10.17.2020

Nu dați Cezarului ce este al lui Dumnezeu !

 


Pe parcursul existenței sale lumești, Iisus a fost ispitit de fariseii care au încercat printr-o întrebare să-L pună în dificultate: „Să dăm sau nu tribut cezarului?”. Răspunsul lui Iisus a fost: „Dați Cezarului ce este al Cezarului și lui Dumnezeu ce este al lui Dumnezeu!“. Un credincios trebuie să respecte, pe lângă regulile credinței sale și regulile statului, normele și reglementările vieții sociale. Cezarul (statul) a înțeles să abuzeze adesea de puterile sale și a încercat să-și însușeasca și ce este a lui Dumnezeu. Pentru a împiedica aceste derapaje și încălcări ale drepturilor cetățenești au fost adoptate o serie de reglementări internaționale la care și România este parte. Conform art. 4(2) și 18(2) din International Covenant on Civil and Political Rights și art. 9 al European Convention on Human Rights dreptul la libertatea de credință nu este derogabil nici măcar pe timpul stării de urgență. Libertatea de religie sau credință este un drept care are mai multe dimensiuni: individual, colectiv, instituțional, educativ etc. În România, acest drept este adesea limitat. România este listată de OSCE în grupul țărilor care au luat cele mai dure măsuri de restricționare a libertății religioase încă de la începutul pandemiei.

Trăim o perioadă grea şi urâtă. Guvernul a legiferat în această perioada tot felul de legi croite pe genunchi și a fost sancționat de Curtea Constituțională. Tot felul de comiții și comitete (strategice sau mai puțin strategice) au elaborate măsuri excesive, care au fost anulate de instanțe.

Starea de pandemie nu justifică legiferarea amatoristică, dimpotrivă. Indiferent cât de drastic și rapid vrem să impunem anumite măsuri de protecție a populației împotriva bolilor, nu avem voie să uităm sau să încălcăm Constituția și celelalte angajamente internaționale pe care ni l-am luat.

Recenta decizie de a împiedica creștini din alte localități să participe la pelerinajul anual la Sfânta Parascheva la Iași este ilegală, abuzivă și stigmatizantă. Ea nu respectă nici măcar condițiile pentru izolare redactate de autorități. O adunare de persoane poate fi restricționată în funcție de riscul (potențialul) de răspândire a infecției. Ori, datele din ultimele două luni arată că focarele (clusterele) nu au avut în România punct de plecare slujbele și adunările religioase, dar găsim spitalele, așezăminte de bătrâni/copii, instituții publice etc. Nu există nicio biserică sau adunare religioasă identificată. Prin urmare, este greu de înțeles ca în tot orașul Iași accesul este liber mai puțin în curtea Catedralei. Pe ce date științifice se bazează această interdicție?

S-a spus că din cauza timpului petrecut de pelerini în autocare crește riscul de infectare. Atunci de ce deplasarea cu autocarul este permisă pentru alte persoane și interzisă numai pentru pelerini? Să înțelegem că alte persoane au voie să (se) infecteze? Sau în afară de pelerini restul oamenilor au imunitate crescută. Dar la cei care se deplasează cu mașina proprie care este riscul?

S-a spus că o mulțime dezorganizată constituie un pericol pentru sănătatea publică. Este o stigmatizare și o ofensă adusă pelerinilor fără nicio dovadă. Pelerinii sunt mult mai disciplinați decât cei care au fost mobilizați la vot de guvernanți. Atunci nu a fost un pericol pentru sănătatea publică?

S-a spus că și în alte țări pelerinajele au fost interzise și se dă exemplu Arabia Saudită. Fals. Pelerinajul anual de la Mecca s-a desfășurat anul acesta, dar cu doar 10.000 de musulmani.

Ce putem face?

În primul rândcredincioșii pot ataca decizia în instanțăO asemenea acțiune privind limitarea dreptului la libera circulație și împiedicarea accesului pe baza unui criteriu discriminator (locul de reședință) este scutită de taxa de timbru. Câteva mii de astfel de acțiuni poate îi vor trezi la realitate pe cei care iau astfel de decizii. Aș fi deschis și eu o asemenea acțiune, dar din păcate (sau din fericire) am buletin de Iași.

Apoiscrieți parlamentarilor. Găsiți adresele lor de e-mail și scrieți-le. Se apropie alegerile din 6 decembrie și vor fi mai atenți pentru că sunteți votanți.

Dacă nu luăm atitudine, atunci ne vor lua și sărbătoarea Nașterii Domnului Nostru Iisus Hristos.

În concluzie, nu putem să dăm Cezarului ce este a lui Dumnezeu.

P.S. În octombrie, voi fi prezent la slujba de la Catedrala Metropolitană. Sper ca în acest an să nu mă întâlnesc cu acei „creștini” care au luat sau au susținut această decizie. Puțină decență. Deși la gradul de ipocrizie și nesimțire pe care îl au, e posibil să vină. Îi sfătuiesc să mă ocolească, să păstreze distanța socială.

