11.04.2020

Alegeri in SUA. Cu un pas mai aproape de ”scenariul de coșmar”

 


Există un lucru în privința căruia polarizata Americă este de acord: ”scenariul de coșmar” al alegerilor prezidențiale este un rezultat strâns, confuzie pe durata mai multor zile în care se vor număra voturile record exprimate prin corespondență, iar pe acest fond ambii candidați revendică victoria.

Este un scenariu care are un precedent în alegerile primare democrate din chiar acest an. Cursa electorală democrată a debutat în statul Iowa cu un mare fiasco: rezultatele au întârziat cu mai bine de o zi, victoria a fost revendicată de mai mulți candidați, iar organizatorii alegerilor au invocat mai multe ”inconsistențe”, fără a explica despre ce este vorba.

Noaptea alegerilor prezidențiale ne aduce cu un pas mai aproape de un asemenea scenariu. În primele lor mesaje de după alegeri, Donald Trump și Joe Biden revendică practic victoria.

”Răbdarea voastră este lăudabilă. Știm că a durat mult și știm că va dura până mâine dimineață, poate și mai mult. Însă stăm bine. Sunt aici pentru a vă spune că sunt încrezător că vom câștiga aceste alegeri. Cred că ne îndreptăm spre câștigarea alegerilor. Așa cum am spus, nici eu si nici Donald Trump nu suntem cei care să putem spune cine a câștigat, asta depinde de poporul american. Fiți încrezători! Vom câștiga”, a spus Joe Biden.

Replica lui Donald Trump a venit pe Twitter. ”Am câștigat mult, însă ei încearcă să FURE alegerile. Nu-i vom lăsa să facă asta. Nu se mai poate vota dupa închiderea secțiilor!”. Apoi, Trump a anunțat că va face o declarație și a mai scris: ”O mare victorie!”.

Au votat anticipat prin corespondență circa 100 de milioane de americani – circa 75% din numărul total al alegătorilor care au votat la alegerile din 2016. Este o cifra record pentru votul prin poștă. Aceste voturi sunt mai dificil de contabilizat decât cele exprimate la secțiile de vot – se verifica data poștei, semnăturile. Cel mai important este că puține state numără voturile prin corespondență înainte de ziua alegerilor prezidențiale.

Deja, autoritățile din Wisconsin, un stat în care lupta este deschisă între Trump și Biden, au anunțat că rezultatele nu vor fi anunțate în noaptea alegerilor. Rezultatele din Michigan vor fi anunțate abia vineri. Pennsylvania este un stat crucial anul acesta, iar rezultatele nu vor veni în cursul acestei zile. Se adaugă la această listă și Georgia. Rezultatele din aceste patru state pot fi decisive.

Datele pe baza cărora se fac proiecțiile prezentate acum de presa americană provin în majoritate de la votul la secțiile de vot. Pe cine favorizeaza votul în persoană? În mod tradițional, votul fizic i-a favorizat pe democrați, însă se estimează că anul acesta mulți democrați au votat anticipat (în timp ce republicanii au fost avertizați de președintele Trump să nu facă acest lucru, din cauza posibilelor fraude cu voturile prin poștă). Din acest motiv, situația poate fi inversată, iar rezultatele preliminare pe care le vedem îi pot avantaja pe republicani.

Este ceea ce analiștii din SUA numesc ”mirajul roșu”. Însă în zilele ce vor urma, pe măsura numărării voturilor prin corespondența, se poate întâmpla un ”viraj albastru”, cu înclinarea balanței spre candidatul Joe Biden.

Din cauza confuziei generate de întârzierile provocate de numărul record de voturi prin corespondență, ambele echipe de campanie recurg la o aceeași strategie: revendică victoria, dar încearcă să-și pregătească susținătorii și pentru un scenariu sumbru și pentru contestarea unui rezultat nefavorabil, în special prin argumente despre fraudarea votului prin corespondență.

Unde pot duce asemenea acuzatii si revedicarea victoriei de catre ambii candidati? Ne poate oferi un indiciu prezența Gărzii Naționale în mai multe orașe din SUA, inclusiv la Washington, desfășurarea militarilor în zonele comerciale și în preajma sediilor instituțiilor, sutele de protestatari din fața Casei Albe.

sursa:https://www.cotidianul.ro/alegeri-in-sua-cu-un-pas-mai-aproape-de-scenariul-de-cosmar

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu