8.08.2020

Avocat către Iohannis: Care este „penalul” scăpat de PSD ?

 

Avocatul Cristian Winzer îi cere președintelui Klaus Iohannis să spună cu subiect și predicat care este acel articol al Legilor Justiției „prin care PSD a scăpat penalii” și care este, cu nume și prenume, acel „penal” scăpat de PSD. În lipsa unor răspunsuri concrete, „sloganurile prezidențiale” sunt doar o operațiune de manipulare care poate aduce voturi, dar nu înlocuiește un program de guvernare inexistent.

Replica avocatului vine după ce președintele României a reluat acuzațiile clasice, declarând de la Palatul Cotroceni că luptele dintre clanurile interlope pe care le-am văzut în ultimele luni se datorează, cui altcuiva, decât PSD ?!? „ PSD-ul a încercat cu toată forța să distrugă legile justiției, să pună cizma pe gâtul justiției din România, să-i apere pe penali în detrimentul oamenilor cinstiți.”, a declarat Iohannis.

„Domnul Iohannis reia sloganurile și lozincile ieftine și manipulatoare și spune astăzi, din nou, că PSD a vrut să scape „penalii” prin modificarea/completarea Legilor justiției.

Oameni buni, trebuie DEMONTATE punctual, odată pentru totdeauna, toate MIZERIILE acestea și trebuie să înțelegem unicul ADEVĂR.

Legile justiției sunt 3: Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară și Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.

Legile justiției NU privesc nici Codul penal și nici Codul de procedură penală.

Legile justiției NU incriminează și NU dezincriminează fapte penale.

Legile justiției NU au scăpat, NU scapă și NU vor scăpa „penalii”.

NU există niciun articol (în oricare dintre cele 3 legi) în baza căruia vreun „penal” să fi scăpat de vreo pedeapsă penală!

Oricum, ar trebui să ne spună domnul Iohannis, cu subiect și predicat (rar și silabisit, cum îi place domniei sale), ce articol din legile justiției a scăpat vreun „penal”. Și mai ales cine este acel „penal” norocos! Eu vă asigur că NU există așa ceva!

NU există principiul independenței procurorilor! În România, procurorii își desfășoară activitatea potrivit principiilor legalității, imparțialității și controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului justiției. Astfel scrie și în Constituție (art. 132 alin. 2) și în Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor (art. 3 alin. 1). În spiritul legii, ceea ce putem contura a fi drept „independența” unui procuror este libertatea deplină pe care aceasta o are de a dispune, în dosarele pe care le instrumentează/supraveghează, pe baza unui probatoriu complex, administrat în vederea aflării adevărului, acte, măsuri și soluții. NIMENI NU a afectat/alterat această libertate deplină! NU există niciun articol (în oricare dintre cele 3 legi) care să statueze/genereze contrariul!

Oricum, în loc să se joace cu sintagme și cuvinte pe care oricum nu le înțelege, domnul Iohannis ar trebui să explice de ce la numirea procurorilor de rang înalt NU a ținut cont de avizele NEGATIVE ale Secției de procurori din CSM (încălcând astfel atât Recomandarea nr. 1 MCV, cât și recomandarea XIII GRECO, aceasta din urmă statuând în mod expres ca CSM să i se dea un rol mai important în procedura de numire în funcțiile cele mai înalte din parchet)!

Ultima modificare a legilor justiției fusese realizată în 2012 (prin Legea nr. 24/2012) și a privit reglementarea răspunderii disciplinare și inspecția judiciară!

Legile justiției trebuiau modificate/completate și puse în acord cu recomandările Comisiei de la Veneția, cu recomandările Comisiei Europene privind progresele înregistrate de România în cadrul MCV, cu Raportul de conformitate adoptat de GRECO, cu jurisprudența CEDO, cu deciziile CCR și cu însăși Constituția României.

Înainte de a fi adoptate de Parlament, legile în cauză (în faza de proiect) au parcurs o amplă și transparentă procedură de dezbatere și consultare publică, specifică unui stat democratic. Procesul de elaborare a proiectelor de lege a fost unul complex și amplu, coordonat în primă fază (2016, când NU era PSD la guvernare) de Guvernul României, prin Ministerul Justiției, condus de doamna Prună!

La inițiativa Ministerului Justiției (printr-un ordin semnat de doamna ministru Raluca Prună), în februarie 2016 a fost constituit un Grup de lucru pentru pregătirea modificărilor la pachetul legilor justiției, din care au făcut parte magistrați ai ÎCCJ, procurori din cadrul Parchetului de pe lângă ÎCCJ, reprezentați ai asociațiilor de magistrați, ai INM și CSM și ai Ministerului Justiției.

Din cele 316 amendamente care au fost adoptate în Parlament la cele 3 legi, 259 au fost propuse de CSM (141 de propuneri la Legea nr. 303/2004, 44 la Legea nr. 304/2004 și 74 de propuneri la Legea nr. 317/2004), restul fiind promovate și susținute de asociațiile profesionale ale judecătorilor și procurorilor. Multe dintre acestea au fost susținute și de partidele din opoziție, iar zeci de amendamente au fost votate în unanimitate de către cei prezenți la dezbateri.

Domnul Iohannis NU a sesizat CCR cu privire la modificările aduse celor 3 legi, ceea ce înseamnă că NU a constatat vreo problemă de constituționalitate!

Da, ÎCCJ și principalele partide de opoziție au solicitat CCR, în repetate rânduri, verificarea caracterului constituțional al celor 3 legi. Doar câteva dintre articole au fost însă stabilite de CCR ca fiind neconstituționale, majoritatea sesizărilor fiind respinse fie ca neîntemeiate, fie ca inadmisibile!

PS: Domnule Iohannis, ați dovedit deja că sloganurile și lozincile ieftine (promovate însă prin eficiente campanii de manipulare) pot aduce voturi și vă pot da „guvernul meu”. Dar dovediți ZILNIC (împreună cu al dvs. guvern de „personalități” impotente intelectual și ticăloase) și că aceste sloganuri și lozinci ieftine NU țin loc de program de guvernare, NU protejează oamenii și companiile, NU ajută medicii și personalul medical, NU creează locuri de muncă, NU aduc subvenții pentru agricultori, NU generează investiții, NU aduc prosperitate și nici NU consolidează rolul/profilul României la nivel european/internațional. Nu mai bine ne vorbiți, astfel, despre cum arată „România normală” condusă de dvs. și guvernul dvs.?

sursa:https://www.qmagazine.ro/avocat-catre-iohannis-care-este-penalul-scapat-de-psd-cu-nume-si-prenume/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu