9.02.2021

Bruxelles : ”Bătălia PNL – USR are legătură cu interese mafiote anti-românești”

 


Criza guvernamentală din România, văzută din Parlamentul European : unul dintre cel mai dure mesaje, în care cele două partide sunt făcute praf !

De la Bruxelles vine o radiografie a luptei pentru putere din România: ”Toată bătălia dintre PNL si USR+ nu are legătura cu binele și prosperitatea oamenilor, ci cu propriile interese mafiote anti-naționale și anti-românești”.

Mesajul îi aparține lui Cristian Terheș, europarlamentarul PNȚCD, care îl acuză direct pe Florin Cîțu: ”Ca să câștige președinția PNL, are nevoie să-i cumpere pe primari cu bani de la buget, bani care, însă, NU sunt la buget și vor trebui împrumutați”.

”Aceștia sunt alți bani, în plus la miliardele DEJA împrumutate de PNL pe spinarea românilor”, acuză Terheș, subliniind că primarii PNL ”sunt pragmatici: ca să câștige voturi de la oameni trebuie să arate că fac proiecte, ca să facă proiecte au nevoie de bani, deci cine le dă banul, pe acela îl votează”.

De cealaltă parte, USR+ nu are primari, deci ”pe ei nu-i interesează aceste proiecte”, punctează Chris Terheș.

Europarlamentarul atrage atenția că preocuparea celor din USR PLUS este ”preluarea controlului asupra justiției și sprijinirea intereselor străine în România, în defavoarea intereselor românești”.

”Acesta e motivul pentru care prioritatea 0 a neomarxiștilor de la USR+ e desființarea SIIJ, singura structură de parchet aflată în afara controlului politic”, scrie Terheș, arătând că ”la aceasta se adaugă și scăparea Clotildei de dosarul de la SIIJ privind frauda de la Sectorul 1, care are cel mai mare buget”.

Astfel că, în timp ce PNL se bate ”pentru a prăda și mai mulți bani, iar USR+ pentru a prelua controlul asupra justiției, prin desființarea SIIJ”, prețurile au explodat și sunt tot în creștere, arată Terheș.

Consecințele sunt tragice pentru români, europarlamentarul PNȚCD atrăgând atenție că ”sute de mii de familii vor avea de suferit la iarnă de foame și frig, în condițiile în care creșterea prețului la energie va aduce cu el scumpiri în valuri la toate produsele și serviciile”.

”Se vede acum că bunăstarea marii mase a românilor nu e printre prioritățile PNL-USR+”, scrie Terheș, subliniind concluziv: ”Peste tot în lume unde au fost neomarxiști la conducere, acea țară a fost lovită de sărăcie, disensiuni sociale și abuzuri. Acesta e și palmaresul PNL-USR+”.

De remarcat că și Florin Cîțu reprezintă, conform celor declarate până acum din PNL, aripa ”progresistă” din PNL, apropiată de viziunea USR, cu diferențe dictate de interese locale.

Care va fi viitorul acestui Guvern : Chris Terheș este ferm: ”Remarcați că totul e despre bani, nimic despre și pentru oameni”.

IMPERIUL SECRET al UE

 


”Într-o vreme a schismelor care separă Vestul UE de noii membri din Est, ambele tabere au propriile rațiuni de a păstra marele secret economic al UE, și anume faptul că Vechea UE stăpânește noile țări membre ca pe niște feude”, scrie Matthew Olex-Szczytowski, bancher, istoric și consilier al mai multor premieri polonezi, într-un articol publicat de UnHerd.

”Împotriva logicii și justiției, 340 de milioane de vest europeni bogați îi sug pe cei 103 milioane de estici săraci. Elitele din Europa Centrala și de Est nu se revoltă, pentru că nu suportă să recunoască realitatea, iar mulți dintre membrii elitei din Est au fost cooptați de vestici sau au fost intimidați. Însă resentimentele nu pot să nu răbufnească. ”Nu suntem o colonie, nu suntem membri de  mâna a doua”, a transmis Comisiei Europene premierul Sloveniei. Până și Clotilde Armand, primărița franțuzoaică din București, a spus limpede că ”o mare parte din bogăția Europei se scurge din țările sărace către cele mai bogate”.

În Vest, cei care știu asta nu deschid gura, ci îi încurajează pe trâmbițașii lor din Est să spună că Vechea Europa menține Estul pe linia de plutire. ”Îi vedeți pe polonezii, pe cehii și ungurii aceia cicălitori?”, se plâng mereu eurocrații. ”Se îndepărtează de liberalism, însă își freacă palmele și se așteaptă să le dăm bani!”. Acest tip de gândire este strâmb din cel puțin două motive. Presupusa obrăznicie a Estului nici nu se compara cu păcatele Vestului (comparați doar ce face Ungaria cu LGBT cu ceea ce face Danemarca cu musulmanii săi). Ceea ce rupe Europa în două nu este o falie culturală (despre care se vorbește exagerat de mult), ci statutul de colonie al Europei Centrale și de Est.

Orice analiză trebuie începută prin a vedea ce s-a întâmplat cu cele 11 state care au aderat la UE în 2004. Europa Centrală și de Est era slăbită după căderea comunismului și a trebuit să-și deschidă granițele prea repede. Capitalul din Vechea Europă ar fi trebuit să compenseze pierderile. Însă, asa cum s-a întâmplat deseori în istorie, consecințele cele mai importante nu au fost bănuite. Odată ce au căzut frontierele s-a produs o hemoragie demografică și Vestul s-a îmbogățit cu 10 milioane de angajați veniți din aceste țări. Dintre aceștia, circa o treime aveau studii superioare și ei sunt cei care au contribuit la mare parte din creșterea economică a Vestului.

La Bruxelles nu este voie să vorbești despre acest uriaș transfer de bogăție. Nimeni nu îndrăznește să se laude că a pus mâna pe acești imigranți albi, creștini, bine pregătiți, extrem de ușor de integrat. Este limpede că, dacă ar face asta, ar fi numiți rasiști.

În Est, elitele tac de rușine pentru că au fost complice la o prăbușire demografica cum numai în vreme de război se poate întâmpla. Croația a pierdut un sfert din populație (un fost premier croat a îndrăznit să spună că acesta este un pericol existențial pentru țară). România, Bulgaria și țările baltice au pierdut o cincime din populație în acest fel. Polonia a pierdut o zecime din populație.

Dezastrul social care s-a produs a fost înspăimântător. Spitalele au fost părăsite de medici. Dintre primele zece tari UE la mortalitatea covid, opt sunt din Europa Centrală și de Est. Puteți fi siguri că lucrurile nu ar fi stat astfel, dacă doctorii ar fi rămas în țările lor. Acest dezastru demografic a năruit orice speranță că Estul ar putea ajunge din urma Europa de Vest. ”Europa de Est va îmbătrâni înainte de a se îmbogăți”, spunea Beata Javorcik, profesor la Oxford și economist-sef al BERD pentru Europa de Est.

O altă consecință neașteptată a fost remodelarea peisajului economic din Europa Centrală și de Est. La Berlin este interzis să vorbești despre asta. Companiile off-shore bogate au năvălit în aceste țări și au cumpărat cele mai importante firme. Într-adevăr, au salvat câteva mari companii falite (VW a făcut asta cu Skoda, în Cehia, iar Renault cu Dacia, în România). Însă lucrurile nu s-au oprit aici; companiile vestice s-au înstăpânit pe sectoarele cheie din industria și serviciile statelor estice.

În Polonia, străinii dețin jumătate din industrie și din retail, în special prin intermediul marilor companii. În Cehia și Polonia, companiile străine asigură jumătate din exporturi. În Ungaria, străinii asigura patru cincimi din exporturile țării. Acest lucru este fără precedent în țări cu o forță de muncă competentă. Până la urma, cehii erau mai prosperi decât elvețienii sau suedezii în 1938, iar polonezii și ungurii erau în fața Madridului, înainte de războiul civil din Spania.

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică spune că prin plecarea forței de muncă din Est în Vest, Estul a donat nu mai puțin de 400 de miliarde de euro, bani care au fost investiți în educația acestor oameni. Asta depășește cu mult ceea ce Bruxellesul a oferit acestor state. Polonia a cheltuit 160 de miliarde pentru a-i educa pe cei 2,6 milioane de cetățeni care au plecat, însă a primit de la UE 138 de miliarde de euro.

Creșterea PIB-ului Vestului care se datorează muncii celor veniți din Est este și mai mare. Vechea UE a câștigat astfel o mie de miliarde de euro, până să  lovească pandemia. La aceasta se adaugă investițiile corporatiste. Acum, ele au ajuns la maturitate și aduc profituri și dividende, care iau calea Vestului. Aceste profituri care pleacă sunt mai mari decât transferurile anuale de la Bruxelles. În plus, fondurile europene sunt cheltuite în Est în special în proiecte de infrastructură, unde companiile vestice primesc majoritatea contractelor și obțin astfel patru cincimi din aceste fonduri europene.

Europa Centrală și de Est a devenit ”o uzină” pe lanțurile de producție occidentale – așa a numit-o Handelsblatt. Vechea UE sifonează de aici componente pe care le asamblează și apoi le exportă în China și în alte părți. Dintre statele care aprovizionează astfel Germania, Polonia depășește Franța, Italia și Spania. Europa Centrală și de Est a devenit o piață cheie și total captivă a Europei de Vest. Hegemonul german depinde de această piață. În 2020, Berlinul a exportat în ECE în valoare de 179 miliarde de euro, în timp ce exporturile germane în SUA au fost de 103 miliarde, în China de 96 de miliarde și in Rusia de doar 23 de miliarde de euro.

Economiile central și est-europene au crescut, într-adevăr, însă PIB-ul pe cap de locuitor ne amintește cât de multe provocări sunt mai departe. Polonia are jumătate din PIB-ul pe cap de locuitor față de media europeană. Cehia are două treimi. Apoi, trebuie amintit că polonezul produce doar 26% din cât produce un danez. Cehul produce o treime din ceea ce produce danezul. Bulgaria doar 14%, iar România 18% din ceea ce se produce în Danemarca pe cap de locuitor.

Oare Europa Centrala și de Est va ajunge vreodată din urmă Vestul? Perspectivele nu sunt deloc luminoase. Problemele demografice și galopul Chinei către autosuficiență sunt factori care împiedică dezvoltarea Estului Europei. Însă cheia este sistemul colonial. Pentru a ajunge la prosperitatea unei țări avansate, trebuie să ai aceeași productivitate. Iar Europa de Est trebuie să-și îmbunătățescă sectorul inovației. Statutul de dominion împiedică acest lucru.

Firmele străine sunt lideri în aceste țări. Ele obțin cele mai mari profituri, iar totul este trimis în Vest. Nimic nu garantează că profitul va fi reinvestit. Aceste firme străine își desfășoară activitatea de cercetare și dezvoltare în țările de origine din Vest și nimeni și nimic nu le obligă să facă schimb de informații și tehnologie. FMI a confirmat că aceste companii își obligă filialele din Europa de Est să cumpere tehnologii scumpe din Vest. În plus, filialele companiilor vestice nu au voie să lanseze propriile branduri.

În acest fel, Europa Centrală și de Est nu se poate baza decât pe firmele autohtone. Ele sunt însă mici și le este greu să inoveze. Ele se luptă cu birocrația de la Bruxelles și cu o mulțime de stratageme puse la cale împotriva lor. Spre exemplu, certificările europene pot spori cu o cincime prețul de export al unui produs. Apoi, licitațiile publice nu permit statelor estice să favorizeze companiile autohtone. Dacă guvernul vrea să dezvolte un anumit sector, regulile ajutorului de stat sunt draconice. La un moment dat, premierul polonez Mateusz Morawiecki a izbucnit: ”Bogata UE ne vinde VW și Renault. Însă când șoferii noștri de tir au intrat pe piețele lor, au apelat imediat la protecționism”.

La Bruxelles domnesc rețele vechi specializate în măsluirea jocurilor. ”La Bruxelles, toți se prefac surprinși când nu apare nicio companie estică la întâlnirile de stabilire a standardelor”, spune un oficial ceh. ”Asta este pură ipocrizie. Firmele noastre sunt prea mici și nu fac parte din rețelele băieților cu state vechi de la Bruxelles. De fiecare dată, regulile sunt stabilite de aceiași oameni, înainte să ajungem și noi la masă”.

Pentru că nu are mari grupuri industriale, Estul nu are acces la miliardele oferite de UE pentru proiectele high-tech. Vestul cheltuiește pentru proiecte spațiale, de apărare, de cercetare și dezvoltare. Deși are peste o cincime din populația UE, Europa Centrală și de Est a primit doar a 12-a parte din cele 65 de miliarde pentru cercetare și dezvoltare pe perioada 2014-2020. Pentru ca insulta să fie și mai mare, țări extra-UE, precum Norvegia, Israel și Elveția au primit mai mult.

Lucrurile se vor agrava pe măsură ce UE va investi tot mai mult în campionii industriali din Vest. Trebuie să ne așteptăm ca Vechea UE să pună mâna pe cea mai mare parte din cele 56 de miliarde de euro sub forma de granturi pentru recuperarea după pandemie. Estul a primit 13%, ceea ce este din nou discriminare.

Apoi intervine absurditatea emisiilor zero de carbon. Regiunea estică nu-și permite așa ceva. Cu toate astea, Bruxellesul va interzice sursele ieftine de energie. Competitivitatea Estului va fi din nou zdrobită, iar contribuabilii estici vor fi obligați să ofere subsidii companiilor vestice care produc turbine eoliene și alte tehnologii de acest soi.

Șansele ca firmele estice să poată concura la scară globală sunt infime. Între timp, străinii vor profita de orice ocazie pentru a mulge aceste țări prin companiile implantate aici, fără să le ofere acces la cea mai bună tehnologie. Europa Centrală și de Est va intra într-o capcană a venitului mediu, va fi blocată pentru totdeauna, în timp ce economiile anacronice ale Vechii UE se vor lupta să țină pasul cu China și SUA.

Crevasa economică din UE va conta pe mai departe. Ea este deja prea mare și vor apărea și mai multe resentimente, regiunea se va depopula și ar putea face implozie în orice moment. Pentru a reduce acest risc, Bruxellesul ar trebui să pună la cale un New Deal pentru imperiul său. Ar trebui să ajute afacerile din Est să se extindă.

Cât îi privește pe politicienii din Est, aceștia ar trebui să denunțe colonialismul și să obțină libertate de acțiune pentru firmele autohtone. Dacă nu se va produce o schimbare radicală, Vechea Europă ar trebui să se pregătească pentru noi forme de populism și alte consecințe ale ruperii în două a Europei.”

Călin Marchievici

https://www.cotidianul.ro/imperiul-secret-al-ue/

Ce restricții se impun în școli - CNSU, Hotărâre adoptată astăzi, 2 septembrie 2021

 


Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat astăzi, 2 septembrie 2021, Hotărârea numărul 65 pentru abilitarea Ministerului Educației și a Ministerului Sănătății în vederea emiterii Ordinului comun prin care să fie stabilite măsurile de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2.

Având în vedere solicitarea Ministerului Educației privind abilitarea instituției de  a emite un ordin comun cu Ministerul Sănătății prin care să fie stabilite condițiile în care este organizată activitatea în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în contextul pandemiei de COVID-19, în contextul necesității menținerii condițiilor de desfășurare a activităților didactice care să permită asimilarea și aprofundarea cunoștințelor, concomitent cu realizarea unui nivel de alertă adecvat la nivelul componentelor Sistemului Național  de Management al Situațiilor de Urgență, în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (1) lit. c) și art. 81 din O.U.G. nr.  21/2004 privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență, cu modificările și completările ulterioare,  în temeiul prevederilor art. 71 din Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri  pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 cu modificările și  completările ulterioare, ale art. 20 lit. l) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.  21/2004 privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență, aprobată  cu modificări și completări prin Legea nr. 15/2005, cu modificările și completările  ulterioare, și ale art. 2 și art. 4 din Hotărârea Guvernului nr. 94/2014 privind  organizarea, funcționarea și componența Comitetului Național pentru Situații Speciale  de Urgență, 

Comitetul Național pentru Situații de Urgență adoptă prezenta HOTĂRÂRE: 

Art.1 - (1) Se abilitează Ministerul Educației și Ministerul Sănătății în vederea  emiterii Ordinului comun prin care să fie stabilite măsurile de organizare a  activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță  epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2.

(2) Ordinul comun menționat la alin. (1) are în vedere următoarele scenarii:

a) în localitățile în care incidența cumulată a cazurilor, în ultimele 14 zile este  mai mică sau egală cu 6/1000 de locuitori, se permite participarea zilnică, cu  prezență fizică la cursuri a tuturor antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în  unitățile de învățământ și cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de prevenire  a răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2; 

b) în localitățile în care incidența cumulată a cazurilor, în ultimele 14 zile este  mai mare de 6/1000 de locuitori, până la instituirea măsurii carantinei, se permite  participarea zilnică, cu prezență fizică la cursuri în unitățile de învățământ, a tuturor  antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor din învățământul special cu respectarea și  aplicarea tuturor normelor de prevenire a răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2 și  participarea în sistem on line a tuturor celorlalte categorii de elevi.  

Art.2 - Prezenta hotărâre se comunică pentru punere în aplicare prin ordine  Ministerului Educației și Ministerului Sănătății și spre știință celorlalte componente ale  Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență.

Nu mai sunt bani pentru plata concediilor medicale

 


Nu mai sunt bani pentru plata concediilor medicale. Anunţul a fost făcut de şeful Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Acesta a cerut suplimentarea fondurilor la rectificarea bugetară.

Specialiştii avertizează că sumele decontate în acest an vor fi asemănătoare cu cele de anul trecut, atunci când s-a înregistrat un record istoric, nu mai puţin de 3,6 miliarde de lei.

″La finalul lunii august s-au efectuat plăți pentru indemnizațiile aferente concediului medical în valoare de 2,8 miliarde de lei. În primele opt luni s-a epuizat bugetul alocat. Din estimări, plățile vor fi comparabile cu anul trecut ca volum. Anul trecut au fost trei miliarde 600.″⁣, spune Adrian Gheorghe, președintele CNAS, potrivit stirileprotv.ro. 

Pentru a nu se mai întâmpla acest lucru, legea a fost modificată astfel încât să beneficieze de concediu medical doar persoanele care au într-adevăr nevoie.

Medicul de familie va acorda în prima etapă maxim 4 zile de concediu medical, cu încadrarea în limita maximă de 7 zile pentru fiecare episod de boală, respectiv 28 de zile pe an, iar medicul specialist din ambulatoriu poate acorda în prima etapă maxim 15 zile, cu încadrarea în limita maximă de 30/31 zile/lună, respectiv 90 de zile pe an. În situația în care prima etapă a concediului medical pentru incapacitate temporară de muncă se finalizează într-o zi nelucrătoare, certificatul de concediu medical în continuare poate fi eliberat în prima zi lucrătoare care urmează, cu încadrarea în limitele maxime menționate.

„Maximum patru zile în prima etapă și dacă e nevoie de prelungire trebuie făcut un plan de îngrijiri, care i se comunică pacientului, care se listează și se atașează la fila care rămâne în cabinet. Pentru situațiile de urgență se pot acorda maximum cinci zile de concediu medical, dar aici așteptăm clarificări de la CNAS.″, a declarat Sandra Alexiu, medic de familie.

Noile reglementări au intrat în vigoare începând cu data de 1 august.

A fost descoperită cea mai veche așezare din Constanța

 


Arheologii constănțeni au descoperit în această vară cea mai veche locuire aflată pe teritoriul municipiului Constanța, localizată pe o limbă de pământ de aproximativ 45 hectare de pe malul lacului Siutghiol, lipită de cartierul Palazu Mare.

Așezarea are o vechime estimată de 7.500 de ani, situată într-o fază timpurie a Culturii Hamangia, și a fost descoperită cu ocazia unor lucrări RAJA de introducere a rețelelor de apă și canalizare în zonă, au declarat pentru „Dobrogea Live” arheologii Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC).

Pe puținele suprafețe cercetate până acum pe așezarea din neolitic (ultima perioadă a epocii de piatră), arheologii au identificat, printre altele, structuri săpate în pământ, o cantitate foarte mare de ceramică, oseminte, vase, decoruri și obiecte de cult.

De fapt, Malu Alb, cum este cunoscută mica peninsulă, adăpostește mărturii din trei perioade antice suprapuse – perioada neolitică (aprox. 5.500 ani î.Hr.), epoca elenistică (sec. III-I î. Hr.) și epoca romană (sec. I-III d. Hr.).

În prezent, materialul arheologic recoltat este în proces de curățare și cercetare la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța.



Sit de dimensiunile centrului vechi al Constanței

Limba de pământ pe care se întinde situl măsoară aproximativ 450.000 de mp, dimensiune comparabilă cu mărimea Peninsulei din centrul vechi al Constanței.

Zona cercetată de arheologii MINAC s-a rezumat momentan doar la o fâșie îngustă de pământ de 300 de metri, pe unde RAJA introduce conducte, însă a fost suficient pentru specialiști să concluzioneze că întreaga zonă adăpostește vestigii care urmează să fie cercetate în următoarea perioadă.

“Până acum am săpat doar pe traseul pe care se implantează conductele RAJA, pe o lungime de aproximativ 300 de metri, dar a fost suficient pentru a ne face o imagine asupra sitului. Întreaga peninsulă are potential arheologic, și pe întreaga suprafață a peninsulei sunt programate proiecte imobiliare. Având în vedere recentele descoperiri, pe nicio suprafață nu se va putea construi fără să se facă o cercetare arheologică prealabilă”, ne-a explicat Constantin Băjenaru, coordonatorul cercetărilor arheologice de la Palazu Mare.




Cercetările, în stare incipientă

Având în vedere că până în momentul de față arheologii au cercetat doar aproximativ 2.000 mp (0,5% din suprafața peninsulei) din cei aproximativ 450.000 mp, cât are situl, în următoarea perioadă ne așteptăm la descoperiri cel puțin la fel de importante.

În lumina noilor descoperiri, conform legii, orice demers de a construi în acest perimetru va fi însoțit de o cercetare arheologică.

În acest context, rămâne de văzut dacă Primăria Constanța va dori să pună în valoare vestigiile din perimetrul terenului care îi aparține și dacă va emite autorizații de construire pentru proiectele imobiliare private care sunt programate pe cea mai veche așezare din orașul Constanța, scrie DobrogeaLive.

Rusia înarmează Belarusul. Lukașenko va primi tehnică militară de ultimă generație

 


Rusia înarmează până în dinți regimul lui Lukașenko. Liderul de la Minsk a declarat că, în următoarea perioadă, va primi tehnică militară de ultimă generație din partea Moscovei.

Este vorba despre zeci de avioane, elicoptere, sisteme de apărare anti-aeriană și chiar și S-400. Eternul președinte al Belarusului le-a cerut jurnaliștilor să nu-l întrebe câți bani va costa această achiziție sau din ce surse vor fi aceștia alocați.

El a preferat doar să spună că tehnica militară despre care a vorbit este foarte necesară. Liderul de la Minsk este intens contestat atât în țară, cât și peste hotare după ce a câștigat în alegerile prezidențiale de anul trecut.

Atunci, lumea a ieșit la proteste în masă, acuzându-l că a fraudat scrutinul. Iar comunitatea internațională a adoptat sancţiuni împotriva regimului Lukaşenko după ce Minskul a deturnat o cursă aeriană internaţională cu scopul arestării unui jurnalist de opoziţie, scrie Publika.

Val de furie printre opozanții lui Lukașenko. Belarus va primi un miliard de dolari de la FMI

Belarus va primi un miliard de dolari de la Fondul Monetar Internațional, pentru combaterea pandemiei de coronavirus. Decizia a provocat un val de furie, deoarece opoziția din această țară consideră că regimul Lukașenko va folosi banii pentru represiuni.

Fondul Monetar Internațional a comunicat că va distribui 650 de miliarde de dolari către statele membre, ca parte a așa-numitelor drepturi speciale DST.

”La fel ca alte țări membre ale FMI, Belarus va primi o alocare DST proporțional cu cota sa”, a transmis un purtător de cuvânt al FMI, care a adăugat că, având în vedere evenimentele din această țară, va monitoriza situația îndeaproape.

Fondul a comunicat, luni, că va acorda plăți DST în valoare de aproximativ 650 miliarde dolari. Dacă banii sunt folosiți cu înțelepciune, vor fi o ocazie unică pentru a combate această criză fără precedent, a declarat șefa FMI Kristalina Georgieva, citată de Politico.

Anunțul a dus la furie în rândul opoziției din Belarus, deoarece vine într-un moment în care conflictul cu Europa din cauza încălcării drepturilor omului este în creștere. Belarus este acuzat că a trimis imigranți la frontierele UE ca răzbunare împotriva blocului comunitar, după ce regimul lui Alexander Lukașenko a fost recent supus unor sancțiuni suplimentare de către UE, SUA și Marea Britanie pentru diverse abuzuri în urma alegerilor prezidențiale din august 2020.

”Ghiveci politic” ! USR PLUS va susţine o moţiune de cenzură împotriva premierului Cîţu. PNL, sprijin total pentru premier

 

USR PLUS anunţă că îşi retrage sprijinul politic pentru premierul Cîţu, „care a aruncat ţara în criză politică”. „USR PLUS nu a girat şi nu va gira niciodată jaful din bani publici, în nicio formulă de guvernare”, afirmă reprezentanţii formaţiunii, care cer negocieri pentru un nou premier şi adaugă că, dacă discuţiile eşuează, vor susţine o moţiune de cenzură împotriva lui Florin Cîţu.

Dacian Cioloş anunţă că USR PLUS va susţine moţiune PSD împotriva Guvernului Cîţu. „Decizia Biroului Național al USR PLUS este că vom susține o moțiune de cenzură împotriva premierului Florin Cîţu. USR PLUS anunță că își retrage sprijinul politic pentru premierul Cîțu, care a aruncat țara în criză politică. USR PLUS nu a girat şi nu va gira niciodată jaful din bani publici, în nicio formulă de guvernare.

Cerem Coaliției să ia act de lipsa unei majorități care să susțină Cabinetul Cîțu și solicităm declanșarea de urgență a negocierilor în Coaliție pentru desemnarea unui nou premier care să formeze un nou guvern.

În situația în care discuțiile din Coaliție vor eșua în propunerea unui nou premier, USR PLUS va susține o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Cîțu.

Ministrul Stelian Ion este propunerea USR PLUS pentru Justiție în viitorul guvern şi are tot sprijinul nostru pentru continuarea reformei din justiție, inclusiv desființarea SIIJ şi numirile procurorilor-şefi, procese întrerupte de iresponsabilitatea premierului Cîțu. Biroul Național a decis convocarea Comitetului Politic în data de 11 septembrie”, a scris Dacian Cioloş pe Facebook.

O ședință de urgență a avut loc  în cadrul echipei  de campanie internă a premierului Florin Cîțu. În cadrul ședinței online convocată imediat după anunțul revocării ministrului Justiției, liderii PNL și-au manifestat susținerea clară față de Florin Cîțu. Potrivit surselor noastre ei au fost mulțumiți de atitudinea premierului, întrucât ”dezvoltarea României nu poate fi condiționată”. Mâine, la ora 11.00 va avea loc o ședință Biroului Permanent Național al PNL în care se va da un mesaj puternic de susținere pentru premier. ”În aceeași măsură, liderii PNL spera ca USR să dea dovada de responsabilitate, sa fie înțelepți și să rămână la guvernare”, susțin sursele citate.

Stelian Ion a fost revocat din funcţia de ministru al Justiţiei, a anunţat miercuri seară premierul Florin Cîţu,  care a precizat că a informat coaliţia în legătură cu această decizie, pe care şi-o asumă. „Voi propune un ministru interimar care va înţelege prioritatea zero a investiţiilor în România. Îmi doresc ca partenerii noştri de coaliţie USR PLUS să aibă înţelegerea, să aibă responsabilitatea să nu aleagă ieşirea de la guvernare”, a afirmat Cîţu. Stelian Ion este al doilea ministru USR PLUS revocat, după Vlad Voiculescu, demis de la Ministerul Sănătăţii. La acel moment, liderii coaliţiei au convenit asupra unui act adiţional la protocolul alianţei care prevede că deciziile politice majore se iau colegial, cu acordul formaţiunilor din coaliţie şi că responsabilitatea politică se asumă împreună, cu participarea la decizie a tuturor membrilor coaliţiei şi a premierului. Prerogativa constituţională a prim-ministrului privind trimiterea cererii de revocare a unui ministru către Preşedinte se exercită după informarea prealabilă a formaţiunii care l-a propus pe ministru, pe baza unor argumente cuprinse într-o evaluare obiectivă făcută de premier şi după o dezbatere în coaliţie, se arată în document.

Dacă USR PLUS vrea ca acest guvern să pice, îşi dau toţi demisia, iar PSD nu va accepta ca „dorinţa românilor” de a scăpa de acest guvern să fie folosită „ca obiect de şantaj între partidele din coaliţie”, a afirmat miercuri liderul PSD, Marcel Ciolacu.

„Dacă USR PLUS vrea ca acest guvern să pice, îşi dau toţi demisia. Şi tot guvernul pleacă! PSD va depune moţiunea de cenzură când vom avea cele 234 de semnături necesare trecerii ei. Azi, ne mai lipsesc 30. Îi aşteptăm pe cei din USR PLUS să termine cu baletul şi să semneze. În nici un caz nu vom accepta ca dorinţa românilor de a scăpa de acest guvern ticălos să fie folosită de USR PLUS ca obiect de şantaj între partidele din Coaliţie”, a scris Ciolacu pe Facebook.

Florin Cîţu a arătat că nu poate conduce nimic. Cu atât mai puţin un Guvern. Abuzul de putere, deciziile luate noaptea ca hoţii nu sunt marca înregistrată a lui Liviu Dragnea. Iar Florin Cîţu a arătat că e mai rău decât Dragnea. Şi asta pentru că înşală cu cinism şi rea voinţă aşteptările unui electorat care a cerut altceva. Florin Cîţu trebuie să plece”, a scris Barna pe Facebook, după declaraţia premierului privind revocarea ministrului Justiţiei.