Ministrul de Interne, Marcel Vela, afirmă despre studiul care ar prognoza un milion de cazuri de infectare cu noul coronavirus în luna septembrie și posibilitatea revenirii la starea de urgență, că nu există un studiu oficial privind evoluţia pandemiei de COVID-19, făcut de Grupul tehnic de lucru și care să fi fost dezbatut în Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. El a susinut că "știri alarmiste făcute de un institut din Londra sau mai ştiu eu ce analişti de la vreo facultate cu renume mondial în medicină (...) se pot întâmpla", dar că oamenii nu trebuie să ia în calcul "ştirile alarmiste". Vela a mai spus că nu vrea să transmită populației mesajul că va fi din nou stare de urgență în România, pentru că el are încredere în cetățeni că sunt responsabili.
"Văd că de câteva zile se spune că este un studiu. Să clarificăm şi să punem punct. Nu există un studiu oficial, făcut de Grupul tehnic de lucru, adus la cunoştinţa Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. Sunt analize făcute de specialişti care calculează ei pe monitoare, pe probabilităţi, pe situaţii comparative cu alte ţări. Nu este un studiu oficial dezbătut în CNSU şi înaintat de grupul tehnic către CNSU pe această chestiune. Sunt membru în CNSU, chiar vicepreşedinte, nu am avut niciodată un studiu pe masă că nu ştiu ce se întâmplă în luna august sau septembrie", a spus Vela, întrebat despre studiul potrivit căruia în luna august România ar putea ajunge din nou în stare de urgenţă.
El a adăugat că un astfel de studiu este "la fel de credibil" ca orice ştire care apare în presă, "adică pot fi ştiri care sunt reale şi ştiri care nu sunt reale".
"Sunt diferite instituţii, ministere din alte state sau profesionişti, medici, care pot estima, au ei aplicaţii pe calculator şi fac influenţa şi graficele de rigoare, dar oficial nu s-a dezbătut în CNSU o asemenea situaţie mega-dramatică la nivelul României. Pentru oamenii simpli - să nu ia în calcul ştiri alarmiste. (...)
Ştiri alarmiste făcute de un institut din Londra sau mai ştiu eu ce analişti de la vreo facultate cu renume mondial în medicină şi fac ei acolo tot felul de analize la orele de curs se pot întâmpla, dar nu cred că trebuie să ne ocupăm tot timpul, toată energia, în toate zilele, cu tot ce se întâmplă în studiile unora, aplicabile în orice ţară, în orice zonă sau în orice loc", a susţinut ministrul.
M.Vela a mai spus că nu vrea să transmită populației mesajul că va fi din nou stare de urgență în România, pentru că el are încredere în cetățeni că sunt responsabili.
"E clar că avem o creștere, că avem focare care sunt regionalizate. Dacă ne uităm la cazurile la suta de mii de locuitorui, sunt câteva județe care ocupă podiumul. Dacă ne concentrăm spre a comunica mai bine, a explica cetățenilor din anumite zone că trebuie să respectăm regulile, eu cred că dinamica acestei creșteri se va opri și vom fi într-un platou de siguranță și apoi sper că vom și coborî.
(…) Nu vreau să transmitem populației că urmează o stare de urgență, pentru că eu am încredere în populație, în cetățeni, că sunt responsabili și că vom trece cu bine și peste această provocare”, a adăugat ministrul.
România se află într-o creștere supra-exponențială a cazurilor de coronavirus, în condițiile în care distanțarea socială a ajuns până la nivelul lunii aprilie. Astfel, dacă aceste condiții se păstrează, România ar îndeplini condițiile enunțate să intre din nou în stare de urgență la începutul lunii august, arată o prognoză realizată de compania Avantera pentru Comitetul Național pentru Situații de Urgență, potrivit Digi 24. Mai mult, un scenariu pesimist arată că, în luna septembrie, s-ar putea ajunge la peste un milion de români infectați, susține sursa citată.
Întrebat luni dimineață despre acest studiu, premierul Ludovic Orban a răspuns: "Sunt mai multe prognoze făcute încă de la începutul epidemiei. Îmi aduc aminte de prognoze extrem de pesimiste, care vorbeau de cifre care nu s-au confirmat. Toate structurile și specialiștii își fac datoria și iau toate măsurile posibile legal".
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu