8.23.2017

NIVELUL MĂRILOR VA CREȘTE CU APROXIMATIV 60 DE CENTIMETRI





Specialiştii lansează un avertisment: până în 2100, nivelul mărilor va creşte cu aproximativ 60 de centimetri

Nivelul mărilor se va ridica cu aproximativ 60 de centimetri în următorii 70 de ani şi cu circa 2,4 metri până în 2200, potrivit unui nou studiu care sugerează că sute de oraşe aşezate pe coastă vor fi inundate pe parcursul a doar câteva generaţii, informează dailymail.co.uk.

Autorii acestui studiu susţin că nivelul mărilor va continua să crească cu până la 7,6 - 9 metri faţă de limita prezentă. Predicţiile alarmante se bazează pe presupunerea că nivelurile de dioxid de carbon vor rămâne aceleaşi ca şi cele din prezent, lucru care este posibil însă să se schimbe.

Circa 600 de milioane de persoane trăiesc în prezent în localităţi situate la maximum 10 metri deasupra nivelului mării, generând până la 10% din produsul global brut.

Efectele combinate ale ridicării nivelului mărilor, creşterii populaţiei şi coborârii solului vor duce, până în 2070, la triplarea numărului de persoane care vor fi expuse riscului de a fi inundate.

Cercetătorii spun că nivelul actual al mărilor creşte la un ritm dublu faţă de perioadele dintre epocile de gheaţă.

Între timp, nivelurile gazelor cu efect de seră din atmosferă şi alţi factori care determină ridicarea temperaturilor cresc cu până la zece ori mai repede decât în oricare altă perioadă din revoluţia industrială.

Studiul, publicat în Scientific Reports, a fost realizat de cercetătorii de la Australian National University din Canberra, care avertizează că, pe măsură ce Pământul se va încălzi, mari bucăţi din calota Groenlandei şi Antarcticii se vor topi, un proces pentru care debutul şi stoparea durează foarte mult şi care contribuie la ridicarea nivelului mărilor.

Surse: Mediafax, Daily Mail,http://www.descopera.ro

PARCUL NAȚIONAL SNOWDONIA




Cascada în Parcul Național Snowdonia din Nordul Tării Galilor

TUNELUL CELOR 365 DE SFINȚI DIN CALENDARUL ORTODOX





În stațiunea montană Straja din Valea Jiului, nu departe de Masivul Vâlcan (1.946 m altitudine) ce face parte din Munții Retezat-Godeanu, a fost construit un tunel din beton, de 54 de m lungime. Tunelul face legatura între drumul principal din stațiunea Straja și bisericuța din lemn ce poartă hramul Sfinților Apostoli Constantin și Elena.

Tunelul s-a născut din dorința localnicilor și a turiștilor de a putea ajunge la bisericuță și pe timp de iarnă, când ninsorile din părțile locului ajung la cantități considerabile iar accesul la mica biserică din lemn devine aproape imposibil.
„În Straja este foarte multă zăpadă și tot timpul se ajungea destul de greu la schit. De aceea, am zis să facem acest tunel până la schitul Straja. Și ca să dăinuiască în veci, l-am făcut din beton. După aceea, în timp ce mă uitam la un calendar ortodox, am zis că noi, ortodocșii, avem în fiecare zi câte un sfânt. Așa mi-a venit ideea ca în acest tunel să pictăm tot calendarul ortodox; de fapt, să fie un calendar ortodox în imagini”, a declarat Emil Părău, cel care a finanțat integral construcția schitului și a tunelului. (agerpres)

Tunelul a fost construit în 2006. Pe interiorul său sunt pictați 365 de sfinți din calendarul ortodox, câte unul pentru fiecare zi din an. Intrarea în tunel se face pe o poartă mare din lemn.

“Calendarul ortodox pictat pe interiorul tunelului începe cu data de 1 septembrie, urmând astfel cutuma anului bisericesc. Lunile anului ocupă partea stângă a tunelului, de la intrare spre curtea interioară a bisericii, iar pe tavan sunt pictate scene din Vechiul și Noul Testament. Pe partea dreaptă sunt reprezentate 12 prăznicare ortodoxe, alături de cele 10 porunci creștine.” (hunedoaralibera.ro)

Tot aici, lângă biserica de lemn, există și o cruce care poate concura cu cea de pe masivul Caraiman. Are 18,6 m înălțime și o anvergură de 9 m. Crucea Eroilor din Straja este ctitorită de Exploatarea Minieră Lupeni și ridicată de Emil Părău în anul 1996, cel care a construit și tunelul celor 365 de sfinți în 2006.

Oamenii locului au și o poveste legată de aceste trei construcții (bisericuța din lemn, crucea și tunelul). Se spune că la Cabana Montana, în luna mai 1996, de ziua Sfinților Constantin și Elena, “un turist a aprins lumina într-o încăpere. Becul s-a ars, iar flama de la filament a imprimat pe interiorul becului o cruce. Becul a fost spart de către unul dintre turiști, dar după numai două săptămâni fenomenul s-a repetat. Becul acela poate fi văzut la schitul Straja, iar interpretarea dată atunci de un călugăr a fost legată de cei opt sute de ostași care au murit în zonă în Primul Război Mondial.” (agerpres)

Surse: Tvr.ro, agerpres, hunedoaralibera.ro, http://www.cunoastelumea.ro