Autor, Vasile Astărăstoae

sursa:https://astarastoae.wordpress.com/2020/10/09/nu-dati-cezarului-ce-este-al-lui-dumnezeu/

Cine CONDUCE lupta PRĂJITURILOR electorale

 


Proprietaruii unei patiserii din Pennsylvania susţin că pot prezice dacă Trump va câştiga un al doilea mandat, pentru că fac un sondaj cu prăjituri electorale, roşii pentru Trump, albastre pentru Biden.

Lochel's Bakery a efectuat sondajul în ultimele trei cicluri electorale iar proprietarii spun că au ghicit de fiecare dată învingătorul.

Cel mai recent sondaj a fost lansat în urmă cu şase săptămâni. Patiseria oferă prăjituri „Trump 2020” şi „Biden 2020” în roşu şi, respectiv, albastru.

Proprietarii spun că vânzările din acest an le-au depăşit cu mult pe cele din anii anteriori. "Oamenii sunt pur şi simplu înnebuniţi după ele. Până la ora 10, Trump este în frunte cu 3 la 1", au declarat proprietarii pentru Fox News, citează Mediafax. 

Cererea e atât de mare încât proprietarii au fost nevoiţi să închidă o perioadă ca să-şi refacă stocurile.


Putin, întâlnire cu prințul moștenitor al Arabiei Saudite

 


Președintele rus Vladimir Putin și prințul moștenitor al Arabiei Saudite Mohammed bin Salman au discutat despre piața energiei și despre punerea în aplicare a acordurilor de către grupul producătorilor de petrol OPEC +, a anunțat sâmbătă Kremlinul, într-o declarație citată de Reuters.

„Ambele părți și-au reiterat disponibilitatea de a continua o coordonare strânsă în acest domeniu pentru a menține stabilitatea pe piața globală a energiei”, spune documentul.

Cei doi lideri au discutat, de asemenea, despre cooperarea în combaterea răspândirii infecțiilor cu coronavirus și perspectiva utilizării vaccinului rus Sputnik V în Arabia Saudită, relatează Mediafax. 



Măsurile care vor fi luate în Bucureşti

 


Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), medicul Raed Arafat, a afirmat că lupta cu COVID a fost pierdută în Capitală şi spune că, în aceste condiţii, "este foarte clar" că se va ajunge la indicele de infectare coronavirus de 3 la mia de locuitori în Bucureşti.

Când indicele va ajunge la 3, restaurantele, cinematografele şi teatrele se vor închide şi "este posibil" ca elevii să urmeze cursuri online. 

"Aşa cum evoluează lucrurile, să ajungem la indicele de 3, în Capitală, este foarte clar. 

În momentul în care rata va ajunge la 3, se vor aplica regulile prevăzute pentru această situație în hotărârea de guvern: restaurantele închise, nu mai sunt activități la teatre, la cinematografe, masca devine obligatorie în toate spațiile publice, nu mai există diferențiere între spațiu aglomerat și spațiu neaglomerat, în toate spațiile masca este obligatorie", a declarat Raed Arafat, vineri seara, potrivit digi24.ro.

Raed Arafat a mai declarat că lupta cu COVID-19 a fost pierdută şi că este posibil ca spitalele să fie reorganizate, aşa cum s-a întâmplat în primăvară, la începutul pandemiei.

"Lupta cu COVID-19, din păcate, am pierdut-o. Mai ales că este presiune şi asupra sistemului medical din mai multe puncte de vedere, nu numai asupra capacităţii, ci şi asupra oamenilor care lucrează în sistem. 

Vom ajunge la un moment în care pacienţii nu vor mai putea fi transferaţi către spitale desemnate COVID, ci vor rămâne în spitalele în care sunt şi vor fi trataţi în spitalele respective unde trebuie create circuite la nivelul Terapiei Intensive, la nivelul altor secţii care să permită tratarea altor pacienţi. 

Şi la acest moment avem pacienţi care se tratează în spitalele care nu sunt desemnate Covid pentru că nu reuşim să transferăm imediat, ci transferăm peste câteva ore sau a doua zi", a mai declarat Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul de Interne.

În ceea ce priveşte şcolile, acestea ar putea trece în scenariul roşu, în care elevii vor învăţa online.

"Este posibil să se ia acest lucru în considerare, dar acest lucru rămâne să fie discutat cu Ministerul Sănătăţii, cu Ministerul Educaţiei", a explicat Arafat.

sursa:https://www.antena3.ro/actualitate/raed-arafat-lupta-covid-pierduta-masuri-bucuresti-indice-3-584350.html

Radu Călin Cristea a murit

 


Jurnalistul Adrian Ursu a vorbit despre această mare pierdere: ”E una dintre veștile acelea pe care nu vrei să le primești. Dumnezeu să-l odihnească, să-l aibă în paza sa. 

Un jurnalist și publicist, dar mai ales un luptător împotriva abuzurilor de orice fel, asta a făcut-o și când era vocea Europei Libere și în activitatea sa publicistică și în calitatea sa de membru CNA. Nu s-a temut! A făcut lucruri pe care alții n-ar fi îndrăznit să le ducă la capăt, într-o vreme când opresiunea în țara asta, acum 30 de ani sau acum mai recent, 10 ani, era cea care închidea foarte multe glasuri. 

Radu Călin Cristea a fost omul care a avut curajul să spună nu, să arate adevărurile dureroase și să se revolte. Într-un astfel de moment, te gândești că mai pierdem pe cineva care a crezut toată viața sa în dreptate și adevăr și că rămân mult prea puțini cei care mai duc această luptă. O îmbrățișare cu toată căldura și compasiunea pentru fiica sa de care era atât de mândru și un gând către toți prietenii care probabil astăzi vor vorbi mult și merită să vorbească despre Radu Călin Cristea. Dumnezeu să-l aibă în pază”. 

sursa:https://www.dcnews.ro/radu-calin-cristea-a-murit-adrian-ursu-una-dintre-vestile-pe-care-nu-vrei-sa-le-primesti_778273.html


Kovesi porneşte cu o ţintă de 3.000 de dosare

 


Laura Codruța Kovesi se declară surprinsă că în UE există discrepanțe mari în privința numărului investigațiilor fraudelor financiare: Există state cu sute de cazuri și state cu 3-4 cazuri.

Pandemia care a determinat alocarea de mai mulți bani europeni poate însemna mai puțină rigurozitate în respectarea regulilor și implicit un risc mai mare pentru fraude financiare, a declarat Laura Codruța Kövesi, procuror-șef european al Parchetului European, în cadrul EUROSFAT.

„Atunci când vorbim de apărarea statului de drept, implicit de combaterea corupției și a fraudei financiare, Parchetul European va avea un rol foarte important. Mă refer mai ales la această situație cu pandemia, o situație în care pentru prima dată o să avem mai mulți bani care merg către statele membre, mai multă flexibilitate și mai puțină rigurozitate în a respecta anumite reguli, ceea ce înseamnă un risc mai mare pentru a avea fraude financiare”, a afirmat Laura Codruța Kövesi.

Ea a adăugat că daunele cu TVA la nivelul UE pot ajunge într-un an la aproximativ 30-60 de miliarde de euro, conform Institutului Kiel pentru Economie Mondială. Cea de-a doua concluzie a studiului este că există corupție în toate statele UE.

„Analizând diferența între exporturi și importuri în fiecare stat, concluzia este că nu avem țări curate. Nu avem nici țări care să fie cele mai corupte, să poți să zici că mereu este un vinovat de serviciu și corupția este mai mare, dar nici nu avem țări curate în Europa. Astfel de infracțiuni se comit în toate statele membre. Parchetul European va avea avantajul abordării unitare. Investigarea acestui tip de fraude va fi o prioritate în toate statele membre”, a explicat procurorul-șef european.

Când i-a fost cerut să realizeze bugetul pentru înființarea Parchetului European, Laura Codruta Kövesi a solicitat un raport despre fraudele financiare investigate în ultimii patru ani în cele 22 de state membre ale Parchetului.

„Am constatat cu surprindere că sunt foarte mari discrepanțe. Există state membre în care sunt investigate sute de dosare în fiecare an și state în care sunt investigate trei sau patru dosare. Nu înseamnă că acele state sunt cele mai curate, ci poate că nu a existat o prioritate pentru a investiga aceste infracțiuni. Parchetul European este un răspuns pe care Europa îl dă acestei provocări. Pentru a avea succes, avem nevoie de câteva condiții. Prima este independența sistemului judiciar. Independența Parchetului European este reglementată prin regulamentul său, toți procurorii care vor lucra pentru Parchetul European vor fi independenți. A doua condiție este legată de resurse. Bugetul pe care l-am cerut este în jurul a 55 de milioane de euro. Astfel, vom putea avea 140 de procurori în cele 22 de state membre. Ei trebuie, cel puțin pentru început, să investigheze minim de 3.000 de dosare”, a spus Laura Codruța Kövesi.

Întrebată despre evoluția numărului de infracțiuni în timpul pandemiei, oficialul european a spus că se așteaptă la o creștere a fraudelor financiare în sistemul medical.

„În sistemul medical, cu siguranță, numărul de cazuri în această perioadă ar putea să fie la fel ca și în trecut sau chiar ar putea să crească. Mă refer în special la domeniul achizițiilor publice. Aici sunt convinsă că numărul achizițiilor publice a crescut și, în general, când sunt făcute fără licitații, fără reguli stricte, este clar că există un risc mai mare pentru fraude. Chiar dacă nu am început activitatea, am primit câteva plângeri cu privire la acest tip de infracțiuni, dar pe toate le-am trimis la OLAF (n.red.Oficiul European de Luptă Antifraudă)”, a declarat procurorul-șef european.

sursa:https://www.cotidianul.ro/kovesi-porneste-cu-o-tinta-de-3-000-de-dosare/

Trump și Putin au pregătit „marea surpriză din octombrie”

 



Cu cât se apropie alegerile prezidențiale americane, cu atât devine mai important factorul imprevizibilității. 


