11.29.2020

Sfantul Andrei – Protectia oamenilor impotriva spiritelor rele

 


In popor, noaptea de Sfantul Andrei este un fel de Halloween al romanilor, insotita de foarte multe traditii si superstitii. Conform oamenilor, in aceasta seara spiritele ies in lume, lupii vorbesc cu grai omenesc in tmp ce oamenii se apara de toate cele rele cu ajutorul vrajilor si a usturoiului.



Exista foarte multe obiceiuri si superstitii legate de Sfantul Andrei. Marea majoritate au de-a face cu revolta, cu maritisul si cu protectia oamenilor impotriva spiritelor rele care in aceasta seara bantuie alaturi de cei vii.

Oamenii mai superstitiosi sunt de parere ca in noaptea Sfantului Andrei lupii incep a vorbi cu grai de om, spunand lucruri de-a dreptul infioratoare. Mai mult, cei care au nenorocul de a fi atacati de acesti lupi in aceasta noapte se vor transforma in varcolaci.

Iata si cateva obiceiuri care se practica in noaptea de Sfantul Andrei:

Pentru a reusi sa alunge spiritele rele, romanii folosesc usturoiul pretutindeni, fie la grajdurile alimalelor, fie la cruciulitele facute pe mainile copiilor.



Aceasta este o asa-zisa noapte magica, cand pentru a se tine in cumpana raul, se recurge la diferite gesturi care au menirea de a proteja oamenii. Unul dintre acestea este faptul ca se unge cu usturoi pragul casei, usile, geamurile si toate locurile pe unde spiritele rele ar putea intra in casa. Pana si la grajduri se punea usturoi, astfel incat vrajitoarele sau raul sa intre in animale.

De asemenea, oamenii cred ca in ajun apar si strigoii, fiinte cu suflete pedepsite deoarece au dus o viata nepotrivita sau luata prin violenta, care bantuie strazile. Pentru a se apara, oamenii se foloseau de usturoi, in timp ce copiilor li se facea cruciulita cu usturoi pe manute, mancare cu usturoi.

Fetele care doresc sa se marite obisnuiesc sa ascunda sub perna un fir de busuioc pentru a-si visa iubitul.

In miezul noptii fetele obisnuiesc sa intoarca un ulcior de lut cu gura in jos si pun pe fundul vasului 3 carbuni incinsi. Mai apoi rostesc o incantatie pentru a cuceri inima iubitului cu care ajung sa se marite.

Iar fetele care doresc sa isi vada ursitul obisnuiesc sa stea goale intre doua oglinzi la miezul noptii, tinand in maini doua lumanari aprinse. In oglinda din spate se vad de obicei scene din viitorul acestora, dar si chipul celui sortit.

O alta modalitate de a afla cum arata iubitul este urmatoarea: fata tine in mana doua lumanari aprinse si priveste intr-un pahar cu apa in care a fost pusa o verigheta sfintita pentru cununie.

Iar cei care vor sa afle dezlegarea unor mistere sau enigme din trecutul lor trebuie sa ia parte la un ritual bizar in cimitir. Intr-un vas cu apa descantata acestia vor vedea tot ce s-a petrecut.

Din popor a mai aparut si superstitia conform careia spiritele rele nu vor putea intra in casa daca gospodinele intorc de cu seara toate canile sau vasele cu gura in jos. Tot pentru alungarea spiritelor se agata si usturoi la intrare, iar animalelor li se pune busuoic in mancare si in apa cateva picaturi de agheasma.

Gospodarii obisnuiesc ca de Sfantul Andrei sa puna grau la incoltit pentru a afla cum va fi recolta de anul viitor, dar si cat de prospera va fi casa si familia lui in anul ce vine.

Nu in ultimul rand, vremea din noaptea de Sfantul Andrei ne va spune cum va iarna care urmeaza. Daca oamenii au parte de un cer senin in aceasta noapte, iarna care vine va fi una blanda.

sursa:https://calendarulortodox.ro/datini-obiceiuri-traditii/sfantul-andrei-traditii-si-superstitii/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu