Președintele AUR, George Simion, aruncă bomba: „În restul Europei există pământ ieftin, dar în România există și guvern ieftin”

 

Președintele AUR, George Simion, aruncă bomba cu privire la vânzarea terenurilor agricole străinilor, el acuză că USR suține lanțuri mafiote.

„Cu siguranță e un fenomen pe care până și verzii europenii îl combat se numește „land grabbing”, Şi în restul Europei se găsește pământ ieftin, dar în România se găsește și guvern ieftin, iar din această cauză vin străinii ca să ia terenuri, din cauza subvențiilor pe hectar din care au de profitat niște lanțuri mafiote”,  a declarat Simion pentru România TV.

Președintele AUR i-a criticat și pe neomarxiști, pe care îi compară cu urmași ai lui Lenin care, spune el, din cauza ideologiei comuniste vor sărăci țara.

„Neomarxiștii reprezintă gândirea și ideologia adusă în anii noștri de urmașii lui Lenin, care vor să ne distrurga proprietatea, iar aici vorbim de Oana Bogdan. Curentul global, prezent și în sistemul românesc, vrea să anuleze orice proprietate, sub pretextul că trebuie să salvăm planeta. Și sovieticii aveau idealuri frumoase ca și globaliștii din USR Plus. Spre exemplu polonezii nu și-au vândut pământurile și companiile strategice, așa cum plănuiește acest guvern. La momentul actual peste 45 % din terenuri e vândut străinilor. Coaliția vrea vânzarea fără restricții a terenurilor agricole. România are cel mai neoliberal sistem cu privire la vânzarea pământurilor. Franța nu-si vinde pamânturile. În zona Moldovei, din cauza exploatării până la epuizare, a aparut fenomenul deșertificării”, a mai adăugat George Simion.

Președintele AUR, George Simion: Industria clădită de părinții noștri a fost distrusă

Președintele AUR a criticat și vânzarea mai multor întreprinderi românești, în special vânzarea companiei Moldomin care deținea 30% din resursele de cupru ale țării.

„OMV Petrol a dezafectat Arpechimul și alte combinate din toată țara pentru că industria clădită de părinții noștri a fost distrusă. Pentru mine e frustrant să văd că plătesc facturi, iar banii se duc în alte țări. Nu mai suntem stăpâni la noi acasă, iar această guvernare înstrăinează bogățiile țării. Cuprul a ajuns la 10 mii de dolari pe tonă și se prefigurează că va ajunge la 20 de mii de dolari. Guvernarea USR – UDMR a vândut compania Moldomin, care deținea 30% din resursele de cupru ale României”, a afirmat George Simion.

Prognoza meteo 13 - 14 mai. Vin ploile, vremea se răcește

 


Vremea se răceşte şi îşi fac apariţia ploile în mare parte din ţară. În vestul ţării şi la munte, vor fi mai ales averse, însoțite și de descărcări electrice, iar pe arii restrânse, cantitățile de apă vor depăși 20...25 l/mp. Temperaturile maxime se vor încadra, în general, între 16 și 22 de grade.

Prognoza meteo 13 mai. La noapte vremea va fi instabilă, cu înnorări accentuate și ploi în majoritatea regiunilor. Vor fi mai ales averse, ce vor avea și caracter torențial, însoțite de descărcări electrice și unele intensificări ale vântului. Cantitățile de apă vor depasi local 10…15 l/mp și izolat 25…30 l/mp, iar pe arii restrânse se va semnala grindină, îndeosebi în Banat, Crișana și sud-vestul Olteniei. Temperaturile minime vor fi cuprinse între 6 şi 14 grade.

București. Vremea va fi în general instabilă. Vor fi înnorări accentuate, averse în general slabe cantitativ, posibil însoțite de descărcări electrice și unele intensificări ale vântului. Temperatura minimă va fi de 10…11 grade.

Vremea va fi în general instabilă și răcoroasă. Înnorările vor fi temporar accentuate, va ploua în jumătatea de vest a țării și la munte și local în rest. Vor fi mai ales averse, însoțite și de descărcări electrice, iar pe arii restrânse, cantitățile de apă vor depăși 20…25 l/mp. Izolat, vor fi condiții de grindină. Vântul va sufla în general moderat, temporar cu unele intensificări, mai ales în prima parte a intervalului, în vestul și estul teritoriului, precum și la munte. Temperaturile maxime se vor încadra, în general, între 16 și 22 de grade, iar cele minime vor fi cuprinse între 5 şi 13 grade.

București. Vremea va fi ușor instabilă. Cerul va avea înnorări temporare și vor fi averse slabe și descărcări electrice. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă, în scădere ușoară față de ziua precedentă, va fi de 21…22 de grade, iar cea minimă de 11…12 grade.

Prognoza meteo VINERI

Vremea va fi instabilă în jumătatea de nord a țării și vor fi înnorări temporar accentuate, averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului. Astfel de fenomene vor fi mai frecvente și mai intense după-amiaza și seara, iar pe alocuri se vor înregistra cantități de apă însemnate și grindină. În restul țării, cerul va fi variabil, iar unele înnorări și fenomene specifice instabilității atmosferice se vor semnala doar trecător, pe arii restrânse. Temperaturile maxime se vor încadra între 16 și 26 de grade, iar cele minime vor fi cuprinse, în general, între 5 și 12 grade. Dimineața și, mai ales, noaptea, izolat va fi ceață.

București. Vremea va fi în general frumoasă și normală sub aspect termic. Cerul va fi variabil, iar condițiile de ploaie vor fi reduse. Vântul va sufla moderat, cu unele intensificări în prima parte a intervalului, apoi va slăbi în intensitate. Temperatura maximă va fi de 24…25 de grade, iar cea minimă de 9…11 grade, potrivit ANM.

Românii, sfătuiţi să evite călătoriile la Ierusalim. MAE a ridicat nivelul de alertă pentru Israel şi Palestina

 


Ministerul Afacerilor Externe (MAE) recomandă cetăţenilor români să nu călătorească în Fâşia Gaza, să evite total călătoriile în Ierusalim (Oraşul Vechi şi cartierele adiacente) şi în regiunile de proximitate cu Fâşia Gaza, în contextul deteriorării situaţiei de securitate din Palestina şi Statul Israel.

„Pe fondul deteriorării situaţiei de securitate din Palestina şi Statul Israel, Ministerul Afacerilor Externe informează că a fost reevaluat şi ridicat nivelul de alertă pentru cele două state, respectiv Palestina (Evitaţi orice călătorie în anumite regiuni – https://www.mae.ro/travel-alerts/12890) şi Israel (Evitaţi călătoriile neesenţiale – https://www.mae.ro/travel-alerts/2938). În acest context, MAE recomandă cetăţenilor români să nu călătorească în Fâşia Gaza, să evite total călătoriile în Ierusalim (Oraşul Vechi şi cartierele adiacente) şi în regiunile de proximitate cu Fâşia Gaza”, se arată într-un comunicat transmis miercuri de MAE.

De asemenea, MAE recomandă cetăţenilor români care se află deja în Palestina şi Statul Israel: să se adreseze Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah sau Ambasadei României la Tel Aviv să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând datele de contact; să respecte cu stricteţe recomandările autorităţilor locale; să evite deplasările în zona de sud a Statului Israel, precum şi zonele aglomerate, în care se desfăşoară mitinguri, manifestaţii publice şi alte acţiuni de stradă; să urmărească mass-media locale pentru a cunoaşte şi evita zonele cu o situaţie de securitate critică.

Ministerul Afacerilor Externe precizează că, prin Task Force-ul dedicat monitorizării situaţiei din zonă, menţine evoluţiile din teren în atenţia sa prioritară şi este pregătit să acorde asistenţă consulară în caz de necesitate. Totodată, MAE recomandă cetăţenilor români din regiune să manifeste atenţie şi vigilenţă sporite, precum şi precauţie, cu evitarea zonelor declarate în stare de urgenţă.

MAE aminteşte că cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah: +970-(0) 59 201 3761, precum şi la numerele de telefon ale Ambasadei României la Tel Aviv: +972 3 529 0613; +972 3 5244644; +972 3 5242482, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al Ambasadei României la Tel Aviv: +972 54 5643279.

Coşmar pentru o fetiţă din Vaslui, violată şi tăiată cu cuţitul de tatăl ei

 


Coşmar pentru o fetiţă din Vaslui, violată şi tăiată cu cuţitul de tatăl ei. Calvarul a început în decembrie 2019, la doar câteva luni după ce mama copilei a plecat în străinătate din cauza bătăilor bărbatului. Fata nu a povestit niciodată despre coşmarul pe care-l trăia, ci a început să scrie într-un jurnal despre abuzurile la care o supunea propriul tatăl.

Copila i-a trimis mesaje mamei aflate în străinătate în care o implora să o salveze. Cea care i-a dat viaţă nu a crezut-o, cu toate că individul o violase şi o bătuse şi pe ea când era tot minoră. Asistenţii sociali au monitorizat familia mai mulţi ani, însă măsurile s-au dovedit a fi în zadar, notează Observatornews.

Fetiţa a căzut pradă disperării.

„Nu mai suport această viață”, scria copila în jurnal.

Singura persoană în care a avut încredere să-i povestească întreg calvarul nu a crezut-o.

„Mami, vino să mă salvezi”, a fost strigătul de ajutor al fetei către mamei ei, printr-un mesaj trimis pe Whatsapp.

Cu toate acestea, femeia a recunoscut cu detaşare ororile pe care le-a trăit fiica ei.

„Mi-a zis că s-a dat tata la ea şi am zis: Cum? Când era beat”, a spus femeia, potrivit sursei citate.

Deşi a obţinut un ordin de protecţie, mama a fugit în străinătate şi şi-a lăsat fetiţa de 11 ani şi pe cele trei surori mai mici în grija bărbatului violent. Femeia nu a ţinut cont nici de faptul că acelaşi individ o violase şi pe ea pe când avea 15 ani. Atunci l-a iertat după ce a rămas gravidă. Mai apoi, bărbatul a încercat să-şi violeze şi soacra.

„El a îndrăznit la mine, doamnă, la 65 de ani, doamnă, dar la fiică-sa. Am scăpat eu eram un pic mai violentă, l-am izbit şi am fugit la vale”, a spus bunica fetei de 11 ani.

Asistentul social de la Primărie a alertat Poliţia, după ce a descoperit că fetiţa a fost abuzată ani la rând.

„I-am spus că n-o să se mai întâmple, n-o să mai mergi niciodată la tată, nu-ţi fie teamă, dacă ăsta este adevărul, spune-ne, şi fetiţa a mărturisit”, a precizat Andreea Vasluianu, asistent social primărie, conform Observatornews.

Autorităţile spun că familia este monitorizată din urmă cu cinci ani când mama a apelat la serviciile unui centru pentru violenţe în familie.

Fetiţa a ajuns  într-un centru de plasament. Surorile ei se află acum în grija mamei, chiar dacă angajaţii statului ştiu că iniţial femeia a refuzat să aibă grijă de ele. Tatăl abuziv a fost reţinut de poliţişti.

Persoanele care se opuneau „botniței”, încep să poarte măști pentru a se proteja de oamenii vaccinați

 


O teorie a conspirației cu privire la persoanele vaccinate îi determină pe unii oameni care se opuneau purtării măștii sau sunt împotriva vacccinării să înceapă purtarea măștilor, scrie Vice.com.

O conspirație care face ravagii în lumea anti-vacciniștilor s-ar putea să-i determine, în cele din urmă, pe unii dintre cei care se opun purtării măștii să ajungă să poarte o mască și să păstreze distanța.

Conspirația în sine are mai multe forme și dimensiuni: cei vaccinați vor „vărsa” anumite proteine asupra celor nevaccinați, care vor suferi apoi efecte adverse, scrie Reuters, care demontează astfel informația.

Astfel, principala îngrijorare a conspiraționiștilor este că răspândirea acestor proteine va provoca menstruații neregulate, infertilitate și avorturi spontane.

Ideea, complet nefondată, este o piesă cheie într-o conspirație mai mare, conform căreia COVID-19 a fost o stratagemă pentru a depopula lumea, iar vaccinul este cel care va elimina masele.

Experții spun că această conspirație se naște dintr-o neînțelegere fundamentală a modului în care funcționează vaccinurile.

Astfel, conspiraționiștii – cei împotriva vaccinurilor și cei împotriva purtării măștii – ajung să se încurajeze unii pe alții să păstreze distanțarea socială, un element pe care l-au criticat până acum.

Sherri Tenpenny, o persoană influentă în răspândirea conspirațiilor cu privire la COVID-19, a sugerat recent într-o transmisiune pe internet că ar putea fi nevoie „să stai departe de cineva care a făcut aceste injecții, pentru totdeauna”.

Un alt anti-vaxxer proeminent a sugerat plasarea în carantină a persoanelor care au fost vaccinate.

„Există ceva care se transmite de la oamenii care sunt injectați cu această otravă la alții care nu au fost injectați”, a declarat Larry Palevsky, un pediatru din New York și anti-vaxxer, într-un livestream separat.

Mai mult, el a spus că persoanele vaccinate ar trebui „să aibă o insignă pe braț pe care să scrie ‘Am fost vaccinat chiar dacă nu este un vaccin’, astfel încât să știm să-i evităm pe stradă, să nu ne apropiem de ei nicăieri în societate”.

Iar unii adepți ai teoriilor conspiraționiste se întreabă dacă nu cumva masca ar putea deveni salvarea lor. Un poster publicat pe platforma 4chan arăta că „anonimii” ar fi nevoiți „să poarte o mască în preajma celor vaccinați, pentru că ei elimină chestiile cu ARNm”.

Sunt însă și conspiraționiști care spun că purtarea măștii de către cei „anti-mască” nu se va întâmpla, pentru că „ar fi o prostie” după ce au promovat astfel de mesaje.