În SUA se vorbește des despre “surpriza din octombrie” – evenimentele sau informațiile care ar putea schimba raportul de forțe înainte de alegeri, înclinând balanța în favoarea unuia dintre candidați. Această “surpriză” poate fi atât una pregătită preventiv, cât și una spontană, un gest marcant al candidatului, o nouă informație compromițătoare, reacții la niște dezastre naturale, o acțiune externă. Acum ambii candidați au nevoie de o astfel de “surpriză”, însă informații compromițătoare sunt atât de multe, încât una nouă nu ar adăuga nimic lui “Trump, un nebun periculos” sau lui “Biden, somnolent și cu o familie coruptă”. 


Însă politica externă, chiar dacă americanii nu țin cont de ea în alegerea președintelui, ar putea spori în popularitate – aici actualul președinte are un avantaj firesc (în cazul în care nu va ajunge “ostatic”, precum Carter în anii 80 din cauza ostaticilor americani în Teheran). Președintele poate ajunge la niște înțelegeri cu liderii altor state, să devină un pacificator, spre exemplu. În ultima lună Trump deja de două ori a jucat pe această carte: initial, cu pacea arabo-israeliană (chiar dacă e vorba doar de două state din Golful Persic), apoi cu înțelegerea dintre Kosovo și Serbia. Însă toate acestea nu vizează direct alegătorul american – ce-i pasă de Balcani și Orientul Mijlociu?


Însă Trump grăbește retragerea trupelor din 


Afganistan, promițând să readucă acasă toți americanii nu spre sfârșitul primăverii, ci de Crăciun. Cel mai probabil, nu îi va reuși acest lucru, dar și Crăciunul va fi mult mai târziu de 3 noiembrie. Există, însă, o altă chestiune care vizează toți americanii – cursa înarmărilor, inclusiv și nucleară. Securitatea și banii – riscul unui război nuclear (fie și unul ipotetic) și necesitatea de a cheltui tot mai multe mijloace pentru înarmare. Anume aici se poate demonstra o grijă pentru pace – lui Trump îi place acest subiect, odată ce a amintit în mai multe rânduri că doar datorită întâlnirilor lui cu Kim Jong-un Statele Unite nu se războiesc cu Coreea de Nord, iar dacă președinte ar fi fost Clinton, ar fi fost un dezastru. Inventata “amenințare nord-coreeană” a fost data uitării și pentru funcția de “surpriză din octombrie” trebuie căutat altceva.


Se pare că Trump consideră că a reușit să găsească ceva: vrea să încheie o înțelegere cu Putin. Da, anume cu acel Putin, de legături cu care este acuzat de patru ani, iar în ultimele săptămâni se ivesc tot mai multe confirmări că toată povestea cu “urmele rusești” a fost o operațiune special a democraților de la Casa Albă și a echipei de campanie a lui Clinton. Iată că acum Trump bate în democrați și în “mlaștina de la Washington” cu aceeași “temă rusească” – voi sunteți adevărații complotiști, nu legăturile inventate dintre Trump și Putin! Iar cu Putin real Trump va încheia o înțelegere, pentru că e el este cel mai tare și Putin îl respectă – anume așa va prezenta Trump înțelegerea lui cu rușii.


Despre ce este vorba? Despre tratatul New Start, care expiră peste patru luni, care e înmormântat de pe acum. Dar oare nu Trump a fost cel care l-a înmormântat? Da, Rusia întotdeauna s-a pronunțat pentru prelungirea lui, pentru următoarii cinci ani, însă Washingtonul afirma că acesta nu este unul avantajos și trebuie modificat, să fie completat sau să devină unul trilateral. Adică, să fie inclusă China, care nu și-a exprimat nicio dorință de a se alătura tratatului pentru reducerea și limitarea armelor strategice ofensive, afirmând că are arme nucleare mult mai puține decât Rusia și SUA. Moscova susține o astfel de poziție a Beijingului și la toate remarcile Statelor Unite în privința Chinei, a răspuns că nu se va ocupa de convingerea Chinei să purceadă la negocieri.


Au existat și alte cerințe ale americanilor, însă de ordin bilateral, o bună parte dintre care erau categoric inacceptabile pentru Rusia. 


Tratatul New Start se apropie de sfârșit și doar acum câteva luni americanii s-au trezit și au demarat consultări cu Rusia. Până atunci, se prefăceau că de tratat are nevoie mai mult Rusia decât ei și, în general, dacă Moscova nu se va grăbi să accepte cerințele americanilor până pe 3 noiembrie, atunci condițiile pentru prelungirea documentului (adică, încheierea unui nou tratat) vor fi mai dure.


Rusia a reacționat calm la astfel de trucuri ieftine. În cele din urmă, de tratat au nevoie ambele părți. Kremlinul nu intenționa să-l forțeze pe Trumă să semneze, însă săptămâna trecută Vladimir Putin a reamintit că Joe Bidern deja a promis prelungirea New Start sau să încheie un nou tratat – “și acesta este un element serios al unei viitoare cooperări în viitor”.


După asta în câteva publicații americane au apărut anumite informații pe surse de la Casa Albă și Congres: “Președintele SUA, Donald Trump, speră până la alegeri să obțină acceptul părții ruse pentru încheierea New Start”.


“În administrația lui Trump se consideră că au obținut un accept de principiu din partea președintelui Vladimir Putin și șeful Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev, pentru încheirea unui nou acord nuclear între Statele Unite și Rusia. Lucrările asupra finalizării textului înțelegerii ar putea fi încheiate în decursul unei săptămâni.

Unul din funcționarii administrației președintelui a anunțat că decizia a fost luată la cel mai înalt nivel în Consiliul Național de Securitate și Departamentul de Stat. Potrivit lui, unii membrii ai comisiei senatului pentru relațiile internaționale și a grupului de lucru pentru securitatea națională din Capitoliu au primit materialele finale pentru discuții”. Publicația menționează că noul grafic de lucru asupra unui acord nuclear înainte de alegeri a devenit “o surpriză pentru republicanii de rang înalt și unii reprezentanți ai Casei Albe”.

Însă Kremlinul a reacționat cu reținere: “Nu vom reacționa la informații pe surse, sunt prea multe falsuri. E un subiect fierbinte, care reprezintă pentru noi o prioritate în contactele cu americanii. Discuțiile continuă la nivel de experți”. Se pare că Trump pregătește o surpriză: o înțelegere cu Putin – fără a fi nevoit să meargă la Moscova, iar președintele Rusiei nu va fi nevoit să meargă la Washington. Totul se va reduce la o declarație comună a celor doi președinți sau prin ceea ce negociatorul american, Marshall Billingslea,a numit semnarea memorandumului prezidențial, premărgător prelungirii New Start. Adică, va fi un acord cadru, în care vor fi descrise contururile viitorului acord, fiind anunțată prelungirea New Start pentru o anumită perioadă (mai puțin decât cinci ani – probabil, 2-3 ani).


Oare într-adevăr Washingtonul este gata de un astfel de pas? Când Billingslea a declarat că în discuțiile cu viceministrul Afacerilor Externe, Serghei Reabkov, pe 5 octombrie la Helsinki, a fost înregistrat un “progres important” și părțile s-au apropiat de o înțelegere, Reabkov s-a arătat surprins de optimismul american.

“Negocierile au arătat că persistă diferențe enorme în abordare, inclusiv în privința elementelor centrale ale unor astfel de înțelegeri. În principiu, noi admitem convenirea asupra unui acord cadrul, care ar permite să vorbim despre definirea unor direcții de bază și a parametrilor activității ulterioare. Însă doar admitem o astfel de variantă. Nu ne-am apropiat, subliniez și insist asupra acestui fapt, nu ne-am apropiat în ultimult timp de o astfel de înțelegere cu SUA. Nu înțeleg ce au la bază tentativele americanilor de a prezenta totul de parcă am fi în pragul unei astfel de înțelegeri și că a rămas un pic până la încheierea ei”.

Totuși, întrevederea dintre Billingslea și Reabkov a devenit un fel de continuare a unei alte întrevederi, pe 2 octombrie la Geneva, dintre secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev, și consilierul președintelui SUA pentru securitate națională Robert O'Brien. A fost prima lor întâlnire personală (până atunci funcția de consilier al lui Trump o deținea John Bolton) – și anume rezultatele acesteia a determinat optimismul americanilor. Am putea presupune că acesta nu este legat de anumit cedări ale Rusiei, ci de modul în care a fost atinsă o înțelegere politică, de principiu, cu privire la semnarea unui acord cu privire la prelungirea New Start, acea declarație comună a președinților. Ulterior, la negocierile dintre Billingslea și Reabkov la Helsinki, americanii (așa cum obișnuiesc) au continua tactica presiunilor, sperând că vor reuși să obțină din partea rușilor anumite cedări. Nu vor reuși, aprobarea politică a fost oferită din partea noastră, însă aceasta a fost oferit cu niște condiții clare: niciun fel de China, prelungirea tratatului pe un termen necesar pentru elaborarea unui nou document. Dacă Trump acceptă, atunci suntem dispuși să-l ajutăm cu “surpriza din octombrie”.

În zilele care urmează vom afla părerea lui Trump și avem sentimentul că el nu va rata ocazia de a semna un document comun cu Putin, care îi va ajuta să fie reales.


sursa:https://ro.sputnik.md/analytics/20201013/32014253/Trump-Putin-pregatit-marea-surpriza-octombrie.html

„Ipoteza carantinării Bucureştiului este exclusă în acest moment”

 


Nicușor Dan, a declarat vineri seara, la un post de televiziune, faptul că exclude posibilitatea carantinării Capitalei. Acesta a mai spus că situația este gravă, însă ține de fiecare în parte să respectăm măsurile.

"În primul rând e bine să subliniem că nu mi-am preluat mandatul. Probabil într-o săptămână va mai dura. E o problemă gravă. Foarte multă lume ia măsuri împotriva acestui virus. Vreau să spun că foarte multă lume e foarte conştientă. Eu mai merg cu transportul public şi am văzut că 99% poartă mască. Situaţia e gravă, adică un om din 300 cu care ne întâlnim e purtător. Trebuie să respectăm măsurile date de specialişti şi trebuie să colaborăm. Până acum nu a fost o colaborare între Primăria Capitalei şi Ministerul Sănătăţii. Eu sunt un om al dialogului şi îmi doresc să am un dialog.

Am fost la Ministerul Sănătăţii, DSU. Sunt gata să colaborez cu toţi când îmi voi prelua mandatul. Aşa vom putea stăvăli această boală. Avem nevoie de un suport în ceea ce priveşte call-centerul. Trebuie să avem lista cu contacţi a unei persoane infectate, e nevoie de o supraveghere mai mare în spaţiul public unde normele nu sunt aplicate. Tot ce am spus acum e legată de zona de prevenţie. Acum e mai rău ca la început. Sistemul în ceea ce priveşte ATI e la limită”, a declarat Nicuşor Dan la Realitatea Plus, 

Nicușor Dan: Ipoteza carantinării Bucureştiului este exclusă în acest moment.

Primarul ales al Capitalei a explicat și ce măsuri va lua dacă incidența cazurilor din București va ajunge la 3 la mie: ”Sunt măsuri obligatorii. Deci, în situaţia de 3 la mie, devine obligatorie puratea măştii în spaţii deschise. Probabil vom avea un sistem informatic prin care vom vedea cum sunt distribuiţi cei 3 la mie. Ipoteza carantinării Bucureştiului este exclusă în acest moment. Rolul autorităţilor locale e să asigure respectarea acestor prevederi. În rest, trebuie să colaborăm cu DSP, care în acest moment este motorul împotriva răspândirii bolii şi importantă stabilirea listei de contacte”.

Incidenţa cumulată a cazurilor de coronavirus în ultimele 14 zile în Capitală este 2,81 la mia de locuitori, potrivit datelor transmise de Grupul de Comunicare Strategică, scrie stiripesurse. 

sursa:https://www.antena3.ro/politica/nicusor-dan-carantinare-bucuresti-exclus-584337.html

Ora de iarnă 2020

 


Renunțarea la schimbarea sezonieră a orei în Europa se discută de ceva vreme,  Comisia Europeană propunând o decizie în acest sens  începând cu anul 2021 în Uniunea Europeană. Totuși, până la o decizie definitivă privind schimbarea sezonieră a orei,  trecerea la ora de iarnă se face în noaptea de 24 spre 25 octombrie, când ora 4:00 va deveni ora 3:00.

Comisia Europeană a propus renunțarea la schimbarea sezonieră a orei în Europa, dar până acum nu există o decizie oficială. Oficialitățile de la noi susțin însă acest demers pe motiv că schimbarea orei poate avea efecte negative asupra organismului uman.

Anul 2020 ar putea fi ultimul în care se produce  schimbarea sezonieră a orei, o decizie urmând să se ia începând cu anul 2021.

Directiva din prezent în ceea ce privește orele de vară obligă ţările UE să treacă la ora de vară în ultima duminică din martie şi să revină la ora standard în ultima duminică din octombrie.

În vara anului 2018, Comisia Europeană a organizat o consultare publică pe această temă și a primit 4,6 milioane de răspunsuri. Mai precis, 84% au răspuns în favoarea renunțării la modificarea semestrială a orei iar 16% au răspuns în favoarea păstrării sistemului de schimbare sezonieră a orei.


”Lenin ? Da, chiar el. Americanii l-au resuscitat în cadrul unui program militar secret”

 



M-a sunat chiar Lenin. Te invit să luăm prânzul împreună. Ți-am citit prozele din Cotidianul, aș vrea să discutăm despre ele. Lenin ? Da, chiar el. Americanii l-au resuscitat în cadrul unui program militar secret. 

Asta s-a întâmplat anul trecut. Apoi, Vladimir Ilici Lenin a primit cetățenie americană. A ținut o serie de conferințe despre Tezele din Aprilie și despre Stalin. A promis să elucideze atacul celor două camioane de poștă care transportau câteva mii de ruble, atac gândit și pus la cale de Stalin, în 26 iunie 1907, în Piața Erevan din Tiflis. Congresul american a dat publicității o notă prin care asigura publicul, în mod ferm, că Vladimir Ilici Lenin va fi invitat la tribună. La aeroport, am fost cercetat cu luare aminte. Am fost filmat. În cele din urmă, am primit bilet de liberă trecere. În America, la fel, am fost interogat și filmat. 

În America era o toamnă blândă. M-am gândit la Edgar Allan Poe și la Mark Twain. M-am delectat cu niște poeți americani publicați într-o antologie apărută la Londra, răsfoind antologia în Central Park. Doi agenți de la CIA s-au ținut scai după mine, mi-au fost verificate conturile de pe Twitter și de pe Facebook. În sfârșit, după ce m-am cazat la un hotel de trei stele, am reușit să ajung la restaurantul unde mă invitase Vladimir Ilici Lenin. Un cordon serios de securitate înconjura restaurantul, erau trăgători de elită pe acoperișuri. Am crezut de la bun început că mă voi întâlni numai eu cu Lenin dar de cum am intrat, mi-am dat seama că era cu totul altceva decât îmi imaginasem. Erau acolo sute de oameni, erau Elvis, Gabriel Garcia Marquez, Troțki, Zinoviev, Donald Trump, Emmanuel Macron, Regina Elisabeta, Vaclav Havel, Madonna, Onasis, Bill Gates, Gagarin, Rasputin, Aleksandr Soljenițîn, Dalila, Mahatma Ghandi, Împăratul Japoniei și așa mai departe. 

M-am trezit aruncat undeva, la margine, alături de niște colonei din Argentina, Grecia și Mozambic și Algeria care, fiecare în felul lui, participaseră de-a lungul istoriei la tot felul de lovituri de stat de mâna a șaptea. La început am regretat amarnic naivitatea mea dar nu mai puteam să ies din restaurant fără să fiu serios luat la întrebări de forțele de securitate. M-am delectat cu vin de Madeira și cu multe alte soiuri de vin și, în mod ciudat, nu m-am cherchelit deloc. Am mâncat de toate și totuși nu mi s-a făcut rău, nu am avut nici un fel de indigestie, nu m-a durut ficatul și nu am avut amețeli. Am vrut să stau de vorbă cu Jorge Louis Borges despre evoluțiile politice din Argentina și despre tinerețea Papei Francisc. Dar nu știu care m-a îmbrâncit, poate din greșeală, și m-am trezit în brațele Contesei de Pompadour care se întreținea cu Gertrude Stein în termeni foarte amicali. Un agent de securitate a vrut să mă aresteze sau să mă apostrofeze dar a intervenit Einstein. Einstein m-a întrebat, destul de nervos, unde e toaleta pentru bărbați și, din pricina asta, n-am fost atent la o mulțime care a năvălit în restaurant, nu se știe de unde și m-am trezit luat pe sus de un val de scriitori britanici care voiau să-i pună niște întrebări incomode lui Lenin despre Utopie. 

Sigur că și eu aveam habar despre Utopie dar un chelner m-a rugat să-l ajut să țină în echilibru un platou plin de scoici albastre, aduse chiar atunci de pe Marte. Valurile de politicieni, de medici, de astronomi, de generali și de spioni m-au purtat de colo, colo vreme de câteva ceasuri. Lenin nici nu se mai zărea. 

Mulțimile, tot mai mari și mai frenetice, păreau că-l acoperă cu totul. Veneau oameni de pretutindeni din lume, neîncetat. S-a produs o busculadă și cred că am auzit focuri de armă. În deruta generală am șters-o prin bucătărie și, într-un ceas, eram deja în avion, spre casă. 

În seara aceasta m-a sunat Napoleon. Mi-a zis, ți-am citit prozele din Cotidianul, foarte interesante, aș vrea să vorbim despre ele. Te invit la Paris să luăm prânzul împreună. Iar eu ? Eu am izbucnit în râs și i-am trântit telefonul lui Napoleon drept în nas.

sursa:https://www.cotidianul.ro/un-pranz-de-neuitat-impreuna-cu-vladimir-ilici-lenin/

Dracul-popă, Coldea-profesor

 


De îndată ce Ionuț Cristache a anunțat vestea la început de ”România 9” am început să înjur. Nu-i destul că au spurcat Universitatea din Cluj? Din delirurile lui Vasile Dâncu au scos de un doctor Honoris Causa, după care sociologul a tras toate sforile posibile să ajungă și academician.

Nu-i exclus ca sprijinul enorm de care s-a bucurat Ion Aurel Pop (tare drag băieților!) să vină și de la visul academic al lui Florian Coldea și din scenariile sociologului sforar. Probabil că Dâncu a confundat rectoratul și Academia Romană cu Liga profesionistă de fotbal și sprijinirea lui Ioan Aurel Pop cu susținerea și instalarea lui Burleanu la FRF.

Din nefericire, Vasile Dâncu și Florian Coldea au spurcat o universitate faimoasă, de primă mînă, născută din elanul patriotic care a cuprins țara după Unirea de la 1918. Şi care universitate, pentru că nu l-a aplaudat frenetic pe Nicolae Ceaușescu în vizita de la Cluj, a fost acuzată împreună cu locuitorii orașului de spirit intelectualist. Așa a apărut la Cluj-Napoca un Combinat de Utilaj Greu, așa s-au dezvoltat serviciile secrete, cu producția lor istorică, de la familia Maior (tata și fiul), la Helvig, Rareș Bogdan, Koveși, inclusiv Iohannis și ceilalți mai mărunți.

Vasile Dâncu este autorul cunoscutului sondaj comandat de SRI privitor la profilul viitorului președinte, cel care a stat la baza proiectului debarcării lui Crin Antonescu și a aducerii lui Klaus Iohannis la București. Toate se leagă și se explică unele prin altele.

Cînd Florian Coldea, ratatul într-ale agronomiei, a ajuns doctor și profesor la Timișoara, a simțit miros de proteste și de praf de pușcă, nu de știință și cultură. N-a putut să nu bage de seamă cum o nulitate intelectuală ca Laura Codruța Kovesi își ia doctoratul copleșită de flori și de aplauze și a înțeles că la o catedră în Banat îi cad și stelele de pe umeri și părul de pe creștet. Lui îi trebuiau galoane pentru putere și operă pentru a stropi cu parfum de bibliotecă o carieră de ofițer crud din noua securitate.

Şi a căutat pe hartă adresa Universității Babeș Bolyai din Cluj Napoca! Ardelenii n-aveau tupeul să-i caute și să-i ia la purecat teza de doctorat, necum să-l supună la teste intelectuale. La cît de speriați de bombe sunt unii clujeni, stelele lui Florian Coldea în sistemul autoritar din România făceau cît patru tratate academice și o jumătate de Premiul Nobel.

Cît a rezistat Florian Coldea să predea la universitatea din Cluj Napoca? Cît a rezistat diavolul să țină o slujbă într-o catedrală monument isotric! Cum să tot plimbi cu avionul atîta știință de carte cît încape în capul de tremurici al generalului? Se defectează și aparatele!

Aparița lui Florian Coldea pe la festivitățile de la SNSPA și impresionanta carieră a soției sale în aceeași instituție ne arată că este vorba de o structură mai mai mult politică decît academică. Mai mult unitate decît universitate! Asta a jucat și rolul de ispită. Gata! Tresărit-a gîndul!

Dacă România n-a luat foc la faptul că un asemenea personaj diabolic, cu o carte de vizită antidemocratică, amorală și non-intelectuală are tupeul să predea tinerilor din universități, de ce nu s-ar aciua în chiar familia sa de idei de la SNSPA?

Credeți că întîmplător Remus Pricopie a ajuns ministru și a fost propunerea de premier a lui Victor Ponta? Credeți că întîmplător rectorul SNSPA a fost primul și singurul profesor din România care a scris un articol elogios despre premiul
”Otto cel Mare” luat de președintele României în Germania pentru o operă de orice fel, inclusiv politică, inexistentă?

Citez din opera fundamentală a rectorului SNSPA, Remus Pricopie:

”Le sugerez celor care azi aruncă cu pietre şi încearcă să plaseze în derizoriu acest moment important, în primul rând pentru România, să se abţină, măcar în acest context, de la discursul contraproductiv al urii şi dezbinării. Un preşedinte poate şi trebuie să fie permanent sub lupa opiniei publice, inclusiv criticat, atunci când este cazul, dar oamenii care urmăresc interesul ţării ştiu să-şi aleagă cuvintele şi momentele potrivite.
Felicitări Preşedintelui României pentru premiul „Otto cel Mare”, acordat personalităţilor sau instituţiilor europene cu merite deosebite în procesul european de unificare şi în promovarea valorilor şi spiritului european!” (Remus Pricopie, Premiul „Otto cel Mare“, acordat unui român, site-ul ziarul Adevărul)

Este de mirare că rectorul SNSPA n-a semnat elogiul sărbătoresc (lipsit de orice argumentație) alături de prof. univ. dr. Mihaela Miroiu-împreună cu toată familia!?

Prezența simultană a lui Florian Coldea la trei universități românești fără a fi cercetat pentru abuzuri și doctorat fraudulos este un veritabil indicator al stării învățămîntului din țara noastră.

Cu Monica Anisie ministru, cu inși ca Florian Coldea profesori (numai Pleșiță mai lipsea pe post de profesor onorific), nu are rost să mai umblăm cu lumînarea sau cu lupa după contribuțiile științifice ale mediului universitar în plină pandemie! Putem muri liniștiți, putem fi arestați, putem închide facultățile! Ei sunt pe la Vama Veche! Spiritul liber al tinerimii a murit demult. Ea vrea destituiri, arestări, cătușe, vacanțe, emigrație și discoteci.

Celor care se miră de aceste cuvinte aspre le-aș aduce aminte că, în vara anului 1970, studenții de la Universitatea Babeș Bolyai s-au întors din vacanță care de pe unde era și au pornit în cete să ajute populația nenorocită de inundațiile dramatice din acel an.

Culmea ironiei, spre sfîrșitul emisiunii România 9, Ionuț Cristache a adus în discuție cazul exmatriculatului Adi Manciu, ”scuipat” de la SNSPA. Se mira și se agita că un exmatriculat (egal repetent) ajunge consilier de stat cu o asemenea responsabilitate într-o situație atît de dramatică.

Cam în același timp, la Digi 24 TV, subinginerul TCM Ludovic Orban (o viață întreagă vînător de muște!) îi lua apărarea ca unui mare expert sau demnitar în măsluit cifre și rapoarte.

Adevărul este că acest Andi Manciu nu arată a prost. De sub chelie te fulgeră o privire care îți ia gîtul. Chiar are o figură de ins diabolic. Doar că nu dă din cap, nu strîmbă gura și nu trage ochiade involuntare!

Abia atunci am început să-mi pun întrebări legate de exmatricularea personajului. Nu cumva băiatul a schimbat macazul. O fi fost preluat de SRI, școlit în sistem și avansat în grad. De ce să mai continue cursurile la SNSPA? Cele de la ”Mihai Viteazul” îi dădeau ce trebuie! Şi astfel o fi avînd grad, diplomă și contract legal de consilier de stat.

Numai asta poate explica nepăsarea aproape prostească a subinginerului Ludovic Orban în promovarea plutonului de repetenți, exmatriculați și falsificatori de diplome!

Ce dacă are și el un pricolici prin altar?

sursa:https://www.cotidianul.ro/dracul-popa-coldea-profesor/