Rețeaua de termoficare a Capitalei, operată de Termoenergetica, urmașa defunctei Radet, pierde în prezent 2.200 tone de apă caldă pe oră, de trei ori mai mult decât în 2016, când pierderile erau de 800 de tone/oră. Anul trecut, în sol se scurgeau 1.200 de tone/oră de apă caldă.
Din această cauză, sistemul de încălzire al Bucureștiului funcționează la limita de avarie, susțin reprezentanții producătorului de căldură ELCEN, societate deținută de Ministerul Economiei. Pierderile din ce în ce mai mari sunt generate de insuficiența investițiilor în rețeaua de conducte. S-au înlocuit doar 18% din rețeaua de transport și 13% din rețeaua de distribuție de la începutul anului 2000, iar restul rețelei este dinainte de 1989. În ultimii 6 ani s-au investit circa 130 milioane de lei în rețeaua de termoficare. În schimb, Primăria Capitalei a plătit subvenții în valoare de 3,6 miliarde lei către fosta RADET pentru a acoperi diferența dintre prețul real al gigacaloriei și prețul plătit de populație. Subvenția este una dintre cele mai mari din țară, peste jumătate din prețul gigacaloriei.
În lipsa investițiilor, avariile se înmulțesc (cam 3.500 pe an). Din cauză că nu există capacitate de tratare pentru toată cantitatea de apă de adaos care trebuie reintrodusă în sistem, se folosește și apă netratată, care deteriorează și mai mult conductele sau echipamentele ELCEN. Presiunea la care livrează ELCEN agentul termic e de trei ori mai mică acum decât în urmă cu câțiva ani, pentru că altminteri conductele RADET n-ar face față.
Tarifele sunt practic înghețate din 2011, în condițiile în care costurile au crescut, iar subvențiile curente nu sunt plătite; drept urmare, nici RADET, nici ELCEN nu au bani de investiții, deși la ELCEN există echipamente și din 1964 și capacitățile de producție riscă să rămână fără autorizații de mediu, iar conductele RADET sunt vechi și ciuruite.
Primarul încă în funcție, Gabriela Firea, continuă să spună că lipsa apei calde în Capitală este din vina CET-urilor operate de către ELCEN. „Toată perioada de campanie şi precampanie s-a oprit intenţionat apa caldă de către Guvern, furnizând cu picătura prin CET-uri, ca să fie ostilă faţă de mine populaţia, deşi agentul termic este produs de către CET-uri, care aparţin de Guvern”.
Drept răspuns, oficialii ELCEN spun primarul Firea este principalul vinovat pentru situația dezastruoasă a termoficării. ”Dorim să precizăm încă de la început că orice formă de ostilitate a populației față de Primăria Municipiului București în timpul mandatului Gabrielei Firea în legătură cu lipsa apei calde, se datorează de fapt dezinteresului total pe care aceasta, împreună cu echipa sa, l-au manifestat în cei 4 ani de mandat față de termoficarea din București, preferând să cheltuiască banii publici pe orice altceva decât pentru modernizarea rețelelor aflate într-o stare tehnică gravă”, susțin oficialii ELCEN. Cheltuielile uriașe investite in imaginea Gabrielei Firea în defavoarea investițiilor, incapacitatea de a atrage fondurile europene nerambursabile esențiale pentru modernizarea rețelelor, precum și nerespectarea în mod repetat a obligațiilor de plată pentru energia termică livrată sunt cauzele manifestării ostilității opiniei publice față de acest mandat dezastruos pentru București, mai spun aceștia.
Termoenergetica înregistrează datorii restante față de ELCEN în sumă de aproximativ 400 milioane de lei, situație ce pune în pericol furnizarea agentului termic în sezonul rece viitor.
sursa:https://www.cotidianul.ro/solul-capitalei-inghite-2-200-tone-de-apa-calda-pe-ora/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu