Spectacol uimitor al UE, care în aceste zile comite o mișcare lentă de hara-kiri.
Ca un remake ieftin de Kurosawa, filmul la care ne uităm este, de fapt, despre dinamitarea din interior a Europei, completată cu redirecționarea ulterioară a exporturilor-cheie de mărfuri rusești către alte piețe (Asia și chiar SUA), totul în detrimentul UE.
Mândră nevoie mare de rolul pe care-l interpretează, Ursula von der Leyen anunță cu voioșie un nou pachet suplimentar de sancțiuni : navele comerciale ruse sunt interzise în porturile din UE, la fel și companiile de transport rutier! Plus o interdicție la achiziționarea de cărbune din Rusia pentru statele comunitare.
În America, spectacolul jucat pe scena de la Bruxelles este comentat în felul următor de presa de specialitate – sit Back and watch Europe commit suicide! Exact asta fac americanii – stau pe spate, cât mai relaxați, și privesc cum Europa se sinucide.
Criza vine, dar nu peste toți!
Uniunea Europeană ne minte că sancțiunile impuse vor opri finanțarea mașinăriei de război a Federației Ruse. Nici măcar omul de rând nu mai crede asta, iar specialiștii (analiștii) NATO știu prea bine că, în realitate, Armata Roșie este mult prea puternică din punct de vedere militar.
Misiunea pe care o au de îndeplinit europarlamentarii adunați la Bruxelles pare aceea de a împinge UE spre prăbușirea în mod voit a economiilor naționale. În același timp, SUA acumulează cât mai multe contracte, sporindu-și influența asupra „Bătrânului continent”.
Atenție la următoarele consecințe economice catastrofale pe care europenii le vor resimți în viața de zi cu zi (dar nu și de către cei mai bogați 5% dintre ei): inflația va devora salariile și economiile oamenilor, facturile la energie au explodat, însă în iarna următoare vor ajunge la valori astronomice, iar bunurile de larg consum deja încep să dispară din supermarketuri!
Elita planetei ne pregătește pentru ce va urma. Rob Kapito, președinte BlackRock Inc., spune că, „pentru prima dată, această generație va intra într-un magazin și nu va putea obține ceea ce vrea”. Fie pentru că nu va avea cu ce cumpăra, fie pentru că nu va mai fi marfă la rafturi.
Zoltan Poszar, fost guru al Fed și Trezoreriei SUA, în prezent membru al Board-ului Credit Suisse, insistă că rezervele de mărfuri și bunuri vor face diferența în anii ce vin. De altfel, Poszar remarcă faptul că războaiele sunt câștigate întotdeauna de cei care au mai multe surse de hrană și energie (dovedit istoric). Iar noul sistem gândit de statele membre BRICS (a fost denumit Acordul Bretton Woods III) tocmai despre asta vorbește – de-globalizare, autarhie, tezaurizarea materiilor prime. Implicațiile sunt, desigur, copleșitoare.
Rublegas vs. GNL american
Până în prezent, Rusia vindea Europei 155 de miliarde de metri cubi de gaze pe an. Retoric, UE promite acum să scape de această dependență până în anul 2027, iar doar în lunile viitoare vrea să reducă tranzacțiile cu 100 de miliarde de metri cubi. Dar întrebarea care nu primește niciun răspuns este „cum va realiza asta?”.
Deocamdată, de la Bruxelles ni se spune doar atât: „Începeți să economisiți!”. Un fel de „Pregătiți-vă pentru ce e mai rău. Reduceți temperatura în gospodării”. Iarna, o temperatură normală în casă presupune undeva la 23 de grade Celsius, dar acum UE încearcă să ne convingă de faptul că 16 grade sunt mai sănătoase, rezistăm dacă punem și un pulover.
Realistic vorbind, Europa nu va putea obține gazul de care are nevoie din Norvegia sau Algeria (țări care privilegiază consumul intern). Iar Azerbaidjanul va putea oferi, în cel mai bun scenariu, doar 10 miliarde de metri cubi pe an și asta abia peste doi sau trei ani, cât durează pregătirea infrastructurii.
GNL-ul americanilor, soluția prezentată la tv și promovată intens de Casa Albă (evident, doar are interes să vândă), este și ineficient pentru industrie, și mai scump decât gazul rusesc. „Este un vis ce se vorbește la Bruxelles”, spune expertul chinez în energie Fu Chengyu. „Oferta SUA este prea limitată și prea costisitoare”. Verdictul lui este dur: această obsesie a UE de a renunța la gazul rusesc „va dinamita creșterea economică provocând o recesiune fără precedent. Europenii își împing propriul popor spre sărăcie, dar se va răsfrânge asupra tuturor, a lumii întregi. În sectorul energetic, toți vom fi răniți de ce face acum UE!”.
A apărut Național – Italia, ziarul românilor din Italia. Se găsește la chioșcurile de ziare și în aeroporturi.
Accesați www.nationalro.it sau https://www.facebook.com/nationalitalia și veți fi la curent cu toate informațiile de ultimă oră despre comunitatea românească din Italia.